login |

Pankráció!

2008. 11. 30. 13:11 - Írta: winnie

33 hozzászólás | kategória: kampány, kritika,

Pankráció, avagy wrestling. A tévés népszórakoztatás egyik formája, sportszínház telt házakkal, ami nem csak a CW egyik legnézettebb műsora volt a Friday Night Smackdown révén, de a USA csatorna egyik legerősebb műsora is pankráció, a Monday Night Raw, sőt a SciFi Channel pedig az ECW-vel (Extreme Championship Wrestling) arat. (Ja, nem feledni, pankráció “sok” van, több szervezet, miegymás.)

Emlékszem, kiskoromban mi is odavoltunk ezért a sportért/cirkuszért, néztük is az akkor még oly ritka műholdas adókon. Hmm, Ultimate Warrior, Macho Man, Hulk Hogan, Tatanka, Yokozuna, Bam Bam Bigelow, Shawn Michaels, a ma is aktív The Undertaker és tsai, többen sajnos közülük már nem élnek – a mostaniakat nem ismerem, csak azokat, akikből színész lett, mint Dwayne ‘The Rock‘ Johnson vagy Stone Cold Steve Austin.

Sőt, volt, hogy valami magyar/nemzetközi pankrációs utazó társulat is Békéscsabán vendégeskedett, akkor naná, hogy ott volt a helyünk. Sokan valamiért lenézik magát a pankrációt vagy gyerekesnek tartják (nem az), mert csak “meg van játszva”, de talán épp ezért lesz ilyen látványos és még nehezebb a résztvevőknek.

A post apropója természetesen a plakáthalom (hétvégén belefér a kitekintés, nem?), de az is, hogy érdeklődjek, vajon sorozatnézőéknél, nálatok jelenleg mennyire dívik a pankráció nézése, melyik műsort érdemes csekkolni, mit tud az egyik, amit a másiknem?

Anno talán már írtam is róla (lehet, hogy amikor Ashley Massaro otthagyta a WWE-t, hogy a Survivor: China-ban szerepelhessen), hogy maga a pankráció mennyire közel áll a sorozat műfajához, hiszen itt is vannak jók és gonoszok és itt is írók írják meg a pár részen vagy egész évadon át húzódó sztroikat, konfliktusokat – az ember talán nem is gondolná, hogy milyen változatos lehet, elég a Hell in a Cell-re, az Elmination Chamber-re vagy az Ultimate X Match-re gondolni.

33 hozzászólás Ne habozz!

rEEzuh - 2008. 11. 30. 13:25

én rendszeresen nézek pankrációt, minden héten meglesem a monday night raw-t meg a smackdown-t, a ppvket meg letöltöm torrentről :]
sztem is közeláll a sorozatokhoz, hiszen itt is a sztorikon van a hangsúly
aki meg rámondja h “szar megrendezett”, hát én annak mindig csak azt mondom, hogy vagy elfogadod az elején hogy ez entörtéjning, vagy inkább ne nézd ha nem tudsz szabadulni a gondolattól :]

spamdog - 2008. 11. 30. 13:59

Nem értem mi a jó benne? Előbb nézek meg egy magyar focimeccset mint egy pankrációt.

spedway - 2008. 11. 30. 14:12

Nekem gyerekkoromból a Wrestling Mania nevű PC játék emléke maradt meg, hogy azt mennyit toltuk öcsémmel meg haverokkal:))) Egyik püfölte a klavi egyik oldalát a másik a másik oldalát, néhány név, Yokozuna, Undertaker onnan ismerős. Szórakoztató játék volt, maga a sport vagy akármi akkor sem és most sem érdekel.

Analist - 2008. 11. 30. 15:10

Azért közben azért ilyeneket is lehet látni :)
http://www.youtube.com/watch?v=0XzI_nwCEtE

Orso-borso - 2008. 11. 30. 15:20

Semmit nem nézek, ami sport, vagy olyasmi. Szóval ez is kimaradt. :D

Bruti - 2008. 11. 30. 15:43

Hát nemtom.. biztos jó, de idegesít, hogy nem folyik vér :D

gege - 2008. 11. 30. 15:43

Én is nézek pankrációt, sztem tök jól megvan csinálva, de azért látszik hogy mű. Nem tudjátok melyik adókon lehet nézni pankrációt?

wachaz - 2008. 11. 30. 15:45

Amikor még nem fajultak el a dolgok, és Hulk Hogan szőkén a Wolfpack csapatot erősítette, akkor még néztem. Még akkor is, amikor az akkori kedvencemmel, Goldberggel hatalmas csatát vívott. Ekkoriban volt a vonító, rohangáló, eszement, idős szőke faszi is favorit – neve már a múlté. Akkor is néző maradtam – bár már húztam a szám, mikor a Public Enemy két pingpongasztallal vonult be a ringbe. Ez még péntek esténként volt, a TNT műsorán. Viszont mikor elkezdődött a Nitro meg a Raw, akkor kiszálltam. A “versenyzőkből” ekkora teljesen eltűnt a stílus, a meccsekből pedig végleg száműzték a szórakoztatást. Nem voltak poénok, elmaradt a hangulat, elbulvárosodott az egész. Azóta sem néztem meg egyetlen meccset sem. Kár érte, jó móka volt.

Csongíí_a_vacsi - 2008. 11. 30. 17:30

Nekem ez tényleg a kis gyermekkorom. Bátyáimmal néztem parabolán német adókon. Emlékszem fenn maradatunk késő estig, hogy láthassuk őket. Ekkor még szerettem az ilyen küzdősportokat. Megmaradtak bennem, Hulk Hogan, meg a többiek. A küzdelmek, meg amikor mindenki berohant vagy 30 ember és mindenki ütött mindenkit. Meg a színjátékok, mind fenomenális volt. De ez tényleg rég volt. :)

rEEzuh - 2008. 11. 30. 18:13

“. Viszont mikor elkezdődött a Nitro meg a Raw, akkor kiszálltam”
wachaz, ha jól tudom amit említettél az bizony a nitro-ban volt, a többi pedig a raw-ban :D
de tényleg más feelingje volt régen, nekem azért tetszik most is

vicvega - 2008. 11. 30. 19:20

régebben néztem nagyon néha, de csak a röhögés végett. igazából szánalmasnak találom. elnézést.

Blazsej - 2008. 11. 30. 19:21

Wrestling 4Life.

HWF - 2008. 11. 30. 19:21

A magyar pankrációrajongókat várjuk ide:
http://h-wrestling.wwe.hu – különösen a fórum szekcióba :)

Attisch - 2008. 11. 30. 20:16

Big Bam Bigelow

sickbump - 2008. 11. 30. 20:17

Winnie, miféle békéscsabai utazó csapat? És mi az hogy “ott volt a helyünk”? Fejtsd ezt ki bővebben, mert mi, békéscsabára wrestling-et nézni/bebaszni járó magyarok ezt nem értjük. ;)

Attisch - 2008. 11. 30. 20:23

Egyébként, imádom a pankrációt, ha tehet én megnézem hetente, de a havi nagy show-kat mindig.
Emléksz, még gyerek voltam, mikor a Sky One adta élőben, az akkor még WWF műsorokat, pl a Summer Slam-et vagy a Survivor Series-t, (Ez a múlt 7én volt egyébként) s hajnali 3ig fent voltam, hogy láthassam :) Aztán nagy szünet lett, s mikor pár éve németo-ban melóztam kaptam megint rá az ízére.
A friss híreket egyébként innen lehet szedni: http://www.wrestlinginc.com/

S a maiak közül, aki eszembe még John Cena játszik filmben: The Marine (Tengerészgyalogos) ill. Kane játszott vmi horrorfilmben…

winnie - 2008. 11. 30. 20:26

“Winnie, miféle békéscsabai utazó csapat? És mi az hogy “ott volt a helyünk”?”

1988-at írunk. vagy 89-et. és a frissen épült békéscsabai sportcsarnokban (meg gondolom szerte az országban) fellépett egy utazó pankráció társulat magyar és külföldi emberkékkel. 10 évesen jó hogy ott volt a helyem a haverokkal, mint ahogy ott volt, amikor a focistadionban kaszkadőrshow volt meg big foot előadás, stb. az effélékre csak egyszer jut el az ember életében.

Platschu - 2008. 11. 30. 20:31

Ennek a pankrációnak semmi értelme nincsen. Mivel nem komolyan nyírják egymást, hanem az egész egy megrendezett show, ezért egy box meccshez képest ennek semmi tétje nincsen. Már eleve röhejesek a jelmezeik, mintha legalábbis szuperhős imitátorok gyűlnének össze, hogy a tesztoszterontúltengést egy kicsit levezessék…

sickbump - 2008. 11. 30. 20:37

Kösz Winnie, így már világos.
Évek óta agyalunk hogy lehetne idehaza eladni egy eredeti magyar kezdeményezésű promóciót, de eddig mindig zsákutcákban kötöttünk ki (lásd Platschu és spamdog hozzászólását). Ha van ötleted, kinek és miképp lehetne eladni egy lelkes, ismeretlen magyar újoncokból álló társulat programját, ne habozz megosztani velünk. ;)

Yoman - 2008. 11. 30. 20:43

12 éves láttam TNT(cartoon network után esténként) műsorán péntek este az első pankrációs adásomat. Ha nem is egyből, de szépen lassan beleszerettem. S akkor még nem is igazán értettem miről szövegelnek(hiszen angolul volt).
Aztán idővel átestem azon, hogy ez nem is igazi, csak kamu, megrendezett. DE így is tudtam szeretni. Olyan mint egy akció/vígjáték film csak nem a tv-ben, hanem élőben egy színházban(persze én TV-n keresztül néztem, de remélem azért érthető mit mondok).
Naná, hogy megrendezett, de látványos és érdekes tud lenni. A pankrátorok (főleg a nem 130 kilós izomagyúak) akkorákat perecelnek, hogy azt egy profi kaszkadőr is megirigyelné. Gondolom ha néztek egy filmet a moziban, és éppen a fő harci jelenet van, akkor “izgultok” mert magával ragad titeket a film, holott nyilván azt is tudjátok, hogy azt csak kaszkadőrök csinálják, törekedve az élethűség minél jobb megvalósítására. Ez a panráció, csak élőben.
A mai színvonal sajnos erősen visszaesett, de még mindig élvezhető.
S igen ezt például USA-ban sorozatként tartják nyilván. Nem is olyan rég döntött meg a RAW valami leghosszabban futó sorozat rekordot, vagy mit.

winnie - 2008. 11. 30. 20:47

“Mivel nem komolyan nyírják egymást, hanem az egész egy megrendezett show, ezért egy box meccshez képest ennek semmi tétje nincsen”

egyedül annyi a difi a kettő között, hogy itt nem eshet senkinek sem baja. na jó, ez sem igaz, hiszen van esély sérülésre, de attól, hogy előre meg van tervezve még lehet izgalmasabb és érdekesebb,mint egy nagyon sokszor unalmasabb boxmeccs.

ezért is hoztam a sorozatanalógiát, hiszen a pankráció úgy arányul a bokszhoz, mint a sorozat a reality-hez. mármint, hogy a sorozatra sem mondja senki, hogy gáz, mert előre meg van írva és nincs semmi tétje, ellenben a reality-kkel, ahol a készítők nem tudják, hogy mi lesz a vége:)

bele lehet kötni, de viszonylag helyes a párhuzam – legalábbis, ha boksz, akkor nem a tétnélküliséggel érvelnék amellett.

Yoman - 2008. 11. 30. 20:57

A sérüléseknek meg nyugodtan utána lehet nézni… rengeteg izom szakadás, s még több térdszalag és a négyfejű combizom szakadása is. Előfordul még olyan apróság is mint gerincsérülés is(idén is volt).
Tehát azon kijeletés, hogy itt nincs sérülésveszély az erősen hamis érvelés, főleg, ha úgy mondod, hogy gőzöd sincs a dologról amiről beszélsz, hiszen nem nézed, s láthatóan neten sem kerestél utána mondanivalód hitelességének.
De tényleg nem bántásból vagy kioktatásból mondom, pusztán csak próbálok egy sztereotípiát szertefoszlatni.

HWF - 2008. 11. 30. 21:41

Ha valaki itt a kommentelők közül nagyon unatkozik vagy úgy dönt, hogy túllép a szokásos ‘mi a jó ebben, meg van rendezve’ klisén, és VALÓBAN érdekli hogy egyes emberek mit szeretnek ebben a műfajban, annak figyelmébe ajánlom az alábbi FAQ-t a témáról, igen részletes:
http://h-wrestling.wwe.hu/faq

és ha nem elég az olvasnivalóból, ugyanez egy átlagos rajongó szemszögéből:
http://h-wrestling.wwe.hu/kwparchivum/imho/im021126wsa.htm

Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e aki elolvassa őket, vagy mindenki csak odáig jut el, hogy gyorsan beírja ide hogy ‘hülyeség mer’megvanrendezve’ aztán továbbáll.
A válasz a kérdésetekre a fenti írásokban van.

JRC - 2008. 11. 30. 22:29

talán egy éve még volt az eurosporton hetente egyszer TNA, mostanában már nem láttam, de fél órás, órás kikapcsolódásnak, szórakozásnak tökéletesen megfelelt.

schcs - 2008. 12. 01. 07:58

És már ebből is van celebrity verzió. 2 sztár pankrátor készíti fel a celebeket, akik minden héten egymás ellen küzdenek. Hogan és másik 2 valamikori ‘nagy’ manager pedig zsűriz, és természetesen adás végére egy valakinek el kell hagynia a ringet.

Szőllő - 2008. 12. 01. 12:05

Én nem igazán néztem soha pankrációt, de meg tudom érteni azokat, akik azért szeretik ami.
Az amit viszont nagyon utálok, amikor pl a Eurosporton elkezdik úgy közvetíteni, mintha éles küzdelem lenne. Tudni kell minek hol a helye.

Aki pedig tényleg igazi bunyót akar látni, de a bokszot unalmasnak tartja… annak biztosan tetszeni fognak az MMA szabályrendszerű küzdelmek, ahol “majdnem” nincsenek szabályok… ketrecharc néven talán ismerősebb lehet:)

Akit érdekel, a nagyobb rendezvények és szervezetek:
Amerika: UFC, Elite XC, IFC
Anglia: Cage Rage
Japán: Pride FC, M-1 Global, K-1 Dynamite

fallen - 2008. 12. 01. 12:26

Engem csak az érdekelne, hogy döntik el, hogy ki nyerjen? Ez azért érdekes, mert egy soroztaban a rossz fiút játszó szinész is lehet sztár, lásd
T-bag, itt aki “elveszti” a világbajnoki döntőt, vagy a szerep szerint alattomosan játszik, az is lehet sztár?
Ha sorozat és írók, akkor castingolnak is rá?

HWF - 2008. 12. 01. 13:30

fallen: castingolás a maga módján van, természetesen szinte semmi köze ahhoz, ami egy sorozatnál ugyanezen címszó alatt fut. Ahhoz, hogy valaki profi pankrátor lehessen egy szervezetnél, nagyon-nagyon komoly követelményeknek meg kell feleljen. Egyrészt, kell lenni valamiféle kinézetének a testének, hogy ne röhögjék körbe amikor levetkőzik. Továbbá több éves tréningen és edzéseken kell átesnie, vannak külön iskolák Amerikában erre a célra.

Akárcsak egy színésznél, egy pankrátornál is komolyan számít, hogy amennyiben mikrofon kerül a kezébe, hogyan tud bánni vele. Hiszen hiába játszik jó meccseket, ha nem tudja előadni a karaktert, amit játszania kell, nem tud jó promókat mondani.

Erre az egészre vannak kisebb szervezetek, ún. farmszervezetek, ahol az ilyen feltörekvő tehetségek vannak, és a nagy szervezetek aktívan figyelemmel szokták ezen farmszervezetek tevékenységeit kísérni.

“itt aki “elveszti” a világbajnoki döntőt, vagy a szerep szerint alattomosan játszik, az is lehet sztár?”

Bárki. Hiszen akárcsak a valós életben, itt sincs olyan, hogy valami egyértelműen jó vagy rossz. Lehet, hogy ami nekem tetszik, az számodra ellenszenves, vagy épp fordítva. Néhány évvel ezelőtt volt egy nagy csapat, melyet New World Ordernek hívtak, és az egész wrestling-világban a legmenőbb heel (gonosz) csapat volt. Fiatalos szemléletmód, a tipikus fiatalos “leszarunk mindenkit mert megtehetjük, mert jobbak vagyunk nálad” mentalitás… és a közönség ZABÁLTA őket, ahogy hónapokon keresztül hülyét csináltak az ún. ‘jófiúkból’.

Yoman - 2008. 12. 01. 14:17

Szőllő:
Nem tudom Eurosporton angolul vagy magyarul láttad közvetíteni TNA-t, de a magyar az legtöbbször katasztrófális volt :)

Amúgy eredetiben is úgy közvetítik, mintha valódi éles küzdelem lenne, hiszen a kommentátorok is a show részei, segítik eladni a produktumot.
Gondold el(ismét élve a filmes práhuzammal), ha egy akció filmben lenne egy narrátor és a nagy autós üldözés-lövöldözés közepette az mondaná:
nás igazából ezek mind vaktötlények, és a mostani hatalmas ütköéseses robbanást is 5 különböző autóval vettük fel, és természetesen nem ült benne élő személy…stb de amúgy évezzétek a filmet mert nagyon izgalmas, csak nem igazi… nos szerintem ez picit illuzió romboló lenne :)

Yoman - 2008. 12. 01. 14:20

én meg nem tudok se gépelni, se helyesen írni, csak miután én is elolvastam :) egy-két vessző is kimaradt :P sebaj…
nás=nos
illuzió romboló= illúzióromboló
akció film= akciófilm
ütközéseses= ütközéses

remélem nem hagytam ki semmit

sickbump - 2008. 12. 01. 14:59

idézet: Fallen
“Engem csak az érdekelne, hogy döntik el, hogy ki nyerjen?”

Miután az egész wrestling alapja az utazócirkusz, egyértelmű hogy azok lesznek a műsor főszereplői, akiknek az arcával a műsort a plakátokon, hangosbemondókon el lehet adni, az ún. “draw” emberkék, akiknek az arcára a nézők igazán kíváncsiak. Vagy a győzelme érdekli őket (babyface=közönségbarát), vagy a veresége (heel=közönséget irritáló), és ezért fizetni is hajlandóak.
Magyarán, minél több pénzt hozol a cirkusz főnökének, annál valószínűbb lesz nálad a csillogó aranyöv.

largo - 2009. 10. 28. 16:29

ennyi betokosodott agyú birkát:)a wwe az igenis jó.azért mert van benne fantázia.ez is csak tavaly óta van így elismerem.de akkor is nagyon jól ki vannak találva a sztorik,lúzerek:(én sem néztem már jó pár éve aztán tavaly bele lestem és meglepődtem hogy hol jár most a wrestling:randy orton az isten:)szóval a pankráció szinház?igen.miért jó?mert kikapcsolódhatsz egy kis időre vele.olyan mintha a kedvenc sorozatodat néznéd csak ez élőben.

fannika - 2012. 03. 11. 09:07

IMÁDOM A PANKRÁCIÓTTTT de most nem tommikor kezdődik meg majd amikor walaki tudja az irjon errre a címre nekem üzit fekete.fanni11@gmail.com

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz