login |

Boston Legal, vége a dalnak

2008. 12. 15. 14:19 - Írta: human

20 hozzászólás | kategória: kritika,

Hát emberek, ennyi volt. A múlt héten hétfőn este a Shield után újabb nagy név távozott az örök vadászmezőkre, ahol intelligens bölényhordák nézik végtelenségig a tévéből leköszönt sorozatokat. Ennyi volt a Boston Legal, a lezárásra némi harc után kaptak 13 részt, de sokkal kevesebb pénzt mint előtte.

A kevés pénzt úgy lehetett kiszúrni, hogy a Crane, Poole and Smith-nél alig maradtak főszereplőink és végig ők voltak. Még igazán nagy nevet – khm, Rhona Mitra, khm – sem tudtak visszacsábítani egy részre. De igazából ez nem vált a sorozat hátrányára, ami elég jelentős teljesítmény az írógárdától. Bevetették az összes eszközük, kihegyezett mondatuk, amit a sorozat 4 évada során köszörültek majdnem teljesen élesre.

Bár a Boston Legal már régebben is híres volt a valóságra utalgatással, a 4. fal feszegetésével, de amit itt, ebben a 13 részben műveltek, az már szerintem kitörte azt a falat – egyedül a klisés “kinéz a főszereplő és hozzánk beszél” dolgot hagyták ki szerencsére. Kelley durván leoltotta az ABC ebben az évadban, ez tény. Leidiótázta őket, hogy az időseknek szóló egészen nézett műsort lelövik. Többször a sorozat szereplői egymás között beszélve megemlítették, de szószerint így, hogy “spinoffal mennénk máshova, megkerestek már minket.” Meg “jó lenne folytatni, de egy másik csatornán”. És ezekhez hasonló dolgok röpködtek.

Na meg a sorozat atyja belesűrítette ebbe a 13 részbe a “mi a rossz Amerikában?” nézeteit is. Persze, eddig is politizált a sorozat, és ha nem az utolsó epizódok lettek volna, akkor is ennyit foglalkozik Obamával, ezt tuti, de hogy a gyógyszergyárakat meg a dohánygyárakat jobban kifejtve, külön évadokban vetette volna be, az is biztos. Most sűrítenie kellett, így kicsit súlytalanak lennek ezek a komoly témák, hát ezzel kell beérni, egy országkritika vázlatával. Talán 22 részben jobban kitombolhatta volna magát, de azért így sem volt olyan csúnya ez a befejezés.

A fináléért meg külön piros pont. Mi volt hátra, mint ez a komédia? A szereplők a 4. fal feszegetésben oda jutottak, hogy cápaugrásról beszéltek, miközben egy cselekedetükön rágódtak, és aztán meg is ugrották azt a cápát, megcselekedték amit megkövetelt a sorozat. Ilyen képtelen, tényleg cápaugrós rész kellett ide a végére, ismerjük be.

Azért Denny Crane, meg Alan Shore és a többiek hiányozni fognak (Jerry nem annyira). Ennek az évadnak 7/10, de a Boston Legal 5 évadának összesen talán a 8 pont is elfér, bár voltak hullámvölgyek is rendesen. Most egy darabig nem lesz ilyen ügyvédesünk, ahol a komédiát így eltalálják a komoly témák mellé és ennyi szerethető karaktert dobnak be.

20 hozzászólás Ne habozz!

Szkifi - 2008. 12. 15. 14:57

Még hátravan nekem ez az évad…
Hááááát. Huh. Denny Crane és Alan Shore poénok nélkül nem tudom mit fogok kezdeni magammal.
Ez a “jókedvrederítős” sorozatom.

:(
Hátha megveszi egy másik csatorna…

L@ci - 2008. 12. 15. 15:31

Még csak az első 3 évadot láttam, de az alapján is elmondhatom, hogy régen láttam ennyire igényes és jól megmunkált sorozatot, zseniális párbeszédek és záróbeszédek vannak benne. :)

Denny Crane! :)

bullseye - 2008. 12. 15. 15:32

télleg olyan jó a sorozat? A pilotot kedveltem eleinte, Kirk is jó volt, de aztán jött a demagóg prédikátor a bíróságon, akit a törvények alapján min. kivezetni, de inkább a bíróság megsértéséért 1-2 napra lecsukni kellett volna – de ugye a téma miatt inkább meggyőzött mindenkit… attól baromira kiakadtam.

Human Insect - 2008. 12. 15. 15:34

van benne prédikálás és demagógia (meg bazinagy idealizmus is), ezt senki nem tagadja

carlos - 2008. 12. 15. 15:38

Hianyozni fog,hasonlot sorozatot nem igen fogok talalni…

kihaeennem - 2008. 12. 15. 15:47

Demagóg prédikátor?
Ugyan már!
Mégiscsak ügyvédekről beszélünk, akik pert akarnak nyerni ( úgy kb. ) bármi áron ( ha egy mód van rá )! :P
Nyilván vannak bent baromságok, de engem valahogy soha nem zavartak. Azért nem kell ezt ám olyan komolyan venni, hiszen ebben a sorozatban mégiscsak a humor dominál!
Ja, amúgy emlékeim szerint nem egyszer csukják le a szereplőket a bíróság megsértéséért… ;)

Aki meg leakad a demagóg prédikátornál, az szerintem kerülje el a BL-t messzire, mert nem az ő sorozata.

Biohazard - 2008. 12. 15. 16:52

Eli Stone is hasonlo temaju,csak ott meg magasabb a humor-arany.

bullseye - 2008. 12. 15. 17:36

Én a West Winget is szerettem, pedig ott is voltak nagymonológok. Itt sem a demagóg prédikátornál akadtam le, mert az szerintem jellemző az ottani viszonyokra. Azon akadtam le, hogy a bírónő meghatódik a marhaságán, ahelyett, hogy rendet tartana…
De akkor azért nézek még 2-3 részt, biztos, ami biztos :)

kihaeennem - 2008. 12. 15. 18:42

Az, hogy a bírónő meghatódik, az még semmi azokhoz a félhülye bírókhoz képest, akik még lesznek! ;)
De pont ettől ilyen mulatságos a sorozat! :D

Különben meg igazán a második évadtól indul be, de ez nem azt jelenti, hogy bárkinek is azt ajánlanám, hogy hagyja ki az elsőt. Ez tipikusan az a sorozat, ami szépen lassan építkezik, és csomó visszatérő poén van benne, amik jobban ütnek, ha az ember ismeri az előzményeket.

Amúgy azt vettem észre, hogy akit rá tudtam venni, hogy nézze, annak nagyon bejött ( egy kivétel volt, de ő nem is nagyon van ráfeküdve a sorozatokra ). Viszont sajnos a legtöbb embert képtelen voltam rávenni arra, hogy akár belenézzenek, pedig csomót dicsértem előttük, sőt, oda is adtam nekik.

Hozzátenném, az ügyvédes sorozatok engem is hidegen hagynak, de a BL az valami más. Ez a sorozat James Spader és William Shatner jutalomjátéka, és minden más csak körítés. Szeretem a sitcomokat, de összesen két sorozat van, ami hangosan fel szoktam röhögni, miközben nézem. Egyik a Scrubs, másik a BL ( és ugyan utóbbi még csak nem is sitcom ). És az a furcsa, hogy a BL-en többször.

Jans - 2008. 12. 15. 19:25

Schmidt egyébként de ha poén akart lenni, akkor már inkább Chang Poole and Schmidt… :)
Sejtettem, a házasságot, féltem is tőle, mert az én verziómban akkora lett volna a cápaugrás, hogy Denny rájön, hgy meleg és úgy házasodnak össze… szerencsére nem ez lett!!! Nagyon féltem, mert ez már sok lett volna.
Hiányozni fog, de már újranéztem az első három évadot nyáron, most jönnek a többiek, így marad még.
Legjobban talán a politikai, társadalmi kitekintések fognak hiányozni, ugyanis ez egyetlen más sorozatban nincs meg jelenleg.
Szép volt Denny és Alan!

winnie - 2008. 12. 15. 20:09

“Különben meg igazán a második évadtól indul be, de ez nem azt jelenti, hogy bárkinek is azt ajánlanám, hogy hagyja ki az elsőt. ”

azért ne feledjük, hogy az 1. évad előtt is volt egy the practice 8. évad, az az igazi kezdet, hiszen a BL elvileg egy spinoff, eredetileg a The Practice 9. szezonja volt, csak átnevezte az abc.

Sitrep - 2008. 12. 15. 20:49

Ja, vártam is esetleg vmilyen visszautalást a Practice-re a fináléban (hátha megjelenik Bobby Donnell), de sajna kimaradt (nem volt rá pénz).

Azért az kemény dráma volt, nem ilyen dramedy, érdekes is, voltak ilyen genre-váltások más spinoffoknál is?

Platschu - 2008. 12. 15. 22:00

A Practice, az Ally McBeal és a Picket Fences is közös világot alkotnak, mivel volt pár cross-over. David E. Kelley egy zseni. :)

Jans - 2008. 12. 15. 22:25

Azért a Practice 8. évada Alan megérkeztével erősen dramedy jelleget öltött :) ha nem is annyira, mint a BL.
Kelley pedig tényleg zseni, de inkább több mint zseni. Kíváncsi vagyok a következő sorozatára az apa-lánya ügyvédpárosra.

Orso-borso - 2008. 12. 15. 23:03

All time fav részem, amikor Alan elmegy egy másik államba hogy megpróbáljon megmenteni egy halálraítéltet. Aki látta, tudja, aki nem, annak nem tudnám visszaadni. Látni kell. Még most is vissza tudok emlékezni az érzésre a végén. Ettől zseniális egy (és ez a) sorozat.
Alapból imádom James Spadert de ez a joviális ám mégis huncut figura az eddigi legjobb alakítása szerintem.

Donnie - 2008. 12. 16. 00:52

Az egyik legjobb legalábbis, azért a Karambolban látott alakítása ezt is veri.
Remek rész volt valóban, amit mondasz, egyébként Texasba ment, miket kaptak ott cowboy kalapos barátaink – Alan amikor benyomta a Pats-et, feküdtem a röhögéstől :D

Azért örülök, hogy nekem még cirka 20 rész hátra van ebből az utánozhatatlan sorozatból…

bela35nj - 2008. 12. 17. 15:48

nálunk ez volt az abszolut kedvenc.nejemmmel könnyezünk.aki még nem kezdte el nézni annak hajrá.hogy irigylem őket.még elöttük az egész.

bela35nj - 2008. 12. 17. 15:53

ki is az a kelly?link?

Necros - 2008. 12. 19. 13:11

Ó, nem is tudom, hol kezdjem… Fantasztikus volt ez az utolsó évad, rengetegszer dőltem a röhögéstől, pedig ez nem is szimpla komédia. Mégis sokszor úgy megnevettet, hogy már könnyezek. Máskor meg a szívszorító dráma miatt párásodik be a szemem. Hiába no, ilyen sorozat csak nagyon ritkán tűnik fel. Ez a finálé minden szempontból méltó lezárása volt a Boston Legalnak, sírtam-nevettem felváltva. Már a kezdés is, mikor Denny szétlövi a sok japánt a festékpisztollyal, majd megfulladtam, úgy röhögtem. Talán nem akkor kellett volna belefogni az ebédbe. :)

Amúgy meg igaza is van Kelley-nek, azoknak miért nem adnak műsort, akik többre vágynak a tucatsorozatoknál? Rohadjon meg az az ABC-s fejes, aki lelőtte a sorozatot. XD

Semmi esély nincs arra, hogy másik adón folytatódjon valamilyen formában a BL?

A 4. falat meg szó szerint a földig rombolták ebben az évadban, pedig korábban sem fukarkodtak az utalásokkal. :) Zseniális sorozat volt, nagy kár érte. :(

És a színészekről is meg kell emlékezzek, mindannyian kiváló alakításokat nyújtottak hétről hétre. Valóban William Shatner és James Spader jutalomjátéka volt ez az öt év, felejthetetlen, amit műveltek, de a többieket is ki kell emelni, senki nem lógott ki a sorból.

És ha már más epizódot ti is megemlítettetek, akkor megkérdem, emlékeztek arra, mikor a múltat és a jelent keverték össze? Egy régi Shatner film segítségével. Mekkora ötlet volt már az is!

Ez a finálé simán 10/10, ahogy elvakult rajongóként az egész BL-nek ilyen osztályzatot adok. :)

Necros - 2008. 12. 19. 13:14

Tudtam, hogy elfelejtek valamit…

Human, Jerry ellen mi kifogásod van? Imádnivaló karakter, minden furaságával együtt. :)
http://www.youtube.com/watch?v=S3gEf10ioYs

(Azt meg nem értem, miért nem enged rövid klipeket feltölteni az ABC/Youtube, ezt a fentit meghagyták, a Denny Crane-eset levették, pár hónap után, azóta meg mást egyből visszadob. Grrr…)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz