login |

The Doctor Blake Mysteries: kezdett a 4. évad – írta gromit

2016. 02. 10. 18:08 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Ausztrália megmutatja, kritika,

– Doc, you’re back.
– I am.

Nem is lehetett kérdés, hogy Dr. Lucien Blake vissza fog térni Ballarat kisvárosába – a madárcsicsergéssel övezett házához, az 1950-es évekhez képest is ódon autójához és a helyi rendőrség orvosszakértőjeként rejtélyes halálesetekhez. Immáron a 4. évadjához érkezett el ez a hangulatos, kosztümös ausztrál krimisorozat.

blake-s4-lawson

Érzetre elég hosszúra nyúlt az évtized vége, és bár most csak bő egy hét telt el a legutóbbi évadzáró eseményei óta, talán most hagytuk el az 50-es éveket.

A modernizáció feltarthatatlan – de tulajdonképpen ebben sincs semmi újdonság, a sorozatnak mindig is egyik kedvelt témája volt. A készítők (írók, háttérkutatók, jelmezesek, díszletesek) ezúttal is kitettek magukért, hogy elénk varázsolják a korabeli ausztrál rali körverseny miliőjét, egymás orra alá borsot törő versenyzőkkel és csak nőkből álló csapattal együtt.

blake-s4-gyilok

Lucien hazaérkezése után a szokásosnál is filozofikusabban szemléli a világot, az autóverseny is hidegen hagyja. Illetve pont csak annyira érdekli, hogy az esetet meg tudja oldani – ebben persze környezete is segédkezik, de szokás szerint ő vállalja be a legnagyobb kockázatokat.

– You’re insane.
– Yes, perhaps I am. I’ve been called worse.

Mindannyiunk szerencséjére a “tavalyi” rendőrfőnök már nincs a színen, így most elég egyértelműek voltak a szerepek és (rendőri) rangok. Volt ugyan, aki kevésbé jutott szóhoz, de cserébe kaptunk egy újabb (valószínűleg visszatérő státuszú) szereplőt – gyakorlott nézőnek persze ő kevésbé volt rejtélyes, mint a bűnügyi történet.

blake-s4-dinamit

A kellemes krimihez nagyon sokat hozzátesz a korábrázolás és a hangulat, valamint a visszafogott, intelligens stílus. Mindez persze nem működne néhány remek színészi alakítás nélkül. Craig McLachlan nagyon rátalált erre a Dr. Blake-figurára, vagy a figura talált őrá. De nem egyedül viszi a hátán a produkciót, akadnak megfelelő társai is.

Ennyit nagyvonalakban, a tovább mögött folytatom, spoileresen.

A sorozat abszolút hű maradt önmagához. Egyrészt a magánéleti szálban továbbra is csak csepegteti az információkat. Az évadnyitó végére se tudtuk meg, mi történt Adelaide-ben, holott mindenkit ez izgatott (a történetbeli szereplőket és nézőket egyaránt).

blake-s4-jean

Másrészt ismét kérdéses a rendőrfőnök személye az évad hátralevő részére. Sajnos Joel Tobeck egyéb elfoglaltságai miatt csak nagyon rövid ideig állhatott a forgatás rendelkezésére, így Matthew Lawson balesete és idő előtti nyugdíjazása kényszermegoldás volt. A korábbi váltó főnökök már nem jöhetnek szóba, így mindenképp új karaktert fogunk megismerni a következő részben.

Joel Tobeck és karaktere hiányozni fog, mindig jó párost alkottak a doktorral (már amikor épp színen volt) – de a lehetőség még megvan, hogy bármikor visszatérhet (azt azért nem merem mondani, hogy bármikor beugorhat – habár a tolószékes búcsú után a taxiban már úgy tűnt, hogy rendesen tud ülni).

blake-s4-lawson-spoil

Szemben a doktor jó öreg kocsijával, ami áldozatul esett a modernizációnak. Elsőre kevésbé tűnik karakteresnek az új autó – de megjegyzem, hogy nem vagyok szakértő, és egyébként se a kocsi miatt szoktam nézni a sorozatot (csak hozzátartozott).

1 hozzászólás Ne habozz!

csicseri - 2016. 02. 10. 22:19

Éljen!Màr nagyon vàrtam a sorozatot,tovàbbra is jók a karakterek.Az új rendőrfőnök személyét kìvàncsian vàrom:-)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz