login |

Regular Show – írta Tom

2016. 06. 22. 16:32 - Írta: vendegblogger

4 hozzászólás | kategória: animáció, kritika,

Képtelen voltam elhinni, hogy több, mint 7 éves futam idő alatt, még mindig nem született írás erről a szintén rajzfilmek reneszánszában fogant érdekfeszítő, ám annál egyedülállóbb darabról.

Mint minden animációnak, ennek is megvan a maga stílusa, ami révén eltér a társaitól, és másfajta élményt nyúlt a nézőnek arra a 20 percre, amíg egy fárasztó nap után leül elé az ember. Mi is az amit az itthon Park műsor címen ismert sorozat kínál pluszba a nézőnek? Mi különbözteti meg a gyerekcsatornán futó kollégáitól?

Regular Show-2

Az egyik, hogy sokkal kevésbé készült a fiatalabb korosztály számára befogadhatónak, mint a kollégái. Persze kisebb gyerekek is szerethetik, azonban a teljes élmény átélése magasabb érettséget kíván, és talán ez az a deficit, ami miatt nem övezi a kollégáihoz hasonló visszhang a sorozatot.

A Regular Show a maga egyediségével egyensúlyozik a Cartoon Network és az Adult Swim látásvilága között. A sorozatot J.G. Quintel készíti – akinek a Camp Lazlo-t és a The Marvelous Misadventures of Flapjack-et is köszönhetjük, de az Adventure Time is magán viseli a keze nyomát -, saját egyetemi élményei és élettapasztalata nyomán.

regular

Továbbá rengeteg videojáték és sok brit tévéműsor is nagy hatást gyakorolt a sorozatra. Az előbbiről még később szót emelünk, az utóbbira viszont a legékesebb példa Mighty Boosh, amely önmagában is megérne egy misét. Ha valakinek volt szerencséje hozzá, annak idővel, teljesen ki fognak kristályosodni az áthallások a két sorozat között.

És akkor öntsük nyakon mindezt a 80-as évek stílusával. A Regular Show hiába játszódik a jelenben, erről pár utalás kivételével erről nem tudunk: VHS kazetták, kazettás magnók, Nintendo játékok, rock bandák, kung-fu őrület, zs-kategóriás zsarusorozatok – minden amit csak valaha szerettünk annak idején, az biztos visszaköszön majd nekünk a sorozatban.

A tovább mögött folytatom – spoilerek nélkül, először a karakterek bemutatásával.

A sorozat két főhőse Rigby, a mosómedve, és Mordecai, a kék szajkó. Ő ketten elválaszthatatlan, világi nagyhaverok, viszont valamiből fenn kell tartaniuk magukat, lévén hogy már 23 éves felnőttek, így vetődnek a sorozat színhelyéül szolgáló parkba, mint munkások. Ez nekik dupla öröm, mivel a munkahelyükön lakhatnak is, bár még így is képesek elkésni a reggeli eligazításokról, és egyáltalán nem mondható el róluk, hogy iparkodnának a munkában, sokkal inkább az elől iszkolnak.

Regular Show-1

A lezser hozzáállás lesz, minden bonyodalom és kaland kiindító oka. A páros így mindig olyan dolgokkal szórakozik a munka helyett, amivel nem kéne, ami a parkban egyáltalán nem nehéz tekintve, hogy az elvarázsolt, olyan dolgokkal van tele, amiknek értelmes lények a közelébe se mennek.

Nem úgy mint a két sztár, akiknek általában nyakukat törve kell megakadályozniuk az elszabadulni készülő katasztrófát, vagy hogy elveszítsék az állásukat, ami legtöbbször a csapatmunkának, a barátságnak és egy hatalmas adag szerencsének köszönhetően mindig sikerül.

Regular Show-3

A hőseinknek legtöbbször úgy kellenek ezek a dolgok, mint púp a hátukra: ők legszívesebben egész nap henyélnének és videojátékoznának, a gond azonban mindig megtalálja őket. Ezekkel azonban nem egyedül kell szembe nézniük, ugyanis mint minden munkahelyen, nekik is vannak kollégáik, akikről álljék itt most pár szó:

Benson: a haragkezelési problémákkal küszködő rágóautomata. Ő az egyetlen majdnem az egész világon, aki képes munkára bírni két, fekete öves, léhűtő főhőst, akiknek emiatt minden nap a kirúgástól való félelemmel kell szembenézni, hogy aztán persze minden csávából kitudnak mászni.

Muscleman: Mordecai és Rigby suttyó, humorharold kollégája, aki előszeretettel csinál bohócot bárkiből. Jellemző egysorosa, amikor valami sértőt mond másokra, de a végén hozzá teszi, hogy „a Mamám” (angolul: my mom). Azonban jaj annak, aki rajta kívül, tiszteletlenül a szájára meri venni az édesanyját! Legtöbbször azzal segít a srácoknak kikerülni a csávából, hogy ismer valakit, aki ismer valakit, aki…

regualar s3

High Five Ghost: Egy szellem, egy hatalmas pacsira váró kézzel a fején. Ő Muscleman legjobb barátja és rövid ideig lakótársa.

Skips: A fiúk első számú segítség forrása, mivel attól eltekintve, hogy kétajtós szekrény méretű, jártas a mágiában. Emellett keserű emlékek kísértik a múltból.

Pops: A park milliárdos tulajdonosának gyermeteg és együgyű fia. Az apjának totális ellentettje, barátságos és mindig megpróbálja fedezni a párost, miközben azok helyreállítják az univerzum egyensúlyát. Jellegzetes múlt század eleji angol akcentussal beszél.

Mivel a Regular Show világa a végtelenségig képlékeny, így a készítők a sorozat előre haladtával, nagyobb energiát fektetnek a szereplők jellemfejlődésére. Jobban megismerhetjük őket, a múltjukat, félelmeiket, amiken egymást támogatva mind átvészelik magukat. Ennek hála a sorozat idővel elveszíti epizodikus jellegét, és sokkal inkább, Mordecai és Rigby felnőtté válásának leszünk szemtanúi, rengeteg kalanddal fűszerezve természetesen.

regularfe

Röviden összefoglalva Regular Show semmi másról nem szól, csak a mindennapi életről, a szereplők ugyanazokkal a problémákkal szembesülnek mint mi magunk, a paródiáig felnagyítva azokat, így már nehéz röhögés nélkül megállni a részeket.

A sorozat azonban a bohóckodás mellet képes véresen komoly lenni, amikor arra van szükség: halál, szakítás, barátságok vége, és más dolgok, amik mind az életünk részét képezik, és ezek épp úgy helyet kapnak, mint a móka, a videojáték, a munka, az iskola, és persze a család.

4 hozzászólás Ne habozz!

tanaka - 2016. 06. 22. 23:22

köszönöm, hogy írt végre valaki a regular showról!

karit - 2016. 06. 23. 00:18

Megijedtem, na. Ez volt az első alkalom (?), hogy egy poszt megmozdult. Szerencsére a föld fölött húsz centivel el tudtam kapni a telefont. Drága Junkie… :S

Hepciás - 2016. 06. 23. 11:07

Rocko modern életére hajaz, ott volt hasonló az alapfelállás (kora hszas karakterek, hétközapi gondok (elszállítják a főhős autóját és kénytelen tömegközlekedni, ami ráadásul nagyon hasonlít a magyar viszonyokra :D)

vorti - 2016. 06. 23. 18:29

– Video game break?
– Video game break!
– OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz