login |

Kung Fu – A legenda folytatódik – írta mrzed001

2009. 06. 05. 22:27 - Írta: vendegblogger

41 hozzászólás | kategória: kritika,

Kezdjük David Carradine előtti tisztelgésünket egy kis történelemmel. A legenda szerint valamikor réges régen A NAGY Bruce Lee a Sárkány Közbelép című filmmel párhuzamosan előállt egy sorozat ötletével. Ez nem csoda, hiszen Lee eleve egy sorozattal kerül be az amerikai köztudatba, mégpedig az akkori Batman-ben kápráztatta el a nézőket (és nem mellesleg a sorozat készítőit) gyorsaságával és ügyességével.

david-carradine-kung-fu

Szóval állítólag tőle ered a kínai saolin pap vadnyugati kalandjairól, apja utáni kutatásairól szóló, 1972-ben készült sorozat, a Kung Fu alapötlete (és állítólag nagyon megsértődött, hogy nem ő kapta meg a főszerepet). A gyártó stúdió úgy döntött, hogy a harcművészetekhez fikarcnyit sem értő David Carradine (akiben egy cseppnyi ázsiai vér sem csordogál) legyen a főszereplő, s ne a Sárkány.

A sors fintora, hogy Bruce Lee alig egy évvel a sorozat bemutatóját követően, 1973. július 20-án meghalt, vagyis ha övé lett volna a főszerepet, akkor sosem készült volna el a nagysikerű, 3 évadnyi Kung Fu 1975-ig, majd utána a Kung Fu-film, illetve a Kung Fu – A legenda folytatódik című sorozat sem. Ja, és én sem írnám ezt a posztot.

kftlccastDavid Carradine mindenesetre komolyan vette a szerepet, kiválasztását követően tanulmányozni kezdte és elsajátította a saolin tanokat és harcművészetet, olyannyira hogy később könyvet is írt a témában. Alapozásnak ennyit a történelemről és az előzményekről, lássuk magát a sorozatot.

Az ugyancsak Carradine főszereplésével 1993-ben készült Kung Fu – A legenda folytatódik műfajának meghatározása nem tűnik egyszerűnek. Alapvetően egy akció-krimi sorozatról van szó, mely a saolin pap és fia gonosz- és bűnözésellenes harcáról szól, de emellett jó adag misztikumot is kapunk, hiszen a két főszereplő lelki utazásának története is nagyon fontos, amiben (tényleg) aktívan részt vesz a múlt. Ráadásul a széria egyben családsorozat is, de erről majd később.

Egyébként A legenda folytatódik tele van visszautalásokkal az eredeti Kung Fu sorozatra, többek között a főszereplő Kwai Chang Caine az eredeti sorozatban szereplő Kwai Chang Caine unokája. A tovább mögött folytatom pár részlettel a sztoriból.


Carradine karaktere Caine felépítette Amerika egy csendes kisvárosában templomát, ahol szerzetestársaival saolin tanokat oktat. A tanítványai között ott van fia Peter is, akire külön figyelmet szentelt. Csakhogy az egyik (pénz és hatalomra éhes) mester ellene fordul, összecsapnak, majd Caine elkergeti a templomból.

A “renitens” Tan mester ezt követően pénz és hatalmat szerez, majd visszatér zsoldosseregével és lerombolja a templomot, Caine és fia pedig kölcsönösen halottnak hiszik egymást köszönhetően Ping Hai mester ügyeskedésének, aki úgy vélte csak így mentheti meg mindkettőjük életét.

Eltelik 15 év, apa és fia ennyi ideig tudja úgy, hogy a másik halott. Ez idő alatt Caine vándorol, segít ahol tud, de nem találja helyét vagy fia halálának értelmét. Peter árvaházba kerül, itt figyel fel rá egy zsaru, aki magához veszi és feleségével felneveli. Peter felnőttként követi nevelőapja példáját, és beáll zsarunak, ahol saolin képzésének köszönhetően kiváló harcos és mesterlövész lesz, s mellesleg anyanyelvi szinten beszél kínaiul ami több mint alkalmassá teszi arra, hogy a kínai negyedben üldözze a gengsztereket.

A második részben találkozik először apa és fia 15 év után, itt kezdődik meg kettőjük közös útja. Caine próbálja szelíden ismét a saolin tanok felé irányítani fiát, aki viszont makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy ő zsaru, nem kungfuzik és nem érdekli holmi saolin misztika.

Caine fel is hagy vándorlásával, és a helyi kínai közösség kérésére ott marad Los Angeles-ben a fia közelében. A közösség nagyra tartja a saolin papokat, Caine-t és az öreget (Lo Si), tisztelik és elfogadják bölcsességüket, és örülnek önzetlen önfeláldozásuknak – nem csoda, hogy a sorozat egyik rendszeresen ismétlődő mondata lesz:

Ha bajban vagy menj el a kínai negyedbe… Keresd Caine-t.

Nos, talán ennyit a történetről, jön a kérdés hogy miért is érdemes megnézni ezt a sorozatot?

Ezt kissé nehéz megfogalmazni. Igaz, hogy jó akció-krimi, de nem ez a lényeg, inkább az, hogy egy kissé megváltoztatja az ember szemléletét. Annyira jól eltalálták Caine jellemét, olyannyira nyugalmat sugároz, hogy valahogy ez a nyugalom és béke átszáll a nézőre is. Bennem legalább is egy ilyen hatást váltott ki amikor anno 15 évesen a Pro7-en elkezdtem nézni.

Nincs még egy olyan szereplő egyetlen sorozatban sem, akiről ezek az ismérvek jutnának az ember eszébe: önuralom, alázatosság, kiegyensúlyozottság, tisztelet, szerénység, önismeret – tehát azon erények amik manapság teljesen kihalófélben vannak, amik a valódi hősöket jellemzik.

Carradine-nak sikerült egy követendő példát állítania, ami egyre durvuló világunkban egyenesen ritkaság számba megy. (A keleti kultúra eleve sokkal tiszteletalapúbb, mint a nyugati, ott ha valakit meglöksz véletlenül, akkor ő kér elnézést, itt pedig ugyebár a hepciáskodás és a “mit lökdösöl k@csög?” a megszokott reakció.)

Szóval valamilyen szinten tanít a Kung Fu – A legenda folytatódik, valahogy eddig ismeretlen, sorozatoktól szokatlan erkölcsi és morális magasságokba emel, és teszi ezt úgy hogy mellette izgalmas és akciókban bővelkedik, egy percig sem unalmas.

41 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2009. 06. 05. 22:42

egy minutumot nem láttam belőle. vajh mai szemmel mennyire vállalható, mennyire időtálló?

István - 2009. 06. 05. 22:45

Nagyon jó színész volt, és még csomó filmje volt, amit már nem készül el…
RIP :(

Laci - 2009. 06. 05. 22:46

Én nagyon kicsiként láttam néhány részt az RTL-en, nem rossz sorozat, tényleg nagyon jó karakter Caine. De ne várjon senki sem világmegváltást a szériától.

Berserker - 2009. 06. 05. 22:53

Mai szemmel lehet nem világmegváltás, de régen azért ütött ez a sorozat. legalábbis én imádtam nézni.

Tod - 2009. 06. 05. 22:55

Nekem még mai is eszembe jut néha Caine mester nézése.

Turorudi - 2009. 06. 05. 22:59

Én is kiscsíra koromban láttam a Kung Fu-t, akkor még nem volt nagy választék, de szerintem az igényesebb darabok közül való volt. Emlékeim szerint volt benne humor, sok filozófia/tanítás is, meg persze sok akció, rosszfiúk elpáholása.
Kb. olyan lehet mai szemmel, mint most a Magnum és a Loise és Clark – Superman legújabb kalandjai.

De David Carredine egyszerűen karizmatikus volt, így is maradt meg az emlékezetemben. Nyugodjék békében!

Rothrock - 2009. 06. 05. 23:01

Egyike a “nosztalgikus sorozatoknak”, amik talán újranézéskor csak rombolnák az élményt (pl: Knight Rider, MacGyver…stb), de emlékszem, hogy nagyon megfogott valamiért ez a misztikus, nagyon nyugodt, néhol filozofikus dolog.
Winnie: én azt mondom csekkold le az első 2 részt, mert ez megint az a tipikus “kinek mi”.

u.i: ugye az “akkori Batman” = Green Hornet…

Cirmoscica - 2009. 06. 05. 23:05

Néztem a sorozatot az RTL-en, tökre szerettem. Tuti belenéznék, ha ismételnék.

Az durva, ahogy meghalt… RIP.

JBG - 2009. 06. 05. 23:06

Szerintem akkori szemmel is gáz volt, legalább is az akciók terén, főleg a sorozatbéli NSZK futballista frizurás hülye fia, de a szellemisége, a “tanításai” mai szemmel is rendben vannak, mert kortól függetlenül intelligens dolgokra vonatkoztak.

Arthuro_Adam - 2009. 06. 05. 23:13

Az eredeti Kung-Fu sorozatban lévő Kwai Chang Caine a nagyapja a 90-es években játszódó sorozatban szereplő Kwai Chang Caine-nek?

symor - 2009. 06. 05. 23:25

Carradine mindig tisztességtelennek ítélte harcművésznek mondani magát, ő csupán egy színész volt aki eljátssza a harcművészt – így beszélt ha leghíresebb szerepét összekeverték valódi személyével, bár valódi érzékenységgel bírt a téma iránt. Elég ha valaki meghallgatja nyilatkozatait Bruce Lee munkásságáról, ahogy tiszteletét kifejezte egy valódi mester iránt legalább annyira népszerűsítette a műfajt, sportot és művészetet, mint vállalt szerepei.

Idővel sajnos nem tudott kikeveredni sikeres, végül csak nyereséges skatulyájából. Tarantino tiszteletadása ugyanúgy szólt anno a Kill Bill-ben a színésznek és a Kung fu legendájának.

Ég veled Carradine!

Totti az Isten - 2009. 06. 05. 23:38

Nekem a Kung Fu-ról egy dolog él, mikor talán Caine (Carradine) távolról elolt 1 gyertyát egy ilyen nyitott tenyerű ütés szerű mozdulattal. utána ezt kicsiként otthon ezt próbálgattam persze nem nagy kunszt de akkor jó poén volt.

bobo - 2009. 06. 05. 23:44

Sziasztok!

Személy szerint nekem sose volt hihető mint Kung fu mester emiatt nem jöttek be a szerepei.

Sajnálom hogy így végezte.

Don Jr. - 2009. 06. 05. 23:56

Kár hogy így halt meg. RIP.

lynx - 2009. 06. 05. 23:59

A rtl klub indulásakor persze én is néztem a sorit. Ami most beugrott ezzel kapcsolatban, az a visszaemlékezések előtt és után lévő valami misztikus hang, amit nem tudok körülírni, hogy mihez hasonlít.

kaito - 2009. 06. 05. 23:59

aktuális idézet, lol

Qmy - 2009. 06. 06. 00:06

Totti: az a koncentrált levegőtolás. :)

A lényeget symor leírta. Harcművésznek vicc volt az öreg, de legalább bevallotta. A legkomolyabb mutatványa ez az ollózó rúgás előre volt, amit kb. egy Sebeők is meg tud csinálni. Bruce Lee helyét bitorolta Holywoodban jogtalanul.

Winnie: a Texas Ranger-t képzeld el délutáni Walt Disney hangulattal, korai star trek szintű akcióval

lilcso - 2009. 06. 06. 00:07

még elég gyerek voltam, mikor ment a tv-ben, de az a nyugalom nekem is megmaradt. meg emlékszem, hogy amikor valaki verekedni akart Caine-nel, akkor csak feltette a kezét és már el is intézte kábé :D szóval olyan nagy agresszív fightok nem voltak benne :D

lynx - 2009. 06. 06. 00:14

hát hivatalosan a kung fut önvédelemre lehet csak használni, nem szabad terminátorkodni vele

cyberfuker85 - 2009. 06. 06. 00:24

én is néztem évekkel ezelőtt a tévében…kedvenc mondásunk a melóban még mindig a remek “Caine vagyok,segíteni jöttem” : )

további respekt amiért sehol nem foglalkoztok a halálának különös körülményeivel az oldalon…
remélem Bruce Lee-vel új mozdulatokat gyakorolnak a túlvilágon…és a hét idézete:D

Liu - 2009. 06. 06. 01:03

jujj..kisleányként láttam először, sőőt! ált.isk-ban 2 sorozatot játszottunk mindig :”kungfusat ” vagy “szlájdörszöset”
:)..most már nem játszom ilyet:( öreg 20 éves vagyok :D

filmekaneten - 2009. 06. 06. 07:52

Nem colt rossz sorozat, és a film is tetszett (Brandon Lee).
Az eredeti sorozatról nem is tudtam.

Ferragamo - 2009. 06. 06. 09:02

“i`m caine i will help you”
http://www.youtube.com/watch?v=uDTeBD6xuIg

mrzed001 - 2009. 06. 06. 10:09

Tiszteletem winnie mester !

Igen, most aktuális volt leporolni ezt az írást, köszönöm, hogy feltetted.

Aki nosztalgiázni akar és megnézni pár részt … no az nem fog összejönni. Az eredeti Kungfu-t kiadták DVD-n, de az mai szemmel eléggé nehezen élvezhető (kungfu western B+), a legenda folytatódik eddig nem lett kiadva, TV-ben 1 éve ment … előtte úgy 8 éve, tehát ha csak nem tisztelegnek a Carradine-nak és porolják le, akkor ott se lesz még pár évig. (csak bizonyos amolyan helyen fellelhető)

jocoka24 - 2009. 06. 06. 11:01

Nyugodjon békében David Carredine jo szinész volt,hat igen kihalo félben vanak a jo szinészek sajnos sziasztok.

Dark Wolf - 2009. 06. 06. 13:19

Yeah, az ilyen “történelemórákból” lehetne több is, jó lenne réges-régi sorozatokról olvasni.

blabla - 2009. 06. 06. 14:20

de szerettem ezt a sorozatot. én is kungfuztam kiskoromban játszásiból :) tavaly nyáron adták is megint tv-ben, és még mai fejjel is tetszett, amit látok. nagy sorozat volt.

Hero - 2009. 06. 06. 14:30

Szintén kicsiként, szintén az RTL klubbon lestem anno és nagyon bejött:D

Engem az apa meg a fiú közti hatalmas szakadék fogott meg, mindig tudtak egymásnak újakat mutatni:)

xico - 2009. 06. 06. 15:31

Én is szintén kiskoromban láttam ezt a sorozatot, és nagyon szerettem, annak ellenére, hogy nem igazán a kung-fu-s filmek a kedvenceim.
Carradine-t is megszerettem és nagyon megdöbbentem mikor hallottam mi történt vele. Nem tudom mi okból tette amit tett, de nekem az az érzésem, hogy súlyos beteg lehetett, és nem akart szenvedni, mások terhére lenni.
Nyugodj békében, David!!!

Timi - 2009. 06. 06. 15:47

Kicsi koromban néztem a Kung Fut és imádtam. Carradine nagyon jól játszott benne, de kedveltem Chris Pottert is.

Nyugodj Békében David!

Glarion - 2009. 06. 06. 18:18

Én is néztem anno, kiskoromban, de ezek szerint a Kung Fu – A legenda folytatódik-ot, nem az alapsorozatot, mert a fia végig ott volt. De nagyon szerettem, azt tudom.

És igen, nyugodj békében David Carradine.

FZoli - 2009. 06. 06. 19:37

Gyerekként eleinte nem igazán néztem a sorozatot, csak később ültem le anyám és apám mellé, így aztán nem sok emlékem maradt róla. Ezért is örültem, amikor az RTL tavaly elkezdte (és abbahagyta >:() ismételni. A bevezető dupla rész még valahogy szokatlan volt, de aztán megfogott a hangulata.
Szerintem még a mai napig nézhető, bár néhány trükk felett észrevehetően eljárt az idő.

Nyugodjék békében David Carradine!

Bruti - 2009. 06. 06. 20:23

Nekem mindig gáz sorozatok közé tartozott, és az ürge is röhejes volt, de persze sose volt “A” kategória. Kb. olyan Xena meg Herkules szint. :)

Azért ez az akasztásos farokveréses halálnem nasgyon szigorú :D Asszem az INXS-es Michael Hutchence is így pattant meg a bolygóról.

lynx - 2009. 06. 06. 22:01

David Carradine nem akart öngyilkos lenni. Aki látta a Ken Park onanizálós jelenetét, az tudhatja, hogy pontosan mibe is halt bele.

zoey - 2009. 06. 08. 08:43

Apukám nézte mindig és néha én is lehuppantam mellé. Sok mindenre sajnos nem emlékszem, de úgy rémlik, jól szórkoztam rajta.

Rumil - 2009. 06. 08. 09:16

Detto valahol láttam, valszeg RTLn mint írjátok, a régi 70′-esből semmit…és azt kell mondjam mint kungFu mester elég vicces volt Carradine, értsd az akciós jelenetek ahol neki kéne ütni vágni…viszont abban totál egyetértek hogy mint jellem és karakter bejött. RIP

Rumil - 2009. 06. 08. 09:20

WTB edit gomb
Ja azt kihagytam hogy volt nemrég valami vicces filmje RoB schneiderrel :) Ott ha jól emléxem ugyanezt a kungfu-s arcot nyomta de kicsit viccesen magát kifigurázva :) nekem bejött, BIG STAN a címe ajánlom, egynek elmegy

Timcsi - 2009. 06. 09. 20:37

aki szereti a kung fu a legenda folytatódik című sorozatot és a színészeit, léci írjatok erre az

emailra: remolg@citromail.hu

lehetne csere, tali, dumcsi a filmes ügyben

én imádtam a kung fut és david carradine és chris potter azóta is a kedvencem

felejthetetlen, :-)))))

Timcsi - 2009. 06. 09. 20:38

na de tényleg írjatok ide

:-)))))))))

szeretnék már egy hozzám hasonló rajongóval talizni

adrian - 2011. 03. 07. 20:46

Azért nem mondanám, hogy Kung-fu vagy bármilyen harcművészeti mesterként egy röhej lenne a David Carradine! Aki így gondolja olvassa el David Carradine ún. életútját. Köztudott róla, hogy semmi köze nem volt a harcművészetekhez, amíg meg nem kapta ezt a szerepet. Viszont e film és sorozat során vált igazi, ún. vérbeli harcossá. Imádom Bruce Lee-t,de két dolog erről: Egyetértek azzal, hogy nem lett volna akkora szám, ha a már ismert Bruce Lee játsza a főszerepet, a másik és ezt nem bántó szándékkal mondom, de nem igaz az a megállapítás, hogy csak Bruce Lee helyét bitorolta Hollywoodban. Bruce Lee ezt a helyet a Kung Fu főszerepe nélkül is megkapta, és számomra forever. Amúgy ha meg bárki úgy gondolja-bár nem így van-hogy Carradine röhej volt harcművészként, kérdem én: Mert amíg Bruce Lee élt, addig pl. ki volt Chuck Norris? Minden bántó szándék nélkül Kb. csak egy statiszta az akció-és karate filmek hongkongi nagymestere mellett. A sorozatra rá térve, ma is vállalható, persze mint minden filmben és sorozatban, persze itt is vannak trükkök, hihetetlen dolgok-de ettől még a mai napig is az egyik legjobb sorozat, és Carradine az egyik legjobb harcművész.

Danika - 2011. 05. 04. 12:22

Számomra az egyik legjobb sorozat. Nem a hihetetlen effektek miatt nézem, hanem tényleg magával ragad az egész történet, és tanulni is lehet belőle. Sajnos csak 2 évadot tudtam…..letölteni….de nem adom fel:D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz