login |

Psych – 5×12: Twin Psychs

2010. 12. 07. 18:11 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: kritika, ,

Ajjajj. A legérdekesebb persze azt lenne megtudni, hogy egy szűz szempár milyennek látta a Psych-ot akkor, amikor minden idők egyik legnagyobbjának, a Twin Peaks-nek állított verbális és erősen vizuális emléket. A Julee Cruise-os főcímet már láthattátok, azonban az epizódról, én, mint Psych-ot ismerő már közel sem tudok annyi jót elmondani.

Psych - Twin Peaks - 04

Nem tudok, mert annyira tipikus Psych-rész volt (5/10), hogy én kértem elnézést emailban a készítőktől. Ez azt jelenti, hogy aki Psych-hívő, az valószínűleg imádni fogja, viszont aki fenntartásokkal kezeli a sorozatot (jelen!), az továbbra is csak a hibákat fogja meglátni benne. Alapból a Psych egy zseniális sorozat lenne, egy havernyomozós, nagyon idióta krimikomédia, amit valamiért itthon alig néznek, pedig simán viccesebb sok szitkomnál és rettentő populáris. A siker kulcsa pedig a két főhős. És pont.

Psych - Twin Peaks - 03

Az 5×12, mint a legtöbb Psych-rész, addig volt jó, míg csak Shawn és Gus volt jelen – a gond az, hogy rajtuk kívül még van 4 állandó szereplő, akiket évadok óta sokszor izzadva, ritkán frappánsan beleerőltetnek a részekbe. (Henry jelenete. Most komolyan.) A Twin Peaks-sztori gyengeségei is akkor jöttek elő, amikor Juliet és Lassiter megjelent, többek között mert hirtelen hangnemet váltott a történet, és eltolódtak az addigi arányok.

Psych - Twin Peaks - 02

A krimiszál szokás szerint nem volt semmi extra, bár akadt benne ötlet, ezúttal a random filmes/popkult utalások sem jelentek meg a kellő mennyiségben, de azért a Twin Peaks-et ismerők nem egyszer mosolyodhattak el párhuzamokon, ismert színészeken, karaktereken, egy az egyben interpretált idézeteken. A Psych ilyen téren tehát nem vallott szégyent, s az extra hosszúság és a közepes minőség ellenére nem lett volna ellenemre, ha egy kicsit több kikacsintást kapok. Mert a hommage közel sem minden, de olykor elég annyira, hogy elnyomjon pár negatívumot.

Psych - Twin Peaks - 05

A zárójelenetről pedig még párszor újranézve eldöntöm, hogy zseniális volt-e, vagy csak fantáziátlan, hogy egy csomó, a történetbe be nem épített utalást egymásra halmozva, mindenféle kontextus nélkül tálaltak nekünk. Azért finom volt. De nem lesz feledhetetlen, mint az a bizonyos pite.

Psych - Twin Peaks - 06

17 hozzászólás Ne habozz!

Shana - 2010. 12. 07. 18:23

Jelentem én nem láttam még a Twin Peaks-et soha… vagyis anyum állítja, hogy láttam, mikor kicsi voltam, de ettől még nem fogok rá emlékzeni :D

Szóval a rész, egy picit gyengébb volt a megszokottól. Én legalábbis kevesebbet nevettem, de ezt betudtam annak, hogy voltak olyan rejtett poénok, amiket én nem érthetek. Azért legtöbbször érezhető volt, hogy ott az valami utalás (legfeltűnőbb ugye a fekete madár az orvosi rendelőben).
Btw, én szeretem az összes szereplőt, nem bánom, ha bejönnek a képbe, úgyhogy engem nem zavartak, sőt Lessiter mindig ad egy kis plusszt a részhekhez.
Jó volt. De nem az az újranézős fajta.

A. - 2010. 12. 07. 18:29

Nekem pl. ez volt az első Psych. Egyszerűen muszáj volt látnom a TP miatt. Az nyilvánvaló, hogy egy igazi TP rajongó keze műve volt, a 10. percnél kb. fel kellett adnom az utalások nyilvántartását, annyira töményen tele volt velük minden egyes másodperc. Hatalmasat, nagyon-nagyot nosztalgiáztam, ezért nem azt mondanám, hogy végig sírva röhögtem, hanem inkább röhögve sírtam. A Psychet nem fogom elkezdeni (aranyos egyébként, de semmi több), de ezt a részt lehet, hogy többször is megnézem majd, és minden TP rajongó nevében hálásan köszönöm.
És az utolsó egy perc valami isteni jelenet volt.

marcilu - 2010. 12. 07. 18:37

Most bemásolhatnám A. kommentjét, az alaphelyzet nálam is ugyanaz, és a nosztalgiafaktor is.

aci01 - 2010. 12. 07. 18:39

100%-ig ugyanúgy vagyok a résszel, mint Shana. Akár én is írhattam volna azt a kommentet.

Klunks - 2010. 12. 07. 18:43

“Ez azt jelenti, hogy aki Psych-hívő, az valószínűleg imádni fogja”

Nekem pont, hogy nem tetszett, de ezt be tudom annak, hogy nem láttam a TP-t.

hbo - 2010. 12. 07. 19:21

Megmondom mi a legnagyobb bajom. Az ilyenek miatt nem fogják sosem nézni itthon a Psych-ot. Ezt ha látja egy random olvasó, akkor nézi, hogy 5/10 és ennyi. Semmi több. Még egy sorozat, amit sose fog elkezdeni. Csak azt ugye senki sem nézi, hogy kedves micimackó barátunk, The Whole Ttuth-okat, meg Rizzoli & Isles-okat 8/10-ez le, ami hát.. Nem is tudom, mindenki döntse el maga. Mindenkinek megvan a saját személyre szabott ízlése, nálam mondjuk a fentebb említett mindkét sorozat 5/10 alatt van, míg a Psych nekem nagy kedvenc, így azért az elfogultság is beszél belőlem. Persze hibát találni mindig sokkal könnyebb, de hol vannak mondjuk az Everwood-os utalások? Azok szerintem azért ültek, de biztos ezek is csak nekem tetszettek. Nem volt 10-es rész, ez tény, de azért az 5-tel nem igen értek egyet. Egy úgymond, teljesen rendben lévő rész volt, ettől eltekintve a Psych még mindig a héten a legjobb 40 perces szórakozás.

Azért kíváncsi lennék winnie, hogy van-e hasonló jellegű sorozat a “nézős” listádon és ha van, akkor mi az. Lehet annyi Law & Order-t néztél már, hogy az ilyesmit nem tudod értékelni és megy az 5/10-es süllyesztőbe? Ilyenkor amúgy human is idebökhetne valamit, ha már egyszer ő nézi és tetszik is neki a sorozat..

cyborgwings - 2010. 12. 07. 19:24

ha nem lett volna durván teletömve twin peaks utalásokkal, akkor nem tetszett volna különösebben, így aztán, ahogy eddig sem, ezután sem fogom nézni a sorozatot. ez az epizód azonban mindent megért. nemrég értem a twin peaks nosztalgiadarám végére, úgyhogy ez most nagyot ütött nálam.

már ott sírva röhögtem, amikor “bobby” benyögte, hogy “you can call me bob”. aztán jött a főcím a végén a lóval, amin teljes mértékben szétcsúsztam.
igazából még kiemelni is nehéz egy-egy jópofa utalást, mert tényleg elejétől a végéig szinte csak az volt. mondjuk néha kicsit gondolkodnom kellett egy-egy mondaton, mert szinkronnal néztem a tp-t (akkoriban még olyan munkát végeztek, hogy érdemes volt), és nem mindig ugrott be egyből, hogy miről van szó.

nekem a zárójelenet nagyon bejött. az a tánc… meg az óriás… meg “cooper ügynök”… áh, tömör gyönyör. :)

Thrasher - 2010. 12. 07. 19:38

továbbra is tartom, amit az eddig elcsípett percek alapján gondoltam a Psychról: aranyos kis próbálkozás, de csak másodvonalas, jónéhány sorozatnak kéne hirtelen megszűnnie, hogy beférjen a nézős cuccaim kozé.
a poénok kreatívak voltak, ültek, piros pont a jófejségükért, és amikor végre leesett a One eyed Jack poén… a fehér lovat ráadásul fel se fogtam, amíg nem írtátok. újra kéne már nézni.
Fenn még így 45 évesen is füstol.

ogRemanO - 2010. 12. 07. 19:41

na, akkor első olyan kommentelőként, aki mind a Psych-ot, mind a TP-t szereti, winnievel értenék egyet. az epizód nagyon átlagos volt, de az utalások zseniálisan össze voltak rakva, igazi posztmodern intertext dömping. csúcs Paula Muller, a főcim, és a zárás volt. arra azért kíváncsi vagyok Lynch mester mit szólt hozzá:)

Nasedo - 2010. 12. 07. 20:30

Én nem kedvelem a Psych-t. Van benne pár poén, de inkább hülyülés az egész és nem látom értelmét elkezdeni. Ezelőtt a rész előtt a tavalyi ördögűzőset láttam, amiben szintén szerepelt Ray Wise.
Amióta megtudtam, hogy lesz TP epizód, vártam nagyon, mert szerintem a Twin Peaks minden idők legjobb sorozata. Többre számítottam annál amit kaptam, de a szereplőket nagyon jó volt újra együtt látni és néhány poén is ütött azért. Sztorilag lehetett volna erősebb, mert tulajdonképpen egy értelmetlen baromságot kaptunk. Szóval nem fogom nézni a sorozatot továbbra sem, mert még ezzel a résszel sem tudtak megfogni. Sokkal jobban ki lehetett volna aknázni a lehetőségeket.

NPeete - 2010. 12. 07. 20:32

Én Klunks-szal értek egyet, voltak ebben az évadban is jobb részek, valamint én se láttam a Twin Peakst.

Yusuki - 2010. 12. 07. 23:59

Psych-ot még nem láttam, Twin Peaks viszont egyik nagy kedvencem. Ez jó rész volt, végig élveztem. Az utolsó jelenet meg szerintem zseniális.

human - 2010. 12. 08. 00:27

“Ezt ha látja egy random olvasó, akkor nézi, hogy 5/10 és ennyi. Semmi több. Még egy sorozat, amit sose fog elkezdeni. Csak azt ugye senki sem nézi, hogy kedves micimackó barátunk, The Whole Ttuth-okat, meg Rizzoli & Isles-okat 8/10-ez le, ami hát..”

Ezért mázli, hogy a Psychről főleg én írok, több pontot kap mindig. Bár erre a részre még én is ekörül adnék amúgy, de csak mert kifejezetten Peaks rajongókra volt célozva, így szerintem unalmasabb volt, mint az átlag. Yep, én sem láttam, csak a Peaks pilotját.

A Psych ellen nagyon sok minden dolgozik, hogy ne legyen itthon nagyobb a rajongótábora. Én imádom, de simán látom, hogy miért nem lesz soha siker.

Mellesleg aki csak a pontok alapján dönt az buta.

hbo - 2010. 12. 08. 07:56

Egyetértek. Buta, aki csak pontok alapján dönt, viszont a Psych-ot sosem a hatalmas ügyekért meg a nyomozásért szerettük, már aki szereti, szóval aki meg épp ez miatt pontozza le, arról is elmondható kb ugyanez.

NatoLocator - 2010. 12. 08. 08:07

Nekem ez volt az első Psych-m, csak a TP miatt néztem meg, ami nagy kedvencem volt 20 évvel ezelőtt. Nagyon jó volt nosztalgiázni, sok kellemes TP-élményt idézett fel, jó volt újra látni néhány színészt újra. Hatalmas lett volna mondjuk még Kyle MacLachlan-t beszervezni :)
Psych néző biztos nem leszek, TP nélkül érdektelen lett volna számomra így is.

Venius - 2010. 12. 08. 19:30

Szintén sose láttam Twin Peakset épp ezért féltem is a résztől, de nagyon bejött – jó, persze, néhány jelenetnél éreztem, hogy ez az utalás miatt van, de ezt leszámítva szerintem sokkal jobbra sikerült, mint az elmúlt néhány rész.

SpockCooper - 2010. 12. 08. 20:51

Én nagyon örültem minden utalásnak. Kis túlzással olyan volt, mintha egy új epizódot látnék a TP-ből, legalábbis a vendégszereplőknek nagyon örültem. Magát a sorozatot eszembe sem jut, hogy nézzem.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz