login |

Motive: a 10. rész előtt – írta LaCRossE

2013. 04. 23. 18:14 - Írta: vendegblogger

12 hozzászólás | kategória: Kanada odavág, kritika,

Uhh, hosszú volt ez a pár hét szünet, a héten elvileg már folytatódik a Motive, jön a szezon utolsó 4 része.

A kanadai sorozatok mindig is kevés figyelmet kaptak ezen a blogon, pedig minden bizonnyal akadnak köztük érdekes próbálkozások, és néhány kivételesen jó sorozat. Nemrég bepróbáltam egy-kettőt, s miután a Continuum annyira nem jött be, a Motive című kriminek sikerült megfognia, berántania és magával ragadnia. (Ahogy olvasom winnie pilotkritikáját és későbbi véleményét, valamint a kommenteket, nem vagyok egyedül vele.)

Mese nincs, a Motive egy bitang jó nyomozós sorozat lett, ezt már az eddigi 9 epizód alapján is meg lehet állapítani, nem csoda, hogy az amerikai ABC betette a nyári műsorrendjébe. Aki szeretné, az winnie pilot kritikájában pontosan elolvashatja, hogy miről szól a Motive – bár az első pár rész még nem volt teljesen az igazi, már ott érezni lehetett az egyedi atmoszféráját.

Ugyanis a Motive-hoz hasonló nyomozós sorozat nem sok van – talán ha még létezne a Cold Case, akkor ahhoz tudnám hasonlítani, aminél talán nagyobb dicséretet nem is tudok mondani, lévén a hazánkban Döglött akták néven ismert nyomozós minden idők legjobb sorozata a maga műfajában.

A Cold Case-hez való méregetés több szempontból is szerencsésnek tűnik, hiszen több közös pontot is felfedezhetünk a két sorozatban: az első és legfontosabb a heti ügyek kérdése. A Motive-nál az a dolog adja azt a bizonyos pluszt az összképhez, hogy a nézők már pontosan tudják, ki volt a gyilkos/elkövető, és így teljesen más szemszögből nézzük a nyomozást, és ahogy a nyomozók próbálják kideríteni, ki is a tettes.

A flashbackek csak még inkább erősítik a hangulatot, ezt pedig nemcsak időzítésben művelik tökéletesen a készítők, hanem megadják a képi világát is: a visszaemlékezésre váltások ötletesek, nem egy sima Lost-féle “vrümmm”-hangeffekt kapunk, majd visszatekintést.

Ezek is már az átlag felé emelhetnék a Motive-ot, azonban itt még nincs vége a pozitívumoknak: a főszereplőket is nagyon eltalálták, persze a legjobban Angie-t (Kristin Lehman a The Killing-ből), akinek a karaktere egy igazi karizmatikus személyiség, határozott és rendkívül okos nő (sajnos nem túl gyakori a sorozatokban az ilyen), aki valószínűleg egy csapásra elnyeri a nézők zömének tetszését. De persze nem szabad elfeledkezni Vegáról (Louis Ferreira) sem, aki szintén sokat tesz hozzá a jelenetekhez, mellette még ott van a kóborcnok (Lauren Holly) és a néhány jelenetben zöldfülűként kezelt Lucas.

Ami pedig talán a legjobban elnyerte a tetszésemet a Motive-ban, hogy nem próbálják a heti esetek kárára beleszuszakolni a sztoriba a szereplők személyes drámáját. Félreértés ne essék, néhanapján foglalkoznak egy kicsit a karakterekkel is, szépen-lassan próbálják kibontani őket (bár egyelőre inkább Angie-ét), de épp csak annyi a magánéleti szál, amennyi feltétlenül szükséges – manapság ez ritka a nyomozós sorozatok között.

A végére pedig jön egy súlyosnak tűnő kinyilatkoztatás, de teljesen komolyan gondolom: a Motive a jelenlegi felhozatalból magasan kiemelkedik a nyomozós sorozatok között, az egyik legjobb a szezonban. Ezt a már fent leírt elemeknek köszönheti: karakterek, atmoszféra, az ügyek, a képi világ, minden egyes eleme remekül el van találva.

Így mindenkinek ajánlom, aki végre egy jó proceduralt akar látni. Bár nem ígérhetem, hogy senki sem fogcsalódni, de remélem, sokan rátalálnak a Motive-ra. Mert megérdemli.

12 hozzászólás Ne habozz!

Brynden Rivers - 2013. 04. 23. 19:17

Ez a 4. sorozat idén (Broadchurch, Utopia, Orphan Black) amit kihagytam volna, ha nincs itt róla ajánló.
Úgyhogy THX! :)

Valahogy más, mint az amerikai krimi-sorozatok, eltalálja a mértéket, természetes a színészi játék, a
helyén van minden eleme.
Még az amúgy szimpatikus network krimiknél, mint a Chicago Code is érződött az erőlködés, a POI meg pláne izzadságszagú.
Talán azért, mert a Motive nem akar minden áron “cool” lenni, hatást kiváltani, és pont ezért vált ki hatást az emberből.

u.i.:
Nagyon lassan esett le, hogy a főszereplő Gwen a Killing-ből. Gondolom mert annyira eltérő a két karakter :)

kuktin - 2013. 04. 23. 19:17

ha mar van ilyen jo sorozat akkor nincs gondom avval hogy minden velemenyiro velemenye 100% megegyezik,
a lenyeg minnel tobb ember kovese a sorozatot

tulipán - 2013. 04. 23. 19:23

minden szóval egyetértek :)

LaCRossE - 2013. 04. 23. 20:05

Így van, amikor winnie mondta, hogy ő ír, (ugye kérdeztem, kell-e tőlem kritika), ő is azt mondta, hogy a több kritika csak jobb, mert ez a sorozat tényleg megérdemli, hogy nézzék. Sajnos még így sem elég népszerű, de remélhetőleg idővel sokan rátalálnak. Ha már egy ember is elkezdi nézni az írásom hatására, már boldog vagyok.

fsanyee - 2013. 04. 23. 20:38

na jo rabeszeltetek… szedem a pilotot.

fv - 2013. 04. 23. 20:52

Van benne humor? (Nekem az hiányzik a mostani sorozatokból nagyon.)

winnie - 2013. 04. 23. 21:07

szerintem nem hangsúlyos, inkább amolyan finom, de ha nem említem kritikában (most lusta vagyok), akkor biztos semmi extra. a karakterek olykor húzzák egymást: a két fő olykor csipkelődik (nem romantikusan), az egyik kezdőzsarut olykor ugráltatják, a halottkém olykor fura dolgokat csinál.

ha krimi és humor, akkor ott a touch of cloth (bár ez inkább kőkemény paródia – nyáron 2. évad), vagy a vexed (bár ez is elvetemült olykor) vagy a mr. & mrs. murder. persze ezek inkább személyes kedvencek. utóbbi kettőről van kritika.

fsanyee - 2013. 04. 23. 23:21

hm, meg is neztem az elso reszt, bejon, johet a tobbi!

tussilagofarfara - 2013. 04. 24. 01:32

a szerző örömére én is bepróbáltam a pilotot, nézős lesz ez simán :)

fv - 2013. 04. 24. 10:50

Köszi winnie! Azért bepróbálom ezt is! :-)

wildart - 2013. 04. 24. 11:19

Mindenkinek csak ajánlani tudom,remek sorozat!

emeric - 2013. 04. 24. 19:13

Ha nem olvasom most, soha nem jövök rá, hogy a főszereplő a Killingben is játszott… Pedig ismerős volt. Viszont olyan, mintha azóta jó 10 évet öregedett volna…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz