login |

Rogue: a 3. évad – írta matruska

2015. 09. 15. 17:50 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: kritika,

– You’re disgusting.
– Yes, I’m a lawyer.

Egész pontosan csak a 3. évad első fele, mert a DirecTv kettészedte a 20 részes szezont. A Rogue-nak 3. évadjára is sikerült megújulnia úgy, hogy közben folytatta az előző szezon történetét. Új helyszín, új karakterek, folyton pörgő cselekmény, rengeteg akció és dráma, valamint jóval több humor jellemezte ezt az etapot amellett, hogy a feszültség továbbra is a tetőfokára hágott.

Rogue15

A tovább mögött folytatom. Előfordulhatnak a 2. évados kritikámra való visszautalások (gyorsan elolvasni!) és spoileres részek is.

A történet ott folytatódott, ahol az előző szezonban abbamaradt. Grace-t elrabolták, Ethant pedig megmentették a biztos haláltól, de persze nem önzetlenül. Az előző évad ügyeletes rosszfiúját egy tábornok bízza meg, hogy férkőzzön egy rendkívül dörzsölt chicagói ügyvéd, Marty Stein közelébe és szerezze meg a kívánt információkat.

Az új helyszín tehát Chicago lesz, ahová az elrablói fogságából terminátor módjára kiszabaduló Grace Travis is követi a férfit. Chicago csodás városában a DEA (Kábítószer-ellenes Hivatal) ügynökeinek erőfeszítéseit kísérhetjük figyelemmel a fekete drogkereskedelem felszámolására, miközben kellőképpen megismerjük a másik oldalt is, a bandák világát.

Rogue16

Karakterek tekintetében is jelentős a változás. Ethan Kelly továbbra is az egyik főszereplő, míg Grace Travis háttérbe szorul egészen évad közepi kiírásáig. Az FBI ügynökök már túl elcsépeltek, szóval megkapjuk a DEA szupercsapatát: Harper Deakins és Patrick Finnegan különleges ügynököket.

Harpert az a Sarah Carter játssza, aki engem hétről-hétre meg tudott lepni a Falling Skies-ban a borzalmas alakításaival, ami az itt látottak alapján csak az ott rosszul megírt karakterének köszönhető, hiszen nagyon korrekt teljesítményt nyújt. Patrick pedig az ügyeletes mókamester, akiről lassacskán kiderül, hogy neki is van bőven takargatni valója. Karakterük komplex és megérthető, bár ezek minden főbb karakterre igazak az évadban, legyen az jó vagy rosszfiú.

Rogue1

A drogbizniszben utazó banda (13. utcai Királyok) vezéralakját, Marty Steint, és utcai nagyfőnökét, Marlon Dinardot is alaposan megismerhetjük kis családjával együtt, kiemelvén húgát, Taliát, aki szerencsénkre az egész évad során borzolja a kedélyeket. Megemlítendő még Lloyd Robert, aki az Ethant megbízó Howard tábornok végrehajtó jobbkeze, feladata pedig Kelly szemmel tartása és irányítása.

Az előző évadokban szereplő karakterek is tiszteletüket teszik pár jelenet erejéig. Feltűnik az 2. szezon zűrös ügynöknője, Sarah, nyomában pedig Campbell, valamint a Travis családi dráma megkerülhetetlen kelléke, Evie is. Nagy pozitívum, hogy a hatalommal bíró karaktereket is nagyon emberiként mutatják be. Ugyanúgy szenvednek, félnek és vacillálnak, mint bárki más. Karakterek vonatkozásában mindenképpen sikerült felülmúlnia a sorozatnak a 2. szezonját, ami biztató a jövőre bemutatásra kerülő 3. évad második felével kapcsolatban.

Rogue5

A 3. évadban is ott vannak a már lassan Rogue védjeggyé vált mesteri összetevők. A történetvezetés, amely lebilincselő és kissé bonyolult, de logikussága és követhetősége miatt ez nem jelent problémát. A sztori továbbra is pörög, a karakterek csak néha ülnek le egy tartalmas beszélgetésre, hogy előmozdítsák a történetet és árnyalják saját magukat.

Megint sikerült sajátos hangulatot teremteni a hangi és képi világgal, ami már az egyedi intróval beránt minket. A párbeszédek itt már helyenként vaskosabbak hosszuk és mondanivalójuk tekintetében is, mint a 2. évadban, de ez abszolút helyénvalónak érződik. A szezonban folyamatosan jelenlévő feszültségtől pedig talán még egy voltmérő is kiakadna.

Rogue18

A karaktereinknek továbbra is annyi defektusuk van, hogy már sajnáljuk őket, nem is beszélve az egyéni és családi drámáikról. Megkapjuk Marlon és Talia összeférhetetlen testvéri kapcsolatát, valamint Ethan és édesapja újbóli egymásra találásának döccenőkkel teli folyamatát is, miközben Deakins ügynök és élettársa viszonya sem alakul a legrózsásabban.

Mialatt karaktereink drámáznak és ügynökeink nyomoznak, bőven van lehetőségük akciózni, erőszakos cselekményeket elkövetni és káromkodni. Ezekhez nagyszerű közeg a fekete drogterjesztők világa, akiknek szóhasználatuk szerves része a szitkozódás, ráadásul egy kisebb bandaháború is befigyel. Hullanak a színes bőrű rosszfiúk, akik közé 1-2 fehér példány is keveredik.

Persze megtalálhatóak a gyilkosságok és gyilkossági kísérletek mellett a kevésbé adrenalinbomba akciók is: emberrablás, kínzás, zsarolás, csapdaállítás, betörések, letartóztatások és az elmaradhatatlan kihallgatások, amik egyébként nagyon hangulatosra sikerültek. Szex tekintetében nagyon visszafogott volt a forgatókönyv, csak Ethan és ügyvédnője meghitt jelenetei érdemelnek említést itt.

Rogue10

Mielőtt rátérnék a félévadzáróra, még kiemelnék egy számomra nagy előnynek számító elemet: a humort. Nagyobb mennyiségben és koncentráltabban van jelent, mint az előző évadokban, ami abszolút indokolt is a folyamatosan fokozottan feszült helyzetekben.

Mint már említettem, a fő mókamester Patrick Finnegan különleges ügynök. Mellette szinte minden karakternek van néhány vicces és ötletes beszólása vagy humoros szituációja, a cinikusság itt igencsak megengedett, mert csak így bírható ki a nyomás. Elég csak olyan jelentekre gondolni, mint Ethan bárban való iszogatása az apjával vagy a „Starsky és Hutch duó” magánszáma.

Rogue8

Végül essen néhány szó a (fél)szezonzáróról is. A rész megadja a nézőnek azt, amire vágyik. Marlont végre letartóztatják, húga megölésével és gyilkossági kísérletben való közreműködéssel vádolják meg, és egyik bizalmasának is eljár a szája.

Marty Ethan segítségével és kapcsolatrendszerét bevetve visszaszerzi a Marlon által könnyelműen elcserélt holmiját az őket droggal ellátó keményfiúktól, miközben Harper fényt derít Patrick sötét titkára. Az utolsó jelenetben pedig Deakins ügynök meglátogatja cellájában Dinardot, hogy közölje vele húga gyilkosának nevét, aminek következményei érdekes folytatással kecsegtetnek.

Rogue17

A Rogue 3. évadjának első felével sem okozott csalódást: ügyesen megújult és hozta a megszokott magas színvonalat, miközben még sikerült emelnie is azt. Az idei 10 részt szigorúan darára ajánlom, mert ezeken a „bűnös utakon” egyszerre kell végigmennie az embernek. 9/10, mert optimistán meghagyom a 10-es osztályzatot a 2016-os etapra.

9 hozzászólás Ne habozz!

MeGaZsOLa - 2015. 09. 15. 20:21

Lesz 4ik évad, vagy azért ilyen hosszú a 3ik mert nem folytatják ?

winnie - 2015. 09. 15. 22:07

valószínűleg azért hosszú a 3. évad, mert nem akarták 4. évadnak nevezni. kvázi a 4. évad jön, de így nem kell szerződéseket módosítani. tudtommal nincs szó kaszáról, de persze az sincs kizárva.

navajo - 2015. 09. 16. 02:02

Imádom ezt a show-t, már az első évadtól kezdve egyik favoritom még a sok jó minőségű sorozat között is. Thandie Newton kiírása az év wtf-ja nálam, mindig egy sorozat erősségét jelzi, ha senkinek sincs bérelt helye. Köszi matruska ezúttal is a minőségi feliratot.

Universalix - 2015. 09. 16. 10:36

Gondolom az HBO-s Westworld című sorozatban lévő elfoglaltságai miatt írták/íratta ki magát Thandie Newton. Sajnálom, mert az első évadban nagyon megkedveltem ebben a sorozatban.

fm! - 2015. 09. 16. 11:48

Simán 9/10 az évad, kevés sorozatok egyike, aki az idő múlásával egyre jobb. Hálás köszönet a feliratért is!

winnie - 2015. 09. 16. 11:54

“Gondolom az HBO-s Westworld című sorozatban lévő elfoglaltságai miatt írták/íratta ki magát Thandie Newton.”

vagy éppen azért mehetett oda, mert ide már nem kötötte szerződés.

Theo - 2015. 09. 16. 15:03

Thandie Newton kiírásával, aki mellesleg szerintem borzalmas színész, valahogy bekerült a Mission Impossible II-be, ki tudja miért, de azon kívül, majdnem kaszáltam is miatta. Szóval így kb az első évad ment is a kukába, mert nem lett lezárva a fia gyilkossága.
Sőt lényegében vehetjük az egészet egy teljesen új sorozatnak.

egy igazi szakember - 2015. 11. 19. 17:16

Nem túl sokat foglalkoztatok ezzel a sorozattal.
Azt gondolom az egyik legjobb futó akció sorozat, magam is véletlenül találtam rá, de néhány nap alatt ledaráltam, nem csalódtam.
Számomra az volt a meglepő, hogy mennyire periférián van ez a sorozat itt a junkien.

winnie - 2015. 11. 19. 18:37

egy igazi szakember: pedig minden évadról írtunk, előzetesek és plakátok is voltak, igaz a dupla pilot nem segített neki. én inkább azt mondanám, hogy ti nem foglalkoztok vele:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz