login |

Game of Thrones – 2×10: They will be waiting a long time…

2012. 06. 04. 17:58 - Írta: Bruzsy

219 hozzászólás | kategória: 2011/12 finálék, kritika,

Hát ennyi volt, megint véget ért egy szezon, most egy évre ismételten lepihen a Game of Thrones. Ráadásul egy olyan epizóddal zárult a menet, ami méltó megkoronázása volt az egész éves hullámvasútnak: cliffhangerek egész sora csábítja azokat olvasásra, akik eddig kibírták, hogy ne nyúljanak George R. R. Martin fantasy könyveihez.

És nem csak ilyen tekintetben foglalta össze ez a finálé tökéletesen az egész szezont: egyszerűen megvolt benne minden olyan hiba is, ami az elmúlt 9 hétben szemet szúrt a nézőknek. Valahogy ez az évad nem volt olyan folyamatosan hömpölygő, olyan epikus, mint az előző, ugyanakkor volt bőven olyan momentum, ami kárpótolt bennünket. A tovább után folytatom, spoilerekkel, a könyvesek kibeszélője pedig elvesztette a létjogosultságát, hiszen (elvileg) most már nincs miből spoilerezni. Vagy mégis?

Azt hiszem, legjobb a tárgyilagosság. Nekem egyáltalán nem tetszett az utolsó rész, mondhatnám úgy is, hogy kimondottan rossz volt. Egyszerűen unatkoztam alatta, és ez nagy szó, hiszen történés az volt benne bőven: egy 65 perces részbe kellett belesűríteni minden szál kvázi lezárását. De valahogy mégis, sokkal inkább érződött a rész egymás után dobált jelenetek halmazának, mint egy nagy, koherens egésznek.

Nem volt íve, hiányzott a tetőpont, mintha egyszerűen mesterségesen akarták volna fenntartani a feszültséget, de nem sikerült. Deres felégetése, ami a könyvekben egy szolid húbazmeg érzést hozott elő szerintem mindenkiből, itt súlytalanná vált, nem tértek ki rá, s így nem is érezte át a néző, hogy igen, megint történt valami olyan, ami nagyon durván átdolgozza az eddig megszokott status quót.

A Game of Thrones első évadja olyan remek jelenetváltásokkal volt tele, amelyeken mindig érződött, hogy valami összeköti őket. Legyen az egy mondat, egy megemlített esemény vagy egy érzés, ami egyszerre fog el két karaktert, a kapcsolat mindig megvolt. Idén ez lényegében kimerült a premierben mutogatott üstökössel: valami készül, de nem tudjuk, hogy mi, sőt, mindenki mást lát bele az égi jelenségbe.

Széttagoltság – sokszor emlegettük már ezt a szót a szezon folyamán, de sosem volt ennyire igaz, mint most. Míg a múlt héten sikerült egyetlen helyszínre koncentrálni és ott kibontani a történéseket és a karaktereket, ma 6 különböző szálat kellett megmutatni, természetesen mindössze pár percben, amibe aztán nem sok karaktermomentum fért bele. Sőt, igazából két olyan jelenetet tudok csak felidézni, ahol nem papírmasék mozogtak a képernyőn: Dany és Drogo álomjelenete, valamint az őrület határán táncoló Theon beszélgetése Luwin mesterrel.

Mert mi is történt a többi szálon? Tyrion elvesztette a Segítői címet, kapott egy jó ronda sebet, mindenki gyűlöli, kivéve Shae-t. Joffrey eljegyezte Margaery-t, szegény Sansa meg maradt Királyvárban, ha lehetséges, még rosszabb kilátásokkal. Robb elvette az ifjú Chaplin lányt, kockáztatva ezzel Walder Frey haragját. Ros-t beszervezte Varys III/3-asnak (ezt a nőt mindig használni kell valamire, szerintem a végén őt fogják a Vastrónra is ültetni, mert kiderül, hogy egy távoli Targaryen nagybácsi sosem ismert fattya).

Arya elbúcsúzott Jaqentől, aki meglepett egy kicsit bennünket (méghogy nincs mágia a Game of Thrones-ban?!), Jon nem kis áldozat árán elnyerte a vadak bizalmát. Jamie és Brienne pedig sétálnak az erdőben, mint egyszeri hobbit a nyakbavalóval; néha belefutnak valami akcióba, amit megoldanak, és ennyi. Lehetne ebből egy szórakoztató buddy comedy, de a Game of Thrones nem erről szól – néha egy kis színesítésnek jó, de nem kell erőltetni a szálat, ha nincs célja ennek a csipkelődésnek.

Emellett olyan dolgoktól vette el a játékidőt, amelyek bővebb kifejtést érdemeltek volna, például a Halhatatlanok Háza. Mint mondtam, Dany és Drogo sátras jelenete nagyon szívbemarkolt, jó volt újra látni Jason Momoát is, de szerepe ennek a jelenetnek sem lett összességében, nem tudtunk meg többet Dany érzéseiről, mint ahogy ahhoz se volt köze, hogy a lány megtalálja azt a belső erőt, ami segít neki és a sárkányoknak kijutni a mágikus toronyból.

Természetesen nem volt minden ennyire negatív, hiszen a résznek továbbra is megvoltak azok az értékei, amik a Game of Thrones-t kiemelik a jelenlegi drámák mezőnyéből. A látványra és a színészekre továbbra sem lehet panasz (azok a Mások, te jó ég!), de ezt már elmondtuk az elmúlt kilenc részben is; és ha ilyen téren nem tud semmi újat nyújtani egy sorozat, muszáj lesz az összképnek véleményt formálnia. És ezért sajnálom, hogy ilyen keserű szájízt hagyott bennem az utolsó epizód, mert fáj egy ennyire negatív kritikával elbúcsúztatni a sorozatot egy teljes évre.

De aztán majd ti eldöntitek, hogy igazam van-e.

219 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2012. 06. 04. 18:00

jee, ez a 20 ezredik poszt a Sorozatjunkie-n! (holnap várható évadkritika egyébként is, úgyhogy még nincs vége a GoT-nak.)

nekem tetszett, elég érzelmes volt, bár az meglepett, hogy nem egy dolgot nem magyaráztak meg, s már korábban is csúnyán kudarcot vallott a sorozat pár infó “szájbarágásával”, ami a könyveseknek egyértelmű volt nézés közben. (nyilván nem szájbarágást akarok, csak sajnálom, amikor kissé bennfentes egy megoldás és, ha véletlenül nem olvasok utána, akkor sosem ismerem meg a többlet jelentést. persze, amiről nem tudom, az nem hiányzik:)

viszont a hármas kürtöt már az előzetesekben ellőtték (mármint az évad előtt), onnan sajnos az egyik cliffhanger biztossá vált.

zedtheant - 2012. 06. 04. 18:03

nekem ez a rész tetszett a legjobban az évadból. a szétszórtság bár megvolt, de engem az annyira nem zavar, végre nagy dlgok történtek és felrázták a dany-szálat is, ami engem teljesen kárpótolt, nah meg persze a részvégi cliffhanger sem volt semmi. szal 9/10 simán!

Ingorion - 2012. 06. 04. 18:10

Szerintem nincs igazad :)

Az évad legjobb része volt, még a 2×09-et is verte, pedig az is… te jó ég.
Hogy az egész évadot jellemezzem: talán menet közben elégedetlenkedtem itt-ott, de így visszagondolva a látvány, az erős színészi játékok és az epikusság hömpölygő fúziója volt ez az etap. Legalábbis számomra. Ezzel a szezonnal a sorozat kilépett a TV-s keretek közül, az HBO joggal lehet büszke rá… egyedüli félelmem, hogy előbb-utóbb a megvalósításon fog megbukni a sorozat, de ez már SPOILER, szóval hallgatok (arra gondolni sem szeretnék, hogy Martin bácsi a sorozat kedvéért egyszerűsíti le a könyveket).
Az utolsó rész nagy érdeme, hogy szórakoztatott, elrepült az idő, az utolsó jelenet meg. Hibátlan. És most egy év szünet. Viszont öröm az ürömben: a héten kezdem a Sárkányok Táncát, szóval nem is nagyon esem ki a “westerosi” hétköznapokból :)

highwaycat - 2012. 06. 04. 18:14

Nem mondom, hogy kiemelkedő volt, de kb. személy szerint ennyire számítottam. Amit sajnálok az a kritikában is említett dolog, hogy Deres szinte súlytalan volt, és a Boltonokat meg se említették, valamint, hogy Dany látomása Rhaegerről nem került bele. Szerintem sokat dobott volna rajta, ha ezt a szálat is megpendítik, nekem legalábbis mióta olvastam ez a második legnagyobb wtf idáig a könyvekben.

Skate - 2012. 06. 04. 18:16

Valahogy nekem sokkal tagoltabbnak tűnt az előző rész. És nem a csatával volt gondom, hanem a történések szakaszos szerkezetével, míg a fináléban ez egyáltalán nem zavart. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül.

RexpecT - 2012. 06. 04. 18:16

Szerintem is jobb rész volt mint az előző, és végre többet láthattunk a sárkányokból, a másokról nem is beszélve :).

Szvsz legalább kellett volna +1 rész az évadnak, és akkor jobban összeállt volna az egész.

dismay - 2012. 06. 04. 18:16

hat olvasni kene a konyvet, nagyon gyenge volt az egesz evad
sot akit ismerek nem is akarja el sem olvasni
inkabb valami kozepkori softpornokent nezi
holnap megyek a magyar 5. reszert:)

Habarodix - 2012. 06. 04. 18:18

A könyves spoileres topicban már írtam egy rövid véleményt(10/10 amúgy a rész, az évad 9/10).

Azért mondjuk meg őszintén hogy az első könyvet sokkal könnyebb volt visszaadni, mivel az még “csak” egy bevezető, kevés szereplővel, kevés nagy trükköket igénylő jelenettel(első részben egy élőhalott, az utolsóban a sárkányok).

Khes - 2012. 06. 04. 18:20

Bruzsy: ez az évad a második kötetet dolgozta fel elvileg, és most jelent meg magyarul is az ötödik, hogyan ne lehetne spoiler a könyves kibeszélőkben? :-o

Algorn - 2012. 06. 04. 18:21

Iszonyatosan imádtam a részt és a 3. évadra nagy változásokra számítok.

ihpem - 2012. 06. 04. 18:23

Nagyon jó rész volt, a maga kis hibáival. Remélem a köv évad is minimum ezt a színvonalat hozza majd.
“Kék a szeme, arca csupa derű…” :)

ememese - 2012. 06. 04. 18:24

Egyedül a Dany-s résszel nem értek egyet.
Minden egyes “helyszíntől” (Vastrón, fal, Drogo)a sárkányai, gyermekei hangjai rángatták ki. És pont emiatt volt jelentés teljes Drogoval és gyermekével közös jelenete. Az egész évadban elesett volt, Drogo halála óta nem találta a helyét. Persze sárkányai adtak egy kis magabiztosságot, de mikor azokat is elvették, elveszett. Azzal, hogy ott hagyta Drogot, ezzel álmait, és sárkányait vagyis végzetét választotta, megszületett az a Dany, aki méltó a Vastrónra. – Én így értelmeztem az ő jelenetét. :)

Cseho - 2012. 06. 04. 18:25

Jó kis rész volt, bár valóban voltak benne unalmas pontok.
Mondjuk Daenerys Targaryen és a sárkányai illetve a Mások a végén engem bőven kárpótoltak az unalmasabb pillanatokért :)

Bruzsy - 2012. 06. 04. 18:26

Khes: a moderálási szabályok szerint irtok onnan mindent, amit 3-4-5 könyves spoiler.

Gunsmoke - 2012. 06. 04. 18:28

Hát igen! Az ELSŐ ÉVADBAN nem volt olyan pillanat, amit ne élveztem volna, pedig nem voltak benne cgi farkasok, sárkányok, epikus csaták meg zombie-k sem.

Most azonban sokszor eluntam magam és vagy a körmömet kapargattam, vagy a hajamat birizgáltam.

A színvonal nem lett alacsonyabb, egyszerűen a készítők a második évadra rájöttek, hogy bőven van potenciál a sorozatban és szépen ELKEZDTÉK HÚZNI AZ IDŐT, hogy jól megfejjék a Sagá-t.

winnie - 2012. 06. 04. 18:29

húzni az időt az egy évadra jutó 10 részben. persze…

Lajoska67 - 2012. 06. 04. 18:30

Gyenge volt tényleg. Olyan, mint az első rész, amikor szintén az összes szállal küzdöttek még. Az még bevezetőnek jó volt, és valóban, utána már jobban szelektáltak. Évadzárónak viszont ez nem nagyon illett be. Unalmas volt tényleg.

SpockCooper - 2012. 06. 04. 18:32

Egyetértek azzal, hogy a jeleneteknek nem volt összekötő vonala. A varázslatot meg nagyon utálom, így emiatt is kevésbé volt kedvemre való az epizód.

Keila - 2012. 06. 04. 18:32

Derestől összezavarodtam. Ki égette fel? Ha Theon bandája, hol volt az az 500 fő, aki körbevette a várat? Legalább akkor, amikor Branék elindultak északnak. Meg mi az, hogy visszajönnek? Kik? Mivan?

Amúgy imádtam a részt, nekem nagyon felvitte az egészet, hogy Dany végre megint rátalált a benne lakó erős vezetőre.

Bertollnok - 2012. 06. 04. 18:39

Nekem nem világos, hogy ki, és hogyan gyújtotta fel Derest. Elvileg, ugye, pár tucat (asszem, húszat mondanak) vasas volt ötszáz winterfellire, akik körbezárták őket.

Az oké, hogy Theonért cserébe a többi szabadon távozhat, de akkor az az ötszáz katona karba tett kézzel végignézte, ahogy a menekülő húsz bandita távozás előtt porig égeti az egész kócerájt? :)

End - 2012. 06. 04. 18:39

Én egyet értek veled Bruzsy.A rész valahogy nem tudott beszippantani.Nem volt a dolgoknak/történéseknek megfelelő súlya.Pl Winterfell pusztulásánál is nekem annyi jött le hogy oké.Szerintem a második évad nem éri el az előző évad minőségét(persze ez nem azt jelenti hogy rossz volna) valószínűleg az elvárásaim magasak.Greyjoy beszédén és a Whitewalker-ek felbukkanásán kívül a többi jelenet nekem eléggé súlytalannak hatott.

the_robbie - 2012. 06. 04. 18:40

“Lehetne ebből egy szórakoztató buddy comedy” ezen jót nevettem :) mellesleg nekem is igazából tetszett, de azért megyek befejezem a könyvet is, hátha megtudok még valami érdemlegeset

cabelito - 2012. 06. 04. 18:40

Tényleg, spoiler nélkül valaki mesélje vagy magyarázza már el a Winterfelles dolgot, én is ezen gondolkoztam, most akkor ki égette fel? 20 emberrel felégettek egy várat, 500 ember meg nézte, vagy mivan?

Bertollnok - 2012. 06. 04. 18:41

@Keila:
Úgy látszik, nem csak számomra nem értelmezhető a gyújtogatós jelenet. :D

crashland - 2012. 06. 04. 18:42

keila: hát csak annyit tudok mondani, hogy a könyvben teljesen máshogy volt.. nem merek többet írni spoiler miatt :D

Xsz - 2012. 06. 04. 18:46

Nekem is egyedüli hiány és érthetetlenség az Deresnél volt, hogy most akkor kitől kell félni hogy visszajön? És hol az 500 másik? Hogy égették fel 20an?

A többi rész az epic volt. CGI nagyon ott volt.

Nema - 2012. 06. 04. 18:50

Az évad egyik legrosszabb része volt (a könyvet ismerve).

horathius - 2012. 06. 04. 18:53

nekem baromira tetszett a rész, sokszor már azthittem vége lesz, erre még a felénél se tartottak, szóval szerintem egyáltalán nem volt unalmas. annyi problémám van csak hogy a gyújtogatást meg a halhatatlanok házát jobban ki lehetett volna fejteni, de egyébként fasza volt.

Mark Bolt - 2012. 06. 04. 18:57

Tyronnal ti is együtt sírtatok, mikor hozzá bújt a kis szerelme? :-D

peet - 2012. 06. 04. 18:57

Én voltam a figyelmetlen, amiért meglepődtem, hogyan került vissza Stannis az asztalához és Melissandrához? Tudtommal az utolsó jelenete 2×9 végén volt, Királyvár falain.

Keila - 2012. 06. 04. 18:58

@Bertollnok Ugye, hogy ugye? :)

Egyedül arra tudok gondolni, hogy az az 500 ember a Freyekhez tartozott vhogy, akik kissé bepöccentek a Stark fiúcska csajozásán. Vissza kell nézzem a 2×08-ot…

Mark Bolt - 2012. 06. 04. 19:03

Eddig a részig azt hittem, hogy a zombik+északi vadak egy brancs, vagyis hogy az északiak praktikái miatt támadnak fel. Élt bennem a legeslegelső részben az a brutális nyitójelenet, amit nem tudtam összeegyeztetni a Jont kísérgető északiakkal, akik mégis sokkal emberibbek. Most derül ki, hogy az északiak is jó nagy pácban lehetnek, még az is lehet a zombiinvázió miatt kényszerülnek lerohanni a falat. Népvándorlás. Természetesen meg voltam róla győződve, hogy Benjen Stark a Mance Ryder, de közben beugrott, hogy akkor Jon-t egészen másképpen kezelnék. Mi lehet Benjennel? Ne áruljátok el! :-D

Nema - 2012. 06. 04. 19:03

@peet: A rész végén már rángatták el a saját emberei a falról. Aztán a maradék flottával és sereggel visszahajóztak Sárkánykőre.

superpityu - 2012. 06. 04. 19:13

Hát ezt kifejezetten unalmasnak tartottam, 3 részletben néztem a meg a részt.
ha ki kell emelni valamit az mindenképpen Dany lenne, talán az ő szálának a lezárása volt a legjobb.
Arya rohadt kevés volt, csak megmutatták, hogy kijött, oké rendben van, és még azon sem igazán lepődött meg, hogy a csávó gyorsan nyomott magának egy új arcot.
sansa ha nem is szerepelt sokat, a kivonuláskori mosoly az arcán baromi jó volt. kíváncsi Petyr mit akar kezdeni vele. egyébként a Tyrell-eknél nem divat a melltartó, vagy hasonló cuccok? :D
Bran kalandjai sem okoztak hatalmas wtf érzést, viszont osha remélem sokáig velük lesz még. ja meg ki cipelte el Luwin mestert a varsafa alá.
Robb még most sem igazán érdekel, ahogy Cat is súlytalan volt a részben. Viszont Talisa még mindig szép.
a mások meg rohadt durván néznek ki, meg rohadt sokan vannak… kár hogy a 2. könyvet nem szedték szét, mert lehetett volna ez sokkal jobb is.
ami tetszik az a sárkányok meg a farkosok, kicsit olyan volt, mintha ezzel akartak volna kárpótolni minket a részbeli hibákért, hát nem jött össze.
meg merem kockáztatni, hogy ez lett a leggyengébb rész idén, lehet kövezni érte, de én ennél sokkal jobbat vártam volna.

gyarmati0421 - 2012. 06. 04. 19:14

Nekem sem állt össze. Az előző részben ellőtték a puskaport…persze nem volt rossz.

Shalafi - 2012. 06. 04. 19:19

A white walkerekről csak nekem jutott eszembe a Karib tenger kalózai első részének a csontijai? :D

wizard - 2012. 06. 04. 19:21

Nekem 10/10 az évad, 9/10 az utolsó rész. Nagyon rákattantam, egy sorozatot sem tudok mondani, amit 2011/2012-ben ennyire vártam volna, így elfogultan is állok hozzá. Most pedig jöhet a 2. könyv :-)

Illetve, csatlakozom a Deres felgyújtása előtt értetlenül állókhoz, most akkor ki, meg minek?

Cevys - 2012. 06. 04. 19:24

Remek rész volt, bár a kritikában említett széttagoltságot én is éreztem, maguk a történések, a karakterek, az érzelmek magukkal ragadtak – tehát nagyon élveztem. Nyáron pedig olvasom a második + harmadik könyvet, hogy legyen mivel átvészelni a következő hónapokat.

És egy kérdés: Hova tűnt a sereg, ami körbevette Winterfell-t? Miután Bran-ék kimentek, ugye nem volt ott senki, és hát nyilván nem hagyták volna leégni a várat, ha valóban ott lettek volna, ezért én arra következtettem, hogy a Vas-szigeteki emberek kürtöltek folyamatosan Theon idegesítésére. Jól gondolom?

Vodor - 2012. 06. 04. 19:26

Akik nem értették Deres felgyújtását: gondolom ezt a következő évadban fogják kifejteni. Nem hiszem, hogy kihagynák ezt a ziccert.

Neoprimitiv - 2012. 06. 04. 19:29

Úgy érzem ez e rész a legkisebb rossz választása volt a készítőktől. Valahogy muszáj volt minden szálat eljuttatni egy újabb mérföldkőhöz és egy részben ennyi telt. Nekem sem igazán jött be, bizonyára azért, mert pont az egyenrangú szálak miatt az epizód közbeni lezárások nem ütöttek igazán (Bran, Stannis, Tyrion).

Deres felégetése szerintem is komoly baki ebben a formában, a könyvben az eltérő körülményekből logikus, itt teljesen WTF értelmetlenség. Nem jött be a Jon-Halfhand harc sem, szintén a nagyon más felvezetés miatt, bár végkicsengésben Jon a könyvben is marad ez bánatos szemű Hamlet-pótlék, ami itt volt.

Egyetértek, a Drogo-Dany jelenet nagyon jó volt, viszont a leszámolásnál egy kokit megérdemel az operatőr/rendező: harmadik visszanézésre esett le, hogy Dany és a sárkányok láncai elporladtak, ezt jobban kellett volna fényképezni. Maga az egész torony nekem vontatott és túl szimbolikus volt. Gratulálok @ememesének, hogy ilyen szépen visszafejtette a mondanivalóját, de itt szerintem néhány mondattal több nem ártott volna azon nézők kedvéért, akiknek nem a Dany vonal a kedvencük.

A Robb-Talisa románccal nem vagyok kibékülve. Azon kívül, hogy Oona Chaplin nagyon kellemes látvány, a hátterétől megfosztva a számomra teljesen súlytalan, ráadásul Robb tényleg egy farkától vezetett tinivé vált így, míg a könyvben ennél többről van szó.

Összességében nekem az előzőhöz képest gyengébb volt és még a kétségtelenül nehéz feladattal együtt is voltak szerintem olyan hibái, amelyeket nem tudok elnézni. Nem volt csalódás, de kiemelkedő sem.

(A Másokért a maszkmester vagy a CGI-guru gondolom meg fogja kapni a megérdemelt elismerést.)

eLaNoR - 2012. 06. 04. 19:29

Nem értek egyet a kritikával. A 2×10 (a 2×09-el karöltve) kárpótolt majdnem mindenért, ami miatt az évad 3. negyede idegesített. A sárkányok elrablása óta idegesített minden változtatás, de most úgy érzem helyrehozták a rendet végre.

Amúgy nem kell szerintem félteni a könyvet nem olvasókat sem. Jó, nem értik olyan behatóan a dolgokat, mint a könyvesek, de amit a sorozatban megmutattak, az szerintem koherens egészet alkot.

Azért meg igazán nem fair a sorozat alkotóit okolni, hogy széttöredezik a történet. Szerintem egyáltalán nem volt zavaró az egyes helyszínek közötti váltás, mivel minden ilyen esetben volt egy langyos tíz másodperc, amikor szoktatták a szemünket az új helyszínhez. És szerintem most is egy csomószor volt kapcsolódási pont a jelenetek között, csak kevésbé feltűnő. Például ez a rész szerintem Északra (Jég) és Keletre (Tűz) koncentrált, és az ezekhez kapcsolódó motívumok a jelenetek nagy részében meg is jelentek.

Mindent összevetve ez egy klassz évad volt, 7 zseniális és 3 könyvolvasóknak furcsa résszel. Azért ez nem egy rossz arány. Egy rakás emlékezetes pillanat volt és rengeteget haladt a történet.

vargatom - 2012. 06. 04. 19:30

Dany víziói azért maradtak ki, mert szinte semmi szükséges háttérinformáció nem szerepelt a sorozatban. Azt hiszem például Raheagar Targaryen neve eddig egyszer sem hangzott el…

poirobi - 2012. 06. 04. 19:33

Teljesen egyet értek a kritikával, bennem is hasonlók fogalmazódtak meg.Kb 3-szor néztem meg mennyi van még hátra, nem igazán kötöttek le az egymás után dobált történések. Rose kötelező(csecsvillantása) szerepeltetése kiakasztott, 3 perc ment el feleslegesen, lett volna azért mire használni. (pl Halhatatlanok Háza jelenetre: nekem kevés volt, a könyvben az egyik kedvencem volt, itt Dany sétálgat, majd egyszerűen leégeti a mágus fószert és kész, a Dhrogo-s jelenetnél meg vártam mikor változik át a kopasszá v vmi.) Kár, hogy 1 rész alatt kellett minden szálat úgymond lezárni/felbojgatni. A végén meg a sétáló hullák mint a Walking Deadben kb, amikor kijön az erdőből a zombihad, de csak akkor veszik észre őket mikor már a seggükbe nyomulnak. Bocs, itt lehet a köd takarta őket. Amúgy az évad és a rész is összességében kap tőlem 7,8 pontot. Jó volt, de jövőre legyen jobb :D

Aribeth - 2012. 06. 04. 19:40

vargatom:
“Azt hiszem például Raheagar Targaryen neve eddig egyszer sem hangzott el…”

Az első évadban időnként emlegették, ugyanis ezzel alapozták meg Robert karakterét (Lyanna így, Lyanna úgy, Rhaegar így, Targaryenek úgy).

Worb - 2012. 06. 04. 19:42

Sajnos egyet kell értenem a kritikával. Igaz, hogy a rész kicsit hosszabb volt, mint egy átlag GoT epizód, de míg egy jobb résznek szinte elrepül az 50 perce, addig ez most sokkal, sokkal hosszabbnak tűnt. Bár voltak fantasztikus jelenetek (pl. Theon monológja, Dany a toronyban, a White Walker vonulás), de helyenként kissé vontatottá “sikeredett”, és egy-két szál picit súlytalan volt.
De összességében ez az évad is jó volt, bár szerintem sem érte el az első szintjét. Viszont azt mondom, hogy soha rosszabbat.

sziki - 2012. 06. 04. 19:44

A magam részéről az tetszik nagyon, hogy mindenki megkapta a lehetőséget a továbblépésre.
Minden karakterrel fog történni valami viszonylagosan új az elkövetkezendőben. Dany a trónért megy, Robbnak lesz még bőven pár csatája, aztán ott van a Stark lányok is, na meg Bran.
Havas Jon története is egyre érdekesebb, de még úgy látszik Stannisnek is van némi reménye. Vele kapcsolatban az volt a furcsa, hogy őt most őrizték valahol?
Sajnálom, hogy Jamiékkel nem történt valami, azt hittem ott még lesz valami, de Tyrionnak is vissza kell fordítani a szerencséjét.
Nagyon jó kis évad volt! Nyilván várós a harmadik és a továbbiak is remélhetőleg!

Scouser77 - 2012. 06. 04. 19:55

Lehet fanyalogni, de a rendezőknek se volt könnyű dolguk egy 1000oldalas könyvből 10részes évadot csinálni úgy, hogy egyszerre több szálon folynak az események. Volt több olyan szál ami súlytalan lett volna, de legalább bevállalták, hogy variálják a 3.könyvvel. Szerintem még mindig a Trónok Harca nyújtja a legjobb szórakozást hétről hétre, de jövőre a felbontott kötettel úgyis sok minden megválaszolásra kerül.
Évadzáró: 9/10 (a Mások miatt)
Évad: 7,5/10

danonino - 2012. 06. 04. 19:58

Én is baromi untam, be is aludtam rajta.

Kb. 3 érdekes jelenet volt, ahogy Dany sárkányai tüzet okádva felégetik azt a testduplőr mukit, Brienne és Jaime párbeszéde meg a legvégén Sam és a Mások.

A többit untam, értelmetlennek és sokszor érthetetlennek találtam.

Csalódás. Így befejezni egy egészen jó szezont? :(

winnie - 2012. 06. 04. 20:01

“de a rendezőknek se volt könnyű dolguk egy 1000oldalas könyvből 10részes évadot csinálni úgy,”

OFF: tudom, hogy szőrszálhasogatásnak tűnik és, hogy te is így érted, de ilyenkor biztonság kedvéért: készítők. weiss és benioff a két agy, ők írják a szkripteket, a rendezőknek nincs nagy hatalmas – a filmekkel ellentétben, ahol az írónak nincs hatalma-

TJ - 2012. 06. 04. 20:04

Spoilerek nélkül valószínűleg nem lehet elmagyarázni a winterfell-i eseményeket… És ez az utolsó rész gyenge pontja. (Talán annyit el lehet mondani, hogy ez a Game of Thrones. Tele ármánnyal, cselszövéssel és hatalmi harccal.)

Tyrion, Luwin, Dany&Drogo… hatalmas jelenetek… basszus néztem egy nagyot, amikor ott ült Drogo :D Martin az egyik interjúban viccelődött azzal, hogy valahogyan vissza kellene hoznia Drogót (Momoa hihetetlenül jó alakítása miatt) és megcsinálták! :D

Ami még érdekes, hogy úgy tűnik Mago-hoz, Irrihez és Rakharóhoz hasonlóan ismét kiírtak egy karaktert, aki a könyvekbenben él és virul.

Összességében 9,75/10 az évadzáróra és egy 8/10 az évadra.
Hosszú lesz ez a kb 10 hónap a folytatásig, viszont lehet örülni: többek közt jönnek Reed-ék no meg a Blackfish :)

Malachi - 2012. 06. 04. 20:06

az évad legrosszabb része volt, de még így is 7/10 persze simán. a sorozat meg 9/10, a második évad jobban tetszett, mint az első. azt hiszem.

az a baj, hogy most nem sikerült jól megoldani azt, hogy mindenkit belezsúfoljanak a részbe úgy, hogy nagyjából-egészéből kielégítően lezárják a második évados szálát.

kevés volt mindenkiből, nagyon kevés, egyedül talán Dani és a sárkányai kaptak elég időt, 65 perc ide, vagy oda. Winterfell felgyújtását úgy cakkpakk nem értettem, hogy most akkor hol az az 500, akitől félni kell és ha ott vannak, hogyan menekültek el a pyke-iak, miután felgyújtották a várat és leöltek mindenkit. szóval az nekem teljesen homály. ahogy az is, hogyan került haza a vesztes csatából Stannis.

az Imp jelenete jó volt, Theon hozta a formáját, mégis hogy kicsesztek vele az emberei – az mekkora volt, haha, Sansa öröme csúcs, de buta, hogy maradni akar. John Snow rendben lesz.

Robb egyelőre semmi, úgy ment át az évadon, hogy igazából semmit nem láttunk belőle, csak azt, hogy milyen jól tud sétálni a táborban, miközben valahol sorra nyeri a csatákat, hát jó, elhisszük.

Arya szintén kevés időt kapott, de legalább érdekes volt az az 5 perc.

Zombihorda a végén WTF, remélem vámpírok meg vérfarkasok nem lesznek, mert attól kezdve csak 6/10 a sorozat.

EvilHedgehog - 2012. 06. 04. 20:08

Ismerős első reakciója a rész megtekintése után:
Darkos törpapák

dean23 - 2012. 06. 04. 20:09

Ez a rész nem tetszett pedig nagyon bejön maga a sorozat. Kicsit erőltetettnek tűnt, hogy minden szálat be akartak mutatni az évad utolsó részében, hogy ne legyen hiányérzet jövőre.
Fel se tűnt, hogy az előző részben a saját emberei viszik ki Stannist. Meg voltam győződve, hogy elkapták és ma jön a kill neki. A mostani “nézd a tüzet kiskomám”-ból se értettem sokat.
Brienne-ék számomra abszolút felejthetőek voltak ma. A három legyak igazán elhanyagolható lett volna.
Greyjoy igazi lúzer paprikajancsi a saját brigádjában. :) Totál súlytalan volt Winterfallosz felgyújtása.
A prosti golyófej általi beszervezése szintén gyenge volt.
Azt viszont nem értem, hogy Tywin miért nem érdeklődött a hobbit kisfia után?! Mindenesetre jól fel van építve a karaktere. Nagyon badass. Lazán odasz..rattak a lóval a küszöbre és átvette a jattot! :D
Az északi móka is elég zavaros nekem. Havas Dzsonit viszik a főnökhöz a köpcösék meg futnak a szépszemű brigád elöl! Lehet el kellene olvasni a könyvet?! :D

Nereus - 2012. 06. 04. 20:12

Nekem is a Game of Thrones az a sori amit már a reggeli felkelés után egyből nézni kell, hiába van HBO 12 órát nm lehet rá várni :D.

Én örülök hogy egy fantasy sorozat ilyen szép eredményeket ér el és a ratingeket nézve sztem még 3-4 évad simán berendelésre kerül (ugye a Kardok Vihara a legjobb a könyvek közül szal ha idáig eljutottunk akkor annak a hullámján még el lehet menni sokig)

A záróepizód sztem szuper lett, főleg a Danys szál aminél sokkal rosszabb megvalóstásra számítottam, meg persze a Mások amik eszméletlenül jól néztek ki. Sajnos a Deres szál engem is hidegen hagyott most pedig a könyvben sírtam mikor a Starkok utolsó mentsvára elpusztult. Ugyanígy a Havas Jon szál is csalódás, sajnos a srác abszolút nem jó a szerepre szerintem.

De minden ellenére én már most vároma köv évadot és szurkolok a sorozatnak hogy legalább egy csillagkapu hosszúságot megérjen :D

chinaski - 2012. 06. 04. 20:13

ez egy dramaturgiailag elég suta epizód volt, főleg az előzővel összevetve, ahol viszont minden mondat és jelenet és vágás nagyon durván a helyén volt. eleve volt minimum 10-15 perc totál felesleg, amit szerintem máskor is le lehetett volna zavarni (a vörös csaj és Varys, Jamie és Brienn), közben meg Danny új erőre kapása valahogy hatástalan maradt (mind a tornyos rész, mind a nagydarab fekete főgecivel a leszámolás; jameg honnan tért vissza Danny csordája, nem lemészároltak korábban mindenkit??). Meg én azért az ostrom utózöngéire is kíváncsi lettem volna (Tywin nagyon kevés volt, pedig a fél karomat odaadnám már egy Joffrey-val való, rendes közös jelenetért, meg Tyrell-ékről is lehetne már valami, kik ők egyáltalán? :D)

CyClotroniC - 2012. 06. 04. 20:21

Röviden a fináléhoz annyit, hogy nálam ezt igen magasan a Theon-Luwin párbeszéd vitte és a rendezés. Valahogy ebben nagyon szép beállítások és képek jöttek össze, nem csak OTS shotok voltak mindenütt. A trónterem baromi jó ezzel a vörös üveggel, de Danynél is szép volt. Én mondjuk a Drogo részt pont túlnyújtottnak éreztem, és szerintem a Tyrion/Shae, Stannis/Melisandre részeken is lehetett volna mit csiszolni, ahogy nálam Luwin a fa alatt is kissé klisés volt. Királyvár meg most csak lecsengős állapotjelzés volt, nem dominált egyáltalán.

A szezonról meg majd holnap egy kritikában.

WeDoNotSow - 2012. 06. 04. 20:24

Aki Winterfell porig égését nem értette (könyv nélkül nem is lehetett így) az nyugodjon meg, mert a 3. évad első részeiben minden bizonnyal (99%) meg lesz magyarázva. (A Game of Thrones-t ugye nem csak Királyvárban játsszák…)

Én Dany mellől Quarth-ban 2 karaktert nagyon hiányoltam… :( (Aki olvasta a könyveket tudja kire gondolok, aki nem annak ez így nem spoiler)

MikkaMakka - 2012. 06. 04. 20:41

biztos elfogult vagyok, de semmi bajom nem volt a résszel
most h olvasom a kommenteket, Deres felgyújtását tényleg nem magyarázták meg, de simán ráér az a következő évadban
könyvben Theont jobban utáltam, itt viszont nagyon megfogott a drámája
zombikra meg nem tudok mit mondani, meghaltak aztán vmiért feltámadtak, de ezt eddig is tudhattátok nem is értem miért buktatok rá ki

David R. Blake - 2012. 06. 04. 20:41

WeDoNotSow:
Ők majd lesznek jövőre! ;)

Risi92 - 2012. 06. 04. 20:42

én nem olvastam a könyvet, így én se nagyon értem mi történt Winterfellben dehát annyira nem is vágott földhöz, majd egy év múlva megtudom hahaha c: amúgy meg jó rész volt, tetszett ahogy megpróbálták lezárni a szereplők szálait, és egyben egy új irányt is adtak nekik a harmadik évadra. imádtam a Danys jeleneteket, azok tetszettek a legjobban. és nem udom ti hogy vagytok vele, de szerintem Osha karaktere egyre jobb. a vége meg wtf, jaj miért kell még egy évet várni?:ccc mindegy, a rész kap egy 8/10et, az évad 7/10et (az eleje nekem picit nyögvenyelős volt)

PG90 - 2012. 06. 04. 20:49

Ez így nekem kevés volt és ez igaz az egész évadra is.

Előre félek az ezt követő évadoktól.
Már ezzel a második kötettel is nehezen boldogultak, az ezt követőek pedig egyre összetettebbek, még több dolgot kell majd kihagyniuk/elnagyolniuk. Ez bőven megbocsátható egy átlagos könyv esetébe, de a Tűz és jég dala szerintem pont az a könyv amiben a legtöbb szál előbb utóbb értelmet nyer. (persze vannak töltelékek is bőven, valamint részek amiken nehezen verekedtem át magam, de visszanézve a legtöbb megérte) :)

zolij - 2012. 06. 04. 20:50

@WeDoNotSow szerintem az a 2 karakter itt még nem tűnik fel csak a toronybéli események után (azaz pont hogy a 3. évad elején jönnek majd be)

Malachi - 2012. 06. 04. 20:51

Én nem mondtam ám komolyan a vérfarkas témát, az eleje óta tudtunk a White Walkerekről, csak durva volt a sereg, meg az aszott királyuk. Ha ezek egyszer csatázni kezdenek, az lesz majd az ihaj.

Nihilus - 2012. 06. 04. 20:54

Azt meg tudjátok mondani hova lett az a szakállas fószer Robb csapatából akinek elvitte vagy két ujját az első évadban a farkasa? Asszem tán Hordó volt a neve.

A 2. évad legnagyobb hibájának azt tartom, hogy a készítők nem döntötték még mindig el kinek készítik a sorozatot. A könyvet olvasóknak vagy a nézőknek? Ez a hibrid, mindkét tábornak megfelelni akarás nem tesz jót senkinek és a sorozatnak sem. Én ezt pl. Roose Bolton-n keresztül éreztem leginkább. Én- mint a könyveket nem olvasó- sehova nem tudtam tenni a figurát, egyszercsak ott volt, a nevét egyszer sem említették…ezeken a Got fórumokon meg mindenki vágta, hogy ki is az és hogy fontos szerepe lesz.
Éppen ezért érzem azt, hogy el kellene olvasnom a könyveket, de már megbocsásson a világ egy sorozatnak a önálló lábakon is meg kellene tudnia állnia és ez jelen pillanatban eléggé ingatag.
Azért tetszik, jövőre is jövök.

Malachi - 2012. 06. 04. 20:54

Harmadik könyv meg két évad lesz aminek nagyon örülök, az igazán hibátlan lesz már. Ha még egy kicsit több pénzt kapnának a látványra, hát hú.

Llew - 2012. 06. 04. 20:54

Kicsit uncsi és csapongó. Pl. Arya sztoriját simán lezárhatták volna két résszel ezelőtt. Deres felégetése simán lehetett volna a Másokkal egyenrangú cliffhanger, de így csak lóg a levegőben.

straphe - 2012. 06. 04. 21:00

Ami fantasztikus az az, hogy hiába volt kvázi öt perc műsoridő Qarth helyesen írására szánva, az emberek még mindig nem tudják leírni helyesen. :D

Vektor - 2012. 06. 04. 21:02

PG90: A harmadik könyv esetében 20 résznyi idejük lesz kifejteni az eseményeket, így talán az ebben az évadban tapasztalható zsúfoltságot ki tudják küszöbölni.

pass auf - 2012. 06. 04. 21:06

A végén a mások vezetőjéről tudni kell valamit? Egy már ismert halott vagy eltűnt szereplő ő vagy csak egy random Más?

winnie - 2012. 06. 04. 21:13

“Harmadik könyv meg két évad lesz aminek nagyon örülök”

egyelőre csak annyi biztos, hogy lesz harmadik évad. többre még véletlenül se vegyünk mérget, főleg a mai spartacus hír fényében.

viszont az jó hír (vagy nem – embere válogatja), hogy benioff és weiss 2 évre még aláírt az hbo-hoz, azaz ha lesz 4. évad, akkor azt ugyancsak ők fogják vinni

Kit-Kat - 2012. 06. 04. 21:13

Nekem nagyon tetszett az évad és ez az epizód is, attól függetlenül, hogy néhány dolgon én is eléggé ráncoltam a szemöldököm, elsősorban két jelenet miatt:
– Deres felégetése abszolút nem jött át és súlytalannak érződött valóban, a könyvben ez volt az egyik kedvenc részem, így emiatt most kicsit haragszom :/
– a Halhatatlanok házás víziók számát sikerült a minimumra csökkentetni, oké, szép volt a Drogós jelenet, de egyetértek a kritikával, sok funkciója nem volt (emellett szerettem volna, ha legalább itt nem hanyagolták volna Rhaegart, dehát…)

julcsi - 2012. 06. 04. 21:16

én nem olvastam a könyveket (nem is tervezem), és egy teljesen hétköznapi rajongója vagyok a sorozatnak, imádom Khaleesi karakterét, imádtam Drogo-t is természetesen, imádom a vörös papnőt és a többi, szóval az én ízlésemnek (és nem túl kritikai nézőpontomnak) ez a finálé teljesen megfelelt. bár tény, hogy lehetett volna benne egy kicsivel több eksön és kicsivel kevesebb duma, de azért így is jó volt. az utolsó jelenet meg nagyon is odab*szott. jó volt ez, na.

Malachi - 2012. 06. 04. 21:21

Én sem olvasom se így is kevés volt. Szerintem.

Winnie: ja, akkor bocs, pedig itt olvastam valakitől. Kár, hogy nem
biztos, de remélem meglépik azért.

David R. Blake - 2012. 06. 04. 21:24

@Nihilus:
A Hordót alakító színész idén nem ért rá ,ugyanúgy mint Shagga! Jövőre valószínűleg már lesznek, mivel Rakharoval ellentétben nem ölték meg őket, csak “parkolópályára” tették!

A gyengébbek kedvéért pedig:
A Mások és a zombik két külön faj!!!
A Mások azok a fehér, zúzmarás, jég-fegyveres lények, akik a zombi-lovakon ültek, és ők nem emberek! A zombikat asszem nem kell magyarázni. ;)

ati888 - 2012. 06. 04. 21:29

Kövezzetek meg, de nekem ez a rész sem tetszett meg az egész évad is csak egy közepes lett. Össze-vissza ugrálnak a szálak között, igazából egyik sincs jól kifejtve, olyan érzésem van, mintha nagyon rövid idő alatt kellett volna összedobni az évadot. Az első évadhoz képest nekem csalódás. Eddig nem olvastam el a könyvet, de ezek után el fogom, mert ez így nagyon gyengus, pedig nagyon vártam. Igazából egy ilyen terjedelmű alapanyagból 20-22 részes évadokat kellett volna csinálni. Szerintem. Az egész évad nálam 6/10.

ati

flyingbride - 2012. 06. 04. 21:29

Szerintem ezt a részt Dany vitte, megkönnyeztem, amikor Drogóval találkozott, és gyönyörű volt végig a house of the undying-ban. Egyébként nem sok emlékem van erről a részről a könyvben úgyhogy nekiugrok újra.
A többi jelenet nekem olyan felemás, a Mások se jönnek be annyira. De azért várom a következő évadot ^^

MikkaMakka - 2012. 06. 04. 21:36

pass auf: csak annyit tudunk h a Mások(akik a lovakon ültek) vhogy parancsolnak a feltámadt embereknek, állatoknak

chinaski - 2012. 06. 04. 21:39

ez egy dramaturgiailag elég suta epizód volt, főleg az előzővel összevetve, ahol viszont minden mondat és jelenet és vágás nagyon durván a helyén volt. eleve volt minimum 10-15 perc totál felesleg, amit szerintem máskor is le lehetett volna zavarni (a vörös csaj és Varys, Jamie és Brienn), közben meg Danny új erőre kapása valahogy hatástalan maradt (mind a tornyos rész, mind a nagydarab gonosszal a leszámolás; jameg honnan tért vissza Danny csordája, nem lemészároltak korábban mindenkit??). Meg én azért az ostrom utózöngéire is kíváncsi lettem volna (Tywin nagyon kevés volt, pedig a fél karomat odaadnám már egy Joffrey-val való, rendes közös jelenetért, meg Tyrell-ékről is lehetne már valami, kik ők egyáltalán? :D)

Klunks - 2012. 06. 04. 21:39

“egyelőre csak annyi biztos, hogy lesz harmadik évad. többre még véletlenül se vegyünk mérget, főleg a mai spartacus hír fényében.”

azért nagy különbség, hogy a spartacus nem könyv adaptáció; ott hagyják abba, ahol akarják.

Aribeth - 2012. 06. 04. 21:46

Malachi:
“Sansa öröme csúcs, de buta, hogy maradni akar.”

Sansa egyáltalán nem akar maradni, de esze ágában sincs megbízni Kisujjban. Lassan már minden mögött Lannister-csapdát lát, és attól fél, hogy a Pöcsfej és a királyné majd jól megbüntetik a szökési kísérletért.

A Vérebbel meg az volt a gond, hogy egy háborús övezeten kellett volna édeskettesben átvergődniük (plusz amikor megtette az ajánlatát, akkor még úgy tűnt, hogy Stannis fog nyerni). Valamint ha Sandor meghalna, akkor ő sem maradna sokáig életben.

Sansában és Aryában az az érdekes, hogy mindketten erős gyerekek, de ha kicserélnénk őket, akkor teljesen életképtelenek lennének. Sansa öt percig sem bírná mindazt, amin Arya keresztülment, Arya pedig szintén öt percen belül megöletné/hülyére veretné magát Királyvárban, mert képtelen lenne eljátszani az engedelmes, udvarias kis túszt.

Llew - 2012. 06. 04. 21:51

Az, hogy könyvadaptáció itt sem garancia semmire. Kaszálják aztán azt mondják, hogy ott a könyv olvasd el ha érdekel a vége.

winnie - 2012. 06. 04. 21:52

“azért nagy különbség, hogy a spartacus nem könyv adaptáció; ott hagyják abba, ahol akarják.”

a spartacus nem adaptáció, de ez lényegtelen, arra céloztam, hogy mindkettő nagy siker. és a spartacus mégis kaszát kapott. ergó nincs biztosíték arra, hogy a game of thrones-nak lesz valaha 4. évadja.

Aribeth - 2012. 06. 04. 21:52

Ha a harmadik könyvet megfilmesítik (=lesz negyedik évad is), akkor én már boldogan halok meg.

De azért remélem, hogy az HBO kitart az eredeti elképzelése mellett.

Malachi - 2012. 06. 04. 22:02

Aribeth – persze Sansát mélyebb karakternek gondolom, mint amennyit láthatunk belőle, csak eddig azt gondoltam, hogy a bosszúvágy miatt marad. Arra meg, háát, nem sok esélye van jelen állás szerint. De sokat fejlődött az évadaban, az tuti. Perverz kérdés, hogy vajon mekkora szerepe volt ebben az anyós “jóságos” tanácsainak.

vargatom - 2012. 06. 04. 22:07

Brienne harci jelenetének szerintem elég sok értelme volt, ami azt illeti…

Először is Jaime még nem látta küzdeni, eddig hihette azt hogy csak bolond és beöltözőset játszik, most már tudja hogy komolyan kell venni.

Sokat elárul a jelleméről az is, hogy a gyűlölt Kingslayert kész az élete árán is elvinni a fővárosba, ugyanakkor habozás nélkül végez Catelyn Stark fiának embereivel.

Végül pedig az egész könyvsorozat egyik átfogó témaköre a női szerepek ebben a középkori világban. Az a három nő valószínűleg nem sokat tehetett a Lannisterekkel együtt hálás ellen, mindenképpen halálra voltak ítélve. Jaime szurkálódása is arról szólt, hogy itt csak a férfiaknak osztanak lapott, és nekik is csak úgy-ahogy van döntési szabadságuk (ő például nem akart az apja örökébe lépni és politikába ártani magát, ő csak a harchoz ért – ezért lépett be az első alkalommal a királyi testőrségbe, ami életre szóló cölibátussal jár)

Szóval nagyon is fontos volt az a jelenet, lehetne még egy csomót elemezni…

MikkaMakka - 2012. 06. 04. 22:07

Llew: bárcsak elolvashatnám már a végét:D
annryia nem kell parázni a kaszától, ez HBO, ha kaszálnak is, nem ok nélkül

Malachi - 2012. 06. 04. 22:13

MikkaMakka – remélem nem kezdenek el pusztulni a lovak, mert akkor ennek is annyi.

hfeeri - 2012. 06. 04. 22:23

Nagyon gyenge volt, és óriási csalódás. Az évad is kevés volt sajnos. A 3. remélem jobban sikerül.

superpityu - 2012. 06. 04. 22:27

Sansa valójában szerintem senkiben nem bízik meg, max Shae-ben, de ő meg most mással elfoglalva. Ebből kifolyólag szerintem így neki a legbiztonságosabb, ha ott marad ahol van. nem hiszem h spoilernek számítana de a könyvben sokkal összetettebb karakternek tűnik, bár fikarcnyi panaszom sincs Turner idei játékára, sőt simán verte pár korosabb színész játékát

Tiaro - 2012. 06. 04. 22:38

Egyedül csak a house of the undying volt csalódás, nagyon sok mindent ki lehetett volna hozni abból a részből filmen és nagyon keveset sikerült, sajna.

WeDoNotSow - 2012. 06. 04. 22:40

Jó hír a 4. évad szempontjából, hogy a mostani szezonzáró nézettsége átlépte a 4 milliót (ami GoT rekord).

http://winteriscoming.net/2012/06/season-two-finale-tops-4mil-viewers-sets-new-series-high/

Keila - 2012. 06. 04. 22:43

Nihilus: Ahhaaa… Roose Bolton a neve annak a csókának, akinek a fattyú fia ment Deresbe háztűznézőbe. Valahogy az az érzésem, hogy köze van a dolgokhoz…

Amúgy a végén a zombis jelenetről abszolút a walking dead jutott eszembe. Szinte meg merem kockáztatni, hogy Kirkman innen lopta az ötletet, hogy mindenki visszajön a halálból.

Crias - 2012. 06. 04. 22:50

Hát nekem speciel sokkal jobban tetszett mint az előző rész!!!
Kár hogy Jaquen karaktere elveszik (mármint a színész), Arya tanulhatott volna tőle, de gondolom ennek is eljön még az ideje.
Denis szálat jó hogy végre egyenesbe hozták az nagyon tetszett :) Nagy-nagy piros pont Drogo-ért :)
Robb házassága minimum érdekes… várhatott volna vele amíg Frey katonáit a halálba küldi vagy valami :)

Én 2 dolgot nem értek, igazán.
1. Az amit mindenki leírt winterfell, de ugye majd egyszer talán kapunk rá választ. Személyes vélemény hogy az ostromlók fosztották ki, talán a testvére volt még beelőzték a stark haderőt, elvégre arról volt szó hogy TALÁN össze tudnak szedni 200 embert itt meg 500-an voltak (amennyit Theon kért). Azt nem igen tudnám elképzelni hogy Robb ellen szervezkednének a saját hűbéresei.
2. Sansa mi a fenét akar még Kingslanding-ben? Egyértelmű hogy ő ott szolga vagy halott lesz (könyvet nem olvastam de ennek áll a zászló) nem sok lehetősége van kisújjban nem bízik ok de Sandorral elmehetett volna most meg már kénytelen a seggén maradni.

Mikor jön már a következő rész? :D

bounty123 - 2012. 06. 04. 22:51

Rám nagy hatással volt ez az epizód, a sárkányos jelenetet többször visszanéztem. Én csak a sorozat után vagyok hajlandó elolvasni a könyveket, bármilyen nehéz is erőt venni magamon hozzá.

Tomasi - 2012. 06. 04. 22:52

Én nem olvastam a könyvet, és az utolsó pár másodpercet egy nagy WTF pillanat volt számomra :D:D

LnB - 2012. 06. 04. 23:04

Az évad nem tetszett maradéktalanul, de az a rész megmentette a sorozatot nálam.

asd - 2012. 06. 04. 23:19

Szerintem sem volt valami izgalmas rész, egy-két jó jelent, azon kívül tényleg unalmas, de a 3. évadnak jó felvezetés volt.

Pingvinúr - 2012. 06. 04. 23:26

Sansa nem menekült el a várból az előző részben az égett arcú lovaggal? Mit keresett most a várban, mi a francnak ment vissza, nem igazán értem.

Az évad egyébként nekem tetszett azonban sokkal jobb lenne ha nem 6 szálon hanem max. 2-3 szálon futna a történet epizódonként, valahogy ezt az első évadban sokkal jobban megoldották. A legjobb rész véleményem szerint a 9. rész volt.

Bruzsy-nak meg köszönet a feliratokért (gyorsan dolgozik)

szamoca - 2012. 06. 04. 23:38

Nem értek egyet a kritikával, mert jó rész volt! -nem tökéletes, de jó! Persze minden szubjektív. ;)

A Dany-s részt vártam a legjobban, szerintem is megért volna a Halhatatlanok háza legalább egy fél résznyi időt. Nem így alakult, de a lényeg (Dany mit választ) tökéletesen megvolt benne a látomásokkal – ezt fentebb már valaki igen jól leírta!!! A Drogo-s jelenetet megkönnyeztem, Vastrón+ trónterem félelmetes (jól láttam hogy a tetőn át fel volt égetve? majd jött a tél) = rövidítés megbocsátva. :)

A Deres pusztulása részre nem emlékszem teljesen pontosan, bennem ezek szerint az nem hagyott mély nyomot. Addigra annyira széthullott a Stark család, hogy nálam Deresnek már nem volt súlya.

A Mások a végén megleptek, nem itt emlékeztem rájuk, de tetszett! :) A kommenteket végigolvasva összezavarodtam egy picit a Mások és zombik megkülönböztetést illetően: én semmi ilyesmire nem emlékszem. Nekem minden élőhalott Más. Hol vesztem el ezt a fonalat?

Könyvolvasóként (nem, nem fogok spoilerezni), még most is azt mondom, hogy igen jól oldják meg a cselekmény építését! Nehéz átadni a történetet, nem is kell teljes mértékben, ehhez képest mérem a megvalósítást. Nyilván ha a 2. könyvnek több idő marad (kb 1,5 évad), akkor még jobb lehet az évad, de ezen már felesleges rágódni, ez van, így csinálták. Majd levonják a maguk következtetését a készítők, mi pedig meglátjuk mire jutnak vele a 3.évadban.
Bízom benne, hogy tudják mit csinálnak! :)

Kencu - 2012. 06. 04. 23:52

Az igaz, hogy semmi sem biztos, de a készítők többször is hangoztatták, hogy amíg vannak könyvek, addig lesz sorozat is. Sőt, állítólag Martin elmondta a készítőknek, hogy hogy akarja befejezni, ha esetleg meghalna, mielőtt megírná a 7. részt. Mondjuk másholmeg azt hallottam, hog Martinnak fogalma sincs, hogy akarja befejezni.. szóval érdekes.. :)

winnie - 2012. 06. 04. 23:53

“Az igaz, hogy semmi sem biztos, de a készítők többször is hangoztatták, hogy amíg vannak könyvek, addig lesz sorozat is.”

a sorozatról viszont az hbo dönt. a készítők más sorozatokat is akarnak hosszú éveken át csinálni, de ha a csatorna csak 3 részt ad, akkor többet hiába akarnak. itt a 3 évad biztos, semmi több. még az sem, hogy ha lesz mondjuk 5. évad, akkor az ezekkel a készítőkkel fog-e megszületni. (én egy valamit veszek csak biztosra: az összes könyvet nem hiszem, hogy lehetséges lenne feldolgozni, hiszen az minimum 8 évad lenne, de valószínűleg még több és addigra még a mostaninál is nagyobb lenne a költségvetés.)

Mark Bolt - 2012. 06. 05. 00:05

szamoca, az egy újdonság, hogy a zombik szervezett önálló egységként mozognak. Idáig arról volt szó, hogy a Falon túl élnek valamiféle északi barbárok, és mellesleg életre kelnek a holtak, akiket feltételezhetően az északiak keltenek életre valamiféle feketemágiával. Idáig a barbárok jelentették a veszélyt, ellenük vonult ki a fekete sereg. Most derül ki, hogy az északiaknak ugyanúgy kell tartaniuk a zombiktól, és rohadtul semmi közük egymáshoz.

schimtzi - 2012. 06. 05. 00:17

Sansa témához: “Sansa öröme csúcs, de buta, hogy maradni akar”

egy “nem” nem örökre szól, főleg nem egy nőnél. jól csinálta, hogy nem omlott egyből Petyr karjaiba, ennyit már tanult King’s Landingben. ha valaki akkor Littlefinger az aki egy lépést se tesz, ha nincs neki benne profit. tehát először ki kell deríteni, hogy miért is kell neki Sansa annyira, majd cserébe megkérni a megfelelő árat. megaztán Sansa jelenlegi helyzete a biztosan középszar kategória, elmenni Petyr-el meg a totál kiszámíthatatlanság. Sansa kockázatkerülő jellem. a legrosszabb ami most történhet vele, hogy Joffrey néha megpofozza. ennél súlyosabb nem történhet vele, legalábbis amíg Robb jól áll északon. értékes túsz (ne feledjük, a Lannisterek nem tudják, hogy Jamie haza fele tart). King’s Landing játékszabályait lassan kezdi megtanulni, bár való igaz, hazudni még nem tud olyan jól. de azt már tudja, hogy az ilyen bizánci típúsú mindenki mindenki ellen rendszerekben amikor szerzel egy ellenséget, akkor legalább egy barátot is szereztél. végül pedig az az összenézés Loras Tyrell-el a végén is ígéretes volt. nemcsak Lannisterek vannak King’s Landingben. most már.

Kencu - 2012. 06. 05. 00:24

Igen az igaz, reméljük nem játszanak majd Spartacus-ost.. :) Mondjuk én végtelenül optimista vagyok, már el is képzeltem, ahogy jópár év múlva sörhassal nézem az utolsó évad záróját.. :) Mondjuk ennyire nem kell előre szaladni, először Martin írja meg azokat a könyveket, aztán majd lehet az adaptációjukról beszélni.. Én mindenesetre bizakodok.

Lemoni - 2012. 06. 05. 00:27

Darabos, nem túl ütős szezonzáró volt, de arra pont jó, hogy türelmetlenül várjam a folytatást :) Nem olvastam a könyvet és nem is tervezem, amíg tart a sorozat, mert nekem így egységes a film, nem hiányolok és nem hasonlítgatok akaratlanul is. (nol.hu-n van egy friss interjú Charles Dance-szel a GoT-ról:)

EPIC - 2012. 06. 05. 01:02

schimtzi:
littlefingert egy dolog erdekli ami a Starkokhoz kapcsolodik es az Catelyn, szoval valoszinuleg az a terve, hogy majd o bevonul sansaval catelyn satraba, hogy ezzel nyerje el gyerekkori szerelmet

vaporizer user - 2012. 06. 05. 01:22

Nagyon szét volt tagolva, Miközben néztem, többször is megnéztem, mennyi van még hátra; nem untam , hanem úgy éreztem magam a nézése közben (meg sokszor az évadon belül is), mintha a True Blood 4. évadát nézném – a majdnem teljes széttagoltságot. Tehát Bruzsyval tudok egyetérteni, nem tetszett. A cliffhangerek valamint a kiskedvenceim (Tyrion, az egész Hodor banda, Ygritte, a Khaleesi, a szociopata király meg a Bél is) kárpótoltak valamelyest, úgyhogy 6/10 részemről a finálé.

nyílméregbéka - 2012. 06. 05. 01:43

igazat adok a kritikának, most először én is untam a sorozatot, többször is kimentem sörért, nem szögezett oda a képernyő elé. az unalmasság mellett még értelmetlen is volt több szál, egy könyvet nem olvasóknak, mint nekem. deres leégetése mellett még Tyrion kiesése a pixisből is érthetetlen számomra, mikor az nagyapja nevezte ki segítőnek és helyt is állt az ostrom alatt… szóval kicsit zavaros lezárás volt ez nekem 6/10 és 8/10-es évad
minden esetre tegnap megrendeltem az összes kötetet mert nekem már ez a sorozat így egyre kevésbé tetszik, érzem, hogy nagyon sok fontos infóból és történetszálból kimaradok ha csak a filmet nézem.

winnie - 2012. 06. 05. 01:48

miután tyriont meg akartál öletni, nem csoda, hogy nem várják viszont segítőnek:) (de egyébként az például a könyvet nem ismerőknek simán lehet, hogy nem jött le a nagy zűrzavarban, hogy őt nem az ellenség csapta le.)

sandor8206 - 2012. 06. 05. 01:51

2. évad annyira nem jött be, de azért így is jó (1 jobb volt) az utolsó részről annyit, hogy ez miatt várom a 3. évadot, már nem nagyon izgatott a sorozat, csak néztem DE a 2 fő szál ami érdekel érdekesen alakult Dani + (HavasJon) Mások. Remek jelenetek voltak.

fahejember - 2012. 06. 05. 02:22

Kicsit többre számítottam ennél, főleg az előző rész után… Nagyon hiányoznak az új jelenetek (egyébként külön-külön most se volt velük semmi probléma, sőt!) elején a szép lassú bevezetések, amire az első évadba még volt idő, nem ugrált úgy egyik helyszínről a másikra, mint most.
Lehet, hogy nyáron elkezdem végre az első könyvet, csak nem tudom, hogy fogom tudni megállni, hogy a többit ne olvassam el rögtön utána :D

vargatom - 2012. 06. 05. 03:11

Winnie, annak idején az is elképzelhetetlen volt, hogy 7 (végül 8) mozifilmet forgassanak egy még be sem fejezett könyv-sorozatból, lényegében változatlan szereposztással, aztán a Warner mégiscsak médiatörténelmet írt a Potterrel – miért ne kontrázhatna az HBO a Song of Ice and Fire teljes megfilmesítésével?
Amíg tartja a nézettséget és van feldolgozható anyag, addig semmi okuk se lesz abbahagyni. Vagyis ez szerintem elsősorban azon múlik majd, hogy a közönség mennyire marad megbabonázva, elég érdekes marad-e a cselekmény a nagy tömegek számára. Egyelőre emelkedett a nézettség, és a könyveket ismerve azt gondolom, hogy a harmadik évad vége könnyen rátehet erre még egy lapáttal; sőt a harmadik kötet második felében (ami a negyedik évad lehet) ugyancsak akad bőven puskapor.

Igazából utána, a négyes-ötös könyvekről kezd kicsit megoszlani az olvasótábor véleménye, viszont inkább nem írnék semmit arról hogy miért. De mire odáig eljuthat a tévésorozat (ez mostantól számítva 3-4 éves távlatot jelent!) addigra már talán kész lesz a hatodik könyv is, és a producereknek módjuk lesz ebből kiindulva kicsit átrendezni a cselekményt (a 4-5 amúgy is borzasztó hosszú).

Nem egy teljesen elképzelhetetlen jövő azért az, hogy nyolc évados sorozat szülessen, akkora távlatban a CG is sokat fog még fejlődni, tehát olcsóbb is lesz – amúgy súlyos mennyiség volt ebben az utóbbi két részben! – és azért itt a színészek nem tudnak magasabb bért kizsarolni, mint mondjuk egy Friends vagy Desperate Housewives esetében, szóval a költségvetésnek sem kell szükségszerűen elszállnia. Oké, az utsó két könyvbe még beleírhat Martin drasztikusabb dolgokat ;) de az ötösig bezárólag én nem nagyon tartom megvalósíthatatlannak. Persze kell majd vágni ezt-azt, mert Martin imád új szereplőket és új helyszíneket behozni, de eddig sem okozott ez olyan nagy problémát.

Szóval igen, egyfelől korai még a nyolcadik évadról beszélni – de ugyanúgy korai teljesen el is vetni a lehetőséget…

vargatom - 2012. 06. 05. 03:18

Tyriont piszkosul utálja az apja, cska szükségből nevezte ki helyettesnek (nélküle tényleg elesett volna a város) – de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy sok évtizednyi ellentétnek egyszeriben vége lenne.

Tyrion fő bűnei ugyebár, hogy alkalmatlan örökösnek ebben a kegyetlen társadalomban, lévén törpének született; és hogy az ő világra jövetele az anyja halálát okozta, így megfosztva Tywint mind a szerelmétől, mind egy alkalmas örökös lehetőségétől.

Jaime ugyanis a királyi testőrség tagjaként életre szóló cölibátust fogadott és – nyíltan legalábbis – nem lehet utódja, tehát Tywin vérvonala megszakadt, már persze a világ számára. Azzal nyilván ő is tisztában van, hogy mit műveltek a gyerekei a háta mögött, de hogy pontosan mit is gondol erről, azt csak ő tudja…

paranoid android - 2012. 06. 05. 04:19

Nekem nagyon tetszett. Persze mint könyvet nem olvasó más szemmel nézem, rész közben nem a hibákat látom, hanem az eseményekre koncentrálok, de attól még imádtam ezt a részt is.
És nekem minden tiszta volt. Biztos hagytak ki kisebb dolgokat, és biztos voltak utalások, amiket nem vettem észre, de nem hagyott a rész maga után olyan kérdéseket, amiket nem kéne. Deres felégetésére van egy elméletem, de szerintem nem is kell még pontosan tudnunk, mi történt. Nem készítői baki miatt nem vagyunk tisztában a helyzettel, hanem szándékosan ilyennek szánták (btw. azért én átéreztem az esemény súlyát). Feltételezem nem tökéletes a lefedés a második könyvvel. Olyan karakterek, akik jelenlétével megmagyarázhattak volna dolgokat, kimaradtak, szimplán azért mert a következő évadra castingolnak színészeket a szerepre. Legalábbis én így értelmezem a nem olyan “ütősen” befejezett szálak miértjét.

A részhez konkrétabban meg csak röviden: Stannisnak a rövid jelenetével sikerült sokkal jobban megkedveltetnie magát velem. Végre bizonytalanságot láttam benne, hogy vajon minden, köztük az öccse meggyilkolása, hiába volt-e.
Jon (vagy inkább Qhorin Halfhand) áldozata ütött, a Másokról nem is beszélve. De a rész magasan legjobb része Theoné volt. Persze nagy kedvencem ő, ezért izgultam érte, de ettől eltekintve is a legerősebb párbeszéd volt a közte és Luwin mester közötti. Ha most valaki nem sajnálta meg, akkor annak nincs szíve.
Dany része több játékidőt érdemelt volna, viszont Daxos és a csaj bezárása elég kemény dolog volt. Akkor rögtön az jutott eszembe, hogy Theont sokan megvetik, Dany meg sokak kedvence, pedig sokkal kegyetlenebb a csaj, mint az a szerencsétlen vas-szigeteki.

Neoprimitiv - 2012. 06. 05. 05:24

Akik Sansat hülyézik, amiért nem bízta magát előbb a Vérebre, most pedig Kisujjra, azok gondolják már át a dolgot az ő szemszögéből. A Vérebről az első és legfontosabb dolog, amit tudott, hogy Joffrey leghűségesebb szolgája, személyi testőre. Clegane kifakadását a kapunál Sansa nem látta, nem tudta, milyen előzmények után került a szobájába. Azt pedig, hogy a Vérebnek a saját önbecsüléséhez fontos, hogy szolgáljon valakit, akit arra érdemesnek tart és Joffrey már nem az – nos, ez egy kicsit bonyolultabb pszichológiai jellemrajz, mint amire magától rá kellett volna jönnie.

Kisujj pedig éppen akkor kapott címet, rangot a Lannisterektől. Ha az eddig tapasztaltak után első szóra boldogan a nyakába veti magát, na akkor lett volna igazán hülye.

Deres felgyújtása: én is sejtem, hogy a következő évadban majd kapunk rá magyarázatot, de ettől még rossznak tartom a forgatókönyvi megoldást. Azzal, hogy a Robb-Deres-északiak szálon átvariálták a történések időrendjét, megváltoztatták vagy háttérben hagyták a szereplők hátterét (Talisa és Boltonok) ez értelmetlenné vált. A könyveket ismerőknek zavaró, a könyvet nem ismerőknek pedig erősen retcon érzése lesz, mert minden magyarázat oda fog kilyukadni, hogy az előző évadban (vagyis ebben) történtek dolgok, amikre még utalást sem láttunk.

Lalolib - 2012. 06. 05. 08:23

Számomra kimagaslóan a legjobb epizód volt, talán az elején vettem levegőt utána meg hetven perc múlva.
Minden pillanat belém hasított, olyan zseniálisan “búcsúztatták” el a helyszíneket és a szereplőket, hogy azt bizony tanítani kéne. Minden zárás után azt hittem, hogy ezt már lehet tovább fokozni. Abban már az elején biztos voltam, hogy a sárkányokkal fog befejeződni, de mikor utána még “visszakapcsoltak” a jeges világba és jöttek a mások, szinte lefordultam a székről.
Számomra a sorozat minden hibája ellenére (amit főleg a könyvet olvasók szoktak emlegetni) 10/10, vagyis ennél jobbat nem nagyon lehet készíteni.
És nem elsősorban a megvalósítás miatt, hanem az üzenet miatt, mert újra olvasóvá tette az embereket, mert újra értékelni tudtuk az írott szavakat, és bár a történet egy misztikus világban játszódik, olyan társadalmi és politikai viszonyokra ébresztett rá, melynek megértésével igenis közelebb kerülhettünk a jelenhez.
Én köszönöm az alkotóknak amit letettek az asztalra!

2SY - 2012. 06. 05. 08:51

Szerintem az évad 8/10 volt az utolsó rész egy 6-s.
Az a probléma szerintem, hogy növelni kellene a részek számát/évad, mert pl a Királyok csatája egy 1100 oldala könyv, míg a Kardok vihara 1300 valamennyi (Trónok harca 800 valamennyi ) egy szó mint száz ezeket már nem lehet bele süríteni 10 részbe.

soldika - 2012. 06. 05. 09:07

Egyetlen komolyabb hiba hogy a mások nappal jöttek pedig aszem a sorozatban is volt róla szó hogy csak éjjel aktívak.

winnie - 2012. 06. 05. 09:20

2sy: a részek számát nem igazán tudják sajnos növelni, csak ha monstre forgatást vállalnának be két évadot készítve egyszerre.

winnie - 2012. 06. 05. 09:23

“És nekem minden tiszta volt.”

ki tudja, lehet, hogy csak azt hiszed, hogy minden tiszta. a legtöbben úgy gondolják, hogy mindent megértettek – csak, ha megmondják, hogy miről nem tudnak, akkor néznek, hogy hoppá, tényleg. benne van ez is.

winnie - 2012. 06. 05. 09:28

“Szóval igen, egyfelől korai még a nyolcadik évadról beszélni – de ugyanúgy korai teljesen el is vetni a lehetőséget…”

valószínűleg az még több évad is lenne, s nem elvetem, hogy a tévés gazdálkodási modell ismeretében szinte kizárt- (a potterekre eleve készültek, megvolt a terv, ráadásul a büdzsé is hasonló maradt reálértékben, a színlszeket is sok részre szerződtették – és az elég nagy siker volt (a GOT azért nem nagy siker), de az alkonyatok is, hogy megengedhessék maguknak a brutális fizetésemelést az előre be nem tervezett 5. részre. itt viszont nem lehet a színészeket meg az írókat sok évadra szerződtetni, főleg, hogy nem is lehet tudni, hogy a mostaniak közül ki meddig fog szerepelni az ikszedik könyvön túl, és ez az, ami megvalósíthatatlanná teszi a dolgokat papíron. én örülnék legjobban, ha sikerülne, de a modell sajnos nem kedvez a hosszú sorozatoknak.)

2SY - 2012. 06. 05. 09:31

Winnie : Miért ne tudnák növelni? Nem érné meg nekik anyagilag? Mert szerintem ez most kb a világ egyik legnézettebb könyv/tv sorozata.

winnie - 2012. 06. 05. 09:46

mert a sorozatot meg kell írni és le kell gyártani (a modell csak egymás után teszi ezt lehetővé, hiszen az írók, ellentétben az országos sorozatokkal, jelen vannak a forgatáson is, így nem lehet összecsúsztatni a kettőt) és két évad között nyilván pihenni is kell. ha 10-nél több rész lenne, akkor nem tudnák évente adni. fizikailag ennyit tudnak legyártani, mert többek között a sorozat hatalmas kihívás logisztikailag is. (és a sorozat nézettsége 3,8M-s, nagyon messze van a legnézettebbtől, még az hbo-n is van nézettebb.)

Malachi - 2012. 06. 05. 09:46

ez a Sansa téma ki hitte, hogy ennyire bonyolult lesz. ne vicceljetek már.

ott él szegény tinilány az apja és gyakorlatilag az egész udvara, ismerősei, dadája legyilkolói között, akik kb. minden nap éreztetik vele, mekkora rakás trágya ivadéka ő, a maradék családtagjait pedig az első adandó alkalommal négybe vágják majd. őt csak azért nem, mert egyrészt túsz, másrészt Dzsofri menyasszonya. aki mellesleg, ha van 5 szabad perce, megveri, vagy kegyetlenkedik vele egy kicsit. az anyósa nemkülönben. szóval idilli a lány környezete, na.

Sandor az év során néhányszor már megmentette, ezt nem kell igazán részletezni, plusz a birodalom egyik legnagyobb és legdurvább gyilkológépe, akit igazán megtámadni se mer senki. ja és főleg, nem akarja megölni, se megverni, se megkínozni.

Kisujj az egyik legdörzsöltebb simlis, aki kb. mindent elintéz amit akar, ráadásul hóttszerelmes Sansa anyjába. azért vitte volna vissza hozzá, hogy bevágódjon Catnél végre. mellette is nagyobb biztonságban lenne, mint Királyvárban.

igazából az egész birodalomban BÁRHOL nagyobb biztonságban lenne, mint a Királyvárban. és hiába érthető a bosszúvágya, az nem érthető, hogy ezt miért nem fogja fel – és azt sem értem, hogy képzeli perpillanat a bosszút, miután leendő királynéból egyszerű túsz lett.

gondolom jövőre csupa finomság vár majd rá, az eddigiek alapján. lehet, hogy nem makacs butaság, hogy ott maradt, de akkor elfelejtették bemutatni azt az okos vagy érthető motivációját, ami megértetné velem, a nézővel, hogy miért is ragaszkodik annyira a további szenvedéshez.

bëiz - 2012. 06. 05. 10:15

Nekem tetszett az évad. Hihetetlen, hogy máris vége :( Még csak most kezdtem belejönni igazán.

A 9. rész árnyékában az évadzáró picit elhalványult. Ha darálva nézem, szerintem fel sem tűnik ez. A vége ennek ellenére (vagy épp emelett) korrekt volt.

Neki is veselkedek a második könyvnek… csak bírjam ki, hogy nem kezdek bele a továbbiakba.

de messze még jövő tavasz :)

A sorozat jövőjéhez is hozzászólva: szerintem ha tartja a nézettséget (netán még ha emelkedik is egy kicsit), plusz ha évadról-évadra bezsebeli a díjakat, akkor nem hiszem, hogy aggódnunk kellene. Simán lehet belőle egy HBO státusz-szimbólum.

Gyöngy - 2012. 06. 05. 10:15

Hát én végigborzongtam,meg libabőröztem és ami még kell. Valahogy jobban berántott ez a rész mint az előzőek egy percig sem unatkoztam. Hiányérzetem nekem is akadt, és egy ideális világban több rész jutna egy-egy könyvre, de valahol az is jó hogy a kimaradt részletek miatt lehet rágódni azon hogy akkor most ez hogyan is volt, kicsit rajtamaradni.Ideje nekiesni a könyveknek:)

jiliac - 2012. 06. 05. 10:18

Én egy olyan pozitívumot írnék most le ami nem látszódott a képernyőn. Egy barátom aki még kötelező olvasmány sem olvasott el soha életébe, ennek a szezonnak hatására megrendelte mint az 5 kötetet. Biztos másoknak is vannak hasonló tapasztalatai, de nekem ez a legnagyobb pozitívum a sorozattal kapcsolatban, hogy emberek vesznek a kezükbe könyveket és olvasni kezdenek.

A kritikának a jelenetek közti kohézióról szóló részével egyet kell értsek, valahogy most előtérbe került az, hogy lezárják a szálakat, és nem alkottak olyan egységet mint a korábbi részekben. Ez egy átlagos 7/10-es GOT rész volt, persze önmagához viszonyítva.

winnie - 2012. 06. 05. 10:44

egyébként fura dolog, hogy bár tele volt remek pillanatokkal a finálé (az érzelmes részek (tyrion és drogo) (mármint tyrion és shae, és drogo és az asszony), az arctalan megfordulása, szerencsétlen tódi harci beszéde és leütése), a 2. évad csúcspontját nekem a 6-7-8. rész jelentette (nem a 9.) és összességében talán az 1. évad mögé sorolnám a szezont. mégis mostanra érett meg benne az, hogy ez kell nekem dvd-n. az 1. évadot nem vettem volna meg, de mostanra szippantott be úgy, hogy esélytelennek lássam, hogy bármikor kaszáljam, elindult az utazás.)

Elkon - 2012. 06. 05. 10:45

Lehet azért kapott kaszát a spartacus, hogy ide tudják csoportosítani annak a pénzét is, mert mindkettő már túl drága lenne.

winnie - 2012. 06. 05. 10:46

elkon: a spartacus starz sorozat és sokkal olcsóbb, mint a got, ami hbo-s.

Bruzsy - 2012. 06. 05. 10:55

winnie: na, akkor lassan tőled is várunk majd egy írást, mert az ilyen másfél bekezdéses kis kommentekből összeszedni az egészet elég nehéz. :)

Elkon - 2012. 06. 05. 11:00

Ja bocs, azt hittem HBO-s, a hasonlítgatások alapján

castro - 2012. 06. 05. 11:01
Adam - 2012. 06. 05. 11:03

Egy kicsit csalódott vagyok az évadzáró néhány pillanata miatt, a legutóbbi rész annyira tetszett, hogy kicsit felvitte az igényeimet. A Dany szál nagyon bejött, de más pontokon maradt egy kis hiányérzet a lezárást, vagy éppen le nem zárást tekintve. Illetve az ígért 70 perc inkább a 60-hoz volt közel.
Ami nekem viszont biztos, hogy beszippantott a sorozat annyira, hogy nyáron könyveket vegyek és egyben ledaráljam a két évadot.

2SY - 2012. 06. 05. 11:12

Nem tudtam, hogy ilyen gagyi a nézettsége:) Oké aláírom Winnie, hogy igazad van és vitatkozni sem tudok, mert nincs ismeretem ebben a témában. De szerintem a többi évadban ha 10 részes marad( és úgy látszik marad ) akkor az lesz mint a Harry Potter filmekkel.( 4,5,6 ) Egyszerűen túl sok a story és ez nem fér be az időbe, így egyszerűsítünk de ezzel pontosan azt fogjuk elérni, hogy rengeteg történés végkifejlete érthetetlen lesz, mert pont azokat a mozaikokat, nem mutatják amiből következett a megoldás. Én mint aki mind az 5 könyvet olvastam tudok mindent, hogy mi miből következik, ( kivéve azokat amik a könyvekben nincsenek de a sorozatban igen:) ) de a kedves tv néző gyerekek nem fogják érteni csak azt látják, hogy a probléma keletkezett és megoldódott de, hogy hogyan azt nem fogják tudni megmondani mert nem láthatták mivel nem volt rá idő. Így ez a sorozat minden epikusága ellenére értelmezhetetlen lesz és soha nem lesz kerek egész ( mint a könyv ) a tv néző gyerekek számára, nekünk ki olvasták pedig folyamatos értetlenkedés lesz a jussunk, hogy ezt miért hagyták ki meg azt meg ezt és amúgy ki ez a szereplő?:)

Neoprimitiv - 2012. 06. 05. 11:13

@Malachi: ezt a bosszúvágy dolgot honnan szeded? Én még nyomelemekben sem találtam rá utalást.

Sansa semmit sem tud arról, hogy mi volt Kisujj és Cat között – kivéve amit Kisujj mond neki, aki “az egyik legdörzsöltebb simlis”, ennyit még ő is tud.
Clegane indítékai már elnézést, de távolról sem egyértelműek a számára. Annyit felfogott, hogy valamiért fontos a férfinak, aki vele valamiért nem olyan kegyetlen, mint másokkal – de ennyi, passz. Clegane minden találkozásukkor emlékeztette rá, hogy a világ csupa kegyetlenség és ő élvezi a helyét ebben a világban.

Nem igaz, hogy BÁRHOL nagyobb biztonságban lenne – gondolj csak bele, ha mondjuk korábban sikerül megszöknie és eljutnia Deresbe… Akár mennyire veszélyes is Királyvár, az udvarban vannak szabályok, amelyekhez úgy érzi alkalmazkodni tud. Azt is tudja, hogy érték, de csak egy olyan számára érték, akinek a származása, a politikai játszmában felhasználhatósága fontos. (A Véreb pont nem ilyen.) Ezen kívül van étel, ágy, sok minden, amihez hozzászokott. Ezt a helyet már valamennyire kiismerte, úgy gondolja van valaki, akiben megbízhat (Shae).

Sansa nem buta, de egész életében egyrészt nemes hölgynek nevelték, másrészt olyanokkal volt körülvéve, akik szerették és a javát akarták. Most annyit tud csak, hogy senkiben sem bízhat. Egy ismert veszély, amelyik még napi előnyökkel is jár érthetően sokkal elfogadhatóbb a számára, mint az ismeretlen kockázat. Valaki írta (vagy itt, vagy a másik topikban), hogy ha megcserélték volna a két lányt, már mindketten halottak lennének – Sansa nem bírta volna, ami Aryának jutott, Arya-t pedig már régen megölte volna pl. Sandor, amikor dühében rátámad Joffrey-ra. Ő itt tud túlélni, ebben a környezetben van rá esélye.

Vanice - 2012. 06. 05. 11:17

Az utolsó jelenet… Suck it Walking Dead!

lenaheadey - 2012. 06. 05. 11:17

legmélyebb tisztelettel kérdezem, ha a posztban leszögezitek, hogy szbad spoilerezni, akkor miért tözrlitek a kommentet? egyébként nem volt soiler mivel a sorozat teljesen elkanyarodott a könyvtől, míg ott nem tudtuk mi történt theonnal itt elvitték a cimborái….

Malachi - 2012. 06. 05. 11:18

hát, nem tudom. azt még nem is írtam, hogy a családjának is elég nagy segítség lenne, ha eltűnne a Királyvárból, mert ugye egy tússzal, egy zsarolási lehetőséggel kevesebb. egyszerűen karnyújtásnyi közelben van a potenciális gyilkosaihoz, de ő marad. mert nemes. oké. akkor mondhatom, hogy ez butaság? :)

Neoprimitiv - 2012. 06. 05. 11:27

A további évadokkal nekem szereposztási gondjaim is vannak. Annyi könyves spoiler talán belefér, hogy a kötetek között nem telik el egy-egy év. Így viszont, főleg ha egyes köteteket elve több évadra terveznek, a gyerekszereplők (eddig Bran, Arya, Rickon, Tommen) egyszerűen kiöregszenek.

Érdekes lenne hallani a készítők álláspontját erről, mert ez egy olyan akadály, amit – ha végig akarják csinálni – nem fognak tudni kikerülni. A Harry Potter sorozat ebből a szempontból szerencsés volt, ott eleve éves ugrások voltak a kötetek között.

winnie - 2012. 06. 05. 11:31

lenaheadey: nem tudom, hogy mi volt, lehet, hogy jelzett valaki, de ha könyves infó, akkor azt inkább ne ide, mert az is zavarhat valakit, ha nem olvasta a könyvet – ha elkanyarodás van, lehet, hogy motívumként feltűnhet még később. (spoiler a részről jöhet, de előremutatva olykor veszélyes. általánosságban azt az elvet valljuk, hogy inkább legyen egy igaztalannak vélt moderáció/törlés, mintsemhogy amiatt 1-2 ember élménye is csorbuljon. szerintem ilyenkor nincs Egy Igazság, mindenkinek igaza lehet valamilyen szinten, így ezért elnézést, ha nem érzed helyesnek a törlést.)

winnie - 2012. 06. 05. 11:32

Neoprimitiv: igen, ez egy másik dolog, a gyerekek kérdése, rengeteg sorozat megtapasztalja, hogy borít mindent (elég a lostra gondolni) – kérdés, hogy a színészcserékre mit mondana a GOT-közösség. a szitkomokon kívül máshol nehéz a gyerekeket kezelni.

2SY - 2012. 06. 05. 11:38

Neoprimitív: A Harry Potter filmekbe a végén Harryt egy 22 éves srác játszotta akit még az edző terembe is beengedtek, csak hogy hitelesen tudja eljátszani a vékony nyúlánk 17 éves kamaszt:) De mindenki leszarta:) itt is ez lesz szerintem. Engem lehet, hogy fog frusztrálni amikor nézem a 16 éves lányt aki 10 éves szerepét alakítja. De amúgy ez nekem inkább a könyvben frusztrál, hogy nem tellik az idő és így nehezen lenne hiteles számomra pl:Arya karaktere az utolsó részekben ( amik még nincsenek megírva sem )

Neoprimitiv - 2012. 06. 05. 11:43

@Malachi: a nemest nem erkölcsileg, hanem szimplán kényelmi igény szerint értettem. Valaki, aki nem szokott hozzá, hogy gondoskodnia kelljen a napi szükségleteinek a fedezetéről. Miért lenne buta attól, ha felismeri, az országút nem az ő otthona? Amikor rácuppant Joffrey-ra, úgy érezte valóra válik az álma. Kiderült, hogy ez egy rémálom. A gond csak ott van, hogy az összes általa ismert alternatíva szintén az. Sansa önállótlan, nem buta. Alapvetően egy jószívű, rendes kislány(!), mégis két ember (köztük az apja) életébe kerültek eddig a rossz döntései. Az ő számára a családjának kell őt kimentenie, nem őneki kell aktívan lépnie a családja érdekében.

Malachi - 2012. 06. 05. 11:45

én azt hittem a kötetek között sokkal nagyobb időbeli ugrások vannak. ez most fura, mert teljesen arra számítottam, hogy ha megéri a sorozat, a végén Arya pl. már simán 18 körül lesz. vagy olyasmi. így viszont egész más a dolog. a sárkányok pl. mennyi idő alatt nőnek fel? sose látjuk őket akkorának, mint a koponya a Királyvár pincéjében?

ha spoileres, nem kell válaszolni, úgyis elolvasom most már biztosan. :)

azt szeretném kérdezni, hogy angolul vagy magyarul ajánljátok? milyen a fordítás? mert nekem teljesen jó lenne a magyar is.

paranoid android - 2012. 06. 05. 11:53

“ki tudja, lehet, hogy csak azt hiszed, hogy minden tiszta.”

Persze, nem is arra gondoltam, hogy az egész történetet és világot kívül-belül ismerem csak a sorozatnak köszönhetően. De nem éreztem azt, hogy olyan információk nélkül maradtam, amik kulcsfontosságúak, vagy amiket később nem kapok meg. Maga az “illúzió”, hogy a fejemben minden a helyére került ugyanannyit ér, mint a valós tudás; legalábbis jelenleg.

Neoprimitiv - 2012. 06. 05. 11:54

@2SV: alkatilag egy 17 és egy 22 éves fiú között (ha olyan a fizikumuk) nincs illúzióromboló különbség, szintúgy egy huszonalig-éves lány is elmegy 16-18 évesnek, ld. szinte az összes amerikai tinifilmet. Egy 10 és egy 16-17 éves között sokkal nagyobb a változás. Ha pechesek a készítők és Maisie Williams hirtelen nő harminc centit és D-s melltartó kell majd neki, kicsit ki fog lógni Arya szerepéből. :)

A megíratlan köteteknél érdekes lehet, hogy vajon Martin-t mennyire befolyásolja majd a sorozat. Úgy értem, vannak “középsúlyos” szereplők a könyvben, akik a sorozatban kimaradtak vagy háttérbe szorulnak, pedig esetleg eredetileg a későbbi kötetekben nagyobb szerepet szánt még nekik.

Bálint - 2012. 06. 05. 11:56

@Malachi: eredetileg nem 7 kötetesnek volt tervezve a sorozat, (először trilógia, aztán 4, 5 majd 7 részes lett a terv) és az volt a terv, hogy valamelyik kettő között lesz olyan 5 év ugrás. Viszont Martin meggondolta magát, mert nem igazán működött a dolog.
A sárkányok pár év alatt akkorára nőnek, hogy egész birkákkal etetik őket, de a részletekbe nem mennék bele.

Neoprimitiv - 2012. 06. 05. 11:58

@Malachi: a sárkányok gyorsan nőnek :) Azt még nem tudni, mekkorák lesznek a végén.

Én angolul kezdtem el olvasni és már nem akartam a magyarba is beruházni, de általában dicsérik a fordítást.

2SY - 2012. 06. 05. 11:59

Szerintem a magyar fordítás jó és még gazdaságosabb is.:) A kérdésedre a válasz pedig kifejtős:) Amikor elolvasod a könyv sorozat összefoglaló címét ugye az az, hogy a Tűz és jég dala.
Annyit elárulok, hogy ami még nem jelent meg könyvben mármint az utolsó két rész ( az író szerint ) az fog erről szólni az első 5 könyv nagyjából ugye ezt a kvázi Rózsák háborúja dolgot közvetíti és valszeg még a hat is egy kicsit. Én remélem hogy lesz korbeli ugrás,mert pl Havas Jon is csak 16 Sansa 13 Arya 9 Bran 10 szóval egy szó mint száz logikus lenne néhány év ugrás nem csak hónapok:)

Malachi - 2012. 06. 05. 12:01

oké, kösz mindenkinek. :)

2SY - 2012. 06. 05. 12:03

Neoprimitív: Figyelje ha Maisie akkora rajongó táborra tesz szert, hogy nem cserélhetik le akkor ott a cgi:)

2SY - 2012. 06. 05. 12:05

Bálint: Teljesen egyet értek a félelmeddel én is ezt érzem, hogy fogja őt befolyásolni a sorozat.

sex - 2012. 06. 05. 12:28

Hát a könyvhöz képest egy jó nagy semmi.Már előzőleg leírtam mi a bajom vele. Súlytalan jelenetek ,zene hiánya ,rendezés. A legjobb rész a 7. volt és akár a 9. lehetett volna a legjobb de elcsesszték mert egyszerüen a készítők nem sajátítják el maguknak a filmet. Ott van a Lost. Nem könyvadaptáció ,úgy csinálták meg az egészet hogy izgalmas volt. A zenének köszönhetően egy kis semmi beszélgetés is érdekes volt. Eléggé gondolkodok a cancelen ,de az utolsó jelenet ütős volt. Lehet hogy csak ezért maradok

Aribeth - 2012. 06. 05. 12:44

Malachi:
“a családjának is elég nagy segítség lenne, ha eltűnne a Királyvárból”

Arya már ezer éve megszökött Királyvárból, a Starkok viszont még mindig úgy hiszik, hogy a Lannisterek foglya Sansával együtt. Még ha meg is lógna, a háború és az általános felfordulás miatt olyan nehézkesen terjednek a hírek, meg eleve olyan kevés a megbízható hírforrás, hogy Cersei-ék egy ideig még simán elhitetnék a külvilággal, hogy a kiscsaj náluk van. Legfeljebb annyi lenne a fedőszöveg, hogy szobafogságra ítélték, és ezért nem látni az udvarban.

vvvv - 2012. 06. 05. 13:33

@sex:

én nem így érzem. Most a 9. és 10. rész között elolvastam a 3. könyvet, kb ugyanazt az élményt nyújtotta mint eddig a sorozat, kicsivel részletesebb volt de azok szinte teljesen elhanyagolható apróságok és meg is értem miért hagynak ki ilyeneket a sorozatból

Én csak annak ajánlanám a könyvet akit nagyon érdekel a sztori. De ha valaki megvárja a következő évadot és nem olvassa el a könyvet az sem veszít semmit. Irodalmi érteke az nulla, egyedül a mese ami miatt érdemes olvasni.

Malachi - 2012. 06. 05. 14:09

Aribeth, Sandor és Kisujj és kifejezetten azt ajánlotta neki, hogy hazajuttatja, vagy az anyjához.

Cléda - 2012. 06. 05. 14:23

Én mint könyvet nem ismerő, a sztori teljesen beszippantott a 2. évad végére, de annyira sok homály van, főleg a “történelmi” hátterekkel és alapokkal kapcsolatban, hogy egyszer muszáj lesz elolvasni a könyveket is… :)

A sárkányokról volt szó az előző évadban, hogy az idők során egyre kisebbek lettek, mi a garancia rá, hogy ez a 3 sárkány akkora lesz mint a pincében az a koponya..!?

Deres felgyújtása nekem is nagy kérdőjel, de ha azt mondjátok meg fogják magyarázni akkor türelmes leszek.

Viszont amit senki sem említett, nekem az sem világos a végén, hogy az a zombi lovas Más, aki ránézett a végén a duci fiúra, aztán tovább sétált, ennek a kiemelt jelenetnek van-e jelentősége? Mért sétált tovább csak úgy, van köze ahhoz a cucchoz amit találtak az előző részben?

Neoprimitiv - 2012. 06. 05. 14:25

@2SY: ő lenne az első, akiből digitálisan rosszabb nőt csinálnak :) Ennek a kockázata még szerencsére arrébb van.

Algorn - 2012. 06. 05. 14:25

@Cléda

Spolier

az a jelenet ha jol tudom benne sem volt a könyvben

vvvv - 2012. 06. 05. 14:41

@Cléda: a könyvben az van hogy azért lettek egyre kisebbek a sárkányok mert fogva tartották őket, csak akkor nőnek ha a szabad ég alatt vannak de akkor sosem állnak meg a növésben.

Gaabor10 - 2012. 06. 05. 14:45

vvvv: Danynek az volt a baja, hogy nem tudta mivel kell őket etetni, ezért nem nőttek neki, nem azért mert nem a szabad ég alatt voltak( hisz a könyvben szó nem volt ellopásról/leláncolásról)

kera - 2012. 06. 05. 15:05

Azért vicces, hogy a könyv-fanok fikázzák az epizódot (sokan az egész sorozatot), azoknak pedig, akik most látják először csak kisebb problémáik vannak, ha vannak egyáltalán.

Egy ilyen történetet egyszerűen nem lehet úgy filmre vinni, hogy 100%-ban klappoljon a könyvvel. Már eleve az, hogy többszáz oldalnyi nagyon komplex, rengeteg szálon futó sztorit 10 órában, filmen kell visszaadni egy elég kemény megkötést jelent, arról nem is beszélve, hogy a könyv és a tévésorozat mennyire más médium. Oké, hogy a fanoknak mindig irreális elvárásaik vannak az adaptációkkal kapcsolatban, és általában magasra teszik a lécet, de a tényekkel azért szembe kéne nézni.

Például lehet, hogy a könyvben Halhatatlanok háza egy istencsászár rész istencsászár próféciákkal és minden egyébbel, de gondoljatok már bele, hogy a frászba lehet egy ilyet megvalósítani filmen? Nincs idő arra, hogy fél epizódot rászánjanak, nincs büdzsé megfelelő szintű sfx-re, nincs narráció ami elmondja a könyvet nem ismerő nézőnek, hogy éppen mit lát és ez miért fontos, stb. Muszáj átdolgozni valahogy. (Egyébként meg ha megpróbálták volna könyvhűre csinálni, most mindenki azon nyavalyogna, hogy hú de gagyi lett, mint ahogy valszeg az is lett volna.)

A Sansa feletti értetlenkedést meg nem értem. Miért nem ment el Sandorral? Még a könyv ismerete nélkül is: 15 éves lány, betoppan hozzá egy közismert pszichopata, félrészegen, vértől-húgytól mocskosan, először a frászt hozza rá, majd felajánlja, hogy Sansa menjen vele. Csoda, hogy Sansa úgy gondolta, ez nem lenne jó ötlet? Ha a várost sikerül megvédeni, az ő helyzete nem változik, relatíve biztonságban marad. Ha a város elesik, az szar lesz, de abban legalább bízhat, hogy Stannis nem fogja megöletni. Közben meg itt ez a fickó, aki lehet, hogy segített neki párszor, de éppen most dezertál, és abszolúte nem biztos, hogy nem fogja megerőszakolni és/vagy megölni Sansát, ha éppen ballábbal kel fel. És arra sincs garancia, hogy Winterfellbe vinné – még arra sincs garancia, hogy ez az egész nem Cersei/Joff csapdája.

Littlefinger meg dettó közveszélyes, nem csoda, hogy Sansa nem akar a karmai közé kerülni, kiszolgáltatni magát neki.

winnie - 2012. 06. 05. 15:13

“a könyv-fanok fikázzák az epizódot (sokan az egész sorozatot), azoknak pedig, akik most látják először csak kisebb problémáik vannak, ha vannak egyáltalán.”

miért vicces?:) (ahogy olvasom egyébként sokkal több könyvrajongó írt pozitívat, mint nem könyves) éppen ezért jó olvasni, hogy mi hibádzik benne. attól, hogy elolvasod más véleményét, csak a látóköröd tágul, a véleményed nem változik.

és az szerintem a legrosszabb taktika, ha valaki a “mit vártál?”, “ezt nem lehet megcsinálni” útra téved – rég rossz, ha az a hibás, akinek elvárásai vannak. arról nem is beszélve, hogy éppen a könyvesek vannak tisztában azzal, hogy mi megvalósítható.

egy könyvet rengetegféleképp meg lehet filmesíteni – százszor láttunk erre példát, például a game of thrones 1. évadjában, ahol ugyanilyen problémák voltak, mégis pozitívabbak voltak a vélemények. ha valakinek nem jön be a választott megfilmesítési mód, akkor leírja. ha csak pozitív vélemény lenne, akkor mindenki elhinné, hogy 100%-os a tetszéis index.

kera - 2012. 06. 05. 15:40

winnie: Nem azt mondom, hogy csak pozitív vélemények legyenek, szerintem se volt 10/10-es ez az epizód vagy akár a szezon maga (bár megjegyzem leginkább amiatt, ami a könyvvel is a bajom: ezerfelé húz, ezerféle történetszállal, és nem igazán látom, hogy haladna valami célpont felé, kb. mintha GRRM a hasára csapva írná az egészet). Én azt nem értem, miért várják azt emberek, hogy egy tévésorozat ugyanazt az élményt adja meg nekik, mint egy könyv, és fikázzák a sorozatot, amiért képtelen erre. Bele kéne nyugodni, hogy film és tévésorozat két nagyon különböző médium, ami könyvben ütős az nem feltétlenül működik a “vásznon” is, amit a könyvben tíz oldalon át lehet taglalni, azt a filmen csak képekkel és dialógussal kell megoldani, stb.

“és az szerintem a legrosszabb taktika, ha valaki a “mit vártál?”, “ezt nem lehet megcsinálni” útra téved – rég rossz, ha az a hibás, akinek elvárásai vannak. arról nem is beszélve, hogy éppen a könyvesek vannak tisztában azzal, hogy mi megvalósítható.”

Szerintem ez éppen hogy nem így van. Persze nem baj, ha az embernek elvárásai vannak, az irreális elvárásokkal van a baj. Mint pl akik Bombadil Tomát hiányolták a LotR filmekből, bele se gondolva abba, hogy dramaturgiailag mit jelentene azt a részt beilleszteni egy mozifilmbe.

A “könyvesek” pedig általában nincsenek tisztában azzal, mi a megvalósítható, épp azért, mert nehezen tudnak elvonatkoztatni a könyvtől. A hardcore könyvesek egy “teljes” képet látnak, amiben minden apró részlet fontos, és abból indulnak ki, hogy épp ezért lehetőleg minden apró részletet be kell illeszteni az adaptációba. A sorozat készítői viszont azt látják, hogy muszáj egyszerűsíteni, húzni, vágni, átírni, különben egyszerűen nem fog működni az egész. Ráadásul a hardcore könyveseknek szokása magukból kiindulni, és nem gondolni arra, hogy pl. aki most látja először a sorozatot, annak így 2 szezon után az ég egy világon semmit sem mondana pl az, ha Dany meglátna egy fehér hajú fickót egy gyerekkel, még akkor sem, ha a segítség kedvéért még azt is motyogná hozzá, hogy “Rhaegar…”

Gaabor10 - 2012. 06. 05. 15:46

kera: nem azt várjuk, hogy ugyan azt az élményt adja. azt várjuk, hogy az amit olvastunk, elképzeltünk, most megvalósuljon a szemünk előtt, lehetőleg logikusan. és azt csak tudjuk, hogy mi az ami kihagyható, és mi az ami lényegtelen a későbbiek szempontjából, nem?

owlman - 2012. 06. 05. 15:55

Neoprimitív:

Szerintem ahogy a dolgok most kinéznek (akár ha a teljes 3. könyvet lefedik a 3. évadban, akár ha csak a felét)
az első könyv elejétől az utolsóig eltelt idő csak 1-2 évvel fog eltérni a 1. évad és az utolsó évad forgatás közötti eltelt idő között nem lesz több eltérés 1-2 évnél.

clegane - 2012. 06. 05. 16:13

Gaabor10: én mondjuk megkockáztatom, hogy az egyszeri olvasónál a sorozatkészítők jobban tudják, hogy mi hagyható ki és mi nem, hiszen ők magával az íróval konzultálnak erről, aki márpedig előrefele is tud gondolkozni, szemben az olvasókkal.
azt meg már az elején mondták, hogy nyilván ahány olvasó, annyiféle kép él a fejekben, kinek mi a fontosabb, satöbbi, ők inkább saját verziójukhoz próbálnak hűek maradni – mint ahogy bárki ezt tenné, Gaabor10 is, ha ő lenne a forgatókönyvíró-rendező, és az ő verziója miatt ezer másik olvasó-rajongó panaszkodna, hogy ő pedig nem így képzelte.

MrZombieEater - 2012. 06. 05. 17:01

Akármilyen jó is a sorozat, 10 rész egy évben az kegyetlenül kevés. Ez nálam sokat levon az értékéből, pedig imádom nézni.

Egyébként ha elszeretném kezdeni olvasni, akkor megéri az elejéről olvasni, vagy folytassam ahol most abbamaradt a sorozattal?

clegane - 2012. 06. 05. 17:23

MrZombieEater: szerintem érdemesebb az elejéről kezdeni; még ha történetileg az első évad jobban is ragaszkodott a cselekményhez, azért a könyvben számtalan plusz részletet találhatsz, ami még sokkal élőbbé teszi a világot.

Neoprimitiv - 2012. 06. 05. 17:56

@owlman: ezt azért én így nem merném kijelenteni, főleg, hogy az utolsó két könyv által felölelt időt nem ismerjük. A 6. kötet nyilvánosságra hozott első fejezete és az 5. vége között nincs érdemi ugrás.

Az első 5 kötet két év alatt játszódik a GoT wikije szerint, vagyis most telt el valós időben a az eddig megírt kötetek ideje. A 3. kötetet ketté bontják és szerintem a 4-5. kötetekből is három évad lesz, egyszerűen túl sűrű a cselekmény. Ennek alapján ahhoz, hogy a sorozat a könyvek ma ismert utolsó fázisához eljusson (ami a szereplők életében az első könyv elejétől kezdve két év alatt zajlott le), még 5 év kell.

Azt persze nem zárható ki, hogy Martin, aki amúgy is kacérkodott egy nagyobb ugrással a sztoriban, részben pont a sorozat szempontjai miatt úgy alakítja az utolsó két kötet cselekményét, hogy az illeszkedjen ehhez a kényszerhez.

@kera: csak a magam nevében tudok beszélni, de nekem egyetlen alkalommal sem konkrét dolgok hiányoztak. Én is látom, hogy sokaknak levon a sorozat értékéből, hogy egy általuk nagyon várt jelenet kimaradt, vagy nem úgy valósult meg, ahogy azt ők maguk előtt látták, de nekem nem ezzel van bajom. Azt is sokszor leírtam már, hogy minden kritika mellett is le a kalappal a készítők előtt, hogy egy ennyire tévésorozatnak nem való alapanyagból úgy tudtak érdekes és követhető sztorit faragni, hogy közben hűek maradtak az eredetihez.

Amiket én kifogásoltam, azok két kategóriába tartoznak. Az elsőben olyan változtatások voltak, amelyekkel a karakterek motivációja, egyénisége kerül a könyvhöz képest más megvilágításba. Természetesen ebben is változtathatnak, de ezek a számomra sokkal nagyobb “sebet ejtenek” az élményen, mint egy-egy látványosnak képzelt jelenet kihagyása. Azokat ugyanis el tudom képzelni magam is. Egy másmilyennek írt karakterről viszont nem tudom elfelejteni, ha átdolgozták.

A másik kategória, amikor egy meghatározó esemény felvezetése elmaradt vagy felületes volt. Ettől vagy a történet logikája sérül (pedig a könyvnek ez az egyik erőssége), vagy az érintett szereplő viselkedése kerül más megvilágításba, vagy az utólag kapott magyarázat pont a könyvet nem ismerők számára lesz erősen retcon ízű.

botha84 - 2012. 06. 05. 19:11

A második kötetet az évad előtt olvastam, most gyűröm a harmadikat.Nekem a könyv sem ütött akkorát, rengeteg teljesen nélkülözhető szálat éreztem benne, amitől egyedül az az érzésem támadt, hogy ez csak egy felvezetés a harmadikhoz. Szerintem maga Martin is fölöslegesen sok szálat és karaktert indított, és kissé indokolatlanul hosszan fejti ki azokat.Ezt tudom mondani a sorozatról is, ebben a részben Aryára az a 2 perc is kár volt pl.

Lehet már annyi is elég lenne, ha minden rész ilyen hosszú lenne, akkor talán nem kellene ennyire elszórtan adagolni a történéseket az egyes szálakon.

m76 - 2012. 06. 05. 19:14

Basszus, az első évad első részében is jöttek már a zombik, aztán még mindig ott tartunk, hogy jönnek. Ez a rész semmivel se volt jobb mint bármelyik random rész az évadból, fucking disappointing. Ez finálének bullshit. Nem is vagyok hajlandó tovább koptatni a billentyűzetet emiatt.

Tiaro - 2012. 06. 05. 20:21

A Dany-s szállal mondjuk nem Rheagar kihagyása volt a fő gond.
volt ott egy prófécia is, ami most teljesen kimaradt… Szóval előre örültem, hogy tök jó lesz az a jelenet és hát nem lett az. Rinya, meg Drogo, ejj.

De ettől függetlenül, a többi szál nekem ok. Milyen engedékeny vagyok.

Asszem ez nem spoiler, mert ennyit mindenki tud, aki eljutott a második könyv végéig.

Gaabor10 - 2012. 06. 05. 20:32

@Tiaro: igen, nekem is az hiányzott!

schimtzi - 2012. 06. 05. 21:56

olvastam a könyvet és nekem az eltérések pont hogy tetszettek, általában. a 8. és az utolsó epizódból pl. a Robb és Cat közötti kettő párbeszéd. remélem annyi belefér, hogy a könyvben egy nagy összeborulás és kölcsönös megbocsátás van egymásnak. nagyon szép és nyálas jelenet. :p itt a sorozatban szerintem ez sokkal életszerűbben lett megoldva. Robb bezárkózik és képtelen felfogni, hogy az ő bűne se kisebb mint az anyjáé. még ami elsőre nem tetszett (Arya Harrenhal-ban Tyrell-el kerül össze, a könyvben valaki mással), arról is később kiderült, hogy zseniális, a két színész játéka, a köztük lévő kémia miatt.

schimtzi - 2012. 06. 05. 21:59

…mármint hogy Tywinnal.

Neoprimitiv - 2012. 06. 05. 22:18

@schmitzi: szerintem félreértetted, szó sem volt megbocsátásról. Robb nagyon ügyesen (hogy úgy mondjam, uralkodóhoz méltó rafinériával) egy helyzetet teremtett, amivel elérte a célját. A film pont ezt az érettséget vette el Robb-tól és leredukálta egy farka után menő, lelkiző kamaszra.

Zsuzsee - 2012. 06. 05. 23:03

Nekem tetszett az évadzáró, mivel én nem olvastam a könyveket, ezért olyan vagyok, mint az újszülött, akinek minden vicc új. A végén akkorát néztem, hogy csak na, én azt hittem csak a wildlingek jönnek lecsapni Samet, erre bevánszorog a fél Walking Dead statisztagárda meg egy fagyott hardmetal Törpapa. Amikor közelről mutatták az arcát, végigkaristolta a hátamat a tekintete.

“Deres felégetése, ami a könyvekben egy szolid húbazmeg érzést hozott elő szerintem mindenkiből, itt súlytalanná vált” Olyannyira, hogy fel sem tűnt, hogy az Deres, csak akkor kezdtem el gondolkodni, mikor Luwinhoz odaértek a kertbe, és nem értettem, hogy kerültek oda. Aztán leesett, hogy akkor az a füstölgő valami Deres lehet, de túl nagy jelentősége tényleg nem volt, még csak vállat sem vontam.

“Mint mondtam, Dany és Drogo sátras jelenete nagyon szívbemarkolt, jó volt újra látni Jason Momoát is (DE MÉG MENNYIRE, ISTENEM!), de szerepe ennek a jelenetnek sem lett összességében” Csak végigfutottam az eddigi kommenteket, de valaki már úgy láttam leírta, amit én is gondolok, hogy ez a jelenet abszolúte remekül lefestette Dany érzelmeit.. Hiszen otthagyta a Vastrónt – amire elvileg mindennél jobban vágyik -, és Drogót is, amikor meghallotta a gyermekei hangját. Nagyon is volt súlya ezeknek a jeleneteknek, igaz talán a rövidségük miatt nem volt feltűnő, de fontos állomások, akár mondhatjuk hogy próbatételek voltak.

Jaqennél is magas volt a WTF-faktor, azért remélem még viszont láthatjuk Tom Wlaschihát, nagyon szimpatikus arc. Ami perpill engem így az évadzáró után foglalkoztat, az az, hogy Sansával mi lesz (bennem még él a remény, hogy Hound valahogy kimenti, Kisujjban piszkosul nem bízom), meg hogy mi van Frank Darabont eltévedt walkereivel. A többi cliffhanger olyan… hát jó...

schimtzi - 2012. 06. 05. 23:23

@Neoprimitív: lehet, hogy igazad van, de bennem nem így csapódott le amikor olvastam. de majd előveszem újra. mindegy. vissza a sorozatra:

“leredukálta egy farka után menő, lelkiző kamaszra”. erről kettő gondolat jut eszembe. 1.) egyértelmű, hogy ott akkor Cat-nek van igaza 100%-ban, ezt senki nem vitatja. én sem azt mondom, hogy Robb királyibban viselkedik a sorozatban mint a könyvben, hanem életszerűbben. azért a háború vákuuma őt is egyik pillanatról a másikra szippantja ki a jól megszokott környezetből, gyerekkornak vége, szevasztok. számomra életszerűbb a viselkedése. nem királyi, épp ezért életszerű. 2.) ez nincsen kimondva, bár Cat kerülgeti finoman a témát, Robb-an szerintem benne van a dac, hogy jobb akar lenni mint az apja. ha már lefeküdt vele, haza is viszi a lányt.

clegane - 2012. 06. 06. 01:10

botha84: amit mondasz, abból is csak az látszik, hogy a későbbi részek ismerete nélkül lehetetlen eldönteni, hogy mi fontos és mi nem. vonatkozzon ez arra akár, aki “csak” az első öt kötetet olvasta, akár arra, aki csak az első kettőt.
még hogy Arya két perce nem volt fontos??!?!??!? lol!

Neoprimitiv - 2012. 06. 06. 06:49

@schmitzi: mindkét motiváció (ebben az esetben talán helyesebb emberi gyengeségről beszélni) benne volt Robb könyvbeli karakterében is. Hogy melyik az életszerűbb, ezt mindenki maga dönti el, végül is inkább attól függ, milyen irányba akarják a karaktert alakítani. A filmben inkább a romantikára helyezték a hangsúlyt ezen a szálon, így Robb is “tisztább” lett.

A kettőnk véleménye közti eltérés abból fakadhat, amit te is elismersz, hogy a könyvben Robb legalább felcsillant valami uralkodói erényt is, ami nekem itt hiányzott. (A ravaszságot és a taktikázás képességét egyértelműen pozitívnak tartom, ha már a trónra aspirál.) A könyvbeli Robb Starknak tudtam szurkolni, hogy sikerrel járjon. A filmbeli Robb-nak nem, ahogy Jon-nak sem. Mindketten “túl jók”, sterilek, csak egy nagy villogó felirat hiányzik a fejük fölül, hogy “Én vagyok a pozitív hős”. Számtalan olyan karakter van a könyvben (kezdve Tyrion-nal), akik bonyolultabbak, menet közben is változik a véleményem róluk és ezért jobban drukkolok nekik. Ez persze maximálisan szubjektív, de egy ennyire sok szereplős és árnyalt sztoriban végül is az az elégedettség egyik kulcsa, ha az általam kedvelt szereplőnek sikerül elérnie a célját.

Khes - 2012. 06. 06. 08:33

Bruzsy: ja így már oké, félreértettem, elnézést

Lujzilotte - 2012. 06. 06. 10:16

Miért A Hét előtt esküdött Robb? A Starkok nem az Old Godokat tisztelik (szívfa meg minden)?

clegane - 2012. 06. 06. 10:22

Lujzilotte: erre alighanem az a jó megoldás, hogy ahol ők járnak-kelnek, már nem nagyon teremnek (élnek) szívfák, és akkor azért.

Neoprimitiv: nemtom, a filmbeli Robb pl éppen most szegte meg a szavát a Freyeknek, ez annyira tán nem egyértelműen pozitív? kivéve persze ha jobban hiszel a szerelemben mint a becsületben! :Eddard forog a sírjában:

Neoprimitiv - 2012. 06. 06. 10:43

@clegane: pont ez az, hogy Robb-ból egy szimpla romantikus hőst csináltak, aki jobban hisz a szerelemben, mint a becsületben – miközben az eredeti variációban a szerelem csak járulékos bónusz, pont a becsülete miatt történik az egész. Ráadásul a számomra pont ez a romantikázás egyben el is bagatellizálta az esküszegést. “Jaaaaj de édesek, hát lehet ezekre haragudni?” – kb. ez volt az üzenet, Robb csak hülyébb lett, nem ellenszenvesebb.

clegane - 2012. 06. 06. 10:53

@Neoprimitiv: mondjuk engem a könyvben konkrétan zavart amikor olvastam, hogy nem volt kifejtve Robb romantikus szála, de lehet hogy jobb volt úgy hogy akármit is oda lehetett képzelni, mint hogy konkrétan lássuk, mert így úgyis mindenképp csak annyit tud reagálni a néző hogy “hát most csak emiatt?” akármennyire jól ki van találva (igaz, ez a sorozatban nem is volt olyan jól kitalálva).

clegane - 2012. 06. 06. 11:00

egyébként nekem úgy tűnik hogy Robb meg Jon esetében inkább arra apellálnak a sorozatkészítők, hogy “fiatalság, bolondság!” ami miatt logikailag nem állnak össze a dolgaik a nézőnek és még önmagukhoz képest sem tűnnek koherensnek ezek a bohó tinédzserek, dehát amúgy ez nem feltétlen életidegen jelenség.

yeeeyha - 2012. 06. 06. 15:57

Szerintem nagyon jó rész volt, az utolsó jelenetnél, Samnél levegőt nem mertem venni, mikor ránézett az a Más, hát én majd’ meghaltam a félelemtől.
Sorrendben ezek a szálak érdekelnek, ezek miatt kezdek neki a 3. könyvnek:
Sam, Jon, Shae, Sansa, Robb, Arya, Tyrion.

garethgrip - 2012. 06. 06. 21:36

“De aztán majd ti eldöntitek, hogy igazam van-e.”
Szerintem nincs :) Én még nem olvastam a könyvet, és szerintem csak lekövetem majd a sorozatot, azt olvasom el, ami már lement tévében. Eddig a sorozat isten, szóval csak ne bántsad légyszi.. :) Az utóbbi idők legjobb filmje, leköröz mindent, amit láttam, csak megafrázisokban tudnék beszélni róla, elég legyen annyi: köszi HBO :)

koka - 2012. 06. 06. 23:38

Jelen volt itt azért rendesen a WTF faktor. Bár a rész nem volt a legjobb én így is nagyon élveztem. Visszagondolva durva, hogy szinte minden szereplő szerepelt az évadzáróban.

Amin nagyon röhögtem az a Theon epic beszéde majd leütik. A sárkányok meg odapirítanak…szó szerint. Tywin lova meg csak szimplán szärik az egészre :D.

Aztán ott van a végső jelenet. Úgy látszik a Sam-Szegfű románc fanok csalódni fognak. Csak nekem tűnt a Mások és a Sárkányok hangja hasonlónak? Ilyen szempontból párhuzamot lehet vonni az 1. évad fináléja között. (Ott sárkányvonyítással ért véget).

Ami még feltűnt, hogy az a csaj aki Dany-t tanította (hogy hogy szeretkezzen Drogoval, meg most bezárta Dany az üres helységbe), még az első évadban amikor Viserynek mesél, ott mond valami ilyesmit, hogy látott egy embert, aki úgy változtatja az arcát, mint más a ruháját. Az akkor Jaqen volt?

koka - 2012. 06. 07. 00:04

Na a kommentem elveszett valahol a világmindenség sötétjében. A lényeg, hogy jó volt. Neki is kezdek nyáron a könyveknek.

r.zsofi - 2012. 06. 07. 15:52

Sziasztok!

Én nagyon élveztem a részt!:-) A zárójelenet nagyon ott volt.
Két dolog nem vili, de most nem tudok visszaolvasni, talán majd ha a gyerkők alszanak…

Egy: Derest ugye nem 20 ember gyújtotta föl és égette porig, menekülés közben mellékesen, amit végignézett 500 vár körüli ostromló majd mindenki hirtelen eltűnt…hmm…

Kettő: Stannis egyik pillanatban csatázik, veszít, majd hirtelen a napokkal távolabb lévő kastélyában fojtogatja a papnőjét…még egy hmmm…

Vki megmagyarázná ezeket nekem?

Köszi!!!

vargatom - 2012. 06. 07. 19:26

Elég minimális logikával össze lehet szedni, hogy a zombik – és főleg a Mások – igazán csak a piszok hidegben érzik jól magukat. Így senki ne várja hogy az ősz vége előtt berongyolnának mondjuk a fővárosba…

Stannis hajóval ment haza. Salador Saan, a fekete kalózkirály adott neki kölcsön sokat, vele alkudozott Davos az évad elején (Cersei-t kérte cserébe).

Derest nehéz spoiler nélkül megmagyarázni. A harmadik évad elején elég biztosan meg fogják magyarázni, hogy mi történt… Itt talán az a logika, hogy Branék semmit nem láttak az egészből, majd más szereplők cselekményszálán keresztül ismerjük meg.
Tényleg nagyon mini spoiler: úvúj szevereveplővő kevell hovozzává.

Samet meg a White Walker még nem vette észre sztem, a vágással rontották el, de a nagy záróképben úgy látszik hogy még sok méterrel a szikla előtt áll a lovas és így a Tarly gyerek még takarásban van.
http://i4.ytimg.com/vi/k0DJkCRcWP4/mqdefault.jpg

vargatom - 2012. 06. 07. 19:27

Egyébként remélem a harmadik évadban helyre teszik a tévedésben élő nézőket, hogy mi a különbség a wight (zombi) és a wight walkerek (a zombikat életrekeltő valamik, talán jégdémonok?) között…

Bandido - 2012. 06. 07. 20:19

Nem tudom ez volt e már de a szövegre figyeljetek:)

http://www.youtube.com/watch?v=kL7RWUva7ak&feature=player_embedded

koka - 2012. 06. 07. 21:00

@vargatom: nekem úgy tűnt mintha Samet észre vette volna. Egymásra néztek, majd Sam beletörődik a sorsába.

r.zsofi - 2012. 06. 07. 21:13

Köszönöm szépen, akkor Deressel kapcsolatban türelmesen várom a harmadik évadot…:-) Vagy nem bírom ki és elkezdem a könyveket…

Stannist ellenben még mindig kicsit félresikerültnek érzem, hiszen az előző részben az utolsó kép szerint elfogják….úgyhogy innentől kezdve hiába volt egy csomó hajója, vagy nem?

koka - 2012. 06. 07. 22:39

Stannist a saját emberrei fogták vissza. A falon azért nem csak ő egyedül harcolt de a lényeg, hogy hazavitték. Kíváncsi vagyok mit látott a tűzben

bruti - 2012. 06. 10. 02:35

Megnéztem egybe, de csak egy “nem rossz” volt az utolsó gondolatom, és nem az, hogy “aztak*rva”.
Azért maradok.

Zane - 2012. 06. 10. 11:21

Nekem nagyon tetszett Dany bolyongása a varázslók tornyában és (a könyv olvasása nélkül) úgy éreztem elég jól átjött, hogy milyen próbája volt az ő karakterének és a motivációinak. Érzelmesnek is nagyon érzelmes volt, a színésznő lenyűgöző.

Tényleg kicsit sok az összevissza váltás talán, nekem tartotta az egységet az évadban a sok király emlegetése. Persze gondolom a könyvben nem lettek bizonyos háttérszálak elhanyagolva, de összességében nekem az egész évadban volt feszültség és izgalom.

A finálé sok új lehetőséget is felvetett, így ebből a szempontból is teljesen jó volt.

Összességében nekem jobban tetszett, mint az első évad, végig feszültebb volt a helyzet és úgy éreztem több karakterrel történtek érdemleges dolgok, nem csak sodródtak az árral esetleg.

Egyedül Jon Snow szála nem tud izgatni, és ez lesz a fő ok amiért végre elkezdem a második kötetet, mert az elsőben még nem volt bajom vele, de ebben az évadban akárhányszor megjelent a szenvedő képe, rosszul lettem…

Amit a legjobban szeretek a történetben, hogy rengeteg lehetőség van a karakterekben és az eseményekben és sosem tudom igazán, épp merre fog haladni.

dorable - 2012. 06. 11. 15:19

Remélem Sam nem hal meg/nem lesz zombi

anthony711 - 2012. 06. 12. 00:36

Könyvolvasóktól kérdem: Eddig nem olvastam a könyveket, de miután befejeztem a második évadot is, kedvem lett hozzá. Viszont a harmadik könyvvel szeretném kezdeni, és az lenne a kérdésem, hogy érthető/élvezhető lesz-e számomra az első két kötet ismerete nélkül?

madajka - 2012. 06. 12. 06:08

anthony711
“hogy érthető/élvezhető lesz-e számomra az első két kötet ismerete nélkül?” Nem lesz érhető, se élvezhető. Min. kezdd a második könyvvel, én is így csináltam. Nálam az első könyv kimaradt, de a másodikkal kezdve tökéletesen érthető volt és izgalmas, élvezetes, mintha csak a sorozat folytatását olvastam volna; De a második évad nagyon eltér a könyvtől,- nem is értem,- rengeteg fontos esemény, személy, prófécia, lényeges momentum kimaradt a filmekből, amire a többi könyv építkezik; Sok esemény nem is úgy történt; Sok szereplő karaktere a sorozatban teljesen más irányt vett, vagy nem jön át a filmen. A könyv élvezhetőbb, a sorozatban szerintem max. az atmoszférát találták el nagyon, a többi nem koherens egész. A könyvben a story sokkal jobb, a második évad viszont nagyon kusza és unalmas. PL. itt van ez a Halhatatlanok háza: A filmben pont a sava-borsát vették el, ennek nem az lett volna a lényege, hogy Daenerys “karakterének és a motivációinak” a próbája legyen. Szerintem a második évaddal nagyon mellé lőttek.

eLaNoR - 2012. 06. 12. 06:53

@anthony711

Talán élvezhető, de nem hiszem, hogy érthető. Ha az elsőt nem is, a másodikat feltétlen olvasd el, szerintem. De legjobban akkor jársz, ha az elejétől kezded.

eLaNoR - 2012. 06. 12. 07:17

@anthony711

Részletesebben: Észak és Kelet (Essos) szerintem nem lenne érthető, ami pár száz oldal után lehet, hogy javulna. Királyvárt 99%-ban érhetőnek gondolom, a folyóvidék történéseit pedig nagyjából érthetőnek saccolom a 2. évad után egyből a 3. könyvvel indítva. Ami miatt szerintem furcsa lenne innen a könyvvel folytatni, az mind a 2. évadban volt, ezért a 2. könyvet szerintem mindenképpen érdemes elolvasni. Az első könyvre eddig is azt mondtam, ezt most is tartom, hogy uncsi, ha a sorozat élménye még friss. Ha nem az, akkor érdemes szerintem kibekkelni. Összességében úgy gondolom, hogy a harmadik könyv van olyan jó, hogy vétek lenne vállalni a kockázatot, hogy valamit nem értesz benne, ezért ajánlom mindkét könyv elolvasását, akkor imádni fogod a harmadik könyvet!

anthony711 - 2012. 06. 12. 12:04

Értem, köszi a válaszokat:)

jiliac - 2012. 06. 12. 14:41

Könyvet nem olvasó ismerőseim nagy többsége élvezte az évadot, persze mindenkinek voltak kevésbé kedvelt részei, de ezt természetes. Viszont kivétel nélkül mindegyik a 3. könyvel akarta folytatni, ((azért rávették magukat az olvasásra de attól még lusta emberek:))…ettől függetlenül +jó pont a GOT sorozatnak, hogy olvasásra bírja nézőit. Kínszenvedés volt rábeszélni őket miért is kezdjenek a 2. könyvvel, (hamár az elsővel nem akartak) de végülis sikerült. Sajnos olyan is volt köztük aki meg sem vette az első könyvet a sorozatból (mivan??) ehhh kocakönyvolvasók …na mindegy.
anthony711: te ne kövesd el ezt a hibát, indulj el a kályhától, igazán úgy lesz teljes az élmény.

anthony711 - 2012. 06. 12. 20:58

jiliac: Nem az a gond, hogy lusta vagyok hozzá, csak “kicsit” hosszú terjedelmű kötetek, és így egyetem mellett kicsit necces :D

Algorn - 2012. 06. 13. 10:53

Én a 3. kötettel kezdtem az olvasást most tartok a 401. oldalnál és veszettül élveszem. Lehet hogy fura volt az elején de olyan 40-50. oldaltol már minden kitisztult és felvettem a ritmust szerintem simán lehet a 3. kötettel is kezdeni és én nem bántam meg.

madajka - 2012. 06. 15. 21:10

“csak “kicsit” hosszú terjedelmű” Szerintem meg hipp-hopp elrepült az idő az egyes kötetek olvasása közben :) Dacára a terjedelemnek. Bárcsak már meglenne a hatodik kötet is! :)

Once - 2012. 06. 18. 11:35

Jagen hogy értette azt hogy ő már meghalt? Aztán arcot váltott..wtf..ezt valaki magyarázza meg plz.:D

Na meg aki eladná a kardok viharát az jelezzen(L)

lostbeni - 2012. 06. 18. 14:25

szerintem nincs mit rajta magyarázni:) mágia….Jaquen, mint személy megszűnt létezni azzal, hogy átváltozott egy másik emberré..

Once - 2012. 06. 18. 18:36

De egyáltalán minek vált arcot?

Llew - 2012. 06. 18. 19:21

Új arccal könnyebb eltűnni?

Once - 2012. 06. 18. 19:58

Miért akarna eltűnni?:D

lostbeni - 2012. 06. 18. 20:09

najó azért a hülye kérdések kategóriájába ne menjünk már bele:D

Llew - 2012. 06. 18. 20:15

Komolyan te nézted a sorozatot?
Mert az Arcnélküliek nevű bérgyilkos szervezet tagja és tán máshol van dolga.

Once - 2012. 06. 18. 20:30

A sorozatban nem említették meg hogy mifélekiféle…Csak annyit hogy a vörös istent szolgálja.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz