login |

Alapfogalmak: YouTube-sorozat

2007. 11. 25. 11:49 - Írta: winnie

25 hozzászólás | kategória: fogalmak

Nem szoktam random videómegosztós cuccokat nézegetni. Olykor, ha rámjön, megnézek pár retróklipet (92-96, kollégiumpávör!), de általában előzeteseket vagy egyéb tévés extra cuccokat keresek célzottan. Célzottan, mert félek attól, hogy engem is beszippant az, hogy megnézem a cuki, a durva, a basszusilyenisvan? a legtöbbször nézett videókat – elég egyet, mert aztán az oldalsó ajánlásokon is végigszalad az ember és elmgy a fél nap, kvázi haszontalanul. Ismerem magam és az értelmetlen időtöltésre hajlamos vagyok, ezért próbálom kerülni.

És épp ezért neveztem el bizonyos sorozatokat (általában reality-ket) magamban YouTube-sorozatoknak. Ott az American Idol (aka. Megasztár), az America’s Got Talent (aka. Csillag születik), a So You Think You Can Dance (aka. Megatánc) és most legújabban a Phenomenon (aka. HáthamégsemcsináljamegaTV2). (Ellenben a szó szerint a YouTube-ra készített sorozatokat nem tudom hogy fogom emlegetni:)

Miről is van szó? Tudom, hogy a tévénézés nem erről szól, hanem arról, hogy az ember leül, hátradől és elkezd nézni egy 1-2-3 órás műsorfolyamot pár pihenővel (reklámokkal), de én az ilyen sorozatokat azért nem tudom egyszerűen tévében nézni, mert időrablásnak tartom. (Itt jelentkezik a korcs gondolkodásom, miszerint úgy tűnik nem időtöltésképp tévézek, hanem a tartalom miatt.) Nézem őket DVD-ről vagy gépről, de általában erőteljesen pörgetve. Csak hogy így meg odavész az egésznek az értelme.

Időrablásnak tartom mindet, mert egy Megasztárban 2*10 perc hasznos anyag van (a dalok 10 versenyző esetében) széthúzva itthon 150 percre, kint 42 percre. Oké, kell a zsűri, a személyiség, a dráma, a szerkesztőgyakornokok gagyizó kisfilmjei a felkészülésről – így teljes a műsor , de ha ezek nincsenek, akkor az efféle sorozatokat simán meg tudnám nézni a YouTube-on is, ahova nyilván felpakolják azt a 2*10 percet (vagy felveszem és tekerek). Az már nem érdekel (bocsánat! nem akarom, hogy érdekeljen), hogy mit mond XY a produkcióról, pedig tanulságos lehet. Ezért jó, hogy Amerika az efféle tehetségkutató reality-k esetében megmutatja pár rész erejéig a válogatókat is, ahol azért zajlanak az események – ezek az elődöntők még sokkal tartalmasabbak.

Gondoltam a Phenomenon-kritika (tartalom: 4*3 perc bűvésztrükk) előtt érdemes így ziláltan leírni, hogy mit is értek YouTube-sorozat alatt. Az mindenesetre szomorú, hogy nem a hátradőlés miatt nézek tévét, hanem ekkor is próbálom optimalizálni az időtöltésem, “tartalombefogadásom” hosszát. De mit tegyek, ha valahogy visszafele gondolkodom és bár nem fáj, ha látom a teljes (mondjuk) Megasztár-epizódot, de tudom, hogy ha a fent nevezett sallangot kihagyom (- 2 óra), akkor sem csak minimálisat csökken az élményem, ha csökkent egyáltalán. Ráadásul abba a két órába bele tudok zsúfolni még pár YouTube-sorozatot.

Más is ennyire optimalizáló vagy ha szórakozásról van szó, akkor csak hátra kell dőlni és kikapcsolódni?

25 hozzászólás Ne habozz!

Amon87 - 2007. 11. 25. 11:53

engem már besszipantott…és az a baj, h nem is tudok szabadulni a yt-tól pl…mert mindig találók vmi extrát, akár egy kedvenc sorozatommal kapcsolatban is..(ld most találtam pl 98-as promokat, amik eddig nem voltak sehol..erre vki otthon átnézi a vhs-eit, és felrakta..és én meg rábukanok..és áhh)..de a preview-eket is itt lehet megnézni majd legelőször, meg a videóklippeket, a csillag születik zenéit is(nem kell végighallgatni a sok nyammi zsüritagot, meg stohlékat… :)…szal én már rab vok.. :)

winnie - 2007. 11. 25. 12:07

én most találtam rá arra, hogy valaki felpakolta a cold case-epizódok 3-4 perces zárójeleneteit. aki ismeri a sorozatot, tudja, miről beszélek:)

Amon87 - 2007. 11. 25. 12:12

hát én általában az utolsó zenés résztől borsoztam be mindig…szal értem :P

Human Insect - 2007. 11. 25. 12:13

akkor mára végetek, a youtube ilyen. Kár hogy egyre gyorsabban tűnnek el a jó dolgok.

winnie - 2007. 11. 25. 12:17

nekem még nincs végem:) mint írtam, nem foglalkozoma youttube-bal, csak a napokban tartottam cold case felhozót és megnéztem, hogy vannak-e privjúk a csekkolt részekhez, mert érdekelt hogy reklámozzák.

de mondjuk a youttube off – inkább az efféle nagyon hígított műsorok a lényegek, melyeknél valóban jól jön a youtube vagy a tekerés. ott megnézem pár percben, amit a tévé órák alatt mutatott meg.

earl - 2007. 11. 25. 12:18

A realitykkel én is így vagyok. Képtelenség elviselni az érdemi részek közé beszúrt hülyeségeket, ezért ha ilyet nézek, akkor csakis tekerve. Produkció megszemlél, esetleg egy-két kritika meghallgat, aztán teker következő produkció.

Phoebe Buffay - 2007. 11. 25. 12:25

abszolút egyetértek veled winnie, ezeket a reality-ket – anélkül, hogy ideológiát gyártanék hozzá -, én sem nézem “live”, csak felvételről pörgetve, egyszerűen mert halálosan unom, a sok szájtépést, körítést, kimennek, bejönnek, “és most következik”, “küldjenek sms-t”, “lehet szavazni” stb. tegnapi Csillag születik-et is megnéztem ma délelőtt kb 20 perc alatt. A You Tube nézegetést még megúsztam, bár tényleg elég addiktív tud lenni, egyszer-egyszer megjártam már, hogy valami linken odajutottam és 1-2 óra múlva eszméltem fel, hogy még mindig ott bogarászok. tényleg veszélyes (és OFF topik de nekem pl mostanában erősen kell vigyáznom az aukciós oldalakkal is, ott aztán még el lehet veszni remekül)

len - 2007. 11. 25. 12:31

Nállam az America’s Next Topmodel a YouTube-os sorozat. Sajnálnám rá a GB-ket, hogy letöltsem, de a YouTube-on mindig azonnal megnézem, amikor felkerül. GOOO JENAHHH!!!!!!!!!!

winnie - 2007. 11. 25. 12:34

az nem éppen ebbe a kategóriába tartozik, legalábbis az tipikusan történetmesélős reality. challange, értékelés, nyeremény, nagy feladat, fotózás, zsűri, kiesés. persz az is csekkolható csak aszerint, hogy ki esik ki, de annál egyszerűbb, ha az ember megnézi a neten a nevet és a kieső képet:)

a YT-sorozat szerintem más kategória, de persze kinek mi.

Oscee - 2007. 11. 25. 13:11

Nem nézek tv-t, sem vetélkedőket/realityket/talkshowkat (nagy ritkán 1-1 hetihetest letöltök), és szintén nem youtube-ozgatok, általában csak linkekre kattintok / embed stuffot nézek, amiről tudom, hogy micsoda (kivétel talán az autóverseny-videók). Előzeteseket meg soha.

Ennél tudatosabban (/agresszívebben :) nem is tudnék optimalizálni :)

Viszont ha sorozatokról (vetélkedők és tsait nem sorolom ide) van szó, akkor nem hagyok abba epizódot a vége előtt (sőt, évadot is ritkán), szintúgy nem tekergetek bele (az max. unalmas horrorfilmeknél fordul elő).

De pl. azt is utálom, ha valaki megnéz valamiból pár random 10 percet, és fikázza… (igen, Megasztárból, anyámkínjából, realitykből annó végignéztem több “epizódot”, és csak utána könyveltem el, hogy igen, ez tényleg szar)

i'm_rick_james - 2007. 11. 25. 13:14

én realityket nem nagyon nézek, csak amikor épp a barátnőmnél vagyok, és mondjuk ő nézte, és épp marad a tv.
de például azt az egy-két sorozatot, amit szinkronosan nézek (vagy újranézek), azt sem a tvben nézem (na jó, housewives-t néha igen), hanem másnap leszedem netről, és gépen nézem.
egyrészt nem szeretem én sem a szünetet, illetve inkább úgy fogalmazok, hogy hadd ne a tv csatorna döntse el, hogy mikor megyek ki pipilni közben.

Mammut - 2007. 11. 25. 13:18

winnie, menj el szabira, most :D

Imurai - 2007. 11. 25. 13:44

Mammut: sztem hiába :D Ehhez már terápia kell! :)

winnie - 2007. 11. 25. 13:45

“Előzeteseket meg soha.”

én csak a rész után, mert érdekel, hogy miképp közelítették meg a promót. dettó filmeknél is érdekes látni utólag.

“Viszont ha sorozatokról (vetélkedők és tsait nem sorolom ide) van szó, akkor nem hagyok abba epizódot a vége előtt (sőt, évadot is ritkán)”

filmnél én is így voltam, de szerencsére egy ideje már nem tudok minden filmet elkezdeni az elejétől a végéig nézni és ilyenkor vannak olyanok, amelyeket 20-40-60 perc után nem folytatok, mert egyszerűen nem érdekelnek. (régen ez szentségtörés lett volna, moziból nyilván sosem jönnék ki, de sajnos így, hogy ilyen egyszerű abbahagyni filmet, így megteszem. és mivel a hollywoodi mozifilmek olyanok, amilyenek, ezért egyre gyakrabban:)

“(igen, Megasztárból, anyámkínjából, realitykből annó végignéztem több “epizódot”, és csak utána könyveltem el, hogy igen, ez tényleg szar)”

én az első évad jó részét láttam, de a reality-kben, nem csak a megasztár-félékben az a jó, hogy kaptafára készülnek, vagyis a “twistek és turnök” kivételével kínosan ügyelniük kell a készítőknek, hogy a nézők a megszokott formátumot kapják, így nagyjából 1+1 részből lejön az embernek a koncepció.

winnie - 2007. 11. 25. 13:47

mammut: me? esélytelen:)

btw. a szombat-vasárnapot most kivettem, tunyulok, elvagyok a gyerekkel, stb. holnaptól megint nagyüzem:) (és néha előkapok egy-egy bejegyzést a sublótból – ez is akkor íródot, amikor a phenomenont bemutatták, so, erőteljesen konzerv:D

de már megvannak az új, érdekes témák is pilotkritikák, so, nem kell aggódni, lesz téma.

Dohi - 2007. 11. 25. 14:33

moziból nyilván sosem jönnék ki, de sajnos így, hogy ilyen egyszerű abbahagyni filmet, így megteszem. és mivel a hollywoodi mozifilmek olyanok, amilyenek, ezért egyre gyakrabban:)

en is igy vagyok. regebben nagyon ritkan hagytam abba filmet, de mostanaban fel ora utan, vagy max. a felenel (extrem esetben 15-20 perc utan) nyugodt szivvel kinyomom, ha nem tetszik, ezzel is optimalizalok :) (es meg igy is csomo olyan filmet vegigneztem pl. az elmult hetekben is, amiket kar volt)

sorozatokbol a pilot mindenkepp lemegy abbol, amit kinezek, de ha nagyon szenvedek kozben, akkor a masodik epizodot altalaban mar csak elkezdem es nem fejezem be (gossip girl, etc.). neha persze igy is adok tobb eselyt, aztan vagy marad, vagy megy.

beiz - 2007. 11. 25. 19:44

én annak idején még azon is meglepődtem, hogy egyáltalán foglalkozik az oldal az ilyen show-műsorokkal, meg kvíz-izékkel, legyen az zenés, táncos, vagy vicces.
ha sorozatjunkie akkor legyen szó sorozatokról s ne az ilyen hűdeunalmas és gagyi “megabombákról”, amik a kutyát sem érdeklik.(ez tudom hülyeség, mer’ sokan nézik…javítok: engem nem érdekelnek.még a youtube-n sem.)

winnie - 2007. 11. 25. 20:29

ez van, még szerencse, hogy én/mi döntjük el, hogy miről írunk:) nem szűkülünk be, nem csak sorozatot nézünk, sőt! vigasztalódj azzal, hogy nem a sorozatok elől veszi el a helyet.

seven - 2007. 11. 25. 21:58

“félek attól, hogy engem is beszippant”

légy erős

dragon1986 - 2007. 11. 26. 08:35

“Megasztár-epizódot, de tudom, hogy ha a fent nevezett sallangot kihagyom (- 2 óra), akkor sem CSAJ minimálisat csökken az élményem, ha csökkent egyáltalán.” inkább CSAK :D

Én általában videóklipeket nézek.

winnie - 2007. 11. 26. 09:00

“légy erős”

nem vagyok, mert akkor nem néznék sorozatokat.

Quarell - 2007. 11. 26. 09:08

“Gondoltam a Phenomenon-kritika (tartalom: 4*3 perc bűvésztrükk) előtt érdemes így ziláltan leírni…”

És hol van a kritika?

winnie - 2007. 11. 26. 09:22

“elé”

vagyis úton van.

Quarell - 2007. 11. 26. 09:43

Ok, várjuk!

wice - 2007. 11. 27. 19:15

errol most tok hirtelen eszembe jutott, h rakeressek a youtube-on a hull high-ra (magyarul: a suli), na, ez a csavo nem kispalyazik:
http://www.youtube.com/profile_videos?user=sytaneeta&p=r

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz