login |

2016 legnézettebb sorozatai Magyarországon

2017. 01. 27. 19:20 - Írta: Desmond Wallace

19 hozzászólás | kategória: magyar nézettség

(A 2015-ös lista.) Nem tudom, hogy lesz-e még valaha olyan, hogy egy sorozatepizód itthon leültessen egymillió embert a képernyők elé, de nagyon úgy tűnik, hogy nem ebbe az irányba halad a televíziózásunk. 2016 utolsó hónapjaiban már hétszázezer néző se jött össze egy sorozatnak sem, de az év első felében még kevesebb tévécsatornából válogathattak a nézők, így viszonylag szebb számok is születtek.

Egy kicsit azért vicces, hogy egy olyan sorozat lett a legnézettebb, amelyet – egyébként érthetetlen okokból kifolyólag – kaszált az RTL Klub. A szállító tempója olyan halálos volt, hogy még a jó öreg Szulejmán se érte utol, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a 2. évadot teljes egészében műsorra tűzze a legnézettebb kertévé.

A Cobra 11 jelentősen gyengült 2016-ban, de a dobogóra azért felfért a veterán német sorozat. Tovább színesíti a toplistát, hogy a Duna TV és képviselteti magát rajta két sorozattal (Kisvárosi doktor, Alpesi őrjárat), 18-49-ben pedig az X-akták révén került a TOP 10-be a Cool, ami kifejezetten szép eredmény.

A célközönségnél, ha nem is sokkal, de a Válótársak lett a legnézettebb sorozat, ami azt is jelzi, hogy a tévénézők díjazzák a magyar sorozatokat. Természetesen a Dr. Csont 2016-ban is megunhatatlan volt a nézők számára, a Szulejmán pedig ezen a listán felfért a dobogóra.

A toplista – szokás szerint – egy kicsit csalóka, mivel minden sorozat a legnézettebb epizódjával szerepel. Előbb a teljes lakosság toplistáját láthatjátok, majd a tovább után a 18-49-es adatokat.

Ha valaki kíváncsi rá, hogy filmes viszonylatban mi a helyzet a magyar csatornákon, a blogomon két hasonló toplistát találhat.

 1. A szállító: 917e
 2. Szulejmán: 864e
 3. Cobra 11: 762e
 4. Válótársak: 752e
 5. Dr. Csont: 703e
 6. A mentalista: 700e
 7. Castle: 650e
 8. Miami helyszínelők: 644e
 9. Kisvárosi doktor: 634e
 10. Alpesi őrjárat: 575e

18-49:

 1. Válótársak: 352e
 2. Dr. Csont: 344e
 3. Szulejmán: 320e
 4. A mentalista: 310e
 5. A szállító: 283e
 6. Miami helyszínelők: 269e
 7. Castle: 264e
 8. Cobra 11: 261e
 9. X-akták: 255e (Cool)
 10. Glades – Tengerparti gyilkosságok: 206e

19 hozzászólás Ne habozz!

Flanker - 2017. 01. 27. 20:46

Így múlik el a sorozatok diadala itthon

Snoopyzit30 - 2017. 01. 27. 20:51

Számomra azért érdekesek ezek a számok, mert a fentiekből egyikből sem láttam egy részt sem, tehát nem szerepelek semmilyen statisztikában. Viszont csak tavaly 31 újoncot próbáltam be, amiből 25-nek a teljes évadát végignéztem. Ezen kívül meg még nézek 25 másik sorozatot. De persze mi (magyarok) nem vagyunk benne a külföldi sorozatok nézettségi adataiban sem (hacsak a letöltést nem mérik valahogy). Ebből csak azt akartam kihámozni, hogy az én – mint sorozatjunkie – véleménye (nézettsége) nem számít semmit.

Balumedve - 2017. 01. 27. 22:24

Ezek a magyar nézettséggel kapcsolatos írások csak elszomorítanak.

off: valaki tudja a Transporter kaszájának okát? Érthetetlen számomra, hogyha jó számokat hozott miért mondtak le róla.

Desmond Wallace - 2017. 01. 27. 22:25

“Így múlik el a sorozatok diadala itthon”

Majd jövő héten jön A mi kis falunk, és újra lesz egymilliós nézettség.

Flanker - 2017. 01. 28. 00:16

Balumedve: simán behozhatják majd a második évadot bármikor

Flanker - 2017. 01. 28. 00:16

Desmond Wallace: Nem hiszem hogy lesz annyi, de tévedjek :)

Silas - 2017. 01. 28. 10:23

Barátok közt, szulejmán, cobra 11.. gratulálok :D vicc

MadCat - 2017. 01. 28. 10:52

X-aktákon kívül egyiket sem láttam, talán némelyikből 1-1 fél részt, amikor otthon voltam. Borzasztó, hogy egy db intelligens sorozat sincs a listában. :(

winnie - 2017. 01. 28. 11:09

MadCat: egyiket sem láttad, és mégis tudod, hogy nem intelligensek? ezért szerintem jár a szűnni nem akaró vastaps.

ln cserébe elég sokból láttam részeket, és én mondom, bőven vannak intelligensek, de persze nem kell hinni nekem.

érdekes és tanulságos (no meg persze szomorú) ez a folyamat. régen a sorozatok elfogadottságáért harcoltunk, mert a “filmesek” csak röhögtek azon, aki sorozatokat nézett. lenézték a sorozatokat. ma eljutottunk oda, hogy sorozatrajongók is lenéznek egyes sorozatokat. sőt, velük együtt sorozatnézőket.

winnie - 2017. 01. 28. 11:09

(rég rossz lenne egyébként, ha valami niche sorozat lenne a legnézettebb, és nem valami könnyedebb epizodikus krimi vagy szappan.)

Lalolib - 2017. 01. 28. 11:29

Nálunk ha egy sorozatot “csak” 200-300 ezren néznek ey országos tévében, már bukás és kaszálják, nem törődve azokkal akik néznék. Jobb esetben átpasszolják valamelyik kisöcsinek.
De nézzünk át a sorozatok országába. Ott ha egy országos csatornán egy sorozatot 5-6 millióan néznek, már siker…egy 300 milliós országban. A lakosság 2 %-a. Mely nálunk még a 200 ezret sem érné el.
Nem vagyok médiaszakértő, így lehet, hogy butaság az összehasonlítás.

AJ - 2017. 01. 28. 12:40

Lalolib: Amerikában azért még mindig ritka, ha 5-6 millió nézővel siker egy sorozat. Oké, a FOX-nak talán ez most a mérce, de egy CBS-en az ismétlések hoznak ennyit.

Idehaza a tévéadók többsége, leszámítva a köztévét, a 18-49 éves korosztályt nézi (Amerikában is egyébként). A probléma az, és abban keresendő, hogy Amerikában szinte minden sorozat saját gyártás, azaz ott egy átlag estén megy 10-15 saját sorozat/reality/showműsor a napi talkshow-k, szappanoperák és egyéb műsorok után.

Nálunk jelenleg a Válótársak és a Munkaügyek – IrReality fut, slussz passz. Persze jön A mi kis falunk, meg a Csak színház és más semmi, de akkor is csak heti 3 saját heti sorozat lesz, a többi import. És egyre inkább afelé tendálunk, hogy aki sorozatozna, az a tizedik, huszadik kábeladón sorozatozik és keresi a premiereket, míg az országosoktól, és lassan már a kábelektől is a saját anyagot várja.

Akkor talán sokkal jobb számok lennének, ha 18:00-24:00 között csak saját sorozatok mennének, napik, hetik, showműsorok, realityk… Nézd meg a Halálos fegyvert, zseniális sorozat, mégis kevesebben nézik mint a veterán Castle-t, vagy a Dr. Csontot, amik szintén megsüllyedtek, de biztos bázisuk van.

winnie - 2017. 01. 28. 14:22

“a veterán Castle-t, vagy a Dr. Csontot, amik szintén megsüllyedtek, de biztos bázisuk van.”

ebben egyébként az az érdekes, hogy az rtl-en valamiért kurrensek maradtak ezek a sorozatok, míg a tv2-n az egykor nagy király ncis teljesen jelentéktelen lett, ráadásul pont azokkal az évadjaival, amikkel kint 20 millió fölé került. de a house is nagyon megzuhant. és az ugye nem indok, hogy van, aki szerint visszaesett a minőség.

JRC - 2017. 01. 28. 15:29

Talán a tv2-ön is tovább kitartott volna a siker, ha néha pihentetik az NCIS-t és House-t is. Mikor éppen nem is adtak új részt, csak ismételtek.

lesliemagpie - 2017. 01. 28. 16:00

Vagy ha mondjuk az NCIS kezdési időpontja az évek alatt a régebbi kilenc utániról nem tolódik el egészen este 11ig majdnem:/

AJ - 2017. 01. 29. 20:27

winnie: A premier/ismétlés váltás a Dr. Csontnak is betett kissé, de nem olyan látványosan, mint az NCIS-nek. Egészen döbbenetes, hogy anno verte a Bonest teljesben, és megfért egymás mellett két majdnem egymilliós széria…

A TV2-nél több mindent is elrontottak. Kezdve ott, hogy anno A bura alatt a Szulejmán ellen kezdett, folytatva, hogy a Sherlock és Watson nem maradt szombaton és folytatva, hogy ment szerda estére, az akkor bitang erős Szulejmán ellen…

A Jóban Rosszbant késő estére tették, ott zuhant meg először, majd most kábelre, és bár erősíti a SuperTV2-t, nem sikerült a főadón megtalálni azt a tartalmat, ami helyettesíthetné.

Az RTL Klubnak szerencsére van/volt, mert a Barátok köztnek nem csak a saját sávja, de a vonzáskörzete is erős (volt). Ma már igencsak megcsappant, főleg hogy házon belül is konkurenciát csináltak neki A Konyhafőnök Juniorral, meg a ValóVilággal, ami egyébként pár éve még a Cobra 11-et is lehúzta.

A kábelek betesznek a nagyoknak, ez már egy ideje látszik, akár sport, akár kábelre szánt showműsor vagy sorozat, mind-mind a nagyoktól is szipkáz nézőket. Lassan már nem az lesz a kérdés, hogy melyik heti sorozat fog egyáltalán egymilliós nézettséget hozni, hanem melyik napi műsor fog ennyit? Mert ahogy a Barátok közt halad, lassan Berényiék sem tudják majd ezt a limitet megugrani.

Ahogy pedig idén az X-Faktor haladt, igencsak felértékelődnek a pár éves kaszaszintet jelentő másfélmilliós gyenge eredmények.

arsebulls - 2017. 01. 29. 23:21

Erre a szulejmánra iszonyat ki vagyok akadva. Nagymamám nézi mindig, aki rosszul hall és átjön a hang a szobámba, amikor otthon vagyok. Senkinek nem kívánom azt a kínszenvedést.

Az a hatalmas nagy problémám, hogy a régen a viasaton találtam néha-néha egy-egy dead by me részt és ha jól emlékszem még a pushing daisies is ment. Manapság tökmindegy hogy milyen adót kapcsolok, ezeket a kisebb rétegdolgokat egyáltalán nem látom. Valahogy mintha kivesztek volna, valahogy mintha itthon nem lenne kultúrája annak, hogy az esti májkrémeskenyér mellé valami a jó öreg szulejmán vagy transporter helyett, egy rectify, The killing, Hannibal, House of Cards menne. Ha ezek közül megy is valamelyik, az valószínűleg lehetetlen műsoridőben van. Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy ha a fennt említett sorozatok főműsoridőben mennének, ne kapnának rá itthon is az emberek. Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy az a nívó megfelel az embereknek, ami előttük van. Hiszem, hogy csak azért zabálják a mocskot, mert mást még nem ettek és nem tudják milyen az íze.
Nekem ez mindig személyes hadjáratom volt, hogy a barátaim körében népszerűsítsem a kedvenc sorozataimat. A six feet under fináléján anno a húgommal együtt bőgtem és egy életre belsőségesebbé tette a kapcsolatunkat. Édesapám egy deréksérv miatti kényszerpihenős sopranos és wire darával szokott rá a sorozatokra, azóta nem megy a barátok közt itthon. A kollégiumban is kötelezővé tettem a heti leftovers részt és érdekes módon a barátaim nagy része eljutott odáig, hogy önállóan, javaslat nélkül választják ki a nézendő sorozataikat, sőt többször már ők javasolnak nekem, kialakult ízléssel rendelkeznek.

Nem azt várom el, hogy mindenkinek olyan legyen az ízlése mint nekem, hanem azt, hogy mindenki számára hozzáférhető legyen a tv-n keresztül a sorozatoknak lehető legszélesebb palettája, ami végül az ízlés kialakulásához vezethet. Mert ha csak a transporter meg a dr csont alapján ítélném meg a sorozatokat, és azok alapján mondanék véleményt, akkor kijelenthető lenne, hogy nincsen ízlésem, nem is lehetne, hiszen akkor még nem láttam karakterdrámát, vígjátékot, high concept krimit, fantasyt stb.

winnie - 2017. 01. 30. 00:01

” Nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy ha a fennt említett sorozatok főműsoridőben mennének, ne kapnának rá itthon is az emberek.”

mindig gondolj arra, hogy mennyi zseniális sorozat van, amiket meg te nem nézel:) a fent említettek egy része ment vagy megy főműsorban. és a premierjük még érdekelte is az embereket. de az is igaz rájuk, hogy amerikában sem voltak nagy sikerek, szóval teljesen abszurd lenne azt elvárni, hogy itthon közönségsikert aratnának.

“Hiszem, hogy csak azért zabálják a mocskot, mert mást még nem ettek és nem tudják milyen az íze.”

ez viszont teljesen téves megközelítés, nem hiszem, hogy az itthon legnézettebb sorozatok mocsok kategóriába tartoznának. például egy ártalmatlan krimi biztos, hogy nem. a legnagyobb hiba, ha valaki műfaj alapján néz le sorozatokat. nyilván vannak jó szappanoperák és rosszak. vannak jó krimisorozatok és rosszak. egy bones-t én is 3 rész után kaszáltam, de biztos, hogy intelligens emberek írják, akiknek az a céljuk, hogy minél több embert szórakoztassanak. az egy könnyed darab a brutális gyilkosságok ellenére, nem akar prémium dráma lenni.

kritikatura - 2017. 05. 04. 21:30

Ezekből a Miami helyszínelőket néztem nagyon rég, de az egy idő után unalmassá vált. Ugyanazon arcok, ugyanazon reakciók, mindegy szinte mire. Kiégett karakterek .. az NCIS dettó, bár azt nem is láttam a listán. A többit még nem láttam vagy nem fogom látni mert mást nézek. :)

A hangosabb kritikák ellen azért felszólalok. Alapvetően (hogy is mondjam) nem a tv-k adását szokták nézni akik itt írnak. A választék ebben a körben jelentősen nagyobb mint a tv-adásokéban. És mára tényleg nagyon jó sorozatokat csinálnak, ami szinte felháborító. Belefullad az ember a felhozatalba és a legjobbak közül kell válogatnia ami elég kényes helyzethez vezet majd. Azt kétlem ugyanis, hogy ezt a szintet sokáig lehet tartani csökkenő nézőszám mellett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz