login |

Doctor Who: kezdett a 8. évad – írta jky

2014. 09. 01. 21:20 - Írta: vendegblogger

256 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

(Akit érdekel, honnan érdemes kezdeni a Doctor Who-t, annak ezt és ezt a bejegyzést ajánljuk.)

Tizenkettőt ütött az óra, Peter Capaldi személyében megérkezett az új Doctor, az új főcím (melyet ez a fan made főcím ihletett), mi pedig egy mély lélegzetvétellel fejest is ugrottunk az új kalandba.

A 75 perces nyitó epizód rögtön azzal indított, hogy egy óriási T-Rex garázdálkodik Londonban, én pedig csak lestem, hogy mégis hogy a fenébe keveredett ez oda, illetve hogy igazából mi szükség is volt erre, pláne, hogy a CGI sem volt túl erős ennél a jelenetnél. De sebaj, hiszen nem sokkal később végre újra felbukkant a híres kék doboz, most éppen a Temze saras partjába fúródva.

Ahogyan anno Tennant vagy Smith Doctora esetében sem, úgy most Capaldié sem volt teljesen százas, mikor előbukkant a TARDIS-ból. Jelen esetben annyira nem, hogy nem csak hogy a korábbi „bajtársait” (Madame Vastra, Jenny, Strax) nem ismerte fel, de még Clara személyét illetően is csak ködös emlékei voltak.

Az első epizódban ugyan kaptunk egy „creepy” történetet (ki mástól, mint Moffat-től), melyben egy robot próbált emberré válni, de lényegét tekintve ez a rész inkább a új Doctor felvezetéséről (vagy talán jobb kifejezés jelen esetben az „átvezetés”) és elfogadtatásáról szólt. Azonban mindez ügyesen belesimult a történetbe, főleg, hogy sikerült olyan igazán remek jelenetet is írni bele, mint például amikor a Doctor a robotnak beszélt arról, hogy ha az minden részét apránként kicserélgeti, akkor legvégül ugyanaz marad-e?

You have replaced every piece of yourself, mechanical and organic, time and time again – there’s not a trace of the original you left. You probably can’t even remember where you got that face from.

Ezzel pedig meg is kaptunk a párhuzamba állítást a Doctort illetően: ha időnként újra és újra más alakot, személyiséget és stílust ölt, akkor ugyanaz a Doctor marad-e? Ez kivételesen jól megkomponált jelenet volt, amikor az ezüsttálcán mindketten meglátták a saját tükörképüket. A tovább mögött folytatom kicsit spoileresen.Az epizód végén a Doktor zavarodottságának már nyoma sem volt (hiszen eltelt egy “kis” idő közben), megérkezett az újradekorált TARDIS, Capaldi felöltötte az új ruháját (az a piros belső!), aztán pedig jött az a meglepetés, amire gondolom nem sokan számítottak.

It’s me, Clara. The Doctor.

Mikor meghallottam a 11. Doctor hangját a telefonban, könny szökött a szemembe. Ez a telefonbeszélgetés ismét egy olyan jelenet volt, ami újra megmutatta, hogy miben is rejlik a sorozat igazi ereje: igazi, hús-vér karakterek, valódi sorsokkal és érzésekkel.

A Trenzalore-ból telefonáló Doctor tudta, hogy az őt érintő elkerülhetetlen változás (azaz a regeneráció) Clara számára olyan „trauma” lesz, ami akár kettejük kapcsolatának végét is jelentheti. De nem is ő lett volna a Doctor, ha nem intézte volna el, hogy megkaphassuk a legszebb telefonos jelenetet a Lost „The Constant” című epizódja óta.

Clara, please, eh, for me, help him.

A készítők úgy gondolták, hogy ez még nem elég, ezért a rész végén gyorsan megmutatták nekünk az évad várhatóan nagy rejtélyét, Missy karakterét, aki állítása szerint a mennyországban tartózkodik, és – nem mellesleg – állítólag a Doctor az ő barátja. Számomra ez a átívelő szál egyelőre nem tűnik túl érdekesnek, de majd meglátjuk, hogyan alakul az évad során.

Clara tehát úgy döntött, hogy segít a Doctornak. Annak a Doctornak, aki már most is elég ígéretes, és ha az írók jól végzik a munkájukat, akkor Capaldin nem fog múlni, hogy élvezetesebbnél élvezetesebb kalandokban legyen részünk az immáron – ismét – újradekorált TARDIS-szal együtt, amire mellesleg most Clara mondta azt, hogy I don’t like it.

256 hozzászólás Ne habozz!

Xsz - 2014. 09. 01. 21:31

Jó volt a telefonos jelenet nagyon, de azért az Amy búcsút nem múlja felül. :)

Shyllard - 2014. 09. 01. 21:35

Iszonyat jó első epizód volt, eddig az újak közül ez jött be a legjobban. Capaldi szinte kisujjából rázta ki a karaktert, ami számomra iszonyat megnyerőre sikeredett. Végre egy Doctor, aki nem egy karikatúra. Az első 20 perc azért nem volt túl erős, bár ez nem a színészeken múlott, de miután a robot ellenségük került az előtérbe minden szál és minden színész fantasztikus volt, Jenna Coleman pedig eddig nem látott magasságokba jutott a szemembe, amire szükség is volt, hisz rengeteg jelent teljesen rajta múlott. Kár, hogy utána a 2. epizód már kicsit gyengébbre sikeredett, bár lehet hogy csak azért éreztem így, mert nem vagyok egy nagy Dalek rajongó. Ettől még számomra úgy néz ki Peter Capaldi lesz az egyik, ha nem a legjobb Doctor.

S0m30n3 - 2014. 09. 01. 21:37

Capaldit nem bírom, bejelentésekor azt mondtam, hogy kaszálom a sorozatot miatta, végül mégis megnéztem az első részt, megszokható a színész, de sajnos a sorozatot én így is kaszáltam, valahogy a sztori sem kötött le, meg már nem is érdekel túlzottan, hogy mi fog történni. Pedig emlékszem régen mennyire vártam az új évadokat. Elmúlt a lelkesedés.

A részben amúgy nagyon tetszett, hogy Clarat győzködni kellett, a legtöbb beszélgetés olyan volt, mintha nekem is szólna, hogy Capaldit bármennyire is nem kedvelem, attól még a Doktor ugyanaz és folytassam a sorozatot. Végül tényleg nem rajta vérzett el számomra.

Matt Smith telefonálása meg tényleg plusz pontot ér. Mondjuk sosem értettem miért nem tudnak úgy Doktort váltani, hogy egy-két részben mindkettő szerepel (pl. következő Doktor visszajön segíteni a jelenleginek, vagy valami okosság), szerintem simább lenne az átmenet, meg jó kis vérpezsdítés lenne az eddigi “éles” váltásokhoz képest.

zriff - 2014. 09. 01. 21:38

A dinón, a roboton és az új tardis belső kinézetén kívül szerintem nem volt jó rész. A szereplőkről: vastra egy arrogáns férfigyűlölő, strax atomhülye, jenny, clara semmilyenek, a doctor meg az idő nagy részében egyenesen bolond volt, a missy meg egyszerűen nem vehető komolyan mint fő gonosz vagy fő szereplő vagy bármi is legyen. A borzalmas hetedik évad után meg ez után nem sokat adok hogy valóban zseniális részek jönnek.

crashland - 2014. 09. 01. 21:39

nagyon tetszett az evadnyito, Capaldi miatt foleg, hibatlan, es matt smith jelenete is nagyon jo volt.

Viszont a 2. resz a “into the dalek” a legpocsekabb Dr. Who epizod, amit valaha lattam :-(

jky - 2014. 09. 01. 21:44

Érdekes, mert szerintem az “Into the Dalek” egyébként egy ötletes epizód volt, legalább picit más “oldalról” is bemutatta a Delekeket. :)

Silnehan - 2014. 09. 01. 21:55

Az első rész úgy zseniális ahogy van, a másodikkal meg sokáig nem tudtam mit kezdeni, de mikor a dalek a végén megdicsérte a Doktort, ott kapott egy löketet a dolog

orla - 2014. 09. 01. 21:56

Capaldi zseniális Malcolm Tucker, ugyanis abszolút nem sikerült semmilyen Doktor-tulajdonságot észrevennem rajta, ez színtiszta Tucker, csak most BBC One-on van, nem káromkodhat. És ez nem baj, mármint az, hogy Tucker, nem az, hogy nincs konstans fuck, mert ráfért már a sorozatra.
Coleman, azta, de elviselhető lett, ezt a múlt évadban lehetetlennek gondoltam. Azért nem bánnám, ha nem lenne, nem csak ő nem, hanem útitárs se, mert Capaldi elviszi a showt maga is bőven, de ha muszáj, akkor maradhat, nem akarok rögtön elkapcsolni, ha Coleman megjelenik. Ez persze az íráson is múlik.
A történet rendben volt, a trió jó trió, van kémia, viccesek, és úgy karakterük is van valamennyi.
A dinót szerettem, de nem kellett bele.
Tizenegyet szerettem, de ő se kellett bele, történetileg sütött róla, hogy felesleges, nekem legalábbis erőltetett volt – Matt Smith-t viszont bármikor szívesen látom. Mert nagyon jó színész volt, az a teljesítmény azért is volt kiemelkedő, mert az írás az katasztrófa volt.
Ugyanis most Moffat összekapta magát, abszolút nem hibátlan, de teljesen oké nyitóepizód volt.

Amit még megemlítenék, hogy ha nem mondták el húszszor, hogy a Doktor SKÓT, ÉRTED, akkor egyszer sem. Mármint tök jó, örülünk neki, pláne Tennant akcentusa után:), de nem vagyunk ostobák, felfogtuk ám az elején is.

Írom mindezt a második rész nézése közben, ami megint oké, csak nem tudok komolyan venni már semmilyen régi ellenséget, mert folyton visszajönnek, és úgy is tudjuk, hogy a rész végén a Doktor mind egy szálig kiirtja őket. Unalmasak na, de kellenek, elismerem.

Bruce - 2014. 09. 01. 22:10

az első rész szerintem rettentően sután indított, számos ki nem használt elem volt benne, kezdve Clarával és a nyomozó trióval…

nekem inkább bejött a 2. rész, főként úgy, hogy a dalekeket ki nem állhatom. Volt benne végre remek Doktor-Clara sziporkázó párbeszéd, ötletek, mókás kikacsintások (“mi ez? miniatűrizáló? filmötletnek jó!” na, ott hangosan kacagtam! :D). A hangulat is kellően doktoros volt – ellentétben az első résszel. Ott is inkább Matt Smith állította vissza az egyensúlyt a telefonos jelenetével.

Bruce - 2014. 09. 01. 22:12

“sosem értettem miért nem tudnak úgy Doktort váltani, hogy egy-két részben mindkettő szerepel”

Mondjuk erre az 50. éves rész rácáfol, de még az első évadban volt olyan, hogy a saját idővonalát nem keresztezheti… mer akkor jönnek a gonosz szárnyas démonok, amik megeszik az időt.

DarylD - 2014. 09. 01. 22:18

Jó volt az első két rész eddig, és Capaldi doktora is szimpatikus, de nekem a Matt Smith-Karen Gillan párost eddig nem sikerült felülmúlniuk, nagyon hiányoznak. Reméljük, évad végére annyira jó páros lesznek JLC-el, hogy kinevetem magam, amiért most ezt mondtam. :)

emese - 2014. 09. 01. 22:20

Hát… Capaldi jó színész, gyorsan bele is kezdtem a The Thick of It-be, nagyon bírom. Hogy külföldön mit vacakolnak még mindig a korával, enm értem.

Viszont: a Doktor előbb úgy tűnt, hogy Alzheimeresre regenerálódott, a második részre meg teljesen kilúgozták. Nem bánnám én, ha dühös, ha szomorú, ha egy kőbunkó is csak lenne már valamilyen. De most egy semmilyen figura. Nem tudom, hogy ez Capaldi szerepfelfogása-e vagy így írják, de ez így nem oké nekem.

Clara: soha nem bírtam, a Deep Breath-ben jól játszott, viszont ha a Day of the Doctor-ban találkozott még 2 változattal, akkor miért kell kiakadni azon, hogy regenerálódott a Doki? Az meg, hogy a nézőt kell inkább meggyőzni: paternalista hozzáállás, kösz, nem kell oktatni. Vastra hosszas beszéde idegesítő volt épp ezért.

A fő storyline az évadban: jó ember-e a Doktor. Értem én, hogy ő a címszereplő, de már harmadik éve (!) csak a Doktorral foglalkozunk: megölik-e, ki és miért, hogy ússza meg (6. évad), azután, mi a neve, mi a valódi neve, hol és hogyan hal meg (7. écad és különkiadások), most meg milyen a lelkiállapota. Minden egyéb csak ehhez díszlet. Moffat írásai kifáradtak, nincs új a nap alatt.

orla - 2014. 09. 01. 22:26

2. rész: jó ötlet, hamar feladták, utána pedig már láttuk vagy ötször, főleg Tizeneggyel, a történetet, a párbeszédet, az útitársat, a mellékszereplőket és a Doktort is.
Kérek jobb, eredetibb és még nem látott részt, köszönöm.

holly - 2014. 09. 01. 22:28

eddig iszonyatosan elégedett vagyok az évaddal. nem tudom, miért, de már a Deep Breath közben úgy éreztem, hogy mégcsak nem is kellett megszoknom Capaldi-t, egyszerűen ő a Doctor, és kész. pont. a Jenna/12 dinamika is valahogy olyan természetes, az ő párosuk az eddigi legjobbak közt van, az biztos. és mindezt úgy mondom, hogy úgy voltam vele, hogy Matt Smith-t nem tudja felülmúlni senki, mert ő aztán tényleg mindent beleadott. nem tudom, mit csinál Capaldi, de egy hete teljesen a hatása alatt vagyok és próbálom analizálni, hogy tulajdonképpen hogy lehet ilyen friss, új interpretációt adni a Doctor-nak (az, hogy komolyabb lett, nem is kifejezés), de mégis úgy éreztetni a nézővel, mintha mindig is ő lett volna a Doctor.

…én nem is értem, komolyan. tudtam, hogy radikálisan más lesz ez az évad, de arra, hogy ilyen simán fog menni az “átállás”, egyáltalán nem számítottam. szuper, szuper, szuper. alig tudom kontrollálni magam szombatig. :)

crashland - 2014. 09. 01. 22:30

emese: teljesen egyetertek, a masodik reszre meg a doktor is olyan semmilyen lett…

Az viszont teljesen okes szerintem, hogy a doktor a fofo mindig.

Egyebkent engem ezzel az epizodikus otvarszar reszekkel lehet nagyon felingerelni, semmi ertelme es rossz is.

Az egesz doctor who-ban rohadt nagy potencial van, erre jon egy ilyen resz :D

holly - 2014. 09. 01. 22:30

@emese

a sorozat neve ‘Doctor Who’. persze, hogy érdekes az, hogy hogyan hal meg vagy hogy milyen a lelkiállapota.

holly - 2014. 09. 01. 22:31

* Jenna/12 = Clara/12 természetesen.

Gábor - 2014. 09. 01. 22:36

Nekem az első rész felemás volt. Tennant számomra rögtön működött Doctorként, viszont Smith-t szoknom kellett 1-2 részen át és így vagyok Capaldival is.
Maga a nyitó történet nem lett volna rossz, de ahogy Moffat elhagyta Davies visszatérő karaktereit, én úgy hagynám el Vastráékat viktoriánus Londonostól, ahogy vannak. Számomra teljesen jellegtelen, céltalan és súlytalan karakterek és nem mondanak semmit már. Arra sem emlékszem, hogy hogyan jöttek be, mi a kapcsolatuk a Doctorral… Nem emlékezetesek számomra, na…
Szóval az első számomra felemás.

A második az Into the dalek viszont számomra az egyik legjobb Doctor Who rész volt! Danny Pink karaktere a promófotók és a név ellenére egy nagyon pozitív csalódást jelentett, Clara jelenléte sokkal hangsúlyosabb és fontosabb, mint eddig – csak el ne szúrják azzal, hogy minden részben ugyanazt csinálja (helyre tenni a morális kérdéseket). Az útitárs számomra nem kiszolgálja a Doctort, hanem partnerként viselkedik és nyilván nem tud annyit, de beteszi a magáét – ahogy most ebben a részben. No meg az a pofon… :D De azért amit mondott, az talán még lényegesebb volt.
Valamint itt már az új Doctor is sokkal inkább jelen van. Mindegyiknek vannak sajátos személyiségvonásai és azért meglepő is volt, mennyire nem foglalkozott azzal, hogy épp most meghalt körülötte egy ember – sőt, ezt még fel is használta arra, hogy mentse a többieket, vagy legalábbis életben tartsa. Illetve a “jó ember vagyok?” téma is úgy néz ki, központi téma lesz, mindenesetre, ebben a részben sokat boncolgatják, aminek én örültem. Mert a Doctorban rengeteg harag és indulat gyülemlett fel, aminek szerintem ideje helyet adni. Nem azért, hogy antihőst csináljanak belőle, hanem mert ő nem a Télapó! :)

emese - 2014. 09. 01. 22:36

Talán félreérthető volt, amit írtam: igen, persze hogy a Doktorról is szólnia kell az évadoknak. De arra gondolok, hogy a 9. vagy a 10. Doktor lelkiállapotát is meg tudtuk úgy ismerni, hogy közben önálló komplex történetek is ki tudtak bontakozni, pl a The Planet of the Ood-ban, vagy a The Parting of the Ways kétrészesben (és sok másban, ezeket láttam a napokban, ezek ugrottak be). Kész idegen fajokat, önálló történeteket tudtunk megismerni. Hasonlóan, az 5. évadban a “repedések a falon” storyline-nal párhuzamosan megismertük a Homo reptiliák egész storyját. Ott ezek a történetek, amelyeknek a középpontjában nem a Doktor állt, nem csupán metaforaként szolgáltak (mint a Deep Breathben a dínó illetve az egész clockwork-robotos cucc). Én ezt hiányolom, ha meg pszichológiára vagyok kíváncsi, akkor nézem a Terápiát.

jky - 2014. 09. 01. 22:49

Egyébként ha ránézek Capaldira, nekem is az jön le róla, hogy ő a Doctor és kész. Míg Tennant után Smith megszokásához kellett egy kis idő, itt szinte rögtön azt mondtam, hogy oké, rendben lesz ez. Na jó, a Deep Breath első 20 percében még nem, de a vendéglős résztől tényleg. :) (Ahogy már írtátok fentebb is)

Dark Energy - 2014. 09. 01. 23:00

Az új főcím nekem abszolút bejön, bár nem übereli a David Arnold féle intro-t.

Mindenféle elvárás nélkül vártam az új évadot. Gondoltam, hogy Moffat stílusa nagyon nem fog változni írásügyileg, de ha egyszer már összehozott egy Blink-et, van még remény.

Peter Capaldi, pedig számomra más akkor A Doctor volt, mikor bemutatták, sőt már akkor, amikor még szó sem volt, hogy esetleg ő lesz a következő. :-)

Kiváló színész David Tennat és Matt Smith is, remek Doctorok voltak, de amit Capaldi kisujjból megcsinál, mindenféle erőlködés nélkül, teljesen természetesen, az valami félelmetes. Nagyon fekszik neki ez a szerep, dúskál benne, egyszerűen zseniális.

poohtheone2 - 2014. 09. 01. 23:02

Csodálkoztam, hogy a 8×02-ben nem tettek több utalást (a korábbi/másik) Clara korábbi Dalek-voltára.

Az első epizód egy nagy wtf volt számomra, Vastráék rohadt idegesítőek.
A 2. rész már DW-s volt, de még szokni kell Capaldit.

Mikor kap már új szonikust?!

Dark Energy - 2014. 09. 01. 23:06

Tök jó, hogy nem tudok már írni és kihagyok betűket vagy mást írok.

A második részről csak annyit, hogy elég közepesre sikerült, az a pofon az nagyon ütött. Kaptunk most egy jó adagot az új Doctor stílusából, de azért annak örülök, hogy a humora, még ha cinikus is, azért megmaradt ahhoz képest, hogy a gyerekessége totál eltűnt, pici még van, de elenyésző.

humorpalanta - 2014. 09. 01. 23:29

Capaldi egy kitűnő színész, tényleg megoldotta kisujjból. De ezek a sztorik… Szánalmasak voltak… Szerintem a legrosszabbak. Konkrétan a dínónak semmi értelme nem volt, nem is illett sehova. Vastrából csináltak egy idegesítő karaktert, Jenny eltűnt, Strax alig jelent meg, pedig ő volt a legjobb. Clara karaktere visszafejlődött szintén. A Doktor jelleme meg nagyon idegesítő. Egyedül a titokzatos nő kelti fel a figyelmem. Érdekes, plusz a Bad Educationből jött. :D
Plusz Vod a második részben. :D Könyörgöm, egyszerűen nem értem, amit mond XD
Szóval, a lényeg, hogy többet, jobbat vártam volna. Ez eddig nagy csalódás.

Cara - 2014. 09. 01. 23:55

Az első rész eleinte kicsit vontatott volt, de a végére igazán jó lett. Tetszett, hogy Clara reakciói élethűek voltak és megviselte őt is a doktor átváltozása. Jenna Coleman rengeteget fejlődött, most már egyáltalán nem irritált. Capaldi tényleg remek választás volt a szerepre, de azért Matt Smith nagyon fog hiányozni.

A második rész alapötlete nekem nagyon tetszett, de maga rész elég semmilyenre, unalmasra sikeredett.

Máté - 2014. 09. 02. 00:28

Nekem tetszettek ezek a részek, jól beillik a szerepbe Capaldi(bár 2 részt én is kicsit gyengének éreztem),de még mindig nem tudok megbarátkozni Claraval.(hiányzik Amy és Rory, szerintem őket nem tudja semelyik másik útitárs felülmúlni, valamint a síró angyalokat is hiányolom.)

Mbebe11 - 2014. 09. 02. 00:32

Nagyon vártam a folytatást, kibírtam hogy ne nézzem meg a leakeket, ennek ellenére 3 szor kellett nekifussak mire végig bírtam nézni az első részt. Vontatott, unalmas volt. A drámázás a végén működött.
Capaldi rém irritáló.

Danee - 2014. 09. 02. 01:16

Én azt nem értem, hogy a Doctor miért telefonált, vagyis mikor? Mert ő nem abban a tudatban élt, hogy neki ez az utolsó élete? És honnan tudta, hogy mikor kell felhívni? :o Amúgy tetszett az évadnyitó. :)

Bruce - 2014. 09. 02. 01:48

Azelőtt telefonált, mielőtt kiadta volna magából azt a sok fényt a 7. évad zárórészének végén, és belépett volna a TARDIS-ba.

winnie - 2014. 09. 02. 05:11

akit érdekel, hogy honnan kezdje a doctor who-t, annak ezeket a posztokat ajánlom – az ebben a topikban adott válaszokat is a első linkbe illesztettem be, hogy meglegyenek egy helyen:

http://www.sorozatjunkie.hu/2013/07/14/honnantol-kezdjem-a-doctor-who-t/

http://www.sorozatjunkie.hu/2013/10/18/mi-a-helyzet-a-regi-doctor-who-epizodokkal/

Dzséjt - 2014. 09. 02. 09:30

@Danee

Miután a regeneráció első szakaszával lezúzta a környéket, és visszament a TARDIS-hoz, akkor telefonált. A The Time of The Doctorban szerepel is egy jelenet, amiben Clara visszateszi a telefont, mielőtt belép a TARDIS-ba – ez a jelenet most flashbackként újra látható volt a Deep Breath-be.

Jolly - 2014. 09. 02. 09:34

Nekem tetszett a két rész, szerintem Clara fejlődött, kíváncsi vagyok Pinkre is. Doctor szerintem még keresi a helyét, de látom benne a potenciált. Amúgy amikor 11 telefonált egyetlen reakcióm az volt: “Jaj ne már”
Külön örülok neki, hogy a sebesség lecsökkent, nem 120al robognak össze vissza, van idő felfogni mint régen. 11es idején nekem kicsit gyors volt a dolog, de mégis úgy éreztem mintha sokkal több minden történt egy részben Donna korában pl.

reelc - 2014. 09. 02. 09:58

Örülök, hogy visszatért a kedvenc sorozatom.
Szerintem Capaldi is remek Doktor lesz, mint az elődjei.
Esetleg akinek nem nagyon tetszett, adjon számára esélyt, hiszen ez egy olyan sorozat, ahol a főszereplő (és a mellékszereplők is) folyamatosan cserélődik, idő kell amíg megszokja az ember.

BadWolf - 2014. 09. 02. 10:00

Van egy nagyon jó kis zárt Doctor Who-s csoport Facebookon, akit érdekel nézze meg. Több, mint 20 000 tagja van.
Nagyon naprakész, bármi Doctorral kapcsolatos dolgot ki lehet beszélni, nagyon kedves mindenki. Persze angol tudás szükséges. Egyébként aktív magyar taggal ott még nem igazán találkoztam, remélem nem én vagyok az egyetlen :D

energy - 2014. 09. 02. 10:17

A fan made főcím alatt már vártam, hogy megszólal a GoT zenéje:)
Moffat elvette a kedvem a sorozattól, és az első rész nem hozta vissza. Az új Doctort sem kedveltem meg.

Brynden Rivers - 2014. 09. 02. 11:59

Ez az évadkezdés nem beszállási hanem kiszállási pont :(

– látszik hogy az új néző amerikainak készül a sorozat, olyan nézőt hülyének néző szájbarágás ment az 1. részben hogy majdnem áttekertem
A dinó egy két lábon járó allegória, semmi több
– oké értjük, hogy a Doktor magányos, de ezt nem lehetett volna egy emberi drámai történetbe ágyazni?

Aztán a 2. részt át is tekertem és semmit nem vesztettem vele.
A “lényeg hogy jó ember akarsz lenni” szöveg így kimondva a “nagy hatalom nagy felelősséggel jár” szintű óvodás és hamis szöveg.

– Moffat elfáradt, önmagát ismétli – dalekbe bújás jó ötletcrossover egy fanfiction-ben, de nem egy elvileg színvonalas tv-sorozatban nem annyira

– megint sci-fi űrhajó, megint katonák, megint főszörny ellen, megint (majdnem) minden katona meghal. Csak most nem volt olyan remek színész mellékszereplőként, mint Alex Kingston vagy Iain Glen, és a katonák se túl érdekesek

– A mellékkarakterek nem voltak túl érdekesek, a Vastra-hármas üde színfolt helyett inkább kötelező kellék volt. A 2. rész a legjobb mellékszereplője a dalek volt.

Clifford Alvarez - 2014. 09. 02. 13:00

én a következő sorrendben néztem a 2005-ös sorozatot, és mindenkinek így ajánlom:

• 1. évad 1-2. rész
• 7. évad 10. rész
• 5. évad 1-2-3. rész
• 1. évad 3. részétől a 3. évad végéig
• 5. évad 4. részétől a 7. évad végéig
• The Day of the Doctor
• The Time of the Doctor
• 4. évad elejétől a végéig
• a 4. és az 5. évad közötti specialok
(+ minden aktuális évad előtt a vonatkozó karácsonyi specialök)

:D
Egyébként tényleg így néztem, és ennek több oka volt, és komolyan csak ajánlani tudom ezt a sorrendet, és ez csak félig vicc. Egyes dolgok nagyon jól jöttek ki így nekem, pl. River története, na meg végül is időutazós sorozatról van szó :))

winnie - 2014. 09. 02. 13:12

“látszik hogy az új néző amerikainak készül a sorozat, olyan nézőt hülyének néző szájbarágás ment az 1. részben hogy majdnem áttekertem”

á, ezek a kifogások, meg béna amerikaizások… mi értelme egy angol sorozatot amerikaiaknak csinálni, ha angliában többszörös a nézőszám? az új nézők meg pláne, hogy jönnek ide? (mi változott tavalyhoz képest, ami miatt hirtelen másképp kéne a nézőkhöz szólni?)

ha véletlenül buta vagy egyszerűsített volt, akkor sincs a fentinek értelme. angliában tömegek nézik a sorozatot, kicsi és nagy – nekik, ha ez lenne a cél, lehet, hogy érdemes lenne gügyögni, bár nem hiszem, hogy erről lenne szó. amerikában viszont csak egy elég szűk réteg, tipikusan rajongók, scifisek.

orla - 2014. 09. 02. 13:21

Clifford Alvarez: Egészségedre. Mit értettél így meg belőle?

A hülye amerikaizás elég ostoba dolog. Amúgy is, a Doctor who mindig is szájbarágós sorozat volt, sok nagyjelenettel, meg könnyezéssel, meg a Doktor úgy is megment-tel. Ezen túl kell lépni, mert abbahagyni nem fogják.

Clifford Alvarez - 2014. 09. 02. 13:34

orla: Megértettem mindent, amit meg lehetett szerintem, plusz rengeteget olvastam is hozzá a tardis wikiről. Leegyszerűsítve annyi történt, hogy kihagytam a 4. évadot. Ez nem zavart jobban össze, mint a Star Wars előzmény trilógia megnézése a klasszikus filmek után. :)

edg - 2014. 09. 02. 15:06

Dw szerintem az ötödik évad óta lejtmenetben van, nem értem, miért nyalja mindenki Moffat hátsóját, mert egyszerűen unalmas részeket ír. Mindenki írói zsenialitásról beszél… Uggggyan már. Moffat csak egy futtatott prosti, akit már régen ki kellett volna dobni, tehetsége nincsen.
Clarát is max. azért castingolhatták, mert valamit nagyon jól csinált a szájával, mert színésznek béna.

Capaldi viszont jó fejnek tűnik.

orla - 2014. 09. 02. 15:20

Azért Moffat írta az újkori Who legjobb epizódjait: Empty child, Blink, The Eleventh Hours, Pandorica, stb. Igenis van tehetsége, nem is kevés, de csak standalone epizódokra, és már régen nem kellett bizonyítania, úgyhogy nem is próbálkozik (mindenesetre a negyedik rész most jó kritikákat kap, ahogy nézem, azt is ő írta).
Szóval túlzásokba se kell esni, amit el kell, azt el kell ismerni: jó író, de azért tényleg mehetne elfele lassan. Most. És jöjjön vissza vendégírónak.

Danee - 2014. 09. 02. 21:27

@Dzséjt

Rémlett valami, csak nem emlékeztem az mikor volt, köszi. Bár az még mindig kérdés, honnan tudta mikor telefonáljon. :P

fffffffffff - 2014. 09. 02. 21:51

Eddig ettől a két résztől nem estem hasra , Első rész szerintem gyenge volt , viszont Capaldi rohadt nagy szinész. Nekem nem tetszett a 11-es telefonálása(föleg amikor elkezd poénkodni azzal hogy öreg lesz-e) , nem kellett volna bele, a 3 fős kis csapatot lazán elhagyhatnák végre , csak töltelékek lettek mostanra. Rész végére feljavult , de igy se lett egy nagy rész számomra.

A második rész: Kiváló ötlet ,de gyenge megvalósítás ,igazán konkretizálhatnák végre hogy kb. milyen évszázadban vannak jelen ilyen erővel a Dalekok és mégis hogy sikerült ez hogyan építették fel újra a birodalmukat(a 7. évadban csak úgy bedobták őket , semmi magyarázattal), kikkel állnak háborúban (valszeg az emberekkel) stb.

Clifford Alvarez - 2014. 09. 02. 22:30

A telefonról annyit, hogy szerintem a tardis hatása, úgy mint az idegen nyelvek automatikus fordítása. A tardis környezetében a telefonhívások pontosan akkor érkeznek be, amikor kell, mindegy, hogy hol és mikor van épp a doktor és a companion. Láttunk már ezer példát erre a sorozatban :)

Brynden Rivers - 2014. 09. 03. 10:18

@winnie: A reklámbevételek miatt természetesen :)

A BBC-n nincs reklámbevétel. A BBC America-n van.
Megszorítások vannak a BBC-nél Angliában, ami miatt az egész BBC 3-at megszűntették és a BBC kaszálja el a sorozatait
– Ripper Street
– Doctor Who Confidential
– Merlin
– Lip Service stb.

A BBC már messze nem az “Anglia lecsap” zászlóshajója.
Broadchurch – ITV, Utopia – Channel 4.

Legalábbis jóval több olcsóbb kamaradrámás miniseries-t csinálnak mint drágább több évados sorozatot.

Brynden Rivers - 2014. 09. 03. 10:29

@winnie: Reklámok a BBC America-n http://advertising.bbcworldwide.com/home/advertisewithus/bbc-platforms/bbc-america

“Angliában tömegek nézik a sorozatot” LOL

Pont ellenkezőleg – 10M helyett már csak 6,8 M :)

http://www.doctorwhotv.co.uk/deep-breath-uk-ratings-65855.htm

Közben a USA nézettség nőtt – kb. 3 millió nemfizető angol nézőt cseréltek be 2 millió fizető amerikaira.

Ezért amerikanizálódott a Doctor Who
http://plarko.com/tv/americanizing-doctor/

winnie - 2014. 09. 03. 11:14

Brynden Rivers: az ég meg kék. nem értem, mit akarsz mondani. hiszen te is ugyanazt írtad le, mint én. a doctor who anglia egyik legnézettebb sorozata? igen. amerikában a töredéke nézi csak? igen. akkor mi a vita?

amit linkeltél, az direkt kiemeli, hogy az 1996-os special és az új sorozat amerikanizálta a DW-t. és., hogy moffat hozza vissza a sorozatot. sőt, hogy pont az új doktorral és az új évaddal hozza vissza. ráadásul én a változásra kérdeztem rá. arra, hogy miért pont most írod ezt. mert semmi sem változott igazán az általad jelzett irányba.

“Közben a USA nézettség nőtt – kb. 3 millió nemfizető angol nézőt cseréltek be 2 millió fizető amerikaira.”

akkor maradjunk a tényeknél. jött pár (4-5-6) százezer új amerikai a premierre az előző évadhoz képest. így van, természetes evolúció, végre fedezik fel a sorozatot. még nincs meg a mostani szombati nézőszám, de akkor kiderül, hogy mennyi marad. az angol premier pedig vesztett pár százezer nézőt a tavalyi fináléhoz képest. de csak a fináléhoz képest, mert a premier nézettebb volt, mint a legutóbbi doctor who-részek zöme. mert a sorozat térvesztés már egy ideje elindult.

ha bármi is változott, nem most változott. a tények legalábbis erre utalnak. de persze minden szezonban pontosan ez van. akinek valami nem tetszik, megpróbálja a maga igazát alátámasztani valamivel. de jobb saját gondolatokkal.

winnie - 2014. 09. 03. 11:20

“”A BBC már messze nem az “Anglia lecsap” zászlóshajója.
Broadchurch – ITV, Utopia – Channel 4.”

nyilván elismertségre célzol, nem nézettségre, mert utóbbi alig nézett, de nem hiszem, hogy a bbc panaszkodhatna, hiszen van nézett (nyilván a DW-nél nagyobb számokkal is, 10M fölött) és elismert sorozata is bőven. ahhoz képest, hogy közszolgálati csatorna.

a lényeg a fentiekhez: én elhiszem, hogy ez vagy az ilyen lett, amerikanizálódott, nem értek hozzá, csak a tényekbe tudok kapaszkodni, amik egyelőre nem azt mutatják, hogy ez ennyire mechanikus lenne. mert akkor mindenki azt csinálná. sokkal bonyolultabbak ezek a dolgok.

pytta - 2014. 09. 03. 13:37

Azért nehéz a DW-ről bármit is írni, mert folyton a különböző rajongói körök ördögi köreibe ütközik az ember. Pl.:
– Moffat egy állat/Moffat egy zseni/Moffat felemelte a DW-t/Moffat romba döntötte a DW-t
– Csak a Russel T. Davis éra a király / csak a Moffat éra a király
– csak az eredeti DW a DW / csak a New Who a DW, a régi nézhetetlen szar
– össze vannak kuszálva a timeline-ok, értelmetlen szar, nem konzekvens az egész / nem kell foglalkozni az ellentmondásokkal, ennek a szórakoztatás a lényege
– csak Eccleston volt a jó Doctor / csak Tennant volt a jó Doctor / csak Matt Smith volt a jó Doctor / Capaldi az eddigi legjobb Doctor
– milyen sorrendbe nézzem meg, hogy szálljak be / hány részt lehet kihagyni, hogy még értelmes legyen
– szar a companion / legjobb ez a companion / hiányzik Amy / de jó, hogy végre nincs Amy
stb. stb.

Ezek olyan feloldhatatlan viták, amiket szerintem felesleges újra meg újra megköröztetni, mindenkinek megvan a véleménye róla.
Magáról a részről: kezdésnek szerintem elment, egész klasszikus feelingje volt, a váltás szerintem jól sikerült. A történet viszont iszonyat blőd, kicsit emlékeztetett a legelső 2005-ös részre a próbababákkal, szóval bevezetésnek jó, meg lekötött 75 percre is, de azért nem ez lesz a kedvenc részem. És remélem lesznek jobbak is az évadban, mert különben nekem is ez lesz a kiszállási pontom :)

Gábor - 2014. 09. 03. 23:04

Sok komment volt már, többek között az enyém is, de elfelejtettem kiemelni a második részből egy nagyon fontos momentumot, ami amúgy az utolsó kommentekhez is fűződik egy kicsit.
Engem nagyon zavar az amerikai filmekben, amikor “azt akarom, hogy tedd meg ezt/azt”, “most idejössz és ezt teszed”, “ide fogod adni ezt és ezt”, stb. Tudjátok, mire gondolok.
Amikor a katona az elején a TARDIS-ban ébred és fegyvert fog a Doctorra, hogy akkor most szépen elviszel a hajómhoz, és ő folyton ellenkezik, hogy megy ez másképp is, majd a végén kinyögi, hogy “elvinnél, kérlek”. Itt én annyira boldog voltam! :D Ez számomra egy hatalmas visszaigazolás, hogy nem csak engem zavart, de végre valamelyest ez helyre került! :D

Gábor - 2014. 09. 03. 23:04

Annyiban fűződik, hogy ugye a Doctor nem amerikai, így nyilván nem is megy bele ebbe az amcsi-féle verbális adok-kapok kakaskodásba. :)

winnie - 2014. 09. 04. 05:23

“Dw szerintem az ötödik évad óta lejtmenetben van, nem értem, miért nyalja mindenki Moffat hátsóját,”

pedig ezek annyira egyértelmű dolgok. van, akinek ez a stílus jön be, másnak pedig más írók stílusa. ha nincs moffat, akkor itthon sem lenne ilyen népszerű a sorozat, hiszen nálunk is az 5. évadtól ugrott meg a doctor who népszerűsége. mégpedig elég nagy mértékben.

teljesen érthető, hogy egy Váltásnak, legyen az showrunneri vagy főszereplői, lesznek ellenzői. és ez így van jól. az viszont valahol megdöbbentő, hogy van, aki nem tudja elképzelni, hogy van, aki másképp gondolkodik, mint ő, mást vár el a sorozattól.

winnie - 2014. 09. 04. 05:24

az amerikai nézettség így alakult – a kiugró premiert követően azonnal az előző szezon szintje alá esett:

Doctor Who – 2,189M; 18-49: 0.9
Doctor Who – 1,225M; 18-49: 0.5

és ezzel be is fejeztem az OFF-ot, és kirakom oldalra a topikot.

Brynden Rivers - 2014. 09. 04. 10:53

@winnie: Köszönöma az oldallinket.

Abban tényleg tévedtem, hogy teljesen független a nézők összetételétől az, hogy Moffat önismétlővé vált és kontroll híján túlpörgött

Inkább az lehet a magyarázat, hogy azok sorozatok jók több évadon keresztül amit egy csapat ír kik nyesegedit egymás hülyeségeit. A Doctor Who-nál ez úgy tűnik nincs így.

Az TÉNY, hogy a sorozat angol nézettsége csökkent az évek folyamán 10M->6,8M, míg az amerikai 0-ról 2,3M-re nőtt.

Az is tény, hogy a BBC sorozatokra költött kerete jelentősen (ha jól tudom kb. harmadával) csökken a 2008-2015 időszakban.

korum - 2014. 09. 06. 22:25

Most ez a Robin Hoodos rész olyan régidoktoros lett. Jó volt.

Danee - 2014. 09. 07. 01:04

Nekem is bejött ez a rész. Bírom az új Doctort, nem lesz itt gond. :)

jky - 2014. 09. 07. 20:56

Jó volt ez a Sherwood tényleg, szimpatikus volt a Robin Hood is. :)

soufflegirl - 2014. 09. 08. 00:29

@pytta
Egyetértek, szerintem is teljesen felesleges ilyesmiken vitatkozni.

Nekem eddig nagyon tetszik az új évad, főleg a legutóbbi rész. Már régóta vártam arra, hogy visszamenjenek a középkorba, és jó is lett.

Capaldi Doktora más, mint az előzők, de szerintem szuper. Clarát én eddig is szerettem, mostanában egyre jobban.

Amúgy a Deep Breath végleges nézettsége 9.17M lett, plusz mutatták mozikban is, elég jó bevétellel. Gondolom ez azért számít valamit.
http://www.doctorwhonews.net/2014/08/deep-breath-final-uk-ratings.html

Egyébként utánanéztem, és a “rendes” részeknek szinte sosem volt 10M a nézettsége, az inkább a karácsonyi részeknél vagy egyéb különkiadásoknál fordult elő.

Brynden Rivers - 2014. 09. 08. 11:33

A rész tényleg jó volt – Mark Gattis írta :)

@soufflegirl: Tényleg szép nagy nézettség lett végül
Ebbe nagyon bele lehet keveredni nekem is sikerült, sorry.

Average audience of 6.79M, peak 6.96M
final ratings for the week, which include BBC iPlayer viewers and others who watched the programme within a week of its transmission, showed 9.17 million viewers
http://en.wikipedia.org/wiki/Deep_Breath_%28Doctor_Who%29

A BBC elég sajátos és változó módszertan szerint közölte az évek folyamán a nézettséget, pl. a netes nézettséget régebben külön közölték, most beleszámolták.

orla - 2014. 09. 09. 23:42

A harmadik rész kis nyugis volt, újranézni minek, de egyszer bőven elment.
A következő epizódban bízok, hátha végre egy emlékezetes részt is kapunk idén.

notimetoulouse - 2014. 09. 11. 08:06

Még csak az 1. részt láttam:
Engem nagyon izgat, hogy hogyan oldották meg az írók az “ismerős arc” kérdését, különösen azért mert abba a nevezetes 4. évados Pompei-es részben nemcsak Capaldi tűnt fel, de Amy is, aki ugye szintén skót…
A 7. évad során nem sikerült megkedvelnem Clarát, semmilyennek, túlmisztifikáltnak tartottam egy szuperházaspár után pláne.. Most viszont ő maradt az egyetlen kapocs a 11-eshez, szóval elfogadtam.
Capaldit meg lehet majd szokni, kezdéskor szerintem ez a kérdés, nem az, hogy jó színésze,mindenesetre kellett Matt Smith segítsége, tényleg sírós volt.
A nyitó rész élvezetesre sikerült, jó kis poénokkal, de igazán ütős bemutatkozó részt mégiscsak a 11-es doktor kapott, azt brilliánsra kellett írni ahhoz, hogy mind a két (három) új karaktert elfogadjuk. Itt Moffat talán nem próbálkozott annyira, azért remélem, hogy jobb évad lesz, mint a 7. volt, nekem abból csak a Power of three maradandó, meg hát Pondék búcsúja…

LaCRossE - 2014. 09. 14. 01:29

Fuh, hát ez a rész hátborzongatóan zseniális volt. :)

Dark Energy - 2014. 09. 14. 07:58

Brutálisan jó rész volt ez a negyedik.

K-10 - 2014. 09. 14. 09:55

Az.

LaCRossE - 2014. 09. 14. 12:45

http://www.tvfanatic.com/2014/09/doctor-who-season-8-episode-4-review-listen/

Ennek a kritikának a végén egy eléggé őrültnek, de mégis megalapozottnak látott teóriát olvastam, hát, basszus, ha EZT meglépnék…

LaCRossE - 2014. 09. 14. 12:47

oké, átgondolva rendesen a dolgokat (nem jó dolog elhamarkodottan kommentelni) azért ez mégis valószínűtlen. Esetleg egy spin-off ötletnek nem lenne rossz.

jky - 2014. 09. 14. 23:08

Jó rész volt, de nem ilyesmire számítottam, meg a végéig nem is nagyon tudtam, hogy mit akarnak kihozni belőle: egy creepy történetet, vagy valami mást, de aztán úgy mindenféle lett egyszerre. :) War Doctor, gyerek Doctor, félelem, “ne nézz hátra”, “hallgas”, Pink leszármazott, randevú, volt itt minden. Egyébként nekem különösen tetszett a randi az elején, nagyon jó a kémia Clara és Pink között, az egész bénáskodós-elsőrandis helyzet olyan természetes volt. Lehet, hogy valójában is kicsit feszélyezettek voltak a színészek, azért sikerült ilyen jól. :D

jky - 2014. 09. 14. 23:12

*javítás: “hallgass” (nem kellene fáradtan írnom).

De ha már új hsz-t kellett írnom, akkor még annyit, hogy Clara jól nézett ki szépen kisminkelve, feltűzött hajjal, magassarkúban. Ezt még “fontos” volt megemlíteni. :D

fffffffffff - 2014. 09. 14. 23:49

Kiváló rész volt , eddig a szezon legjobb része. Jól értelmeztem hogy árvaházban volt a gyerek doktor?(vagy volt sok testvére) , mert nekem úgy rémlik hogy a 10. búcsújánál az anyja volt ott(bár nem derül ki pontosan).

Brynden Rivers - 2014. 09. 15. 10:59

9,5/10
Moffatnak minden dinoszaurusz meg van bocsátva :)

Nekem elsőre nem esett le, hogy

– az a Baby Doctor volt

– Clara indítja el a Doctor “mindnekinek volt már olyan álma, hogy” félelem-racionalilást, és

– nincs semmifajta szörny, ami durvább, mint a Weeping Angels, Vashta Nerada és a Silence.
ügyes toposz-ellepontozás + önirónia Mr. Moffat!

– a pajta amiben a Baby Doctor alszik ugyanaz ahol a War Doctor akitválja a Moment-et.

azért kell a Doctornak társ, h. ne legyen egyedül a félelmével

De másodszorra igen :) 3adszorra még jobb volt a rész.

@LaCRossE: Clara kvázi TimeLady lenne, ha emlékezne az “előző”/”következő” életére
Van annyira önálló és egyenrangú a Doctor-ral, mint River (aki tényleg TimeLady volt), befolyásolja az univerzum sorsát és nincs előre determinálva halála mint River-é.

De őt nyilván nem lehet a Doctor, hiszen a Doctor idővonalához van hozzácsatlakozva.
Meg amúgy is ha Jenna-Louise Coleman kiszáll a sorozatból idén, tehát ez mind fan-fiction.

Vagy nem?

Brynden Rivers - 2014. 09. 15. 11:01

*félelem-racionalizálást

@jky – Coleman szépsége azért nem annyira újdonság :)
http://www.mirror.co.uk/tv/tv-news/jenna-louise-coleman-pics-check-out-1811737

jky - 2014. 09. 15. 11:22

@Brynden Rivers

Nem volt az annyira baby szerintem, inkább kisgyerek. A pajta tényleg ötletes volt, de a War Doctor idején nem így nézett ki, ezért nekem sem ugrott be azonnal, hogy ez az akar lenni. Aztán mutatták egy pillanatra a War Doctort is.

Képeket nem nézegettem Jennáról, mostanra mintha picit fogyott volna, mintha nem lenne akkora telihold arca. :D

Brynden Rivers - 2014. 09. 15. 11:27
jky - 2014. 09. 15. 12:36

Oké, hát végül is a “kicsi” szót is jelenti, de itt helyesebb lett volna inkább a “child” szót használniuk, hiszen kb. annyi idős lehetett, mint a kis Danny (Rupert), az meg már nem baba. :)

Szimpatikus ez a Pink srác egyébként, kíváncsi leszek, milyen útitárs lesz belőle. :) És remélem, hogy a Heaven főszál is valami jó dolog lesz majd a végére, meg örülnék még annak is, ha a Doctor életéről, más Time Lordokról, Gallifrey-ről is lenne még valami, jó lenne ebbe az irányba vinni a sztorit.

szala - 2014. 09. 15. 19:10

Aki még nem látta a ‘Listen’t NE OLVASSA TOVÁBB
Van egy TEÓRIÁM, ami lehet h be fog következni, lehet h nem, szóval mindenki csak saját felelősségre olvassa.
Szóval: Clara összeköttetésben volt a Tradissal és csak a saját rokonai idővonalán ugrált össze vissza. Ugye a legvégén a doctorhoz jutottunk, azaz a doctor a rokona, a teória szerint a fia! Ugye Amy esetében is, Amy nem volt timelord, mégis River az lett, mert a Tardisban “készült”, ugyanúgy előfordulhat ez most is, csak a kisgyerekből lesz épp mindenki kedvenc időutazó hőse, vmint, Orson is mondta h az időutazás náluk családi vonás (és azt is tudjuk h ugye a doctornak van 3 unokája, az egyik Susan, a másik simán lehet Orson) és így Clara azért van végig ott az életében és vigyáz rá, mert ő az anyja.

gunter - 2014. 09. 15. 20:19

@szala
Érdekes teória, sokaknak megfordult már a fejében, meglátjuk.
Egyébként Capaldi zseniális volt ismét, Colemannal nagyon jók együtt. Csak így tovább, nagyon Moffates volt helyenként, de nagyon élveztem a részt. Csak így tovább

Néma Harcsa - 2014. 09. 17. 11:31

Feltehetően azon kevés kivételek közé tartozom, akik csak Capaldi miatt kezdték nézni ezt a évadot (Malcolm Tucker for president!) Illetve a kilenvenes évek elején valamelyik magyar ponyavkiadótól megvolt Az idő fogságában című Dr. Who regény, ami tök érdekes és más volt, mint amit addig megszoktam, de akkoriban nem lehetett magyarul hozzáférni a filmekhez, később meg afféle brit hóbortként tekintettem rá. Mindenesetre a regény miatt volt némi a fogalmam sorozat univerzumáról.
Szóval: Capaldi ebben is remek, jók a párbeszédek, a 4. rész pedig történetileg is és minden tekintetben kiváló volt, csatlakozom a 9,5/10-hez, sci-fiben ez számít a minőségi kategóriának.

Néma Harcsa - 2014. 09. 17. 11:32

A Robinoson meg sokat nevettem.

Néma Harcsa - 2014. 09. 17. 11:36

(Kicsit off, de ez az arcberendezés felejtehetlen: http://giphy.com/gifs/wzAoD32K6u0X6/tile?undefined )

Trolljaegeren - 2014. 09. 18. 15:43

Nekem ez a rész ‘Blink’ magasságokba emelkedett.

orla - 2014. 09. 20. 16:10

Azért de kényelmes volt már ez a “nyúljál bele ide, oszt visszautazunk az idővonaladon”-kütyü. De sokszor lehetett volna eddig is használni.

Nekem erőltetett volt néhol (jaj, hát nem, hát nézd, Clara van a Doktor ágya alatt, és aszta, hát miért pont a Doktor gyerekkorához kerültünk, és jé, egy rossz snitt a Háborús Doktorról, hűha), de az érdeklődést fenn tudta tartani minden percében (az univerzum vége, most komolyan?), Pink kicsit fafejű, de összeillik Clarával, minden tiszteletem Coleman-nek, hogy abban a cipőben futni tud, és tényleg csinos volt, és már elviselhető is,

valamint az a félelmes beszéd nagyon jó volt (mivel félsz, gyorsabb vagy, és nálad van az előny), ezért ötös.

orla - 2014. 09. 20. 16:25

Ja, meg az ólomkatona – ha nem vetted észre az ordító hasonlatosságot, ami Danny meg O. között van, azért a képedbe nyomjuk az ólomkatonát, ami CSALÁDI ÖRÖKSÉG. Basszus. Ez az a szintű hülyének nézés, mint az első részben, mert tudod, a Doktor most skót, ÉRTED?

Cserébe viszont mekkora volt, amikor random besétál az étterembe, és integet Clarának, hogy akkor most tessék jönni.
És azt is kedvelem, hogy Clara nem szívbajos, igaz, hogy csak egy randi, de ha már van időgéped, használjuk ki.

LaCRossE - 2014. 09. 20. 18:37

orla: szerintem te félreérted a dolgot, nem azért hozták be az ólomkatonát, mint családi örökség, mert totál infantilis idiótáknak nézik a nézőket, és anélkül fel nem fogták volna h. köztük rokonság van.

orla - 2014. 09. 20. 19:08

Nekem nagyon úgy jött le.
De hanem akkor miért?

Dark Energy - 2014. 09. 20. 22:55

Na ez az ötödik megint olyan rész lesz, hogy később jövünk rá, hogy zseniális volt.
Szeretem a skizofrén váltásokat a részek között, mintha eddig nem szerette volna a Doctor a nevetést, most meg viccet mesél, hogy nevessenek. Ugyanez az öleléssel, egyszer tiltakozik, máskor meg elviseli.
Ugyanazon helyzetre egyik részben teljesen ellentétesen reagál, mint a másikban.
Totálisan kiszámíthatatlan, ez tetszik.

jky - 2014. 09. 21. 21:00

Nagyon jó rész volt, ötletes, látványos, igazi DW epizód.

vilmos.nagy - 2014. 09. 21. 22:39

Tényleg nem volt rossz. A fényképezés kifejezetten tetszett, hogy az egyes szintek, ugyanabban a díszletben, de megvilágításban másként miként különböztek. Ellenben a történet nekem nagyon kusza volt, bár az ötlet tetszett.

Néhány dolog, ami nagyon nagyon fura volt, s számomra kérdéses még:
– Hogy kerültek be a bankba a legelején? Mikor elengedik a „memory worm”-ket, akkor már a bank egy eldugott helyén ülnek, nem? Hogyan jutottak oda? A TARDIS-szal? Miért nem mentek egyből a zárt terem elé, s ültek ott a Sun Stormig, csöndben…
– Honnan tudta Saibra, hogy az öltönyös csávónak milyen ruhája volt?
– Miért kellett az öltönyös csávó? Miért nem vitte be akkor a bombát Saibra a bankba? Vagy miért nem az öltönyös csávó ment velük?

Kb. ennyi…

Capaldi nagyon tetszik, az évead se rossz. Karabraxos meg első blikkre nekem nagyon Missy szerű volt (az a „messy” beszólása még rá is tett erre egy lapáttal), de lehet, ez totál hülyeség…

G. - 2014. 09. 22. 20:46

SPOILERES!
vilmos.nagy:
Az első kérdésre szerintem a bank biztonsági rendszere a válasz. A doki mondja is, hogy “csendes” időben nem tudott volna bejutni a páncélterembe a TARDIS-szal. Gondolom ez vonatkozik a bank többi részére is, így azt tartom valószínűnek, hogy az a hely, ahol felébredtek, volt a legközelebbi még TARDIS-szal is járható (és kb. biztonságos) pont.
A másodikra: láthattuk, hogy a Doki személyesen is találkozott a taggal. Így akár el is mesélhette a ruházatot az alakváltó csajszinak. A kis eltérések nem hinném, hogy észrevételre kerülnének. Ki figyelne arra, amikor van bio-elmeszkenner? :D
A harmadikra: Az öltönyös csávó DNS-e kellett ahhoz, hogy ne pörköljék őket halálra a perzselők, amik (a rész eleji nagyon jó bemutató alapján) a “leheletszkenner” alapján működnek. Gondolom ő volt a “belépő”, a bank egy ügyfele, tehát ő nem is tudott róla, hogy közreműködött volna a dologban.
Nekem így tűnik logikusnak.
Amúgy borzasztó jó rész lett, szerintem a sorozat egyik legjobb epizódja. A stílusa (főleg az eleje felé) pedig kiválóan idézi (vagy csak én vagyok így?) a bankrablós filmeket, pl. az Ocean’s trilógiát.
ULTRA SPOILER:
Tisztázásképp:
Jól értem, hogy a doki volt a tervező, és az akkora már öreg bankvezető csaj hívta a jövőből direkt azzal a céllal, hogy kiszabadíttassa az elmeszkenner nőstényét?
Egy dolgot nem értek:
-Hogy csempészte be a Doki táskákat a bankba? Bement nézelődni és “ottfelejtette” őket?
-A legvégén visszakapta a törölt emlékeit?
G.

orla - 2014. 09. 22. 21:18

Bankos filmek paródiája, erősebb Malcolm Tucker behatással, de amúgy mindezt már láttuk, és előzetes alapján a következő részt is.
Nem túl izgalmas, szigorúan egyszer nézős, spórolós rész, a nála sokszor jobb God Complex (hetedik évad) utánzata.

jky - 2014. 09. 22. 21:29

@G.

Jaja, Ocean’s filmek ugrottak be nekem is azonnal (pedig nem vagyok oda értük).

“Jól értem, hogy a doki volt a tervező, és az akkora már öreg bankvezető csaj hívta a jövőből direkt azzal a céllal, hogy kiszabadíttassa az elmeszkenner nőstényét?”

Így van. Megbánta a csaj, amit tett, így akarta jóvátenni, és a Doctor segítségét kérte.

(+javítás: akkorra ;))

G. - 2014. 09. 22. 21:36

jky: Remek, jó tudni, hogy rendesen értelmezem az ilyen dolgokat! :D
Az “akkorra” meg annyira övön aluli a helyesírás ellenőrzőmtől! Értelmes szó így is, csak tök mást jelent és fel sem tűnik, ha nincs aláhúzva. Igazán kitalálhatná már a Google Chrome, hogy mit akarok! :D
G.

vilmos.nagy - 2014. 09. 22. 22:54

G.:
második: A doki nem emlékezett rá, hogy találkozott a faszival. Hogyan mesélte el a csajnak? A csaj se emlékezett rá.

És továbbra sem értem, miért kellett a pasi, vagy miért kellett Saibra. Ebbe a bankba bárki vihet be dolgokat, nem? Ha igen, miért nem Saibra vitte be őket? Ha nem, akkor miért nem az ürgével mentek a táskáért?

Továbbá mégegy: hogyan jutottak ki az elején a bank hátsó részeiből az utcára? Ha kijutottak az utcára, miért kellett a hátsó részen kezdeniük? Miért nem mentek el a francba?

Az ötlet, a megvalósítás tényleg kurvára tetszett, de ezek olyan nagyon gyomros logikai bukfencek… :-\

Yetti - 2014. 09. 25. 20:25

vilmos.nagy
A világ legjobban őrzött bankjába szerintem nem mászkálhat csak úgy be mindenféle csöves…. ebből fakadóan lemásolnak egy már volt/leendő ügyfelet, aki elég fontos/elismert/gazdag ahhoz, hogy igénybe vegye a bank szolgáltatásait és aki valószínűleg nem ment volna bele, hogy segít nekik kirabolni a bankot kockáztatva azt, hogy az agyát rövid úton eltávolítják a helyéről. Ezért nem ő vitte be. Szerintem ez azért annyira nem elképzelhetetlen.

Brynden Rivers - 2014. 09. 27. 00:00

Megint tűkön ülve várom a következő epizódot
és már 3szor néztem meg a 4-5. részt. :)

Szerintem lehet akár írás az 5. részről, ez volt annyira jó és nem kapcsolódik a fő történethez, így bárki megnézheti.

Brynden Rivers - 2014. 09. 27. 00:08

@vilmos.nagy: számomra nem maradt kérdés, logikusan volt összerakva az epizód. A válaszokat G. és Yetti már leírta.

– a táskák jóval a rablás előtt kerültek be a bankba szerintem – időutazással ugye ez sima ügy
– Nem a bankban voltak az elején, hanem a közelében

Wisp - 2014. 09. 27. 19:37

Nem értem, miben hasonlít az ötödik rész az amúgy hatodik évados God Complexre azon kívül, hogy mindkettőben van szörny, labirintusszerű helyszín meg epizódszereplők – ami azért a DW részek elég nagy hányadát fedi le. Nekem épp az tetszett, hogy ezzel most olyan témához nyúltak, amit az új sorozat során legalábbis még nem dolgoztak fel, ráadásul egész merészen választottak azzal, hogy a Doktort egy mai fogalmak szerinti bűntény elkövetőjévé tették, mindeközben viszont nagyon is DW-s volt az egész. Nem tudom mennyire szándékosan, de (nálam) remekül működött a mézesmadzageffektus: amikor a Doktor arról kezd beszélni, hogy mindannyian megtalálhatják, amire a legjobban vágynak, és az embernek rögtön eszébe jut a Gallifrey-t rejtő festmény, vagy legalábbis valami ahhoz vezető nyom… erre kiderül, hogy a Doktor jutalma az, hogy megmenthet egy fajt. Gondolom ízlések és pofonok, de engem mindig nagyon meg tudott venni a sorozat az ilyen aranyos húzásokkal.
Az évad kezdését én is nehézkesnek éreztem kissé, bár a dalekost kivéve szerintem igazából minden rész a helyén volt, de valahogy nem akart belőlük kirajzolódni az új Doktor, az utolsó két epizódra viszont ez nem áll. A második évad volt kicsit ilyen Tennantal, aki máig a legkedvesebb Doktorom, szóval bizakodom. :)

LaCRossE - 2014. 09. 28. 00:22

Ez a 8×06 is parádés volt, Danny végre megtudta a dolgokat, a Doktor brillírozott, többet röhögtem a részen (elég csúnya hangon, meg kell mondjam), mint egy jobb sitcom epizódon. Azért kicsit csalódott vagyok, hogy a következő részben az előzetes alapján Pink nem megy velük.

humorpalanta - 2014. 09. 28. 00:37

Nincs semmi bajom Dannyvel, de Roryt akarják nagyon pótolni, de az nem fog menni. Egyszerűen képtelenség. A Heaven-es szállal nincs bajom, a Listen nagyon jó volt, a bankos is elmegy, de a többi nagyon rövidke. Nem ez az évad lesz a kedvencem azt hiszem.

Dark Energy - 2014. 09. 28. 17:32

Ej, de jó volt a a 6. rész.
River említésén vigyorogtam, nagyon kellenek az ilyen szösszenetek.
Danny és a Doctor kakaskodása egyszerre volt vicces és egyszerre volt komoly, elgondolkodtató.
Tényleg nagyon sitcom-os volt végig a rész a baromi jó fajtából, nagyon jók voltak a beszólások, a reakciók.
A Heaven-szál pedig egyszerre izgalmas és erősen wtf.

emese - 2014. 09. 28. 18:21

A két utolsó rész (Time Heist, Caretaker) volt szerintem eddig az évad csúcsa. Végre elkezdett kirajzolódni a Doktor karaktere is, és egy újfajta viszony Clarával. Ami nagyon bejön. Danny-t bírom, tetszik, hogy olyan boyfriend material, ami eddig a NewWho-an nem tűnt fel. Szval azt hiszem, most sikerült igazán vágányra állni, kár, hogy ez az évad feléig tartott. Remélem, innentől kedve a viszonyokban, karakterábrázolásban már nem lesz nagy váltás.
Pozitívan állok hozzá, mivel fordított sorrendben néztem eddig, M. Smith után 8 rész kellett ahhoz, hogy megkedveljem Tennantet. Aki azután no. 1 kedvenccé vált. Ípersze most is minden esélye megvan, hogy az évad végén csettintek majd egyet, hogy ez mennyire de mennyire jó volt!
Van egy érzésem, hogy ez a Doki annyira sokban különbözik az előző háromtól, hogy talán akár ez a sorozat a Doctor Who történet 3. rebootjaként is felfogható.

jky - 2014. 09. 29. 10:25

Danny-t ügyesen csempészték bele a történetbe, mármint abba, hogy megismerje a Doctort. :) De a rész nem volt olyan erős szerintem. Az elején viszont annak a sivatagos jelenetnek volt valami értelem, azon kívül, hogy jól nézett ki? Csak annyi, hogy bemutatott egy pillanatot a kalandjaikból, ahogy a többi gyors vágással is az elején, nem? Így sosem tudjuk meg, hogyan szabadultak ki. :)

Yetti - 2014. 09. 29. 11:07

Az új doktor egyébként Clara karakterének nagyon jót tett. Coleman engem már megfogott 7. évad első részében nyújtott alakításával is, majd a karácsonyi epizódban ismételten bizonyította, hogy jól belleillik a Doctor Who-ba, de Matt Smith mellett kb. annyi szerep jutott neki, hogy álljon és nézzen ki a fejéből.

G. - 2014. 09. 29. 19:58

Csak azt tudom leírni, amit a többiek is: Sokat nevetős és nagyon jó 6. részen vagyunk túl, az előző rész után ez is magas színvonalat diktál, Tennant pedig tökéletesen belerázódott a Doki szerepébe.
G.

jky - 2014. 09. 29. 20:17

Tennant? :D Amúgy ja, Capaldi nagyon jó Doctor, most igazi szemétkedős fajta volt, Danny-vel a közös jeleneteik nagyon jól működtek.

G. - 2014. 09. 29. 20:32

Tudtam, hogy elb@szom! :D :D
Még nyomtam is rá egy efhármat, hogy jól írom-e le a nevét, de úgy sem tűnt fel, hogy tök más szövegkörnyezetben írták le fentebb is a nevét.
Na, az előző kommentemnek egész jól értelmet ad, ha Tennant-ot Capaldi-ra cseréli a kedves olvasó! :D :D
G.

orla - 2014. 09. 29. 21:52

Jé, valaki olvassa a kommentemet? Így utólag én se értem a God Complex-es összehasonlítást, valószínűleg a szűk költségvetés nem titkolt hiánya miatt emlékeztetett arra. Meg mert szeretem azt a részt.

Na de a Gondnokról.IGEN! Öt rész után végre egy rész, amit szerettem, jó sokat nevettem rajta, és még izgultam is (bár a fennálló veszély teljesen egyértelműen időkitöltés volt, azért izgultam rajta).
Pinket szeretem, csak ne legyen olyan követelőző,mint a végén volt Clarával, de jó karakter, jó színésszel. Coleman visszasüllyedt arra a szintre, amikor ha ő van a képernyőn, akkor a ruhájához nem illő rúzsán morfondírozok csak, de nem baj, mert kit érdekel,ha megkapjuk a sokszoros adag Tuckerwho-t. Ugyanis Capaldi vitte el a részt, jó messzire. Két dolgon szoktam tűnődni vele kapcsolatban:
– vajon a Thick of it-írók és az ő műve Tucker, vagy ő maga-e Tucker, mert annyira jól hozza azt a figurát (igen, tudom hogy ez Who, de ez csak egy szelídebb nyelvezetű, de nem kevésbé karcos Tucker)
– még mindig minden színész nagyon jól játszotta a Doktor karakterét, de Capaldinál annyira simán, és átmenet nélkül megy az egyik pillanatban rémisztően dühös, majd hirtelen vigyorgó figura hozása, hogy az brilliáns

(Plusz újranézem most a Broadchurch-öt,és itt derül ki, hogy Tennant igazából jó színész. Jól játszotta a Doktort is, de nem volt elég tere. Itt most van, meg hát az, hogy használhatja a saját (gondolom) akcentusát, és nem egy erőltetett angolt, sokat dob az eszköztárán. Capaldi a saját akcentusát használja, az az ember nem cicázik, hanem profi. HA valamit csinál, akkor igyekszik minél jobban, és nem köt kompromisszumokat, csak mert ez Who.)

A rész maga teljesen középszerű volt, írásban, rendezésben, játékban, még zenében is (nem megszokott stílusú zenét kaptuk, nekem feltűnt), de én még elnézném, ahogy Capaldi Tuckerje rendbe teszi az iskolát,leordítja a felnőttek fejét, és elviszi a gyerekeket űrutazni. Capaldi miatt volt, de végre az évad első jó része is megvolt.

És volt River-említés.

Plusz pont Chris Addison feltűnéséért (Olly a Thick-ből).

jky - 2014. 09. 29. 22:55

“nem megszokott stílusú zenét kaptuk, nekem feltűnt”

Elég “sherlockosra” vették a zenét, már az előző részben is felfedezhető volt 1-2 jelentnél, de ebben nagyon.

Dark Energy - 2014. 09. 29. 23:08

@orla

Az első részekben én is mindig összehasonlítottam a Thick of It-tal és egy rövid ideig ugyanazon karaktert láttam, de már az utóbbi két-három részben eszembe sem jutott ez, mert rájöttem, hogy tök más. És nem a nyelvezet a különbség, van egy színészi stílus, van egy önkifejezés, ami más színészeknél is működik pl. Al Pacino, aki mindenhol ugyanazt az eszköztárat használja, de brutálisan zseniálisan és mégis különbözően és jó nézni, amit csinál.
Capaldi pont ugyanez a forma. A Doctor karaktere alapból rettenet bonyolult és így olyan széles skálán mozoghat, hogy csak na, szóval itt aztán lehet parádézni, ahogy meg is teszi. Hozzá kell tennem persze, hogy ajándék egy ilyen szerep, jó kell kiaknázni, az viszont már színészi érdem, ha valaki 100%-ot kihoz belőle.

orla - 2014. 09. 30. 08:04

Ki hogy, nekem itt most egy második Tucker, valamennyi Doktoros behatással, de én mondjuk élvezem. Ha te máshogy látod, az is teljesen rendben van:)

Plusz, egyelőre, az írás nem engedte meg Capaldi-nak,hogy kihozza a Doktor teljes spektrumát. Belegondolva, eddig még nem is nagyon láthattuk a teljes spektrumot. Most néztem újra például a Town of Mercy-t, ami jó rész, Matt brillírozik benne, mégis csak összecsapott karakternek éreztem a Doktort, és ennek egy oka volt: az idő.

A régi sorozatoknál hagytak időt mindent kibontani, négy-öt-hatszor húsz percben. Itt negyvenöt percben kellene a legtöbbször megismerni, megszeretni, és meggyászolni vagy legalább együtt érezni mellékkarakterekkel, miközben a Doktorral és az útitárssal is foglalkozni kell, meg izgalomnak és látványnak is lennie kéne. Hát ez nem nagyon megy. Még az ilyen Gondnok-szerű karaktermélyítés is rohanás közben történik. Hiányolom a kétrészes (ne adj Isten, hosszabb is lehet ám) történeteket (tudom, hogy idén lesz egy). Például tavaly a kockás történet nagyszerű lett volna két részben (Power of three). Több idő, lassabb tempó – jót tenne a sorozatnak. Szerintem.

Brynden Rivers - 2014. 09. 30. 23:57

“Több idő, lassabb tempó – jót tenne a sorozatnak.”

Abszolút egyetértek!

Moffat elfeljetett átívelő szálat írni? Vagy az hogy az US nézők miatt nem lehet túl high-concept az évad?

Számoljuk össze hány dupla vagy összetartozó rész volt mondjuk a 6. évadban (aminek az első fele szerintem a Moffat-éra csúcsa)

6×01-02,05-06,07-08,13 – egy ilyen nekem hiányzik :(

Egyébként én is élvezem Dr. Tucker vicces kalandjait, Capaldi bríllirozik, de.

Pont olyan az évad mint a Sherlock 3. évada: Szórakoztató, de kicsit felszínes

Brynden Rivers - 2014. 10. 01. 00:02

Így belegondolva, lehet, hogy az évadok két évre kettébontása (6. évad 2. fele) óta vagyunk egyre inkább híján rendes évad-átíveléseknek.

Pl. Amyéktől is milyen összecsapottan búcsuztunk el a 7. évadban, a 7. évadban nem is volt igazi duplarész.

jky - 2014. 10. 01. 09:01

Hát igen, egy erős, érdekes és izgalmas átívelő szál nekem is hiányzik. Pedig gyakorlatilag az évad feléhez érkeztünk. Pandorica vagy utána az Asztronauta is tök jó volt, de ez a Heaven alapból sem tűnik annyira érdekesnek, és ráadásul alig-alig villantanak meg belőle valamit. Nagyon az új Doctor karaktere köré írtak eddig mindent, meg most utoljára Danny beavatására, de közben az átívelő szál totál elsikkad. :S

jolly - 2014. 10. 01. 10:10

Nekem most külön tetszik, hogy nincs most-jön-a-legnagyobb-gonosz-túllicitálom-az-előző-évadokat stílus van. Megvett az évad, ez is remek rész volt alig várom a következőt és azt hogy újranézhessem nem akadozó nettel.
A lassításnak is örülnék, de ez szerintem duplarész nélkül is megoldható, Tennant időszakban 45percet sokkal hosszabbnak éreztem pl az Avatja Cristie rész. Mintha tobbminden történt volna.

dRAGEE - 2014. 10. 01. 17:34

Nem tudom igazán megfogalmazni, miért, de nekem annyira nem tetszik ez az évad, hogy … csak azért nem kasza, mert a Doctor Who számomra NEM lehet annyira érdektelen, hogy ne nézzem. De ennyi. Capaldi figurája, és az általa alakított Doctor is totál ellenszenves, nincs semmi komolyabb szál, ami miatt hétről hétre várnám a sorozatot (bár biztos, hogy előbb vagy utóbb a sok esemény összefügg majd) …. egyszerűen kezd érdektelenségbe fulladni az egész :( Ha Clara nem volna, unnám …

vilmos.nagy - 2014. 10. 01. 20:44

Ezen egyébként sokat gondolkoztam, hogy mikor mennyire volt átívelő szál a Whoban, s mikor mennyire volt zavaró…

Most úgy hiányzik nekem is valami, de azért az meg sok volt, mikor három évadon keresztül egy baszott repedést néztünk, s utalás ide-oda… :-\

2000 forever 2.0 - 2014. 10. 02. 19:11

átivelő száll a miszty. gondolom a doktor meg fog halni a félévadzároban é felkerül a menybe. vagy a tardissal a menybe megy.

orla - 2014. 10. 02. 19:50

“vagy a tardis-szal a mennybe megy”

és ez még lehetséges is
na, ez a sorozat

zriff - 2014. 10. 02. 20:23

jky: Már megbocsáss de az előző évadokban az egész csend összeesküvés, meg átívelő szál a végére teljesen összeomlott. Mi a túrónak kellett a csendnek akik a csúcs szuper jövőből jöttek, és kinyírhatták volna a doctort ezer és egy féle módon, egy szaros űrruha, miért kellett irányítaniuk a kezdetektől az emberiséget, miért kellet river song nekik, mi szükség olyan papokra akiknek az a képességük hogy elfelejtessék a gyónásokat, hogy a fészkes fenébe tűntek a legvégén a fekete szemfedők amik nélkül nem lehetett emlékezni rájuk stb.? Ezek megválaszolatlan kérdések, mert moffatt egy idióta, akinek nem tud rendes cselekményt írni, ami nagy kár mert hatalmas lehetőségek vannak a sorozatban.

Amúgy Missy nagy valószínűséggel romana lehet. A túlvilágos utalásokból lehetne a fekete őrző is, de tuti nem lépik meg mert az túl vallásos terület, amire nem mernének betévedni.

jky - 2014. 10. 02. 21:35

@zriff

Ha ebben a sorozatban mindenre magyarázatot keresel, akkor már az elején kaszálni lehetne, mert összeomlik. Ez mindig is “light” volt ilyen szempontból, 100 ezer helyen bele lehetne kötni. Felesleges belemenni egy újabb “Moffat ilyen, Moffat olyan” vitába, maradjunk is inkább a mostani évadnál. A lényeg, hogy eddig nem hogy erős, de még közepes átívelő szál sincs eddig, csak ez a harmatgyenge valami, amit néha belebegtetnek, ez pedig bizony köszönőviszonyban sincs az előző évadokéval, még érdekesség szinten se. De ízlések és pofonok.

vilmos.nagy - 2014. 10. 02. 23:44

^+1…

emese - 2014. 10. 03. 19:49

Ha valakit érdekel: tegnapi (10.02.) Magyar Narancsban van egy hosszabb, elemzős DW cikk, közel 2 oldal. Nem az évadról, magáról a DW jelenségről és a sorozat jelentőségéről szól.

2000 forever 2.0 - 2014. 10. 03. 21:27

8×07 – Kill the Moon (Öld meg a Holdat)

8×08 – Mummy on the Orient Express (Múmia az Orient Expressen)

8×09 – Flatline (Egyenes vonal)

8×10 – In the Forest of the Night (Az éjszaka erdejében)

8×11 – Dark Water (Sötét víz)

8×12 – Death in Heaven (Halál a mennyben)

2000 forever 2.0 - 2014. 10. 03. 21:44

SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER Missy a Mester regenerációszerűsége vagy helyettesítője de azt is mondják hogy ő River Song, nem lehet tudni SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER SPOILER

orla - 2014. 10. 04. 20:11

Hát ez nem spoiler, hanem találgatás:)

v.krisztof - 2014. 10. 04. 21:10

Mióta Capaldi a Doktor visszatért a kedvem a sorozathoz és nem várok a részekkel, hanem keresek streamet szombat este. Amúgy Missy ennyi erővel lehetne Rani is :)

v.krisztof - 2014. 10. 04. 22:55

A doctorwhotv.co.uk-n van egy cikk, what we know címmel, amit folyamatosan frissítgetnek, ott vannak a későbbi részek rövid leírásai is, azokból talán lehet következtetni előre is egy kicsit.

Dark Energy - 2014. 10. 04. 23:09

Nos, a Kill the Moon-t nem tudom egyelőre hova tenni. Emészteni kell. Kicsit untam, ami eddig sohasem fordult elő velem ennél a sorozatnál, pedig maga a téma tetszett.

humorpalanta - 2014. 10. 05. 14:56

Egyébként, a kapitány, a szöszke, 2049-ben fel akarja robbantani a Holdat. A Waters of Marsban van egy kapitány, aki kicsit öregebb, de szakasztott úgy néz ki. Az 2059-ben játszódik. Vajon van kapcsolat?

2000 forever 2.0 - 2014. 10. 05. 16:02

imádom a doktor whot.több ezer milliárd és milliéd részt lehet belőle csinálni, mert egy adott galakszisban egy idöben több dolog történik. de van 9 bolygonk is. azokon is lehet. meg altenativ univerzum. arol ne is beszéljünk h akár vissza is mehetne ugyan abbba az időbe csak mondjuk 10 kmre lenne töle. szoval lényegében végtelen számu történetbe mijen közös fő szálatakartok? szerintem lehetetlen lenne . de ez itt möködik asszem.

2000 forever 2.0 - 2014. 10. 05. 16:38

egy két dolgot nem értek:

hogyha tényleg a tizenegyedik dokinak ez lett volna az utolsó élete, akkor a Lake Silencionál miért kezdett el regenerálódni?

A nepislogj után kaptunk egy nelélegezz részt is. Vajon lesz nemozogj is?

DJackson - 2014. 10. 05. 18:44

2000 forever 2.0: Ott a Tesselecta kezdett el regenerálódást szimulálni, hogy megtévessze a silencet. Azt hitték, hogy még van két élete (War doctorról és DT első regenerálódásáról valószínűleg nem tudtak).
Amúgy, kapunk ne mozogj részt, jobban mondva kaptunk! Ez volt az, ugyanis a bacirovar mozgásra volt érzékeny. Még mondta is a doktor, hogy nem lát, ne mozogjon senki.

Kezdem megkedvelni Capaldit, végre igazán felnőtt a doktor. A rész is nagyon jó volt, csakúgy mint az eddigiek. Bár az biztos, hogy az írója ellógott pár fizika órát és inkább füvezett helyette. De annyit, hogy mind a mai napig be van lőve.

emese - 2014. 10. 05. 19:19

Ejj ez a Holdas. Untam is… melodramatikus is volt a végén a rinya. Nem az én évadom ez a 8., határozottan nem. Visszasírom a kirakati babákat… ehhhh!

jky - 2014. 10. 05. 20:11

Nekem nagyon tetszett a Kill the Moon.

“Oh, don’t you ever tell me to mind my language, don’t you ever tell me to take the stabilisers off my bike, and don’t you dare lump me in with the rest of all the little humans that you think are so tiny and silly and predictable! You walk our Earth, Doctor, you breathe our air, you make us your friends, and that is your moon too – and you can damn well help us when we need it!”

A hét idézete! :)

Brynden Rivers - 2014. 10. 06. 00:25

Hát az nem tetszett, a téma ellenére sem.

– nem úgy volt, hogy a 2. évad óta tudnak a Földön a földönkívüliekről? Torchwood stb.
Vagy az egész RTD-éra az tulajdonképpen retkonolva lett a Pandorica-val, vagy valamikor máskor?

– Nem úgy volt az 50éves special-ban, hogy 11 meg akarja találni/helyre akarja állítani Gallifrey-t?
Capaldi doktora mintha ezt teljesen elfeljtette volna.

– Nem úgy volt hogy Clara-nak több (több100?) élete van az eredetin (mostanin kívül), és mindegyikben találkozik a Doctorral. Akkor meg nem kellene ezzel kezdeni valamit – emlékezik-e az előző életeire, hogy-hogy nem fut össze saját magával stb.

És még sorolhatnék 10 ellentmondást az 5. 6. 7. évaddal.

Brynden Rivers - 2014. 10. 06. 00:31

@jky: Igen az epizód ötlete önmagában jó volt, több nagyon jó párbeszéddel és Capaldi a karakterét is jól árnyalta. De a teljes DW-sorozat részeként nagyon rossz volt, a “hold = tojás” olcsó bűvésztrükk Moffattól, minden végiggondolás nélkül.

Ez a mondat egyébként mintha a DW-fanokról szólna:
“little humans that you think are so tiny
and silly and predictable!”

Nem szeretem, ha hülyének vagyok nézve, nem lehet gondolkodni, csak rajongani és ha nincs koherencia egy sorozatban.

Ellenpélda: a Justified 5 évada alatt 1 azaz egy db. önellentmondás volt, mert külön ember van az íróstábban aki ezt figyeli.

Ja igen a Doctor Who-nál nincs íróstáb, csak Moffat.

jky - 2014. 10. 06. 08:37

Pedig ezt a részt Peter Harness írta, nem Moffat. Oké, tudom, showrunner, nyilván felügyelte, de a sztori/script lényegében nem az ő műve.

Én nem éreztem, hogy hülyének néztek volna. Az idézetben sem. Clara egyszerűen kiakadt, mert a Doctor majdnem hagyta meghalni. Pláne, hogy a mostani Doctor tényleg kicsit nyersebb modorú, még inkább illett ide ez a beszólás, hogy “vegyen vissza az arcából”. :)

Brynden Rivers - 2014. 10. 06. 10:49

@jky:

Azzal néznek hülyének, hogy azt várják ne emlékezzek az előző 7 évadra, lásd a 2014. 10. 06. 00:25-kommentemben
felsoroltak.

jky - 2014. 10. 06. 11:31

– Szerintem az RTD-érát nem veszi szorosan figyelembe, a Torchwood nem is szerepelt a Moffat-érában.

– Gallifrey téma valóban úgy volt, remélem, hogy majd lesz is, csak gondolom Capaldi első szezonjában még nem akartak rögtön ezzel indítani, főleg a “zavaros” kezdés után.

– Clara ügyben érdemes átolvasni a tardis wikia szócikket, ott kicsit részletesebben le van írva, mi és hogy volt. Tisztán én sem emlékszem már mindenre, ezért inkább hülyeséget nem akarok írni.

Amúgy persze, nyilván bele lehet kötni a sorozatba, mint már írtam fentebb is, de ez annyira “fantasy” és fikció, hogy bármit meg tudnak magyarázni, ha akarják. Főleg egy időutazásos témában, ahol ezer meg egy millió lyuk van. RTD-érában sokkal merészebb dolgok is voltak, pl. ellopott Föld, meg pocket-universe, amihez képest nem érzem akkora hibának, hogy most X karakter miért nem találkozik újra a másik önmagával vagy miért nem vette azonnal célba Gallifrey-t a zavaros regeneráció után.

zriff - 2014. 10. 06. 12:22

jky: Visszanézve a korábbi részeket inkább a 9-es dokisakat az izgalomfaktor mára megdöglött. Ott van az egyik szerintem legnagyobb gond a paradoxonok, korábban jöttek a kaszások, vagy a 10-esnél is hangsúlyozva lett hogy nagyon az univerzum létét veszélyezteti amikor találkozott önmagával (persze akkor már viccesre vették a figurát, de akkor is). A 11-essel aki bár az egyik kedvenc figurám, kezdődött a totális szétesése mindenek. Most paradoxonok szanaszéjjel, nincs semmi hatásuk hogy kipurcanna a kozmosz, pedig nincsenek itt az időurak. A beharangozott hatalmas doctor halála hogy egy nyamvadt robottal ki lehet cselezni az egészet (pedig akkor tényleg elkezdett szétesni az idő) egyszerűen szánalmas. Az egyik leghalálosabb ellenségeknek a síró angyaloknak a kiheréléséről nem is beszélve (szabadság szobor angyal). A csenddel is elég gagyin elbántak.

Csak akkor tudnák ezt az egészet tényleg elmélyíteni, és még értelmet is adni neki ha mondjuk a paradoxon frakció,11 napos birodalom, nagypapa paradoxon mind visszajönnének, de ezt tuti nem lépik meg.

orla - 2014. 10. 06. 17:46

csak akkor tudnák ezt az egészet tényleg elmélyíteni, és még értelmet is adni neki ha mondjuk a paradoxon frakció,11 napos birodalom, nagypapa paradoxon mind visszajönnének, de ezt tuti nem lépik meg.

Ez alatt mit értesz?

zriff - 2014. 10. 06. 18:40

orla: A kibővített univerzumban voltak a 8-as doki ellenségei(faction paradox), dióhéjban renegát időlordok akik az időparadoxonokat imádják és káoszt akarnak hozni mindenhova. Szerintem méltó ellenfelei a doktornak, ás az időlordoknak, jobban mint az idióta dalekok. De visszahozhatnák az idő őrzőit, a nagy öregeket, a beast vs light konfliktust, a midnight monster eredetét, a trickstert és a viszály panteonját, az idő törvényeinek a természetét is jobban ki lehetne bontani, lehetne ténylegesen idegenebb, földöntúlibb az egész hangulata, ami miatt már tényleg izgulni lehetne, hanyagolni a companionokat, straxékat, és tényleg csak a doctor küzdelmére, utazásaira kellene koncentrálni aki lehetne végre egy valódi magányos isten.

Dark Energy - 2014. 10. 06. 22:13

@zriff
Én nem bánnám, ha nem lenne egyáltalán az évad hátralévő részeiben állandó companion. Egy-egy rész erejéig valaki hozzácsapódik, de nem állandóra. Egy egész évadot végig tudnék így nézni.

orla - 2014. 10. 06. 23:35

A részről:
– jaj, hát az egy új élet, meg akarod ölni versus az egész Föld. Elég egyértelmű a döntés. De azért problémázzunk. Sokat. Tökéletesen hidegen hagyott a dilemma, és erre elhúzni az egész részt.. jó, tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy az élet értékes, na de kié.
– adok maguknak egy órát. Előtte még negyven percük volt. Ez csak úgy feltűnt, apróság.
– miabüdösjófene ez a hold egy tojás-dolog? Erős az anyag, nagyon ütős.

Szerettem a Doktor hozzáállását. Értem, hogy felháborodsz, de meglepően türelmesen és hidegvérűen kifejtem neked, hogy ez nem az én dolgom, semmi közöm hozzá – azt csinálsz, amit akarsz. Na, ez logikus viselkedés volt. Ilyet még.

Jó volt úgy companiont látni, hogy akció van, és öt percnél tovább nincs vele a Doktor. Azaz, hogy magára van utalva, és nem számíthat a Doktor segítségére. Többnyire nem problémáznak, mert tudják, hogy nem rajtuk múlik a dolog, hanem az időlordon, de itt most ők küzdöttek meg a döntéssel.

Robbanás van a hátam mögött, lassítva futok a kamerával szemben. De unom ezt a beállítást.

Courtney múltkor is szimpatikus volt már, pedig gyerekszínész, nem rajongok értük, de megfelelő adagolásban a végén megkedvelem, ezt se hittem volna.

A drámázás Clara és a Doktor között még tetszene is, ha nem az lenne mögötte, hogy vagy a Doktort válassza vagy Pinket. Végre nem csak bízok benne, ésígytovább, hanem rendes érzelmek a companion és a vezető között.

Capaldi inge borzalmas, az ing maga is, de rajta meg pláne.

A következő rész előzeteséből meg rögtön Death Note-asszociációkra jutottam.

orla - 2014. 10. 06. 23:48

Plusz ajánlom a Doctor Who Extrát, youtube-on fenn vannak, amolyan így készültek, és érdekesek, csak a narrátor idegesítő kicsit.

jolly - 2014. 10. 06. 23:53

Kicsit felemás érzésem volt a résszel kapcsolatban, de azért pozitív végeredménnyel. Nem kötött le annyira, mint a korábbiak, de jó volt végülis.
Én csak egy hibát vettem észre (ami unikum, én sose veszek észre semmit), azt, hogy Courtney nehezen lehet az USA elnöke, mivel brit, és született amerikai lehet csak elnök, szegény Arnold Schwarzenegger is csak kormányzó lehetett.
Azért várom a következőt, és sajnálnám, ha nem lenne olyan rész, mikor Danny és Clara együtt van a Doktorral.

jolly - 2014. 10. 07. 00:08

Amúgy kicsit off,de a régi álmom egy hasonlóan földönkívüli útitárs, akinek Doctor földi dolgokat próbál magyarázni a saját értelmezésében.

orla - 2014. 10. 07. 08:12

Amúgy kicsit off,de a régi álmom egy hasonlóan földönkívüli útitárs, akinek Doctor földi dolgokat próbál magyarázni a saját értelmezésében.

Ez tök jó, ha más nem, fanfiction-ben biztos van ilyen.

galocza - 2014. 10. 07. 23:00

ez a kill the moon volt az első dw rész amit kifejezetten rühelltem.
capaldival épp kezdtem megbarátkozni (amikor bejelentették, pártoltam, de a kezdő epizódokban elég fura volt), de most… stupid sztori, rinya, abszurd moralizálás…
eljutottam oda, hogy ellentétben az évad kezdő epizódjaival már csak pont a doktort nem vágnám fültövön. a soha nem kedvelt, hóttsötét courtneyt nyilván (el is hiszem, hogy usa elnök lesz belőle, az a szint), az eredetileg kedvelt, de egyre jobban megutált clarát biztosan.
utóbbit megpróbálják drámába vinni, de marhára nem áll jól: maradjon csak tágra nyilt szemű, helyes kirakati babának, az megy neki.

Hajni - 2014. 10. 08. 16:22

Én az egész Doctor Who univerzumba Matt Smith regnálása idején léptem be,így nekem a “Tennant a jobb vagy Smith”probléma nem jelentett gondot,rögtön imádtam Matt Smith,aztán megnéztem a korábbi részeket,tetszett Eccleston,tényleg David Tennant a legjobb Doctor és szeretem Capaldit,remek angol színész….nem értem miért nem bírom mint Doctor!És most az Into the Daleks óta nem néztem egy részt se,pedig ha korábban valaki megkérdezte mi a világ legjobb sorozata évekig hezitáció nélkül vágtam rá,hogy a Doctor Who….mi történt?

galocza - 2014. 10. 08. 19:50

Hajni:
szerintem nem nagyon találják capaldi helyét. akartak egy sötétebb doktort a sok vigyori ifjonc után, de valahogy nem akar összeállni az öreguras szigor. a 8x06ban valami alakult, de ezt nálam teljesen tönkrevágták a következővel.
((ha capaldi meghív teára, ne dícsérd szembe, hogy remek angol színész, skótként lehet, hogy megbántódik. 8) ))

Wisp - 2014. 10. 08. 22:34

A Holdas rész egyébként nem mondott ellent semmi korábbinak. RTD idején a Shakespeare-kódban, majd a Moffat érában a Hidegháborúban is elhangzik, hogy “hiába jössz te egy olyan jövőből, ahol nem volt most világvége, most itt vagy és ha valamit rosszul csinálsz, akkor a világod sosem fog létezni”. Lehet ezt potom hülyeségnek tartani, vagy megmagyarázni a párhuzamos kontinuumokkal, de tény, hogy így volt, ez a “szétszakadt-e a Hold 2049-ben?” kérdés meg ugyan ez az eset. Egy könnyed kalandsorozat esetében pedig szerintem ez a leműködőképesebb megközelítése az időutazásnak.
Elvileg tényleg tudniuk kellett volna az embereknek a földönkívüliekről, de ez már az RTD-érában is necces dolog volt: a Torchwood, UNIT és hasonló szervezetek aktívan foglalkoztak velük, viszont hogy a köznép mennyit tudott róluk, az homályos volt, sosem derült ki, hogy a Mester parádéján kívül sor került-e bármilyen hivatalos elismerésre, azt meg utólag simán nyilváníthatták hoaxnak. Másrészt ha emlékeztek is, mire: az évezred elején a fél galaxis odaáramlott, hogy kiirtsa vagy leigázza őket, ezek után teljesen hihető, hogy nem vágytak többé az űrbe, és amikor kikelt mellettük valami a Holdból, inkább lelőtték volna.
Harmadrészt meg ez a DW, ahol mindig mindent retconolnak. Lehet, hogy az ötödik évad után tényleg mindenki elfelejtette a Big Ben-t, meg az ellopott Földet – na és? A harmadik Doktor idejében meg volt olyan rész, ahol embert küldtek a Marsra, a Mars vizeiben meg asszem mégis az van, hogy azok az asztronauták az elsők és valószínűleg azt a 2005-ös jóslatot is érvénytelennek tekinthetjük, miszerint 2015-re a mikrocsip elavult lesz. Itt a koherencia a legkevésbé fontos dolog, ha azon lenne a hangsúly, az úgy tenné tönkre az egészet, ahogy van. Lehet szeretni, nem szeretni a DWt, de teljesen értelmetlen azzal jönni, hogy bezzeg a másik sorozatban mit csinálnak, mert nincs még egy ilyen sorozat, és addig jó, amíg a dW sem hasonlít semmi másra.

orla - 2014. 10. 09. 09:42

A mennyire ismerik az emberek a földönkívülieket kérdésre az jutott esze,be, amikor valaki kereste a Torchwood bunkert, és lazán mutatták, hogy az öböl felé keresd. Pedig az ugye titkos dolog lett volna.

DJackson - 2014. 10. 09. 17:26

Szerintem az a legjobb magyarázat, hogy a Silence agymosta az embereket. Már az RTD érában is úgy kezeltek minden földönkívüli inváziót, mintha az első lenne. A sicorax, torchwood S3, big ben, cybermanek/dalekok, stolen earth, vagy gallifrey égen való megjelenése után már nem lehetne kérdés az idegenek létezése, azokat már nem tudnák eltusolni.
Bár néhány ember emlékezett valamennyire. Lehet ők épp kimaradtak.
A 11. doki a Bizantium-on is gondolkodott miért nem volt nyoma a viktoriánus Cybermannek, meg hasonlóknak. Bár az az időből való kitörlődés miatt volt, azt meg rendbe rakták, szóval marad a silence, vagy ipari mennyiségű retcon tabletta.

Egyébként most vettem észre, hogy tisztán látszik az operatőr tükörképe az ajtón amikor először belépnek a holdbázisra.

A fentebbi átívelő szálas vitához hozzászólva: A sokak által agyonistenített (szerintem meg atom gagyi és nyugodtan figyelmen kívül hagyható) RTD érában sem volt soha semmi főszál. Volt pár visszatérő motívum évadonként, mint Bad Wolf, Torchwood esetleg egy Vote Saxon és ennyi. Évadzáróban foglalkoztak csak vele. Moffat most ugyan ezt csinálja a Heaven szállal erre “everybody loses their mind”.

Nekem az a legnagyobb bajom ezzel a sorozattal, hogy semmi, de tényleg semmi science nincs benne. Még csak nem is próbálkozik. Az a kicsi ami van, meg olyan, mintha egy fantáziadús óvodástól jött volna. Csak egy ember kellene aki ezekre figyel. Pár szót esetleg mondatot kellene csak átírnia és mindjárt értelmes(ebb) lenne minden, miközben a sztori változatlan marad.
Ennek ellenére azért meg tudom neki bocsátani, mivel ez az egyetlen sorozat ami tényleg egyfolytában újat tud mutatni. Csak sajnos ennek az az ára, hogy a logika és a kontinuitás repül az ablakon.

jolly - 2014. 10. 09. 18:23

Igen, kicsit elvesztette az eredeti policyt, a szórakoztató tudásnyujtast. Bár nem tudom, hogy a régi sorozatban mennyire maradt meg, az első Doktornál még észrevettem.
Nekem mindig is a történetibb részek jöttek be: pompei, Shakespeare, Christie stb,

Wisp - 2014. 10. 09. 18:23

“A mennyire ismerik az emberek a földönkívülieket kérdésre az jutott esze,be, amikor valaki kereste a Torchwood bunkert, és lazán mutatták, hogy az öböl felé keresd.” >
> Igen, feltűnt nekik, hogy egy szupertitokos (ezzel együtt mind ügy helyszínére látványosan bevonuló, a szupertitkos munkahelyi számon pizzát rendelő :D) rendőrségszerűség működik a városukban, és az RTD éra eseményei után kézenfekvő feltételezés/nyílt titok volt az is, hogy ufókkal foglalkoznak, ez viszont még nem jelenti azt, hogy hivatalosan is elismerték a dolgokat, vagy hogy az unokák elhitték a bohókás történeteiket a bolygókról az égen, miközben minden hivatalos iraton az állt, hogy “hallucinogén anyag az ivóvízben”. Ne feledjük, az ötvenes években fél Amerika elhitte, hogy H. G. Wells marslakói elfoglalták a Földet, mi viszont már csak röhögünk rajtuk…
“Szerintem az a legjobb magyarázat, hogy a Silence agymosta az embereket. Már az RTD érában is úgy kezeltek minden földönkívüli inváziót, mintha az első lenne.” >
> A Csend ’69 után már nem sok agyat mosott a Földön, egyébként pedig az RTD érában nagyon is emlékeztek az RTD éra invázióira (a klasszikus sorozat már más kérdés, de azt meg rá lehet fogni a UNITra), csak nem igazán tudtak soha felkészülni a következőre, próbálkozások viszont voltak: Torchwoos, Ostenhagen-kulcs… Nekem azért elég gyenge magyarázatnak tűnik, hogy a DW-s, Torchwoodos dialógusok mindig olyanokkal folytak, akik véletlenül pont emlékeztek. Meg aztán a Doktort is eléggé meglepte, hogy Donna az összeset kihagyta.

zriff - 2014. 10. 09. 20:37

wisp: Én már inkább nézem úgy az egész sorozatot mint a lostot. Belevisznek mindenfélét, de mivel scifi meg időutazás úgy vannak vele kiérdekel a logika, nem kell alaposan megmagyarázni semmit. Csak az a baj hogy a fantáziában ugyan mindent meglehet tenni, az élvezhetőség kedvéért viszont nem tehetnek meg mindent hanem meg kell húzni a határt. A dalekokat egyszerűen már rég el kellett volna takarítani, semmiféle szerepük nincs, egy rossz vicc, mert akárhányszor robbantják fel őket, mindig visszajönnek. Vagy ott vannak a síró angyalok. Az egyik legesleghátborzongatóbb szörnyekből simán legyőzhető rajzfilm szörnyeket csináltak(time of the doctor), plusz az előzőleg felállított szabályok szerint a szabadságszobor angyal egyszerűen nem moccanhatott volna egy tapodtat sem (angels in manhattan). Az ilyenek nem kis hibák hanem hatalmasak, amik a történet rovására mennek.

DJackson - 2014. 10. 09. 20:37

“A Csend ’69 után már nem sok agyat mosott a Földön”
Igazad van, ez nem jutott eszembe. Max a régi sorozatbeli, vagy a nagyobb történelmi inváziókat magyarázhatja.

A leírt dolgok nagyját viszont nem lehet semmilyen hallucinogénnel vagy ilyesmivel elintézni. A cybermanek először jó fél éven át fel fel tűntek világszerte mire rendesen átjöttek, valamint (ahogy az elevent hourban is elhangzik) ha jön a világvége az emberiség fotóz. Csak a bolygókról kellene lennie vagy egy millió felvételnek milliónyi különböző eszközön, azok pedig nehezen tűnnek el. Meg ott vannak a TV riportok is. Ráadásul nem lehet világszerte egyszerre ugyanazt hallucinálni és a félig lezúzott városokat is elég nehéz megmagyarázni. Ezek 2005-től történtek szóval már bőven a digitális világban voltak. Ja meg kihagytam még az Adiposokat meg a kockákat is.
Lassan átvisszük a junkiet fanfórumba. :D

Ja ha már szóba jött a Torchwood, akkor itt egy kis kuriózum zenerajongóknak:
http://www.youtube.com/watch?v=gn84aUSs3q4

Wisp - 2014. 10. 09. 21:54

Nem tudom, szerintem DW-ben nem azért lehet bármit megcsinálni, mert “időutazós és kit érdekel a logika”, hanem mert egyszerűen nem egy HC sci-fi, vagy magaskoncepciós dráma, hanem egy alapvetően fiatal korosztálynak szóló, epizódikus, komikus elemekkel operáló kalandsorozat, megfűszerezve egy kis sci-fivel meg átíveléssel, hogy az idősebbeket is berántsák, de a lényege csupán annyi, hogy mindig legyen benne valami izgalmas és lehetőleg meghökkentő téma, függetlenül a korábbiaktól. Ha eltakarítjuk a dalekokat, akkor már javítsuk meg a kaméleonáramkört is, meg az is milyen hülyeség, hogy valami belül nagyobb, legyen inkább rendes űrhajó, ami bolygó körüli pályán kering és a Doktor onnan teleportálgat le mindenhova, csak akkor mitől is lesz DW?
Ha nekem két szóban össze kéne foglalnom, hogy mi jelenti számomra a sorozat vonzerejét, akkor az a két szó az lenne, hogy “zseniálisan infantilis”, és ebből mindkettő egyformán fontos. Ha tehát a sorozatot ugyan ilyen kreativitással ,minőséggel csinálnák, de úgy, hogy közben teljesen komolyan vehető legyen, az számomra máris legalább ötven százalékkal csökkentené az élvezeti értéket. Persze nem az enyém az ultimate vélemény, ízlések és pofonok, meg minden, csak tényleg nem értem, hogy akit zavarnak az ilyen dolgok, az miért pont ezt a sorozatot ül le nézni, aminek az esszenciáját adják. A kontinuitásra, meg az olyan (amúgy más esetben teljesen jogos) szőrszálhasogatásra, hogy mégis hogy lehet az összes bizonyítékát eltüntetni az invázióknak (még 9 adott Mickeynek egy lemezt, ami elvileg letörölte őt az internetről egy az egyben, szóval miről beszélünk? ez DW) ott van az összes többi sorozat, hogy több-kevesebb sikerrel megoldja. A DW, ahogy tegnap írta valaki az indexes fórumon, az a sorozat, “ami az első naptól kezdve átugorja a cápát”. Ha van egy olyan elmebeteg ötleted, amit sehol máshol nem lenne képed megvalósítani, akkor írd meg DW-epizódnak, és teljesen rendben lesz – na persze csak szerintem.

lumiere - 2014. 10. 10. 11:42

Na végre én is el kezdtem nézni az új évadot. Nekem Capaldi egyből, azonnal bejött. :) Az ember, ha nézi a sorozatot egyrészt hozzá “kell” szokjon az új (fő)szereplőkhöz, másrészt 2-3 évad után szerintem kell egy vérfrissítés. Teszem hozzá, hogy pont a 7. évad volt a legjobb Matt Smith-es évad szerintem, a 6. évadot még mindig nem bírtam végignézni, de lehet nem is fogom, mert másokkal ellentétben engem Amy, Rory de még a Alex Kingston is rémesen irritál…és ez az amit feljebb már valaki írt, nem érdemes ilyenbe belemenni…kinek mi tetszik.

Na de az új évad: sztori alapötletek okés, kicsit hajaz is a régiekre, ami nekem bejön :D,főleg a Robin Hood-os (akaratlanul is a Shakespeare-es résszel hasonlítottam össze). De valahogy mégsem az igazi és nem tudom megmagyarázni miért nem. Valahogy a dialógusok nagy része eddig untatott (mondjuk a Robin Hood-osban pont nem), pedig a színészekkel nincs bajom. Na hátha belejönnek majd évad közben. :)

Lehet, hogy amúgy Moffat-nak sem ártana egy kis pihenő, mert szerintem a legutóbbi Sherlock sem volt túl meggyőző számomra, jó volt, jó volt, de…nnna. Én értem, hogy neki köszönhető, hogy többen nézik a Doctor Who-t, és ez a sorozat szempontjából mekkora jó (mondjuk én kiegyeztem volna a régi nézői körrel is, ha marad olyan, amilyen :D :D Na de ebbe megint nem érdemes belemenni, kinek mi tetszik. :) ), de lehet, hogy érdemes lenne átadni a staféta botot, mondjuk Gatiss is többe írhatna, vagy meghívhatnák még Neil Gaiman-t is többször (ő írta vagy rendezte asszem az 5. évadban azt a részt, amikor a Tardisról kiderült, hogy egy nő. Eléggé elvetemült egy rész volt. Talán az évad legjobbja nekem.) Szerintem nem tenne rosszat a sorozatnak, ha már színész fronton is volt frissítés.

Ja és még valaki írta fentebb, hogy kiegyezne azzal, ha nem lenne mindig ugyanaz a “Companion”. Én is kíváncsi lennék egy ilyen verzióra, vagy ha kivételesen nem csak lány lenne (és nem párkapcsolati szempontból gondolok rá, hanem csak pusztán “haveri” szempontból.) Akkor gondoltam erre először, amikor a Doctor a Mester ellen harcolt (akit zseniálisan alakított John Simm) és jóvá akarta tenni a M-t, már csak azért is, mert hát már csak ők ketten maradtak meg a Time Lord-ok közül. Úgy elképzeltem mekkora jó részeket lehetne alkotni velük kettőjükkel, a már jó és szarkasztikus Mesterrel és a Doctorral. Wáááá sztem nagy hiba volt kihagyni. :D

Na de hajrá Capaldinak, csak így tovább, bár megmondom őszintén a skótok alázása nem kifejezetten tetszett. Tudom én, hogy poénosnak szánták, de pont ebben az időszakban (skót függetlenségi törekvés) valahogy nem tartottam viccesnek, illetve inkább sértő volt, szerintem. De lehet, hogy én vagyok túl öntudatos “skót” :D :D :D

DJackson - 2014. 10. 10. 12:19

A belül nagyobbal és az időutazó (féregjárat nyitogató) telefon fülkével speciel nincs semmi bajom. Azok (sci-fi keretek között) még könnyen magyarázhatóak is.
Mindezek ellenére nekem is az egyik kedvenc sorozatom. Azt szeretem benne, hogy minden lehetséges és néha tudnak olyan zseniálisakat írni, amiktől a google keresi az állam. Ilyen sorozat csak egy van.

Ízlések és pofonok, persze. Meg tudom érteni, ha másoknak épp így jön be. Bár én speciel inkább elvesztegetett potenciálként érzem az infantilizmust. Nem azt mondom, hogy legyen Voyager-es technoblabla és BSG-s durvulás, de egy kicsit azért gyúrhatnának ezekre. Sokkal komolyabban lehetne venni, nagyobb súlya lenne. Bár odakint részben gyerek műsorként megy, szóval az alkotók a te véleményeden vannak.
Fizikusként, rendes sci-fion felnőve viszont elég nehéz ezeket elfogadnom. Az univerzum működését viszont tényleg realisztikusabbra vehetnék egy kicsit, ha már a gyerekek java innen veszi majd a világ gépét.

Ha nem is “rendes” sci-fi, nem baj, attól még techno fantasy-nak simán elmegy (azt is szeretem). Csak ahhoz meg le kellene fektetni egy jól kidolgozott szabály rendszert és ahhoz tartania magát. Itt viszont szinte minden ellentmond mindennek, néha egy részen belül is. Olyan az egész mint egy nagy katyvasz. Távolról nézve szép és logikus minden, de ha csak egy picit belegondolunk a részletekbe összeomlik mint egy kártyavár. Lehetne már fixálni a sonic és a tardis képességeit is. Az, hogy folyton előkapnak valami vadi új funkciót elég rendesen tönkre vágja az eddigi részeket. Pl. az hogy a kulcsal, vagy a soniccal a doktor köré lehet hívni a tardist, elég rendesen megkérdőjelezi az eddigi szökési, meneküléses részeket. Lassan azon sem lepődnék meg, ha előhúzna 42 örvény manipulátort abból a végtelen mély zsebéből. A láthatatlanná tevő óráról már nem is beszélve. Ez inkább egy fantasy mese ami sci-finek próbál látszani.

zriff - 2014. 10. 11. 08:34

wisp: Ha vannak szórakoztató, netán valamelyest butább epizódok az nem lenne baj, de már az egész totál elment gagyiba. A day of the doctor meg ennek ékes példája. Magának az egész utolsó időháborúnak a megjelenítése, meg az egész történet, úgy ahogy van egy undorító szarkupac, semmi epikusság, semmi komolyság, semmi ami miatt izgulni lehetne a nagy 50 éves szuper epizódban. Az a szomorú hogy ha egy kicsit is odafigyelnének lehetne jobb is, a 9 dokinál még megvolt szerintem az egyensúly, a komolyság, és a könnyedség között.

Wisp - 2014. 10. 11. 18:00

@DJackson: “Lehetne már fixálni a sonic és a tardis képességeit is. Az, hogy folyton előkapnak valami vadi új funkciót elég rendesen tönkre vágja az eddigi részeket.” >
Igen, ezt megértem. Mármint nekem nem igazán hiányoznak ezek, de nagy valószínűséggel meg lehetne oldani jobban is, anélkül, hogy az élvezet rovására menne. A gond inkább ez, hogy ez egy ötvenéves sorozat, amit rengetegen írtak már és valószínűleg mindnek kicsit más elképzelései voltak a benne létező dolgok működéséről. Le lehetne fektetni persze egy ilyen szabályrendszert, de valószínűleg az is ellentmondana ezre, korábban elhangzott dolognak, a hatvanas években pl. a TARDISnak még csak “rendkívül nagy számítókapacitása” volt, ma meg már lelke, ami érez, dönt, gondolkodik. Kicsit az az érzésem, hogy Moffat az olyan “újításokkal”, mint hogy “a Doktor hazudik” meg “az idő újraírható” és a szabályok folytonos komolyan nem bételével épp a sorozatban korábban felgyűlt ellentmondásokat próbálja helyrebillenteni, mintegy azt mondja, hogy “igen, ez egy ilyen sorozat, nézzétek, én is így csinálom, nem az számít, hanem a történet”. Mindenesetre a TARDISról jelenleg annyit tudhatunk, hogy belül végtelen nagy, végtelen erőforrásokkal rendelkezik és mivel él, folyton változik nem csak az irányítóterem, hanem az egész belső szerkezete. Ez megmagyarázhatja a megjelenő majd eltűnő képességeit is. Valószínűleg a sonic sem csak kozmetikai okokból kap mindig új külsőt, hanem a Doktor ilyenkor fejleszti, javítja. Egyébként nekem tetszik, hogy Tizenkettes az eddigi részekben kevésbé támaszkodott a sonicra meg a pszichikus papírra, mint az elődei, hisz ezek a bűvésztrükkök sokszor a kreatív problémamegoldástól veszik el a helyet.
@zriff: Erre mondom, hogy ízlések és pofonok. Nekem a kedvenc időszakom a késői Tízes, korai Tizenegyes kalandjai (tehát kb. 3-6. évadok), mivel ekkora szerettem meg igazán az egész whoniverzumot, gondolom mások is főleg ahhoz a korszakhoz kötődnek, amibe bekapcsolódtak. A sorozat viszont nem maradhat mindig ugyan olyan, nem csak a cserélődő szereplők és stáb miatt, hanem mert akkor válna csak igazán komolytalanná: olyan lenne mint a rajzfilmek, ahol a karakterek minden részben ugyan abból az alaphelyzetből indulnak és a végén abba térnek vissza. Valamennyire a DW is ilyen, viszont a hangulat, a hangnem, a történetek megközelítése mindig változik egy kicsit és ez jó. Eccleston idejében még mondhatni szűz volt a sorozat, hisz kilenc év után kezdődött újra teljesen új koncepcióval, kb. semmit nem lehetett tudni a Doktor múltjáról, vagy hogy mire számíthatunk tőle. Ahhoz, hogy ezt a feszültséget tíz év után is fenntartsák, olyan dolgokat kéne lépni, amik valószínűleg nemigen illenének a “gyerekműsor nem csak gyerekeknek” alapkoncepcióba, szóval közvetlen feszültség helyett (megmenti-e a Doktor a napot?) kapunk inkább öniróniát meg karakterizációt: tudjuk, hogy a Doktor meg tudja menteni a napot, de miért teszi? Milyen hatással van rá? Mi van, ha holnap már nem lesz kedve megtenni? Nyilván más lett a sorozat, az viszont nem azt jelenti, hogy rosszabb. De – ahogy mondtam – ízlések és pofonok.

jky - 2014. 10. 12. 20:40

“Are you my mummy?”, hehe, nem volt rossz rész, bár többet is ki lehetett volna belőle hozni.

szala - 2014. 10. 12. 20:46

Sztem ez az évad eddig zseniális, ez a rész viszont nagyon untatott. Kb 6x állítottam meg, és csináltam közben mást. Pedig imádom a DW-t.

vilmos.nagy - 2014. 10. 13. 00:14

Nekem kifejezetten tetszett, szerintem jó rész volt.

Clarat kicsit már „túl vetkőztették”.

Az „Are you my mummy?” nagyon tetszett.

pond - 2014. 10. 13. 11:29

Capaldi rémes, és elég vontatottak voltak a részek is… nem látom, hogy karaktere lenne én úgy érzem másolni akarja az elődeit. Talán ha jobban adná önmagát, még lehet valami, de eddig nézhetetlen.

lumiere - 2014. 10. 13. 13:52

Még a 4. részhez lehet egy kérdésem? (kicsit le vagyok maradva, így csak tegnap láttam)
: Nincs kérdés, remek rész volt, DE
(és akkor most egy ****SPOILER****)
akkor most ki volt a plédes alak az ágyon…? Vagy ez majd később derül ki? Vagy csak én nem fogtam fel?

lumiere - 2014. 10. 13. 14:44

Ja és még valami: fentebb sokan hiányolták az átívelős szálakat. Hát azok nekem is nagyon hiányoznak, főleg az olyanok, mint a Bad Wolf volt, ami ugye Rose-hoz kötődött és a 2 évad kellett a megfejtéshez, vagy Bo arca, ami szintén az első évadban kezdődött még Christopher Ecclestonnal és a 3. évad legvégén derült ki szinte tök véletlenül. :) Nem elsődleges átívelős szálak, de olyan jó pofák voltak. :D Nekem hiányoznak. Főleg a kis utalások.
Ja és rettenetesen zavar az is, amit szintén fentebb írt valaki, hogy 5-7 évadokban sok az ellentmondás.

G. - 2014. 10. 13. 17:44

lumiere:
(SPOILER!)
Ha elfogadjuk, hogy az egész “mindig van valaki veled a sötétben” csak a doki agyszüleménye Clara miatt, akkor szerintem a “csak egy gyerek szórakozik” a magyarázat. El is hangzik a részben.
G.

lumiere - 2014. 10. 14. 09:34

*****SPOILER******
@G.
Köszi szépen! Igen, én is gondoltam erre így ahogy te is mondod, de annyira creepy az a jelenet, hogy szerintem ha egy gyerek ha leül egy ágyra egy általa üresnek gondolt szobában, majd az ágy alól előjön még 2 ember (Clara és gyerek Pink), plusz még egy felkapcsolja a villanyt (Doctor), hamarabb ijed meg mint, hogy ezt így leírtam :D Utána meg még odasettenkedik a hátuk mögé…. minimum pszichopata volt akkor :D Ezért vetettem el igazából ezt, és ezért nem értem.

Nike roshe girl - 2014. 10. 14. 19:30
Brynden Rivers - 2014. 10. 15. 08:52

“Ja és rettenetesen zavar az is, amit szintén fentebb írt valaki, hogy 5-7 évadokban sok az ellentmondás.”

+1

Brynden Rivers - 2014. 10. 15. 09:04

Annak viszont örülök, hogy nem csak én vagyok kritikus a sorozattal. Jókat írtok :)

jolly - 2014. 10. 15. 10:30

Viszont az új, múmiás rész szerintem fantasztikus volt! Nekem eddig ez tetszett a legjobban, hibátlan alkotás, izgalom, kis lelkizés is, meg minden, ami kell. Várom a következőt!

Dark Energy - 2014. 10. 15. 18:19

“Are you my mummy?” Ejj, de jó volt.
A hirtelen fordulat a végén nekem kicsit gyorsan jött, tiszta hullámvasút.
Clara dekoltázsát női szemmel is képtelenség lett volna nem kiszúrni.
Az ellentmondások nekem sem tetszenek.

orla - 2014. 10. 15. 22:03

Jó rész, mit jó rész, eddigi legjobb az évadban.
Ami nem tetszett benne, az Jenna haja meg ruhája volt, de ez az én egyéni problémám, na meg ott toporogtam, hogy hátha a Doktor belekezd valami önhibáztatásba a végén, mint ahogy szokta, de nem baj, mert szeretem, de nem, ehelyett az utolsó másodpercekben kitalálta a megoldást. Kicsit gyors volt.

De minden más tetszett. Clara el akar menni, illetve a barátja választás elé állította, hogy vagy ő, vagy én. Ez átlagos dolog, de nem szimpatikus, csoda, hogy a tumblr még nem szedte szét darabokra Danny-t meg Moffatot, hogy micsoda egy reprezentálás ez. (Vagy csak most kimaradt a dashemből). De jó volt, kellett ez a feszültség, jól ki is használták.

A mellékkarakterek jók voltak most.

Ez a “mielőtt meghalsz, látsz valamit, amit csak a haldoklók látnak” rettenetesen ismerős valahonnan. Az, hogy a múmia katona volt, hát..

A mummy-s beszólás is jó volt, de én többet nevettem a próbavásárlón, az zseniális:)

Feszültséget teremtettek ebben a részben (khm,Holdas rész ugye), minden szép és jó volt, hurrá. Capaldi tündökölt.

Ez ötös, na.

orla - 2014. 10. 15. 22:08

Mit összekombináltam közben, hogy hátha az Agatha Christie-s Orient Express lesz (SPOILER: mindenki alibit biztosít a másiknak, mert gyilkolni gyűltek össze VÉGE). Végre egy rész, ahol megérte izgulni meg tippelgetni.

emese - 2014. 10. 16. 21:06

Ez az Orient nem volt olyan rossz, még talán az első 5-6 évad átlagának szintjét is megütötte, ami a 7-8. évadok tekintetében már eeeextraordinaryyyy! Perkinst sajnáltam, hogy nem maradt companionnak, Capaldi mellé más illene, mint egy huszonéves cicababa.

A zene nagyon Sherlockos, ez még feltűnt.

Ami az ellentmondásokat illeti: olyan, mintha kb. a RTD által vezényelt évadok meg sem történtek volna, de lassan Moffat saját évadjaival is keresztbe megy… és ez már megüt egy olyan fokot, ami szerintem mindenkit zavar.

vilmos.nagy - 2014. 10. 19. 01:42

na ne!

SPOILER! SPEKULÁCIÓ!

Mintha lettek volna olyan pletykák, hogy Capaldi csak erre az évre marad, s Clara-t regeneráltatják az új Doktornak.

Tiszta olyan érzésem volt ettől a résztől, hogy ennek egyfajta „kipróbálása” volt ez… NE! Nem rossz Clara, nem rossz, de NE!

!ENDOFSPOILER

Egyébként nem volt rossz rész, bár egy kicsit több Capaldit el tudtam volna viselni…

Pr13m - 2014. 10. 19. 08:57

Igen ebben az évadban sokkal több szerepet kap Clara, valszeg azért mert az előző évadban sokan mondták, hogy csak mint egy kellék van ott, és az impossible girl semmit nem jelent kb, így talán ezzel akarják kompenzálni, ami szerintem nem is megy rosszul, mert PC és JLC között sokkal jobb a kémia mint Matt-el volt. Viszont PC annyira jó, és másabb mint az eddigi Dokik hogy sokkal többet szeretnék én is belőle látni, de keveset szerepel.
Ebben a részben meg aztán főleg, viszont amit jelent van, az marha poénos.

Tetszett a rész, ismét egy erős rész volt, lájtos horror, remek humorral fűszerezve, és annál jobb ellenséggel. Jól ki lettek találva, a CGI pedig pompás volt. Capaldi belépője a végén pedig már nagyon kellett.
és még mindig ott a kérdés hogy WHO IS MISSY??? :D

A köv rész kicsit aggaszt, a bemutató alapján eléggé filler rész lesz. :D vagy csak simán gyenge…na. :)
Bár a Múmiás és ez után belefér.

8/10es volt a rész számomra.

jky - 2014. 10. 19. 22:39

Frankó rész volt ez a Flatline, Clara jó kis “Doctor” volt. :) Amellett, hogy az alapötlet is tetszett, még érdekesebbé tette az egészet, hogy Clara volt az elsődleges most. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) Capaldi jelenetei most elég ütősre sikeredtek. Missy továbbra is erőltetettnek hat, hogy csak így a végére néha be van dobálva. Remélem, hogy a végére értelmet nyer majd, és nem csak az, hogy a sztoriba hogyan illeszkedik, hanem az is, hogy miért csak néha mutatnak belőle apróbb jeleneteket.

G. - 2014. 10. 20. 18:45

Nagyon bejövős eddig az évad. Lehet, hogy csak az elvakult DW rajongásom beszél belőlem, de mocsok mód várom a részeket.
SPOILER!
Űrájped… seriously?? :D
———————–
Nekem baromira bejött a szerepcsere, élveztem a részt, a metrós jelenet pedig a Hollywoodi klisék tekintetében hatalmas pirospont. Sokakkal ellentétben én kb. a legjobb companoinnak tartom Clarát, el tudnám nézni még egy darabig.
Nem értem, hogy miért zavar olyan sokakat a Missy szál, szerintem ad némi plusz várni valót a sorozathoz.
———————–
Csak én gondolom úgy, hogy az új Doki sokszor sokkal lazábban kezeli a halált? Csak a mostani rész végén volt némi vívódás ezzel kapcsolatban, de amúgy Capaldi úgy viselkedik, mint aki pont tesz rá, hogy élnek-e az emberek. Értem én, hogy nem mutatja ki, de kezd már kicsit átesni a lovon a dolog szerintem.
G.

jky - 2014. 10. 20. 18:58

@G.

Engem nem a Missy-szál zavar, hanem az, hogy ilyen módon van felvezetve, hogy csak néha megvillantják egy-egy pillanatra. Meg az, hogy abszolút nem csigáz fel, nem tűnik érdekesnek, hanem olyan “legyen valami” érzés.

G. - 2014. 10. 20. 19:51

jky: Hát igen, ami valakinek érdekes, az mást hidegen hagy. Ismét bebizonyosodott, hogy az emberek nem egyformák, de azt hiszem ez így van jól. :)
G.

jolly - 2014. 10. 20. 20:15

Valahogy egy rosszabb rész után sokkal nagyobb az élet itt. :)

Nekem nagyon tetszett ez a rész, egyszerre volt vicces és ijesztő. Nagyon kíváncsian figyelem Clara megfigyelhető morális degradálódását a részeken át. Kicsit eldoktorosodik, és főleg ebben a részben volt a leginkább érezhető, bár már korábban észre lehetett venni. Lazán hazudik, használja Doktor megkérdőjelezhető technikáit. Valószínűleg ez lesz majd a majdani “szakítás” oka: nem kell két Doktor, a companionnak a fő feladata seggbe rugdosni a Dokit. (Félreértés ne essék, én kedvelem Clarat, nem akarom, hogy elmenjen — huuu, most jut eszembe, milyen érdekes lenne, ha szép fokozatosan rosszá válna? Ő lenne a következő főgonosz.)

Várom a következőt.
Eddig ez egy nagyon pozitív évad!

orla - 2014. 10. 20. 22:37

Hogy dicsérték a Listent, meg a többit, és voltak is benne jó részek, de összességében azért csak elmentek. A múlt heti, és főleg ez a rész azonban egy csillagos nagy ötös – tőlem legalábbis.

Egy bajom volt vele, az pedig, hogy egy nagy sebességgel rohanó vonatból csak úgy kiugrottak. Ennyi.

Az író szívhatott valami erőset, de örülök neki (rögtön Mézga Aladárral kellett megküzdenem magamban, láttátok azt a 2d-s részt?).
– Clara ebben a részben brillírozott, egész élethűen bemutatták, hogy milyen, amikor a Doktor a saját képére formál téged. Az évad nagy erőssége, hogy foglalkozik a karakterek fejlődésével, és nem úgy, mint korábban szokás volt, semmi élet nélkül, és csak odáig eljutva, hogy “Doktor, megmutattad nekem a világot, innentől a magam útját járom”. Mármint, ez rendben van, de ebben a szezonban kapunk tényleges életképeket is, amik előfordulnak két ember között, akik huzamosabb ideig együtt utaznak. Ellentétek, veszekedések, játszmák, sunyi hazugságok, stb. Nem az a feltétlen bizalom, ami azért valljuk be, jó nézni, de kicsi rá az esély.
– a kameramunka, rendezés, effektek, mittudomén, nemértekhozzá kiváló. Olyan sokféle ötlet nagyszerűen (!) kivitelezve, külön kedvenc a 2d-s emberek 3D utánzatai, meg az Addams family, te jó ég, az kiverte a biztosítékot, azon fogok röhögni napokig.
– Jó, a mellékkarakterek sablonok voltak, de ezt most nem hozom fel.
– A Doktor! Szembesítve lett saját magával, és csak útitársként segíthetett (jó, a fabrikáljunk össze egy random szerkezetet dolog is olyan Doktorosan elnagyolt dolog volt). Capaldi még mindig zseniális, már látok színeket Tuckerön túl is:), a nagy monológokat ugyan sose szerettem, de a nagykabátos jelenet (amikor leáll a létfenntartó rendszer) külön kedvenc, és az a vehemencia is, ahogy kigombolkozik, mert újra ő lett a Doktor, ugye (mármint, azért az az a kategória volt majdnem, mint az azzal való vicceskedés, hogy Clara és Rigsy el vannak foglalva valami privát dologgal – nem gyerekek számára készült).

Igen, kérem, ilyet tessék még hozni. Az előzetes alapján ugyan a következő nem tűnik ilyen jónak, és eleve van benne egy csapat gyerek, de ezzel nagyon elégedett voltam.

Érdekes, hogy Tizenkettőnek nincsen saját jelmondata, hacsak a pudingagyút nem számítjuk annak. Meg minden részben van valami számítgatás egy táblán:)

Missy meg.. hát, már nem olyan érdekes. Mivel semmit se tudunk róla, csak úgy van a rész végén a saját kis világában.

Pr13m - 2014. 10. 21. 07:09

Örülök hogy mások is így látják mint én, hogy azért ez most egy elég erős évad, és jó részek jönnek, bár az előző évadhoz képest nem nehéz. A Missy szál meg szerintem a végén fog robbani majd – jó ez nyilvánvaló – de hogy tényleg ütni fog. Mondjuk az elején tényleg érdekesebb volt, hogy ki is lehet, de a mostani cameo-ja már semmit nem ért kb.
Sajnálom, hogy ennyire gyorsan mennek a részek és mindjárt vége, mert PC Dokiját még nagyon nézném.
Am ha jól tudom ezt a két részt ugyanaz a pasi írta, szóval oda kell rá figyleni. :)Jamie Mathieson – most néztem meg.

Dark Energy - 2014. 10. 21. 18:48

Jó rész volt, tetszett. Clara veszélyes útra lépett. Bejött, hogy most ő volt a “Doctor”. Viszont pont emiatt nagyon hiányoltam Capaldi-t, mert most kevesebbet láthattuk.

Pr13m - 2014. 10. 26. 00:08

Hát ez egy aranyos filler rész volt, de igazából számomra semmi több. Nagyon poénos beszólások se voltak, a fordulat egyből kiszámítható volt, amint kiderült hogy jön a napkitörés és a fák tűzállók. Nem igazán értettem, hogy az elveszett kislány hogy is került haza. Elveszett az erdőben és aztán ő rajta keresztül kommunikált vele az erdő? Na mind1.
A kis angol gyerekek meg az összes idegesítő!? Nem csak a kicsik, de az összes aki ebben az évadban volt.
Szóval egynek jó volt, de gondolom kell a kontraszt a köv részhez, ami a bemutató alapján állati jónak tűnik. Talán végre megint lesz egy jó Cybermen-es rész.

Kicsoda Missy, UNIT, gonosz Clara??. Lesz itt nemulass. Alig várom a jövő hetet. “kár” hogy dupla rész lesz. :)

LaCRossE - 2014. 10. 26. 12:34

Valószínű, hogy nem így lesz, de nagyon Moffatos lenne, ha kiderülne, hogy Clara igazából a Mester.

korum - 2014. 10. 26. 15:18

És csak véletlenül dobták be a Cobrát? :) Ők az új Torchwood, vagy valami más?

gunter - 2014. 10. 27. 16:50

Tennant idejében volt hasonló rész szerintem, nekem tetszett. A következőt meg várom…

orla - 2014. 10. 27. 22:16

Egy aranyos kis töltelék rész. A gyerekek nem idegesítettek, sőt, a kislány neve tetszik, igazából minden jó volt, csak a történet hülyeség, és igen, egy aranyos filler rész, nem nagyon nézzük meg még egyszer, de egynek igenis jó volt.

vilmos.nagy - 2014. 10. 27. 23:37

Nem mondjátok, hogy ennyi volt az évad… Két (vagyis egy dupla) rész, s kész? Pf. Gyorsan elment, kérem a következőt!

Brynden Rivers - 2014. 10. 28. 14:16

Clara fejlődése ellenére ez egy alibi évad volt.

Nincs olyan sorozat, ami 8 évadon keresztül jó lenne.

jolly - 2014. 10. 28. 14:39

Régóta gyűlő gondolatokat fogok leírni, kicsit csapongva. Nem személyeskedés, inkább eszmefuttatás, sorozatfüggetlenül.

Sok kritika megfogalmazza azt, hogy régen, jobb volt, sokat romlott stb. Van olyan sorozat, ahol ez tényleg így van, de szerintem több sorozatnál inkább az idő van ennek a hátterében.
Mivel az idő mindent megszépít – ha már a hatodik, hetedik évadnál vagy, akkor a korábbi évadokra úgy gondolsz vissza, hogy sokkal jobbak voltak. Ha várnod kell a következő évadra. (ezt a TBBT-nél vettem észre, én pl most daráltam le nulla előismeret nélkül, egy hónap alatt (8. évadot még nem kezdtem el) és nem nevetek lényegesen kevesebbet mint az első évadokban – persze pár poénforrás már elhasználódott, sokat hallottuk, de olyan mértékű romlást nem érzek, mint amit a kritikákban megfogalmaznak.
Plusz az elvárások. Elvárjuk ugyanazt az élményt, az újdonság varázsát, amit az elején nyújtott a sorozat, és nehezen viseljük a változást.
Várom az ellenvéleményeket. :)

orla - 2014. 10. 29. 12:26

A Who esetében nem mondanám, hogy régen jobb volt.
Első évad: rengeteg ötlet, jótól (boom town, empty child-os duplarész például) a rettentőig (zöld alienek, akik finganak, de vicces (a fenébe, rettenetes volt és vicces is, na),meg a próbababa, te jó ég) a megvalósítás két forintos borzalom volt, de friss volt, új volt, és aranyos volt. Lelkesek voltak a készítők, és ezt a néző is megérezte.
Második évad: új doktor, még mindig borzalmas megvalósítás, itt is voltak rossz ötletek (a szörnyes rész), de átgondoltabb történetvezetés.
Harmadik évad: új, jobb companion, javuló költségvetés, átgondoltabb történetvezetés, nagyszerű történetek, nagyon kevés pocsék rész (dalekek manhattanben), az egyik legjobb évad szerintem.
A negyedik évadot én személy szerint ki nem állhatom, mert DONNA van benne, pedig itt már nincsen kilógó CGI többnyire, sőt, ötletes rendezés (silence in the library), még mindig nagyszerű ötletek (midnight), Tennant a második évad után belejött a szerepbe és itt tündököl, de kicsit azért fáradt már a sorozat kreativitás terén a special-ökre. Konkrétan csak a Waters of MArs és a dupla befejező rész az, ami szerintem kiemelkedő, az első kettőt már számtalanszor láttuk.
Ötödik évad: új korszak. Fiatalos, lendületes, és egyre gyorsul a sorozat tempója, miközben a költségvetés össze sem hasonlítható az első évadokéval. Legalábbis a látvány már nem olcsó hatású. Az újdonság varázsa miatt még nem feltűnő annyira az írás következetlensége, nem úgy, mint a
Hatodik évadban. Az írás többnyire szakadozott, kapkodós, és átgondolatlan, de nem mindig (a rebel flesh például kiemelkedő az évadban). Nem jó évad, pedig minden megvan benne, ami kell, jó színészek (persze Gillant leszámítva), látvány, izgalom, de rettenetesen kapkod, és sokat akar markolni. Egy jó karaktert életre szólóan széttapostak, pedig rá épül az évad, szia, River Song.
Hetedik évad: személy szerint a sorozat mélypontja írás tekintetében. Idő már rég nincsen semmire, rohanunk. Az útitárs váltás új vért hozhatna a sorozatba, de nem sikerül neki, mert Clara karaktere tökéletesen semmilyen. A meglepően jó karácsonyi rész után az évadot már a Clarát övező rejtély se menti meg, aminek a feloldása olyan mértékű gőgre vall, ami a mai napig idegesít. Az egyetlen értékelhető ebben a szezonban az Matt Smith teljesítménye. De az kiemelkedő.
Special: rohan és kapkod, és annyi lehetőséget hagy ki, amennyit nem szégyell (tényleg ennyi doktorral kéne ünnepelni az évfordulót?)
Nyolc: új korszak ez is igazából. Az írás javul, a Doktor új és jó, Clara karaktere is sokat javul, sőt. A történetekre még mindig rányomja a bélyegét az eszeveszett rohanás, de rengeteg kreativitással találkozhatunk idén, és ez azért örvendetes.

Bocs, ráértem. Nem hiszem, hogy jobb lett volna a régi, első pár évad, egyszerűen csak más volt. Ráérősebb, de néhol a gagyiság határát súrolta (a nagy darázs, gallifrey visszatérése), az új meg rohan és kapkod, de nagyon ötletes (god complex, journey to the center of the tardis, flatline vagy the eleventh hour). Nyolc év nagy idő, azóta kvázi két és fél különböző sorozatnak is számítható a Who (Moffat előtti és utáni éra, ill. nagy változás a nyolcadik évad).

Húha, tényleg ráérek.

jolly - 2014. 10. 29. 13:48

Nem sok mindennel tudok vitatkozni, csak teljes mértékben szubjektív dolgokban (én pl szeretem Donnát). Köszi az összefoglalót!
Szerintem egyhamar nem lesz vége a sorozatnak, mert annyira flexibilis, annyi függ az aktuális Doktortól, compainontól, rendezőtől, írótól.

emese - 2014. 10. 29. 23:23

Én nyáron láttam az előző 7 évadot, így elég friss az összes élmény, mégis, szerintem alapvetően az 1-4 évadok jobbak voltak. Mondom ezt úgy, hogy az 5-7-et láttam előbb.
1.: oké, a leggyengébb az RTD érában, de nem süllyed a 7. évadik, mert kapunk empty child duplát, a két szezonzáró sem rossz, a Dalek sem (lásd, ezt idén újra is hasznosították ugye az Into the Dalekben). Ja és Eccleston az első pillanattól fogva szuper.
2.: nekem ez jön be a legjobban az RTD érában, friss, ötletes. A cybemrmen-es dupla és a szenzonzárók a 4 év legjobbjai.
3.: sok ötlet, de valamiért úgy éreztem, hogy sehonnan sehová vezetett, kár, mert a Human Nature dupla, vagy az évad első része nagyon jó (szerintem az Eleventh Hour részben a Smith and Jones-ra épül, lásd rejtőzködő idegent keresnek más idegenek, ezzel az egész emberiséget fenyegetve…)
4.: nálam Donna a nyolc évad No. 1. companionja, szval egyértelműen jó évad, és azt hiszem, történetekben a legerősebb, a méhes-Agatha Christie-s részen túl nem jut eszembe gyenge. Viszont szerintem ekkorra Tennant belefáradt a szerepbe, szinte látszik, hogy unja.
5.: nagyon más, friss, meseszerű, a Moffat éra legjobbja. És Smith ebben zseniális.
6.: eszeveszett rohanás, a Rebel Flesh/Almost People szerintem is kiemelkedő, egyetértek, River Song karakterét itt tönkrevágták. Borzalmas midseason-finale, még borzalmasabb évadzáró. (Moffat amúgy ezért kapta meg a BAFTA-t)
7.: mindenben csatlakozom az előttem szólóhoz. Karácsonyi részt és az impossible girl-probléma feloldásáról mondottakat illetően is.
8.: A Time Heist-ig útkeresés, azt követően van néhány kiemelkedő epizód az ötletet illetően (Mummy, Flatline), de én személy szerint érzelmileg nem tudok egyáltalán kapcsolódni ehhez, sem a Doktor, sem Clara sorsa nem tud érdekelni, érdektelenek a karakterek számomra. Túl hidegek, túl távoliak. Ami kár, annyira azt vártam, hogy Capaldi lesz minden idők legjobb Doktora. De ugye jó script nélkül ő sem tud csodát tenni.

Amit még hozzátennék:
a Moffat éra évadjai alacsonyabb költségvetésből készülnek, mint az RTD éráé, reáláron biztosan.
És még 1: az 50. évfordulós rész, pár poént leszámítva, és azt, hogy Smith meg Tennant milyen vicces együtt, egy borzalom volt. Még mindig nem tudom, hogy a Zygonos story vége mi lenne, pl…? Inkább uitóbbi kettőnek adtak volna egy közös sitcomot…

jky - 2014. 10. 30. 07:25

Moffat éra alacsonyabb költségvetésű lenne, mint RTD-é? Ezt nehéz elhinnem.

lumiere - 2014. 10. 30. 13:42

Ó nem volt olyan rossz az az első évad: Christopher Eccleston pl. zseniális volt, gőgjében nagyon hasonlít hozzá Peter Capaldi is. Kár hogy csak 1 évadot láttunk belőle, mert szerintem legenda lehetett volna a Dokik között (nekem most is besztof). Meg azért ne felejtsük el, hogy hosszú idő után először indult újra a Doctor Who 2005-ben, ami ha visszagondolunk a régi régi részekre (már aki látta, vagy látott belőle egyáltalán) egy kicsit mindig “gagyi” volt (már persze a mostani sorozatokhoz, ill. mostani önmagához képest), és akkoriban ezt még hozta magával. Meg hát milyen sci-fi sorozatok mentek, most komolyan milyeneken “nőttünk már fel”? Farscape, Star Trek, Babylon 5…mondjak még? A hegy gyomrában :D :D Mai napig imádom ezeket, na de azok az alien kosztümök…Pont ezek voltak ebben a jók, nem kellett túl komolyan venni (fingós Slitheen-ek, próbababák pont ilyenek, de meg hát a Dalekek…basszus sótartóból alakították ki őket :D :D).
Szerintem részek tekintetében sem voltak gázosak egyáltalán. Pl. a The end of the world rész a mai napig a kedvenc részem.
Ami viszont hiányzik, totál eltűnt az évadok alatt, és ezt már csak úgy mellékesen mondom, az az átfonódások (már írtam korábban Bo Face-t, Bad Wolf, Jack Harkness, Torchwood, a Doctor keze, Unit), kis utalások, spin-off-ok (Torchwood, Sarah Jane Adventures, külön részek (Waters of Mars pl.). Olyan kis izgi dolgok voltak ezek :)

@emese: Ja és egyeteértek veled a 4. évaddal kapcsolatban: nekem is úgy tűnt, h D.T. mintha megfáradt volna addigra. Donna meg ááááh király volt :)

emese - 2014. 10. 30. 14:04

Költségvetés: most nem találom azt a lapot, ahol korábban erről szó volt, de tudtommal RTD alatt is 8-900e Ł volt egy rész és most is ottkörül van. Ami, lássuk be, tulajdonképpen reálértééken szűkülő költségvetést jelent.

vilmos.nagy - 2014. 10. 30. 14:19

Ha már emlékezünk, akkor:

1.) Nem rossz, de Ecclestont én kevésbé bírtam. Így utólag, legalábbis. Még döcögős, de valahol el kellett kezdeni.
2.-3.-4.) Tennant-ot szerettem, Donnát ki nem álltam, de Marthat bírtam, kicsit sajnáltam, hogy ő nem maradt tovább.
5.-6.-7.) Smith más. Nagyon más. Nem volt rossz szerintem, de nagyon átalakult az írás.
Capaldit szeretem…

Furcsa, hogy sok DW ellenfélre itt gagyiztok, közben meg a gag-eket éltetitek. Pedig mind a próbababák, mind a Zygonok, kikacsintás a Classic Who-ra…

orla - 2014. 10. 30. 16:13

Attól az a próbababa még borzalmas. Háromszor álltam neki a pilotnak, mert most komolyanxd

vilmos.nagy - 2014. 10. 30. 18:12

Technikailag tényleg az.
De egy britt sorozat pilotja volt.
Ahhoz képest azért, na.

orla - 2014. 10. 30. 18:17

Ellenben az nem mentség, ahogy a Zygonokat használták a különkiadásban. Egy csomó problémám van azzal a résszel, ez egy közülük. A Zygonos történetszál annyira gyenge volt – még háttérszálnak is -, hogy csak lopta az időt a doktoroktól
(Ó, várjunk, mennyi doktor is volt, mennyi időt is kapott egy-egy? Ja, hogy ez nem Új Who-ünneplés volt, hanem a teljes Who évfordulója? Hupsz.)

jolly - 2014. 10. 30. 22:21

Hogy szóba került az 50., eszembe jutott ez a remek videó, hátha még nem látta valaki: Five(ish) Doctors Reboot

http://www.dailymotion.com/video/x18onx7_doctor-who-the-five-ish-doctors-reboot-magyar-felirat_shortfilms

vilmos.nagy - 2014. 10. 31. 00:56

Azért, mint láthatod, a régebbi színészek egytől-egyig „kiöregedtek” a szerepből. :-)

Pr13m - 2014. 11. 01. 23:55

WTF!!! :D Remek remek remek rész volt, creepy, nagyon adta a feelinget, és ha ez még csak a felvezetés, akkor mi lesz itt az évadzáróban.
Missy pedig – aki egyébként remekül játsza a szerepét –

[spoiler]nekem bejön hogy a mester, DE! szerintem igazából nem ő lesz az. Valahogy túl egyértelmű nekem, Moff nem ilyen kiszámítható, plusz ugye akkor előjön az is, hogy a Dokiból is lehet egyszer nő, és azt a sorozat nem bírná el. Persze lehet másképp magyarázzák meg,hogy nem regenerációval kapott új, női testet, de akkor is. Én még várok ebből egy csavart. Mindenesetre annak örülök, hogy Time Lord, de simán lehet más is. De az is szuper hogy végre a Dokinak van egy igazán méltó ellenfele. [/spoiler]

Szóval wow…nagyon jó kis rész volt, de most még jobban várom a végét, amire tippelni se tudok hogy mi lesz benne, főleg hogy egy órás epizód lesz.

Ja és végre egy remek, és ijesztő cybermen rész, ami méltó hozzájuk, mert ez tényleg adta azt az érzést.
És alig szerepeltek benne.

Dark Energy - 2014. 11. 02. 08:25

Nagyon ütős rész volt. Missy karaktere eddig is tetszett, most viszont nagyon ott volt.

polovcev - 2014. 11. 02. 14:56

Én az utolsó percig azt hittem, hogy Missy a Rani lesz. Szerintem az egész évad talán legjobb része, majd meglátjuk tudják-e fokozni a zárásra, de én optimista vagyok.

korum - 2014. 11. 02. 21:06

Még jöhet a csavar, hogy mégis a Rani :)

Brynden Rivers - 2014. 11. 02. 21:27

Mondjuk azt hogy kitaláltam előre mi lesz a vége nem segített sokat.

Ahogy az sem, hogy megint egy részen belülre korlátozódik a kontinuitás.
Mintha minden rész új nézőknek szólna.

Kashim - 2014. 11. 02. 21:33

“We have Steve Jobs!”
Mehet hét idézetének. :D

vilmos.nagy - 2014. 11. 02. 22:32

Nyomokban spoilereket tartalmazhat.

Nekem annyira nem tetszett… :-\ Kiszámítható volt, legalábbis már eléggé sokan sejtették.
Nem rossz, nem rossz, de évadzárónak?

Mikor Missy mondta, hogy „The one, you abandoned Doctor, The one you left for dead.”, egy pillanatik azt hittem, Susan lesz.

sledge - 2014. 11. 02. 22:37

Akárki akármit mond, a dalekek, a cybermanek és a síró angyalok visszatérése hozza meg mindig az igazi Doctor Who hangulatot, legyenek akármilyen lerágott csontok. Egyébként az idei évad határozottan emelkedő tendenciát mutat, szerencsére nincs benne szünet és Capaldi zseniális, remekül váltogatja a szerepeket, kevésbé infantilis a szerepében. Egyszóval ez az évad jó, szerintem übereli a hatodik és a hetedik évadot.

orla - 2014. 11. 03. 22:03

Előre mondom, a nagy fordulatokat ismertem már, úgyhogy annyira nem lepett meg semmi. SPOILEREK.

– Danny Pink meghal egy autóbalesetben. Nem tudok másra gondolni, mint hogy NAGYON nem jutott eszébe semmi az íróknak, hogy minden szálat összerakjanak, mert ez izzadtságszagú. De hát el kell fogadni.
– Chris Addison, üdv újra, jó látni ismét az irodában:)
– Malcolm Tucker is visszatért:)
– Missy a Mester, jé, hát már az első résztől rájöttek az emberek. Tovább.
– Danny megölt valakit, és ezt flashback-kel illusztrálva tudjuk meg. Persze pont most. Ugyan már. Tovább.
– A taktikázást szerettem a kulcsos jelenetnél, tiszta Malcolm volt, abszolut ötös. Ami viszont gigantikus egyes, az a háttér a füsttel meg a lávával, ehh.
– Az viszont Doktor volt, ahogy ha nem is megbocsátott, de nem dobta ki. Értékelem.
– Missy egy ripacs. Jó, a Mester is ripacs volt (hadd hívjam őket így, igen, értem, hogy ugyanaz), de Missy idegesít. A Mestertől féltem.
– Ja, Jenna nem tud kisírt szemekkel nézni, az a felvétel, ahogy áll az úton az emlékhely előtt, az nem semmi. A Flatline-ban is, amikor visszatér a TARDIS, olyan képet vág a sok smink rajta, hogy időnként visszanézem. Rettenetes. Eleve nem tetszik a sminkelése. A ruhái mondjuk igen.
– Ami viszont nagyszerű dolog, hogy a Cybermenektől tényleg újra lehet félni. Ez az egész ötlet megvalósítástul együtt nagyon ügyes, gratulálok hozzá.

SPOILER VÉGE

Pozitívum tehát Chris Addison jelenléte és játéka, a nagyszerű ötletek, és Capaldi, aki kiváló volt, de mikor nem az.
A negatívumokról meg csak annyit, hogy már letiltottam a Doctor Who Facebook-os oldalát, mert spoiler policy-jük az nincs.
Ja, és jó trailert vágtak össze ebből a részből, sikerült drámai hangsúlyt adniuk amúgy értéktelen mondatoknak.

Brynden Rivers - 2014. 11. 05. 15:57

” Egyszóval ez az évad jó, szerintem übereli a hatodik és a hetedik évadot.”

Ez lehet hogy igaz (azért nem), de az biztos hogy nagyon gyenge az évad :(

Olyan szinten retkonolnak ami már sok.
Kilométerekről látszó évad-“csavar”
a főellenség idegesítő
Danny Pink nem éppen egy Jack Harkness szintű karakter vagy átívelés
JLC aranyos de nem olyan jó színésznő, vagy a forgatókönyv szörnyű. Komolyan Karen Gillan sokkal több drámai pillanatot szálított remekül.

egyáltalán miről akar szólni ez az évad?

Tudom, tudom. RTD-visszasító vagyok, de akkor is akkor még voltak évadok közötti átívelések, mint amiket @lumiere írt :(

“Költségvetés: most nem találom azt a lapot, ahol korábban erről szó volt, de tudtommal RTD alatt is 8-900e Ł volt egy rész és most is ottkörül van. Ami, lássuk be, tulajdonképpen reálértééken szűkülő költségvetést jelent.”

Ez azért sok mindent megmagyaráz.

Tiresias - 2014. 11. 05. 19:39

Szerintem se Missy a Mester, hisz amikor Gallifrey-n hagyta a Mestert akkor a Mester férfi volt és barátokból lettek ellenségek, ez a sorozat alatt többször is elhangzik, viszont sztem Missy valójában egy másik TimeLady lesz aki akkor is nő volt, máskülönben miért nevezné őt a férjének, ja és tudhat a Mester-Doktor közötti ellentétről is és gondolom ezért mondta, hogy végülis Mesternek nem hívhatja magát. Mondjuk én nem szeretném ha a Mester nő lenne, inkább maradjon férfi, meg már szeretnék vmi új Időlord/időlady karaktert, ha már kiszabadultak. Mondjuk ugye Rassilon követői azok am is zabosak lehetnek rá az “időzár” miatt

Pr13m - 2014. 11. 06. 07:21

Brynden Rivers:
-Igen ez egy tipikus RTD visszasíró posztja volt.
Átívelő szál? Ez a fogalom Moff időszakában lett behozva, előtte azt sem tudták a DWsok, hogy mi az. Ő kezdte már az RTD időben ezt felépíteni.
-Mi volt kiszámítható az évad csavarban? Mert ha Te ezt a részt kitaláltad, akkor gratula. Az pedig hogy Missy a Mester, még nem venném kézpénznek. Azért várjuk meg az utsó részt mielőtt leírnánk.
– Missy nem idegesítő. (Lehet neked az)
– Hogy akarod Danny Pinket JAck Harknesshez hasonlítani?? Nem is értem.
– Miről szól az évad? Ugyanarról mint az összes többi évad. Miről szólt az első évad, miről a második? A 3.nak már lehet valami értelmet adni, de a 4. megint szétesik ebből a szempontból. Itt megint látszik hogy Moff az 5. évaddal hozta be az átívelő évad szálakat, ami több évadon át is ment.
– ÉS mit magyaráz meg a költségvetés? Olyan látványvilága van az utóbbi évadok Dokijának, olyan CGI és szörnyek, amiért RTD és a pukizós szörnyek összetennék a kezüket.

Nálam 2 gyengébb rész volt az évadban, amik tényleg gyenge volt, de azon kívül nagyon erős az évad. Persze lett volna amit én is másképp csináltam volna. Picit kevesebb Clara, mert Capaldi Doktora annyira új, és egyedi, hogy többet kellett volna mutatni belőle, de imádom az új Darkos vonalat, és alig várom az évadzárót.

emese - 2014. 11. 07. 15:46

Számomra ez kiválóan összefoglalja a 8. évad “háttérsztoriját”:
“The first four Time Lords were father figures – brilliant, eccentric, the template of a perfect dad. Capaldi’s version pays homage to that. But they didn’t throw a mid-life crisis and attempt to snog their companions. His Doctor is wooing Clara with his time machine, like a grey-haired businessman in a sports car trying to impress his secretary” (Daily Mail)

És igen, ez szarkazmus! :D

Brynden Rivers - 2014. 11. 08. 17:43

Pr13m:

Az hogy Missy a Master rövidítése az nem volt nagy rejtély, sokan rájöttek már korábban.
Maga a rész sztorija pedig kiszámítható volt, első perctől fogva nyilvánvaló volt hogy erőforrásnak szanálják a holtakat, az hogy most nem dalekok vagy meghackelt agyú bábuk lettek hanem cyberman-ek az nem egy nagy ötlet.

Bo arca pl? évadokon átívelő rejtély volt a RTD-érában
Moffatról és az átívelésekről annyit, hogy lényegében minden évadot retkonoltak ebben az évadban. pl. Hold mint tojás – részen belüli elszállt ötlet aminek nulla értelme van.

Egyébként nem mondom, hogy nem tetszhet valakinek ez az évad, de azért teljesen ne legyünk vakok a hibákra amiket mások korábbi kommentekben nálam összefoglaltak.

Pont azért van gödörben a sorozat színvonala, mert Moffatnak kb. bármit elnéznek a rajongók.

orla - 2014. 11. 08. 18:05

Masszív Moffat-utálat terjeng a rajongók között, bár csak az internetes részét ismerem, de azt azért valamennyire.

vilmos.nagy - 2014. 11. 08. 20:50

„évadokon átívelő rejtély volt a RTD-érában”
– River
– a kibaszott törés Amy falán
– Silence
– ésmégegyDWfantutisorolná

vilmos.nagy - 2014. 11. 09. 00:10

REALLY? (spoilers coming)

tényleg lehetséges, hogy ez legyen egy évadzáró? Pf.

– Miért volt fontos akkor Missynek, hogy a Doctor, s Clara együtt legyenek, egymásra is találjanak?
– Halottakból lett cyberman-ek egészen addig kómásak, amíg a Doctor nem kapja meg a karperecet? Tényleg, mind, echte addig?
– Ez mi a f*szom volt Gallifrey-el? „Ottvanmármióta, de csak te kis butus vagy, s nem nézted…”
– A drámázás, hogy Danny nem tud visszajönni, mert van egy ígérete, valami szánalmas volt…

Remélem karácsonykor kapunk valami jobbat, mert ez finoman szólva is kaki volt.

Belabacsi - 2014. 11. 09. 00:33

@vilmos.nagy:
Annyira nem tartom vészesnek a történetet.
Egyedül ott hibázik a történet, hogy akkor tudott volna valamit bizonyítani a Claras szállal Missy, ha az is kiderül egyértelműen, hogy MrPink halálában is benne van.

Mert akkor tényleg mondhatja azt, hogy az egész arra ment ki hogy előhozza a valódi énjét, ami nem is annyira különbözik pammparam…. így kicsit én is neccesnek érzem.

Azt pedig, hogy Cybermanek most épp letöltésre várnak, vagy utasításra várnak még megemésztem. De akkor MrPink és Brigadier hogy a fenébe van tudatánál? És oké feltételezzük hogy tudatánál vannak, de az érzelem miatt még nem integrálodtak a közös tudatba, akkor Brigadier honnan tudhatja a lánya hollétét? [arról ne is beszéljünk, hogy mennyire száni volt Missy eltüntetése by Brig]

Gallifreynek semmi jelentősége, csak hogy a Doktor vágyik vissza (hisz megnézte, nem volt ott) és hogy hazudott Claranak, aki szintén hazudott MrPinkről. Miközben úgye tudjuk jól, hogy azt mondta a temetőbe hogy ő még sose hazudott a Doktornak….

Szóval jahm. Voltak problémák. Bár a DoctorDonna [ami amúgy fantasztikusan jópofa] semmi ilyenen nem csodálkozok, és hát… kezd nem zavarni :)

emese - 2014. 11. 09. 03:23

Na most mondom azt, hogy ez a nő lehetett volna egy baromi jó Doktor. Kár, hogy Master lett, bár annak is szuper volt, bírtam, pedig John Simm Masterjét rühellem. Nekem elvitte az utolsó két (egyébként történet szempontjából közepes és a fent felsorolt következetlenségeket már nem is említem) részt a hátán, remélem, még visszahozzák.

Ja, hát a story az… nekem abból azért kezd elegem lenni, hogy a szeretet ereje. Na ne értsetek félre, a szeretet fontosnak tartom, etc, de a gyerek sírása miatti szeretettől vezényelve visszajön az apuka a Cyberman létből (S06 e12), most a szeretet miatt Danny nem konvertálódik, és a Brigadier sem, sőt… ez azért baromi gyenge. Moffat ha valamit nem tud megoldani, akkor jön a szeretet ereje mint ultimate weapon.

Na azt meg nem is számolom, hogy akkor Clara végülis 3X távozik (egyszer a Holdas végén, egyszer most, meg majd karácsonykor), ez már túl van azért lihegve, sem Sarah Jane Smithnek nem csaptak ilyen felhajtást, sem másnak. Nekem Rose is sok volt, mielőtt felvetné más.

Na mindegy, az uccsó két rész nálam 10/8, a teljes évad meg 10/6 talán.

pantaleon - 2014. 11. 09. 10:40

Most akkor marad Coleman a 9. évadra vagy sem?

evelyna - 2014. 11. 09. 13:18

Túlzás, hogy Gallifreynek semmi jelentősége. A régi sorozatban igen komoly történetszálak kapcsolódtak hozzá és szerintem részben ezért is próbálja Moffat sztornózni a Gallifrey elpusztult dolgod, ami bejött így az új sorozat elején.

A Missy-Mistress-Mester szál sajnos tényleg túl kiszámítható volt. Mégis az utolsó pillanatig reméltem, hogy Moffat mer egy nagyot lépni és más lesz. Bárki. Romana. A Rani. A nővé regenerálódott Rassilon. BÁRKI. A Mester mint főgonosz már hihetetlenül elcsépelt. Szerintem akkor is unnám, ha csak az új sorozatot láttam volna. Békén kellene már hagyni.

JBa - 2014. 11. 09. 14:34

Zseniális volt az évad is, meg az évadzáró is. Az átívelő szál ezúttal nem konkrét cselekménybeli átívelés volt elsősorban, hanem témabeli. Jó ember-e a doktor? Milyen hatással van Clara-ra? Az évad majd’ minden része ezeket a témákat járta körül. Két ember mit hoz ki egymásból, akik nem illenek össze? “A kontrollmániás és akit nem szabad kontrollálni.”
Fantasztikus volt pl. az utolsó jelenet, ahol úgy válnak el, hogy mindketten hazudnak a másiknak.

Capaldi fantasztikus doktor, elképesztő vérfrissítés a sorozatban, amely amúgy alapvetően a konstans megújulásról és változásról szól. Az utolsó részben pedig különösen jó volt, a félelem és megrökönyödés után a megkönnyebbülés, amikor rájön, ki is ő valójában, vagy a Gallifrey-nél a kétkedés, majd remény, aztán a csalódott düh minden nüansza pontosan leolvasható volt az arcáról. És a részben mégcsak nem is ő volt a legjobb.
Missy. Missy. Missy! Ez a nő egyszerre volt szórakoztató, furcsa, őrült, és vérfagyasztó. Papíron az ötlet, hogy visszahozzák a Mastert, nekem is elég bénának tűnik, de ahogy! visszahozták, az egyik legjobb döntés volt a sorozat történetében.

A Brigadier meg poén volt, ugyanmár, a részhez tartozó Extrában mondja Moffat, hogy ő egyszerűen túl badass ahhoz, hogy csak úgy agyatlan cyberman váljék belőle. És ráadásul még szépen be is integrálták a történetbe azzal a szalutálással, ami mutatja azt a korábbi változást is, hogy a doktor megbékélt a katonákkal.

Szóval szerintem nagyon koherens, szinte folyamatosan egy átlagon felüli minőséget hozó évad volt (voltak gyengébb részek, de egyik sem volt kifejezetten rossz, volt cserébe jópár nagyon jó), az évadzáró pedig csak feltette az i-re a pontot. Alig várom a következőt!

elfeledettnick - 2014. 11. 09. 18:32

Évadzáró kickass volt, évad szar, kap egy 5/10-et.

Capaldi is, Missy is telitalálat lett, kérek mééééég. Kijelentem, kárpótoltnak érzem magam Matt Smith idejéért, erre a doktorra érdemes volt éveket várni.

Gerosz - 2014. 11. 10. 06:43

Számomra egyik leggyengébb évadzáró volt, semmi katarzis, mint korábban megszokhattam. Így 6/10 az évad, csalódtam.

emese - 2014. 11. 10. 14:48

Újranézés után felteszek pár kérdést, amelyeket ez az évad felvetett, aztán baromira nem válaszolt meg. (Más évadokból és speciálokból eredő kérdéseket inkább nem is…)
1. Honnan szedte a Doctor ezt az arcot? – nincs válasz
2. Miért nem emlékszik rá? – nincs válasz
3. Miért mondja Missy, hogy megtartja a Doctor akcentusát, van köztük pszichikai szál? – nincs vagy nincs válasz
4. Ha már akcentus: miért is van skót akcentusa a Doctornak? – nincs válasz
5. Ez már egy ismerős kérdése: a szörny az ágyon a Listen-ben (szerintem gyerek volt) – az csak egy loose end vagy visszatér még? (szerintem nem tér vissza, de sokaknál ez még mindig kérdés)
6. Ha Missy a Mester, akkor hogyan menekült el G-ről? – nincs válasz

Szval nagyon nagyon következetlen. Persze nem zárom ki, hogy ez lesz a nagy átívelő-szál Capaldinál, és hogy tulajdonképpen csak most jutottunk el oda, hogy ez a Doctor “landolt”, azaz az ő sztorija igazán innen indul. De akkor meg sikerült 12 részen át alapozni…

LaCRossE - 2014. 11. 10. 18:46

1. Az első részben, amikor kicsit az őrület szélén táncolt a Doktor, megemlítette a hajléktalannak, hogy valahonnan emlékszik az arcra, de nem tudja honnan. Innen a választás.
2. Same here
3. szerintem csak arra utal, hogy nem “öli” meg, hogy kikésztessen egy másik regenerációt, egy másik arcot. Így az akcentus is marad.
4. Most ugye ez nem komoly kérdés? Miért ne?
5. nem tér vissza, az a képzeletünkre van bízva, de egyébként meg majdnem mindenki egy gyereket valószínűsít, aki egy kicsit rájuk akart ijeszteni.
6. miért is kéne mindent megválaszolni egy évadban?

Szóval, az első két kérdésed még oké is lehetne, a harmadik is elmegy, de a másik háromnál most fogtam a fejem. Neked MINDEN kis dologra válasz kell? Ennyi erővel megkérdezhetnénk, hogy ugyan Clara miért nem ment vécére soha az évadban (ha ment, akkor sry, nem emlékszem, de értitek, mit akarok).

humorpalanta - 2014. 11. 10. 23:11

Voltak elég vicces kérdések, de engem csak egy valami idegesít. Állítólag nem tudnak bejutni abba a 3W-épületbe, de a TARDIS meg van? Ezt hogy? (Jó, tudom, hogy a Doki megmeneküléséhez kellett, de akkor sem tiszta.) Vagy csak elértettem?

Brynden Rivers - 2014. 11. 10. 23:29

Az évadzáró nem lett volna rossz mondjuk az évad közepi duplarésznek. Ja de annak se, A Good Man Goes to War pl. mennyivel jobb volt.

Komolyan tegye fel a kezét aki egy pillanatig is izgult bárkiért ebben a részben!

@vilmos.nagy: ebben az évadban mondj egy átívelést :)
Vagy bármi összefüggést az előző évadokkal.
Úgy kellett néznem minden részt, hogy direkt nem emlékeztem vissza az előző évadokra, a sok ellenmondásra (pl. a Hold egy tojás amit eddig a Doctor nem vett észre. Aha)

vilmos.nagy - 2014. 11. 11. 00:17

@Brynden Rivers:
Nem értem, miért fáj neked ennyire a „Holdminttojás” teória. Hol mondott ellent bárminek is?

A DW mindig is tele volt retconokkal, ez hozzá tartozik, lehet szeretni, nem szeretni, ez van.

Az évad szerintem is katasztrofálisan gyenge volt, de nem az „ellentmondások hada”, vagy az „átívelés hiánya” miatt, egyszerűen a gyenge történetvezetés miatt. Vagy lehet csak az én ingerküszöböm nőtt meg az évek alatt…

emese - 2014. 11. 11. 02:13

Lacrosse: I was being rethoric. Többnyire. Csak ra akartam mutatni, h mennyi mindent felhasznalhattak volna. VOLNA…

orla - 2014. 11. 11. 15:12

Ami nem: Clara. Se a karakter, se a színész nem jó, igazából pocsék. Danny. Kedvelhető mellékkarakter lehetett volna, de Clarához kapcsolódik. Nem. A történet. Nem.

Ami igen: Capaldi. Nem meglepetés, nagyszerű volt. És Chris Addison, a saját jogán, nagyon jól játszott, öröm volt nézni.

Összességében ez az évadzáró közel áll a nullához. Jó felvezetést kapott, sikerült is elrontani.
Clara menjen a búsba.
Capaldi meg maradjon, mert kíváncsi vagyok, mit alkot majd a Mikulással.

Dark Energy - 2014. 11. 11. 20:17

Nekem valami hiányzott az évadból. Lehet túl sok volt Clara-ból és az hiányzott, hogy keveset legyen. Kedves és bájos, de ez sajnos kevés. Több átívelős szálnak is örültem volna, több referenciának korábbiakra, mert ami volt, kevés volt. Ok, hogy minden tekintetben új Doctor-t kaptunk és lehet hogy a korábbiak egyformábbak voltak, csak máshogyan, azonban azt nem szeretem, ha úgy kell éreznem, hogy két Doctor van, a mostani és az előző 12.

Slash - 2014. 11. 11. 23:36

Komolyan miért kellett Moffat-nek még a Mester karakterét is el b@szni?? ilyen jelentéktelen módon behozni meg ilyen jelentéktelen módon kiiktatni…szörnyű. Pedig a legutóbbi Jon Simm féle mester mekkora király volt mind alakitásban mind történetben és hozzáfüződik az egyik legkirályabb évadáró trilógia a 3.évad végén. Erre Moffat előáll ezzel a totális értelmetlen csapongó katyvasszal ami össze se hasonlitható az elöző mesterrel és azokkal az évadzáró részekkel minőségben. Ezektől eltekintve is irtó lapos és semmilyen volt az évadzáró pedig az évad meg a felvezetés jó volt. Úgy látszik vhogy Moffatnek nagyon nem mennek ezek az évadzáró részek, szóval én amondó vagyok hogy ideje lenne távoznia.

fffffff - 2014. 11. 12. 00:17

Én csalódtam az évadzáróban , számomra ez volt a legrosszabb évadzáró a sorozattörténetében (na jó talán a 6. évadbelit megközelíti) . Nem tudom miért, talán lapos volt, elmaradt a szokásos “katarzis” , de a történet se volt valami jó. Mestert játszó szinész remekül hozta a karaktert , bár gyengébb mester lett mint az elődje (meg női mester is furcsa volt) .

Az évad jó volt , Capaldit nem lehet eleget dicsérni , tényleg zseniálisan hozta a karaktert , Ő jelenléte húzta fel az évadot(csak úgy mit 7-t Matt Smith játéka) . Én őszintén szólva azt hittem hogy arról fog szólni az évad hogy Gallifrey-t hogy hozza vissza az univerzumban a Doktor ,de úgy tünik későbbre tartogatják.

Brynden Rivers - 2014. 11. 12. 10:52

@vilmos.nagy:
A gyenge történetvezetés és koherencia teljes (nem részleges!) hiánya az nem pont ugyanaz? :)

Hadd döntsem el mennyire vagyok hajlandó elfejejteni szinte MINDENT ami az előző 7 évadban történt :)

Nem azt mondom hogy a retkon ne lett volna mindig is Doctor Who része, de korábban jobban el volt magyarázva, pl. univerzum újraindítása kétszer a Moffat-érában – Pandorica és Wedding of River Song.
Korábbi évadokban mindig volt valami magyarázat-féle ami fenntartotta a Suspension of disbelief-et

A Hold-tojást komolyan magyarázni kell? A Doctor ideje nagy részét a Föld környékén tölti, a múltban és a jövőben. 2100 körül (vagy mikor) a Hold felrobbant (és ennek nincs katasztrofális hatása, LOL) és erről a jövőben semmilyen feljegyzés nincs. Itt a koherencia már részen belül borul.

De ez csak egy példa volt arra, hogy az ilyen idióta ötletek csak a részen belül működgetnek, de ha egy kérdést is felteszel. akkor az egészről kiderül hogy hülyeség.

Ellenpélda: a Silence-ról pl. nagyon jól el volt magyarázva miért nem emlékszik rájuk senki.

lumiere - 2014. 11. 12. 14:08

Öcsém! Ez a Danny Pink mekkora nagy rinyagép? Bahhh most fedeztem fel az utsó részben.

Aki nem látta még ne olvassa tovább, mert kicsi SPOILER-t nyomokban tartalmazhat! :)

Na de most ezt az évadzárót egyelőre nem tudom feldolgozni…A Mester a kedvenc figurám, anno nagyon kemény részeket adott, meg hát John Simm egyszerűen tökéletes volt. Na most amúgy ez a nő is jó, meg Capaldi is jó, meg JLC is jó, de valahogy a sztori mégsenemvoltjó. Olyan mintha Moffat ült volna otthon és azon tanakodott, hogy “Na akkor kit rángassunk elő a múlt ködéből, ki legyen a Főgonoszból? Ó legyen a Mester, az már úgyis rég volt, itt meg úgysem halnak meg a gonoszok, csak a jók, szal belefér.” Tökéletesen abszurd volt a “halála” is, teljesen megerőszakolták ezt a karaktert és nem azért mert nő lett belőle, ez mondjuk belefér, meg még azt mondom jó gondolat is lehetett volna, csak amúgy tökéletesen irreleváns. Nekem így jelentéktelen volt az egész, olyan légből kapott. Nem ennyit érdemel a karakter szerintem. Én azt mondom továbbra is, lehet hogy Moffat-nak sem ártana egy kis pihenő, (RTD is 4 évad után adta át a stafétabotot)és mindezt tényleg azért mondom, mert ilyen visszatetsző évadzárót kapunk, amúgy egy szerintem egész jó évad után (nekem vannak benne bestof részek, epizódok), meg 50 éves évfordulós részt, amit inkább megint hagyjunk, meg olyan 6. évadzárót, h ajajajajaj.

@emese:
“5. Ez már egy ismerős kérdése: a szörny az ágyon a Listen-ben (szerintem gyerek volt) – az csak egy loose end vagy visszatér még? (szerintem nem tér vissza, de sokaknál ez még mindig kérdés)”
Én továbbra is azt mondom, hogy nem gyerek volt, mert ahogy azt már fentebb is írtam nekem eléggé aggályos, hogy 1. Clara és kicsi Danny vannak az ágy alatt, majd kiugranak alóla és van olyan gyerek, aki ezt továbbra is nyugodtan viseli és ül pokrócban az ágyon? Szerintem nem. 2. Plusz a Doctor felkapcsolja hirtelen a villanyt mindenki meglepetésére, és a gyerek továbbra is ül az ágyon? Szerintem nem. 3. Az ablak felé fordulnak, hogy elmehessen a lény a pokrócban és mielőtt még távozna, jól beleliheg Clara privát szférájába, majd utána lassan elballag? Szerintem nem.
Vagy egy teljesen pszichopata gyerek volt, aki kap majd egy 18 karikás spin-off-ot a DW univerzumban….Szal nekem ez sántít, úgyhogy én aszondom vagy elbaltázták, vagy visszatér még. Jelen pillanatban ezeket találom csak lehetségesnek.

emese - 2014. 11. 12. 16:18

@Lumiere: a gyereket illetően egy haverom ugyanezeket mondja. Mondjuk én nem hiszem, hogy visszahozzák még, bár a 18 karikás ötleted az kemény! ;) (y)

@Brynden Rivers: A Hold mint tojás az nálam is NuWho leggázabb ötlete… még talán a LINDA-résznél is lejjebb pontozom. (Persze jobb kivitelezés, de maga a gondolat…!)

vilmos.nagy - 2014. 11. 12. 18:36

vááá, pont tegnap néztem újra a LINDA részt… :-D
olyan tipikus filler, olcsón, vendégszínészekkel forgatható dolog. nekem az első angyalos is teljesen ilyen epizódnak tűnt elsőre :-D

Cléda - 2014. 11. 12. 20:41

ÉS akkor az az Orson Pink (vagy hogy hívták azt az időutazót a jövőből a Listen részben) teljesen úgy volt beállítva, hogy Danny és Clara rokona nem? Most akkor ha Danny meghalt, akkor az a szál meg sem történhetett volna… Vagy most mi van..!?

Brynden Rivers - 2014. 11. 12. 21:32

@Cléda:

Ha jól értem a 8. évadtól
– nincsenek vagy nem úgy vannak időparadoxonok
– nincs fix events in time
– nincs veszélyes előzetes tudás, spoiler
– a jövő folytonosan változik és újraíródik a Doctor hatására

1-7 évadban amit a jövőben látunk az A jövő (kivéve ha újraindul az univerzum, és hasonlók).

8. évadtól amibe utaznak jövő, az csak egy lehetséges jövő a sok közül

vilmos.nagy - 2014. 11. 13. 00:14

Az 5-6-7-ben már tuti voltak olyanok, amire a Doctor azt mondta, hogy ő ezt nem látja, attól függ, mi lesz a jövőben, hogy mit csinálnak most.

Az 1-4 nem rémlik, de lassan újranézem, s akkor már tisztább lesz onnan is a kép…

emese - 2014. 11. 13. 00:45

@vilmos.nagy: úgy rémlik, az 1-4 évadban is voltak ilyenek: a Shakespeare-kódban biztos van egy ilyen beszélgetés Martha-val, a The Last of the Time Lords-ban újraírták a Mester uralkodása alatti éveket, és csak páran emlékeztek a Földön arra, hogy ez is megtörtént.
A Fires of Pompei-ből is rémlik ilyen, ott a Doki azt mondja, hogy látja a jövőt, és Pompeinek el kell pusztulnia, de ha nem tör ki a vulkán, akkor az egész Föld veszélybe kerül. Ebből nekem az következik, hogy az idő ott is újraírható volt.
Biztos hogy előjön az 1. évadban a The Unquiet Dead-ben és a Father’s Day-nek pedig a központi témája volt, bár ott épp arról szólt a dolog, hogy NEM lehet újraírni, de ez tkp ellentmond az összes többi ezzel foglalkozó résznek.
Ennyi ugrik be most (nyáron néztem meg az 1-4 évadokat), lehet, hogy több is volt. Úgy tűnik, a “time can be rewritten” dolog konstansan felbukkan, de míg eleinte inkább kivétel volt, az 5-7 évadban Moffat beírta magát a sarokba és kénytelen volt folyton ezzel operálni.

lumiere - 2014. 11. 13. 11:40

@emese:
Ugye ugye? :D Valahol ez megnyugtat, hogy nem csak nekem nem tiszta az a rész, mindennel együtt is pedig az egyik legjobb volt :D

Ugyanide az idő újraírható-e vagy sem @Brynden Rivers: Szerintem vannak fix pontok még mindig, amiken nem lehet változtatni és
@emese szerintem az 1. évadban ilyen volt a Father’s Day. De ilyen volt a Marsos rész (Waters of Mars asszem) is, amikor a nő a végén öngyilkos lesz, mert bár a Doki úgy érzi megváltoztathatja és megmentheti őt, de a nő belátja, hogy márpedig akkor minden megváltozna és beteljesíti aminek meg kellett volna amúgy is történnie.

@Cléda: szerintem Orson Pink egyszerűen nem fix pont az időben, emiatt eshet ki. Ha nem ő majd más ül abban az űrhajóban.
A másik, hogy szerintem nem biztos, h az elején ki akarták volna írni a sorozatból Danny-t, és még – lássuk be – most sem az, szóval az is lehet, hogy mégiscsak fix pont és Danny Pinkkel talizunk még.

eLaNoR - 2014. 11. 14. 08:06

Orson Pink létezéséhez már az bőven elég lehetne, ha Clara terhes, csak még nem tud róla, vagy mi nem tudunk róla.

Cléda - 2014. 11. 14. 20:07

@Brynden Rivers

Igen, ezek bennem is felötlöttek. Csak az kavar be, hogy elvileg Missy terve akkor végig az volt, hogy majd Danny meghal valahogy (gondolom benne volt a keze), hogy aztán Clara kérésére a Doctor menjen el a “túlvilágra”. Nekem legalább is ez jött le, abból amit Missy mondott.. És ha ez eltervezett volt, akkor az nem a jövő megváltoztatása… Akkor lett volna idő újraírás, ha Danny nem hal meg.. Persze nézőpont kérdése, hogy melyik pont az ahol újraíródik az idő.. Lehet hogy a Listen részben még minden tuti volt, aztán később Missy bekavart…
Nekem ezért nem volt tiszta, de elfogadom ezeket amiket írtál. No majd kiderül. Vagy nem, aztán mindenki gondol amit el tud fogadni magában :D

Persze az is lehet magyarázat, amit @eLaNoR írt.

lumiere - 2014. 11. 17. 10:20

@eLaNoR:
Igen vagy ez, amit írtál.

szala - 2014. 11. 23. 00:29

A fanfiction ismét kreatívabb, mint az írók :D
http://vimeo.com/112543521

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz