login |

Primeval 3. évad finálé – írta mANdY

2009. 06. 03. 22:57 - Írta: vendegblogger

31 hozzászólás | kategória: 2008/09 finálék, kritika,

Biztos veletek is előfordult, hogy rokon, ismerős, barát megkérte, hogy ajánljatok neki sorozatot. Lehet, hogy meglepő lesz, de ilyenkor az én számon elsőként a Primeval, vagyis az Őslények kalandorai csúszik ki (winnie-ék itt írtak róla).

primeval-s3-03

Nem azért, mert óriási rajongótábora van és közösségi élmény, és nem azért, mert olyan gyönyörű lenne a képi világa. Bár az utóbbi ellentéte sem igaz, de ami a legkülönlegesebb ebben a sorozatban, hogy nem kiszámítható, igazán nem tudni, mit várhatunk tőle. Amíg a Heroes esetében Sylar huszonharmadszori fejbelövésekor is tudjuk, hogy úgysem halt meg, A Primeval-ben senki sincs biztonságban, bármi megtörténhet bárkivel.

primeval-s3-05

És ami még ennél is jobb, ezt a “bármit” úgy valósítják meg a készítők, hogy egyszerűen nem tud rájuk haragudni az ember, hanem várja a folytatást. A sorozat 3. évadja pár napja fejeződött be, minden valószínűség szerint jön a 4. szezon is, sőt, az amerikaiak még filmet is terveznek a sztoriból. De nézzük hogyan sikerült a mostani 10 epizód. A tovább mögött folytatom – spoilerekkel.

Az évadról

Ami a promó alapján is eléggé feltűnő volt, az a sok, friss arc. Kaptunk egy katonát, akit egyértelműen eyecandy-ként raktak be, hogy a hölgyek is lássanak valami szépet (ha már „nem az eszéért szeretjük” Stevent kiírták), mivel sok szövege nem igazán volt a drágának. Előkerült Sarah, akinek sikerült valahogy hidat képeznie Connor és Cutter között, ergó az elsővel elcikizgették egymást, a másodikkal meg egész jól sikerült együttműködnie munka során.

Ki is volt még? Igen. Danny, aki ugyebár az ügyeletes szabadulóművész/rendőr, aki öltönyben megtévesztésig úgy néz ki, mint James Bond maga. De hogy ne csupán a hősök táborát erősítsék, Lester kap maga fölé egy hölgyeményt a múltjából, aki erősen veszélyezteti Helen „The Bitch” címét titkos kavarásával.

primeval-s3-01

Pár technikai újításra is sikerült szert tenni az évad során. Helen a jövőből áthurcolt kütyüjein kívül Connor rájött, hogy ő be tudja zárni az anomáliát, ha nagyon akarja. Persze ez elsőre nem jött neki össze, de hát Connorról van szó. Az átívelő szál pedig eléggé az artifact körül mozgott, bár nem igazán tudták, hogy mi az.

Az első pár részben annak lehettünk szemtanúi, hogy ezúttal két összeesküvés is folyik az ARC-osok háta mögött, egyrészt az új főnöknéni, a másik pedig a visszatérő (ex)feleség oldaláról. Mindketten azt a bizonyos izét akarták, amiről akkor még egyikőjük sem igazán tudta, hogy mi, de kell, mert a jövőből szedték össze, amit a nézőnek is megmutattak. Hát, nem túl rózsás a helyzet.

Végül Helenről kiderült, hogy ő csak ezen a helyzeten szeretne javítani, amit nem egészen dolgozott ki profin, ugyanis nemhogy a módszere kudarcot vallott, de még a kedvenc kis artifaktját is elhagyta. És itt jött a WTF-moment. Mikor Jenny száját pontosan ugyanazok a szavak hagyják el, mint amik anno Claudiáét, mielőtt Nick átlépte azt a bizonyos anomáliát, Cutter is kissé lefagy, de értelmes kisfiú módjára már megint nem azt teszi, amit kellene. És ez lesz a veszte.

primeval-s3-04

Ezután Danny kerül a csapat élére, mert rájött, hogy hoppá, a biztonsági rendszer egy nagy kalap az, ami már kicsit gáz, már elnézést. Persze előkerül Abby rég nem látott öccse, aki elpókerezi Rexet – enélkül már nincs is évad, Rexet mindig el kell raboltatni – majd véletlenül átjut a jövőbe, ahonnan nagy nehezen hazamenekítik. Persze Helen már megint átveri minden kinek a fejét ebből kifolyólag is, de hát ezt már megszoktuk.

A szörnyek szempontjából is elég változatos volt az évad. Persze volt cuki is, amiből Abby be is vásárolt. Lassan állatkertet is tudnának már nyitni. Visszahozták a legszebben kidolgozott jövőlényt is, ami nélkül már nem tudnánk meglenni. Emellett a 8. részben előkerül a „Tervezz lényt a jövőből” verseny nyertese, ami igazából egy jókora sáska, de legalább a kivitelezés jó lett.

Nem úgy, mint az évad elején gyilkoló egérszerű lényé, ami már kicsit rajzfilmfigura-stílusban került a képernyőre. Illetve, hogy alátámasszák a mitológiai hátteret, egy középkori lovag társaságát élvező sárkánynak kikiáltott dinó is összebarátkozik Abby-vel – miért is ne. És hogy teljes legyen a kör, kaptunk emberelődöt is.

primeval-s3-02

Persze a komikus oldalnak is jelen kellett lennie, Connor megint mindent elszúr elsőre, sőt, beköltözik Lesterhez, aki nem díjazza túlzottan kis szokásait. Kaptunk némi romantikát, szerelmetes pillantásokat, szembesítést. Kijutott egy kis sírás is az érzékenyebbek számára (jelen!), nevetés, izgalom, rejtély, egyszóval minden, ami egy jó Primeval-évadhoz kell.

Az évadzáró

Maga az utolsó rész a történetét tekintve nem volt egy nagy durranás, két mondatban össze lehetne foglalni. Helenről már teljesen hivatalosan kiderül, hogy őrült, és éppen az emberiség kialakulásának megelőzésén fáradozik, amit meg kell akadályozni. A folyamat közben kiderül, hogy Sarah annyira már nem is fél a rovaroktól, mint eddig, illetve Connor még mindig zseniális.

Egy raptor közbelépésével viszonylagos problémamegoldás lesz a vége, kivéve a végső jeleneteket, amiket a legdurvább cliffhangernek mondhatnék, ha nem nyomtak volna a néző arcába rögtön két verziót a lehetséges megoldásra. Azért ettől függetlenül még mindig az volt a reakció, hogy neeem, ez nem lehet a vége.

Bár az utolsó rész nem hozta azt a szintet, amit az eddigi két évadzáró alapján elvártunk, egy 6/10-et simán megadok neki, amíg az egész évad 8/10-et érdemelne. Ennek leginkább az az oka, hogy az évad a szereplők váltakozása miatt eléggé darabolt volt, és az alaphangulat emiatt folyamatosan változott.

Ettől függetlenül – ha mások is így gondolják – én egyértelműen vevő vagyok arra a bizonyos 4. évadra. Hátha még egy visszaköltözést is láthatunk.

31 hozzászólás Ne habozz!

Biohazard - 2009. 06. 03. 23:53

Tovabbra is egy szall semmiben uldozik a lenyeket,mint eddig? :)
Masodik evad elejere kiakasztott a bugyuta tortenet es hogy ugyan minden egyes reszben emberevo izeket uldoznek,de valahogy soha-senkinek nem jutott eszebe,hogy neadjisten fegyvert adjon ezeknek az agyamenteknek a kezebe! :)

Maala - 2009. 06. 04. 08:39

Bio, valszeg nálad van a hiba, mert már 2. évad során is fegyverrel üldözték a monsztákat. Persze egy T-Rex ellen roppant hasznos az altatólövedék, de akkor is, na. :-P

Cutter kiírása után azt hittem, nagyon rossz lesz a sorozat, elképzelni sem tudtam, mit hoznak ki belőle… Aztán jött Danny boy, akit a végére sikerült egészen meg is kedvelni.

Az évadzáróval egyetlen gondom van: Hosszútávra semmilyen átívelő szálnak való nem maradt. :(

Mellesleg fura, 1. évad végén egy kis változtatás után hogy megváltozott a jövő, most meg megölték Christinet (one little ambitious aristocrat), és semmi…

Tipca - 2009. 06. 04. 10:37

Azért nem biztos, hogy semmi, legfeljebb csak nem tudunk róla – egyelőre. Átívelő szálnak – szerintem – épp elég volt háromévadnyi Helenből, felüdülés lesz egy újabb. Mi is történt a The Bitch 2-vel? Őt Helen magával vitte a jövőbe, mikor elvitte az artifactot, nem?
A cliffhanger megint megdöbbentő volt, remélem ezt nem úgy fogják feloldani, mint a második végén levőt, hogy a 4×01 elején az ARC-on teázgat a csapat, és eldiskurálgatnak róla, hogy “Emlékszel, mikor majdnem a krétakorban ragadtunk Abbyvel?” “Igen, de az húzósabb volt, mikor én meg az ősemberekkel vándoroltam hetekig.” És kész. :P Monjuk ott van Helen sliderses távirányítója, csak kérdés, honnan tudják, hol keressék Dannyt… Talán van benne valami memória, ami letárolja az utoljára megnyitott anomáliát…

ISN - 2009. 06. 04. 13:23

Szerintem egyre jobb a sorozat, igaz van egykis sliders utánérzésem, de meglehet szokni. Abban viszont bízom, hogy Abby-t és Connort nem fogják kiírni, mert akkor jaj nekik!
Helen meg remélem meghalt, mert már nagyon unalmas.

Egyébként, nem tudom, hogy ez mi, lehet hogy csak az emberi agy játéka (mert más is észre vette a képen), de van itt ez a kép, amin egy női alakot lehet látni. Ez a 3. évad kilencedik epizódjának végén van. Ti is észrevettétek? Miért van ott, az a női kép?

h ttp://kepfeltoltes .hu/view/090604/00000_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

(A h betű után és .hu előtt töröld ki a szóközt, és úgy másold be a böngészőbe a linket)

Tipca - 2009. 06. 04. 14:02

Szerintem Helen meghalt, nem véletlen mondta Danny a raptornak, hogy “jó fiú”. Viszont ha kiírják Abbyt és Connort, én is mérges leszek. Ha mindenképpen halálokat akarnak, nyírják ki Sarah-t és Steven2-t, azok úgysem csinálnak semmit.
Ejha, elég élénk a képzeleted! :D Én a belinkelt képen a felhőkből max egy fél koponyát (vagyis inkább csak szerűséget) látok ki, női alakot egy szálat sem. :D

ISN - 2009. 06. 04. 16:19

Tipca: Hát, a koponya is valami :D
Amúgy először azt hittem valami rejtett extra a befejező epizódhoz :) Lehet hogy ezért képzeltem (képzelem) be azt az alakot. De mint írtam más is felfedezte benne, akinek megmutattam, pedig az illető nem nézi a sorozatot :)

Valaki nem tud valamit a negyedik évadról, vagy bővebb infót a Hollywoodi “szuper” filmről?
pl: mikorra várhatóak stb…

Waldi - 2009. 06. 04. 19:50

Hat Cutter-t nemtom miert kellett kiirni, de az angol sorozatokban jobban hullanak a szereplok, ala Dr. Who.
Abbyt es Connort szerintem tutti nem irjak ki, inkabb egy ativelo szall lesz, amig visszaternek a jelenbe.

CalverKelevra - 2009. 06. 04. 23:11

Primeval még mindig ijesztően jó… közel sem gondoltam volna h ilyen jó mókát ki lehet hozni ebből az alaptörténetből – úgyértem dínók… o rly? – de valami eszméletlen milyen író gárda lehet mögöttük, és milyen remek színészcsapat jött össze, mert a végeredmény bizony zseniális.

hiába hullottak lassan elképesztő sebességgel a karakterek a harmadik évadban, a két legjobb maradt, és igazándiból az új csapatra se lehet panasz – úgyértem Danny Quinn legendás figura, Becker-t “You and what army?” óta bírom, Sarah meg… egynek jól néz ki, másodszor meg középkorba mászkál és cukros nénit játszik :D

az évadról meg… a 3. rész Cutter halálával talán a sorozat legzseniálisabb és legszomorúbb epizódja volt, elképesztő ahogy egy abszolútde komikus rész a végén tragédiába torkollik. később is volt pár igen jópofa pillanat – anomálián át sárkány, majd utána páncélos lovag? aki később egy kocsmában egy metálossal törli fel a padlót? egyszerűen odabasz – de azt semmi sem körözhette le. Connor még mindig az egyik legjobb karakter ever, Abby meg az egyetlen 50 kilónál könnyebb személy akiről elhiszem h felmosná a populáció nagy részével a padlót.

várjuk a negyedik évadot, és reméljük lesz, mert ilyen pofátlan cliffhanger-t rég láttam.

btw tényleg kezd nem is enyhe Sliders beütése lenni Primeval-nak :D

Lightning - 2009. 07. 11. 14:50

Nekem is eszméletlenül bejött a sorozat. 3 nap alatt bedaráltam az egészet. :D Sajnos nagyon rövidek az évadok.
Havonta ment?

Egyébként csak nekem tűnik úgy, hogy nagyon hajaz a Lost World-re? Mintha egyszer balulsülne el a dolog és ott ragadnának a krétakorban vagy mikor.

winnie - 2009. 07. 11. 15:05

ÉVad. évente megy.

Lightning - 2009. 07. 12. 02:20

Azt én is tudom…
Úgyértettem, havonta ment le egy rész?
Mert csak 6, 7, majd 10 részesek az évadok. :(
A 4. évad mikor várható?

Egyébként Claudia eltüntetése egy kicsit sántít:
Ha megváltozott az idővonal és Claudia meg sem született (mármint az a bizonyos), akkor Cutter nem is ismerhette és már eleve úgy utazott volna vissza, hogy Claudia nem is volt soha.
Persze nem vagyok egy kvantumfizikus vagy filozófus, de szerintem ez az időutazáos dolog itt csúnyán bukik.

winnie - 2009. 07. 12. 08:21

4. évad nem lesz, vége a sorozatnak.

a részek meg hetente mentek, hat hltem át, majd folytatódtak a következő évben.

Lightning - 2009. 07. 12. 20:34

Ez már biztos? :(

Olvastam olyanokat, hogy még van remény…

Szilvi - 2009. 08. 04. 14:51

De a magyar adók nem adják ugye? És a 2. évadot se adta le az RTL vagy valami oknál fogva lemaradtam róla?!

Lestat - 2010. 02. 23. 00:41

lesz negyedik évad 2011ben :D hopefully.. :)

Mobster - 2010. 07. 07. 15:46

Szerintem meg az van, hogy ez az edigi három szezon nagyon jó volt, de azért nem kéne ilyen sokáig folytatni. Mert ha valamit túl sokáig folytatnak megkell mondanom, hogy (szar) lesz belöle. Amugy jó a sorozat, de mostanra már belehetett volna fejezni. Úgyan ezt csínálták a Jobban rosszban címü sorozatal is oszt elrontoták.

winnie - 2010. 07. 07. 15:49

“Szerintem meg az van, hogy ez az edigi három szezon nagyon jó volt, de azért nem kéne ilyen sokáig folytatni. ”

hadd folytassák, amíg akarják. ha nem akarod nézni, ne nézd tovább. aki akarja, az megnézi a 4-5. évadot.

Mobster - 2010. 07. 07. 15:51

Szerintem nem kéne ezt a következő évben is folytatni, az amugy jó sorozatott. Ennyi idő után már belehetett volna már ezzekel a részekkel fejezni. Minek anyi negyedik évad? Már az edigi három epizod elég volt, és jó volt. Három éven át ment, jó volt, de most már elég volt, mert csak kifogynak az ötletekböl. Mert különben hallottam, hogy a negyedik évadba állitolag zagyvaság lesz.

winnie - 2010. 07. 07. 15:58

akkor ne folytasd. senki nem kötelez rá. jövőre jön a 4. évad, utána meg az 5. évad. ez biztos. hogy utána is lesz-e folytatás, még nem tudni.

“de most már elég volt, mert csak kifogynak az ötletekböl.”

ők ebből élnek. ha kifogynának az ötleteükből, nem kapnának fizetést. nem fogynak ki az ötletekből, ez a munkájuk.

Mobster - 2010. 07. 07. 15:58

(winnie) Nem azért mondom, mert különben nekem tetszik ez a sorozat, imádtam, csak hát láttam a reklám cikeken, a negyedik évedról infot, és úgy vettem észre, hogy valószínü, hogy zagyvaság lesz. Egész más sztilusba, már nem a megszokott szereplökkel és történetekkel. Mintha már nem az originál menne tovább, hanem mintha már más verziobba akarnák folytatni. Szóval nem kéne, hogy olyan nagy változássokkal ezt a sorozatott elrontsák. Mikor edig jó volt.

Mobster - 2010. 07. 07. 16:07

Ez ilyen hír pletyka volt a portálokon, szerintem nem volna jó ha az bekövetkezne. Mert mintha valami rosszul síkerült Cartoon networkos Ben Ten alien forc címü rajzfilm sorozat után vetek volna utánzást, ötletekett. De nem biztos, nem tudni még, hogy mi várható a negyedik évadban, ez olyan aféle bulvár cik, de az is lehet hogy csak pletyka. Mint ahogy az a fegyveres izével is.

Mobster - 2010. 07. 07. 16:14

Mert hogy állitolag zagyvaság lesz. Mert hogy állitolag máshonnan vesznek ötleteket, már nem a sajátjuk az originál. Ezt pontosan nem tudhatom, ezt hallottam. Vagyis láttam a Guru blog meg más bulvár cíkkeken. És még fénykép is volt róluk és már más öltözékkel, meg már egész más ruha viseletel, egész más sztilusú szakál vagy más viseletel, mintha más szereplökkel lenne. És eltérő más történetekkel, nem a megszokott.

Mobster - 2010. 07. 07. 16:25

Szerintem elég érthető volt, mert azok az edigi első három évad elég jó volt, maradhatak volna az azok ismétlései, nekem pl levannak töltve mind a három epizod, és jók. Utóvégre az edigi részek ismétlések is még aktuálisak, lehetne adni azokat is. Minek rontani el az edigi jó sorozatott a mostani majd jövő új változássokal, ha igaz amit a bulvár cikkekben reklámoznak. Minek rontani el azzal, mikor már ugyse mehet ítélet napjáig a sorozat. Minek is menne? Ez edig így jó volt. Nem mintha nekem vagy másnak baja volna a sorozatal, de ha igaz amit a hírekben a bulvárokban reklámoznak. És különben is már legalább vagy 2007-ota megy.

winnie - 2010. 07. 07. 16:30

senki nem akar elrontani semmi, de vannak pár millióan, akik várják a folytatást. mondom: ne nézd, nem kötelező.

Mobster - 2010. 07. 07. 16:34

Amugy edig néztem, mert tetszett. Ezt olvastam, ezt halotam. Nem biztos hogy igaz, hamár ténleg nem rontanak el a továbbiakban semit. Még én is fogom tovább nézni és várni ha lesz idöm rá.

Mobster - 2010. 07. 07. 16:45

Csak még egy kérdésem volna töled winnie: amugy nem szeretnék itten vitatkozni, mert semi kifogásom a sorozat ellen. Csak kérdezem hogy ez a negyedik évad ez most az az évad amibe az a középkori lovag volt, és tíz részböl állt. Nem a lovaggal összekötetésbe, csak kérdezem, hogy ez most az az évad, vagy egy másik ami ez után lesz?
Különben nincs baj, csak kérdezem, mert az interneten úgy reklámozák mintha a harmadik évad lenne a negyedik. És nem tudom pontossan, csak kérdezem ez most az, vagy utánna levő másik? És hogy leforgadták-e már?.

Mobster - 2010. 07. 07. 17:09

Ja meg különben edig ahogy láttam nagyon jó a sorozat, nem néztem olyan nagyon izgatotan, de egy jó pár részt láttam és jó. Amit meg nem néztem meg letöltöttem torrentról. Nem talátam meg magyarúl, de letöltötem. Nem ez a lényeg, hanem hogy semi baj nincs a sorozattal, csak erre a kérdésemre szertnék választ kapni, leforgadták-e már látható volt-e már máshol? És melyik az a szezon? Vagy csak ami ezután lesz? Csak erre szertnék választ kapni. Még ha azt a választ is kapom, hogy nem tudni az se baj. Csak erre szetnék választ kapni, és hogy ha lehet állitolag melyik évbe lett leforgatva, ha már megvan. Vagy csak lesz? Vagy mi van? Ha erre kapok választ rögtön lekopok innen. Csak szertném tudni. Most akkor három szezon van? Vagy négy? Ennyi és hogy mikor csinálták az utolsót. Más mondani valom nincs.

Danny - 2010. 08. 01. 14:36

Az első évadot 2006-ban forgatták le és 2007 elején került a nagyközönség elé Angliában, az ITV-N, a másodikat 2007-ben készítették el és 2008 elején adták az ITV-n, amikor nálunk az első évad ment az RTL-en.2008-ban forgatták le a harmadik évadott és valószínűleg 2009-ben adták le külföldön.Nálunk 2010 március 21-étől kezdték adni a 2.évadot vágásokkal, egy évvel ezelőtt, augusztusban megismételték az elsőt vágásokkal.Szóval talán jövőre leadja nálunk a 3.évadot.2010 márciusától kezdték el forgatni a 4.évadot, amit 2010 decemberében vagy 2011 janárjában adnak le, 3 új szereplő lesz benne: Ciarán McMenamin mint Matt Anderson, aki zoológus és a csapat vezető,Ruth Kearney mint Jess, aki tudós és operatív feladatokat lát el és Alexander Siddig mint Philip Burton, aki kezdetben Lesternek segít, és azt olvastam, hogy Lester távozása után ő lesz a főnök.A jelek szerint vissza fog térni Lucy Brown mint Claudia vagy talán Jenny.Az 5.évadot 2011 novemberében fogják leadni ami 6 részes lesz, A 4.évad pedig 7 részes lesz.

Danny - 2010. 08. 01. 14:39

Én azért örülök, hogy folytatják, mert a 3.évadot nagyon bosszantóan hagyták abba, mint egy másik sorozatot ami az rtl-en ment, Az elveszett világot(3 évadja van), de a Primevalnak legalabb lesz folytatása, kár, hogy Sarah Page nem lesz benne, de van egy olyan sejtésem, hogy Helen Cuttert még látjuk (talán)

Danny - 2010. 08. 01. 14:42

Egyébként az első évad már megjelent DVD-n azt hiszem, hogy 2008 őszén, és remélem a másodikat is megfogják jelentetni.

Gergely jános - 2011. 04. 27. 13:11

nagyon tetcenek a filmek és minden részét nézem

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz