login |

Vikings: vége a 4. évadnak – írta diapolo

2017. 02. 02. 21:40 - Írta: vendegblogger

59 hozzászólás | kategória: kritika,

Igencsak mozgalmasra sikeredett a negyedik évad második fele is. Minden megvolt benne, ami már korábban is: vér, bosszú, csaták és persze áldozatok. Hiába, a Vikings-nél is forog az idő kereke, egy-egy szereplő nem élhet örökké, ebből a szempontból pedig kiemelt jelentőséggel bírt ez a 10 rész.

Továbbra is Ivart tartom a legizgalmasabb és legérdekesebb figurának, de hogy miért, arról a tovább után írnék, méghozzá spoileresen.

Repül az idő és Ragnar fiai felcseperedtek. Valahogy ezzel a gondolattal tudnám bevezetni a félévad nyitányát. Szinte regényt lehetne írni csak ennek a 10 résznek a történéseiről, de haladjunk időrendben.

Már a szezon előtti előzeteseknél is azt éreztem, hogy túlságosan erőltetett a „cicaharc”, azaz a Lagertha-Aslaug ellentét. Azért emelném ki ezt elsőként, mert nálam mindenképp ez volt az évad leggyengébb pontja. A nagy jelenetek elmaradtak, Aslaugnak gyors halála volt.

Amin még inkább csóváltam a fejem az az évad közben már-már beharangozott Ivar-Lagertha oppozíció volt. Nem azzal volt a problémám, hogy Ivar nem ölte meg Lagerthát, hanem hogy mindez az utolsó részekben teljesen feledésbe merült. Itt oda is firkanthatnék egy fekete pontot a kihagyott helyzet miatt, ám végül az évadzáróban lett jelentősége annak, hogy Ivar nem tudott bosszút állni azon, aki megölte az édesanyját, ez pedig nem akármilyen csavar lett a végére.

Nem lehet elmenni szó nélkül Ragnar mellett sem. A sorozat motorja úgy távozott, ahogy mindig is élt. Méltóságteljesen. Tudta, mi vár rá, már a fiainak készítette elő a terepet, vagy éppen teremtett egy indokot arra, hogy folytassák a portyázást. Egy szó, mint száz: Ragnart talán a legpompásabb pillanatban írták ki, amikor még nem volt túlhúzva a története és szépen is tudott búcsúzni. Már amennyire egy kígyóveremben szépen lehet.

A Ragnar halálát követő részek a megtorlásról szóltak, elsőként is Aella lett az áldozat. Nem a legbarátságosabb kivégzőmódszer, ennek ellenére nekem nagyon tetszett a vérsas. Még négy évad után is tudom értékelni azokat az apró hétköznapi viking szokásokat, amiket belecsempésznek a sorozatba.

Amit ellenben sajnáltam, hogy az Aella serege elleni csatát elfelejtették leforgatni. Természetesen nem erről van szó, a fináléra tartalékolták a puskaport. De felmerül a kérdés, hogy akkor ennyire alacsony büdzséből kell gazdálkodniuk, vagy eszünkbe sem jutna, hogy mennyire költséges a sorozat?

Cseppet sem kár, hogy vártak az évadzáróig. Eljöttek Echbert utolsó órái is. Mindent tudott, így Aethelwulf-ra ruházta át az uralkodást. Ez a későbbiekben azért is lesz majd fontos, hiszen Björnék kaptak egy lepecsételt papírt, amivel Echbert garantálja nekik a letelepedést Kelet-Angliában. Csakhogy, ez az okmány így érvénytelen, hiszen már nem Echbert a király, hanem a fia.

Amit Echbert ezzel biztosan elért az az, hogy választhatott, hogy akar meghalni. Természetesen öngyilkos lett, így dicsőséggel ment a másvilágra, még egy utolsó csellel megúszta a szégyenteljes halált. Nagyon hullámzó volt az ő karaktere végig számomra, de a végén már roppant szimpatikus volt, ez pedig egy tipikus húzás volt tőle. Értelmet nyert az a mondata, amit még a ketrecben mondott, miszerint ő szerette Ragnart. Ragnart igen, de a fiait nem feltétlenül.

Floki. Szegény Floki. Mindvégig gyanús volt az a kislány, akit a portyázás során mentett meg Helga, de inkább arra gondoltam, hogy Floki megöli. Az, hogy Helga lett az áldozat nagyon meglepett, bár lehet csak én voltam naiv, hogy erre nem is gondoltam. Mindenesetre Floki összeroppant.

Hogy mi lesz vele, látjuk e még, az kérdéses, de bízom benne, hiszen egy ilyen nagyszerű alak méltóbb lezárást érdemelne. Talán vissza lehet csalogatni a következő évadban, mikor újra kalandozni mennek, de az ő történetéből se sok lehet már vissza.

A lényeg az utolsó pillanatokra maradt. Mind a 10 rész alatt azt éreztem, hogy hiába Björn a legerősebb fizikailag, hiába a legidősebb, mégis Ivar az, aki jól keveri a lapokat és a testvérei is könnyen megingathatóak, könnyen perdülnek táncra, mikor Ivar fütyülni kezd.

Az egyértelmű, hogy Ragnar örökébe lépett, ugyanaz a stílus, ugyanaz az elszántság. Az évad végére lett jelentősége annak, hogy nem tudta megbosszulni anyja halálát. Ugyanis a sereg egyik fele letelepedett volna, a másikat Ivar manipulálta azzal, hogy merjenek továbbmenni. (A következő évadban lehet jelentősége annak, hogy az Echbert-től kapott területen nem fognak tudni csak úgy letelepedni.)

A legundokabb testvérként lehet jellemezni Sigurdot, aki minden alkalommal támadási felületet keresett Ivaron, minden bizonnyal azért, mert a testvérek közül ő volt a legjelentéktelenebb és valaki felett neki is állnia kellett. A csonttalant pedig mindig meg lehet gyalázni a testi adottságaival. Egy pontig.

Ivar nem tudta túltenni magát anyja megtorlatlan halálán, sőt, Sigurd vitájuk során megemlítette azt is, hogy soha senki nem szerette, ráadásul még béna is. Ivar megölte testvérét, ami remek lezárást adott az évadnak. Hogy mi lesz ezután? Nagy vonalakban sejthető, de aligha fogják elfelejteni és megbocsájtani neki testvérei a tettét.

Számomra itt ért véget az évad. Az, hogy utána Jonathan Rhys Meyers is megjelent pár képkocka erejéig arról keveset tudok mondani. Szerintem rendkívül rosszul időzített volt a vége, az, hogy az egyik pillanatban egy halott testvér néz fel a gyilkosára, majd utána meg már egy ágyjelenet van… Nem tudtam összerakni, így inkább nem is szólok róla.

Nagyon korrekt évad volt, sima 8,5/10 nálam. Még 20 rész biztosan lesz, hiszen sok a kérdőjel a vikingek jövőjét illetően. Addig is marad a várakozás. Ti jöttök!

59 hozzászólás Ne habozz!

Shed - 2017. 02. 02. 21:54

Meglátjuk a következő évadot. Björnt kár hogy kicsit ostobábbá tették, mint volt az előző évadokban. Látszott hogy építik fel a karakterét, mikor kiment a hóba gondolkodni, mikor a berzerkert kinyírta. Nagyon jó karakter volt. Itt meg, gondolom azért hogy Ivar legyen az ész, rendesen lerombolták. Nagyhangú, harsány, nem annyira okos, buta döntéseket hozó karakter lett. Ezt nagyon sajnálom, mert már gyerekként is kedvenc volt a talpraesettsége és az igazi viking gondolkodása miatt.

Rolló karakterét nem tudom minek kellett behozni erre az évadra. Lagertha jelenetei sem tetszettek.

Tetszik Ivar karaktere, Ubbe is jó, és a másik még életben maradt fiú is jó lehet.

A köv. évadban kíváncsi leszek mit hoznak ki a sorozatból.

Geza Kovacs - 2017. 02. 02. 21:59

Nagyon király volt. Ecbert búcsúja a családjától szenzációs, olyan megható, amilyen a magyar történelmi regényekben szokott lenni sok alkalommal. Ezért is fájdalmas, hogy nálunk nem készül történelmi film, mert egyáltalán nem az óriási csatajelenetek miatt lehetnének jók, hanem a jól összerakott szöveges jelenetek miatt legalább ugyanúgy.

Viszont ez az utolsó jelenet olyan volt, mintha pár évszázaddal későbbi lett volna, legalábbis a templom nekem simán román korinak látszódott.

Neoprimitiv - 2017. 02. 02. 23:05

Nekem megmaradt ez a fél évad annak, aminek már a közepén is láttam: egy nagyon rosszul összerakott, kényszerű átvezetésnek Ragnar sztorija és az utána jövők között.

Muszáj volt időt szánni erre, hiszen a nézőknek valahogy ki kellett alakítaniuk a kapcsolatot a fiúkkal, meg nekik kellett valami egyéniséget adni, de ettől még érezhető volt az izzadság rajta. Ezért aztán belekerültek olyan sehonnan sehová nem vezető műkonfliktusok mint Helgáé a kislánnyal (egyszerűbben is megölhették volna), vagy a Finehair tesók és a hercegnő. Egyik sem adott semmit a karakterek már megismert vonásaihoz.

A Lagertha-Aslaug rész a számomra a sorozat eddigi mélypontja. Teljesen karakteridegen volt, utána pedig még szembe is köpték magukat a készítők, amikor olyanokat mondattak Lagerthával, hogy ő nem is akarta az uralkodás terhét. Megint csak az érződött, hogy muszáj volt az eddigi legkedveltebb szereplőt valahogy ellenszenvessé tenni, hogy a következő évadban a pozitív hős fiúkat ne utálja meg a néző, de itt egy rossz ötlet rossz kivitelezését láttuk.

Ami pozitívum volt az évadban az egyértelműen Ivar és Alex Hogh Andersen. Telitalálat a karakter és casting is, már most látható, hogy be fogja tudni tölteni Ragnar helyét a történetben. A következő évad megint 20 részes lesz, de az idei alapján ez nem tölt el örömmel.

sehrezad - 2017. 02. 02. 23:49

Az Aelle-féle csata nekem egyáltalán nem hiányzott, az utolsó részben megvolt ebből a szempontból, ami kell. Ott nem ez volt a lényeg, akkora túlerőben voltak a vikingek, hogy egy gyors mészárlás volt az egész, nem egy epic csata.

Ivar betöltheti Ragnar helyét, de nagyon más a karakter. Ivarban a sérelmeiből táplálkozik, van benne egy alapvető, talán soha nem csillapítható bosszú-inger, ami abban a mondatban érte el a csúcspontját, hogy “hadat viselünk az egész világ ellen”, és ami a legtöbb tettében ott van. Ragnar nem ilyen volt, egészségesebb, nagyvonalúbb személyiség.
Ivar a testvére megölésén is 10 másodperc alatt tette túl magát, ez látszott a tekintetéből. Emiatt nekem nem is ez a jelenet volt a csúcspont, hanem Ecbert halála. A végén az “utószó”-ban felvezettek egy badass püspököt, aki végre más, mint az eddig látott egyházi méltóságok :)

Björn elveszettsége tényleg egyék látványos, otthon pedig még alighanem kilátásban van egy Finehair-Lagertha összecsapás.

k.karas - 2017. 02. 03. 01:28

Lagertha nagyon gáz… rettento amit a karakterrel csinaltak. Egy kemenykezu ozvegynek kene mar lennie, nem egy fiatal amazon-kiralnyonek, aki szep lanyokkal fekszik ossze. Marmint felolem azt is csinalhatna, ha egy meltosagteljes megoregedett karakter lenne.
Megint olyan dolgokra pazarolta az idejet a sorozat, amikre nem kene es az erdekesebb szalakat csak belebegtetik. Nekem ugyanolyan katarzis lett volna, ha bjorn most megy el a foldkozi tengerre, mintha a kozepen, de utalom amikor valami izgalmasnak es valtozatosnak tuno dolgot elinditanak, majd a resz vegen mar indulnak is vissza.
Szephaju harald tortenetet is szet lehetett volna szedni reszekre, hogy ne egy parbeszedbol tudjuk meg az origin storyt, mert annal sokkal faszabb ez a legenda hangulatu igeret a nonek.
Van egy sokkal izgalmasabb sorozat a fejemben, aminek folyton megagyaz a vikingek, de a masodik evad (felig harmadik) vege ota keptelen beteljesiteni.
Emlekszem amikor a masodik evad reklamjaban ugy tunt, mintha flokit megolne rollo, kopni-nyelni nem tudtam, annyira izgultam, hohy mi fog kovetkezni. Szomoru voltam amikor ragnarek bajtarsai meghaltak. Mostanra szinte senkiert sem izgulok, annyi ideig huzzak-vonjak es szovik a szalakat, amik sokszor sehova sem tartanak.
Ivar es ubbe meno, az a baj, hogy elfogom felejteni ezt a bosszúságomat mire kezdodik az otodik evad es az igeretek miatt folytatni fogom… de majd az evad kibeszelobe megint panaszkodhatok majd.
Az a szerencseje, hogy az elso tiz resz minoseget sikerult megugrani, mert az volt a legalja. Egy evadnak 10 resznek kene lennie, de atgondoltnak.

Mordekai - 2017. 02. 03. 07:09

Továbbra is nagy kedvenc marad a Vikings, minden hibája ellenére. Én egyáltalán nem bánom ezt a 2*10 részes formátumot, az epizódonkétni ~40 percet viszont keveslem. Elképesztően sok munka van a látványban, statiszta is van bőven, sok jelenetet ki lehetett volna bővíteni a drámaibb hatás kedvéért.

Lagertha szála tényleg kicsit gyengébb lett, Aslaug hátbalövése és ez a leszbikus dolog teljesen karakteridegen volt. Persze amíg Katheryn Winnick van a képernyőn ilyen dögös viking cuccokban, felőlem akár zoknit is köthet. :)

A tesókat szépen építgetik, Ivar már az elején is nagyon kemény volt, azóta meg csak még jobb lett. (Bár nagyon jó ez a testi hibáját kegyetlenségével kompenzáló karakter egy sorozatba, de történelmileg ez is vitatott, valószínűbb, hogy ő is egy félrefordítás miatt kapthatta a “csontnélküli” nevet.)
Ubbe nem rossz, Hvitserk alakul, Björn már kiforrott karakter. Az NDK focista hajú gyerekért nem kár.
A legnagyobb potenciált viszont a Finehair-testvérekben látom, mindketten nagyon szigorúak, nem bánnám, ha Harald főszereplővé lépne elő.

Az évad legemlékezetesebb jelenete természetesen Ragnar szépen megkoreografált halála marad, de az is örök élmény, amikor Floki betör a mecsetbe és a muzulmánokat méregeti.

Kíváncsi vagyok mekkorát ugrunk majd az időben a következő évadra, a kis Alfrédra biztos rápakolnak pár évet.

“a vérsas … apró hétköznapi viking szokás” Ez így kicsit vicces. Beszólt a szomszéd, megyek, kitépem a tüdejét a hátán keresztül, ba*meg. :)
(Egyébként máig vitatott, hogy volt-e egyáltalán ilyen. Van olyan álláspont, hogy egy csata utáni hullákból táplálkozó madarakat megörökítő ősi költemény lett félreértelmezve.)

Eddard - 2017. 02. 03. 08:28

Itt kaszálom a sorozatot. Ivar rendkívül ellenszenves és idegesítő karakter. Björnt sajnálom kicsit.

Jimbo - 2017. 02. 03. 10:33

Kár ezért az évadért, nálam 2/10, az eddigi legszarabb volt. Olyan karaktereket hagynak parlagon heverni, akiket szégyen kihagyni. Lagertha karakterét teljesen kicsinálták, Rollo még tölteléknek is kevés volt, pedig ott van potenciál bőven. Szégyen.

Bookworm - 2017. 02. 03. 11:02

A kritikával abszolút egyet értek, bár szerintem sem hiányzott Aella elleni csata bemutatása, hiszen az évad végén volt egy nagy csata jelenet.
Sajnálom, hogy Lagertha és Björn szálát így alakították. Mindkettő egy nagyon jó karakter volt ezidáig. Torvi és Astrid szerepeltetésének nem igazán volt értelme, mert semmivel sem gazdagították a cselekményt.
Helga halála engem is meglepett, viszont Sigurdé nem, hiszen ez várható volt, hogy Ivar az egyik testvérével leszámol.
Björn mediterráni kalandja szerintem is felesleges volt, Rollóval együtt. A következő évadba kellett volna ezt betenni. Valamint Rhys Meyers bemutatása teljesen felesleges volt, rontotta az évad lezárását.

Thunder - 2017. 02. 03. 12:00

micsoda változáson ment át Travis gyerek ezzel a Viking sorozattal …

kis nyál, elkényeztetett affektáló hülyegyerekből a szemünk előtt lett férfivá

https://www.youtube.com/watch?v=VgFZcEb_eXg

:)

Brian69 - 2017. 02. 03. 12:17

Semmi infó arról, hogy mikor jön az 5. évad? Ugye nem kell várni őszig?

szaki - 2017. 02. 03. 14:06

Még nem tudni, mikor indul az 5. évad, de addig is egy kis ízelítő.
https://www.youtube.com/watch?v=e6aiyOGbzFk

Montini - 2017. 02. 03. 17:08

Nem tudom spoilernek számít-e, de az 5. Évad előzezeséből kivehető, hogy Floki egyedül “kiköt” egy szigeten, ami nyilván Izland lesz. Szerintem még ott is várható egy új szál.
Harald király is felbukkan, szerintem Ő komoly szerepet fog kapni, hisz a valóságban is nagy király volt.
Lagerthara leszek kiváncsi, szerintem nem erőszakos halált hal, inkabb véletlenül esik áldozatul akár egy eltévedt nyílvesszőnek amit Björn lő ki, pl.

azakardazmi - 2017. 02. 03. 17:31

Az a kard az mi a vegen?

hopsteady - 2017. 02. 03. 18:06

A végét valaki elmagyarázná, ki volt az a püspök, és annak a kardnak mi jelentősége van?

Sempronius89 - 2017. 02. 03. 18:06

azakardazmi:

Azzal mutatják, hogy ez egy baddass angol karakter, aki jámbor pap, nőcsábász és nagy harcos.

Tehát nem lesz ott olyan könnyű leigázni a Szászokat, mint a szimpatikus jóravaló fiatalember Ivar képzeli.

carlos - 2017. 02. 03. 19:05

En is ugy vagyok vele, h ezt az atvezeto evadot lekellett tudni, szeretem a Vikingst tovabbra is,de nem ezekre a reszekre fogok emlekezni, foleg nem erre az evadzarora. Nagyon csapongo volt,tobb felesleges dolog miatt a karakterek inkabb leepultek, kihasznalatlanok maradtak. Pozitivum Ivar felepitese es Ragnar tavozasa,szepen megoldottak. Talan magasak is az elvarasaim, szoval inkabb halas leszek,h most is volt lehetoseg elmerulni ebben a vilagban egy kicsit.

Qedrák - 2017. 02. 03. 19:26

Ej, ez a szezonzáró szerintem is összecsapott lett.
A félbevágott csatajelenet nekem nem is igazán tetszett, elég gyorsan letudták, ehhez képest Párizs első ostroma egy egész részt tett ki.

Főleg az nem tetszett, hogy elkezdtek olyan szálakat, amelyek igazából sehova sem vezettek, és amelyek nem voltak elmélyítve. Gondolok itt Harald “szerelmi kalandjára”, vagy Helga és Tanaruz esetére. Sőt, én amondó vagyok, hogy Björn egész mediterrán expedícióját kihagyhatták volna Rollóstul, mindenestül, Tanaruz helyére pedig betehettek volna valami angolszász kislányt, és máris nyertek volna húsz percnyi játékidőt minden más szálra. Az arabokhoz vezető út pedig jöhetett volna a következő évadra.

Björnt meg sem említem már, egy egész évadot építgettek rajta, de most azt a szerepet tölti be, hogy Ivarnak szekundál, minden egyéb (kufirc Astriddal, veszekedés Torvival) súlytalan vele kapcsolatban.

Tatala - 2017. 02. 03. 19:36

Akkor szerintem én leszek az ellenpont a kritikával, és a többséggel, de nekem Ivar karaktere nem jön be.
Az igazi vikingek között egy nyomorék, akinek a védelmező apja és anyja is halott, már rég halott lenne… nem jön be a karaktere sem, nem tetszik, ahogy “játszik”, csak 2 arca van: mikor mosolyog, meg mikor villogó szemmel bosszúra les…
Björn alig szerepeltetése, és a Mediterrániumban tett útja viszont alig kapott “műsoridőt”, ezt jobban is ki kellett volna fejteni (talán az 5. évadban). Nekem egyértelműen ő a kedvenc karakterem, és a történelemben is ő hagyott nyomokat, nem az apja…
Ami még szemet szúrt, az Eckbert öngyilkossága: nekem egy mélyen vallásos (katolikus) királynak jött le, erre öngyilkos lett? A katolikusok szerint ez a lehető legrosszabb halál, még megszentelt földbe sem engedték eltemetni papokkal az ilyen embereket…
Ami még nem tetszett, az Meyers karaktere, és az évadvégi ágyjelent… minek kellett ez? Így NEM tetszett az évadzáró… nekem a második fele az 6/10 lett…

Diapolo - 2017. 02. 03. 22:29

Tatala
Björn helyzete igencsak érdekes, hiszen neki kellett volna az apja örökébe lépni és látszólag oda is lépett, csak Ivar túlontúl kiemelésével a néző nem feltétlenül érzi ezt. Megjegyzem, (a kritikából nem jön le) nekem is Björn az egyik legnagyobb kedvencem (Lagertha és Floki mellett) és elvárnám – még akkor is, ha nem túl vastag a pénztárca – hogy az ő történetét is kidolgozzák. Mert az apja mellett másodhegedűs volt és jelenleg Ivar is túlnőtt rajt. Márpedig a fizikai ereje, ami egy hódító, csatákba vonuló népnél kiemelt jelentőségű, az Björn mellett szól.
A másik. Én, annak ellenére, hogy jómagam is vallásos vagyok, tisztában vagyok azzal, hogy a középkori egyház inkább volt álszent, mint szent. Gondolok itt olyanokra, mint mikor 3 pápa volt, az egyházi méltóságok pénzért simán eladták magukat, háborút indítottak a Szentföld felszabadításért, vagy éppen az eretnekeket a világi hatalommal karöltve kivégezték, később pedig búcsúcédulákat árultak a bűnbocsánatért. Szerintem ezek mellett simán belefért nekik az is, hogy egy öngyilkost eltemessenek, de lehet csak én gondolom rosszul.

MegmondomAMagamét - 2017. 02. 03. 23:07

Eckbert hitt ugyan istenben,de soha nem úgy,mint mások.Egyszer mondta is imádkozás közben,hogy a hatalomért még az ördöggel is lepaktálna.Szerintem hozzá méltó halált kapott,az utolsó tette is a halála előtt az volt,hogy átverte a Vikingeket.Ez így pont passzolt a karakteréhez

Titan - 2017. 02. 04. 00:00

“Ami még szemet szúrt, az Eckbert öngyilkossága: nekem egy mélyen vallásos (katolikus) királynak jött le, erre öngyilkos lett? A katolikusok szerint ez a lehető legrosszabb halál, még megszentelt földbe sem engedték eltemetni papokkal az ilyen embereket…”

Pontosan. A lehető legméltatlanabb halált választotta…én se értem miért.

speedster - 2017. 02. 04. 00:31

szerintem nagyon poén, hogy Ecbert kétszer baszta át a vikingeket a letelepüléssel :D nekem tetszett az évadzáró, meg az évad második fele is, de nekem kicsit olyan, hogy a régebbi karaktereket mintha túl gyorsan nyírnák ki egymás után, már csak Rollo, Floki és Lagertha maradt a régi gárdából. Nagyon jó a sorozat, de tény, hogy vannak szálak amik tök feleslegesek voltak, pl Björn és Astrid “kapcsolata”, nekem felesleges volt Tanaruz szála is, nem sok értelmét láttam, csak Helgát sajnáltam. Meg eleve az évadzáró lezárása, az nekem nem jött be, mintha nem illett volna oda. A legkíváncsibb arra lennék, hogy Ragnar mit szólna, hogy Ivar megölte a testvérét.

röviden-tömören - 2017. 02. 04. 02:22

Ragnarfik vs. Lagertha és a Lagertha vs. Harald elmaradása, Aethelwulf szökése (bár a búcsúzás jó volt), Helga halála, Björn ostobaságai főleg az olcsó viking oktoberfesten; meg az, hogy a végén a “püspökre” a túl hamar történt az éles átváltás, és annak szájbarágása, hogy egy kefélőgép kardforgató, tehát a bonerless, legalábbis dugatlan Ivar ellenfele lesz –

mind sokat rontottak az évadzáró részen.

Persze, már az elejétől össze-vissza volt a sorozat amikor visszatért, de Ragnar halálától kezdve csak snitteket kaptunk szerintem a korábbi minőségből.

A csatajelenet az elején jó volt. Volt benne anyag, de kellett az a zavaróan hosszúra nyújtott lassítás Aethelwulfnál. Ettől azonban még hiányoztak a korábbiak. Igaz, hogy míg 2×20 fős csatajeleneteket el lehetett játszani és nehéz a logisztikája egy pár 100 fősnek. Ebben ráadásul nem is nagyon voltak jók korábban sem. Elég bénának hatott Párizs úszótornyos támadása is. (A folyosó már rendben volt.)

Szóval értem én, hogy tartalékolni kellett az utolsó rész csatajelenetére, de éppen ez az ami leginkább kizökkentette az embert. Mert tudni lehetett, hogy azért nem volt csata Aellevel, vagy később azért lett félbevágva a csata Aethelwulffal, hogy aztán többet mutassanak a következő rész elején.

Björn.. A karakterből az látszik, hogy nem szokott igazán hozzá, hogy hogyan kezelje a testvéreit, de emiatt ősemberré tenni, aki ostobaságot, ostobaságra halmoz.. Minden téren. Nagyon megzuhant. Sajnos.

Helgát is elrontották a végére. Egy kedves, aranyos viking nő volt, Floki jobbik fele. Kár volt érte így. Flokit ott nagyon jól sikerült megformálni, amikor visszavitte a lányt, ahogyan vívódott, engedje-e Helgát anyáskodni, ha az minden vágya. Most mi lesz vele.. Alighanem kapunk egy fél részt róla, ahogy a világ végén Jack Sparrowskodik.

Ivar kevesekkel nem tud majd támadni. Ubbe és a következő elhulló tesó maradnak egy helyben, amíg Aethelwulf le nem nyomja őket, akkor összeáll egy nagyobb sereg. Lagertha érkezik Haradldhoz látogatóba – aki vagy marad, vagy esetleg Flokival tart. Björn meglátogatja Rollót, aki nem megy vele.

Ezek most a tippjeim. Ja és az a rohadt Magnus öli meg Lagerthát csak azért is. :-p

Nem tudom, hogy Ragnar történetének lezárása vagy ez a 20 rész alatt megvalósított évad miatt, de baj volt az évad második felének nagy részével. Rossz volt a dinamikája.

(Jó volt egyébként a bundesliga-hajú srác alakítása is. Hozta az ellenszenves kötekedőt végig.)

röviden-tömören - 2017. 02. 04. 02:27

Björn mi a fenét csinált egyébként amikor Ivar elbaltázta a ‘kisöcsit’? Nem mozdult senki. Sőt nem is látszik Björn egyáltalán.

Qedrák - 2017. 02. 04. 12:06

Mondjuk nekem az rémlik, hogy a testvérgyilkosság a vikingeknél sem örvendett népszerűségnek, szóval számomra még az is kérdés, hogy Ivar kap-e valamilyen büntetést.

röviden-tömören - 2017. 02. 04. 13:58

Biztosan kap. Eltörik a lábát és elveszik a baltáját. Az epikus büntetése meg az lesz, hogy kézen mászva megy ki a nagykapun és talán senki nem követi. Majd akkor jön vissza, mikor Ubbééket megtámadták, és mindenki belátja, hogy igaza volt.

perszepolisz - 2017. 02. 04. 14:15

Én sokszor fanyalogtam ezen a fél évadon, de ez az évadzáró nálam 10/10-es volt (Furcsa a világ).
Szerintem az utolsó jelenetek arra voltak jók, hogy pl lássuk, hogy mégiscsak a sötét középkorban járunk, ahol egy kis pia után simán előfordulhatott, hogy valaki egy baltát kap a mellébe, sőt még az is, hogy ezen senki nem is háborodik fel nagyon.
Björn pedig pont hogy vállalta a testvéreivel szemben is, hogy “elengedi” Echbertet, mert ő a vezér. Ő a vezér, de azt is tudni kell, hogy a királyság ugye akkor nem öröklődött hanem az lett a király aki több testvért tudott lebaltázni. Björn szerintem még most is nagy vezér és nagy sereg fogja követni a Földközi tengerre is.
Jó volt Tanaruz is: az egész fél évadban egy szót sem szólt:D.(Amúgy Helga sem öregedett sokat a kezdés óta, neki is legalább 50 évesnek kellenne lennie.)
Remélem Aethelwulf még marad az ötödik évadra Gyanítom, ha lesz hatodik is, akkor lépne színre Alfréd. De az azért ott már 10-20 évet ugrani kell.

Sigismundus - 2017. 02. 04. 17:17

A sztorikra nem fordítottak elég gondot, sok volt az üresjárat, felesleges szál. Elhangzottak már fent melyikek, a Halfdanok, és Lotbrookok szerelmi élete, Lagertha-Aslaugh, majd Kattegat megvédése, Rollo, csak hogy szerepeljen, a hosszas vándorlás és hajózás ide meg oda stb-stb. Nagyon Ragnar halála és megbosszulására akarták építeni a második felét az évadnak, de ehhez a 10 rész sok volt, viszont nem tudták más értelmessel kitölteni.

Ivart nem kedveltem meg, lehet hogy sokban Ragnar vére, de Ragnar nem ilyen, mindenkit megfélemlítő típus volt. Inkább Floki jutott eszembe amikor lehajtott fejjel sziszegte hogy kit kell éppen megölni, elfoglalni, és micsodák a többiek.

Amit a következő évadtól várnék az a főszereplők szétválása, ki a Földközire, ki marad Essexben, ki hódít Angliában, vagy megy haza Kattegatba hódítani. Vagy Izlandra. De ehhez már egy új vikinggyerek generációnak is meg kellett volna jelennie már, akik a jövő.

Egbert öngyilkosságához. Igaz a kereszténység elítéli az ilyet, de Egbertünk mindig is nagy opportunista volt, nagyon nem érdekelték a Hit előírásai, csak ha érdeke volt. Viszont nagy ókori Róma rajongó volt ugyebár, ezért választotta a fürdőben erei felmetszését, ha Rómában valaki elbukott, így végzett magával.

KZs - 2017. 02. 04. 19:54

Valaki meg tudja mondani mit akart a zárójelenetben jelenteni az a kard… Kéne emlékeznem valamire, amit ezek szerint elfelejtettem? :))

perszepolisz - 2017. 02. 04. 21:17

Én is gondolkodtam azon a kardon, de nem jöttem rá mi akar lenni.
Aztán eszembe jutott, hogy pont egy ilyen – mármint drágaköves markolatú – kardja van Uthred son of Uthrednek a Last kingdomban. Szóval lehet, hogy ez egy belsős poén (is) akart lenni. :D

sztomi - 2017. 02. 04. 22:59

a püspök Heahmund püspök, az angol-szász krónika szerint Halfdan ellen küzdött a Marton-i csatában.

heidfeld - 2017. 02. 05. 15:45

@perszepolisz. Jennie Jasques-oldalán meg tudod nézni, hogy ki lesz az 5. évadban Alfred-király. Van egy közös fotó, ha jól gondolom. Nagyon szomorú, hogy Judith kevesebb szerephez jutott, de a történet nem róla szól. Igaz, én Jennie Jasques-t tízezer részig is nézném…
Nem a 20 epizód hosszával volt gond. Továbbra is vallom, hogy nem csak egy embernek kellene írnia egy ilyen nagy sorozatot. Több szem-többet lát. Gondolom vannak megbeszélések, hogy mi legyen a továbbiakban, de nagyon meg lennék lepve, ha nem a történész szava, elgondolása lenne a döntő. Ezért lehetnek a nem eléggé átgondolt szálak is. Ez a Björn- Astrid dolog volt a negatív csúcs.
Echbert ritka nagy rohadék volt, még az utolsó pillanatokban is. Én bizony napokig kínoztam volna, hogy bűnhődjön minél többet.
Szereplők kiválasztása irigylésre méltó lehet más szériáknak is. Ubbe, Margarethe, Astrid nagyon rendben van. Külön kiemelném Ivar lett a legnagyobb felfedezés. Még szó szerint talpra kell állítani! Nagyon állat.
Legyen erős 7.5/10 az évad. Nekem határozottan tetszett, de lehet még emelni a színvonalat.

Tatala - 2017. 02. 05. 19:29

@Diapolo:
Jogos, az egyház ilyen volt akkor, nem véletlenül hívták sötét középkornak. Viszont, mivel ebben az időben a papságnak még nem voltak egyházi területei, nem voltak egyúttal földesurak is, így az ő “hatalmuk” kizárólag az Isteni büntetéssel és elkárhozással való fenyegtés volt, ami alól még egy király sem akarta épésszel kihúzni a lelkét… szerintem.

Björn ideélis király lehetne, de a másik király, aki már elfoglalta Norvégiát (nem jut eszembe a neve), most így, hogy a testvérek közé viszály került (illetve újra előjött), röhögve elfoglalhatja Kattegatot is Lagerthától (ahogy próbálta is a megbízott jarl-jával).

Húzós és várós lesz a következő évad :)

Gabriella - 2017. 02. 05. 20:32

Negyedszer nézem végig az egész sorozatot. Lenyűgöz. De van egy jó néhány – számomra érthetetlen – apró töredék. Hátha ti tudtok válaszolni. Igaz, nem az utolsó évadban merültek fel bennem. Az első Eckbert király jelenetben egy csatát tibeti vadzsrákkal próbál ábrázolni. Honnan lehetett neki akkoriban három ilyen szakrális tárgya? Aztán a 3. rész egyik epizódjában, mikor Thorsten megsebesül, miért nem segítik a többiek életben maradni, miképp más társaikkal is tették egyéb részekben. Értem itt a seb kiégetését, bekötözését, füves kezelését stb. Miért hagyták addig fajulni, hogy le kelljen vágni a karját, sőt, akkor is csak hagyták, magára maradva. Sok ilyen apró kínzó kérdésem van. Amúgy nagyon szeretem a sorozatot, rengeteg új apróságot fedezek fel a sokadik megnézés után is. Próbálom értelmezni AElla király és Eckbert jellemét, Flokit, aki végül is egy egyszerű pszichopata stb. Harbardot egyenesen utálom. Nem volt képes jó érzéseket kelteni bennem. Sötét és rémes figura. Számtalan észrevételem lenne, szívesen megbeszélném értőbb emberekkel.

ArcaneArrhenius - 2017. 02. 05. 21:45

Gabriella:

Floki nem pszichopata. Pszichopatának nincs lelke, nem tud szeretni. Floki szerette Ragnart, Helgát a lányát Björnéket. Floki kicsit bolond (ahogy a hóbortos hajóácsként megismerjük az első évadban) meg vallási fanatikus de a 4 évadban változott a jelleme szerintem pozitív irányba…nem annyira szemellenzős fanatikus mint régen.

Még talán Ivar sem pszichopata. Inkább szadista. Neki is vannak érzései de lobbanékony és dühös, frusztrált és a sérelmeit meg az élete terhét a nyomorékságot kegyetlen szadizmussal éli ki.

Harbard vagy isten emberi testben (pl. Odin mert Harbard Odin egyik emberi álneve) vagy egy spiritiszta kókler, egy szemfényvesztő csaló.

Gabriella - 2017. 02. 05. 22:44

Ne érts félre, nagyon szeretem Flokit. Talán az egyik legjobb szereplő. De vannak pszichopata vonásai, ezzel együtt. Szeretni tud, persze.
Ivar kompenzál, és érthető, hogy sérült a lelke is, hiszen amiben felnő, az minden, csak nem az elfogadó szeretet. Még akkor sem, ha Aslaug óvja, szereti, félti.
Harbard az utóbbi. Csaló. Szerintem.
Még Athelstan jelleme és szerepe fontos az én olvasatomban. Nagyon érdekel a belső tépelődése, a sehová sem tartozása, a szelídsége, amivel mégis képes ölni. Érdekes az is, hogy vagy nagyon szeretik őt (nő, férfi egyaránt) vagy nem viselik el lényét (pl. Floki).

Brynden Rivers - 2017. 02. 06. 10:49

Őszintén szólva a 11-18. részek annyira nem voltak jók hogy megnézzek még hasonló 18 részt

Az hogy évadonként van 1-2 jó rész, mint az évadzáró nekem kevés

csarlee - 2017. 02. 06. 22:16

Igen, jogosak a felvetett kritikák, sajnos. Szerintem elég lett volna, 10-12 rész de pörgősebben és jobban kidolgozva. Kicsit olyan érzésem van mintha azért kellett volna 20 epizód, hogy jobban el lehessen adni de közben meg olyan amit minimális pénzből csináltak… Mindezek ellenére is viszi a prímet az eddig ismert vikinges sztorik között!!!

vader - 2017. 02. 07. 12:54

Na, az utolsó jelenetben végre Sherlock is megérkezett a vikingek közé LOL.
Amúgy én azt hittem, Jonathan Rhys Meyers Ivart fogja játszani egy időugrás után, mert kicsit hasonlít a két színész.

Nikcsó - 2017. 02. 07. 15:16

Az évad végén Jonathan Rhys Meyers nem Magnus lenne?

Qedrák - 2017. 02. 07. 19:58

Nem, Heahmund püspököt fogja játszani a hivatalos oldal szerint.

Hamupipacs - 2017. 02. 07. 22:40

Nem hiszem’ mert egy pár résszel korábban tették ki a királyi udvarból olyan 10-12 éves formán. A püspök meg felnőtt férfi volt.

Laci - 2017. 02. 08. 22:45

Eckbert öngyilkossága teljesen ellentmond a buzgó vallásosságának. vagy épp azt fejezi ki hogy már nem istenhívő? én először a keresztrefeszítésre tippeltem.

A végén mi volt az a kard?

Öszességében jó volt az évad, néhánylaposabb résztől eltekintve.

Bleak - 2017. 02. 10. 08:31

Összességében rendben volt szerintem az évad, a szokásos felesleges szálakkal (minden évadban van 1-2 tök felesleges történetszál és karakter).
A legnagyobb viking hódító Ivar volt, kis híján elfoglalta egész Angliát, haza se ment többet, ott is temették el. Ezért kicsit fel kellett hozni a karakterét, akár Björn rovására is, akiért azért ne aggódjunk, mert majd csak most kezdi igazán a déli hadjáratát.
Én sokkakkal ellentétben nem csípem annyira Lagerthát, már régen háttérbe kellett volna szorítani, arról nem beszélve, hogy – mint a legtöbb női szereplő – nem hajlandó öregedeni. Legalább egy 50 körüli nőnek kéne már lennie, nem pedig egy jó 30-as amazonnak. Björnnek is már 8-10 év körüli gyerekei vannak, szóval lassabban a testtel nagyi…:).
Rolló szála szerintem már kimerült, elfoglalta helyét Normandia trónján, hosszú és gyümölcsöző uralkodás vár reá. Ez a búcsúbuli még belefért, bár Gislának erről nyilván más a véleménye…Szerintem tökeletesen lezárták a történetét a családi veszekedés jelenettel.
Floki meg megy Izlandra…

Ayrons - 2017. 02. 11. 22:41

Rollo szála koránt sincs lezárva. Történelembe az apósa halála után egy kisebb polgárháború tör ki és Rollo nem fogad hűséget az új királynak, mert ő csak az apósának tette másnak nem. És ő is belép a polgárháború a kis viking kolóniájával amit itt kiírtak…
Normandia ezen háborúk alatt lesz autonóm tartomány és hercegség a fiai által is míg el nem jutunk Vilmosig.

Montini - 2017. 02. 13. 13:51

Az 5. évadnak mikor lesz a premiere?

Ayrons - 2017. 02. 13. 17:42

Nyáron szerintem :)

Kende - 2017. 02. 14. 19:32

A végén a papocska nem Magnus lenne, Ragnar fattyú fia?

Bleak - 2017. 02. 16. 10:20

Rolló szála a viking vonal szempontjából tekinthető lezártnak. Mondjuk ott kezdődik a dolog, hogy Rolló – ha kicsit hitelesek akarunk lenni – akkor nem Ragnar testvére, hanem mondjuk fia, vagy unokája lehetne, de igazából persze semmi közük nem volt egymáshoz, mivel jó 50 évvel utána élt.

Idővel Rolló egy erős, független Normandiát épített ki, rengeteg viking harcost befogadott és letelepített, a későbbiekben pedig inkább a frankokkal került összetűzésbe valóban. Szóval van még persze bőven potenciál a karakterében, de a történetének már nem sok köze van a vikingekhez, igazából az évad második felében is erőlködés volt a szerepeltetése. Felőlem persze jöhet még, mert én bírom a csávót, szerintem semmivel sem rosszabb, vagy nagyobb áruló mint a többiek…

Tibi - 2017. 02. 19. 17:51

A baj az, hogy Björn “valójában” ott sem volt Ragnar megbosszulásánál. Ivar vezette a sereget.

Crystal - 2017. 02. 20. 22:54

Remélem, Ivar és Björn szálai innentől szétszélednek, mert tényleg zavaró, hogy Ivar karakterépítése Björn rovására ment (aki nekem is az egyik kedvencem már régóta). Egyébként Ivart nekem se sikerült megkedvelnem, igen, nagyon kihangsúlyozzák, hogy mennyire Ragnarra üt a gondolkodásmódja, és tényleg nagyon összetett karakter, de Björnben szerintem több van Ragnarból, mint benne. Már ha nem butítják tovább Ivar javára.
A tesók közül még Ubbe lett szimpi, rá még kíváncsi vagyok, Sigurd szerepe itt tényleg csak ennyi volt, bár a következményekre kíváncsi leszek. Hvitserk meg egyelőre semmilyen, de meglátjuk.
Amúgy Lagertha nekem se a kedvencem, nőként kikerülök Katheryn Winnick bűvköréből? :D Ezért nem okozott akkora csalódást, amit műveltek vele ebben a 10 részben. Aslaug hátbalövése a legaljasabb, legkarakteridegenebb dolog volt tőle az egész 4 évad alatt.

Anthonz - 2017. 03. 01. 12:19

Daráltam a 4 évadot, és nem nagyon vágtam a történelmi dolgokat.
Én azt éreztem, hogy a 2-ik évad közepétől valami félrement, és egy csomó karaktert teljesen rossz irányba vittek el, a Ragnar-Lagertha szakítás, Floki, Rollo, stb.
De a 4 évad volt a legratyibb, Ragnart teljesen lezüllesztették, és kinyírták, miközben szerintem Ragnar nélkül a Vikings felannyit sem ér. Másik fórumon erre azt írták, dehát a történelem szerint is meghalt. Igen vazze, de ez nem történelemhű sorozat, ráadásul ugrottak többször is az időben, kétszer kurva nagyot. Ragnarral kellett volna vinni a sorozatot, és hanyagolni az ilyen marhaságokat, hogy drogos lesz meg eltűnik 8-10 évre, meg ilyeneket.
Ragnar fiai meg…egyedül Björn ér valamit, meg talán a 2 nagyobbik kölök, Ivart a legutolsó jöttment viking is összecsomagolná és annyi lenne neki..
Azt megint nem értettem, hogy mért vesztegettünk el annyi időt az angliai történetekkel, aminek aztán kb. semmi eredménye nem lett, mért nem néztük inkább a vikingeket..

Elkezdem majd az 5 évadot, de sok reményt nem fűzök hozzá, az amugy is kicsit súlytalan karakterek szétválnak, mindegyik megy a maga útjára, még annyira sem lesznek érdekesek, mint együtt.

Sir Galád - 2017. 03. 06. 00:49

Ragnar halálával nekem véget ért a sorozat. A többi részt utána meg sem néztem. Nem érdekes szerintem a többi karakter, meg az sem, hogy mi lesz velük. Valahogy a sztori sem áll össze. Miért akar minden áron meghalni? Nem tudnak rá elég jó indokot mondani. A valóságban (ha minden igaz) a hajótörés után azonnal kivégezték, ennek talán több értelme lett volna, mint ennek a látványos karakterrombolásnak.

Ancsa - 2017. 03. 06. 13:21

Én leszek az ellenvélemény, én nem hullámzok örömömben Ivar tetteitől. Szerintem ő az állapotát túlkompenzáló unszi kis p…cs – legalábbis az utóbbi részekben abszolút úgy viselkedett.
Nem vagyok odáig azért sem amit Lagertha karakterével műveltek, és azt sem értem Björn mióta lett ilyen p…cs.

A övi évadot még elkezdem, de már nem biztos, hogy befejezem :)

Rap - 2017. 03. 18. 15:34

Igaz hogy a Vikings nem Ragnaról szól elsősorban, mégis azt kell mondanom hogy míg az első három évadot körömrágva néztem addig a mostani valahogy egyáltalán nem fogott meg.Ragnar fiai közül egyik sem egy kiemelkedő karakter, még jellemezni sem tudnám őket annyira “üresek”.

A fő karakterek akikkel indult a sorozat mind nagyon jók voltak köztük Athelstan,Rolló,Floki,Siggy stb és most meg a sok tejfeles szájú gyerek irányítja a sorozat fő vonalát, ami nekem nem bejövős.
Björn is teljesen karakteridegen lett, ahogyan Rolló és Lagertha.Mindegyik karakter ezek közül kötödött valamilyen szinten Ragnarhoz és mintha nem találnák a helyüket.Apropó, sajnos elmaradt a testvérharc amit nem fejezett be multkor Rollo és Ragnar és most már nem is fog.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 20. 21:31

@Rap

Teljesen egyetértek veled! Én idén februárban daráltam le nulláról a sorozatot és azt kell mondjam nagyon jól összefoglaltad. A 4.évad már kifejezetten unalmas volt. Persze nem mondom, hogy nem voltak kiemelkedőbb pillanatok, de sajnos kicsit megfogyatkozott a lendület.
A legnagyobb hiba azon túl, hogy nagyon gyenge karakterek Ragnar fiai (még a nyomorék csávó is), hogy “Björn is teljesen karakteridegen lett, ahogyan Rolló és Lagertha.”

Meglátjuk mit találnak ki az 5. évadra.

Snoopyzit30 - 2017. 09. 13. 13:23

“A History berendelte a Vikings 6. évadját. Ez is 20 részes lesz, a forgatás már ősszel elkezdődik”

Nagyon bíznak a készítők a projektben :)

Árpád - 2017. 11. 26. 14:36

Lagertha, aki nekem eddig az évadig kedvencem volt, noha ellenségeivel vagy a vele szemtelenkedőkkel keményen elbánt. Aslauggal viszont úgy csinált, mint ha szabad elvonulást engedélyezni, viszont a legaljasabb módon meggyilkolta. Jól lehet joggal gyülölte, de ez nem karakteréhez méltó viselkedés, bár így ő is megváltozik a nyers erőszak felé. Eddig a pontig ő más volt, most lealacsonyította magát ellenfelei szintjére.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz