login |

Klasszikusok: Battlestar Galactica (1978) – írta The Man Who Laughs

2014. 11. 25. 15:15 - Írta: vendegblogger

10 hozzászólás | kategória: klasszikus, kritika,

November 17-án 77 éves korában elhunyt Glen A. Larson, akinek olyan sorozatokat köszönhetünk, mint a Knight Rider és a Magnum P.I. Emléke előtt az első igazán nagy dobásának, az (eredeti) Battlestar Galactica ajánlójával szeretnék tisztelegni.

1978-at írunk, egy év telt el a Star Wars bemutatása (és kasszarobbantó sikere) óta. Star Trek-sorozat már kilenc éve nincsen, az első mozifilm pedig majd csak jövőre jön. Ekkor alkotta meg Glen A. Larson mára már kultikussá avanzsálódott sci-fi sorozatát, a Battlestar Galacticát.

Az emberiség hosszú ideje harcol a Cylon Birodalom ellen. Végre eljön a békekötés napja, azonban Baltar, az emberek nagykövete elárulja népét a saját hatalomvágya miatt és segít a cylonoknak egy váratlan rajtaütés kidolgozásában. A támadásban elpusztul mind a 12 emberi kolónia, és szinte az összes csatahajó. Az utolsó csillagromboló a Galactica összegyűjti a túlélőket és elindul, hogy megkeresse az állítólagos 13. kolónia otthonát, a Földet.

A legszembetűnőbb dolog a sorozattal kapcsolatban kétségtelenül a klasszikus Star Wars-filmekre kísértetiesen hasonlító látványvilág. Ez egyáltalán nem véletlen, ugyanis a sorozat készítői olyannyira meg akarták lovagolni a Csillagok háborúja sikerét, hogy a látványvilág kidolgozásához az azon a filmen is dolgozó John Dyskát bérelték fel. Ezért olyan ismerősek a hajók és ezért van az, hogy a cylonok inkább Birodalmi rohamosztagosokra, mintsem robotokra hasonlítanak (na meg azért is mert az akkori technika jelmezbe bújt színészeket követelt meg).

A hasonlóságot George Lucas is sérelmezte, ezért nem engedte meg, hogy a sorozatban a lézerpisztolyoknak látható sugaraik legyenek, így mindig csak elölről mutatták ha lőtt valaki, utána pedig a robbanást. Hogy a BSG honnan vette az ihletet, azt remekül szemlélteti Isaac Asimov megjegyzése: „A Star Wars szórakoztató volt, élveztem. De a Battlestar Galactica már megint Star Wars, egyszerűen nem tudom amnézia nélkül élvezni”.

A vizuális effektek minősége azonban mai szemmel sem vészesen rossz. Jóval szebb, mint a Star Trek: The Original Series effektjei (nem a digitálisan felújított változatról van szó), de persze a SW-filmek színvonalát nem éri el. Az azért mindenképpen szembe tűnő, hogy az űrcsatáknál sok jelenetet többször is felhasználtak, ez mai szemmel már mindenképpen megmosolyogtató, de a sorozat amúgy is kifejezetten drága volt, így nem meglepő, hogy a legköltségesebb jeleneteken próbáltak spórolni.

Összességében azonban most is élvezhető (főleg) azoknak, akik bele mernek vágni a Star Trek vagy a Doctor Who korai részeibe. A sorozat technikai fronton egyébként 3 Emmy-jelölést is kapott, amiből 2-t sikerült díjra váltania.

A Star Wars-os hasonlat nem csak a vizualitásban, de a cselekményben is megállja helyét: A Star Trekkel ellentétben a BSG nem igazán filozofál, nem mélyed el etikai és morális kérdésekben, sokkal inkább a kalandra és az akcióra helyezi a hangsúlyt. Mindezt pedig egy erős mitológiai háttérbe ágyazza be, ez utóbbi kiemelten fontos eleme a sorozatnak. Larsont legfőképpen a mormon vallás ihlette, de ezt sok más misztikus hitvilág (pl.: az egyiptomi) elemével keverte össze. Ebből a mixből született meg a BSG világa.

A sorozat dramaturgiája érdekes módon valahol félúton helyezkedik el egy high concept és egy epizodikus sorozat között. Az átívelő szál majdnem minden részben megjelenik, de sok rész történetének a gerincét inkább azoktól független események adják.

A részek általánosságban ha nem is hibátlanul, de korrektül lettek megírva, a történetek többnyire átgondoltak, s ami a legfontosabb, izgalmasak és szórakoztatóak. Azonban a párbeszédeken nem végeztek ilyen jó munkát az írók. Néha előfordul egy-két mai füllel már zavaróan naiv és életszerűtlen dialógus, illetve az epizódszereplők némelyike is kifejezetten gyenge, ellenben a főszereplőinkkel. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

Apollo kapitány (Richard Hatch – a 2003-as BSG-ben ő Tom Zarrek), Adama parancsnok (Lorne Green) és az itt még férfi Starbuck hadnagy (Dirk Bennedict) játékára nem lehet panaszunk. Bár karaktereik nem túl sokrétűek, azonban a rutinos gárda kihozza belőlük a maximumot. Alakításaik egyaránt szimpatikusak.

A legemlékezetesebb visszatérő szereplő a Baltar-t játszó John Colicos. Aki persze itt nem olyan árnyalt, tragikus figura, mint az új sorozatban, hanem sokkal inkább a tipikus kapzsi, de gyáva főgonosz.

Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy a sorozat legjobb alakításai is vendégszereplőhöz köthetőek: Lyod Bridgeshez (Cain parancsnok – 1×12-13: Living Legend I-II) és Patrick Macneehez (Iblis gróf – 1×15-16: War of the Gods I-II). Részben nekik, részben pedig a történeteknek is köszönhetően ez a két dupla rész a sorozat legjobbjai között vannak.

Helyén kezelve a szériát és nem a modern high-concept sci-fi sorozatokhoz hasonlítva, alapvetően két komolyabb problémám volt. Egyrészt roppant feleslegesnek, sőt néhol kifejezetten idegesítőnek éreztem a kötelező gyerekszereplőt és robotkutyáját, ez utóbbi a BSG ewokja, csak ellenben a lázadó plüssmacikkal ez inkább félelmetes mintsem aranyos.

A másik számomra érthetetlen dolog az a cylonok eltűnése. Ugyanis a 14. résztől egyszerűen nem szerepelnek többet. Természetesen a helyükre jönnek majd más ellenfelek, így az akció megmarad, de a BSG mégsem az igazi intelligens kenyérpirítók nélkül. Szerencsére a sorozatzáróra visszatérnek, hogy a méltó módon érjen véget a széria, a The Hand of God magasan a széria egyik legerősebb epizódja.

A sorozat egy darab, 21 háromnegyedórás részből álló évadot élt meg, mely sajnos nem kapott teljes lezárást, az utolsó rész ugyanis egy cliffhangerrel ért véget. Bár az ABC a gyenge nézettségre hivatkozva kaszálta el, a valódi ok inkább a magas gyártási költség volt.

A 21 epizód mellett létezik két film is, de ezeket a meglévő epizódokból vágták össze. A Battlestar Galactica-film valójában az első 3 rész (Saga of the World part 1-3) összegyúrása egy mozifilmmé. Egy komolyabb különbség van a tévés változathoz képest: Baltar sorsa. Jelenleg ez az egyetlen rész a sorozatból, ami elérhető magyar feliratos DVD-n. (Magát a sorozatot pár éve vetítette az AXN SCIFI szinkronosan, 24 epizódra vágva).

Az meg még ennél is sajnálatosabb, hogy maga a sorozat sem elérhető BluRay-en, egyelőre csak a film jelent meg HD-minőségben , pedig mindenképpen jót tenne a sorozatnak egy tisztességes felújítás.

A másik film: Mission Galactica: The Cylon Attack pedig a Living Legend 1-2 és Fire in Space részek összegyúrásából keletkezett. A sorozat befejeződése után az Universal újravágta a részeket 12 tévéfilmre, melyek közül néhányba már leforgatott, de eddig nem sugárzott jelenetek is belekerültek (ezek csupán pár perc hosszúságúak).

Összességében az eredeti Battlestar Galactica nálam 7,5/10 pontot érdemel. Ebből minimum fél pont egyértelműen Stu Philips Grammy-díjra is jelölt, fülbemászó zenéjét illeti. Azoknak tudom leginkább ajánlani a sorozatot, akik szeretik a (klasszikus) sci-fiket, és képesek megbarátkozni a több mint 30 éves epizódokkal, melyek magukon hordozzák a korszak jegyeit. Az új BSG rajongóit meg figyelmeztetem, hogy ez nem teljesen olyan, mint az ő kedvencük.

Kevesen tudják, hogy a szériát többször is próbálták feléleszteni: 1980-ban elindult a második évadként funkcionáló Galactica 1980. Ez a sorozat jóval kisebb költségvetésből készült, és sem a kritikusok sem pedig a nézők nem rajongtak érte (ennek egyik oka, hogy nem is onnan indul, ahol az előzmény véget ért). 10 rész után el is kaszálták.

Ezután a főszereplő Hatch a 90-es években próbálta elérni, hogy folytatódjon a sorozat, de csupán ez a trailer-szerűség valósult meg a projektből. Aztán 2003-ban kezdetét vette Ronald D. Moore újragondolása, de ez már egy másik történet.

Megjegyzés: A posztot eredetileg az előtt írtam, hogy láttam volna a 2003-as sorozatot, ezért sem hasonlítom azzal össze. Bár azt határozottan jobbnak gondolom, annyi idő telt el a két sorozat között, hogy a teljesen megváltozott tévés trendek miatt is igazságtalannak tartanám, az összevetést.

Végezetül az intró és egy előzetes

10 hozzászólás Ne habozz!

djangyu - 2014. 11. 25. 15:45

mindig is nagy káosznak gondoltam a BSG eredetijét, úgyhogy… most megtudtam, miért.

egy jó része volt, amikor a Földre elvetődött Halloweenrre az szőke bájgúnár meg egy cylon, és becsajoztak szó szerint.

Andro - 2014. 11. 25. 15:46

Asszem 1-2 részt láttam még valamikor réges-régen. De nem emlékszem már rájuk.

Sigismundus - 2014. 11. 25. 17:00

Tényleg nehéz nézni, főleg ha már a BSG 200-at látta az ember. Én mégis így néztem meg és nagyon tetszett, 70-es évekvége sorozatfeeling az megvolt. Ilyen szemmel kell nézni és sokáig élvezhető szerintem. Illetve nem minden rész, mert a 70-es évek az nemcsak a Star Wars hanem az új ostoba fantasyk időszaka is, és ebből is van benne jócskán.

Olvastam, olyan rajongás volt körülötte, hogy egy 15 éves srác öngyilkos lett amikor abbahagyták hivatalosan.

David R. Blake - 2014. 11. 25. 17:04

@djangyu:
Az mondjuk azt hiszem, hogy már a Galactica:1980-ban volt.

m76 - 2014. 11. 25. 17:41

Ez a sorozat amit sose tudtam megkülönböztetni a Buck Rogers-ről kiskoromban.

Kb ennyiben merülnek ki az ismereteim róla.

Valezius - 2014. 11. 25. 19:06

Nekem ez igazából jobban tetszett, mint a felújítása. Nincs tele idegesítő karakterekkel és ebből következő ostobaságokkal, mint az idősebb testvére. Csak egy laza kalandsorozat.

Túl sokra már nem emlékszem a sorozatból, az nekem fel se tűnt, hogy eltűntek a cylonok :)

Azt fájlalom leginkább, hogy a fénynél gyorsabb utazás kitalálására nem fordítottak 5 percet, csak röpködnek simán és hopp már el is hagyták a galaxist, illúzióromboló…

Annatar - 2014. 11. 25. 19:46

djangyu:
Bizony, az a Galactica 1980 volt, az eredeti sorozat azért nagyságrendekkel koherensebb és élvezhetőbb.

A Battlestar Galacticát viszont amiatt mindenképp érdemes megnézni a 2003-as sorozat ismeretében, hogy milyen ötleteket, karaktereket, történetszálakat emeltek át az eredeti sorozatból a feldolgozásba.

Ja, és a robotkutyát csak annyiban védeném, hogy egy csimpánz játszotta, aki nagyon megdolgozott a betevő banánjáért, szóval neki mindenképp kijár az elismerés :)

Külön hozzászólásban még visszatérek a G80-ra, hogy ha a link miatt eltűnne, majd tegyétek vissza, köszi :)

Annatar - 2014. 11. 25. 19:53

Akit érdekel egy vélemény/kritika/bemutató/nemajánló a Galactica 1980-ról, az elolvashatja róla az írásomat (nagyon spoileres, aki már betervezte, hogy megnézi, annak nem ajánlott, mert viszonylag részletes epizódleírásokat tartalmaz):
http://annatar.sfblogs.net/2009/01/24/galactica-1980/

Volt pár éve egy kísérlet a sorozat képregényes formában újragondolására is, írtam is róluk, de végül az első etap utolsó füzete elég nagy csaldást okozott, és azt hiszem, nem is lett folytatása. Az alapötlet egyébként érdekes volt, a BSG felújítás szellemében sokkal darkosabb megközelítéssel, izgalmas kezdéssel, ami aztán blődségekbe torkollott. Kár érte pedig, remek sztorit ki lehetett volna hozni belőle.

wusaa - 2014. 11. 25. 21:41

Főleg a vadászgépek kilövése és a cylon szemek tetszettek akkoriban,a sorozat vége sajna nem lett elvarrva.Jó kis sztorik voltak az epizódokban.

El Diablo - 2014. 11. 26. 10:03

Az én Battlestar Galacticám

1981. Jugoszlávia, az első tengerparti nyaralás, barna Škoda 105, kemping öt perc sétányira Tisno-tól. Este besétálunk fagyizni, ott egy kertmozi! Mit adnak? Battlestar Galactica! Ez olyan lehet, mint két éve nyáron a Csillagok Háborúja, emlékszel? Nézzük meg, 10 dínár a jegy, totál megéri. Megnéztük eredeti nyelven, horvát felirattal. Csak a zenéje maradt meg. Meg az, hogy eszméletlen jó volt, a sztoriból konkrétan semmi. Otthon a rádióból valamelyik belgrádi adón felvettem kazettára az osztrákoktól becsempészett Philips stereo kazettás magnóval. Ha lett volna akkoriban mobilom tuti, hogy ez lett volna a csengőhangom! Nemsokkal később, vasárnap délután a Nedeljom Popodne (Vasárnap Délután) című TV műsorban a Jugó 1-en elkezdték adni a sorozatot, na akkor már meglett a sztori is. És azóta is.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz