login |

Pilot: 24: Legacy

2017. 02. 06. 20:14 - Írta: human

29 hozzászólás | kategória: 2016/17, kritika, pilot-mustra,

Támadjanak fel az akciósorozatok! A nagy számok törvénye alapján minél több van belőlük, annál valószínűbb egy jó születése is. A minap nézhettünk gépfegyveres Training Day-t, erre rögtön itt van rá egy terroristaelhárítós történet. Itt is egy régi brandet használnak fel, vagyis a valós idejű történetmesélés koncepcióját hozták az új szereplőkhöz.

A történet egy hős katonáról szól, aki 5 társával levadászott egy terroristavezért, amivel megakadályozott egy épp tervezgetett támadást. Mondjuk ez már a múlt, a 6 volt katona azóta tanúvédelmi programban bujkál, de már az első percben kiderül, hogy hiába, hiszen épp lelőnek egyet közülük. Na itt csöppenünk a real time történetbe.

Mivel a 24-ról van szó, így természetesen nemcsak egy sima bosszúról van szó, de több fordulatot nem akarnék ellőni, hiába kitalálhatóak. És igazából ez a sorozat legnagyobb baja: tovább folytatja a 24 leszálló ágát. Nincs itt semmi megújulás, csak a szereplőket cserélték le.

Mellesleg nem gond, hogy Kiefer nem ért rá, sőt, a The Walking Deadből érkezett Corey Hawkins nagyjából a legjobb casting a sorozatban. Ki merem mondani, hogy nem hiányzik a 24 vége felé látott Jack Bauer (az első 3-4 évadban levő viszont igen:). Nem a srác a probléma, nem miatta döcög a pilot, hanem az írógárda miatt.

Komolyan mondom, némelyik fordulatnál a fejemet fogtam, hogy “már megint!?” Értem, hogy a feszült helyzetekben való hirtelen döntések fontossága alaptartozéka a sorozatnak, de egyszerűen nem volt kellően megalapozva pár merészebb húzás. Sőt, pont azt éreztem rajtuk, hogy “tipikus 24”, csak épp negatív előjellel értve. Semmi megújulás nem történt.

Viszont pont az előbbiek valamennyire pozitívumként is értendőek, hiszen valamiért mégis kitartottunk sok éven át, és egyelőre ez nagyon hasonlít arra. És ebből a szempontból a tipikus 24 nemcsak negatív felhangot ér. Csak valahogy el kellene érnie a készítőnek, hogy a halálok érdekeljenek minket, hiszen a sorozat erejéhez sokat adott, hogy egy ideig mindenki feláldozhatónak tűnt a főszereplőn kívül.

A Legacy-ban elég szomorú, hogy sok karakter csak ült és elmondta a múltját, ami meghatározza őt, teljesen szárazan tolva az expozíciót (aki látta: a katona és a felesége korrekt, a két technikus borzasztó). Míg anno még a borzasztó gyáva CTU-főnök önfeláldozása is durva volt, mivel a cselekedetei és parancsai miatt a sorozat képzelt világában élő ember volt, akiért kár. Itt egyelőre ilyesmiről szó sincs.

Összességében a kezdésre csak 6/10-et tudok adni, és igazából egy pontot a volt katonatárs miatt vontam le. Értem, hogy kattant és/vagy drogos akármi, de annyira civilként mozgott stresszhelyzetben, hogy rossz volt nézni. Na, az ő castingja katasztrofális.

29 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 02. 06. 20:22

alapvetően bejött, abban pedig biztos vagyok, ha még nem láttam volna 24-et, akkor imádnám, mert ez a valósidejűség még mindig zseniális ötlet.

nyilván nem tudom, hogy mi fog történni, de mivel régi 24-es írók a készítők és showrunnerök, az egész annyira ismerős, és annyira sejteni lehet, hogy mi fog következni. persze lehet, hogy ránk fognak cáfolni, ők is tudják, hogy mikor ismétlik magukat, de az biztos, hogy ezzel az új sztorival (ó, most van egy macguffin?) csak egy olyan alapot raktak le, amire rengeteg korábban látott húzást lehet elsütni. (gondolok arra, hogy oké, tégla van. vajon az lesz a tégla, akire most gyanakodnak, vagy az, akire még nem gyanakodnak? naaa…?)

persze remény mindig van, hogy lesznek érdekesen alakuló szálat. van a főhős+ctu, van a felesége és a banda (itt túlságosan adja magát a sztori), van a diáklányos (na, ezt nem biztos, hogy sejtem, mire megy ki), és van a szenátoros, ami megint kottázhatóbb.

de azért jó volt, na. jobb, mint a londoni 24, a live another day első része. simán nézném tovább.

(fogadok, hogy a 24: live another dayre is hasonlókat írtam – nálam sincs új a nap alatt…)

majsz - 2017. 02. 06. 20:25

Viszonylag jól indult, hozza a régi feelinget, érződik viszont a gyorsabb tempó a 13 rész miatt. Felépítésre szinte ugyanolyan mint egy klasszikus 24 epizód volt. Megvannak a terroristák, a lehetséges tégla, a hátráltató CTU-s konfliktus, egy gyanús mellékszál, egy feleséges mellékszál, egy szenátoros mellékszál, bizonyíték valami terrorista sejtre és persze egy kissé zizzent karakter, mint idegesítő faktor, szóval minden ami a korai 24-ben is volt. Mégsem érzem annyira a drámai hatást mint anno, valahogy jobban adta elő a feszült helyzeteket az eredeti. A főszereplő hozza amit kell, nem egy Bauer de jobb mint az új Shooteres Bobby Lee. Viszont a 24-hez mindig is kellett a jó szereplőgárda, ami itt annyira nem erős, így egyenlőre nosztalgiázós sorozatnak marad.

danei87 - 2017. 02. 06. 20:25

nem volt rossz de mondjuk a LAD nyitányához képest jóval gyengébb volt,nagyon lassan indult be a sztori de a végére azért kezdtek felpörögni az események.
Az akciók korrektek voltak bár kevés volt belőlük….
Plussz pont hogy megemlítette a csajszi Edgart….
Az új fekete főszereplő jó,a többi karakter szó-szó…

A rész:10/6,5

Kissur - 2017. 02. 06. 20:42

Nekem ez a fajta akciósorozat, már úgy kellett, mint egy falat kenyér. És nagyon jól esett ez a falat. Pontosan ez volt nekem is a bajom a kedvenc sorozatommal, vagyis a 24-gyel, amit leírtál. Hordozta magában a sorozat pozitív védjegyeit és hibáit. Szerintem Jimmy Smits jó egyelőre, de Miranda Otto fura, ahogy Andy, a számítógépes is. Az, hogy a másik csaj meg Edgar unokatesója, az meg az erőltetettség legteteje. De nekem az ilyen sorozatok kellenek, úgyhogy megadom a kezdésre a 8/10-et, mert feles pontszámot nem adok (amúgy 7,5/10). Nekem is jobban bejött, mint a LAD.
Olyan volt ez a pilot számomra, mint amikor van egy csomó párkapcsolatod, és egyik se működik, és nem tudod miért. Majd találkozol a nagy Ővel és rájössz, hogy miért nem volt jó eddig semmi. A 24 ezt adta vissza nekem. Az ilyen sorozatok kellenek nekem!

majsz - 2017. 02. 06. 20:49

Az imdb azt írja, hogy van egy 0. epizód. Az lement adásba vagy elérhető lesz valahol?

winnie - 2017. 02. 06. 21:12

majsz: ehh, ki akartam tenni, csak elfelejtődött, szerintem a 24: Legacy – The Raid-re gondolnak, ami egy samsung témogatta 360 fokos digitális platformra készült rövid előzmény a jemeni rajtaütésről.

_Peter - 2017. 02. 06. 21:14

Sajnos nekem nem jött be a casting. A főszereplő színész nekem olyan furcsa, nincs jelenléte. Kicsit goofy feje van, furcsa kicsi fülekkel és a szeme se áll jól. Egy akciókomédiában jobban el tudnám képzelni, itt nem jött át hogy Army Ranger parancsnok karakter. Yvonne Strahovskinak elhittem badass, nem is Kiefer a mérce. Kár az londoni évad gyengén volt megírva.

A jó öreg bevált fordulatok: alt+tab dráma ahogy mindenki lesi a másik monitorát, tégla aki nem a valódi tégla lesz. Az építkezésen a CGI csak nekem tűnt gyengének? A zizi katonát is rossz volt nézni, mondhatják PTSD és paranoia de mint egy buta civil, egy Ranger nem így viselkedik. Aztán rögtön zsarolni kezd? Tudja keresik a terroristák, lőttek rá és ő akar üzletet kötni velük? És a főszereplő miért nem mondta neki valószínűleg már megölték a feleségét akiket várt volna a busznál, maradjon már a valagán.

dave - 2017. 02. 06. 21:38

Nem néztem vissza sosem 24 részeket, anno ledaráltam, és nagyon tetszett. Feltételezem most már azok is ennyire bé szarnak tűnnének az HBO-s, Netflixes sorozatok mellett. Hacsak nem olvasok olyat, hogy iszonyatosan beindult, akkor nem térek vissza.

seven - 2017. 02. 06. 22:53

tekintve hogy a HBO és a Netflix nem igazán csinált pörgős akciósorozatot, ettől nem kell aggódni.

Kissur - 2017. 02. 06. 23:04

winnie, arra is hívd fel az emberek figyelmét, hogy máról holnapra virradóra fog jönni a 2.rész!

Flanker - 2017. 02. 07. 01:17

“tekintve hogy a HBO és a Netflix nem igazán csinált pörgős akciósorozatot”

Az HBO ezt rabizta a Cinemax-ra, lasd Strike Back ;)

seven - 2017. 02. 07. 09:31

amúgy érdekes mennyire nem érdekel senkit itt a blogon. máshol se láttam a nagy buzzt.

ennyire kikopott volna a 24?

Nekem tetszett, hiába önismétlő, hiányzott már.

Azorka - 2017. 02. 07. 10:31

Én igazándiból élveztem, és nagyon meglepett, hogy külföldi kritikusok a földig döngölték meg az IMDB-n is katasztrofális az értékelése. Messze van a klasszikus kezdeti évadoktól, de semmivel sem rosszabb, mint az uccsó Kiefer-es részek. Meg aztán nehéz már újat letenni szerintem az előzményeket tekintve.
Azt meg egyenesen hülyeségnek tartom, hogy megmondó emberek a politikai korrektséget kérik számon a sorozattól. Ebbe mintha egy választás odaát már belebukott volna.
Brühaha muszlimok vannak benne, és ez milyen csúnya dolog. Egyrészt még nem tudjuk a történet kifutását. Másrészt meg hiába egy köcsög Trump meg a politikája véleményem szerint, a múltban lezajlott terrorista cselekmények akárhonnan nézzük többnyire vallási indíttatásúak voltak.
A témafelvetésért tehát kár siránkozni, mert a kérdéskör aktuális az már fontosabb persze hova vezetik ki az egészet a forgatókönyvet írók. Értelmes kérdéskörökre, vagy szimpla félelemkeltésre.

majsz - 2017. 02. 07. 10:37

A 2. rész után hasonlókat lehet elmondani, a körítés gyengébb, a ctu – carteres részek viszont hozzák amit kell. A problémám igazából a kiszámíthatóság, illetve nem tudják úgy kifeszíteni a helyzeteket mint az eredetiben, bár ez lehet a kevesebb játékidő miatt is érződik így.

bvr - 2017. 02. 07. 10:40

hat a valami rettenetes 24: live another day utan nagyon sok nagyon pozitiv kommentet/kritikat/ismretetot kellene olvasnom ahhoz hogy en ebbe belekezdjek.
Es ahogy itt Titeket olvaslak, egyelore biztosan nem ez a helyzet :)

winnie - 2017. 02. 07. 10:57

Azorka: az imdb-vel nem érdemes foglalkozni a hate szavazatok miatt.

Azorka - 2017. 02. 07. 11:13

winnie: feltehetően igazad van. sok számomra kedves sorozatot húznak le, vagy hanyagolnak. Bár lehet csak az én ízlésem más:-)azért a metacritic is kezd egyre megbízhatatlanabb lenni szerintem

winnie - 2017. 02. 07. 11:44

a kritika az más, azok legalább normál vélemények, csak itt, mint más remake-eknél sokan megnézés nélkül egyeseztek, így nem tudni, hogy mire nyomtak a valódi nézők.

levadász - 2017. 02. 07. 13:26

A kritikát olvasva teljesen világos hogy ugyanaz a baja a sorozatnak mint a 24-nek volt, vagyis az írók.
Tehát ugyanazokat a csavarokat fogják ismételgetni amit már láthattunk és ami miatt nem működött a Live Another Day sem (tényleg mindig kötelező egy tégla, ráadásul a CTU vezetője???).
Akkor most hogyan működhetne ez a sorozat? Mert a régit Kiefer még elvitte a hátán, de a régi nézők már a falra másznak ugyanazoktól a szarságoktól mint amiket már jópárszor ellőttek
És akkor még a castingról még nem is beszéltünk, mert úgy néz ki a mellékszereplőket ismét nem sikerült eltalálni

winnie - 2017. 02. 07. 14:06

levadász: azért sikerült elég jó színészeket szerezni mellékszereplőknek (jimmy smits, miranda otto, sheila vand, dan bucatinsky).

de egyelőre még csak az a helyzet, hogy adja magát, hogy a régi panelek ismétlődjenek, de egy rész után ezt még nem lehet tudni, benne van az is, hogy megvezetnek minket és kitalálnak valami újat. nyilván ebben is van újdonság, mint ahogy tégla sem volt ebben a részben a ctu-ban (csak azt tudják, hogy valahol van, de lehet, hogy más ügynökségnél, mert egy szivárgás robbantja ki a sztorit), csak a néző ismét csak sejteni véli, hogy lesz valami gebasz. (és, ha lesz, akkor nyilván nem az, akit téglának sejtenek. hanem az, aki egyelőre látszólag a legjobban segít.)

Pilot - 2017. 02. 07. 15:11

Először is nagyon vártam már a Legacyt, hiszen (főleg egy 12 részes évadra) miért ne lehetne valaki más szemszögéből látni egy támadást amerikai földön? Jack csücsül a börtönben, kell valaki, aki kiszabadítja :D
Aztán akár 1-2 évad múlva visszatérne Jack. – Csak az a baj, hogy nem lesz fiatalabb, gondolom egyre megerőltetőbb neki eljátszani egy egész évadot. Alapból elég lendületes az egész, megvan a régi fíling, de…

A másik, hogy azért a színészek azért tényleg nem adják azt, amit eddig bármelyik évadban, kicsit a látványvilág is szegényesebbnek tűnik – de nem tudom megmondani miért. Ezzel együtt nagyon szívesen nézem, és jöhet bármi, még lehet, hogy változni fog az egész.

És a végére: Aki látta már a 2. részt, láttátok 1:44…-ről 1:47…-re váltásnál, hogy a kisképen ugyanaz a jelenet indult újra, amit előtte láthattunk? Ilyen előfordult a korábbi évadokban, mert nem rémlik? Erre azért régebben jobban figyeltek.
Én azért a 7/10-et megadom neki, remélem, lesz jobb is.

JcGross - 2017. 02. 07. 19:09

Pilot, az hagyján, de ugyanazt rakták be 1:55-höz is. Az első rész egészen tetszett, visszahozta a régi 24-es érzéseket, de a második rész katasztrófa volt. Vágásilag is és történetileg/idővonalilag is. Komolyan 11 percbe telt megtalálni a 4.6 millió dollárt? Ezt a valósidejűséget nem tudják jól kezelni most, nagyon rámennek az akcióra, ami sajnos nem szerencsés. Bár még mindig inkább ez mint a második évad szörnyen elnyújtott, idegtépő első fele az esküvővel, meg Kim történetével… Inkább lőjenek lábon mint hogy újra végigszenvedjem azt.

danek87 - 2017. 02. 07. 19:36

Ez a második rész gyengébb volt az elsőnél is,pedig érdekes módon jobban pörgött mint az,mégis érdektelen volt az egész,egyedül Eric rendőrségre beszivárgós történetszála volt érdekes de abból volt a legkevesebb.Akció meg szinte semmi.Nem tudom mi van az írókkal,régebben el tudták érni hogy ha uncsi is az egyik történetszál (lásd:Kim 2 évad)attól még a többi érdekes volt és fenn tudta tartani a figyelmet de most….a szenátoros sztorivonal dögunalom,a kémiatanáros dettó..a terroristákról meg nem is beszélek.Hol van már egy Ira Gaines vagy egy Saunders szintű főgonosz karakter..Ez a Bin Khalid akárki még a LAD Margot-jánál is jellegtelenebb(eddig)..remélem Tony visszatérésével jobb lesz a sztori

A rész:10/5

carlos - 2017. 02. 07. 20:14

Ennyi 24 evad utan nehez barmivel meglepni, szoval nem konnyu az irok a dolga, egyszeruen csak probalom elvezni ezt a nosztalgikus feelinget. Akciosorozatbol is alig van kinalat, ugyh nem nagyon akarok kotekedni, boven nezheto egyelore. (a Shootert is igy daraltam be vegul es eleg elvezheto lett)
Ha csak par ujitas lesz es sikerul karaktereket epiteni mar orulni fogok.

12 eve a filmkinalattal voltam hasonloan (es lettem sorozatjunkie), kezdem azt erezni,h a sorozatok kozott is inseges idok jarnak rank, ugyh probalom jobban megbecsulni ami van. :D

Pilot - 2017. 02. 07. 21:33

JcGross, azt már észre sem vettem, lol, akkor tényleg elveszett az az idő, tényleg sok volt a történetszál és ezért kavarodhattak bele. Engem sosem érdekelt, milyen klisék vannak benne, minden évad tetszett, ez is tetszik, de az ilyenekre legalább eddig figyeltek. Ha ez is elveszik, akkor mi marad?

dragon1986 - 2017. 02. 08. 03:04

Engem csak az zavart hogy katonahaver ellopta a pendrive-t. Ha en tudom hogy a haverom utalja az orszagot es mindent elvesztett akkor 1: nem mondom el neki mi van az adathordozon
2: amint megneztem mi van rajta zsebre vágom akar elotte screenshoot keszitek

Teso exevel gondok lesznek tuti elfogja valakinek mondani hogy naluk van a csaj, mar most nagyon feltekeny. Mondjuk nagyon tipikus black woman with attitude karakter lett.

Roxi - 2017. 02. 12. 20:42

Én is azok közé tartozom, akik azt mondták nem érdekel egy Jack nélküli 24. Ennek ellenére belenéztem és eddig nem csalódtam,leköt. Persze ezért a főhősért nem néznék 8 éven egy sorozatot,de egy fél évadot adok neki.

Kissur - 2017. 02. 13. 21:59

Pilot, általában azt szokták csinálni a régi évadokban, hogy az időugrás jeleneténél, ahol vágás van, annak a végét bevágják kisképbe az időugrás után. Úgyis csak 6 másodpercről van szó. Ilyen már fel sem tűnik.

_Peter - 2017. 02. 14. 21:47

A 3. részben egyik szál sem volt elég jó. Nem volt sokat a főhős. Akkor is leütötte az ostoba haverja, aztán a forgalomban elgázolták. A rendőrségen a robbantás jó volt, de utána hogy mégis elég volt egy telefon a pénz miatt? Ezt már az előző részben eljátszhatták volna. Izgalmasabb lett volna ő úgy menekül a zsák pénzzel megakadályozni a terroristákat miközben őt is üldözik a zsaruk.
Nem egy nagy cucc a sztori, viszont elképzelve Kieferrel üvöltve WHERE IS THE LIST GODDAMMIT valószínűleg jobban átjönne a feszültség. Nem pedig így telefonon lécci haver talizzunk és ott a metróban is: na ügyesen kapard ki a falból, lécci add oda, naaa!

Az iskolai szál nagyon kis lépést haladt előre, a díleres szintén.
Két pozitív dolog: A szenátor asszisztensnő red herring szerencsére nem lett elhúzva. A szenátor apja amikor faggatta Ingramot, már a színész feje olyan na tuti rosszban sántikál, ennyi next clue-t kaptunk érdemben.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz