login |

The Path: kezdett a 2. évad – írta Delilah

2017. 02. 09. 14:50 - Írta: vendegblogger

30 hozzászólás | kategória: kritika,

Egy dupla résszel elstartolt a Hulu tavalyi nagy reménysége, a The Path, amit többé-kevésbé be is váltotta az elvárásokat, mert ahogy az első évad során már felhívták rá a figyelmet, eszméletlen atmoszférája van és egy olyan világot mutat be, ami nagyon is létezik, talán pont az orrunk előtt, csak nem veszünk róla tudomást.

A The Path egy szélsőséges szekta vallási mozgalmat, a meyeristák mindennapjait mutatja be és van itt minden, amit a hasonló köröktől elvárunk. Különböző szintek, amiket csak a megfelelő próbák után lehet elérni, állandó beszélgetések (gyónások), ahol kötelező igazat mondani, a kívülállók (hitetlenek) minden rossz okozói, és amúgy is kárhozatra van ítélve mindenki, aki nem a Fény szolgálója.

Mindezekbe egy család szemszögén keresztül nyerhettünk betekintést, a feleség beleszületett, a férj viszont később lépett be a körbe, és amíg az elején minden a legnagyobb rendben ment, mostanra már korántsem ez a helyzet.

Eddie Lane ugyanis elveszítette hitét, nem hisz már sem a Fényben, sem a megváltásban, csak egy dolog egyezik a meggyőződésével, a mozgalom munkája, amit az emberek megsegítéséért tesznek. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Eddie az előző évad végén ott is hagyja a mozgalmat és a családját, majd leutazik Peruba, hogy válaszokat kapjon a halálos beteg Dokitól. Legnagyobb meglepetésére, azonban a Doki él és virul, sőt lohol is ki a viharba, hogy egyesüljön a Fénnyel, ami szerencsétlenségére sikerül is.

Eddie-ről kijelenthető, hogy nem tudja mit higgyen, a látomásai összezavarják. A Doki is kijelenti, hogy bizony mindig is ő volt a kiválasztott és ott a villámcsapás okozta ikonikus sebhely a hátán, és ha az nem a Fény tökéletes áldása, akkor nem tudom mi más lehetne.

Érdekes, ahogy a készítők sem határozták meg egyértelműen, hogy mennyire valós a Meyeristák hite, kicsit a levegőben hagyják a kérdést és ettől válik olyan különlegessé a történet. Meghagyják a nézőnek a szabadságot, hogy ő döntsön, mit mivel magyaráz meg.

Azonban sajnos Eddie-t is utolérik ezeknek a szektáknak a rákfenéje, kitaszítottá válik, megromlik a családjával a kapcsolata és kicsúszik a lába alól a talaj, viszont a többiek sincsenek jobb helyzetben.

Calt szinte agyonnyomják a folyamatos problémák, hisz nemcsak egy komplex hazugságot kell fenntartania, amin az egész mozgalom jövője múlik, hanem a tökéletes vezető szerepét is be kell töltenie. Kétségbeesésében pedig egymás után hozza a rosszabbnál rosszabb döntéseket.

Igyekezett mindebből valamennyit áthelyezni Sarah-ra, akivel egyre inkább eltávolodnak egymástól, csak növekszik köztük a fezsültség, mégis össze kell tartaniuk, különben minden összedől körülöttük. Ketten őrizik az igen súlyos titkokat, viszont a többi meyerista vezető sem teljesen idióta és látja, hogy valami nagyon nincsen rendben.

Közben Sarah családja szétesését sem tudja meggátolni, illetve Hawk bánatában a mozgalomba menekül, és ragaszkodik minden szabály szigorú betartásához, próbál valamilyen kontrollt szerezni, ha már körülötte is minden széthullóban van.

Ami eddig jó volt, az továbbra is az: a stílus, a történetvezetés és a színészek is zseniális munkát végeznek. Megfontoltan haladnak előre, látszik, hogy van mögötte átgondoltság és tartalom. Úgy néz ki, hogy az évad tovább fogja boncolgatni a meyeristák hitét, főleg Eddie helyzetét, még jobban elmerülünk ebbe a világba, ami kívülről hibátlannak akar látszani, pedig igazából egy lépésre vannak az összeomlástól.

30 hozzászólás Ne habozz!

Snoopyzit30 - 2017. 02. 09. 15:16

Hát a 2.évad kezdése máris felvetett 1-2 kérdést. Először is Eddie elutazik Peruba a Dokihoz. A Doki kiszalad a viharba, valami sziklán az esőben cseverésznek, később megtudjuk, hogy lezuhant a Doki. Ezt az alacsony kopasz fickó deríti ki, de kérdés hogy hogyan? Van egy olyan jelenet, ahol egy csoport meyerista ott áll a szikla szélén és búcsúznak a Dokitól. Akkor most elutazott a fél csoport Peruba?WTF? Aztán valami benszülöttgyerek rajzából (húde jól rajzol a gyerek. Második WTF!), ahol még az arca is látszik az “elkövetőnek” kitalálják, hogy valaki lelökte. Tehát a benszülöttgyerek éjszaka a vihar közepén látja, hogy kilökte le a Dokit? Most komolyan mi van? Amúgy később meg már azt feltételezik, hogy Cal lökte le. Tragikomikus az egész.

Amúgy azon meglepődtem, hogy Cal bevallotta Silas megölését. Ezek után most már Sarah-nak is fel kellene ébredni ebből a rettenetből. Rossz nézni. Nagyon nem tetszik ez az évad eddig.

Lemoni - 2017. 02. 09. 15:38

Első évadnál úgy gondoltam, hogy a legérdekesebb figura Cal és ez így van a folytatásban is. Eddie túl kiszámítható és ez a se veled se nélküled kapcsolat a mozgalommal a családja miatt sorra hozza a sablon fordulatokat. Aaron Paul ismert és kedvelt színész a korábbi munkáinak köszönhetően, itt viszont a pont a karaktere kliséi miatt úgy érzem, nem tudja annyira megmutatni magát színészileg, nekem legalábbis elég átlagos. Sarah sosem volt szimpatikus, őt tartom a legnagyobb törtetőnek és sz.rkeverőnek, MMonaghan első évadban jobb volt, most viszont, főleg a 2×01-ben rémesen túljátszott, olyan “nézzétek már, mekkora drámait alakítok, adjatok díjat” erőlködés volt. Hugh Dancy tulajdonképpen azt hozza, amivel már a Hannibalban is megnyert, a jó és rossz vonzásában vergődő embert, igazából az ő szerepe igényli a legerősebb színészi játékot.

Amit sajnálok * spoiler! *, hogy Steve nem jutott vissza a csoporthoz, mert az egy nagyon érdekes szituációt eredményezett volna * spoiler bezár*

Ettől függetlenül érdekes így is a helyzet, a hurok szorulni látszik, de még jócskán van vissza az évadból. Hozza az első évados szintet, de remélem, inkább a mozgalmon belüli ellentétekre fognak fókuszálni, nem Eddie nyűglődéseit kell állandóan nézni, bár AP és MM producerkedik is, ez nyilván hatással van bizonyos dolgokra.

csernakakos - 2017. 02. 09. 18:33

Szetesos, lagymatag eddig a 2. evad.
Michelle Monaghan a legerdekesebb pont a sztoriban, omiatta meg kitartok, de a sztori es a karakterek kezdenek erdektelensegbe fulladni.

jelenvalólét - 2017. 02. 09. 19:28

Nekem tetszik egyelőre ez az évad (is). Jók a színészek és erős a történet is. Én drámakedvelő vagyok,de ez -jó értelemben- annyira nyomasztó, hogy nem bírom a részeket egybeföggően nézni, csak pár nap szünettel. Jók a dilemmái, a sorshelyzetei, a karakterei, életszerű, klassz az egész.

jelenvalólét - 2017. 02. 09. 19:52

elnézést, elütés, egybefüggően

edg - 2017. 02. 11. 00:27

Engem annyira nem zavart elsőre a viharrajzos megoldás, de így belegondolva tényleg hihetetlen. Eddig egyébként tetszik az évad.
Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e valami természetfeletti végkifejlete, valahogy nem passzolna az egészhez, de akkor mi Aaron hátán az a rondaság?

Annak örülök, hogy a fekete fbi-osnak adtak egy kis életproblémát, valahogy az első évadban nem tetszett, hogy ő a csuda jó, csoda becsületes fbi-os kötelező fekete.

Morgan - 2017. 02. 11. 11:09

A haluzások lehetnek a kábítószer megvonás, vagy kezdődő skizofrénia tünetei, de ez a lebegés már több a soknál.
Innentől a sztori már mese nekem. Ösztönösen megszólal bennem egy vészharang ha ilyet látok a Twin Peaks és a Lost óta. Legutóbb a Buroknál kaszáltam a sorozatot amikor már túlságosan elrugaszkodtak a valóságtól és már feltűnően nem is törekedtek a megmagyarázhatóságra, csak a misztikum gyártására. Ellentétben ott a Fortitude ami az első évadban folyamatosan misztifikált, de ugyanakkor racionális válaszokat is adott. Igaz egy darabig úgy tűnt még az írók sem döntötték el hogy mi lesz végül a befutó ötlet és most a második évadban is próbálnak ködösíteni. Meglátjuk mi lesz.
Visszatérve a path-re: A szereplők jók, a hangulatos zene, az atmoszféra jó, az alapsztori érdekes, de ha átmennek repkedő emberekbe meg lélekvándorlásba meg túlvilágról üzenő szellemalakokba akkor kasza lesz.

UI:Ami érdekes hogy mindez már megtörtént visszafordíthatatlanul, de még van egy halvány reményem arra vonatkozóan, hogy van még visszaút. Kár lenne ezért a sorozatért.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 11. 18:14

@Morgan

Én betudtam Hawk repkedését annak, hogy már annyira akar hinni a mozgalomban, hogy még ezt is beképzelte már magának. Amúgy mondta is neki az apja, hogy akkor már nem tudom hány napja nem evett, nem ivott, szóval ezt vegyítve a fenti okkal, simán elhiszem, hogy ezt képzelte.

Hogy Eddie miért lát kígyókat meg döglött madarakat azt nem tudom, de már ő is baromságnak tartja ezt az egész Létra-Fény kombót szóval…

Morgan - 2017. 02. 12. 11:27

Próbálok racionális válaszokat keresni én is, de egyre nehezebb. A lötty amit isznak lehet hogy babrál az agyukkal, de akkor Eddie aki már nem issza miért haluzik ilyeneket? Ráadásul a testén az a cucc. Mondjuk más még nem reagált rá, szóval lehet, hogy csak halucináció az is. Például amikor a szőkével szexelt fura, hogy nem tűnt fel neki.

Az a baj, hogy Hawk (avagy Sólyom :D)repülését a kis barinője is látta. Egyszerre behaluzni ugyanazt? Nemtudom én sosem drogoztam, de ez elég meredek.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 12. 19:41

Szerintem lesz rá egyértelmű magyarázat. Ez is csak egy kamu vallási hülyeség, a készítők több helyen is megmutatják nekünk, mennyire mondvacsinált baromság ez az egész, amire a szekta (bocs, mozgalom) épül. Megy az össze vissza hazudozás, az információ visszatartás. Ha az íróknak az a célja, hogy elvigyék a sorozatot ilyen misztikus szintre, akkor nálam biztos kasza lesz. De továbbra is tartom, hogy ezt nem fogják meglépni.

Edg - 2017. 02. 12. 23:39

Morgan: a 4. Részben a doki is látta a dolgot Áron hátán. Mondjuk ő nem tartotta misztikusnak.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 15. 10:46

2×04

Ez a rész újra jó volt, azt hozta, amiért az 1. évadot szerettem. A feszültség is jól szinten van tartva és kifejezetten tetszik, amit Eddie figuráján keresztül be akarnak mutatni. Az első körben az FBI-t is sikerült lerázni, de hát tudjuk, hogy ez nem lesz olyan egyszerű. Végre nem erőltették a misztikus baromságokat se.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 21. 08:11

2×05

Kicsit se volt hatásvadász a rész vége. Áááá, nem….

Lemoni - 2017. 02. 21. 17:49

2×05 nekem a leggyengébb rész a két évad alatt. Nagyon erőltetett volt ez a börtönös nyűglődés, a ripsz-ropsz lezárása (Sarah megalkuvása) pedig kimondottan gázra sikerült, ahogy a doktornő “lebuktatása” is. Na meg az a műsikítás a végén…..meh

edg - 2017. 02. 23. 21:02

Igen, ez az 5. rész még csak-csak, de a 6. elég gáz volt a misztikus szerencsétlenkedéssel.

Lemoni - 2017. 03. 04. 23:43

Bármennyire szeretem ezt a sorozatot, sajnos kénytelen vagyok elismerni, ez a 2. évad részről részre egyre gyengébb. Csak a nyűglődés megy nagy unalomban. Alig érezni az első évadban annyira hatásos különlegességet. Nem akarom kaszálni, csak ki akartam panaszkodni magam….

edg - 2017. 03. 05. 23:01

Lemoni: én is így vagyok vele. Kiszámíthatóvá és unalmassá vált, mintha kiszállt volna a showrunner.

Snoopyzit30 - 2017. 03. 08. 20:54

Hát igen, valami gond van a sorozattal. Egyrészt a 6. és 7. rész úgy 90%-a dögunalom volt. Totál érdektelen, hogy mit szenved Cal az adósság miatt vagy Hawk létramászása sem érdekes kicsit sem. A szekta minden megmozdulása pedig iszonyatosan idegesítő. Ami miatt még mindig nézem az Eddie, kíváncsi vagyok, hogy mi lesz vele. Na nem arra ami a 7.rész végén történt vele, hanem úgy összességében. Az egyedüli pozitív karakter, de mégis azt sugallják az írók, hogy ő az aki tényleg “lát dolgokat”, ami meg ugye úgy ahogy van hülyeség. Még 2 ilyen rész és én el fogom kaszálni.

Lemoni - 2017. 03. 10. 22:53

2×08
Ez még mindig nagyon rossz. Mesterkélt az egész és borzalmas a színészvezetés, lassan már minden szereplő hiteltelen a karakterében. Hiába a nagy érzelmek és indulatok, valahogy annyira hamisan csapódnak le. De a legrosszabb most Melanie Griffith szétplasztikázott – nem tudok jobb szót rá – rémpofája volt.

edg - 2017. 03. 11. 14:19

Már csak pörgetésekkel nézem. Elgagyult.

Morgan - 2017. 03. 13. 15:12

Ötödik résztől nem láttam mert a kedvenc oldalamról törölték (nem tudom miért). Most pár részzel később kiváncsi voltam a véleményekre és azok alapján úgy gondolom egyenlőre kasza. Nagyon nem tetszik az iránya a sorozatnak. Azt gondoltam ez majd arról szól hogyan bukik meg a szekta. Ennek ellenére ezzel a sorival eddig a szekták létjogosultságát akarják bizonyítani. Ez a vonal nem érdekel egy cseppet sem. A hókusz-pókusz meg már mese kategória. Persze biztosan valaki azt szereti ez csak az én véleményem. Valaha én is mesefüggő voltam, de azóta felnőttem :)

Snoopyzit30 - 2017. 03. 15. 11:42

@Morgan: “ezzel a sorival eddig a szekták létjogosultságát akarják bizonyítani”

Érdekes én egészen eddig teljesen az ellenkezőjét gondoltam. Folyamatosan azt mutatják, hogy ömlik a szar minden honnan, az egész szektát áthatja valami beteges hülyeség, de aztán Eddie-vel együtt a 8. részben én is megvilágosodtam.
Na nem mintha azt gondolnám, hogy ezentúl Eddie hisz a Fényben (ami ugyebár úgy baromság ahogy van), hanem azt, hogy Eddie a gyerekkori sérüléseit meg traumáit vetíti ki ezen az egész elmebajon keresztül. Ő csak egy sima, normális helyet szeretne, ahol szeretetben élhet a feleségével meg a családjával, akikhez ragaszkodik. Kifejezetten úgy gondolom, hogy Eddie már nem hisz a Fényben. Na most ezek után az viszont érdekes lesz, ha visszamegy a szektába és elkezdi hirdetni, hogy a Fény baromság. Nem tudom elképzelni, hogy ez hogy fog zajlani. Mert ugye az oké, hogy a szekta egy csomó jó dolgot is csinál (ilyen humanitárius dolgokat), de valami ideológia mindig kell ahhoz, hogy támogatókat tudjanak szerezni.
Mondjuk ilyen alapon kb. a keresztény hitre is rá lehet fogni, hogy egy kib@sz nagy szekta. Ott is hisznek emberek valamiben, ami kb. ugyanolyan, mint “a Fény” és ott is az emberek adakozzák össze a lóvét, aztán vagy van humanitárius segítség vagy nincs. Az emberek ott is valami “lelki táplálékot” kapnak az egyháztól, mint itt ezek az emberek a Fénytől.
Visszatérve Eddie korábbi képzelődéseire, most már tudom, hogy ez nem misztikus baromság, hanem tényleg a nagy stressz és az események hatására az agyára mentek kicsit a dolgok.
Most ezzel a 8. résszel kicsit visszaadták a bizalmamat, hogy lesznek itt még jó dolgok. Kíváncsi vagyok Cal és Eddie szembenállására, egyáltalán Cal megjavul-e és most majd Sarah fog totál lesüllyedni?

A 8. rész mindent felülmúló döbbenetét azonban Kathleen Turner szolgáltatta Cal anyjaként és Melanie Griffith-t, akinek az arcáról nem tudtam levenni a szemem, mert egyszerűen nem hittem el, hogy ő az. Ez a 2 nő valami iszonyatosan néz ki.

Morgan - 2017. 03. 16. 13:00

Érdekes hogy van aki reméynkedik még. akkor taláűn pár rész múlva visszanézek megnézem hol tart a sorozat. Ezért jó hogy megbeszélhetjük a látottakat. Több féle látásmód, szemszög, meg ilyenek.

Kathleen Turner-t egy-két éve a youtube-on láttam és nehéz róla elképzelni hogy volt olyan amikor bombqa jól nézett ki. Melanie-t nem láttam, de őt is kedveltem régen. Kamaszkoromban feldolgoztam párszor ennek a két nőnek a látványát :)

Az aki a kortársuk és hasonló kaliberű nő volt, de ellentétben velük most is jól néz ki az szerintem Virginia Madsen (Designated Survivor).

Annatar - 2017. 03. 25. 21:59

Az Amazing Grace a House of the Rising Sun dallamára brutális volt…

Snoopyzit30 - 2017. 03. 31. 15:19

2×09

Nézem a részt, már csak 3 perc van vissza. Na gondoltam tök jó, végre felvázolják az új ellentéteket. Alakulnak a dolgok. Erre basszuskulcs az utolsó percben teljes komédiába fordult a dolog azzal, hogy Eddie elkezdett vérezni. Miért csinálják ezt? Miért kell egy tök sima szektás sorozatot elvinni ilyen misztikus irányba? Annyira elrontják ezzel. El kellene döntenie a sorozatnak, hogy most mi is akar lenni. Ha erőltetni akarják ezt a misztikus-stigmatikus irányt, akkor annak megint csak igen gyenge a sorozat. Kár érte…

Morgan - 2017. 04. 03. 12:20

Snoop: Én is emiatt akadtam ki. Le vagyok maradva mert felirattal szeretem nézni és most valami miatt a fordítás áll. A repdeső Hawk már kiverte nálam a biztosítéskot.

Egyébként ha szektás sori kell ajánlani tudom Leah Remini Aftermath nevű sorozatát. Az a különbség hogy az a valóságról szól. Egyébként jó pár elemet a szcientológiáról mintáztak ebben a soriban is. A nagy vezető halála, a felkapaszkodott gátlástalan új fiatal vezető, a “létrafokok”, a családtagok elszeparálása, a nyomozás és lejárató kampány a kiugrott tagok után, a kihallgatókészülék és még egy csomó minden.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 04. 12:28

@Morgan

Én is felirattal nézem, tehát én is 2-3 részes csúszásba vagyok. Egyébként a fordítója más sorozatokat is csinál, azért csúszik, de nem is baj. Jobb ha pihen 1-2 hetet nálam, mert most megint kicsit berágtam.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 07. 16:28

2×10

Ez a rész most egész jó volt. A kapcsolatokat megint baromi jól alakították és a kis festett koporsók (amiben elengedik a bűneiket) is tiszta design-center volt. Az viszont szerintem bátorság volt a nyomozótól, hogy beavatta az egyik szektatagot. Oké, hogy egy olyan embert, akit megzsaroltak, de akkor is volt benne kockázat, hogy hogy fog reagálni.
Már csak 3 rész van az évadból, most már kíváncsi vagyok, hogy mit találtak ki az írók az évad végére.

Snoopyzit30 - 2017. 04. 12. 11:01

2×11

Megint egy nagyon jó rész, ami végig feszült, izgalmas, minden szál érdekel. Erre megint jön egy utalás, hogy tényleg Eddie a Kiválasztott (utalás arra, hogy az imája segített az FBI-os csávó gyerekén). Mindegy, ezt most elnézem a sorozatnak, mert annyira érdekes ahogy minden egyes szereplő kavarja a szart, hogy ezen most komolyan jól szórakozom. Eddie-t viszont baromi jól visszahozták a sorozatba az írók, ezért piros pont (úgy értem nem egy csapongó kívülálló). Úgy érzem lehet ezt még fokozni. Várom az utolsó 2 részt.

LP - 2017. 04. 13. 09:59

nem sikerült túl jól a finálé, pedig az azt megelőző 3 rész kimondottan jó volt, már-már feledtette a gyenge évadkezdést

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz