login |

Shades of Blue: 4 rész után kétségek

2016. 02. 09. 16:50 - Írta: winnie

6 hozzászólás | kategória: 2015/16, kritika,

Az NBC korrupt zsarus bűnügyi sorozata nem nagyon mozgatta meg a hazai junkie-kat, de a csatorna berendelte a második szezont, nekem meg tetszett a human által közepesnek tartott pilot annyira (6/10), hogy még adjak pár esélyt neki. Most pedig itt vagyok 4 rész után, és még mindig nem tudom, hogy mi a franc legyen. És azt hiszem, hogy manapság, ha az ember bizonytalan, akkor tovább kell lépni, passzolni a sorozatot.

Pedig simán lehet, hogy valami nagyon szép és kerek sül ki ebből a sztoriból, de egyszerűen ilyesmiben nem szabad bíznom, sokkal jobb új sorozatok is várnak rám. Legalábbis ezzel nyugtatatom magam.

Shades of Blue - 1x03-02

Vannak jó húzások a Shades of Blue-ban, és szerintem nagyon izgalmas az alapfelállás, miszerint a főhős rendőrnő karaktere a korrupt zsarukra utazó FBI és a saját köreikben áruló után kutató kollégák között próbál lavírozni, tetszetős ez a háromoldalú felállás.

Ugyebár ő, azaz Harlew sem tiszta zsaru, ha kell, lop vagy csal, de az FBI arra kényszeríti, hogy buktassa le társait. A csavar, hogy a szövetségiek is kellőképpen mocskos eszközöket vetnek be a siker és a meggyőzés érdekében, így nem nagyon lehet szimpatizálni velük, szóval az néző lehet, hogy mégiscsak a rosszfiú zsaruk fele húzna, és már maga sem tudja, hogy mire megy ki a játék, ki fog a végén diadalmasan kikerülni az egészből.

Shades of Blue - 1x03-03

Az a játék, ami annyiban pörgős, hogy az egész szezon pár nap története elvileg (a pilotban láttunk egy flashforward-ot), folyamatosan zajlanak a cselekmények, szóval nem valami epizodikus nyomozós cuccról van szó, még akkor sem, ha akadnak random bűnesetek benne, amiknek azért van kihatása a sztorira, és nem egy rész alatt oldódnak meg, ha ugyan megoldódnak.

A Shades of Blue-val kapcsolatban továbbra is a The Shield ugorhat be az embernek, azonban itt minden jó pillanatra jut két kihasználatlan ziccer, aminek köszönhetően nem érzem, hogy az írókban meg lenne az, ami kiemelhetné a középszerből ezt a drámát.

Shades of Blue - 1x03-01

Főleg, hogy túl kiszámíthatóan építkezik a sorozat, a főhősre épülő, érdekes és etikailag húzós sztori mellett ugyanis ott vannak a rém langyos mellékszálak: pár másik zsaru sztorija, akik minden epizódban kapnak valami nyúlfarknyi átívelést: az egyik részek óta vezekel egy véletlen emberölésért, a másik féltékenységből a férje szeretőjét zaklatja, olykor még vicces C-sztorit is kapunk.

Kár, hogy ezek időrablóak és teljesen jelentéktelenek, köszönhetően annak, hogy maguk a zsaruk sem túl érdekesek Jennifer Lopez és Ray Liotta karakterén kívül. (A síró-rívó, később romantikázó Drea de Matteo-t randán elpocsékolják…)

Shades of Blue - 1x03-04

Hiába a pár jó ötlet vagy merészebb húzás (a Ray Liotta-féle WTF ütött az 1×03-ban), végig a bizonytalanság volt bennem a 2-3-4. rész nézése közben. És lehet, hogy az évad felénél már berántana (tuti, hogy lesz valami nagyobb borulás, 100%, hogy karakterhalálok is jönnek majd), de mivel az írók eddig elszúrták ezt a lehetőséget, így nem hiszem, hogy tovább erőltetném. Talán majd egy nyári dara erejéig.

6 hozzászólás Ne habozz!

Quantumleap - 2016. 02. 09. 17:41

Fordítani senki nem fordítja, így a még egy részt sem látott junkiek mintegy felének (velem egyetemben) esélytelen a bepróbálás.

winnie - 2016. 02. 09. 18:02

tiszta sor, ez nem szemrehányás, de ha lenne sub, akkor sem érdekelné annyira a népet a rendőrös téma szerintem. de nem is azért írom, hiszen van, ami instant érdeklődést generál, van, ami meg nem.

Rezsidémon - 2016. 02. 09. 18:33

Szerintem nem a téma üldözi a nézőket, hanem a főszereplő. Michael Chiklis sem romantikázik, úgyhogy J.Lo se keménykedjen. (Meg egyáltalán ne színészkedjen). Ami winnie szerint “izgalmas háromoldalú felállás”, azt én inkább a főhős kínos szerecsenmosdatásának nevezném. A karakter egyszerre 1.bátor, egyedülálló nő egy férfiak dominálta világban, 2.legjobb rendőr a szakmában, 3.gyakorlatias és nem ilyen nyomi bürokratikus aktakukac (értsd: önbíráskodik), 4.odaadó anya, hűséges társ, 5.sárba hullott virágszál, akit álszent, szemét hivatalnokok kényszerítenek. Ez így egyszerre gáz. Azért lett amorális, alakoskodó perverz az FBI ügynök, hogy ezzel J.Lo korrupt karakterét mentegessék, akinek szeplőtlen jellemébe egyszerre szorult betyárbecsület és igazságérzet. Minden fronton ő a legrendesebb ember a világon, de facto ártatlan is (holott tudjuk, hogy de jure nem az). Alaposan mellélőttek ezzel a karakterrel, egy rendőri korrupcióról szóló thrillerben. Akkor már inkább az Against the Wall.
Részemről kasza, és nem is ajánlom senkinek.

szerintem - 2016. 02. 09. 18:36

az irasnak koszonhetoen most mar biztosan allithatom, hogy nem tudok donteni:)
az a bajom, amit winnie is irt, nincs idom kivarni, hogy egy ujabb lapos, kozepesen jo sorozatot elkezdjek, amikor egyre gyulnek a jobb sorik, amiket tolok magam elott…..raadasul en komplettista vagyok, ha egyszer elkezdtem es megneztem egy fel evadot, akkor onnan nincs visszaut….

winnie - 2016. 02. 09. 19:23

Rezsidémon: továbbra sem értem a problémát. illetve értem én, csak valamit nagyon bebeszélsz magadnak. nyilván szíved joga, de olyan sokat hajtogatod, hogy elhiszed, hogy az a készítői szándék.

éppen ez az, hogy simán negatív figurának van beállítva a főhős, ld. rögtön az első jelenet a gyengébbek kedvéért – nem a legjobb rendőr (ld. a példák), nem legjobb anya, végképp nem hűséges társ.

ha az a baj, hogy a negatív színezetű karakter nem 100% fekete, hanem vannak pozitív tulajdonságai, akkor welcome to the real world. a többi korrupt zsarunak is bőven vannak árnyalatai, nemcsak ebben a sorozatban, hanem mindenhol. ray liotta karaktere is képes szeretni, tömve van pozitív tulajdonságokkal. a többi korrupt zsaru, meg a csúnya fbi ügynök is egy csomó pozitív tulajdonsággal bír, utóbbi még lehet, hogy a nőket is előre engedi az ajtónál.

szóval látod, hogy nem pozitív jellem. naná. ezt azért látod, mert ezt meséli a sorozat. majd azt állítod, hogy valójában nem is azt meséli a sorozat, hanem az ellenkezőjét, és ezen puffogsz. kitekert logika, mit ne mondjak.

Rezsidémon - 2016. 02. 09. 21:40

Akkor elmagyarázom a problémát.
Amit antihősnek szántak(?), az végül szimplán hős lett. Nem árnyalják a jellemét, hanem fényezik. Nem én vagyok az, aki feketén-fehéren akar látni, hanem a készítők. Ők fehérnek akarják láttatni a főhőst, annak ellenére, hogy egyértelművé tették, hogy korrupt. A szerecsenmosdatás nem az, hogy bemutatják a jó oldalát, hanem az, hogy reflektor fényt szegeznek rá, és csak arra.
A Shades of Blue-ban minden a főhős erkölcsi szintje alá lett pozicionálva, aki a harmadik részre már áldozattá nemesült. Nincs itt semmiféle shade, attól, hogy bemutatták a rendőrnő korrupcióját, még nem lett amorális az írók/készítők szemében, csupán “nehéz helyzetbe került”. A ‘moral ambiguity’ csak a hőst sanyargatóknál jött össze. Ami részben felmenti a viktimizálódott rendőrnőt.
És nem, a nézői szimpátiám nem annak a függvénye, hogy együtt érzek-e a karakterrel, vagy sem. Azt számtalan igazi antihős kiérdemelte már, függetlenül attól, hogy a megbűnhődésüknek vagy a megdicsőülésüknek szurkoltam. De ez a sorozat arra hegyezi ki a suspense-t, hogy a főhős megússza. Nem a negatív tettek szövődményeivel akar izgalomban tartani, hanem azzal, hogy egy bocsánatos bűnt elkövető pozitív hősre veszély leselkedik.
A város hercege, Copland, Kiképzés, Az utca királyai, Deep Blue, The Shield, LA Confidental, Low Winter Sun, Narc, Serpico, Elit Halálosztók, Gyilkos a tetőn és a Bad Lieutenant. Árnyalt, kétoldalú, moralizáló alkotások az intézményesült korrupcióról és a ‘blue wall of silence’-ről. Mindegyikben téma a szembefordulás, az önbíráskodás és a betyárbecsület jogi-etikai-szakmai-morális aggályai és társadalmi következményei.
A Shades of Blue meg egyszerűen túl buta ehhez a témához, de azt elintézte, hogy még pár évig ne készüljön más a zsánerben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz