login |

BrainDead: még mindig a nyár fénypontja

2016. 08. 08. 20:11 - Írta: winnie

9 hozzászólás | kategória: kritika,

– And I think I’m going insane.
– Well, if we’re being honest, why insane?
– Because I think bugs are eating people’s brains and turning them stupid.

Nyilván nem mondok újdonságot, hiszen a pilotkritikában és a második blikkemben is leírtam, hogy mennyire piszok jó móka a BrainDead, de mivel ez volt az első sorozat, amivel felhoztam magam a nyaralásaim után (azt hiszem, hogy ez is beszédes), ezért most egy kicsit ismétlem magam.

Mondjuk így, a hetedik rész kapcsán például azt is leírhatom, hogy a rész kicsit hangnemet váltott, nem is tudtam először, hogy mennyire tetszett ez a feszült, thrilleres megközelítés (tetszett), de persze nem a BrainDead-ről lett volna a szó, ha a végén nem mennek át teljesen kreténben. Illetve helyesbítek, mondjuk slapstick-be, túlzó fizikai komédiába, ami mégsem volt alantas, egyszerűen csak roppant mókás.

BrainDead - 1x07-01

És persze megint kaptunk egy nyugtalanító cliffhanger-t, hogy ne aludjunk jól, és ezt mindenképp a sorozat javára írom. Alapvetően itt a sztori van a középpontban, a karakterizálás nem nagyon jellemző, mégis a színészek olyan jó munkát végeznek, hogy abszolút közel hozzák hozzánk ezeket a papírvékony figurákat. Sőt, még a kapcsolataikat is – Laurel és Luke testvérpárként remekül működik.

De most nem is annyira ők voltak a fókuszban, hanem a Gustav-vá totál átlényegülő, zseniálisan játszó Johnny Ray Gill és Nikki M. James – nem hittem volna a kezdetek kezdetén, hogy a BrainDead eléri, hogy komolyan féltsem a szereplőket. Idiótaság ide vagy oda, mégiscsak földönkívüli invázióról, vagy valami hasonlóról szól a sorozat.

BrainDead - 1x07-06

Look at Jack Bauer. What did he have to do to keep America safe?

Ja, igen. Az első részeknél jeleztem is, hogy nem működik még nem politikai szatíraként a sorozat, de most már ezzel az aspektusával sincs gond. A kiemelt idézet annyira abszurdnak hathat, de a valóságban is elhangzott így a mondat, s nagyjából ez igaz a politikával kapcsolatos megoldásokra is a BrainDead-ben. Minden baromságnak alapja van, a bürokratikus bénázások nem légből kapottak, tényleg megdöbbentő valahol, hogy mennyire abszurd ez a világ.

De miközben azon csodálkozunk, hogy mégis hogyan működtetheti a politika az országokat, ha ott így mennek a folyamatok, a sorozat rejtély aspektusa, mitológiája is megkapja a kellő figyelmet. Az előző részben a lények voltak a középpontban (most is láttunk egy érdekes fejleményt), most pedig a kommunikációjuk – mondjuk a technikai dolgokhoz nem értek, de nem hiszem, hogy itt fenn akarnék akadni dolgokon.

BrainDead - 1x07-07

Tudom, hogy rétegsorozat a BrainDead és sokan bárgyúnak találnák, de nem hiszem, hogy sok újonc (akár komédia, akár dráma) ennyi röhögést kiváltott volna belőlem a nyáron. Felületesen nézve simán csak idétlenkedésnek hat az egész, de nem tartalom nélküli, amit látunk. De az biztos, hogy a végeredmény nagyon szerethető (sőt, olykor feelgood), és nálam szép lassan felkúszik 8/10-re.

BrainDead - 1x07-04

– I’ll find out what they’re thinking, what their evidence is.
– And we’ll show them ours.
– “We” won’t do anything. I will. And Laurel. I think you should come, too.
– Wait, why Laurel and not me?
– Because, Gustav, you have a tendency to get excited.
– People’s heads are exploding. When are you supposed to get excited?

Arra viszont kíváncsi leszek, hogy a remek felvezetés és mitológiaalakítás után sikerül-e ennyire jól levezényelni a végjátékot, a végső összecsapást. Már, ha lesz végső összecsapás, mert a King-házaspárból simán kinézem, hogy tovább folytatják a klisék bedobását, majd a fejük tetejére való állítását.

9 hozzászólás Ne habozz!

Highwaycat - 2016. 08. 08. 22:38

Egyet kell értenem, idén a legjobb újonc. Mostani rész alatt végig torkomban dobogott a szívem, és szinte jobban várom a következő heti részt mint a got folytatását.

chris.london - 2016. 08. 08. 22:39

Nekem a Braindead kettosege nagyon bejott. Es valahogy egyre jobb reszrol reszre. Reg nem szorakoztam sorozaton ilyen jol.

bélabá - 2016. 08. 08. 22:39

A The night of mellett a héten a legjobban várt sorozat lett ez. Biztos ízlés kérdése, de nekem tökéletes a humor-politika-scifi-idétlenkedés arány.

JKJ - 2016. 08. 09. 08:08

Mindenkinek ajánlom, hogy próbálkozzon be ezzel a sorozattal, ha még nem tette.

AJ - 2016. 08. 09. 08:33

A szezon elején többet nevettem, mint most, a hatodik-hetedik rész alatt, de a BrainDeadtől, látva hogy mit is tud, ha komolyabb a téma, nem is várok már csak humort. A legutóbbi epizód le sem tagadhatta volna a készítőit – az eddigiek sem – de ez volt talán a legférjemvédelmébenesebb része a szezonnak.

Alica talán pont a hetedik szezonban futott bele egy hasonlóba, nem kínzásos történetbe, hanem egy “vizsgálóbizottságba”, ahol egy vélhetően terrorista emberre kellett volna kilövési engedélyt adni. Ugyanolyan erős volt az és ez a rész is, komoly, tartalmas mondanivalóval, nem csak a levegőbe beszélve.

Néha nehezen érthető számomra miről beszélnek (egy-egy mondatra gondolok), főleg mikor Tony Shalhoub van elemében, hiszen az amerikai politikával szinte semennyire sem vagyok tisztában, de szerencsére ki lehet következtetni a környezetből, miről is “lehet” szó.

A Gustav-os részek a végén pedig nagyon jók voltak. A hatodikban a zene megfejtése is zseniális, de ez, meg a bogaras (fujj!) mutatja, hogy ezek a hangyák, vagy mik, nem csak úgy be lettek dobva, hanem King-ék kitalálták ezt a világot. Egyfelől nem értem, miért nem nézik in the USA, de másfelől pont emiatt sejtem, hogy mi taszít sokakat.

Mivel szinte azt tudja tartalmában, mint a TGW, és ugyanolyan okos humoros és komoly szinten is, lehet hogy Alicia története, ha ma debütálna, nem lenne olyan sikeres? Vagy ennyit számít, hogy nem ősszel adják?

JackPackage - 2016. 08. 09. 14:14

nahàt, Character Actress Margo Martindale! :D

Megalaz - 2016. 08. 11. 14:59

valaki nem tud esetleg infót a második évad esélyeit illetően?

AJ - 2016. 08. 12. 12:56

Megalaz

Ahogy néztem a színészek Twitter és Insta üzeneteit, mostanában fejezték be az első évad forgatását, és nem tudnak semmit, a második évadról.

winnie - 2016. 08. 13. 07:53

a nézettség alapján nulla az esélye a folytatásnak. de persze ettől még lehet 2. szezon. de mivel a sztori lezárt, ezért ez kivételesen nem akkora gond.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz