login |

The Expanse: kezdett a 2. évad

2017. 02. 09. 16:30 - Írta: Desmond Wallace

89 hozzászólás | kategória: kritika,

Stay down, Miller.

Amikor tavalyelőtt megnéztem a The Expanse pilotját, rögtön lecsaptam a Térség-sorozat első kötetére, és rendesen be is szippantott ez a világ. Természetesen a sorozat nem mindenhol követi a könyveket, de az alapok ugyanazok. Valószínűleg nem tudok majd minden téren elvonatkoztatni az olvasottakról, de könyves spoilereket nem fogok írni, szóval nem kell majd rám küldenetek egy marsi hadosztályt.

(A könyves kibeszélő egyébként itt található.)

A The Expanse első évadja bebizonyította, hogy a SyFy most is le tud tenni minőségi sci-fit az asztalra, csak sajnos a zsésorozatokkal sok nézőt vesztettek a BSG óta, így erről nem minden potenciális amerikai tévénéző értesülhetett, de ez már egy másik történet.

A tavalyi finálé elég sok izgalmat tartogatott a nézőknek, és ezek az események nem is maradtak következmények nélkül. A 2×01 az erosi események után veszi fel a történet fonalát, az ismerős szereplők mellett pedig új arcokat is megismerhetünk, akik belekeverednek ebbe a bolygóközi hatalmi harcba.

Mielőtt rátérnék a spoilerekre, annyit szeretnék még leszögezni, hogy kellett ez a dupla évadnyitó, mivel az első epizódban még inkább a politikai küzdelmek domináltak, a 2×02-ben viszont már rendesen beindult a cselekmény, amelynek a középpontjában még mindig Holdenék vannak.

Az űrkaland tehát folytatódik, és talán bízhatunk egy érdekes és eseménydús második felvonásban. Innentől már spoileresen folytatom.

Az Eroson elszabadult protomolekula egyre több fejtörést okoz hőseinknek, ráadásul Holden és Miller számára komoly egészségügyi következményekkel is járt ez a kiruccanás, amelyet alig úsztak meg élve. Közben a Földön élesedik a politikai csatározás, a Mars pedig demonstrálja a katonai erejét.

Ezen a vonalon ismerünk meg egy új karaktert, Bobby Drapert, aki az évad egyik fontos szereplője lehet. Frankie Adams jó választásnak tűnik a marsi amazon szerepére, és az ő révén talán egy kicsit jobban is megismerhetjük a terraformálásra váró bolygószomszédunkat.

A színészek miatt több kritika is érte már a sorozatot, és való igaz, hogy nem mindenki csillogtatta meg eddig a tehetségét, de olyan is akad a gárdában, akire nem igazán lehet panasz. Thomas Jane magasan kiemelkedik játékával a többiek közül, és ebben a dupla évadnyitóban is öröm volt nézni az összes megnyilvánulását.

Persze lehet, hogy ő hálásabb feladatot kapott, mint kollégái, hiszen Miller sokkal összetettebb figura, mint például Holden. Az viszont biztos, hogy a legjobb jelenetek hozzá kötődtek ebben a premierben. Legyen szó szócsatáról, ökölpárbajról, vagy radikális megoldásról, ő mindenképpen odafigyel a sarkokra és ajtónyílásokra.

Miller pontot végérvényesen lezárta az epizódvégi beszélgetést, hogy a szavak helyett a döbbenet kapja a főszerepet a folytatásig. Kifejezetten erős képsorokkal sokkolta a nézőket a The Expanse, és jó pár kérdést felvetett, amelyekre biztosan választ kapunk majd ebben az évadban.

A protomolekula nem tűnt el, alig tudni még róla valamit, de annyi már bizonyos, hogy végérvényesen felborította a Naprendszer törékeny békéjét. A Rocinante legénysége most is az események sűrűjében kénytelen valahogy életben maradni. Erős 7/10 jár a kezdésre.

89 hozzászólás Ne habozz!

BDJG - 2017. 02. 09. 19:04

Csak nézné több ember, hogy ne legyen kasza…. Bár nem tudom pontosan a megállapodásokat, de elvben a Syfy amcsiban a forgalmazó csak, internationally a Netflix viszi és mindkettő tesz is bele pénzt (még). Kérdés, hogy a Netflix mondjuk megtartja-e, ha a Syfy elkaszálja

Brigante - 2017. 02. 09. 20:52

Ha kaszálják ezt a sorozatot én esküszöm üvölteni fogok. Az utóbbi évek legjobb sci-fije !

Annatar - 2017. 02. 09. 21:25

A harmadik rész is brutáljó volt.

cherockee - 2017. 02. 09. 22:42

3. részre én is jelezném, hogy tartotta a tempót, hajrá hajrá, nézzétek nézzétek!

mxyzptlk - 2017. 02. 09. 22:49

Remélem legalább 4 évadot megél, tök jó az atmoszférája a sorozatnak, a zene is nagyon tetszik, a színészi játékról meg csak annyit hogy szerencsére ebben a sorozatban nem az a lényeg.

Robi - 2017. 02. 10. 07:01

Az évadnyitó duplarész nekem nem hozta azt a színvonalat amit vártam. Fura volt, hogy itt-ott még a CGI sem volt olyan minőségű amit ennél a sorozatnál megszoktunk.
Fred Johnson nekem teljesen karakteridegen és egyáltalán nem volt hihető ahogyan kilökte azt az övbélit a zsilipen.
Bobbie-t imádom a könyvben és egyáltalán nem ilyennek képzeltem. A Game Of Thrones-ban Brienne-t remekül eltalálták, valami hasonlót kellett volna itt is húzni.
Miller azért szépen pontot tett a rész végére de ettől ez még egy rossz epizód marad nekem.
Szerencsére a harmadik rész már jobban sikerült, remélem így folytatják.

Annatar - 2017. 02. 10. 11:36

Robi:
A GoT-gárdának szerencséje volt Gwendoline Christie-vel, de ő sem mindennapi jelenség. Ha találtak volna magasabb polinéz színésznőt, akkor nyilván őt választották volna, de azért Frankie Adams sem olyan pici a 180 centijével…

Nekem Fred Johnson is nagyon tetszik. A promóképek nem győztek meg annak idején, de amint megjelent a képernyőn, nekem eladta a karaktert. És szerintem benne van ez a kíméletlenség a könyvekben is, még ha pont ugyanígy nem is nyilvánult meg.

Ace - 2017. 02. 10. 12:41

Nagyon remélem ,hogy tényleg nem bukik el a nézetségen. Nagyon hiánypótló ez a sorozat. Netflix remélem lök rajta rendesen és még sok évadot meg fog élni.

Brynden Rivers - 2017. 02. 10. 19:07

Jaj de kevés komment van, pedig szintet lépett az évad előzőhöz képest. Frankie Adams remek választás volt, a földi szál érdekes lett végre, Fred Johnson meg korrekt.

Thomas Jane meg mit alakított a 3. rész végén is, le a kalappal.

Mark Bolt - 2017. 02. 11. 06:47

Azért van kevés komment, mert a felirat nagyon nehezen jött össze, ma fogja megnézni a nagy többség.

Nem fogom most vesézgetni a hibáit, az biztos, hogy ezt a sorozatot végignézem, engem az olyan kis dolgokkal lehet zsebre tenni, minthogy a csata idejére beöltöztek szkafanderbe, mert ugye átlőheti a hajót a lövedék. Triviálisnak tűnik, de mikor öltöznek be egy Star Trekben vagy Star Warsban a szereplők szkafanderbe egy ütközet előtt? Tudom azok nem igazi sci-fik, de akkor is. Battlestarban sem öltöztek be valamiféle védőruhába, pedig alap kellene legyen egy űrcsatában, hogy a hajón belül a legénység gondol arra, hogy át fogják lőni a hajót, és akkor mi lesz? Na hát itt mindenki beöltözött, még a partraszálló egység is beöltözött, miközben nem az űrben lövöldöztek, hanem bedokkoltak szépen. Ezt egy átlagos sci-fiben úgy oldották volna meg, hogy a katonák beöltöznek valami olyasmibe, mint a Bolygó neve: Halálban a katonák, aztán csókolom.

A másik apróság ami tetszett, hogy a csata közben szerelgető Amosnál még megmutatják ahogy a durva manőver előtt kér egy pillanatot arra, hogy rögzítse a csizmáját és kitámassza magát. Aztán letépi az erő a falról, és össze-vissza veri magát, tehát látszólag időpocsékolás filmkockát szánni a támasztós jelenetre, mutathatnák szimplán csak hogy vergődik, de nem, a készítők szántak erre időt.

Stiel - 2017. 02. 11. 08:47

Van egy nő, Fred Johnson másodtisztje, vagy mi, sokat szerepelt, de még nem volt néven nevezve. Ő lenne Sam a könyvekből?

Lokus - 2017. 02. 11. 09:31

Továbbra is a legjobb sci-fi az utóbbi évek felhozatalából. (WW is jó volt azért)

_Peter - 2017. 02. 11. 13:35

Nagyon jó továbbra is. Fenti kommenthez kapcsolódva nekem is tetszik az aprólékos kidolgozás. Tényleg elhinni az űrben vannak, annak minden veszélyével.

A legjobb ahogy a látszólag diszfunkcionális legénységből mindenki hozzáteszi a magáét. A pilóta gyakorol a szimulátorban, Amos kiszedte az információkat a tudósból, Miller a maga módján oldotta meg, Holden és Naomi küldetéstudata.

Lehetne még több Mars nézőpont. Bírom a kopasz Mars parancsnok milyen higgadt. Hiába nézném meg szívesen a Föld-Mars háborút, vagy jöhetnének már az alienek és össze kell fogni.

Hezw - 2017. 02. 11. 13:36

Stiel, én is Sam-re tippelnék

Annatar - 2017. 02. 11. 13:37

Stiel:
Szerintem igen, ő lehet Sam, nem tudom, miért nem nevesítették eddig.

Hezw - 2017. 02. 11. 13:39

https://youtu.be/WG7_2-o9Dpw?t=1834

Itt pont őt említik de vmi más néven. Szóval gondolom akkor nem ő lesz

Annatar - 2017. 02. 11. 13:51

Redditen találtam ezt az elméletet, ami igaznak tűnik:
“It’s very clear that this new Drummer character is taking on characteristics and roles of both Drummer (2nd in command to Fred, security officer), and Sam (repairs Roci, befriends Naomi).”

Snoopyzit30 - 2017. 02. 11. 19:38

Kicsit aggódtam, hogy már semmire nem fogok emlékezni az 1.évadból, de megnéztem az évadzárót és kb. a lényeg már vissza is jött. Talán a politikai részéből felejtettem a legtöbbet, de az évadnyitóból az is visszajött nagyjából.

A szkeptikusoknak akik már most azzal foglalkoznak, hogy mi lesz ha kaszálják azoknak azt mondom, hogy felejtsék ezt el és élvezzék a sorozatot, még csak most kezdődött az évad :)

nortai - 2017. 02. 11. 23:00

Az 1-2 rész után vegyes érzelmeim vannak. Túl sok minden bele lett zsúfolva ebbe a két részbe. Karakterekre alig jutott valamicske idő, hogy megismerjük az egymás közti viszonyokat jobban, csak felszínesen érintve lettek 1-1 jelenetben. (Holden-Miller, Holden-Naomi) Ide-oda csapódunk jelenetek közt, egyedül az ebédlős résznél állt meg picit ez a tempó és volt egy hangyányi lélegzetvétel, hogy ellehessen töprengeni a látottakon. A “rejtélyt” is hozzánk vágták és léptünk is tovább az egészen, mintha tök természetes lenne az egész minden szereplő számára.:D Az első évadhoz képest rohamléptekkel haladunk, mintha csak az akcióra mentek volna rá.

Desmond Wallace - 2017. 02. 11. 23:05

“Az első évadhoz képest rohamléptekkel haladunk, mintha csak az akcióra mentek volna rá.”

Az első évadban viszont volt pár olyan rész, amikor meg semmi nem történt. Én örülök neki, hogy eseménydús volt a dupla évadnyitó.

A 2×03 után is tartom, hogy jó ez az évad.

Enzo - 2017. 02. 12. 00:14

2×01-02
Frankó volt a kezdés, valahogy minden szál érdekelt. Megkaptuk a kis feszültséget, ami abból ered, hogy Miller is velük tart, a földi politikai dilemmázás meglepően érdekesre sikerült így, hogy konkrétan a nagy háború kirobbantása a tét. Freddel kapcsolatban is sokminden tetszett, először ahogy bombázták Holdenék az új infókkal, aztán ahogy a frakcióvezetők előtt kirepítette a kötekedő BlackSky-ost, és még a mészárlásos háttérsztorija is micsoda új megvilágításba került!
A Draper szál is tetszik és remélem a csapatát is jobban megismerjük, ott se egy nagy boldog család, ahogy látom.
A végén a csata rohadt jól nézett ki, főleg a betalált lövedékek, ahogy ott maradt a nyomuk … meg Miller bazzeg, ez a motiváció azért nem volt annyira felvezetve, hogy miért lőtte le Dresdent…

Darabkák:
-Új intro, szép.
-Az elején a megfertőződős jelenetet komolyan gondolták, hogy bevesszük? Azonnal leesett, hogy álom :D
-Avasarala merényletet ellőtték a trailerben, amúgy tiszta Star Wars II utóhatás volt.
-Bejön ez a szál is, hogy Avasarala gyanítja Errinwright turpisságát, és kémet fogadott.
-A Holden-Naomi beszélgetés kinn a sisakösszeérintéssel mennyire aranyos volt :3
-A csapat közös kajálása is tetszett, kellenek az ilyen feelgood jelenetek.
-Steven Straitnek tényleg kiskutya arckifejezése van.
-Diogot fel se ismertem, de ezek szerint már az első évadban se tűnt fel, hogy ő volt a vízlopós srác is. :D (Aztán később felírtam, hogy “RIP Diogo”, de csak zselélövedék volt :D)
-Király az évadelőzetes, főleg Amostól a “What the f..”

Érdekes kérdések/bakik(?):
-A Rocin levő űrruhákon a feliratokat nem írták át, még mindig Tachi van rajtuk, ebből akár még lehetne konfliktus.
-Az egyik hologramnézegetős jelenetben, amikor a mrasi hajók mozgásáról beszélnek, említik, hogy az Africanus a Callisto-ra megy. Namármost ez nem a Scipio Africanus? De azt meg Uncle Mateo felrobbantotta… (vagy lenne egy ennyire hasonló nevű hajójuk)
-A Nathan Hale meg a Scirocco között van ugye a feszültség, érdekes… mert ha jól emlékszem, az 1.évadban a Nathan Hale-t pont a Tycho-ra küldték valamilyen ügyben, és oda tartott. Most átirányították a Phoebe-re, mert az sürgősebb?

#hétidézete:
“He’s more like your kid.
Your 200 pound, homicidal kid…”

Enzo - 2017. 02. 12. 00:25

Ja, még annyit, hogy csak szerintem elég elb@szott ötlet geolockolni a sorozat hivatalos FB-oldalát, hogy csak az USA-ból lehessen megnézni?
Ez szerintem nem segít a nézettségnövekedésben…

Annatar - 2017. 02. 12. 01:32

Enzo:

Miller motivációjához az hiányzott, hogy nagyon megszelídítették a köpetzombikat Eroson a könyvhöz képest. Ugyan nagyon horror meg vérengzős lett volna képernyőn, de anélkül sokkal súlytalanabb a protomolekula brutalitása, és a pszichikai nyomás, zsigeri irtózat, amit ki kellett volna váltania. Bár a harmadik részben Miller ad a tettére magyarázatot, és az is teljesen a helyén van, de nálam ez akkoris fájó pont.

Amúgy a könyvbeli Holdenben is van valami kiskutyaszerű, teljesen rendben van a casting, én közben rájöttem, hogy az nem tetszett, hogy átírták a jellemét és a motivációit a könyvhöz képest, de a sorozaton belül koherens. A fentebb linkelt videóban Cas Anvar elég jól kifejti a különbséget, angolosoknak érdemes végignézni.

Enzo - 2017. 02. 12. 13:52

@Annatar: igen, rémlik valami ilyen hsz (gondolom tőled) az 1.évad kibeszélőjében, ezért is jutott eszembe, hogy felhozom a témát :)
remélem a többi kérdést is megszakérti valaki :)

a könyvet meg újra kéne olvasnom, mert nagyon nem rémlik, hogy kivel mi volt a különbség -> de inkább az évad után, úgy érzem.

Stiel - 2017. 02. 12. 19:33

Ja, hogy Drummer. Az a reddit-es komment tényleg elég pontosnak tűnik.

karit - 2017. 02. 13. 00:41

“-A Holden-Naomi beszélgetés kinn a sisakösszeérintéssel mennyire aranyos volt :3”

Aranyos, bár kicsit ambivalens, hogy míg ezzel direkt hangsúlyozták a testhangvezetést a vákumban, az űrhajóknál épp csak a fékcsikorgás marad el kanyar közben.

Ezzel együtt tízpontos a látvány (meg a hangok is), a talán BSG-nél is komplexebb sztoritól pedig (nem olvastam a könyveket) eláll a szavam. Remélem, sok évig / végig megy majd.

nade - 2017. 02. 13. 02:15

K. jó volt mind a 3 rész, de ez a marsi amazon aki erősebb a robotruhánál, meg a felesleges naomi-holden loveparade jeleneteket hanyagolhatnák, BSG szappanopera szint.
Amúgy érdemes a duplarészt megnézni? A különbontott verzióhoz képest állítólag van egy plusz jelenet.

Mark Bolt - 2017. 02. 13. 15:38

Nade, egyetértek, a Holden-Naomi turbék nem igazán időszerű, valahogy idegesítően közhelyes Holdenre ráerőltetni, hogy ha a közelébe keveredik egy nő, akkor azt megdugja. Holden egy fokkal ejekandibb, mint kellene, ráadásul szét van gyúrva, ami több évnyi űrhajós szolgálat mellett nem tudom hogyan sikerült, szal nem alakhelyes, a Naomi meg ugyanúgy nem, azzal a degenere frizuval nehéz elfogadnom, hogy egy szupermérnök és a csapat esze. Meg ha már így van, akkor miért Holden a parancsnok? Naomi mindenhez jobban ért.
Na szóval emiatt picit irritál ez a páros. Nekem Amos a kedvencem. No meg a zsaru. Amosnak tetszik az az átható tekintete, folyton le van írva mintha egy Down-kóros gyerek lenne, közben halálosan értelmes, és mindig jó döntéseket hoz. És az a mondása, mikor helyzet van: “hát ez érdekes lesz”. :D

Thomas Jane karaktere kurvajó a 3. rész végén. Amikor kiderül, hogy a zarándokok hajójára neki nem úgy lenne szüksége, ahogy az a lelkész és a nézők értették. :-D

Annatar - 2017. 02. 13. 21:02

nade:
Honnan az infó? Én megnéztem mindkét verzióban, nem tűnt fel új jelenet, hacsak nem a végén az előzetest értették rajta.

A könyvben jobban meg van alapozva Naomi és Holden kapcsolata is, itt tényleg nagyon a semmiből jött…

Enzo - 2017. 02. 15. 13:12

2×03
Minden szál tetszik és érdekel, durván berántott ez az univerzum :)

– Jó volt látni a különbséget, ahogy másként reagál pl Holden és Diogo Miller tettére.
– Fred alvezér csajszija is remek karakter, mondjuk lassan elhangozhatna a neve a sorozatban is (oké, hogy itt fentebb elmélkedtek róla, de na).
– Alex marsi múltjának emlegetése közben jutott eszembe, hogy a főhősök múltjáról némi infót még csepegtethetnének.
– Apropó Alex, nagy pluszpont azért is, hogy a csata után leült szimulációzni újra és újra, mert elvesztette az egyik kabin legénységét, ez igazán megmutatta hogy milyen jó ember is valójában :) Sőt, még ha eme motiváció nélkül csinálta volna ugyanezt, az is megsüvegelendő, a kiértékelés egy fontos fázis.
– Ez a fallabda-szerű játék tetszett, amit Naomiék játszottak :)
– A zenés montázs, ahogy Naomi bulizik/Alex gyakorol/Miller borotválkozik/Cortazar rajzol, már-már Sense8 szinten király volt, ott szoktak ilyen feelgood összevágások lenni.
– Érdekes az a felállás, amit Cortazar kihallgatására alkalmaztak, hogy gyakorlatilag Amos lett a “jó zsaru”, Holden meg a rossz. Cortazar amúgy nagyot játszott a részben, néha iszonyat para volt az érzéketlen hozzáállása, pláne az Erosról jövő “zenével” együtt.
– A végén a Nauvoo-csavar nem ütött annyira, mert erre emlékeztem a könyvből, anélkül biztos eltátottam volna a számat.

#hétidézetei:
“-Time to go home.
-Okay, okay. Where’s your house?” (Diogo \ a pultos csaj is marha laza arc amúgy)

“You can do that with a magnet?” (Amos \ itt indokolatlanul felröhögtem valamiért)

“-There is no need for us to hang together.
-Oh, I’m sure they’ll hang us separately.” (Ava & Cotyar \ ez a szál is nagyon bejön)

Annatar - 2017. 02. 15. 13:52

A főhősök múltjáról csepegtetnek információkat, de igazán rendes háttérsztorit biztos, hogy majd csak később kapnak, mivel a könyvekben is később tudjuk meg az akkor aktuális események tükrében. Épp a 3. részben Naomi is sorra került egy-két cseppel ;)

Stiel - 2017. 02. 15. 22:11

http://expanse.wikia.com/wiki/Belter_Creole

Most találtam, belter-angol szótár. Beltalowda! :)

Enzo - 2017. 02. 16. 01:00

@Stiel: ez király! (miért nem kerestem meg eddig, hogy van-e ilyen?)
és vannak benne magyar szavak is :D bírnám, ha használnák, mehetne a “magyar jelenlét” rovatba :D

gio - 2017. 02. 16. 17:24

@Stiel: óriási :D a magyar szavakat is használták már vajon? :D

Annatar - 2017. 02. 16. 18:00

A sorozatban szerintem még nem, a Babylon’s Ashes-ben volt a “tényleges”, talán az “unokabátya” is, de arra nem esküdnék meg, illetve volt “mindan”, amit szerintem elírtak, és “minden” akart lenni, mert olyan értelemben használták :)

Khaal - 2017. 02. 16. 18:52

Negyedik rész is marha jó lett, kicsit talán jobban is pörögnek az események mint kellene, nem ártana egy kis plusz karakterizálás, de tényleg nem unatkoztam egy percet sem. A CGI-ra se nagyon van panasz, esetleg minimálisan ki lehetne húzni hosszabra, nyugodtabb kamerakezlésűre az űrjeleneteket hogy jobban ki lehessen élvezni a frankón részletes modelleket. A felvázolt morális dillemák is egész magas szintűek. A rész végi minicliffek is pöpecek, kevés sorozatot tudok mondani ahol ilyen ennyire várom a következő heti adagot. Összességében azt érzem hogy végre itt egy tényleg minőségi “űrös” sci-fi sorozat amire velem együtt sokan vártak már egy ideje.

Fefekiraly - 2017. 02. 16. 19:35

Ashur a spartacusból.

Annyira ismerős volt de meg kellett nézzem mert nem jöttem rá.

Remélem komolyabb szerepe lesz a folytatásban.

Enzo - 2017. 02. 16. 20:09

Még az övbéli nyelvhez, ez elvileg megbízhatóbb forrás:
http://belterwiki.com/start#the-belter-language
(van wordlist meg phrase list, sasa ke?)

Stiel - 2017. 02. 16. 22:28

Valami egy kicsit zavar. Egy olyan hirtelen pályamódosításhoz, amit ez Eros csinált, nem kéne jó nagy gyorsulás? OK, hogy a protomolekula meg tudhatja csinálni, csakhogy közben kilapítaná Millert. Vagy mit gondolok rosszul?

mikkamakka - 2017. 02. 16. 22:41

Stiel:
ami történt az lehetetlen, nincs rá magyarázat, azért vág mindenki wtf arcot, de a protomolekula nem a mi szabályaink szerint játszik:)

Liverbird - 2017. 02. 16. 22:42

Stiel – Az Eros pályájához… Ez vajon könyves spoiler lesz? :) Na szóval a könyben nagyjából annyival van emlékeim szerint lerendezve, hogy a protomolekula fizikai ismeretei kicsit bővebbek mint a mieink, pontosabban nem ugyanazon fizikai szabálykönyv szerint játszik.

Hezw - 2017. 02. 16. 23:20

Stiel – Igen ez sok nézőnek biztos feltűnik, a könyvben ez nagyon ki van fejtve. A lényeg – ahogy Liverbird is írta: “a protomolekula nem ugyanazon fizikai szabálykönyv szerint játszik”. A következő részben 100% hogy ki fognak erre térni.

nade - 2017. 02. 17. 00:26

@Annatar – 2017. 02. 13. 21:02
A duplarész 30. perce körül van a plusz rész, a vénasszony először keresi fel a kémjét (Ashurt) és akadékoskodik hogy elvállalja a megbízást, meg az előző jelenetben pár mondattal bővebb a marsi amazon és a parancsnoka nosztalgiázása. Igazából nem lényeges plussz, csak kicsit színesít talán pár karaktert.

2×04
Továbbra is faxa a cselekmény, viszont a cgi meg a súlytalanság effektek gyengébbre sikerültek pár helyen.

Annatar - 2017. 02. 17. 13:01

nade:
Most hogy mondod :P A parkos jelenet tényleg új volt, amikor a duplát néztem. Csak valahogy nem tudatosult bennem. Nem baj, meg fogom még nézni :)

A bombákkal bohóckodás tényleg érdekes volt, igazán készíthették volna a kellékeket könnyebb anyagból :P De egy felpörgetett aszteroida felszínén olyan irányú erők hatnak, amik össze tudják zavarni az érzékelést. Amikor Diogo “leesett”, az furán nézett ki, de viszonylag pontosan modellezték szerintem. Ugyanilyen furcsa volt az is, amikor Fred kidobta a légzsilipből a radikális OPA-fazont, mintha 50-es évekbeli trükk lett volna, nem olyan látványos repülés, mint amikor a BSG-ben reptettek meg valakit. Viszont a pörgés miatt ez volt a jó megoldás, csak nem ehhez a látványhoz vagyunk szokva.

Desmond Wallace - 2017. 02. 19. 10:54

2×04: Ez is gyönyörű epizód volt.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 19. 17:08

2×04

Komolyan lúzernek érzem magam, hogy egy pillanatra elhittem hogy lehet hogy tényleg kinyírják a Millert ;-)

Ez a rész szerintem megy majd nálam a heti legjobbak közé.

Enzo - 2017. 02. 20. 15:46

2×04
Állat volt ez a rész is! (Kicsit olyan filmszerűen, Miller önfeláldozása miatt enyhe Armageddon feeling)
A Nauvoo indítása monumentális, és örülök hogy még az olyan apróságokra is figyeltek, hogy a hajtómű izzásig égette az egyik túl közel hagyott állványzatot.
Diogo és Miller közti dinamika továbbra is király, a Marasmus-os dilemma is ott volt a szeren, és a vége, wow: ahogy Miller sisakjában tükröződik az érkező Nauvoo, majd a döbbenet, hogy az Eros pályát váltott…

a #hétidézete viszont a Földről érkezett, Avasaralától:
“So, these ‘rogue’ employees managed to make a profit and a war without even going over budget? God, maybe we should get these people on our payroll.” :D

Stiel - 2017. 02. 20. 22:37

Az megvolt, hogy a 4. rész főcímében miközben a Marsot mutatják, a Deimos felrobban?

nade - 2017. 02. 22. 11:22

^SD-ben? Azt olvastam ott hosszabb a főcím, HD-ben csak ~5mp

Stiel - 2017. 02. 22. 21:38

Igen, SD. (Amúgy miért van különbség a főcímben?)

Annatar - 2017. 02. 23. 00:07

HD-ben is hosszú főcím van a HDTV verziónál, webdlnél rövid SD és HD esetében is.

Khaal - 2017. 02. 23. 15:49

Öcccccsém….
Az első évad se volt rossz, de ez a második valami veszettül durva. Peak TV a javából. Az Expanset most már azt mondom simán oda lehet rakni a BSG, Babylon5, Stargate, Star Trek mellé.

Az ötödik rész vége szinte lírai volt és ki tudja hova vezet még az út innen.

Brynden Rivers - 2017. 02. 23. 16:29

Miller és Julie lesznek a protomolecule-Isten Ádámja és Évája a Vénuszon? :)

mxyzptlk - 2017. 02. 23. 17:27

Csak azt nem értem Miller miért nem inkább a Naphoz küldte Juliet a Vénusz helyett ha eredetileg a Nap lett volna a cél. Egyébként ismét nagyon jó részt kaptunk, kíváncsi leszek meddig tudják még fokozni a szintet.

Desmond Wallace - 2017. 02. 23. 19:11

Eddig is nagyon jó volt az évad, de az a 2×05 gyönyörűen volt megkomponálva. 10/10

Captain Phillips - 2017. 02. 23. 20:18

Mekkora mindfuck volt mar a legutobbi epizod. Olyan gyonyoru kepi vilag, amit nagyon ritkan latni, es csak nagy koltsegvetesu mozifilmekben.

nade - 2017. 02. 23. 20:25

Bexarás hogy egy sorozat egy szidott/jobb napokat megélt csatornán veri az összes mozis blockbuster sci-fit.

2×05 10/10 ahogy az előttem szólók is mondták.

szóval a végén mégiscsak a mars lett a célpont jól láttam? Így csak nem lesz háború egyik fél közt sem… hisz a rakéták nem a marsra mentek, az aszteroidát meg nem irányította senki. Hacsak nem egymást hibáztatják…

wondorog - 2017. 02. 23. 20:31

Ez most nálam is 10/10, az utolsó jelenet iszonyatosan gyönyörű volt, nem olvastam (még) a könyveket, így ötletem sincs Miller és Julie sorsával kapcsolatban.

zolij - 2017. 02. 23. 20:37

mxyzptlk: a protomolekula nem hülye, hogy hagyja magát belevezetni a Napba. Ugyanazért nem mehetett oda, amiért nem is állíthatták meg.

mikkamakka - 2017. 02. 23. 20:51

mxyzptlk: az még azelőtt volt hogy a protomolekula fittyet hányt a fizika törvényeire, te megkockáztatnád a napot?ha nem jön be akkor annyi az életnek az egész rendszerben nem csk a földön:)

Annatar - 2017. 02. 23. 21:28

nade:
A Vénuszra mentek, ahogy Miller javasolta.

Nekem ez most egy kicsit csalódás volt, olvasom újra a könyveket, és még friss az élmény. A könyvesben kifejtem.

nade - 2017. 02. 23. 22:25

^ vörös bolygóba csapódott, meg közelebb is van a pályája mint a Vénuszé és a Földé, meg úgy rémlett az szürkés, ezért gondoltam hogy a Mars az

Hal - 2017. 02. 23. 22:47

Sokkal jobb, mint az első szezon. Viszont a félrement casting nagyon zavaró. A szétcigizett hangú nő rosssz választás volt, ahogy Holden is és a legénység többi tagja.

Annatar - 2017. 02. 23. 22:57

nade:
Sárga volt, nem vörös, vastag légkörrel. Az a Vénusz ;)

Geza Kovacs - 2017. 02. 24. 00:11

Hát ez olyan volt, mint valami évadzáró. Nem is értettem igazán, hogy miért lőnek el ennyi puskaport menet közben. De jónak jó volt tényleg.

Khaal - 2017. 02. 24. 00:36

A “híradó” ami az egyik képernyőn ment írta hogy Vénusz a célpont.

Én most az egyszer örülök, hogy nem olvastam el a könyveket, úgy valószínűleg valamivel gyengébb lenne az élmény az olvasás közben a fejben megálmodott dolgok miatt.

Egyébként tényleg nagyvásznas volt a minőség, máshol ez simán elment volna évadzárónak. Kicsit félő, hogy innen már nem nagyon van hova fokozni.

Hezw - 2017. 02. 24. 01:26

Geza Kovacs:
Itt van vége az első könyvnek, ezért tűntek olyan évadzárósnak az események :)

És igen, az a vénusz volt a végén.

Blobov - 2017. 02. 24. 09:02

A napba nem ment volna Julie, ő élni akart tovább. A megvalósítás zseniális volt, Miller és a színésze hiányozni fog*, nekem a legénységgel annyira nincs bajom, sőt, még Avarasala se rossz. Mások, mint a könyvben, de ezek se rosszak.

Szaby59 - 2017. 02. 24. 09:53

Holden egyértelműen jobb a második évadban már én is megszoktam. Avarsala-val sincs semmi gond, a színésznő nagyonis jól hozza a karaktert. Hogy a hangja kinek hogy tetszik az más dolog, nekem bejön az egyedisége miatt.

hal - 2017. 02. 24. 10:25

Avarsalát játszó nö nem csak a hangja miatt rossz. Béna a karakter is Avarsala egy törtetö ellentmondást nem nagyontürö gyakran mocskosszájú politikus, aki a felszín alatt egyébként megfontolt és megértö, de egyáltalán nem olyan, mint a sorozatban.
A Roci legénysége, Holden sajnos túlságosan fiatal telfeles szajúnak tünik a hunyorgás és burjánzó szemöldökének emelgetése csak tovább ront az összképen. A sorozat sajnos nem hozza ki eléggé az alcsony gravitációban felnövö övbéliek és a földiek magaságbeli eltérését. Naomi vagy mi a neve a csajnak a könyvben egy magas vékony szépség. A sorozatban, minden csak nem szép. Amos külsöre egy nagy barátságos mackó akit nem szab feldühíteni, mert egy csapással megöl bárkit, akik jobban ismerik tudják, hogy egy gyilkost takar a külsö máz, de a sorozatban pont nem ilyen. Ezzel csak az a gond, hogy a történet szempontjából fontos, Amos feltétlen elkötelezettsége Holden iránt, itt ez nincs meg és vicces is lenne egy ilyen szörös szemöldök túltengéses fura szájú kapitány irányában.
Ami jó a sorozatban az szinte változatlanul lett a könyvböl átvéve. Az utolsó két-három rész tök jó volt. Nem a gyors tempója miatt, hanem mert haladt elöre a történet. Mostanában kevés a scifi örül ennek is az ember.

Stiel - 2017. 02. 24. 11:40

Király volt ez. :)

(Nézettség amúgy valamicskét javult az előző két epizódhoz képest: 600e; 18-49: 0.20.)

winnie - 2017. 02. 24. 11:40

” Mostanában kevés a scifi örül ennek is az ember.”

ez már pár éve is fura kijelentés volt, de ma végképp. nem lepődnék meg, ha még sosem lett volna a tévében annyi scifi, mint most.

hal - 2017. 02. 24. 11:52

winnie annyira tudtam, hogy trollkodni fogsz.
Te is nagyon jól tudod, hogy mire gondoltam, de mindig okoskodsz.
Nincs olyan scifi sorozat amit érdemes nézni.
Az ember a fellegvárban ugyan kiváló, de azért a scifi vonal eddig nem túl erős benne.
Vannak gagyi vackok, de arra kár az időt szánni, tehát nincs scifi mostanában.

Annatar - 2017. 02. 24. 12:10

Az, hogy Holden más, mint a könyvben, az tény, de nem a castingon múlt, hanem ilyennek írták meg. Szándékos különbségek vannak. Ami a külsejét illeti, a könyvben is fiatal (30 körül lehet, amikor megismerjük), jóképű (Naomi még örül is, mikor eltöri az orrát, mert hogy addig túl csini volt :P ), és a naivitásig idealista. Steven Strait nekem személyesen nem jön be, mint pasi, de ahhoz a Holdenhez, akit a sorozathoz alakítottak, szerintem passzol.

winnie - 2017. 02. 24. 12:30

hal: ha tudtad, akkor miért írtál olyat, ami nem igaz? ráadásul egy kiigazítás nem hiszem, hogy trollkodás lenne. attól, hogy javítottalak, nem kell rögtön felkapni a vizet. csak meglepett, hogy ezt olvasom, hiszen elég félrevezető lehet mások számára. főleg, hogy jó pár jó és nagyon jó scifisorozat van.

nem azt írtad, hogy neked sok nem tetszik (vagy, hogy sokat nem ismersz), hanem a számukat vontad kétségbe, de ha még ez is lenne a mérce, attól még simán írhatom, hogy bőven van (hirtelen féltucat jutott eszembe), ami számomra kötelezően nézős, és az expanse-t még el sem kezdtem. (viszont így megint eszembe jutott egy rovat, amit már régóta el akarok kezdeni, hogy ne legyenek efféle félreértések.) sőt, a junkie-k sem hiszem, hogy mindet megvetnék, ld. a jaws-on a tavalyi két legjobb újonc is scifi volt.)

UPDATE: elkezdtem összeszámolni a rovathoz: első nekifutásra 34 scifi van, ami fut (ezekből 4 véget ért az elmúlt egy évben), elég változatos alműfajokat (űrhajós, idegenes, időutazós, AI-s) képviselve, streamen, országoson és kábelen, olcsón és drágán, elismerten és köpködve. és, ami talán a legfontosabb: az elkövetkező időszakban (jó eséllyel ebben az évben) további 11 scifi fog indulni. elég durva kánaán.

(nem akartam OFF-olni és félrevinni a dolgokat, csak egy ártatlan, jószándékú javítás volt, de ha meg lettem szólítva, akkor természetesen válaszolok. de a többit a vonatkozó scifis topikban leírhatjuk (remélem, hamar meg tudom írni), tényleg nem akarom félrevinni a dolgokat.)

Kpeter - 2017. 02. 24. 13:14

winnie esetleg tudnál erről egy listát készíteni? Kíváncsi lennék mi az a 34+11 scifi sorozat ami fut ill. futni fog.

Szerintem igaza van egyébként, nehogymár a 12 monkeys-t, Flash-t, LoT és társait egy kalapba vegyük az Expanse-al. Igenis ritkaság számba megy az ilyen sorozat, mint az Expanse.

winnie - 2017. 02. 24. 14:38

Kpeter: persze, azért mondtam, hogy megírom a posztot, ott tételesen fel lesz sorolva mind. ott érdemes majd folytatni, és ki is lehet egészíteni.

az, hogy melyik mennyire jó vagy igényes, mindenki eldönti magának, az én véleményem ezekről a sorozatokról irreleváns, egy a sok közül, de hal nem is azt írta, hogy ritkaság számba megy az expanse (amivel nyilván egy pillanatra sem vitatkoztam volna), hanem, hogy “mostanában kevés a scifi”, ami, tekintve, hogy soha nem volt ennyire gazdag a kínálat a műfajon belül, elég abszurd kijelentés. (emlékszem, hogy 5 éve is gyakran emlegetett kijelentés volt, hogy nincsenek scifik, és akkor a való 12-16 számított nagy számnak. hogy ma ennek a duplája van, az elég durva, és a számuk nem csökken, hanem nő, miközben olyan hype-os cuccok állnak sorban bemutatásra várva, mint az altered carbon vagy az orville, illetve jó pár másik adaptáció.)

Kpeter - 2017. 02. 24. 15:08

én se úgy értettem, hogy melyik igényes vagy melyik igénytelen. Csupán úgy,hogy igaz hogy scifi mindegyik, de mégis ég és föld a különbség közöttük, és nem nagyon lehet egy kaptafa alá venni őket.

Kaktusz - 2017. 02. 24. 15:47

Egyszerűen nem lehet olvasni ezt a fórumot, mert a könyves arcok egyszerűen nem bírják ki spoiler-ezés nélkül.. :(
Az apró kis utalások is azok, nem vagyunk hülyék, könnyen lehet következtetni belőlük. Ezzel pedig a mi szórakozásunkat rontjátok el.
_Kérlek_ bírjátok már ki.

winnie - 2017. 02. 24. 16:05

kaktusz:szoljatok, hogy mi konyves celzas, es akkor atpakolom a masik topikba, ami dorekt ezert van.

_Peter - 2017. 02. 24. 17:18

Mostani részben amikor Miller húzza a banyatankon az atomot, Naomi mondja neki csak pozitív gondolatok Miller. Amos és Holden erre hogy néztek Naomira. :)

zolij - 2017. 02. 24. 18:45

winnie: pl. ez: “Blobov – 2017. 02. 24. 09:02”

Brynden Rivers - 2017. 02. 24. 21:30

@winnie: hard sci-fi (tehát amiben van valódi tudományos elem) kevés van a TV-ben, erre gondolt hal. Az hogy van pl. szappan opera időutazással (Timeless) vagy sci-fi díszletű fantasy (Doctor Who)

És a Person of Interest óta az Expanse az egyetlen fő zsánere szerint hard sci-fi a TV-ben, amiben a tudományos elem természettudományos és mérnöki, tehát klassszikus sci-fihez legközelebb áll (bár a POI inkább cyber-noir).

A Man in the High Castle és a SS-GB is hard sci-fi de mivel alternatív történelemről van bennük szó ezért a tudományos része társtud.

GK - 2017. 02. 24. 21:31

Nagyon ütős az évad, nekem 10/10, Firefly óta nem volt ilyen. A második évad eddig veri a Battlestar jobb évadait is..

Az első évadban voltak üresjáratok (Ceresen nyomozás), emiatt az még 7/10 volt (a Ceresen kívüli rész 9/10).

Nem olvastam a könyveket, szóval ez spekuláció: szerintem a protomolekula nem semmisül meg a vénuszba csapódáskor, hanem szétszóródik a felszínen, és elkezdi “kolonizálni”. Mit gondoltok?

Claire8310 - 2017. 02. 24. 21:44

Olvastam a könyveket, de még így is iszonyat erős hatása volt… abszolút 10/10 pontosan megcsinálták. Gyönyörű volt, én is megkönnyeztem.

bvr - 2017. 02. 24. 22:32

hááát, nekem nagyon bipoláris érzés volt (most tudtam megnézni a 2×5-öt)
Igen, szép volt, drámai volt.
Igen, kb így volt megírva.
(bár a könyvben, amit az első évad hatására kezdtem el, amúgy még nem tartok itt, de most utánanéztem Miller sorsának)

Csak épp az a gondom hogy (értem hogy ettől nem lehetett eltérni) de az első évadban is, pedig akkor a könyvbe még bele sem szagoltam, de a castinggal volt a legnagyobb bajom (nyilván a főszereplőket illetően. A mellékesebbekkel ráadásul nem is nagyon volt bajom)
Namost ehhez képest (jó, mondjuk a pilóta Alex még rendben van) az egyetlen casting akit jónak tartottam az Miller volt , erre (bármilyen szépen, drámaian, stb) de vége… úúgy tetszett a legvége hogy egy váratlan húzással kb. 2 másodperc alatt más szituációt teremtenek (és nem mellesleg, nem nyírják ki Millert :)
Szóval persze, így kellett lennie, de akkor is sajnálom.

Pedig az eleje fele micsoda het idezete lehetett volna: “Okay, good,’cause for a second there I thought maybe we’d lost control of the situation” :)))

PS: a sci-fis posztra pedig nagyon kivancsi leszek, remelem hamar elkeszul!

PPS: az altered carbont pedig nagyon varom (az elso konyvet ott mar olvastam, a masodik felenel jarok)
Csak ott is a casting…. Joel Kinnaman a főszerepben nekem nagy negatívum.

demerzel - 2017. 02. 24. 23:53

Én nagyon örülök ennek a sorozatnak, mert az első évad hatására habzsoltam be az eddig megjelent összes kötetet. Nagyon tetszettek úgy egészében. Én a karaktereket Amos és Miller kivételével egyáltalán nem ilyennek képzeltem, de szerintem egyáltalán nem baj ez, a lényeg, hogy a sorozaton belül meglegyen a koherencia.
Az 5. rész vége gyönyörű volt, azt talán még szebben is oldották meg, mint én képzeltem.
Nekem az első és a második évad közötti legfeltűnőbb különbség a tempó.
Van egy olyan gondolatom, hogy figyelték az első évad után a reakciókat és szándékosan feszesebbre írták meg a másodikat, illetve gondoltak arra, hogy minél hamarabb behozzanak bizonyos új dolgokat, ezzel fenntartva a figyelmet, esetleges új fanokat is megnyerve ezzel.
Talán tartanak a viszonylag korai kaszától és a lehető legtöbbet szeretnék elmesélni a történetből a rendelkezésre álló évadok alatt.

nade - 2017. 02. 25. 00:30

Jól hallottam, hogy a könyvben nincs benne az a rész amikor Holden kilövi a mentősök hajóját? Szóval ez jó hír, hogy színesítik ezzel is a karaktert… Az első évad után nekem is csak Miller maradt emlékezetes… de a második évadra megszoktam mindegyikőjüket, még Amos is okésabbnak tűnik, Naoimi is aribbnak..

kedvenc sorok/hét idézet jelöléseim a 2×05-ből:
“I’m taking my pet nuke for a walk.” -Miller

“You’re going to negotiate with a girl who thinks she’s a space station?” -Holden

“I came an awful long way to find you. Because I believe in you. Would you believe a guy like me would believe in something?” -Miller

Hezw - 2017. 02. 25. 08:03

Nade:
A könyvben valóban nincs benne, ez filmes szinesítés. A könyvben az első évad első részében sem Holden jelenti a vészjelzést, hanem csak úgy elindulnak a scopulira. Szándékosan sokkal nagyobb terhet tesznek a karakter vállára a filmben, ami formálja a karakterét. Ő nem akart irányítani, mé XO sem akart lenni a Canturbury-n – de megkapta és nem kis terheket kell véghezvigyen. (ő lenne a hibás a canterbury-ért? most kilőtt egy mentős hajót hogy megakadályozzon vele dolgokat? stb.stb.)

Amúgy a két író 100%ig jelen van a forgatásokon és gondolom a forgatókönyv írásakor is és módosítássakor is.

Az idéezek amiket írtál mind “Atomjók” :D..kedvenc a pet nuke

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz