login |

Taboo: 5 rész után

2017. 02. 10. 21:30 - Írta: human

33 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

A művészieskedő kezdés után, ha nem is beindult a Taboo, de nagyon bekeményített. Az álomszerűséget a kőkemény realizmus fertőzte meg. Na meg a szemét cliffhangerek.

A történet ugye tiszta, egy ember felveszi a harcot a Kelet-indiai Társasággal 1814-ben. Nem kedvencem ez a korszak, amit csak azért hozok szóba megint, mert elég sok hasonló sorozatról koptam le, akármilyen jó is volt a minőség. A Taboo előtt mégis ott maradtam, és már csak 3 rész van hátra az idei évre szóló utazásból.

And then I will tell you which papers to burn.

A legnagyobb vonzóereje a sorozatnak Tom Hardy. Ja nem, bár ő is kell a működéséhez. A lényeg a politikai játszmákon van, ahogy a mindent behálózó hatalmas céggel, ami még a királlyal is packázni mer (ne), de itt csak régensherceggel veszi fel a harcot a főhős. De tényleg, a társaság feje még dicsekszik is azzal, hogy mennyi fontos embert kényszerített térdre az évek során, erre pont egy ilyen kishal akad a torkukon?

Azért Hardy-t sem akarom félresöpörni, mivel ő az a plusz, ami kellően megszínesíti a hatalmi harcot. Egyszerűen minden jelenet jó vele, még az is, amikor morózusan sétál az utcákon az establishing shotokban. Tényleg csak a néző fejében kötik össze a cselekményt a kalapos fejével, de mennyivel jobban működik, mint bármi, amit a friss, országos premierek közül bármelyik mutatott (Training Day, APB, 24: Legacy…).

Mellesleg hiába nem tudom azt mondani, hogy pörög a sorozat, de a pár alapozó rész után bizony elindult a cselekmény. A tetőpontok pedig lenyűgözően hatásosak, legyen szó egy iszonyat véres leszámolásról (hiszen az erőszak nem öncélú a sorozatban), vagy épp egy mocskos cliffhangerről.

De durva lenne, ha a pilotnál adott 9/10-et végig tudná tartani a Taboo. 5 rész után még szinten van, reméljük, a befejezés nem okoz csalódást.

33 hozzászólás Ne habozz!

Ghost - 2017. 02. 10. 22:17

4 részt néztem meg eddig, de számomra nagyon középszerű… Tom Hardy jó és… kb. ennyi. A sztori engem halálosan untat, ezt a korszakot én sem szeretem, sem ezeket a kosztümöket és pont talán pont ezért borzasztóan nem tud érdekelni mi van a karakterekkel. Számomra egyébként is mind egysíkú és unalmas.
Egyedül Hardy karakterében látok potenciált, a titokzatos múltjával lehet még érdekes.

G0thM4n - 2017. 02. 10. 22:39

Szintén 4 rész és nagyon gyenge! A korszak alap nálam de egyszerűen nem tudja vagy akarja eldönteni a sorozat,hogy merre tovább.Tom Hardy és a többi színésszel sincs bajom,hozzák,amit kell..Hardy mondjuk kicsit túlspilázza a szerepét.
Ilyen és ehhez hasonló sorozatokban nem a színészekkel,kosztüm,látvánnyal,hangulattal van gond általában. De itt hova akar tartani a sorozat, tényleg ennyi van az egész koncepcióban,korszakban. Trailer nagyon megfogott,kegyetlen hangulatos volt,átjött. egy ilyen történetet miért itt és így kell.. és sorolhatnám. Mindenütt áradoznak,semmi különleges nincs benne számomra. Áááá az indiános szálat ha legalább bevonják kicsit konkrétabban,felpörgetik/visszavesznek ahol kell. Van 1-2 jó mellékszál/karakter akikkel lehetne mit kezdeni stb. Mindegy,személy szerint kaszáltam,nagyonnagyonnagyon… sajnálom, pedig kibebaxott mód vártam.

LoGi - 2017. 02. 10. 22:44

érdekes, nálam fordított. alig nézek ebben a korszakban játszódó sorozatot, ebbe is csak Tom Hardy neve miatt kezdtem bele kb, de nagyon bejön eddig.

symor - 2017. 02. 10. 22:45

“mindent behálózó, hatalmas céggel” – na ez fájt

A Kelet-Indiai Társaság (pontosabban British East India Company) az nem egy cég, maximum nagyon sarkítva.

Valójában a brit önkény egyik legnagyobb találmánya egy multiplex vagyonos céheknek, részvényeseknek, arisztokratáknak és életművészeknek – ha már sarkítunk, de ennél is több.

Más, királlyal még nemigen tűztek össze a sorozatban, régensherceg az van.

A későbbi IV. György a gyönyörűen taszító figurát hozó Mark Gatiss alakításában a sorozat idővonalához képest 16 évvel később vált királlyá.

Maga a széria amúgy istenkirály, mindenkinek melegen ajánlom aki az ánglius hard boiled történelmi sztorikra bukik :)

mmonitor - 2017. 02. 10. 22:50

Nekem meg pont nagyrészt a kor miatt tetszik. Nem kell magyarázat semmire. Az akkori ismeret alapján bármit el lehetett hinni és bármi lehetséges is volt amit kibaszott izgalmasnak találok. Nem hiszem, hogy ezt el lehet rontani, talán a rövigsége ami hiányérzetet okozhat. 10/10 nincs ezért eddig 9 amit szerintem is tart.

Geza Kovacs - 2017. 02. 10. 23:06

A legjobb hosszú idő óta. A Mr. Robot 1. évada óta nem tetszett ennyire semelyik. Baromira eltalálták.

dinnyemano - 2017. 02. 10. 23:07

Én nagyon várom mindig a vasárnapot, hogy megnézhessem.
Mikor kezdődött gőzöm nem volt ki az a Tom Hardy, azóta ledaráltam a Peaky Blinderst, meg a Revenantot is letoltam.
Olyan fura egy figura.
Pl. az orgánuma az nagyon furcsa, meg nem is jó pasi, de valahogy mégis olyan erős a jelenléte.
Jók az “establishing shot”-ok. :D
Én szívesen néznék több varázslást,
kicsit több dologba beavathatnának minket nézőket,
de kb csak annyit tudunk meg mint a szinésznőcske. :D
Semmit.
De akkor is totál izgalmas.
Magasan veri az átlagot. Szerintem.

lordviktor - 2017. 02. 10. 23:11

Fantasztikus a sorozat, imádom ezt a kort. Féltem tőle, hogy Tom Hardy one-man showja lesz, de Jonathan Pryce simán egyenrangú partnere lett. Tudom, hogy unalmas minden hatalmi-harccal, politikával foglalkozó sorozatot a House Of Cardshoz hasonlítani, de nekem mindig az ugrott be róla. Eddig 10/9.5 de csak azért, hogyha a maradék három rész valahogyan még tovább tud javulni, még lehessen fokozni.

Denton - 2017. 02. 10. 23:12

Nálam max 6.5, story nagyon lassan halad, hardyn kívül nem igazán van kiemelkedő karakter vagy színész, misztikumról se sokat tudni.

Puppa - 2017. 02. 10. 23:29

Èn imádom egész héten ezt sorozatot várom. :) Szerintem zseniális a történet Tom Hardy a színészek a környezet ja és Tom Hardy! :)

kahlan - 2017. 02. 10. 23:43

Engem is egészen beszippantott, kár hogy ilyen rövid az évad. Tom Hardy is nagyon jó, de kedvencem Jessie Buckley, jól hozza az özvegy színésznőt, és ahogy unszimpatikus karakterből átváltott szimpatikusba, na azt nagyon jól összehozta.
Viszont őszintén szólva, Oona Chaplintől a hideg is kiráz. Így női szemmel egy nagyon nem szép nő, már a Trónok harcában sem volt az, ami persze nem baj, de a karaktereiben meg a végzet asszonyát kellene hoznia, de sajnos nekem nagyon nem jön át.

- 2017. 02. 10. 23:52

Szerintem kibaszott jó, nekem főleg a korszak miatt jön be. Kíváncsi leszek a fináléra :D

Lemoni - 2017. 02. 11. 00:22

Először arra gondoltam, a hangulata miatt jó lesz Ripper Street pótléknak, de megáll ez önmagában is, sőt! Tom Hardy akkora pokróc és olyan egysorosai vannak, hogy néha hangosan felnevetek :) Oona Chaplin meg simán befért volna a Penny Dreadfulba ezzel a kísérteties külsővel.

sorozat/gyilkos - 2017. 02. 11. 00:54

A történet abszurd, Hardy karaktere egy képtelen enigma, és éppen csak nem nevetséges a szőrmekuktával a fején, de ilyen erejű sorozatot talán Luther első évada óta nem láttam. Minden pillanata a valóság és a feszültség szagával van átitatva. Meg benzinnel. Hardy a végítélet 97%-os párlata, remélem még legalább két évadon át nem robban. Ő az erő és a düh Jack Nicholsona, egy Jóbarátok epizódból is képes lenne thrillert csinálni, úgy hogy meg sem szólal.

roff - 2017. 02. 11. 07:43

a kor és Tom Hardy viszi a sorozatot, amúgy rohadt unalmas, és semmilyen. 5 rész alatt kis túlzással semmi sem történt.

Sancho Pansa - 2017. 02. 11. 08:11

Ez még mindig zseniális, eddig simán az év sorozata. Azért az mindent elárul, hogy ennyire jó a fogadtatása, mert nem hiszem, hogy olyan korszak lenne, ami sok nézőt szokott volna vonzani.

Snoopyzit30 - 2017. 02. 11. 08:37

Nekem a hangulat, a kosztümök, a fényképezés simán elviszi a sorozatot. Tom Hardy szerintem uralja a sorozatot, de tény, hogy a cselekmény iszonyú lassú és számomra semmiképpen sem a legjobb sorozat. Egy nagyon erős közepes, de másik 10 sorozat is simán elfér mellette.
Olyan 7/10 ha pontoznom kellene, viszont ez az a sorozat, amit el lehetne nézni hónapokig.

Ancsa - 2017. 02. 11. 09:23

Nekem nagyon bejön, Hardy szuper benne, pedig csak a szokásos karakterét hozza – neki ez megy a legjobban, ez van. Kíváncsi vagyok a maradék 3 részre, a lényeg nyilvánvalóan most jön. Számomra eddig 8-8,5/10.

Claire8310 - 2017. 02. 11. 09:31

Nekem is egyre inkább csökken az érdeklődésem, de Hardy miatt most már végig nézem. A korszakot imádom, és ha nem ez lenne a 4. ilyen XIX. században játszódó sorozat amit nézek, még lehet el is vinné, de a másik háromban sokkal jobban kedveltem a karaktereket és a történet is érdekesebb volt. Nekem csalódás, de az első évad végéig maradok. 6-7 körül mozognak a részek nálam. Nem olyan rossz az.

zolkó - 2017. 02. 11. 09:48

Hardy itt is csupa szutyok mint a Mad Maxben.

Zsanna - 2017. 02. 11. 11:17

Nagyon jó. Nagyon-nagyon-nagyon jó. Tom Hardy isteni. Ugyanakkor nekem az 5dik rész gyengébb volt, mint az előtte lévő négy. Az valóban mind 9/10 volt, de az 5dik csak 8/10.

pluhi - 2017. 02. 11. 12:53

Azért Hardy nagyon minimálon tolja a dolgot, néhol autópilótán van szerintem. Tom Hollander röhögve lejátssza a kémikus szerepében, nekem ő a kedvenc karakter.

bvr - 2017. 02. 11. 15:36

Én mostanában kevés új sorozatot vártam ennyire (mondjuk West World, The Night of) és azok is (bár volt sok jó dolog bennük) de azért kicsit csalódást okoztak. Hát a Taboo szerencsére nem! :))
Egyébként nem egészen ilyesmit vártam, tehát én azt gondoltam hogy ez egy kaland-sorozat lesz (és nem csak néhány flashback a múltból) – de egyáltalán nem bánom hogy nem az.
A világépítés, a hangulat csillagos ötös, a színészek (nem csak Hardy, a többiek is) nemkülönben, eddig a sztori sem okozott csalódást, remélem nem is fog és méltó lesz a vége is :)

energy - 2017. 02. 11. 15:58

Nekem az első rész zavaros volt, a másodiknál (ha jól emlékszem) beigazolódott néhány gyanúm, de nem kötött le, a harmadikat már nem is néztem végig. Nem hiányzik. Úgy éreztem, ez egy egyszereplős sorozat, Tom Hardy karakterét túlságosan középpontba helyezték.

Alterego9 - 2017. 02. 11. 18:46

Nekem ez már egy kicsit túl Presztízs TV, de azért most már végignézem.

Tatala - 2017. 02. 11. 18:59

Úgy látom, én leszek szinte az egyedüli ellenvélemény… Első 3 részt tudtam megnézni… a korszak bejön (pl. Penny Dreadfult imádtam), a kosztümös filmekkel sincs semmi bajom, de rettentően unalmas és kiszámítható… egyszerűen nem tetszik, nem tudom rávenni magam a folytatásra, és igazán nem is érdekel sem a főkarakter, sem az örökségének története….

Lanie - 2017. 02. 11. 23:09

Nekem nincs gondom a lassú sztorikkal, de ez már tényleg nekem az a kategória ahol nem látom hova tart. Látok egy nőt, egy tök érdektelen karaktert vergődni minden részben, van egy pár random keménykedés és szó szerint ennyi. Úgy szeretném szeretni.

winnie - 2017. 02. 12. 06:51

“Úgy látom, én leszek szinte az egyedüli ellenvélemény…”

alapból sem hiszem, hogy bárki egyedül lenne a véleményével, de itt az első két komment a következő:

“4 részt néztem meg eddig, de számomra nagyon középszerű”
“Szintén 4 rész és nagyon gyenge! “

phaedrab - 2017. 02. 12. 10:45

Fájdalmasan lassú, csak azért nem kaszáltam el, mert kellemes rajta bealudni. :D

Mersby - 2017. 02. 12. 17:39

Sokat vártam, nagyot koppantam.

Rég csalódtam ekkorát pilotban. Azért később nekifutok mégegyszer, hátha a hangulatommal volt a gond.

noodles - 2017. 02. 13. 15:23

nekem nagyon bejön ez a korszak, ami már nem annyira az maga a sztori, lehetne érdekesebb is. Hardy jó de nem tartozik a kedvenceim közé, eléggé egysíkú, itt is azt hozza amit általában szokott.

sfefe - 2017. 02. 26. 22:05

Nem rossz ez…. vegre mas egy kicsit

rapguruz - 2017. 02. 27. 15:10

TI hogy láttátok az evadzaro epizódot??
Szerintem kicsit sokmindent surítettek bele, nagyon kis pörgős rész volt.. .
Hogy értelmezitek a végét??

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz