login |

Rosewood: vége az 1. évadnak

2016. 06. 08. 19:09 - Írta: winnie

11 hozzászólás | kategória: 2015/16 finálék, kritika,

Volt a Junkie-olvasók körében népszerűtlenebb sorozat 2015/16-ban, mint a Rosewood? És nem, ezzel nem a sorozatot szapulom (azt némiképp a pilotkritikámban megtetettem, miképp human is a sajátjában), hiszen arról van szó, hogy jött egy Miami-ban játszódó halottkémes krimi komoly eyecandy faktorral, és szinte senkit sem érdekelt, szóval a többség el sem jutott oda, hogy lássa, vajon jó-e.

Ott a pont, nem jó. Lehet, hogy a Rosewood eljut majd 11 évadig és a FOX következő Bones-a lesz, de egyelőre sem a szép szereplők, sem a szép környezet, sem a szép (latin) zene, sem pedig a szép színek nem lendítik átlag fölé ezt a krimit, pedig aztán mutogatják boncolás közben a holttesteket elég rendesen, plusz karakterizálnak is, mint a vad.

Rosewood-01

Én egyébként másik irányból, a krimikedvelőiből szemlélem ezt a sorozatot, így nálam pont a “tartalom” miatt hasal el. Nyilván vannak részek, ahol több, máskor pedig kevesebb a karakterizáció, de sajnos a készítők ez alatt csak és kizárólag a szappant értik, a csikicsukit. Például a fináléba kifejezetten sok kar szappan került, így a krimiszál döbbenetesen vékony volt, ráadásul tak-tak-tak módon, pár részletben ledarált, kikérdezéstől kikérdezésig rohanó, kapkodó tempóban – amolyan kötelező, “essünk túl rajta”-jelleggel.

Viszont adott a másik irány, azoké, akik a karakterek és a személyes kapcsolatok miatt néznék a sorozatot. Ők elvileg örülhetnének, hogy nem sok krimivel és nyomozgatással zavarnak be magánhalottkém és a nyomozónő, majd a 6. évad környékén beteljesülő lávsztorijába (de most komolyan, ezek még a lövöldözés közben is a randijukról beszéltek…), vagy a segédhalottkém tesó és segédhalottkém csaja, egyébként valóban szerethető kapcsolatába – sőt, még RosewoodAnyu is kapott pasit maga mellé. De aki ezekért a momentumokért rajong, az miért krimit néz?

Rosewood-06

Egyébként az évadzáróban a krimit annyira elmismásolták, hogy totál kidolgozatlan és random lett az egész, a tettesnek talán egy jelenete volt a leleplezésig – sőt, mondhatni még leleplezés sem volt. Tudom, hogy magánéleti szálakkal lehet hosszabb távon kötődést kialakítani, de tényleg nem látom sok értelmét nyomozós köntöst erőltetni a családi drámákra vagy romantikázásra, mert akkor nem csak a bűnügyi vonal lesz vékony, hanem mindegyik másik is.

A finálé vége pedig…, ehh. Mondanám, hogy nagyon eredeti (NEM!) szétzavarni mindenkit, szétszedni a csapatot, felborítani az egész évad során megalapozott kapcsolatokat, de esküszöm, hogy vannak netes, rajongói reakciók, amik komolyan kétségbeesettek és el nem tudják képzelni, hogy mi történhet ezek után – szóval lehet, hogy van értelme. Aki azonban egy kicsit is nyitott szemmel jár, sejtheti, hogy csak az a kérdés, hogy hány perc vagy rész után helyre mindent.

Rosewood-04

Kérdéses maximum az lehet, hogy némelyik lépésnek lesz-e hosszabb távú következménye (például tényleg lelép-e egyik-másik karakter), de nyilván a Rosie és Villa közti súrlódás nem lesz komoly, főleg, hogy annyira, de annyira “csak tévében”-húzás volt, amit értelmesebb viselkedéssel, vagy szimpla, egybites kommunikációval azonnal meg lehetett volna előzni, vagy oldani. És elég szomorú, ha a készítők csak olcsó húzásokkal tudnak érzelmeket kiváltani a nézőikből.

11 hozzászólás Ne habozz!

galocza - 2016. 06. 08. 19:38

az első jelenetben megutáltam a főszereplőt, a másodikban, ha nem is utáltam meg a családot, irritáltak.
ebben a sorozatban az volt az egyetlen jó, hogy szűk 10 perc alatt tudtam dönteni közös sorsunkról.
uakkor egyáltalán nem zárom ki, h másoknak tetszhet: akinek bejön a főszereplő stílusa (kanál vízben tudnám), annak bejöhet a sorozat is.

m76 - 2016. 06. 08. 19:39

Én a kritika miatt nem jutottam oda, hogy lássam, szóval …

ALDO - 2016. 06. 08. 19:47

Engem már az upfront, az előzetesek és a promó képek is teljesen hidegen hagytak. Rég került már a látószögembe ennyire érdektelen sorozat. Persze lehet, hogy baromi szórakoztató, de egyszerűen nem érdekel.

Lemoni - 2016. 06. 08. 21:46

Én csak az első részt láttam, ezért tisztelettel megkérdem, kit takar a fentebb említett eyecandy faktor, mert annyira takarja, hogy nem jövök rá :O

winnie - 2016. 06. 08. 21:49

Lemoni: morris chestnut szerintem az általános vélekedés alapján férfiisten:) én passzolom, de ha így van, akkor nem csodálkozom.

Lemoni - 2016. 06. 08. 21:55

Köszi winnie, rá végképp nem gondoltam volna, nekem 12 egy tucat azzal a tar rögbilabda fejjel…….

dvflls - 2016. 06. 09. 03:13

Szép szereplők alatt kit kell érteni a hölgyen kívül? Rosewooddal dolgozók? Leginkább az éjjel nappal Budapest bér prostituáltjai jutnak róla eszembe, semmint eyecandy faktor, de a főszereplőnő csinos a maga kis komorságával. Az első két rész után már nem éreztem késztetést a folytatásra.

Ebből szerintem biztosan nem lesz Bones, ott a két főszereplő kisugárzása, humora, szakértelme és interakcióik adják a vonzerejét, itt pedig jóval primitívebb receptet alkalmaznak ami pedig a Miami és a mellek. Ez utóbbi pedig sokat elárul a sorozatról magáról. És a főszereplő személye sem az a rettentő rokonszenves figura, még úgy sem, hogy az egyik legnagyobb fekeze kultuszfilmben a Boyz In The Hood-ban láthattam egy sokkal emberközelibb és tragikusabb sorsú karakter szerepében ahol mellesleg remek alakítást nyújt.

winnie - 2016. 06. 09. 05:00

a bones annyiban jó példa, hogy abban is rámennek a hullák látványára, és ott is rettenetesen gyenge a krimi, csak ott az elején még több időt elvett. ja, és persze mindkettő “3 rész és kasza volt”

” ott a két főszereplő kisugárzása, humora”

igen, ez az, ami valószínűleg itt és ott is ugyanúgy jelen van személyfüggően, ezért sem lehet szembeállítani a kettőt, hanem inkább egymás mellé. ld. nekem maximum némelyik mellékszereplő jól eltaláltsága az, ami értékelhető, de meg nem fordulna a fejemben, hogy boreanaz fajátéka mellett (ő legalább szimpatikus) deschanelt bármilyen szempontból pozitív jelzővel illessem. bár természetesen alapból irritálóan tudálékos a karaktere, de a stílusa miatt abszolút ő a mélypont a castban.

a_n_d_r_e_w - 2016. 06. 09. 12:03

Valamelyik magyar csatorna is adja, 1-2 reszletet elkaptam belole, boven eleg volt arra, hogy rajojjek mennyire egy rem irritalo sorozat ez. Szoval el sem gondolkodtam azon, hogy nezzem Rozit.

Pip - 2016. 09. 23. 12:31

Már a plakáttól is kiráz a hideg, annyira idegesítő :D

bkc - 2016. 10. 04. 01:50

Még csak a 01×15-nél tartok, de nekem tetszik a sorozat.
Jaina Lee Ortiz eszméletlenül jól néz ki, főleg bikiniben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz