login |

Law & Order: Criminal Intent – 8. évad finálé

2009. 08. 15. 16:10 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2008/09 finálék, kritika,

Jelentem, nem változott a helyzet azóta, hogy bő egy éve írtam egy ismertetőt a Law & Order: CI-ról. Még mindig az egyik legjobb nyomozós sorozat, ráadásul a 8. évadra kaptunk egy Jeff Goldblum-ot is. Tudjátok, a LO:CI úgy Law & Order, hogy meglehetősen minimális, sőt, sokszor nem létező a bírósági szakasz.

loci-02

A fináléban egyik zsarupárost sem kapjuk meg: Jeff Goldblum (Nichols) áll össze Katheryn Erbe-vel (Eames), hogy felgöngyölítsenek egy csúnya utcai kivégzést. A finálé azon részek közé tartozott, ahol a szokásosan remekül felépített cold open-be, ahol még az egyjelenetes szereplőket is remekül rajzolják meg, megtudjuk, hogy ki a gyilkos, így a nyomozás csak egy folyamatot mutat be, azt, hogy a zsaruk miképp jutnak el a tettesig.

Ez utóbbit annak írom, aki nem nézi a sorozatot, hiszen nem kellenek ide labormódszerek, elég az egyik embertől a másikig eljutni kikérdezésekre alapozva, ahogy azt a Law & Order-univerzumban szokás, nem kell ide kolelgák közti bájcsevej a tegnapi meccsről.

Maga a nyomozás, fogalmam sincs, miért, de hozta magát, pedig a néző, mint írtam, tudja, ki a tettes, sőt, a motiváció is kiderül szép lassan, s amikor elértünk a szokásos, a “30. perctől elindul a zene” finálékezdésig, csak néztem magam elé, hogy “Ezt most így hogy???”. Felkészültem arra, hogy lehúzom a részt, hiszen a LO:CI nem az akciójeleneteiről híres, márpedig a finálé ezt sejtette.

loci-01

És mily nagyot tévedtem! Mekkora finálé volt! 8/10. Pedig szinte csak beszélő fejeket láttunk, a szereplők premier plánban szóltak egymáshoz, a feszültség csak nőttön nőtt, ahogy az összehozott szituban újabb és újabb dolgok derültek ki, kvázi tovább folyt a nyomozás, persze erőteljesen az érzelmekre alapozva.

Az előbb említett “akciózástól” azért féltem, mert a LO:CI befejezésében mindig kifuttatják a zenét a feliratok alá, mindig jelzik, hogy hiába értek véget a képek, attól még lehet tovább gondolkozni, belegondolni a történetbe, mindig jelen van a megoldás ellenére a hepiend hiánya, a kemény lehúzás, a mementója annak, hogy mi minden szörnyűségre képesek az emberek. (Pedig ez nem is a Law & Order: SVU, ugyebár.)

Nagyon remélem, hogy lesz 9. évad. A nézettség megvan hozzá, remélhetőleg a költségvetés is meglesz. Fura belegondolni, hogy az NBC-nél a LO:CI tartotta meg eddig legjobban a Heroes nézettségét és mégis kaszát kapott. Abba meg még furább, hogy most a USA-n megy a sorozat, kvázi szembe köpve a Characters Welcome szlogent. A legfurább meg, hogy két ennyire más sorozat, mint a karakterekre koncentráló In Plain Sight és a karakterekről tudomást sem vevő LO:CI egymás után megy azonos nézettséggel.

11 hozzászólás Ne habozz!

Lef - 2009. 08. 15. 17:53

Itt van Áleksz Russzó. :)

Lewis - 2009. 08. 15. 17:53

Nagyon jó sorozat, remélem hamarosan folytatják a Hallmarkon.

Dohi - 2009. 08. 15. 19:06

lef: hol?

Skate - 2009. 08. 15. 20:28

l&c:ci láttam már pár részt (egyikbe Bridget Regan volt az ügyész és másikban egy áldozat ismerőse, egy részt meg John Gloverrel, az hiszem látnok volt, nem emlékszem pontosan), időm nem nagyon engedi, mert így is hegyekben állnak a sorozatok nálam, fő a változatosság, de az svu-t végig követtem a viasat3-on, az eheti adag a kreált 8. évadzárót kivéve ütött rendesen, egyre csavarosabbak az ügyek, a régi részek a mostaniakhoz képest sehol sincsenek, közbe a régi részek között is akadt pár felkavaró ügy (2., 3. évad).

winnie - 2009. 08. 15. 20:40

én eleve a 6-7. évadtól kezdtem SVU-t nézni, nem is mertem régi részeket csekkolni, de akkor nem tettem olyan rosszul:)

Lyana - 2009. 08. 15. 21:36

Tania Raymonde igazán kaphatna már valami saját sorozatot.

symor - 2009. 08. 15. 22:06

Most komolyan, az ismerőseim közül nagyjából senki sem nézi a Law & Order szériákat rajtam kívül, általában azt sem tudják miről beszélek ha megemlítem. Pedig a kommersz nyomozós sorozatok közül ezek a legjobbak! Jól megírtak, tehetséggel eljátszottak, következetesek és változatlanságukban is izgalmasak.

Emlékszem az eredeti szériára, anno még a Tv2 adta le marha későn Esküdt ellenségek címen meghonosítva két-három évadját. Nagyon gyerek voltam mégis nagyon sokáig fennmaradtam egy-egy rész kedvéért. Máig emlékezetes egy rész amelyben, az akkori egyik főnyomozót Paul Sorvinot meglövik a kolumbiai kartell elleni nyomozás során Cris North mellett (aki akkor még sokkal kissebb volt mint Mr. Big), az epizód teljesen negatívan zárult – kiirtottak benne egy egész családot és nem bírták megakadályozni. Feszes vonalvezetésével, atmoszférás New York-i helyszínrajzával a legjobban megírt bűnügyi epizód volt sokáig amit addig láttam. Ez képezte nálam az alapot a hitelesebb krimisorozatok közül – később csak a Gyilkos utcák múlta felül, az akkor látott Esküdt ellenségek részeket. Emlékezetes sorozat volt, benne a tehetsége teljében lévő George Dzundza nyomozó és Michael Moriarty ügyész szerepével. Korai jó benyomást szerezhettem ezzel a később kialakuló igényeimet illetően már felnőttebb fejjel.

Ezek után sokáig kimaradt az életemből a Law & Order, majd jött a Hallmark és Vincent D’Onofrio.

Vincent ez a szerepeit nagy érzékenységgel eljátszó, medvetermetű talentum mint Robert “Bobby” Goren nyomozó és egy apróbb termetű Kathrin Erbey, mint az ő partnere, hiteles támasza. Ők a Law & Order: CI mozgatórugói, olyannyira, hogy az összes, néha a bűnfelderítésben összeakadó, de egyébként különálló egységekként működő Esküdt ellenségek franchise közül ez az egyetlen, a CI (Bűnös szándék), amely idővel elhagyta az ügyeszi munkára rámutató szálat. Lenyűgözött, amit D’Onofrio “Bobby” szerepében művelt – és ez főleg az első 4 évadra vonatkozik, ahogy a nyomozónak utánozhatatlan pontosan hangolt karaktert teremtett főleg a kihallgatási jelenetei emlékezetesek. Kivédhetetlenül sarokba szorítja az elkövetőket és mindehhez sajátosan körbemozogja őket, ezalatt mer sérülékenynek tűnni, minden kíméletlen hozzáértése ellenére. Sajnos a koncentrált munkába, filmes és színházi szerepeket a sorozattal szinkronban vállaló Vincent hamar belefáradt, ezért nyomozópárokkal váltakozva hígították fel a CI-t. Itt jött a képbe Chris North – korrekt, de D’Onofriohoz képest unalmas – , aki nem és Julianne Nicholson, aki szerencsésen bevált mint régi-új szereplő. A fent tárgyalt évadban pedig North helyére érkezett a kiváló Goldblum. Felnőttebben a L&O-t a Criminal Intent hozta pozitívan vissza az életembe, csak ajánlhatom.

Végül a Law & Order: SVU, ezzel találkoztam a legkésőbb. Érzelmesebbre vették a figurát nemi erőszak, gyermekbántalmazások számára kialakított osztályt követhetünk munkájukban, és eleinte bosszantó volt úgy, ahogy van. Mariska Hargitay csökönyösnek, Christopher Meloni túlfeszítettnek tűnt a nyomozópáros szerepében, aztán rá kellett jönnöm, hogy mindez a kohéziójuk része, az ügyeik is többnyie előítéleteket mozgatnak meg, így ők maguk szintén gáncsosabbak, ítélkezőbbek és mindezek ellenére meglepően korrektek. Pontosan teljesítik feladatukat, kellő összhangot felmutatva munkájukban. Mellettük az SVU olyan jól eltalált mellékalakokkal dicsekedhet, mint “Munch”, aki már legendás örökölt karakternek számít hála a fanyar Richard Belzernek vagy Ice-T és a következő évadban visszatérő vonzó ügyésznő Stephanie March.

Kezdeti szándékomhoz képest rendesen belemelegedtem, ez van ha egy ilyen kevésszer emlegetett, általam szeretett sorozatba futok bele.

A CI 8. évadjának meglehetősen jót tett Goldblum feltűnése, Vincentnek fogynia kellene ennek ellenére persze még mindig zseniális, csak kicsit fáradtabbnak tűnik, Erbey helytállt mint mindig, Nicholson egyenlőre csak elfogadható. Talán egy-két évig még nyújtózkodhat a CI, D’Onofrio valószínűleg eltávolodik lassan a sorozattól, a gárda cserélődik, frissül a Law & Order hagyományainak megfelelően, az SVU emiatt a hagyomány miatt kicsit nagyobb bajban is van. Hargitay és Meloni túl hangsúlyossá vált szerepében leváltásukhoz.

Nézzetek utána, nézzetek bele bűnügyi sorozatok kedvelőinek kötelező!

Sir Alex - 2009. 08. 15. 23:50

De szerettem Alex-et!

castro - 2009. 08. 16. 08:09

Nekem a L&O SVU-ból éppenhogy a korábbi évadok jöttek be inkább, főleg az 5. és 6. Most már időnként egyre sablonosabb, a feszültség egyre csökken, ráadásul sokszor önismétlés (Stabler bedurvul, a kapitány lecsesz mindenkit, jön a belső ellenörzés, felfüggesztés, stb.). De azért mindig tud meglepetéseket okozni. Szeretjük Mariskát, de azért azok a díjak, amiket kapott a szerepért, nekem nem annyira tűnnek jogosnak. Ha már valaki, akkor Meloni az, aki produkálja magát.
Munchot szerettem a Gyilkos utcákban, itt sincs vele baj, csak egyre hangsúlytalanabb a szerepe. Na meg a szinkronhangja: az összes SVU-szereplőnek tetszik a hangja, de Munché egyszerűen tragédia (annak idején ez a Bognár Zsolt vágta nekem tönkre az Ügyvédeket is Dylan McDermott hangjaként)
És van egy dolog, ami különösen zavar. Annak idején volt pár közös rész a Gyilkos utcák és a L&O között, Munch is onnan érkezett ugyebár, tehát közös a sorozatok “univerzuma”. Erre egyre többször jelennek meg Homicide-beli állandó szereplők (Zeljko Ivanek, Michael Michele, Peter Gerety), akik nem a korábbi karakterüket játszák, hanem teljesen mást. Munch megmaradt Munch, a többi viszont nem. Ez így eléggé zavaró. Tetszett volna, ha Gyilkos utcák-karakterek jelennek meg és hűek régi “önmagukhoz” (pl. Munchoz látogatóba jönnek Baltimore-ból).

A CI-ben Goldblum nekem egyelőre nem nagyon jön be. Goldblumot nagyon szeretem, de nekem ő valahogy mindig saját magát adja, Goldblum az Goldblum, én őt nem tudom különböző karakterekkel beazonosítani. Márpedig ide valaki olyan kellene, aki be tud olvadni. Chris Noth nekem jobban passzol ide. Julianne Nicholson helyett is jobban bejött, mikor Alicia Witt helyettesítette őt. Persze D’Onofrio a csúcs, remélem még sokáig húzza. Eleinte még ő is be tudott olvadni, most már nem, az ő epizódjai “one man showk” lettek, de ez így jó, ahogy van. Ettől lesz egy nem tipikus L&O-széria. Talán Goldblum is tud majd ilyet hozni.

Az eredeti L&O “klasszikus” volta nálam odáig tartott, amíg még létezett a idős nyomozó-fiatalabb parner felállás. Dzundza, Sorvino, Orbach, Farina: mindet imádtam, miattuk néztem. Most a két viszonylag fiatal nyomozóval számomra teljesen megváltozott a sorozat, valahogy elveszett belőle a régi feeling.

Még a L&O: Trial by jury sem volt rossz, több idő alatt talán kiforogta volna magát, bár a főszereplő (Bebe Neuwirth) annyira ellenszenves volt, hogy őt gyorsan le kellett volna cserélni. Szerintem hatalmas hiba volt őt megtenni főszereplőnek, egy karakteresebb, erősebb nővel jobban eladható lett volna.

A Conviction is bukott, bár az ugye nem hivatalos L&O franchise, csak kicsit. Nem is volt jó.

Mindezek ellenére, ha a “krimisorozat” műfajból nézek valamit, még mindig ez a három áll a toplista tetején, a CSI-csapatok, MentalPista, és a többiek csak utánuk következenk. Az én sorrendem: CI, SVU, eredeti L&O.

Ede - 2010. 09. 20. 22:32

Helló, nagy élvezettel olvastam a D’Onofriót dícsérő részeket, nekem is ő a non plus ultra, az összes többi karakter a nyomába sem ér. Én imádtam “öregen” , kövéren is; micsoda Ványa bácsi lehetett volna; míg pár évvel korábban még tökéletes Asztrov doktor. Óriási színész, nem tudom, hogy mozivásznon miért nem alkotott maradandót? Vagy csak az én tájékozottságom hiányos? És megemlíteném még a kongeniális magyar hangot, Mihályi Győzőt: folytott, érzékeny, félszeg, okos, szóval tökéletesen passzol a figurához. Sajnos, Goldblumm maníros, a többiek érdektelenek; a párhuzamos sorozatból Sam Waterstont színtén bírom (László Zsolt magyar hangjával), és nagyon csinos az az izgalmasan kancsal ügyésznő-párja, bár a szinkronhang kicsit fakó — bár néha úgy érzem, hogy pont ettől jó.
Na, szóval én is nagy L&O rajongó vagyok, kár, hogy vége a sorozatnak, ha jól olvasom, leállították, mert túl drága volt.

Ede - 2010. 09. 20. 22:35

Ja, igen, és elfelejtettem másik kedvencemet, Mariska Hargitayt! Gyönyörű, okos, elkötelezett, nekem a tökéletes nő. Csak azt nem értem — ahogy mellesleg D’Onofriónál is –, hogy miért hagyták elhízni? Ebben a sorozatban mindenki elnehezedik, még az a csinos, bájosan mókusképű vörös ügyésznő is, akit aztán leváltott a kőszívű főnöknője? Bár nekem dagin is megfeleltek — Mariska is nagyon!!!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz