login |

Justified: ez volt az első évad

2010. 06. 11. 16:44 - Írta: human

33 hozzászólás | kategória: 2009/10 finálék, kritika,

Az a helyzet, hogy a Justified villámgyorsan megérkezett az év meglepetéseit tartalamzó rövid lista egyik előkelő helyére. Gondolom, ez nem csak nálam volt így.

justified-vege

Ha összeadjuk, amiket mondtak, akkor arra juthatunk, hogy valahol a közepén kicsit koncepciót válthattak. Ugye a sorozat az első részekben a marshallok heti ügyeiről szólt, viszonylag jól lezárva ezeket. Aztán szépen nyugisan átment egy főbb szálra. Persze mit vártunk? Egy viszonylag kicsi városban nyilván összefügg idővel minden. Sajnos ez a váltás azzal is járt, hogy Olyphant a fináléban már egyáltalán nem volt kalapban. Pedig hát illett az oldschool karakterhez a fejfedő.

A maga nyugodtságával és az erőszak helyén való kezelésével az egyik legjobb modern környezetbe helyezett westernsorozat lett a Justified. Bár a fenti kép csalóka lehet, tényleg nem pörgő akciókra kell gondolni, hanem rövidebb párbajszerűségekre, hirtelen rajtaütésekre.

A western hangulatot a karizmatikus főszerpelőjének is köszönheti, hiszen hiába nem volt annyira kedvelhető Hitman-ként vagy a Die Hard 4-ben, ez a seriff-figura teljesen illik Timothy Olyphantre. Természetesen ha csak a törvény oldala lenne erős, az kevés lenne ide, így a rosszak oldalán is remek a gárda, hiszen mind Walton Goggins (The Shield) mind pedig M.C. Gainey (Lost) hatalmas volt.

Nekem 8/10 lett az évad végül. A folytatás? Nos meglátjuk, hiszen berendelték. Ennek ellenére van itt cliffhanger, de a főbb szálakat bizony lezárják, így kerek egészet alkot az évad. Az biztos, hogy az FX a SoA-val és a Justifieddel lassan pótolja a Shieldet, megtalálták az utat.

33 hozzászólás Ne habozz!

Wampum - 2010. 06. 11. 16:58

Érdekes vége volt, aki esetleg nem tudja, jövő héten simán keresheti, hogy “mi van, kimarad egy hét?”. Persze a folytatáshoz szerencsére ez így reménykeltő.

Így egész ez a sorozat, a hangulattal, főszereplővel. Átlagos környezetben, nehezebben megkedvelhető színészekkel szerintem a viszonylagos egyszerűsége miatt nem működne ilyen jól.

Kellemes meglepetés volt számomra, a semmiből jött elő, legalábbis nem olvastam előtte róla.

bél - 2010. 06. 11. 17:25

Köszi a kritikát, Human. Az utolsó bekezdés pedig nagyon biztatóan hangzik :)
Ezt mindenképpen megnézem.

Daprince - 2010. 06. 11. 17:33

Nekem abszolút legkedvencebb újoncom, bele se merek gondolni,hogy most mennyit kell még várni a következő részig. Nem részletezem, egyszerűen profi minden. A kalap hiánya ugyan szimbolikának jó volt, azért nekem is szemet szúrt picit. Végén valahogy a fejére kerülhetett volna de nem kötekszem, mert kb. végigvisítottam annyira élveztem a finálét. Bőven kárpótolt az idei eléggé gyenge zárórészekért.

M76 - 2010. 06. 11. 17:37

Nyehe, Justifiedet egy lapon említeni a Soa-val is szentségtörés, de hogy egy mondatban omg.

“Átlagos környezetben, nehezebben megkedvelhető színészekkel szerintem a viszonylagos egyszerűsége miatt nem működne ilyen jól.”

Pedig ez pontosan ez:

Átlagos környezetben játszódó, nehezen megkedvelhető szereplőket felvonultató egyszerű sorozat, ami bizony egyáltalán nem működött jól, még annyira sem, hogy legyen kedvem 2. esélyt adni neki.

Nikolka* - 2010. 06. 11. 17:40

Timothy miatt próbáltam be a pilotot,de magával ragadott ez az egész.Annyira jó és egyedi hangulata van.Mondjuk nekem a végére már kicsit sok volt ez a Boydos dolog,meg az egyházas,valahogy az elején jobban bejöttek az epizódikus sztorik.De érthető,hogy kellett bele átívelő szál is.
És Timothy telitalálat volt erre a szerepre,de tényleg.Kalapot pedig vissza rá!
Egyetértek a 8/10el.

zsoka - 2010. 06. 11. 17:50

Nekem elsőre pont Timothy miatt volt kétséges, hogy bejön-e.
De aztán a főcímdal magával ragadott. Redneck stílus sok puskával, forgótáras pisztollyal. A kalap hiányzik, bár ahogy “elvesztett” – az a sztori csillagos 5ös.
Apucis szál kicsit nekem túl van spilázva, következő évadra: több melléksztoris, kevesebb főszál és jóban leszünk.

johndoe - 2010. 06. 11. 17:59

Nekem ami még a fentieken kívül nagyon bejött az a humora a sorozatnak. A fináléban pedig rengeteg hét idézete szöveg volt. Az ‘I’m Raylan Givens’ ‘No, I’m Raylan Givens’ poénon dőltem a röhögéstől :)

christaylor - 2010. 06. 11. 18:06

Nem akartam ilyen jellegű sorozatot nézni, Olyphant miatt aztán mégis belekezdtem, végül asszem’ a 8. résznél kaszáltam. Lassan átment kínzásba a nézése, de csak mindig halogattam a befejezését, hátha jobb lesz a következő, hátha. De nem.
Valószínűleg a kisebbséghez tartozom a véleményemmel. :)

Wynonna - 2010. 06. 11. 18:14

Nekem nagyon tetszett az évad, és ez nagy mértékben a szereplőknek köszönhető. Timothy Olyphant eddig nem volt a kedvencem, Walton Goggins-t nem is ismertem, de most mindketten bekerültek a kedvenc színészeim közé. Más szereplőgárdával szerintem nem működne így a sorozat. Várom a következő évadot:)

Melkor - 2010. 06. 11. 18:27

ez a feelgood sorozat, nem a nézhetetlen agymosott mormotáknak való glee

Csifu - 2010. 06. 11. 18:39

Jelentkezem, mint ‘agymosott mormota’. :)

Viccet félretéve, szerintem nagyon jól sikerült az első évad, szerencsére hamar elhagyták az 1 rész, 1 ügy felállást, és a főszálra koncentráltak, én erre vártam az eleje óta.

Mondjuk engem már az akcentussal (tájszólás?) megvettek kilóra, Natalie Zea-t pedig a Shieldes pár része óta vártam, hogy felbukkanjon valami olyanban, amit én is nézek. :)

Tod - 2010. 06. 11. 18:46

Basszus, tényleg, a kalap. Tudtam, hogy valami nem volt kerek a fináléban. Valaki frissítse már fel a memóriám. Utolsó kalapos dolog, amire emlékszem, az kocsmai bunyós rész volt. Mi lett vele azóta? Előre is köszi.

payskin - 2010. 06. 11. 18:47

Én is óvatosan próbáltam be, és az első pár rész után félretettem, mert unalmasnak tűnt. Aztán egyszer mégis bepótoltam a lemaradást, és szép lassan összecsiszolódtunk. A finálé ütött!

a főbb szálakat bizony lezárják

Olvasva az interjút a showrunner bácsival, ez még eldöntendő kérdésnek tűnik. Mármint ha a lezáráson a “ki halt meg” kérdéskört értjük.

Qmy - 2010. 06. 11. 19:38

Igen, a ki halt meg/ki nem halt meg téma nem egyértelmű.

Shield-del, SOA-val egy lapon emlegetni szerintem sem lehet. Azok 10 pontos sorozatok. Ez max egy erős 7-es. Én hiányolom pl. a filmes képi világot. Azért egy western-ízű sorozathoz illene legalább nyomokban összehozni valamit.

Tetszett a főszál, reméljük nem náczivadászkodásról fog szólni a 2. évad. Hmm tényleg, most pártállástól függetlenül, ki az a barom aki elégetne egy eredeti Hitler festményt ?

Remélem Boyd megmarad kiszámíthatatlan pszihopatának, ő a sorozat csúcsa. Olyphant-ot nem ismertem eddig, jó arc, férfiszemmel is rendben van. Esetleg az alkoholos jelenetekre gyúrhatna még.

symor - 2010. 06. 11. 21:20

Az eleje nekem jobban tetszett, felvezették a szituációkat és egy-egy lövéssel pontot tettek a végükre. A váltás valamivel laposabb, ne értsetek félre, így is a jelenlegi legjobb sorozatok között van, de ahhoz képest, hogy “a fogorvos visszakéri szolgáltatásait”-“ne tegyél több lépést az országúton”, vagy “mindjárt hozzák a csípős csirkét” és “a kalap elvesztése”, nagyon simára vették.

Több önállósággal jobban működik a Justified, remélem tartják magukat ehhez és a következő évad is úgy kezdődik, mint ez “kalapban”, legfeljebb az utolsó pár részben levezetve egy sejtetett fő szálat.

Olyphant, amúgy a Damages óta hozza ezt az összpontosított figurát és végre odafigyel, hogy a szerepet megírják, ne csak felskicceljék. Beérett a tehetsége, láthatóan a Deadwood után ismét igazán magára, és karakterére talált.

Walton Goggins eszelős, a sorozat csúcsjeleneteit hozza, a Shield tenyérbemászó nagy szerepe után most egy kedvelhető, kegyetlen bolond.

M.C. Gainey (Bo apuka) és Raymond J. Barry (Arlo apuka) úgy beleilleszkedik a fifikás vidéki tuskó szerepébe, mint a borsó meg a héja, jó elnézni, hallgatni az öreg motorosokat.

Natalie Zea (Winona) az egyetlen, aki szerintem kilógott, ebből a leosztásból, tudom kell egy csaj akiért epekedni kell, de a szereplő nem érett meg rá, egy nyegle liba az egész sorozat alatt.

Joelle Carter (Ava) ellenben, aki kezdetben nem tűnt többnek fruskánál igazán íncsiklandó falat lett. A női szerepeket át kell gondolni a Justified-ban.

KWS - 2010. 06. 12. 00:06

Szinten a kellemes meglepeteskent ertekelem, beleneztem mert itt a blogon dicsertetek, aztan utana bekerult heti nezendok koze. Nekem az elso reszek jobban bejottek kulonallo ugyekkel, azoknak valahogy jobban utott a hangulata, az utobbi reszek kicsit egyformak lettek a foszallal.

A karakterek nayon jok szvsz, foleg Boyd, rengteg het dumajat lehetne a sorozatbol kiemelni, bar van amelyik kifejezetten hosszu, peldaul nalam az egyik palmat az imadkozas szovege vitte el par resszel ezelott :)

Nalam 7/10, ha a sorozat kozepe tajan nem valtanak ennyire a foszalra hanem marad az eredeti fovonal, akkor 8 is lehetett volna.

SpockCooper - 2010. 06. 12. 00:38

Lost és 24 mellett ez volt az egyetlen sorozat, amit hetiben néztem ebben az évadban. Szerintem ha lesz magyar felirat jön több komment is. Majd megnézem miatta a Hitman filmet is. Nagyon kellemes meglepetés a sorozat.

zdawg - 2010. 06. 12. 01:29

ettől a finálétól leesett a fejem. elképesztően jól sikerült. az év egyik legjobb újonca. goggins meg bebizonyította, hogy tényleg ENNYIRE jó színész. az egyik, pár héttel korábbi részben a templomos hittérítős jelenete annyira vert oda, hogy térden csúszva vinném neki az emmy-t. az atombuta déli suttyók, az akcentusok, a zene, az akciók, a párbeszédek annyira jól sültek el, hogy a kritikával maximálisan egyet tudok érteni: ez is, meg a sons of anarchy is bizony szorosan lohol a shield mögött minőségben.

atillaahun - 2010. 06. 12. 09:17

Teccett, erős 7/10. Maga a történet, meg a főszál bőven felejtős, de a remek színészek, és jól megírt szövegek viszik a sorozatot.
A főszereplő kicsit Jack Bauert idézi bennem vidéki stílusban. Hullanak az emberek szép számmal, mellé nem sűrűn lő.
A finálé nekem is bejött, végig erősen kételkedtem, hogy Boyd megváltozott volna, de úgy tűnik tényleg.
Verekedős jelenetből meg többet kérek, jó látni, hogy Rylan pisztoly nélkül sem tojja össze magát, még ha ketten részegen le is nyomják.

^Sunrise^ - 2010. 06. 12. 10:55

A Spartacus és a Vampire Diares mellett a 3. meglepetése az évadnak (pozitív). Ha minden évben ennyi jóság jelenne meg, nem bánnám annyira a végetérteket sem (Lost, 24).
A szövegek, párbeszédek, a karakterek nagyon szimpatikusak, tetszett, ahogy az akcióknak is van “súlya”.
Az összes szereplő elég karakteres, a “gonoszak” is kedvelhetőek. Raylan apját játszó színésznek nem semmi szövege és hanghordozása van…

Bargab - 2010. 06. 12. 16:43

Még az utolsó 2 részt nem láttam, de nálam már most az idei újoncok közül a legjobb.

Talán kicsit jobban megfogtak a külön ügyek, de ha ezt a megoldást követik, hogy az éved eleje külön ügyek és utána szinte csak a főszál akkor is elégedett leszek.

Nabu - 2010. 06. 14. 18:56

Hát nekem is bekerül lassan a top 10-be, nagyszerű sorozat. Meg tudom érteni, hogy van akinek nem jön be, mert nem a történet viszi el, hanem a hangulat a színészek, de szerintem azért nem szabad elfelejteni a párbeszédeket sem. Fontos, ezekből áll egy film és messze a legjobb, legütősebb, dialógusokat írják meg hétről hétre, egyszerűen jó hallgatni szerintem. T.O. meg megtalálta a szerepét, jobb ebben, mint eddig bármiben. Az utolsó rész taktikázós akció jelenetei, meg nagyon szórakoztatóak voltak, úgyhogy szerintem is egy 8/10-et mindenképp megér.

ulfius - 2010. 06. 15. 20:12

Nekem igen kellemes meglepetés volt,az első részt azért néztem meg mert épp nem volt jobb dolgom.
A Life óta várok egy olyan zsarus sorozatra ami igazán leköt,íme itt van.
A fő karakterek nagyon jók,tényleg remekek a párbeszédek, a környezet pedig adott egy remek hangulatot az egésznek.
Bízom benne, hogy lesz második évad, nekem hiányozna, és remélem hagyják a sztorit Kentuckyban.(és nem viszik át Miamiba pl)

Balakin - 2010. 06. 17. 16:39

Imádom a southern feeling miatt, nagyon jól hozzák, talán Arlo karkatere idegesít de az utolsó részben végre Rayland se kímélte. A 3. rész kcisit elvette a kedvem, pihentettem is picit de nem mondtam le róla és nem hiába. anno a truebloodot is a southern feeling miatt kezdtem el nézni de az annyira idegesítővé vált pár rész után, hogy rémálmaimban se jöjjön elő. A kalapot meg vissza a fejére!

clark - 2010. 06. 21. 12:33

tényleg az egyik legjobb újonc a másik a glee:D!magával ragad a vidékies kentucky hangulat,nyomatják a sok whiskey-t:D.egyszerű történetek,jó karakterek,nézős sori egy 8/10 simán!várom a kövi évadot!

Binky - 2010. 06. 28. 00:13

Nagyon jó volt az egész évad. Az átívelőszál behozatala jó húzás volt, és szuperul végig is vitték. A finálé meg parádés volt. A végén meg a You’ll never leave Harlan alive Darren Scott-tól meg hihetetlen nagyot ütött.
Ide a 2. évaddal, és vissza a kalapot is! :D

evergreen976 - 2010. 07. 08. 19:08

Csak most tudtam ledarálni a sorozatot és nagyon meg vagyok elégedve.
Megint csak hatalmas köszönetem hogy megismerhettem ezt is.
Nálam az egész évad 10-ből 9.

Desmond Wallace - 2010. 09. 04. 18:52

Remek sorozat ez a Justified.
Van hangulata, jók a karakterek, érdekes a történet, és nagyszerűen építkeztek a 13 rész alatt. Jövőre már nem marad darára az évad.
Nagyon bejött.

Hor1 - 2010. 09. 26. 02:48

Na végre végignéztem énis. Jó lett ez nagyonis. Ez egy rész-egy ügy esetek ügyek is nagyon jók voltak, aztán a váltás környékén kicsit gyengébb volt, de a végére megint fain lett. :) Zárásnak azért egy duplarészt elviseltem volna.

Flanker - 2011. 02. 05. 04:03

Csak sikerült felhoznom magam ebből is, pont az új évad kezdetére. Hozzászólni nem nagyon tudok az eddigiekhez, csak ajánlani de azt mindenkinek.

Llew - 2011. 02. 16. 22:13

Hihetetlen jó volt. Nagyon berántott. Az elején is nézette magát, de a főszál behozása után meg nem tudtam szinte letenni. Jó a sztori, nem 12 egy tucat karakterek, remek színészek, a hangulat meg kiesik a képernyőn annyira jó. Megyek is nézem, az új szezon nyitóját.

eLaNoR - 2012. 02. 13. 16:32

No, hát nekiálltam, eddig jutottam vele, úgyhogy ide írok (valszeg csak magamnak).

Létezik, hogy egy sorozatot zseniálisnak tartok, de mégsem élvezem nézni? Mert ezzel így vagyok. Hű, meg há, de valahogy mégse ragaszt a képernyő elé. Az évad első felében még fenomenálisnak tartottam, de a végére érdektelen lett számomra. Emiatt nem is folytatom most, egy darabig nézek helyette mást, valami könnyedebbet, amiben lehet, hogy nem ennyire passzentosan illenek össze a mozaikdarabkák, de kikapcsol.

deku82 - 2013. 01. 20. 19:25

A sorozat párbeszédei mind telitalálat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz