login |

Pilot-mustra: Star – 1×01

2016. 12. 22. 22:00 - Írta: winnie

18 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Lee Daniels a FOX Shonda Rhimes-a? Fogjuk rá, mindenesetre mind az Empire, mind pedig a Star kapcsán őt emlegetik apuként, holott ugye egyik sorozat sem a sajátja – előbbit például, ebbe mindig furcsa belegondolni, a Buffy The Vampire Slayer három hülyéjének egyikét, Jonathan-t (vagy a Gilmore Girls-ös Doyle-t) alakító Danny Strong készítette. Persze ettől még Daniels rendezői kéznyoma nagyon érezhető ezen az újoncon is.

Az alapsztori rém egyszerű: három nagyon különböző lány együttest alkot és megpróbál befutni ebben a kegyetlen világban. A helyszín Atlanta, ahol meg is kapják a segítséget, de persze a sok leselkedő veszélyt nem egyszerű kikerülni. Közhelyes? Az. Akkor marad a megvalósítás. Ja, a sorozat természetesen zenés. Mármint éneklős.

STAR – 1×01 – 6,5/10

A főhősünk Star, egy hátrányos helyzetű, de belevaló, jó hangú, és a szexualitását zavarba ejtően kihasználó 17 éves fehér lány, aki lelép nevelőszüleitől, hogy egy Instagram-on beújított dalszövegíró baráttal (a csaj titokban egy menő énekes lánya) közös karrierbe kezdjen, s útközben hozzájuk csapódik előbbi féltesója is, aki, ha lehet, még hátrányosabb helyzetű. Olyannyira, hogy már az első percekben bedobnak valami kemény, szappanoperás csavart.

A szappant (szerencsére) a pilot tempója miatt elhagyják egyelőre, és a sok, nyilván később kifejtésre kerülő mellékkarakter helyett is csak a három lányra koncentrálnak, akiknek a személyiségük elég hamar kikristályosodik – elég jól közel hozzák őket a nézőkhöz, pedig nem feltétlenül szimpatikusak.

Ha valaki egy új Empire-t vár a Star-tól, akkor az nem biztos, hogy jó helyen keresgél. A Star főszereplői csórók, nincsenek tele fukszokkal, mint a Lyon-família sarjai, a fő díszlet egy fodrász szalon, ami a lányokat felkaroló, zenei múlttal rendelkező keresztanyué. Idővel persze felfele fog ívelni az a bizonyos karrier, de a sorozat egyelőre nem száll el, és nincs is túlhúzva a szélsőségek irányába. (Oké, egy kivétellel.)

A Star menthetetlenül cool. És szerintem nem csak akar lenni, hanem az is. Oké, ez akár modorosságnak is felfogható, de ahogy Lenny Kravitz lépdel a kamerába, ahogy a főszereplő Jude Demorest gesztikulál, és ahogy Queen Latifah bármit csinál, az előtt fejet kell hajtanom. Nem biztos, hogy azt mondanám, hogy remek színészileg a sorozat (lehet, hogy az), de nagyon magabiztosan és hihetően hozzák ezeket az olykor eltúlzott karaktereket.

És ezek között a karakterek között elég jól működik a dinamika, legyen szó a szakmáról vagy a szalonról, olykor a párbeszédeket sem egyszerű követni a tempójuk és a nyelvezetük miatt (de legalább megtudtam, mit jelent a ‘finna’, amit Leodis McKelvin is használt az Eagles-Falcons NFL-meccsen, amikor benézett egy nagy játékot)

Azonban hiába volt tetszetős a kezdés, azért valljuk meg, nem sok minden volt a pilotban, ami a továbbnézésre kényszerítené az embert. Oké, kíváncsiak vagyunk rá, hogy a Star és a csajok befutnak-e (hmm, vajon…?), de ezen kívül szinte semmit sem vezettek fel, csupán minimális konfliktust, inkább a karriersztori lett kiemelve. (Na jó, volt egy ócska cliff, amit mindenki látott előre, eltekintve egy félrevezető snittől.)

És lehet, hogy egy karriersztori elég is, lehet, hogy nekem is elég lesz 3 rész után, főleg, ha jó zenékkel párosul. És a pilotban tényleg jók voltak a dalok, de én mindig is szkeptikus voltam az éneklős sorozatokkal, a vesszőparipám az, hogy ne vegyék el a számok a sztoritól az időt. De jól integrálni nem egyszerű őket. A Star – 1×01-ben is volt random áloméneklés (minek?), de legalább a stúdiózást megúsztuk. Egyelőre.

Ha már dalok, akkor egyébként én nem vagyok oda a kvázi rögtönzött előadás közben stúdióhangzásért. Nyilván jobban szól, jobb az összhatás, de így végképp lőttek a hitelességnek, főleg, ha már torzítást is beletolnak a mikrofon nélküli házi dalolásba. Engem az efféle eléggé ki tud zökkenteni.

Összességében azért, mint a pontszám is mutatja, bejött a Star, eladták a színészek (és fő karakterek, a három lány). De ez a felfelé tartott hüvelykujj csak ennek a 45 percnek szól. Az évadelőzetes már frankó melodrámát és klisésnek ható szálakat lebegtet be, amik nem tudom, mennyire fognak érdekelni.

Ja, ha valaki lemaradt erről a videóról, az csekkolja, a bizonyíték, hogy a sorozat az Empire univerzumában játszódik. Lucious találkozik Alexandra apjával, vagyis Terrence Howard Lennyi Kravitz-szel.

18 hozzászólás Ne habozz!

wellwellwell - 2016. 12. 23. 10:26

Egesz jo lett volna, ha nincsenek a steril full playback musicalbetetek. Iszonyuan ledobja oket sztori, es total hiteltelenek.

rapguruz - 2016. 12. 23. 11:05

Azt nem értem hogy lemegy a pilot utána meg 3 hét szünet..

winnie - 2016. 12. 23. 11:54

leadták az empire felvezetésével. volt olyan a glee esetében, hogy május végén adták le és csak szeptemberben folytatódott, ahhoz képest ez még nem is rossz:) a syfy is olykor alkalmazza ezt a taktikát.

Deny - 2016. 12. 23. 11:59

rapguruz: Ez amolyan előpremier. Sneak preview-nak hívják angolul, asszem. Múlt héten a Nashville is így mutatkozott be.

rapguruz - 2016. 12. 23. 20:18

Köszi Srácok! :)
Mondjuk míg az Empire pihen addig a rajongók rakattanhatnak erre a sorozatra is, bár érzésem szerint ennek akkora sikere nem lesz mint az Empire S01-nek (mondJuk azt nehéz leutanozni)

Thomas - 2017. 01. 05. 20:10

Na, ennél a sorozatnál döntöttem úgy, hogy bármi lesz, nézni fogom, szóval ma nekiálltam angol felirattal. Vissza is kellett tekergetni jó párszor, mert tényleg nehéz követni a gyors dumákat, meg a nyelvezet sem könnyű, de így is csont nélkül bejött az egész. Hiába volt ez a legvárósabb újonc nálam, egy cseppet sem csalódtam. Még a zene a leggyengébb része, ami túl popos az én ízlésemnek, külön biztos nem fogom hallgatni, mint a Nashville vagy a Smash esetében, de azt mondom, hogy ebben a közegben, ilyen előadásokkal kísérve elmegy, ez nem lesz válóok.

Ami érdekes, hogy én a web-dl verziót néztem szokás szerint, és tetszett is, hogy úgy agyon volt szűrőzve az egész, mint a The Walking Dead, mondom is, hogy mennyire illik ez a karcos ábrázolás ehhez a miliőhöz. Erre az itteni képeken egyáltalán nem is látom ezt, most mindjárt le is kapom a TV-s verziót, hogy az milyen.

Jude Demorest meg imádni való (kit játszott ő a Dallasban? nem emlékszem…), már azon gondolkozom, hogy 1 rész alapján jelöni fogom eyecandy-re:) Miért ne, ha megérdemli? Na, majd még addig átgondolom ezt:) De a többiek is jók voltak, nagyon érdekesen színes a szereplőgárda.

Csak ne szúrják el, ha ilyen marad, év újonca, meg sok minden borítékolható lesz nálam:) Vagy a Twin Peaks is újoncnak számít majd? Eh:)

Thomas - 2017. 01. 09. 18:35

Human nem fog írni róla?

1×02: Persze a pilot 9/10-es részét nem érte el, de bőven jó szórakozás maradt:) Ahogy a Pitchnél is, itt is kicsit jobban belemerültünk a szappanba a folytatásra, ami kellett is. Mondjuk ez a szülei haza akarják vinni a lányukat szál annyira pont nem jött be, de azért ahogy megcsinálták, az tetszett, alakulnak a karakterek. A dalok sajnos még hip-hoposabbak lettek, de ha ettől lesz jó a nézettség, lenyelem.

winnie - 2017. 01. 09. 20:51

nem hsizem.

Thomas - 2017. 01. 16. 21:02

Sajnos az 1×03-at megint egy kicsivel gyengébbnek éreztem az előzőnél:( Persze még így is tetszik (elég magasról indult azzal a pilottal), és már nagyon megszerettem az egészet, de azért remélem nem így megy tovább, hogy minden rész kevésbé tetszik az előzőnél.
Konkrétan ez az embercsempészős szál, amit nem tudok hova tenni, hogy ez mégis hogy jön ide, és mit lehet ebből kihozni. Meg valahogy túl korán jött ez az egész életveszély és a kórházas dolog is, tudtuk jól, hogy nem lesz baja az egyik főszereplőnek. De Star megint megmentette, szerintem iszonyú jól hozza ezt a nagyszájú, magabiztos figurát a színésznő:)

Ja, újabb két álomjelenetet kaptunk az éneklések alá, az egyik konkrétan egy fél videoklip volt, ezekhez még nem tudom, hogy viszonyuljak, fun volt nézni, de azért nem kéne minden részben eljátszani, mert unalmassá fog válni. Aztán sok minden csak most bontakozik, amikor a szőke NFL-es srác megjelent, esküszöm nem emlékeztem rá, hogy ki ő, és mikor indult a kapcsolatuk Starral, és végig is tekertem az előző részt, nem volt ennek semmi előzménye azon kívül, hogy a pilotban nála léptek fel, szóval ez egy kicsit furcsa volt.

rapguruz - 2017. 01. 20. 18:10

Hát a Színvonal megy egyre lejjebb.. .

Thomas - 2017. 01. 29. 18:31

Szerintem nem ment lejjebb. A pilot 9/10-es szintjét sajnos nem hozza, de továbbra is nagyon szeretem nézni, élvezem, a biztos 7-8 pont azért simán megvan. Az 1×04 elég izgalmasra sikerült, örülök, hogy nem húzták tovább a mostohaapa szálát, de most meg jöhet a nyomozás, azért kicsit kíváncsi is vagyok, ki ölte meg:) Az 1×05-ben meg jó zenék voltak, meg az embercsempészős ügy is bonyolódott:) Jukk, így leírva elég gagyinak tűnhet, de szerintem marha jól meg van csinálva, imádom a karcos stílusát! A gagyinak még csak az árnyéka sem vetül rá egyelőre:)

Thomas - 2017. 02. 07. 18:49

Veszélyes vizekre eveztünk az 1×06-tal, áskálódó anyuka szét akarja szedni a csapatot, hogy a fiacskáját “megóvja” Startól, ez nem biztos, hogy hosszú távon le fog kötni, márpedig nem oldódott meg a rész végére. Star egója is elég sok volt most, ami már a többieknek sem tetszett, de hát úgyis tudjuk, hogy nem fogják szétszedni őket, még időlegesen sem az 1. évadban. Vagy mégis? Nem örülök, hogy ilyen irányba megy a sztori. Most pontozni nem tudnám, de a nekem kevésbé tetsző fordulatok ellenére is élveztem a részt, a dalok is jók voltak, kevésbé hip-hoposak, úgyhogy várom a további fejleményeket:)

Thomas - 2017. 02. 11. 18:26

Bevallom, ez a tüntetéses 1×07 nem igazán tetszett:( Elég filler volt, kevés zenével, csupa olyan témával, ami nem igazán érdekelt, mintha egy másik sorozatot néztem volna! De legalább az anyuka szál rendeződött, gondolom Eva sem fogja Start kitúrni az együttesből, szóval remélem, a jövő héten visszatérhetünk a megszokott mederbe:)

rapguruz - 2017. 02. 22. 23:02

Egy kicsit lemaradtam a reszekrol szerintem ledaralom a maradékot de az meglepett hogy tutira lesz 2.evad

Thomas - 2017. 02. 23. 01:40

Miért lepett meg? Jó volt a nézettsége, hetek óta stabil, már ideje volt:)
Az 1×08-ról nem írtam, de durva volt az az “ördögűzés”, amit a pap lerendezett Cottonon, hogy ne akarjon nemváltó műtétre menni… De legalább az anyja tett egy határozott lépést afelé, hogy elfogadja.
A cliffhanger ócska (Jahil beteszi Evát a csapatba, hogy elérjék a latino közönséget is, mire Star azt mondja, hogy ő akkor kilép), tudjuk jól, hogy nem fog Star kilépni, ő a főszereplő. Vagy talán egy részre kilép, jó. Viszont az, hogy Hunter megütötte, hát, hogy is mondjam… Jó, most szóba sem áll vele, de tuti, hogy vissza fog menni majd hozzá, az ilyeneket meg nehéz lenyelnem.
A sorozatot még mindig élvezem, itt aztán zajlanak az események, nem egy helyben tapicskolunk, mint a Nashville-ben:)

rapguruz - 2017. 02. 23. 09:10

Nálam az a probléma ezzel meg az Empirerrel is hogy túlságosan is pörög… Vagyis gond nélkül tovabblepnek gyilkossagtol kezdve barmin.. . Amivel csak az a gond hogy egy idő után már úgy vagyunk vele hogy történik valami komolyabb sztori és na jól van tullepunk rajta úgy is hamar…. Remélem érthetően meg tudtam fogalmazni :)

Thomas - 2017. 02. 23. 12:20

Értem, amit mondasz, egy idő után tényleg lehet ez is rossz, ha csak így pipálgatják a dolgokat, mi nem volt még, de egyelőre nem érzem ezt. A gyilkosságot azért itt nem bagatellizálták el, mondhatni ez az évad főszála. De akkor ez a másik véglet a Nashville-hez képest, ahol meg 4 éve ugyanazokat a köröket járják a szereplők…

Thomas - 2017. 02. 25. 19:21

Az 1×09-re aztán semmi panaszom nem lehet, simán hozta a 8/10-es szintet:) Nagyon jól játszanak a gyilkossági szállal, most már fogalmam sincs, mi lesz. Star már légyegében vissza is ment Hunterhez, de így azért jobb volt, hogy a kényszer vitte rá. 1 részre kiszállt a csapatból, ahogy jósoltam, csak most a nagy kérdés, hogy mi lesz Evával. A csúcs mégis a végén volt, ahogy Simone dalára rátették a flashbacket, az profi volt és ütött.

Nekem nagyon egyedi ez a sorozat, semmire nem hasonlít képi világában (na jó, talán TWD a szemcsék miatt, de ennek valahogy sokkal ösztönösebb a fényképezése, nem próbálnak művészieskedni minden beállítással), atmoszférájában azok közül, amiket eddig néztem. Persze a szokásos szappanos fordulatok megvannak, de az egyedi tálalás miatt valahogy mégis másképp hatnak.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz