login |

Rogue: a 2. évad – írta matruska

2014. 09. 08. 14:55 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: kritika,

There’s blood on our hands in this perfect madness

Újabb 10 résszel tért vissza a beépített zsarus Rogue – ahogy korábban winnie írta – a 8 hazai néző nagy örömére. A címben szereplő „újratöltve” igenév pedig nemcsak valami figyelemfelkeltést szolgáló Mátrix-utalás, hanem az évad jellemzője is, többek között a karakterek és a történet szempontjából. A minőségre most sem lehet panaszunk, csak tudjunk elvonatkoztatni az előző szezontól.

fiuk

Idén az 1. évad régimódi, maffiás közegéből váltunk a modernkori, információs társadalmat kihasználó bűnözők világára, amely jelentős újításnak nevezhető. A továbbiakban előfordulnak az 1. évados kritikámra való visszautalások és spoileres részek is.

Ha már említettem a történetet, akkor kezdjük is ezzel. Kedvenc nyomozónőnk ezúttal egy FBI-os akciócsoportnak segít, aminek tagjai maguk sem igazán tudják, mi után kutakodnak. Grace saját beépített ügynököt is kap, akinek mi más lenne a feladata, minthogy a drogfüggő, volt katona célszemély bizalmába férkőzzön.

Az események azonban tragikus fordulatot vesznek az előbb említett, „Simlis” (Cheat) becenévre hallgató veteránunk és hálószobájáig eljutó Sarah ügynökünk egy kurvával megtámogatott édeshármasa közben: a férfi gyanús körülmények között meghal drogtúladagolásban és az FBI-nak dolgozó lányka eltűnik, hogy az évad végére megkerüljön, nem is akárhogyan.

Ezzel adottá is válik Travis 2. évados küldetése: a Simlissel közös biztonsági céget működtető katonatársai közé beszivárogva kideríteni, mi a fene is folyik itt valójában és nem mellékesen Sarah-t is megtalálni.

Az új környezet új és más típusú karaktereket igényel. Ezen különbség leginkább Alec Laszlo és a 2. évados rosszfiúk vezetője, Ethan Kelly összehasonlítása közben válik leginkább nyilvánvalóvá. Itt nincsenek Jimmy Laszlo-kaliberű emberek, mert egyszerűen nem idevalóak. Itt profi FBI-os kollégák vannak az egyik oldalon, akik néha megvillantják emberi énjüket, míg a másikon saját és családjaik boldogulása érdekében bármire képes volt katonák.

Az első szezon szereplői is tiszteletüket teszik hosszabb-rövidebb időre: feltűnik az ifjabb Laszlo-család és Campbell is az egyre bővülő Travis família mellett. A nagyszerű forgatókönyvnek és a jó színészi játéknak köszönhetően a karakterek rendkívül hitelesek. Ebben az évadban is Grace lánya, Evie a kedvencem, aki továbbra is 16 évesként tényleg tinédzser. Azoknak pedig, akik az 1. évadban túl soknak és irritálónak találták Grace Travist és az őt megszemélyesítő Thandie Newtont, jó hírrel szolgálhatok: a karaktere jóval visszafogottabb ebben a szezonban.

A történet és a karakterek után vegyük sorra, mik azok, amik változatlanok maradtak az évadban. A történetvezetés továbbra is élvezetes és logikus, a sztori egy pillanatra sem ül le, nincsenek üresjáratok. A hangulatteremtés még mindig a készítők erőssége, mind vizuálisan, mind pedig muzikálisan. Megint sikerült nagyon eltalálni az intrót is, a fenti idézet onnan származik. A sorozatot újfent mesterien áthatja a feszültség, ami az előbb említett nagyszerű hangulatteremtésnek is nagyban köszönhető.

Az 1. évadban megszokott tömör és lényegre törő párbeszédeket kapjuk, itt nincsen félrebeszélés. A mostani szezon dialógusaiban erőteljesebben jelenik meg a humor, ami szerintem indokolt is a dráma ellensúlyozása okán, aminek igencsak teret engedtek az írók. Minden karakterünk elcseszett, mindenkinek megvan a maga személyes és családi drámája, tragédiája, szóval igazi kincsesbánya ilyen téren a sorozat. Itt még említést érdemel két pazarul végigvitt drámai folyamat: ahogy Grace anyja átértékeli életét és lányához fűződő viszonyát, valamint ahogy a rosszfiúk megállíthatatlanul robognak önön tragikus végük felé.

A drámázás és a nyomozás mellett persze még jut hely az ilyen sorozatoktól elvárt akcióra, erőszakra, szexre és káromkodásra, bár ezek csak másodlagosak. Persze azért van minden, ami szemnek és szájnak ingere: gyilkosság, emberrablás, zsarolás, letartóztatás, betöréses lopás és még sorolhatnám. Az erőszakos jeleneteket leginkább ügyeletes rosszfiúink szállítják, akik kőkemény exkatonákként tökéletesen alkalmasak is erre.

Az elenyésző számú szexjelenet itt már nem Thandie Newtonhoz kötődik, hanem akciócsoportos kolléganőihez, valamint a drámai hatás erősítése érdekében egyszer Simlis Karó (Spud) becenevű katona- és üzlettársa hálószobájába is bekukkanthatunk. Végül a káromkodásról essen néhány szó: ebben is sikerült felülmúlni az 1. évadot, ami nem kis teljesítmény, de abszolút érthető, hiszen a karaktereket folyamatosan rendkívül idegőrlő helyzetekbe helyezik bele.

Mielőtt rátérnék az évadzáróra, még muszáj kiemelnem a számomra leginkább tetsző megoldást, az információhiány példás megjelenítését. Ahogy azt a kritika elején említettem, az akciócsoport tagjai maguk sem igazán tudják, mi után nyomoznak. Eleinte úgy hiszik, hogy egy prostituált-hálózat működtetése miatt vannak Simlis nyomában, de a célszemély halálával már pénzmosásra változik az indok.

Megtudhatjuk, hogy az üggyel kapcsolatos információkhoz való hozzáférés mértékét az FBI-os hatáskörök határozzák meg. Vagyis az akciócsoport vezetője valamivel többet tud, mint az alatta dolgozó ügynök, de jóval kevesebbet, mint a vele kapcsolatban álló igazgatóhelyettes, aki magas pozíciója ellenére sem rendelkezik mindig meglévő információval. Ez persze kitűnő konfliktusforrás, amint az az évad során be is bizonyosodik.

Végül foglalkoznék kicsit a szezonzáróval is. Pontosan azt kapjuk, amit várunk: rengeteg akciót, drámát és persze „a mindenre fény derül” attitűdöt. A bűnözőkvartett megmaradt két tagjának, Ethannek és Ray-nek a közösen elrabolt 10 millió dollárért egymással folytatott magánháborúja adja a rész gerincét. Emellett fokozatosan adagolják nekünk a pakisztáni flashbackeket, hogy végre képben lehessünk, hogyan is indult el ez a 4 derék katona azon az úton, amely tragikus végük felé vezette őket.

Mint kiderül, az ügy politikailag kényes természetű, ezért mikor már Grace nyomozása kezd túlságosan is sikeressé válni, leállítják az akciócsoportot. Kőkemény nyomozónőnk persze nem hagyja annyiban és igazságot szolgáltat a rablás során lelőtt amerikai katonák családjainak. Majdnem elfeledkeztem a szezon során töretlenül dübörgő Travis családi dráma megoldásáról: a családi egységet folyamatosan züllesztő nagyi megvilágosodik és miután meggyőzi a közben apjához visszaköltöző Evie-t, hogy adjon még egy esélyt anyjának, egyszerűen továbbáll.

Az ügy megoldva, a rosszfiúk elintézve és a magánéleti szál is kipipálva, szóval nyomozónőnk joggal élvezhetné lánya társaságát egy film mellett, mikor jön a hatalmas WTF, amely számomra egy hasonlóan „újratöltött” évad ígéretét jelenti.

lene

A Rogue ezen évadjával bebizonyítja, hogy az első szezon minősége nem a szerencsének köszönhető, hiszen sikerül ugyanazon a magas színvonalon teljesítenie. Az elcsépelt alapszituációból a sorozat egyediségével kihozza a maximumot, kellemes és lebilincselő élményt nyújtva. Mostanra egyértelművé vált számomra, hogy ez tipikus darasorozat. Lehet hetiben is nézni, de egyben adja csak ki az évad igazi esszenciáját.

A széria második 10 menetese is megérdemli a 8/10-et, a magasabb pontszámokat optimistán meghagynám a további évadra/évadokra.

10 hozzászólás Ne habozz!

fm! - 2014. 09. 08. 15:10

A 8-ból 2 néző jelen! :)

Szula 25 - 2014. 09. 08. 16:24

Itt a 3. is!!! :D
Majd 1 évig kerülgettem az első évadot mígnem rászántam magam hogy megnézzem, aztán ledaráltam a 10 részt nem tudtam abba hagyni.Jó sorozat színészek közül mindenki nagyot alakít az 1-2 évadban egyaránt.A 2. évad vége meg tényleg WTFk lett.
20 rész berendeltek még belőle úgyhogy egy ideig még élvezhetjük Thandie Newton alakítását. :)

Szula 25 - 2014. 09. 08. 16:25

Itt a 3 is :)

kuktin - 2014. 09. 08. 16:48

Magasan veri az első évadot az biztos. Sokkal jobb dialogusok …… vagyis jobb minden téren.
Van még munka rajta de szerintem most nagyon Ok-és lett így.
Hamar lehet darálni!!!!

Theo - 2014. 09. 08. 18:15

Annyira nem volt WTF a vége, erre lehetett számítani. Az lett volna a WTF, ha lelövik. De így hogy nem hal meg, teljesen értelmetlen elrabolni. Innen egyetlen értelmes folytatás, ha mégis valahogy meg akarják ölni, de sikerül megszöknie, persze valaki segítségével, mert egyedül nem sok esélye lenne.

sclerosis - 2014. 09. 08. 19:01

Én is nézem:XD

matruska - 2014. 09. 08. 19:11

Theo: Szerintem semmivel sem lehetett jobban számítani az elrablására, mint a lelövésére, sőt utóbbi lett volna a kézenfekvőbb.

“De így hogy nem hal meg, teljesen értelmetlen elrabolni.”

Miért? Holtan kellene elrabolni?

“Innen egyetlen értelmes folytatás”

Számos értelmes folytatás van, nem csak ebben a krimiklisében lehet gondolkodni. Nem kell félteni az írókat, kitalálnak valami kreatívat.

brianflash - 2014. 09. 09. 09:16

Szerettem az első évadot, és a második sem okozott csalódást. Az utolsó jelenetnél viszont begurultam :D Várhatok 1 évet…

fm! - 2014. 09. 16. 23:03

Most értem csak a végére, de nagyon jó sorozat. Szerintem is 8/10, már nagyon várom az új évadot…

fm! - 2015. 08. 03. 23:21

Nem egy túlhypeolt sorozat, de a 3. évad még jobb, mint az eddigi kettő. Érdemes nézni, szvsz már 9/10…

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz