login |

Doctor Who – 4. évad finálé – írta mANdy

2008. 07. 09. 11:22 - Írta: vendegblogger

36 hozzászólás | kategória: 2007/08 finálék, kritika

“Tömegnyomor: Második felvonás”

Russel T. Davies (ismertebb nevén Rusty) távozásának közeledtével gondolta, hogy na, robbantsunk még egy nagyot. De nagyon nagyot. Ezt most meg is tette. Hogy pozitív vagy negatív robbanás volt, azt majd mindenki eldönti magának. Nyilván nem kicsit fel volt spanolva a tömeg, hiszen most először nem kaptunk next time trailert, illetve a sajtósoknak sem küldték ki a részt, úgy tűnt, Rusty szeme fényeként kezeli ezt az epizódot. A kép alatt, a tovább mögött folytatom spoileresen.

Ugye a duplarész első fele (The Stolen Earth: nem hittem volna, hogy SZÓ SZERINT ellopják a Földet…) cliffhangerrel végződött. Már akkor, ha nem járjuk a netet, és nem tudjuk, hogy a.) David Tennant már elkezdte forgatni a karácsonyi részt, b.) Liz Sladennek és a két Torchwoodos drágaságnak is vissza kéne térnie jövő évadban (TW esetében vicces lett volna, egyik évadról a másikra az öt fős csapatból maradt volna a halhatatlan).

A rész szerintem nemzetközi káromkodásokkal kezdődhetett, ugyanis igen, a semmire vártunk egy hetet, hiszen nem volt regenerálódás, és mindenki csodás módon megmenekült, ráadásul a Torchwoodosokat sikeresen parkolópályára helyezték. azért apró meglepetéseket sikerült összehozni.

Az exterminierent kiabáló dalekok kicsit groteszkek voltak, legalábbis én elröhögtem magam. Egyébként meg mi értelme lenne a lakosokat olyan nyelven fenyegetni, amit nem értenek? Még szép, hogy több nyelven is beszélnek. Szóval mindenki járta a maga útját, mégis összefutottak a szálak. Azért egy Rose/Jack dolgot elhinthettek volna, végülis miatta halhatatlan, de nem baj… Jack elvolt Mickey-vel.

Tennant és Tate most megmutatta, hogy ki is a legény a gáton. Amíg Billie Piper Rose felidézésével próbálkozott, félig sikeresen, és Sladen a klasszikus sorozat hangulatát dobta be egy-egy pillanatra, addig ők egyszerűen csillogtak. A komikum Tate-nek már biztosan a vérében van, de Tennanttal ketten még annál is jobbak. A második Doktor találkozása Donnával és a veszekedésük kiegyensúlyozta a sötétséget és a reménytelenséget, amit érezhettünk (bár ahhoz képest, hogy itt nagyobb volt a tét, a tavalyi évadzáró sokkal keményebbnek rémlik). Szóval Tennantnak sikerült Donnásan, Catherine-nek pedig Doktorosan viselkednie. És bár azért egy évadot végigvittek együtt, és megfigyelhették a másik szokásait, ez akkor is nagy eredmény.

Vannak dolgok, amiket természetesen nem lehet elmondani soha senkinek, hogy más majd meglepődjön, hogy jé, te élsz! Mondjuk hogy Jack halhatatlan, a regenerálódást sem emlegeti, csak mikor már valami baj van, vagy a Tardis belsejét. jó, az utóbbi aranyos pillanatokat hoz. De valaki nagyon szeret élni a meglepetés erejével.

Davros helyzete is meglepett. Arra sokan számítottak, hogy visszatér, de hogy tényleges hatalma nem sok lesz, arra nem. Így utólag a piros dalek mutogatása értelmet nyert. Bár még mindig nem tudok rájönni, hogy miért pont piros, de azt hiszem, ez most nem éppen lényeges. Aztán ott van a Caan-féle csavar. Végig látott és tudott mindent, végig félrevezette Davrost. Már-már pálfordulásnak nevezhetnénk, hiszen alapjában véve ő egy őrült gyilkológép volt. Akkor ha egy őrült megőrül, átáll a “jó oldalra”? Hülye kérdésre hülye válasz.

Az viszont elég vicces, hogy páran a kosztümökből képesek voltak rájönni, hogy két Doktorunk lesz a fináléban. Eléggé úgy tűnt, hogy a második Doktor a Rose-dolog megoldásaként született meg, hiszen a Doktor nem maradhat Rose-zal, viszont Rose sosem adná föl. Így az egész szál lezárásra talál. Ez a keserédes pillanat megosztotta a rajongótábort: jól cselekedtek-e? Én egyszerre hallottam az igeneket és a nemeket a fülemben, és nem tudtam, melyik táborhoz is tartozom. Egyfelől a Doktor megadta Rose-nak, amit szeretett volna, de tőle sosem kaphatott volna meg: egy társat, aki vele öregedhet meg, ráadásul majdnem pont olyan, mint ő. De mégsem a Doktor az.

Donna kiírása viszont egy szemét dolog volt, kerek perec. Az egy dolog, hogy a halált már megint nem kell szó szerint venni. Bár az igaz, hogy a mi Donnánk meghalt, és a helyébe újból a felszínes, jelentéktelen lány került, aki volt. Kegyetlenség megfosztani őt ettől. Zseniális volt.

És mire számíthatunk? Jó kérdés. Sarah Jane hazament, ott folytatja, ahol abbahagyta, Jack pedig már bepróbálkozott Marthánál, és tudjuk, milyen céllal. A Doktor megint egyedül van. A karácsonyi csalit elénkdobták, David Morrissey-vel mespékelve, és a spekuláció már elkezdődött. De 2010-ig nem lesz évadzárónk. Here comes The Moff.

36 hozzászólás Ne habozz!

NocadLee - 2008. 07. 09. 12:01

Kicsit gáz, hogy bedobták pl. a Torchwoodot úgy, hogy gyakorlatilag semmi szerepük sem volt. Két random stuntmen megcsinálta volna ugyanezt.
És Harriet Jones??? Minden magyarázat nélkül teljesen másképp viselkedik, mint kellene…

maysak - 2008. 07. 09. 12:05

Szerintem oltári volt az egész évad

Nick - 2008. 07. 09. 12:13

Naagy spoilerek alább, már ha nem egyértelmű, hogy lesznek (még nem írtam szezonfinálés posztba, szóval nemt’om):

Sokadszorra írom le ezeket, de hát XD
David Tennant és Catherine Tate együtt zseniálisak voltak, a legjobb párosítás, igazságtalannak érzem, hogy a többi companion visszajárogat, csak őt kellett ilyen gonoszul elintézni, rosszabb a halálnál. Az epizód szerintem legjobb jelenete kötődik hozzájuk “Watch it, space man””Watch it Earth girl”.
Davros jelentéktelensége után külön röhögtem a Confidentalön, ahol a régi jeleneteket bevágva mondogatták, milyen ijesztő.
Az egy hetes idegbeteg várakozás után meg nem tudok mást mondani a hamis regenerációra, hogy borzalmas. Ha halálos sebet kap és nem regenerálódik, miért nem hal meg, ha nem halálos a sebe, miért kezd regenerálódni, ráadásul a sorozat egyik alapkövével szórakoznak csak azért, hogy Rose-t összehozhassák a Doctorral, mint egy rossz fanfiction?? Nem, nekem egyáltalán nem tetszett az egész, a jó-ez-vajon-róznak vitákig már el se jutottam (bár akkor már bele lehetne venni azt is, hogy vajon a klónnak jó-e, hogy azzal a sok emlékkel, fél-Time Lordként ottragadt az unalmas Földön).
Izgalmasnak izgalmas epizód volt, már amíg le nem számoltak idő előtt a Dalekekkel, de meggondolatlan, össze-vissza cselekmény volt, amivel kapcsolatban sajnos egyre több hiba jut eszembe.
Remélem Moffat jobb finálét ír majd.

shai - 2008. 07. 09. 12:55

Sajnálom, mert nekem igenis tetszett ez a rész. Egyértelműen megadták RTD-nek azt, hogy befejezhesse az ő sorozatát. A végén beköszönt a hapiend és ennyi.
Donnát sajnálom én is, de azt ugye tudod, hogy Tate egy elismert angol komika és saját showja is volt kit?- Mivel jó színésznő és jó színész Tennant, nem hiszem, hogy annyira el kéne ájulni attól a keresztjelenettől.
Sajnálom én is, hogy így írták ki, de miért ne találnák ki a következő írók, hogy visszahozzák valahogy?
És én még hozzátenném, hogy a DW 7-kor kezdődik és a célcsoportja nem a 18+ korosztály, végülis egy fajta meséről van szó, amit a felnőttek is szívesen néznek.
Rose-t jó volt, hogy kiírták végre, kicsit sok volt belőle. Jack-ből meg kevés. A Torchwood és Herriet Jones is csak mellékszálak voltak a történetben- kár értük. Martha meg a német Dalekek miatt volt jó poén csak.
Remélem a Dalekek ezzel ki is lettek írva egy darabig- jöhetnek a Cybermanek és újabb gonosz time lordok.
Összegezve egy nagyon jó évadzáró rész volt, várom a karácsonyi évadnyitót.

Bubbles - 2008. 07. 09. 13:04

Igen, voltak benne hibák, nem olyan jó részek de… Ez az új DW 4 évadjának a lezárása. Moffat kb úgy indulhat neki ahogy akar nem neki kell lezárnia a szálakat. Jövőre úgyis csak speciálok lesznek, minden részben külön társsal, mármint gondolom én.

Nekem bejött, ennyi!:)

bigyibogyo - 2008. 07. 09. 13:26

lenne 2 kerdesem (picit szegyellem is oket):
davros ki volt? valaki tudna mondani rola par szot? mert nem ugrik be :(
Es ugyanaz a kerdes vonatkozik Herriet Jones-ra is.
thx :)

kisqqcs - 2008. 07. 09. 13:38

Hátha még valaki nem látta.
Tate és Tennant a 4. évad előtt:
http://www.youtube.com/watch?v=WxB1gB6K-2A

Garlarg - 2008. 07. 09. 14:37

Nekem is bejött a finálé. Nem mondom, hogy nem lehetett volna jobb, de tetszett. Szerintem Tennant idáig a legjobb Doktor.
Tate is tetszett, mint Donna, bírom az angolokban, hogy nem szívbajosak kifejezetten ronda embereket berakni egy sorozatba.
Ha Moffat meg olyan lesz, mint ahogy a két könyvtáras részt megcsinálta, akkor nem bánom.
Davros hozta létre eredetileg a dalekokat.
Jack kapitány a legjobb!!!

NocadLee - 2008. 07. 09. 15:25

bigyibigyo:

Harriet Jones a 2005-ös évadban szerepelt először, amikor a Downing Street 10-et elfoglalták az alienek. Annyira bejött neki a politika, hogy az első karácsonyi különkiadásban már ő volt a miniszterelnök. :-)

Davros egy régebbi figura, vagy százezer epizóddal korábban ő alkotta meg a dalekokat.

NocadLee - 2008. 07. 09. 15:27

Alapinformációk magyarul:
http://web.interware.hu/frenzy/drwho/

trekie - 2008. 07. 09. 15:50

Azok táborát erősítem, akik szerint összeségében nagyon jó volt ez a rész. A “Watch it, space man””Watch it, Earth girl” jelent pedig tényleg valami brilliáns volt. Plussz a Davros és Doktor közötti dialógok is jól el voltak találva, ahogy az utóbbi szenbesítve lett “igazi önmagával”.
A sorozat újjáélesztése óta pedig szerintem Donna volt az eddigi legjobb companion. Rose-t én egy kicsit túl butának, Martha-t meg túl okosnak találtam vagy nem is tudom pontosan. Vagy lehet, hogy Tennant és Tate csak egyszerűen ennyivel jobb párost alkottak, tényleg nem tudom. Éppen ezért annak nem örültem, hogy Donna távozik, de azért számítani lehetett rá, mivel elég sok forshadowing volt az évad alatt rá.
A fake regenerációról meg annyit, hogy szerintem jól ki volt találva a magyarázat, a két doktor ötlet is tetszett, de azzal egyetértek, hogy valószínűleg csak azért került bele cliffhangernek, hogy még többen tapadjanak a képernyőre ehhez a részhez. Szóval érzem benne a csalást és valószínűleg jobb lett volna ha tényleg nem piszkálják meg az eddigi hagyományokat. Mindenesetre annak örülök, hogy Tennant maradt.
Negatív volt még a túl sok szereplő, akiknek sok feladat nem jutott. A Torchwood team, Jacket leszámítva túl sok vizet nem zavart, ahogy Rose anyja és Mickey se.
Amit még bírtam, hogy Jack mindig mennyivel lazább a DW részekben, mint a Torchwoodban. Azért nem mindenki merné le “boys and girls”-özni a Dalekeket.
És persze piros pont a dalek féle “Exterminieren!”-ekért.

Bubbles - 2008. 07. 09. 17:49

K9-et viszont senki sem említi:D

Evi - 2008. 07. 09. 19:56

Nekem nagyon tetszett, hogy összehozták a “bandát”, még ha így kevesebb jelenetük is volt.
Szerintem eddig Donna volt a doki legjobb társa, remélem majd vhogy visszahozák pár részre.

“Amit még bírtam, hogy Jack mindig mennyivel lazább a DW részekben, mint a Torchwoodban.”
Jaja, én DW-s lazaságát jobban bírom, mint TW-s komolyaságát.

Az a jelenet marha jó volt, mikor Jack és Sarah Jane megölelték egymást, Donna meg odament és ellökte Saraht xD

A Rose megoldás nem tetszett a végén :S

stargatelost - 2008. 07. 09. 20:38

Sztem zseniális volt, mint ahogy az egész évad :)
Kedvenc részek egyértelműen a két könyvtáros, a Midnight, a Turn left, valamint a dupla záró rész. (utsó 6 rész)
Két kérdés:
-Rosenak miért kellett mennie, miért nem maradt ő is ott azon a földön mint Mickey?
-Caan vajon kire értette hogy meghal valaki? Ez majd később fog bekövetkezni?

(sorry ha marhaságot kérdeztem :D)

Hidden - 2008. 07. 09. 20:54

Végre kiírták Donnát. Örülök neki, ő volt a legrosszabb társa a Dokinak.

ISN - 2008. 07. 09. 21:37

“Rosenak miért kellett mennie, miért nem maradt ő is ott azon a földön mint Mickey?”

Mert, ha vissza akart volna menni, biztos vitte volna a családját is (anyuci, apuci, kis tesó).
És mivel a saját dimenziójában halott az apja ezért nem mehet vissza. Vagyis biztos nem lenne valami okos dolog vissza vinni, jahh meg a másik valóságban apuci nagyon gazdag ember, szal azt nem egy könnyen adnák fel sztem.

Caan, meg szerintem DoktorDonnára gondolt. Mert ugye Donna végül is maghalt… Igaz még él, de emlékei nincsenek, meg felturbózott doki agya sincs.
Szerintem :)

Bubbles - 2008. 07. 09. 21:43

A Doctor elmondta miért kell maradnia. A 2. doki nem maradhat vele, blablabla. Az emberdoktor olyan mint ő volt régen mielőtt Rose-al találkozott volna, “világok pusztítója”, részben Rose változtatta meg. A másik, hogy a Doctor szerelmes, de a sorozatban ő senkivel sem fog összejönni (vagy mégse?). Ez ilyen őőő… komplikát módon összehozott beteljesedés.

Andree - 2008. 07. 10. 00:49

Nekem tetszett a finálé meg a lezárása is. Rose végülis megkapta amit akart, leélheti az életét azzal akivel mindig is akarta. Illetve 99 százalékig azzal. De azért tényleg látszik, hogy Rose javított a Doktoron kicsit mert most ugyanazért cseszte le önmagát amit az első évad végén éppen ő akart megtenni. Csak szegény Doki szívott megint a végére de neki meg az a sorsa, hogy végül mindig egyedül maradjon. Ennél jobban nem lehetett volna megoldani, hiszen vagy az van hogy az “igazi” Doktor marad Rose-al /és vége a sorozatnak/ vagy Rose tér vissza full time /aminek én mondjuk örültem volna mert az eddigi 3 companion közül ő volt a kedvencem/. Azért vicces lenne pár év múlva visszahozni őket vendégszerepelni egy-két részre csak, hogy lássuk mire jutottak egymással. :)
Kíváncsi vagyok a jövő mit hoz, Russel T. Davies kiszáll, jövőre meg nincs új évad csak utána. Viszont nagyon remélem David Tennant marad, jobb Doktort úgyse találnak. Bár mondjuk Eccleston után is ezt hittem aztán nem lett igazam.

Andree - 2008. 07. 10. 01:12

Egyébként a harmadik képen lévő jelenet is nagyon nagy volt, amikor a Doktor kérdezte Gwen-t, hogy nem egy régi Cardiffi családból származik-e. És amikor mondta, hogy igen elkezdtek mindhárman /Doktor 1-2 meg Rose/ vigyorogni mint a vadalma. :)

daywalkerdv - 2008. 07. 10. 10:32

szerintem ez az évadzáró az események horderejéhez viszonyitva és úgy egyáltalán nem volt elék drámai. Sokkal jobban kihozták a poszt-apok hangulatot a 3ik évadzáróban. Gondoljatok bele! Mindenki aki azt mondja, hogy ez jó volt, tavaj ilyenkor miért nem volt ilyen vita? Nézzétek meg 1más után a 3ik és a 4ik évadzárót… A negyedik összevan csapva és elhuzva. A harmadik maga a tökéletesség a valaha csinált legjobb epizódok amit valaha láttam. Sőt részemről a legjobb mozgókép amit valaha láttam:)

Garlarg - 2008. 07. 10. 10:37

Andree: Persze, mert “Gwen” szerepelt a 2×02-ben mint szolgáló (a Dickens-es rész).

Andree - 2008. 07. 10. 11:14

Garlarg: Tudom, de az 1×02-ben. :)

Andree - 2008. 07. 10. 11:16

Illetve 1×03-ban.

Norfren - 2008. 07. 10. 12:24

Bigyibogyó:

Davros: A Skaro nevű bolygón ő volt a dalekok létrehozója. a régi DW sorozatban szerepelt néhányszor már.

Harriet Jones: A 2005-ös sorozatban még angol parlamenti képviselőkénr szerepelt, aztán a karácsonyi részben már miniszterelnöknő, aztán a lemondása után ő utána jött a Mester mint miniszterelnök.

Lásd: http://web.interware.hu/frenzy/drwho/kislexikon.html

Evi - 2008. 07. 10. 14:37

“Nézzétek meg 1más után a 3ik és a 4ik évadzárót… ”
Én 4ik előtt megnéztem 3ik évadzárót, nekem a 4ik jobban tetszett.

Egyébként szerintem Harriet Jones még simán visszatérhet…nem mutatták, ahogy a dalekok lelövik

korovjov - 2008. 07. 11. 07:38

Egyszavas rétkelés: tetszett.

Amúgy a sorozat csúcsának a ‘Silence in the Library’ duplarészt, illetve annak lezárását tartom. alapvetően keserédes sorozat a DW, de az nagyot ütött… Belegondoltatok már, hogy a Doktor az egész életét úgy éli le, hogy tudja, hogy lesz egy társa, és tudja, hogy mikor és hogyan fogja elveszíteni? Ha ez a dupla epizód lesz a mérce a sorozat további epizódjainak, akkor nincs mitől tartani.

Még egy mellékszálra vagyok egyébként kíváncsi: hova tűnt a Doktor lánya? Kár lenne elfelejtkezni róla, végülis tisztavérű timelord, és eyecandynek sem utolsó. Azok a szarkalábak a szeme körül… Ááá. xD

daywalkerdv - 2008. 07. 11. 08:08

jaja, ebben egyetértek, a doki lánya beadja:) Amúgy előfog ő kerülni, a silence in the library tényleg nagyon komoly duplarész, fuh de vártam a következőt mikor végelett az elsőnek… Én már azt várom, hogy találkozzanak, mert jóarc aza nő, bár tényleg lesz egy keserédes hangulata így ismerve a jövőt….

ProZsolt - 2008. 07. 11. 11:49

Nem volt rossz a finálé, csak egy kicsit össze-vissza, a sorozat többi filálé kiforrotságához képest. Túl sokat akartak belerakni plusz lezárni a Roseos szálat. A legrosszabb a 12. rész végén lévő “TO BE CONTINUED”, kicsit gagyi hatást keltett.

g101 - 2008. 07. 12. 15:04

g101 - 2008. 07. 12. 15:04
ucnlm - 2008. 07. 16. 14:10

Nekem ez a befejezés tetszett, egy-két dolgotól eltekintve. Én nagyon vártam, hogy mindenki bekerül, aki eddig számított, de úgy érzem erre még az egy óra is kevés volt. Így utólag Sarah Jane-t és a Torchwood csapatot kihagytam volna. Az álregenerálódás és a két doki jó ötlet volt, de úgy éreztem én is, h a Rose szál lezárására lett kitalálva, arra meg valahogy túl gyors. Viszont most tudtam meg, hogy Davies már nem írja tovább a sorozatot, így érthető, hogy le akarta zárni.
Steven Moffatról pedig annyit, hogy hajrá. A Girl In The Fireplace, a Blink és a két könyvtár rész után azt hiszem durva folytatás következik. Iszonyúan vártam eddigis, Moffat miatt viszont most még jobban.

aza99 - 2009. 01. 31. 18:54

Nekem az tetszet ahogy a foldet lerohantak a dalekok, Sszt esztjol megcsinaltak. Meg varom az 5 evad egyik reszet. Bar az lesz a baj hogy csak 1 reszes lesz a resz.Bar jo sok plussz szereplo lesz benne.

aza99 - 2009. 01. 31. 19:03

Bar lesz egy olyan resz az 5 evadban hogy kisert a mult. Abban a doktor mesel a karandailor,davrossol,a mesterrol. Meg akirol en se tudtam semmit a gonoszrol aki egyszer megolte a doktort. a gonosz utoralra a kisertet var,es a vegtelen reszben halt meg. Amikor fraam a a sarkany aki gonosz volt. szoval ket gonosz osszetalalkozott harcoltak vegul amikor a gonosz le akarta loni a doktor egy ijpuskaval akkor fraam felaldozta magat es magaval rantotta a gonoszt.

aza99 - 2009. 01. 31. 19:09

meg kepeket is lattam rola egy var lat az egesz folt. De amikor a doktor elfogtak olyan hosszu volt a var bent mint a hogy kivul mas dimenzio belul is mas,valami efron mentek fell a kastelyra,ami 100000 meter folott volt. ott talakozot a doktor a gonoszszal. asztan 20 perc mulva megjelent fraam akirol kiderult hogy egy jeg sarkany. O is gonosz volt. vegul harcoltask egymassal a sarkanyba belefurodott egy landzsa ekkor a gonosz kezebe hirtelen egy ijpuska megjelent. De fraam felaldozta magat es belerokte onmagat es a gonoszt a melybe. Ugyanis a sarkany szokasai hogy ha az ellenfel nyer akkor ooo nem melto a jeg sarkany nevre.

Kate - 2010. 09. 06. 00:24

én teljességgel a két doctor ellen vagyok. mert szerintem ahogy rose is mondta a másik doki nem ő!! és hogy kiírták donát az meg zseniális. nagyon nem tettszett a nő. idegesített és nem volt elég erős személyiség a doktor melllé. őt csak mindig megmenteni kellett, nem tett semmit a “küldetések” sikeréért. de ez persze csak az énn véleményem. én teljes szívvel Rose párti vagyok.

emese - 2016. 05. 28. 21:19

Istenem, ezt most elolvastam így 2016 májusában, amikor Moff már távozóban van. Te jó ég, ezt olvasni felért egy TARDIS-os időutazással. :D Köszönöm!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz