login |

webwasárnap – Holnap tali!

2016. 12. 04. 17:46 - Írta: Casey Novak

13 hozzászólás | kategória: ajánló, hazai termék, video, websorozat,

Mi ez a tánc, fiatalok? – Elindult a hazai közmédia első websorozata, ami kimondottan a tinédzser korosztályt (Z generáció?) szólítja meg, ilyen “fiatalokról fiataloknak”-szerű felállásban.

Ezt teszi egyrészt a platformválasztással, hiszen csak online nézhető a sorozat, ezen felül persze jelen van a létező összes közösségi oldalon, ahol plusz tartalmak érhetők el. Másrészt a téma nagyon világosan belövi a célközönséget: egy iskola, a Petőfi gimi tanulóinak bonyolult és izgalmas (nem) tiniéletét követi a Holnap tali!. (Lásd, mi lett volna, ha a Középsulit jobban pénzelik…)

ht01

Valójában a sorozat korrektül van összerakva, de mégis mintha hiányozna belőle valami.  Például a színészek aranyosak, de nem merték bevállalni, hogy valóban gimnazista korosztályra osszák a szerepeket. A fiatalság kvintesszenciáját a technológia és internethasználatban vélték felfedezni, így a történet jelentős százalékát a képernyőre vetített chaten, Skype-on, SMS-ben, YouTube videókon és blogokon keresztül kapjuk meg.

Egyelőre az idegesítőnek még az innenső oldalán táncol a “képernyő a képernyőben”-jelenség, de hiszem, hogy csak egy-két üziváltásra áll a nevetségestől. (Az más kérdés, hogy az app-ek valódi hangját használják, és részenként tízszer nyúlok a telefonom után, de ez egyéni szociális probléma.)

ht02

A sztori mi más lehetne, szerelmi sokszögek, szenvedés, ármánykodás, megcsalás, és néha röpdolgozat, és az osztály csicskájának alkalmankénti porig alázása. Nem nekem készült a sorozat, ennek ellenére tudnám élvezni, ha az erőltetetten menő és laza történetekben lenne valós mondanivaló, hasznos tartalom, vagy legalább egyetlenegy szerethető karakter.

ht03

Töltök elég időt tinédzserek között, és nem áll messze a valóságtól a sorozat, sőt, én tudnék horrorfilmet is forgatni velük jelmezek nélkül, de nem értem, hogy miért ezt a viselkedést teszi etalonná a sorozat, csak azért, mert valósághű. Ha már közmédia, neveljen, a teringettét!

A karakterek felelőtlenek, önzőek, és mérhetetlenül gyerekesek. Jó, ez az átlag tini precíz definíciója, mikor a világmegváltási ambíció és a hatványozott igazságérzet napi hat energiaitallal párosul, de attól még nem kell megdicsérni őket érte. Felszínes, érték nélküli sztorikból épül fel egy-egy rész, amit olykor humorral próbálnak fűszerezni, ami vagy túl nyers, vagy kiérezni mögüle a “felnőtt vagyok, de értek a gyerekek nyelvén” mentalitást.

ht04

Ez akkor is nagyon feltűnő, mikor konfliktushelyzetben folyton olyan érvek röpködnek, hogy “ha nem mondod el, nem is vagy a barátom“, “nem értesz egyet? akkor nem is vagy a barátom“, és a legjobb, “most akkor kivel vagy?”. Ezt a kivelvagyozást azt hittem általánosban kinövik a gyerekek, legalábbis 15 éves kor után már inkább gáz, mint elfogadott vitarendezési megoldás.

Szóval a diákok elsőre egysíkúnak tűnnek, de legalább van hová fejlődniük, remélem meg is teszik. (Egyébként mostanában divat kiakadni abban a bizonyos reklámban szereplő kisfiútól, de előbb fogadnám örökbe azt a kölköt, mint Mikikét, az egyik szereplőnk öccsét. Na ott vannak bajok.)

ht05

A tempó elég furcsa, néha a képzeletre bízza a jelenetek közötti időben történteket, és nem is mindig egyértelmű egységet ugrik előre, néha pedig szájbarágós, a hatásszünetek és hangulatmegalapozó jelenetek túlságosan elnyúlnak, nem következetes a szerkezet.

Még nagyon friss a sorozat, és ez a keretre és a tartalomra is jellemző “semmiben lebegés” még simán változhat. A próbálkozás tehát dicséretes, és lenne is igény kimondottan a fiatalokat saját környezetükben megszólító műsorokra, de a felületes szórakoztatás mögé kellene csempészni komolyabb tartalmat is.

holnap-tali

Ami késik, nem múlik? Az első öt részt már nézhető a sorozat oldalán, a további epizódok pedig  hétköznaponként este 6-kor kerülnek fel.

13 hozzászólás Ne habozz!

Desmond Wallace - 2016. 12. 04. 18:23

“én tudnék horrorfilmet is forgatni velük jelmezek nélkül”

Ezen jót nevettem.:)

Nem láttam még belőle semmit, de lehet, hogy majd megnézem az első részt.
Azt viszont nem értem, hogy tévében miért nem adják.
A Petőfi TV elvileg a fiatalok tévéje, de ez nem nagyon látszik meg rajta. Pont elférne ott hétköznap esténként.

energy - 2016. 12. 04. 19:35

Nagyon menő akart lenni, ezért erőltetett.

AJ - 2016. 12. 04. 19:44

Beletekertem, egyelőre nem néztem még rendesen meg, de amit elkaptam belőle az színészileg nem volt rossz. Engem ez szokott általában elriasztani, amikor jó lenne egy produkció, pénzt is szánnak rá, és erre amatőr színészek, kamera előtt feszengő emberek “papírból felolvasnak”.

Lehet, hogy jó helyre tekertem, de akit láttam az vállalható volt, bár ez negatív színezetű szó, nem annak szánom. A megvalósításról, a történetről majd később nyilatkozok, még nem merültem le benne, bár a tanárnál szóló komolyzene az enyhén szólva klisés volt.

Desmondhoz csatlakozom. Miért nem adják ezt tévében? Oké, elsődlegesen menjen az internetre, de egy napos csúszással, vagy egy nap ledarálva adhatnák a tévében is, úgy sincs tényleg semmi fiatalos a Petőfi TV-n az élő bejelentkezéseket leszámítva, amikkel nagyon nem lehet állandó bázist kiépíteni.

rapguruz - 2016. 12. 04. 21:09

Petőfi TV? Már ilyen is van?? Eddig csak a Petőfi radiorol hallottam!
:D

zedtheant - 2016. 12. 04. 21:18

Dícséretes próbálkozás, de ebben a nagyon új műfajban ami mindent visz, az a Skam. Norvég sori, asszem tévézés jövőjét látjuk (legalábbis tinisorozatok esetében biztosan). Hihetetlen minőségi cucc.

Rosi - 2016. 12. 05. 05:59

Ez remek:
A karakterek felelőtlenek, önzőek, és mérhetetlenül gyerekesek. Jó, ez az átlag tini precíz definíciója, mikor a világmegváltási ambíció és a hatványozott igazságérzet napi hat energiaitallal párosul,

Thayet - 2016. 12. 06. 10:12

@zedtheant: Épp én is írni akartam a Skamot. Egyetértek. :)

Egyelőre ebből a magyar próbálkozásból egy fél résznél többet nem bírtam, de azért lehet, hogy az első öt résznyi esélyt megadom a sorozatnak… Remélem, nem lesz igazam, de ennyi alapján nem érzem azt, hogy lenne valamilyen épkézláb története az egésznek, bármiféle elképzelés, ami miatt ez több lehetne, mint egy közösségi médiával felturbózott szappanopera. Persze, nincs gond azzal se, ha ez is a cél, csak akkor ez tényleg nem az én sorozatom lesz.

Nona - 2017. 01. 07. 15:48

Én nem akarom megbántani azt, aki ezt a cikket írta, de az elmondottak alapján ő sem sokkal fiatalabb a sorozat készítőinél :) több pontot is szeretnék kiemelni, amivel nem értek egyet:
1. “a színészek aranyosak, de nem merték bevállalni, hogy valóban gimnazista korosztályra osszák a szerepeket.” Ezen én is elgondolkoztam, de miután kicsit utánaolvastam, miért is van ez, rögtön megértettem Lara színészének megismerése után. a rendező egyrészről elmondása alapján azért választott idősebb korosztályt, hogy olyan színészekkel dolgozhasson, akik kiforrott személyiségükből adódóan képesek egy karaktert több évadon keresztül is eljátszani. A másik pedig az, hogy a színészek egy része valóban hivatásának mondhatja a játékot, ugyanis nem internetes hirdetésre jelentkező tinikről van szó, hanem képzett növendékekről, akik valószínűleg a Színmú hallgatói, vagy egyéb hozzáértő emberek.
2. elnézést a készítő nevében, hogy az alkalmazások eredeti hangját használja.
3. “szerelmi sokszögek, szenvedés, ármánykodás, megcsalás, és néha röpdolgozat, és az osztály csicskájának alkalmankénti porig alázása.” Na igen, ez az eredménye annak, ha pár rész után mondunk véleményt egy sorozatról. Én már a 18. résznél tartok, és igenis közöl értéket. A szerelmi sokszög abból áll, hogy az emberi érzelemvilág természetes folyamataként a fiú beleszeret egy lányba, de ahogy az a társadalmi nyomás miatt érthető, nem akar lejjebb adni a “menő” imidzsből. Én magam 17 éves vagyok. Ha a körülöttem lévő fiúknak nem a hetven százaléka pontosan ugyanilyen, akkor egyik sem. Mellesleg az osztály csicskájának porig alázása… nem azért mondom, de nagyjából a hetedik részre Soma és Gergő lesz az említett “csicska” Csabika legjobb barátja. Mi ez, ha nem karakterfejlődés és értékközvetítés?
4. “A karakterek felelőtlenek, önzőek, és mérhetetlenül gyerekesek. Jó, ez az átlag tini precíz definíciója, mikor a világmegváltási ambíció és a hatványozott igazságérzet napi hat energiaitallal párosul, de attól még nem kell megdicsérni őket érte.” Ismét csak azt kell megtapasztalnom, hogy a mai fiatalok nem véletlen ilyen elferdültek. Ennyi gúnnyal beszélni róluk, és akkor elvárják, hogy nőjünk fel. Ha én csak egy felelőtlen, önző, gyerekes energiaitalozó senki vagyok, akkor minek teperjek, hogy megváltozzak? A világmegváltási ambíció pedig nem a korosztály sajátossága, nyiss ki egy Petőfi összest ;)
5. “Ezt a kivelvagyozást azt hittem általánosban kinövik a gyerekek, legalábbis 15 éves kor után már inkább gáz, mint elfogadott vitarendezési megoldás.” És újra: hidd el, az a kép, ami benned a fiatalokról kialakult nagyon szélsőséges. Egyrészről elvárod, hogy úgy viselkedjenek, ahogy a te korodban (mert elmondanám neked ismét: 17 éves vagyok, pont ez megy ma egy gimiben) másrészről pedig lenézed őket, és úgy csinálsz, mintha értéktelen kis taknyosok lennének. Hogy is van ez?
6. “előbb fogadnám örökbe azt a kölköt, mint Mikikét.” Nem akarom itt kivesézni az életem, de nem egy gyerekszínésszel találkoztam már, én magam felléptem már színházban többször is (a Nemzetiben, hozzáteszem) és annyit mondhatok: Mikike semmi ahhoz képest, ahogy egy mai 12 éves srác színészkedik. A korához képest meglepően ügyes, és bár az első megjelenésekor engem is irritált, de aztán ahogy figyeltem, úgy kellett észrevennem, hogy helóka, hiszen ő nem is rossz. Egyébként eddig mintha az lett volna a baj, hogy nem megfelelő korúak a színészek, hát, ő pont az, most meg ez a baj, hát semmi sem jó? :)
Egyébként ez tényleg nem felháborodás akart lenni, csak érződik rajta, hogy nagyjából három részt láttál, így meg szerintem nem kéne véleményt mondani. Egyébként látszik, hogy idősebb vagy, szóval teljesen megértem a véleményed, csak nem árt megnézni egy olyan néző álláspontját, aki pont annyi idős, mint a karakterek. Mikor én láttam az előzetest, a fejemet fogtam, hogy megint mi ez a szenny, majd poén gyanánt belenéztem az első részbe, és csalódtam, hogy nem olyan szörnyű, mint vártam. Aztán elkezdett érdekelni, tovább néztem, és elmondhatom, a végére egész jó kis sorozat lesz ez. És mindenképpen élethűbb, mint egy Középsuli, vagy akár a túlértékelt Szent Johanna Gimi, amelyek milliószor erőltetetebbek, mint ez. Sajnos ez a cudar igazság, nincs rendben a mai fiatalság, de adjatok nekünk egy esélyt :)
Amennyiben nem kellett volna tegeznem, olvassa az egészet magázódó formában.

Casey Novak - 2017. 01. 07. 18:52

@Nona
1.Olvastam én is, megértettem, de bármi legyen is az ok mögötte, csak nem azzal a korosztállyal játszatják, akikről szól. Ja hogy a tini, főleg amelyik nem jár színi tanodába, tuti hogy rosszul is játszik? Most akkor ki néz kit taknyosnak?
2.Ez a sajátos humorérzékem egyik terméke volt, poén, nem számonkérés.
3.Nehéz nem 5 rész után véleményt mondani, ha a cikk megírása pillanatában öt rész jelent még csak meg, ami egyébként benne van a szövegben. Pilotkritikát is leginkább egy rész után szokás írni, aztán az évadzárásnál megbeszéljük, hogy hol tért el az eredetileg feltételezett iránytól a sorozat.
4.Utólag is mély tisztelet és bocsánat a kivételnek. Nem ugyanabban a körben mozgunk. Örülök, hogy te egy normális 17 éves vagy, szeretnék több hasonlóval találkozni, sajnos a tapasztalat és –ismét csak – a sajátságos, humorosnak nem mondható humorérzék beszélt belőlem. És pont azért kell teperni, hogy bebizonyítsd, hogy nem egy energiaitalozó senki vagy. Én azért teperek, hogy ne egy járóbotos, műfogsoros mamikaként képzelj el, mert hidd el, hogy nem állok olyan messze a korosztályodtól :) (Plusz nem akarok a szavakon lovagolni, nem a világmegváltást tulajdonítottam speciálisan a fiataloknak, sőt, az jó is lenne, ha megmaradna a szürke felnőtt hétköznapokban is, hanem pont, hogy ezt nem tudják kiteljesíteni, miután elfogy a gyermeki, fókuszálatlan lendületük. Ennek a Petőfinek utána nézek azért.)
5.Te 17 évesen szoktad mondani a legjobb barátodnak, hogy ha nem mondja el ki tetszik neki, akkor nem is vagytok barátok? Ne akarjunk már átesni a ló túlsó oldalára, ez egy nagyon nem célravezető és baromira infantilis hozzáállás, nagyjából a „nem fájt, köszönöm a lekvárt!” szintjén. Pont az előbb fogalmaztad meg, hogy mennyi érett és felelősségteljes fiatal van.
Nekik már nem áll jól ez a viselkedés.
6.Mikike. A karakter. Nem az őt játszó színész. Róla nem mondtam semmit. A szereplő direkt egy idegesítő, felvágó, bátyjára felnéző, „nagyoskodó” kisfiúként van megírva, és ezt nagyon ügyesen játssza az ifjú színész, de attól a karakter az agyamra megy. Van ilyen.

„csak érződik rajta, hogy nagyjából három részt láttál”
Ötöt. Már írtam, hogy miért. Plusz nem véletlenül vettem bele a zárásba hogy „Még nagyon friss a sorozat, és ez a keretre és a tartalomra is jellemző “semmiben lebegés” még simán változhat.” Örülök, hogy ez megtörtént ezek szerint, én már nem követem, de ennek ellenére fontosnak tartottam felhívni a sorozatra figyelmet, és bár kiemeltem a hibáit, nem írtam sehol, hogy ne lenne jó.
És meg ne próbálj magázni, mert nem vagyok az a sértődős fajta, de emiatt rezegne a léc :)

Nona - 2017. 01. 07. 21:01

igen, teljesen igazad van, azért nem olyan tipikusan “mi a *csúnyaszó* képzelsz magadról, hogy ilyeneket mondasz?” stílusban írtam az egészet. sok dologban tényleg teljesen megértelek, csak azért mondom, hogy ne könyvelj el semmit pár rész után :)
visszatérve; ez más kategória. de például ha már felhoztad a középsulit: engem, személy szerint kifejezetten idegesített, hogy a szereplők ilyen nagy változáson mennek át, ami természetesen azért van, mert a színészek is változnak. kell egy stabil énképük ahhoz, hogy ne azonosuljanak teljesen a karakterrel, és ne keverjék össze az életet meg a sorozatot, ez pedig a legtöbb kezdőnek (aki még életében nem szerepelt sehol) nagyon nehéz.
művészetben nagyon fontos a képzés, és főleg az, hogy megfelelő időben kezdjék el. mondjuk, vegyük példának az éneklést. tátott szájjal hallgatod a kislányt, aki 12 évesen úgy énekel, mint egy felnőtt. na de az is fix, hogy öt év múlva már semmi hangja nem lesz. nekem a hangképzőtanárom azt mondta, hogy egy operaénekes nagyjából 30 éves korára ér el arra a szintre, hogy egyáltalán közönséget lásson, ezért jobb szerintem, hogy a színészek idősebbek, főleg, hogy még ügyesen is játszanak. a színészet sem olyan, hogy ügyesen tudod beadni a szüleidnek, hogy lázas vagy, hoppá, vár a Broadway, komoly gyakorlás és tanulás kérdése. persze a holnap tali színészek közt nem csak színi hallgatok vannak, de ha ügyesek, akkor igazából az a fontos :)

Casey Novak - 2017. 01. 07. 21:36

Nem lehet minden rendező olyan szerencsés, hogy a Stranger Things gyerekeihez hasonló kaliberű tehetségekkel dolgozzon, az tény :)
Ennek ellenére a véleményemhez tartom magam, természetesen gondolom te is a tiédhez, szóval az első részekről nem tudok máshogyan nyilatkozni, bárhogy is alakuljon a folytatás.

Nona - 2017. 01. 07. 22:22

az első részekben tényleg ez a helyzet, ez tény :D én a későbbiekről foglaltam álláspontot

Józsika - 2017. 01. 24. 15:08

Ez egy vicc?! A Középsuli sorozat szánalmas túlpénzelt koppintása! Ha nem írtok róla, akkor nem is tudom hogy létezik, úgyhogy ennyi 5 percet tudtam belőle megnézni!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz