login |

A hét dumája

2016. 10. 19. 17:53 - Írta: winnie

17 hozzászólás | kategória: a hét dumája,

The modern audience isn’t too happy with cliffhangers.
/Robert Kirkman, a The Walking Dead-képregény írója a THR-ben/

És ezzel, gondolom, hátradőlt, hogy milyen jól levezette.

Tudom, hogy ezt a kört már végigfutottam egyszer vagy kétszer, de ettől még mindig érdekes téma. Főleg, hogy Greg Nicotero, házi rendező és maszkguru nemrég azt nyilatkozta, hogy a rajongók induri-pinduri része csalódott csak a 6. évados finálé miatt. Akkor most mi az igazság?

17 hozzászólás Ne habozz!

m76 - 2016. 10. 19. 18:01

Az igazság az, hogy

No audience is happy with self-serving cliffhangers

LaCRossE - 2016. 10. 19. 18:33

Bullshit duma.

Ghost - 2016. 10. 19. 18:55

Soha nem néztem a TWD-t, de nagy felhajtás hatására megnéztem azt az ominózus befejezést és én nem értem miért voltak annyira kiakadva az emberek. Maximum az zavart, hogy mennyire túl lett húzva a jelenet, de amúgy izgalmas lezárás és a kivitelezése is érdekes a P.O.V. szög miatt. Megnézem mi lesz a folytatás, habár semmi kötődésem nincs egyik karakterhez sem. :D

winnie - 2016. 10. 19. 18:56

ghost: máskor és máshol is volt olyan cliff, hogy ki hal meg? meghal-e valaki?, stb. nem ez a gond. az egész szezon sok kamuzása, illetve magának a finálénak a felvezetése szépen összeadódott.

igazából, ha ez is a döntés, egy évad végén érdemes payoffnak lennie. még, ha ilyennek is. vagy másfélének.

másrészt pedig az az érdekes kérdés, hogy miért döntöttek így? mert ugye magyarázzák, hogy kreatív oka van, de a húzás mellett mi más lehet? mi történhet, hogy egy rész elején meghúzva hatásosabb lehet a dolog?

(egyébként technikailag is furcsa a döntés, mert ezzel kábé dobták az ütős részvég koncepciót, hiszen így nem tehetik meg, hogy a rész végén ölnek, mert akkor mindenki azt várná és azt hinné, szórakoznak velük. ha pedig az elején ölnek, akkor az embereket a folytatás nem fogja annyira érdekelni, a további történések, mert mindenki a halálon csámcsog majd.

az meg már az ő bajuk, hogy így egy egész nyár van arra, hogy kiderüljön, hogy ki hal meg (mert ugye lehetetlen eltitkolni), és a suspense is oda lesz. (az pedig csak bónusz, hogy bár az volt a cél, hogy mindenki erről beszéljen őszig, kábé senki sem csámcsogott, és most is csak egy “essünk már túl rajta”-hangulat van, kvázi tollvonássá silányult egy storyline. ez a készítők szempontjából is rossz taktika.

meg ilyenek:)

Dregnarr1 - 2016. 10. 19. 18:58

Helyen úgy lenne, hogy “béna cliffhangerekkel”.

casi - 2016. 10. 19. 19:17

Én kifejezetten szeretem a cliffhangereket, ha jó a sorozat :D

winnie - 2016. 10. 19. 19:30

a cliffhanger az egyik legjobb dolog, amit feltaláltak a sorozatok műfajában. én perverz módon még azokat is szerintem, ha bitang nagyok, amik után kaszálják a sorozatot. a the family mekkorát szólt már tavasszal, vagy előtte a the divide. vagy a nagy klasszikus, a teli szájjal és szenvedélyesen anyázós john doe.

dragon1986 - 2016. 10. 19. 19:56

John Doet epp ezert nem fejeztem be egy resz van hatra. :D

BotondB - 2016. 10. 19. 20:19

Hát engem személy szerint Robert Kirkmantől kiráz a hideg.
Nyilván tud a csávó, jó képregényei vannak, de a rendszeres megnyilvánulásai, amelyek arról árulkodnak, hogy 6 évad TWD és 1 évad Outcast után marha nagy szakértőnek hiszi magát a sorozatok terén aki megmondja a tutit, marhára idegesítőek, pláne hogy közben meg szerintem össze-vissza beszél mindenféle hülyeséget. Legalábbis én így gondolom.

energy - 2016. 10. 19. 21:16

Oliver Queen vs Ra’s Al Ghul Arrow 3×09
https://www.youtube.com/watch?v=2WdS2I6TR0A
Utálom már a gondolatát is, főleg, mikor nem folytatják a sorozatot.

_Peter - 2016. 10. 19. 21:20

Kirkman idegesítő, felesleges játszania a meg nem értett zsenit. Jó cliffhangerrel nincs semmi gond. Ez viszont gagyi, olcsó, ócska volt az évad húzásainak tetejébe pl. a kukás téma is gagyi és gyenge volt, ahogy a bandát terelgették a csapdába is furcsán elhúzva… Elveszett a suspense ahogy winnie írja, eszembe nem jutott egész nyáron juj vajon ki lehet az, a finálé után elkönyveltem magamban a tippem és kész. Környezetemben se beszélt róla kutya se, szerintem eléggé visszafele sült ez a hype-nak szánt cliff. Úgy lenne ütős (haha) ha egy közönségkedvenc lenne az, akinek a halála még hónapokkal később is rányomná a bélyegét, egy hatás nélküli töltelék illető két rész múlva el is felejtem nekem nem oszt nem szoroz. (ha bejön a tippem)
A Fearhez nem tudom mennyi köze van Kirkmannek, hát az is csalódás, ott is gyenge az írás.

Silver-sama - 2016. 10. 19. 21:54

Nekem tetszett a cliff. Szeretem ha ilyen g*cik :D

winnie - 2016. 10. 20. 04:57

Silver-sama: akkor még mindig nem érted, hogy mi a gond ezzel. mármint a 2. mondatra célzok, mert, hogy tetszik vagy nem, az szubjektív. a cliffekben épp az a jó, ha g*cik. mások is szeretik. a twd cliffje azonban nem erről szólt nem véletlen, hogy más, hasonló cliffeknél nincs semmi kiakadás, maximum dicséret. de itt technikailag és minden más szempontból, is egy ostoba döntés született, amit nem lehet mivel megmagyarázni.

írtam példának a the family-t, ami úgy fejeződött be, hogy kvázi tapsikoltam, akkora a mocsadékok voltak a zárással.

Kocsolas - 2016. 10. 20. 08:53

pontosabb lenne h “The modern audience isn’t too happy with Kirkman”

clegane - 2016. 10. 20. 14:22

nekem is csalódás Kirkman személyisége.

bvr - 2016. 10. 20. 16:04

nem vagyok érdekelt walking dead-ben, viszont tegnap amikor a kommenteket olvastam jutott eszembe hogy a The Divide utolsó részét még meg sem néztem (asszem akkor épp elutaztam vagy már nem tudom miért maradt abba) Hát még jó hogy így “felkészültem” rá hogy cliffhanger lesz mert az első 7rész alapján ez abszolut nem volt benne (meg valahogy én tök úgy emlékeztem hogy ez limitált széria) Amugy egy kicsit meg igy is felb*sztam vele az agyam :) De most komolyan, szerintem ez egy jol felepitett sorozat volt (oke, nem ragtam tovig a kormomet, meg ezert is nem hianyzott eddig hogy ja nem is lattam az utolso reszt), ehhez kepest nem csak a sokszoros cliff, hanem egyebkent is, ez a turbora porgetett utolso resz nekem teljesen kilogott a korabbi egeszbol. Hat mindegy :) Amugy is,a z elso 7 resz az meg ugy jo ahogy van.

randomguy23 - 2016. 10. 21. 00:17

Az interjú elolvasása után: jobb esetben sima érvelési hiba, rosszabban (arcvesztés minimalizálására irányuló) csúsztatás Kirkmanék dumája. Legrosszabb esetben pedig fel sem merült bennük, hogy netán ők szúrták volna el.

Hiába más médiumokról van szó, döbbenetes a kontraszt Kirkman tévés és papíralapú munkássága közt. (Még ha az előbbibe nem teljesen tiszta, mekkora beleszólása van.) Ráadásul pont a cliffhanger az, ami mindkét területen az alapvető eszköztár része. Érthetetlen, miért lepik el a bazári megoldások a tévés TWD-t egyre nagyobb számban.

Amiben viszont az öntömjénezést / PR faktort leszámítva is igaza lehet, hogy a 7-ik évad esélyes lehet az eddigi legjobb címre. (Nem, nem jön vissza Darabont.) A kiváló alapanyag (amihez szökőévente sikerült felérni) eddig is adott volt, ám a cselekmény lassan olyan fázisba ér, amit jellegéből adódóan művészet lenne elrontani. Hátha!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz