login |

Outcast: 2 rész után

2016. 06. 16. 14:50 - Írta: winnie

5 hozzászólás | kategória: kritika,

Vajon melyik lesz a nyár, komolyabb, új kábeles sorozata? Előzetesen mindig nehéz belőni, s idén többek között a Preacher, a The Night Of vagy az Animal Kingdom mellett az Outcast is pályázott erre a címre. A pilot, minden előzetes prekoncepcióm ellenére is bejött nekem, bár fura mód alacsonyabb osztályzatot adnék neki, mint human, aki viszont inkább negatívat írt róla.

A prekoncepcióimat csak és kizárólag a démonűzős mechanikáktól való averzióm táplálta, már a The Exorcist esetében sem tudtam értelmezni a pókjárásban plafonra hányós jeleneteket, és azt, hogy ezek miért félelmetesek. És, mivel a pilotban itt is volt “űzős eksön”, ezért megfogalmazódott bennem a kérdés, hogy élvezhető lesz-e ez a sorozat úgy, hogy a kereszttel való hadonászás, a démonjóga és a deathmetálos hörgés hidegen hagy?

Outcast - 1x02-04

A második rész alapján amondó vagyok, hogy megadom az Outcast-nek az esélyt. Nem csak azért, mert az 1×02-ben nem másztak kisgyerekek a falon (mondjuk próbáltak démont űzni, és láttunk Nagy Fekete Démonmasszát is, de ezek simán belefértek), hanem mert van a sorozatban két olyan dolog, ami maradásra kényszerít.

Az egyik mindenképpen a hangulat. Nagyon nyomasztó, lehúzós az egész, főleg a halmozottan hátrányos helyzetű főhősnek köszönhetően, aki tényleg egész nap csak mered maga elég és búsong. A másik pedig, ez az egyik legnagyobb gyengém, a testvéri kapcsolat Kyle Barnes és Megan között, ezekért mindig oda vagyok.

Outcast - 1x02-01

Furcsa, hogy nem sok történetet lehetne elmesélni az Outcast-ből, hiszen azon kívül, hogy van egy gyermekként szörnyű traumát elszenvedő, és a jelenben egy megszállt kisgyerek megmentésében segítő, iszonyat leépült, bűntudat által mardosott főhősünk, inkább csak életképeket látunk, amivel megalapozzák a Rome-ot körbe lengő hangulatot, a karaktereket, illetve a küszöbön álló változásokat, furcsa jelenségeket.

Érdekes, hogy a démonos mitológiát itt nem annyira általánosan kapjuk meg, hanem a főhős köré szőnek fel mindent, aki körül már több embert is megszállt valami nem evilági entitás, ennek az okait, a rejtély mibenlétét pedig vele együtt deríthetjük el. És mivel szerintem Patrick Fugit marha jól hozza Kyle Barnes-t, nincs is ellenvetésem, főleg amióta láttam, hogy gyerekként mennyire gondatlan és boldog volt ez az emberi roncs. (És mekkora katarzis volt már, hogy mosolygott egyszer!)

Outcast - 1x02-03

Mivel az olcsó ijesztgetéseknek (egyelőre) híján van a sorozat és a második rész vizuálisan is elég visszafogott volt, ezért szerintem, akit a hangulat és karakterek nem érintenek meg, azok rettenetesen unni fogják a céltalannak tűnő lődörgést, pedig tele volt érdekes és jelentőségteljes jelenetekkel az epizód, amik sok aprósággal bővítették az összképet, a kisvárosi viszonyokat, és még a mitológiát is (például érdekes és kérdőjeleket felvető volt látni Kyle családját).

Annak ellenére, hogy az első részben jó pár véresebb jelenet volt, inkább úgy tűnik, hogy az Outcast sokkal inkább személyes és pszichológia borzalmak középpontba állításával próbál horrorisztikus lenni, s ha végig ilyen hangulatos lesz, valamint a negatív érzelmek erőltetése nem válik öncélúvá, akkor valami nagyon jó is kisülhet belőle. Csak a kedvemért hanyagolják az űzős akciókat.

Outcast - 1x02-02

A végén az új szereplő behozása (Brent Spiner!) pedig mindenképp még érdekesebbé teheti a felállást.

5 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2016. 06. 16. 15:13

Nagyon egyetértek a kritikával, azzal a kitétellel, hogy én szeretem az ördögűzős praktikákat, persze csak akkor, ha nem öncélúak és a megfelelő hangulat is megvan hozzá. Jelen esetben a hangulatra nem lehet panasz és megkíméltek olyan hatásvadász ijesztgetésektől, mint pl. egy kómában lévő személy hirtelen kipattanó szemei vagy ilyesmi. Sokkal félelmetesebb, hogy a mozdulatlan, magatehetetlen test milyen titkot vagy érzelmet takar, itt a második részben az a kibuggyanó könnycsepp beszédesebb volt mindennél és érthetővé tette Kyle kétségbeesett harcát az anyjáért. A sötét démonmasszánál sokkal érdekesebb – és ezt remekül érzékeltetik is -, hogyan éli meg a kirekesztettséget a közösségen belül Kyle, valamint testvérével és a lányával való viszonya. Ebből a szempontból kicsit hasonlít a Rectify-ra, amelyet szintén nagyon szeretek.

szinkrobi - 2016. 06. 16. 19:59

az első rész tényleg jó volt, minden szempontból,

háát ez a második már sok szempontból nem.

nem baj hogy lődörögnek, nem baj hogy lelassult stb

de legalább két dolog idegesített

ez a “elbambul a tekintetem és visszagondolok a múltra” kicsit sok volt. mindig így történt: maga elé néz és visszagondol, maga elé néz és visszagondol. kicsit unalmas.
mert mit tudtunk meg? régen szerette az anyját és jó volt, aztán megszállta valami és rossz lett.
oké, de ezt eddig is tudtuk.
szóval ez már idegesítő volt nekem, és nem hangulatteremtés. :)

hát a másik meg, hogy kihozza az anyját…

mert beázott a plafon, ezért kihozza, az ő első osztályú házába… :)
láttuk már bent és kint is a házat. hát a legrosszabb otthon sincs olyan leromlott mint a háza. :)

és mikor cipelte be én hangosan mondtam azt, de szó szerint, amit fél nap múlva a papbácsi, hogy hogyan fogja ellátni 24órában? etetni, itatni, stb.

ennek alapján
(bár az első részben azt gondoltam hogy a környékbeliek csak rámondják hogy hülye, közben meg csak visszahúzódó és nem értik meg)
tényleg hülye. :)

szóval engem megfog a hangulat, meg a karakterek, és a szinkron is jó,

de azért történni is fog valami, ugye? :)

winnie - 2016. 06. 16. 21:39

szinkrobi: azért a flashbackeknél voltak bőven új infók, nem?

a plafonnál nekem az jutott először eszembe, hogy a démonhányásra asszociált, de lehet, hogy csak magát akarta meggyőzni valami indokkal. plusz szerintem nem a plafon adta meg neki a végső lökést. de, ha az volt a célja, hogy kiszedje belőle azt, ami szerinte benne van, akkor nem tervezett hosszabb távú ellátást.

Lemoni - 2016. 06. 18. 22:08

A cold open és az egész 3. rész eléggé Hannibal-os beütésű volt, jó értelemben. Úgy tűnik, mindenki szekrényében van egy kidőlő csontváz. Ennyi f*ckozást a Banshhe-ben szoktam hallani. Bár nem éppen vicces sorozat, de az “Elvis has left the building”-nél felcsuklottam :D

DRoy - 2016. 06. 21. 14:31

Kyle (ex?)feleségének utolsó jeleneténél, amikor a kislánnyel beszélget, én láttam csak, hogy a kamera elréved kicsit és a plafonon egy kéttenyérnyi folt látszik??

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz