login |

Over the Garden Wall – írta Bé

2014. 11. 26. 15:32 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Ismerjük a mai Cartoon Network-formulát, igaz? Egyszerűen megdizájnolt karakterek spagettivégtagokkal, akik közül legalább az egyik egy tág szemű, életvidám és hangos, ezáltal változó mértékben idegesítő kisgyerek, részenként valami totálvicces kaland, őőőrült mellékszereplők, időnként dalbetétek… mindenki tudja folytatni.

A november elején “ledarált” Over the Garden Wall-ra ezek többsége ráillik. Azonban hiba lenne csak egy legyintéssel elintézni a csatorna egyik legeredetibb és legkülönlegesebb próbálkozását.

Somewhere, lost in the clouded annals of history, lies a place that few have seen. A mysterious place called the Unknown, where long forgotten stories are revealed to those who travel through the woods.

Próbálkozását, mert ez egyértelműen az: a Cartoon Network első minisorozata 10 darab tíz-tizenkét perces részből áll, egy teljes, lezárt sztorit mesél el, és vége, slussz-passz. A ráfordított időt azonban abszolút megtéríti azoknak, akik fogékonyak az ilyesmire.

De mégis milyesmire? Egy testvérpár eltéved egy sötét erdőben, és míg a kisebbik azzal van elfoglalva, hogyan nevezze el az éppen talált békáját, az idősebbik a hazautat keresi. Egyszer csak belebotlanak egy vészjósló kinézetű favágóba, aki az erdőben leselkedő Bestiára figyelmezteti őket, és valóban, kisvártatva meg is jelenik egy hatalmas, világító szemű, csatakos farkas, aki hamar az életével fenyegeti a két főhőst.

Miután legyőzik, a favágó útmutatásai alapján elindulnak tényleg hazafelé, de az erdőből mintha nem lenne kiút…

A 10 rész során tíz kis, önmagában megálló történetet kapunk a hazaútjukról, melyhez egy beszélő madárka is csatlakozik, és melyekben hol egy vendéglőben állnak meg iránymutatásért, hol egy tesz-vesz város-szerű iskolát találnak, hol tök-fejű alakok mulatságát zavarják meg, de mindre igaz, hogy képileg nagyon hangulatos, kicsit ijesztő, ugyanakkor a három főszereplőnek, valamint néhány mellékszereplőnek köszönhetően végig vicces, és helyenként kifejezetten drámai epizódokat alkotnak.

A humorhoz jócskán hozzátesz a színészek elsőosztályú játéka is, egyes szereplőknél a nagyobb nevektől sem húzódtak el a készítők, az egyik főhőst Elijah Wood alakítja, de beugrik Tim Curry, Christopher Lloyd vagy John Cleese is, például egy, a hatalmas kúriájában kísértő vélt vagy valós szellemtől rettegő teakereskedő (és a sorozat egyik legjobb karaktere) szerepében.

Bár a tíz rész tíz különálló „képet” villant fel, az egészen végighúzódó narratíva a végére egy kerek, lezárt egésszé áll össze, úgyhogy sem felesleges szál nincs benne, sem hiányérzet nem lesz senkiben, hiszen a hosszúsága is tökéletesen elég ehhez a sztorihoz, melyben sejthetjük, hogy nem minden egészen az, aminek elsőre látszik…

Hangulatilag, bár a főhősünk egyértelműen kábé mai gyerekek (halloweeni jelmezben), a sorozat egyfajta old school, mesekönyvek, némafilmek, és úgy egyáltalán, az 1800-as évek Amerikája által inspirált, őszi képi világot sugároz, jazz-, swing- és mindenféle folkzenével aláfestve, a gyakori betétdalok is ezen a vonalon mozognak, de hihetetlenül megy egymáshoz minden, még az egyre inkább sötétedő és baljóslatúbb hangulattal is.

Pontozni nem pontoznék, a sorozatot ajánlom mindazoknak, akik alapvetően szeretik ezt a gyerekes Cartoon Networkösdit, de azoknak is, akik ezzel kapcsolatban valami újdonságot néznének. Ha valamennyire felkeltette ez az írás bárki érdeklődését, érdemes bepróbálni, nincs két óra az egész, sokat nem veszíthet vele az ember, csak nyerhet.

8 hozzászólás Ne habozz!

Babity - 2014. 11. 26. 16:26

Jól hangzik! :D De megvárom szerintem, amíg lesz hozzá szinkron..vagy legalább magyar felirat.

Duck Dodgers - 2014. 11. 26. 17:28

Instant klasszikus, hosszú idő után az egyik legjobb rajzfilm amit láttam, helyenként pedig baromi mély is amellett h vicces

tatuko - 2014. 11. 26. 20:53

Imádom!! Most kezdtem el és valóban az egyik legjobb rajzfilm, amit mostanában láttam :)

tessa - 2014. 11. 27. 01:18

Köszi az írást, tuti bepróbálom :)

todie - 2014. 11. 27. 21:11

ez nagyszeru volt, reg lattam ilyen jo rajzfilmet.

koszi az irast!

CyClotroniC - 2014. 11. 28. 02:06

Szeretném megköszönni az ajánlót, ha nem olvasok róla itt, soha nem hallottam volna erről, és rettenetesen szerettem, sőt szerintem én is írok róla, nagy élmény volt.

Pipacs - 2014. 11. 28. 14:09

Köszi az ajánlót, aranyosnak tűnik, de sajnos még nincs aki fordítsa…:( Ha lesz, belenézek, becsszó!

Pilot - 2015. 05. 14. 04:59

Köszönöm az írást! Elmondhatatlanul tetszett. Nagyon megtetszett a világa, ábrázolás, hangulat. Esetleg van valami hasonló alkotás? Ha van és tudtok róla megköszönném ha megosztanátok velem. :D

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz