login |

Äkta människor (Real Humans) – írta Eloise

2017. 01. 10. 19:15 - Írta: vendegblogger

9 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

A Humans című brit sorozatot, melyben megismerünk egy olyan világot, melyben a robotok a mindennapjaink részévé válnak, sokan kedvelik. Az eredeti svéd szériáról, az Äkta människor-ról viszont eddig kevés szót esett, pedig itthon már adta az AXN, és akkor elég sokan megszerették. (Itt a pilotkritika, ha valaki nem ismeri az alapsztorit.)

Azokat, akik nem nézték, illetve nézik mindkettő nyilván az érdekeli, hogy mennyire tér el a két sorozat, érdemes-e belekezdeni az egyikbe, ha már a másikat látták. Én úgy vélem, hogy igen, hiszen még az első évadban talán felfedezhetünk hasonlóságokat, a Humans második szezonjának már semmi köze nincs elődjéhez.

A Real Humans angol címen futó eredeti szerkezete jelentősen eltér a Humans-étől. Utóbbi 8*46 percével ellentétben előbbi esetében egy évad tíz, kábé egy órás részből áll. Ennek megfelelően több a történetszál, több a szereplő és a cselekmény jóval monotonabb. Sokan ettől riadnak vissza, és valóban a 4-5. részéig elég lassan bontakoznak ki a történések. Annak ellenére, hogy az angol verziót kiválónak tartom, és úgy vélem, hogy remekül nyúlt hozzá az eredeti változathoz, van néhány dolog, amit sokkal jobbnak tartok a Real Humans-ben.

Általában nem rajongok túlságosan a gyerekszereplőkért és a kisgyerekes családokért a tévében, viszont Engman-éket pillanatok alatt megszerettem. A gyerekszereplők szimpatikusak voltak, az anyuka kemény, de igyekezett igazságos lenni, a férj pedig annak ellenére, hogy néha kicsit lusta volt, nagyon szerette és mindent megtett volna értük.

A család egyértelműen összetartó, tagjai abszolút szerethetőek voltak – a Humans első évadjában ez nem igazán volt elmondható, a második évadban viszont elkezdték a készítők ebbe az irányba vinni a családot, aminek nagyon örülök.

A Real Humans-t leginkább a sorozat hangulata miatt kedveltem nagyon. Sokan talán monotonnak találták, nekem viszont tetszett, hogy számos filozófiai kérdést próbáltak kibontani, és a szereplők motivációit, gondolait igyekeztek megmutatni, s ezt gyakran drámai képsorokkal tették érzékletessé. A szereplők többsége szerethető volt, és egyértelműen nem egysíkú. Nehéz lenne jóként vagy rosszként beskatulyázni őket.

A tovább mögött folytatom minimális spoilerrel, és azzal, hogy mi a különbség a két sorozat között.

Ami leginkább tetszett a svéd változatban, ahogy szép lassan megismerjük Leo múltját, mindig kapunk egy kis darabot elég drámai formában. Engem leginkább az rázott meg, mikor Leo felébredt a balesete után és számon kérte az apját, hogy miért nem hagyta meghalni.

Viszont sokkal jobban tetszett az angolban “az öregember nem akar megválni a robotjától”-történetszál. A Real Humans-ben Inger Engman apja a robottulajdonos, és a robot feladata volt, hogy vigyázzon az idős férfira, mert a három gyerek és a jogi munka mellett Ingernek erre már nem volt ideje. Igazán a nagyapa ragaszkodása Odi nevű robotjához nem volt kibontva, és úgy éreztem, hogy leginkább azért kellett neki, hogy ne kelljen a jóval szigorúbb új robotjának a szabályait betartania.

A svéd sorozat másik, kevésbé szimpatikus történetszála arról szólt, hogy egy nő elhagyja a férjét egy robotért, és új életet kezd. Még barátnőt is talál az új életformájához, aki szintén egy robottal áll kapcsolatban, és nagy boldogságában teljesen megfeledkezik a fiáról. Ráadásul annak ellenére, hogy a kívülállók előtt a robot jogok élharcosának tünteti fel magát, ha épp kedve tartja, akkor kikapcsolja a párját, sőt „belenyúl” a programjába.

Ennek a történetszálnak minden szereplője elég irritáló és unalmas, és öröm volt látni, hogy a Humans-ben ezt néhány jelenettel „lerendezték”.

A svéd sorozat első évadja kiválóan sikerült. A már említett unalmasabb szálon kívül túl sok kritikát nem tudnék vele kapcsolatban megfogalmazni. Talán kicsit hamarabb elindulhatott volna a főcselekmény, de ettől függetlenül oda voltam érte.

A második szezon ígéretesen indult, néhány teljesen felesleges szereplőtől megszabadultunk és megjelentek újabb történetszálak is. Kár, hogy a felénél valami kisiklott: egyrészt visszatértek az eltűnt szereplők (fogalmam sincs, miért), és mintha a történet is kicsúszott volna a készítők kezei közül.

A fent említettek mellett viszont sikerült néhány karaktert úgymond „rebootolni”, ami nagyon jót tett nekik. A legjobb példa erre Odi, aki még az első évadban csak egy idős férfi hibás robotja volt, nem túl érdekes személyiséggel, a második évadban már sorra hozta a szarkasztikus beszólásokat, és már nem volt az a szó nélkül engedelmeskedő gép, mint korábban. A sorozat egy elég nagy cliffhangerrel zárult, számos kérdés maradt így megválaszolatlanul.

Azért is örülök, hogy láttam az Äkta människor-t, mert rávilágított számomra arra, amit a Sorozatjunkie-n többen hangoztatnak, hogy az európai sorozatok világa jóval tágabb, nem csak a britek gyártanak tévés szériákat, és érdemes szétnézni más országok művei között is.

9 hozzászólás Ne habozz!

kplesz - 2017. 01. 10. 20:27

köszi az írást, pár éve láttam ezt a sorozatot, de jó, hogy van most róla írás, mert lehet sokan nem tudják, hogy a humans ezen alapul. (bár gondolom a pilotkritikában meg volt említve)

kaamir - 2017. 01. 10. 21:23

Nagyon jó kis sorozat, igazából a-tól z-ig kifejti, ami ebben a témában van. Sokkal-sokkal több releváns kérdést vet fel, mint mindjuk a Westworld.

A szinkrontól viszont óva intenék mindenkit, egyszerűen élvezhetetlenné teszi.

ALDO - 2017. 01. 11. 07:55

Én a 3. rész után tettem parkolópályára. Valahogy lassú volt és a karakterek sem fogtak meg annyira, pedig ez a robotok a társadalomban jó sci-fi téma, amiből sokat ki lehet hozni. Elvileg nem terveznek 3. évadot, így szerintem valamikor bepótlom.

csaloe - 2017. 01. 11. 09:59

Bár végignéztem a 2 évadot, örültem amikor véget ért. a történet vezetése számomra sokszor volt vontatott és kaotikus, teljesen hiányzot belőle a lendület. a szereplők idegesitőek voltak, ami mégis a képernyő előtt tartott az a hangulat, ami a kepi megjelenitésnek volt köszönhető.
köszi az összevetést a Humans-al, eddig nem mertem belefogni, de ezek után talán mégis megteszem.

Pipacs - 2017. 01. 11. 11:36

Nagyon köszi az írást, már fel is írtam! :)

Saszta - 2017. 01. 16. 15:11

Én nem láttam az Äkta Människort, de az írás alapján szerintem nekem unalmas lenne és kevésbé élvezném, mint a Humanst. Ettől függetlenül majd egyszer lehet bepótolom ezt is. :)

Csaloe: Szerintem érdemes belekezdened a Humans-be eléggé eseménydús szerintem, mégis foglalkoznak rendesen a robot-ember kapcsolat problémáival is. A 2. évada meg szerintem még jobb, mint az 1. volt.

Roboszexuális :-) - 2017. 03. 22. 19:29

Én igazából nem tudnék rosszat mondani a sorozatról. Viszont a befejezésből egyértelműen az látszik, hogy terveztek oda még 10 részt legalább! Közben elfogyott a pénz. Ha csak anyagi akadálya van a folytatásnak, abban szívesen segítenék, de az lenne az igazi, ha gyűjtést szervezhetnék! Más is gondolkodott már ezen?

mz - 2017. 10. 30. 08:37

Háh… volt egy barátnőm, akit Eloise-nak hívtak. :)

A sorozat nálam 10/10, gyönyörűek benne a nők és klasszikus kérdést feszeget.

Réta - 2018. 01. 27. 18:27

Nagyon tetszik a sorozat, egyáltalán nem látszik rajta, hogy kicsit régebben készült. Nagyon sok kérdést felvet, amikről jókat lehet beszélgetni. Én úgy gondolom, hogy az ilyen házi robotok 10-20 év műlva már elérhetőek lesznek mindenki számára, úgyhogy jobb, ha felkészülünk a fogadásukra.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz