login |

CSI: vége a 10. évadnak – írta dzsiaj

2010. 06. 24. 16:23 - Írta: vendegblogger

20 hozzászólás | kategória: 2009/10 finálék, kritika,

De szerencsére még nem a sorozatnak. Bár évad közben a nyomok mellett a távozó nézőket is keresték a helyszínelők, a CBS csatornától mégsem várta senki, hogy jelenlegi legikonikusabb szériájától megszabaduljon (majd jövőre), s magabiztosan berendelte a tizenegyedik évadot is. Ez persze egyáltalán nem probléma, hiszen a CSI-ra is igaz volt évad közben az, ami például a Chuck-ra: ahogy egyre magasabb szintet ütött meg a minőség, úgy szállingóztak el egyre jobban a nézők (ez az anomália már önmagában megérne egy külön értekezést, de mint tudjuk, ez is nézőpont kérdése csupán).

CSI 1

A teljesen korrekt évadra pedig a finálé tette fel a koronát, bár az utolsó fél percen – ahogy tavaly is – kénytelen voltam húzni a számat. Hogy miért? Erre a rendkívül érdekes kérdésre spoileresen a tovább mögött válaszolok.

De előtte beszéljünk még kicsit az évadról, mely szinte végig nagyon jó epizódokat szállított. Ki is emelnék néhányat: 10×03, 09, 10, 15, 17, 18, 21, 22, 23. A számok persze önmagukban nem mondanak sokat, leginkább csak azoknak szolgálnak útmutatóul, akik nem érzik szükségesnek az összes rész megtekintését, hanem inkább szemezgetni szeretnek a jobban sikerült epizódok közül.

Idén egy Dr. Jekyllnek elnevezett sorozatgyilkos képviselte az átívelő szálat, aki furcsa módját választja a gyilkosságoknak: elcsen egy-egy tárgyat az áldozataitól, de cserébe mindig „ad” is valamit. Legelső áldozatától például elvette csokornyakkendőjét és helyette csokornyakkendő alakú masnit köt a halott beleiből laporoszkópiás műtéttel. Láthatjuk hát, hogy Jekyll elég sajátosan értelmezte az adok-kapok fogalmát, de ettől vált valóban egyedivé, és a többi cserebere is hasonlóan tetszetős, ötletes.

CSI 2

Mindeközben pedig élvezhetjük a főszállal nem összefüggő, egyre bizarrabbá váló eseteket: kugligolyó helyett emberi fej gurul egy bowlingozó kezébe; egy áldozat saját magának köszönheti halálát, amikor rosszul sikerül egy idegesítő mosómedve felrobbantására tett kísérlete, és az állat belerepül a delikvens arcába; egy körözött gyilkos egy magánlőtéren keresne magának menedéket, szerencsétlenségére „főműsoridőben”; egy volt profi golfozó véletlenül önmagát öli meg, mikor földhöz vágott golfütőjének hegyesebbik vége a nyakában „landol”, és még hosszan sorolhatnám.

A karakterizáció továbbra is minimális szinten képviselteti magát, a főszereplők közül szinte csak Dr. Ray-nek vannak érzelmei és múltja. Múltja, melyről annyi derül ki, hogy az apja erőszakos ember volt. Ennyi lenne? És hol van a már ezer éve beharangozott sötét oldalra átállás? Nem jól sáfárkodnak a készítők a főszereplővel, mert személy szerint kezdett idegesítővé válni a vége felé, és többek között ennek is köszönhető, hogy a nézők úgy hullanak, mint az áldozatok az epizódokban.

Szintén nem válik előnyére a sorozatnak a túlzott és didaktikus, szájbarágó moralizálás: aki megtekinti az évad 4., vagy 19. részét, az pontosan érti, hogy miről beszélek. Rasszizmus, gyermekgyilkosság: az alkotók szeretnének elgondolkodtatni minket, de az úgy nem megy, ha óvodás módjára akarják vezetni a gondolatainkat, márpedig ezt teszik.

És akkor a végére a finálé, illetve annak már említett fél perce: Jekyllt természetesen elkapják Nate Haskell segítségével. Tessék, mondjátok csak. Hogy ki az a Nate Haskell? Hát, ő hívja fel Dr. Ray-t a 10×22 utolsó másodperceiben a börtönből, hogy elmondja: pontosan ismeri az egész évadban üldözött sorozatgyilkos személyét. Ja, és mellesleg ő az a gyilkos, akit Langston és Grissom közösen kaptak el, s ez az eset volt Grissom utolsó ügye a 9. évadban.

Kár, hogy ez csak úgy a finálé 10. percében esett le, de mérget mernék venni arra, hogy van olyan néző, akinek még akkor se. Ilyenkor illene azért valami emlékeztetőt berakni, mert egy nem karakterizálós sorozatban egyáltalán nem kisujjból rázza ki az ember a már elkapott gyilkosokat, még akkor se, ha az pont egy kiemeltebb duplarészben gonoszkodott. De hogy most már biztosan emlékezzünk rá, az utolsó pár másodpercben törött szemüvegének szárát még megmártja párszor szegény Laurence Fishburne-ben. És ímé, ez volt a 10. évad cliffhangere. Ez most valami vicc?

CSI 3

Tegye már fel a kezét, aki elhiszi, hogy a frissiben drága pénzért behozott főszereplőt kinyírják pont akkor, mikor a zuhanó nézettségnek csak még jobban ártana egy újabb főszereplőváltás? Kár, hogy ezt sajnos csak mi, junkie-k fogjuk fel. A mezei néző ugyanis most izgulni fog szeptember végéig. Csak sajnos én nem mezei néző vagyok, hanem vérbeli junkie, és nekem ez így átverés.

Akárhogy is, az összképen ez nem változtat, megérdemli a finálé a 8/10 pontot, mint ahogy az évad is. Ősszel találkozunk.

20 hozzászólás Ne habozz!

Shirin - 2010. 06. 24. 17:01

nem tudom, de szerintem kevesen vannak akik nem tudták ki nate haskell…

Mr.Blowfish - 2010. 06. 24. 17:19

Semmi köze az elszállingózó nézőknek a “színvonalhoz”. Egyszerűen arról van szó, hogy ez a CSI már nem az a CSI. Warrick, Sarah, majd Grissom is elköszönt, és így gyakorlatilag rebootolt az egész széria. Arról lehet vitatkozni, hogy az “új” CSI jobb-e vagy a “régi”, de az tény marad, hogy sokaknak William Petersen távozásával gyakorlatilag végetért a sorozat.

Genesis - 2010. 06. 24. 17:20

Azért fog ő meghalni, mert visszajön Grissom. Vagy nem… :)

winnie - 2010. 06. 24. 17:29

“nem tudom, de szerintem kevesen vannak akik nem tudták ki nate haskell…”

anélkül, hogy láttam volna: a legtöbben még azt sem tudják, hogy a house-ban mi némelyik orvos neve. ergó az, hogy egy egy éve látott részben egy fontos, de mégiscsak epizódszereplőt hogy hívtak, elég necces. max utalásból beugrik a többségnek.

senki se nduljon ki magából, hiszen a nézők zöme nem vallásosan nézi a csi-t.

f.fredericks - 2010. 06. 24. 17:31

Nem úgy volt, hogy Haskell már sitten volt, és ő volt az aki bejelentkezett videon Langston előadásain? (nekem úgy rémlik, de lehet keverem valami másik ürgével).
Nekem az évad vége felé úgy jöttek le a részek, hogy egy jó egy gagyi, és sajna a finálé pont a gagyira esett ki. :( Először mikor Haskell eltörte a szemüvegét azt hittem, hogy a buflák őrt fogja kinyíri, és csak simán megszökik (ez erősödött is bennem, amikor a végén nem mutatták az őrt, de aztán lett az a vége ami lett). Amúgy ez a cliffhenger kb olyan, mint a Criminal Minds elöző évadjában, mindenki sejti, hogy a főszereplő nem hal meg, de könyörgöm, akkor minek?

winnie - 2010. 06. 24. 17:31

“Semmi köze az elszállingózó nézőknek a “színvonalhoz”. Egyszerűen arról van szó, hogy ez a CSI már nem az a CSI. Warrick, Sarah, majd Grissom is elköszönt, ”

szerintem utóbbi kettő nem különösebben rázza meg a nézőt, grissom miatt meg csak az megy el, aki a további részekben csalódik. igazából arra alapozom mindezt, hogy a legtöbb, nem karaktercentrikus sorozatban máskor sem okozott gondot valakinek a távozása. oké, a főfőszereplő más, de azért mégiscsak sokszereplős a sorozat. ráadásul a nézettségesés fokozatos, nem egyik napról a másikra történt.

Mr.Blowfish - 2010. 06. 24. 17:55

Márpedig valami “eltört” a nézőkben, hiszen elpártoltak a sorozattól. És ha nem a színvonal esett, akkor nem tudok másra gondolni.

Maala - 2010. 06. 24. 18:38

Neeee, most tényleg nem halt meg LF? Hát most már én sem fogok izgulni szeptemberig… Damez.

birka - 2010. 06. 24. 18:55

Vitatkoznék, winnie, Grissom távozása nagyon nagy érvágás volt, ő volt az egész franchise legjobban eltalált karaktere, egyszerűen hiányzik ez a bogaras tudós figura, meg a kissé furcsa világlátása, ő azért nagyon a hátán vitte a sorozat. Persze, maradt az ember néhány részre a fekadokival, de esélytelen volt ő Grissommal szemben (az már más kérdés, hogy ráadásul nem is sikerült az új karakter, iszonyú didaktikus). Nekem jó váltásként pl a L&O:CI tetszett, ott a borostás csávó után a legyes hibátlan csere volt (most csak a karakterekről beszélek).

des - 2010. 06. 24. 20:09

Olyan jó volt sara nélkül, mi a fenének jött vissza? Az utolsó részekben már szinte mindig ott volt… :(

Bezzeg az összes jó nőt szépen elküldik / kiirják a sorozatból, de nem, sára az visszajött.. ehh.

:D

f.fredericks - 2010. 06. 24. 20:24

des: főleg, hogy Wendy se lesz a következő évadban:(
(pedig a Wendy & Hodges részek viccesek voltak)

des - 2010. 06. 24. 20:30

f.fredericks:

jah. :( de ha sára megint ott lesz a 11. évadban, akkor… grhh… sose bírtam a fejét.

winnie - 2010. 06. 24. 20:39

szerintem sara a legjobb, mindig is kedvenc volt részemről.

Hacker Tomi - 2010. 06. 25. 12:00

Szerintem is sarah,de ez változó

passatgt - 2010. 07. 09. 20:10

Miért nem lesz Wendy?

winnie - 2010. 07. 09. 20:40

mert nem hosszabbították meg a színésznő szerződését, adtunk már hírt róla.

kata - 2010. 07. 23. 08:47

Szentem tiszta jó a 10. évad.De Grissom nélkül egy kicsit fura. AZ visszont jó hogy sara vissza jött.

zizi - 2010. 09. 19. 12:38

Kicsit többet vártam az évadzáró epizódtól. Bár megdöbbenés volt az, hogy LF-et megszurkálták… szerintem csak akkor halljon meg, ha visszahozzák Grissomot. Ő is és a régi csapata is sokkal jobb volt. Grissom “tanításai”, mondásai, jelleme, karaktere mindig adott valami újat. Ray is szimpatikus, de annyira nem, mint G.
…mindentől függetlenül azért várom a tizenegyedik évadot… és már nem izgulok annyira.

wryvery - 2010. 09. 26. 08:18

Grissom helyét LF nem tudta átvenni. Bár h erőlködtek a készítők,de ez nem sikerült nekik.
Főleg Grissom karaktere miatt – bogaras, fura tudósember. Dr. Ray megpróbál olyan magasságba jutni, mint Grissom de nem megy neki. S ha már Grissom távozott értelmesebb lett volna Catherine és Nick-re kihegyezni a sorozatot. Lehet akkor tovább nézném, de így már nem fogom követni a 11.évadot.
Egyébként a Wendy&Hodges párosra ki hegyezett részek – viccesnek beállítva – is azt mutatják lassan elfogy a szusz és az ötlet a sorozatból.

Réta - 2016. 10. 29. 08:40

Nyár közepe óta darálom a sorozatot az elejétől, így egész más, mint mikor hetente csíptem el egy-egy epizódot. Nekem tetszik LF mint színész és nincs bajom a karakterrel sem. Grissom hiánya kevésbé fáj, mint Warrické, aki igazi eyecandy volt. Nagyon rasszista lenne a fekete eyecandyt Negrónak hívni? Szóval hiányzik néhány jóképű fiatal pasi a sorozatból, akik szükség esetén félmeztelenül átkutatják a medencéket. A cliffhanger miatt kár izgulni, a következő évad dvd borítóján is Fishbourne szerepel.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz