login |

Pilot-mustra: White Rabbit Project – 1×01

2016. 12. 14. 14:50 - Írta: winnie

2 hozzászólás | kategória: doku, kritika, pilot-mustra,

Hát, ennyi a Peak TV korában nem biztos, hogy elég lesz. Pedig alapból jó ötletnek tűnt, hogy az utolsó Mythbusters-szezonból kihajított “tanoncok” (Grant Imahara, Kary Byron és Tory Belleci) közreműködésével a Netflix készít egy afféle tudományos alapokra építő sorozatot. Ebben azonban nem mítoszrombolnak, hanem inkább tematikusan vizsgálnak jelenségeket.

WHITE RABBIT PROJECT – 1×01 – 4/10

 

A szinopszis szerint Imahara-ék “a popkultúra, tudomány és történelem furcsa és csodálatos eseményeit derítik fel, illetve vizsgálják meg kísérletekkel”. Ennek pedig keretet is adnak: összeülnek dumálni egy témáról, majd mindegyikük “prezentál” 2-2 példát, hogy a végén ezeket a példákat pontozzák és győztest hirdessenek.

Az első adásban egy kínos jelenet után választanak 6 szuperképességet és való világbeli megvalósításukat járják körbe (hogy lehetséges szert tenni szupererőre vagy láthatatlanná válni), és a folytatásban is 6-6, a szerkesztők által választott példát prezentálnak számunkra, általában a legérdekesebbet jobban kiemelve. Ha szerencsénk van, a főszereplők nem csak mesélnek, hanem részt is vesznek a bemutatásban.

Sajnos a szuperképességes rész még a laikus énem számára is tipikus lett. Amellett, hogy a egypoénos “telekinézis” tényleg vicces volt egy ideig (huszadjára ugyanaz a poén már necces), a többi inkább csak bólogatósan érdekes vagy hümmögős (ú, villám! ú, fagyasztás! ú, repülés, aka random extém sport!), illetve alig pár perces kuriózum (láthatatlanság). A cyber csótány meg szimpla állatkínzás.

Ekkor azt hittem, hogy csak azért nem voltam elégedett, mert rossz résszel kezdtem. A sorrend nyilván mindegy, de mivel az 1×02 nagy börtönszökésekről szólt, ezért gondoltam, hogy az majd megfog. Hát, nem. A hőlégballonos sztori lenyűgöző volt, de a többiben eléggé nulla volt a tudományos faktor, csak közhelyes, dokumentarista stílusban rekreáltak vagy régi felvételekkel bemutattak 5 szökést, miközben a házigazdáknak alig volt szerepük, csak meséltek. (Oké, Imahara szerepelt Negyedik Falként az egyikben.)

A három mítoszépítőt jó együtt látni, hármasban nagyon jól működnek, külön-külön viszont túljátszanak mindent, és bár jó őket lelkesnek látni, az egészről süt, hogy olykor csak kamu a sok ujjongás. A pontozás a részek végén tök felesleges, semmi tétje nincs, és már az első részben is voltak érthetetlen értékelések. Azok nélkül is ugyanez lenne a végeredmény.

Az viszont nagyon gáz, hogy itt nem voltak képesek sorrendben mutogatni a jeleneteket, némelyiket szétkapták több részre, hogy “majd visszatérünk rá”. Ennek a tévében van értelme, hogy maradjon a néző, de a Netflix-en mi a frászért csinálnak ilyesmit?

Persze a tematikus felosztás azt is jelenti, hogy a részek minősége vagy izgalmassága erősen ingadozhat. A szuperképességes kezdés és a börtönszökéses második rész után az 1×03 őrült II. világháborús fegyverekkel foglalkozik (a témához hülye vagyok, akár meg is nézhetném), majd jön egy szélhámosos rész (szeretem a “műfajt”), az 1×05 heist (a kedvencem műfajom), utána sorban: gyorsulás, irritáló kütyük, scifi találmányok, új találmányok régi formái és a gyorsaság.

Igazából a White Rabbit Project-nek esélye sincs, hogy direktben tovább nézzem – megtehetném, de minek? A Mythbusters utolsó pár szezonjáról is lemaradtam, pedig a sorozattal semmi bajom nem volt, így inkább azokat az évadokat pótolnám, mint a WRP-t.

Más kérdés, hogy ha lenne más dolgom és elém kerülne a tévében az új sorozat valamelyik epizódja, akkor “miért ne?”-alapon simán meg tudnám nézni, mert jó látni a srácokat. A White Rabbit Project ártalmatlan, de inkább csak érdekesség, amivel elüti az ember az idejét vagy a fiktív sorozatok közé változatosságot hozhat, még véletlenül sem kihagyhatatlan. Csalódás.

2 hozzászólás Ne habozz!

JKJ - 2016. 12. 14. 18:17

Tökéletesen egyetértek. Csak az nézze, akinek tényleg rengeteg ideje van.

G. - 2017. 02. 15. 18:48

Anno megnéztem én is a pilotot, ezt még a Mythbusters build teamje sem tudja megmenteni. Borzalmas a koncepció, a “mutogassunk közepesen érdekes, de haszontalan dolgokat 50 percben”-re nem lehet kiemelkedő (vagy csak simán nézhető) sorozatot felhúzni. A “szuper képességek…től fényévnyire lévő tudományos koncepciók” pedig számomra mindennek a legalja.
Kár, nagyon kéne már valami Mythbusters pótlék.
G.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz