login |

Bates Motel: kezdett az 5. évad – írta diapolo

2017. 02. 23. 15:03 - Írta: vendegblogger

37 hozzászólás | kategória: kritika,

Az utolsó fejezete következik a híres/hírhedt Norman Bates történetének, már ami a Bates Motelt illeti.

A negyedik évad végig magas színvonalat hozott, ami nem akármilyen lezárást kapott. Az ártatlannak vélt fiatal fiú a szemünk előtt nőtt fel, de mindvégig érezhettük, hogy valami nincs rendben vele. Az illedelmes, mosolygós arc mögött egy igazi pszichopata lakozott, aki az évadok során egyre „tökéletesebben” teljesedett ki.

Már a trailer is azt sugallta, hogy nem vagyunk messze attól a ponttól, ahonnan a Psychónak köszönhetően már mindenki ismeri Norman történetét. De, hogy mit vonhatunk le az évadkezdésből, arról a tovább után spoilerekkel folytatom.

A Bates Motel nem üres, ugyanaz az élet tölti meg az elhagyatott szállót, mint korábban. Vagy csak rémeket látunk? Nem, mi nézők ugyanazt látjuk, mint Norman.

Az előző évad végén megölt Norma ugyanúgy ott sürög-forog Norman közelében. Az biztos, hogy mindezt nem lehet feldolgozni. Továbbra is a tagadás süt le Norman minden cselekedetéből, ahogy folyamatosan minden olyan szituációhoz odaképzeli anyját, amely korábban már lejátszódott, vagy lejátszódhatott volna.

Ez eddig talán a kisebb baj. Azzal, hogy a régi életét próbálja áthelyezni a jelenlegibe, ennek megfelelően végezni a napi teendőit, egy darabig még minden bizonnyal fenntarthatja azt a látszatot, hogy nem ütött be a krach. Márpedig a katasztrófa már a küszöbön van.

Talán a legérdekesebb elem volt, ahogy Madeleine bekerült a történetbe. Egyik hallucinációból esett a másikba, a valóságban pedig összetalálkozik valakivel, akiben, mintha az anyját látná. Ami persze nem is csoda, hiszen először jómagam is azt hittem, hogy Norma az, a szőke haja alapján. Szegény akaratlanul is hozzá fog biztosan járulni Norman válságának mélyítéséhez.

Romero egyelőre börtönben van és feszültségét a bokszzsákon vezeti le, de sanyarú napjai hamarosan véget érhetnek majd, hiszen nincs értelme a karaktert a börtönben hagyni, a fináléra őt is visszaküldik majd a terepre. Dylan is csak pillanatokat kap, de azért Caleb átvezénylésével ott is lehetnek még érdekes dolgok.

A Bates Motel egy különösen érdekes darab abból a szempontból, hogy tudjuk mi lesz Norman-nel. De az, hogy miként indul el a csúszka az átlagos irányából a pszichopata irányába, az mindig egy érdekes folyamat. Valahol kár, hogy véget ér Norman (elő)története, mert ez az a sorozat volt, ami elé mindig örömmel ültem le.

37 hozzászólás Ne habozz!

Silver-sama - 2017. 02. 23. 16:05

A heti idézetet tudom idézni: “it’s a goddamn tragedy” :S Szegény Norma… szegény Norman… :S

Zsákos - 2017. 02. 23. 17:57

nem is hittem volna hogy ennyire fogom várni az új – utolsó – évadot. a sorozatot real time követtem, aztán ideiglenesen elkaszáltam, tetszett de zavart hogy igazából egyik szereplőt se tudtam komolyabban megszeretni. persze dylan az elején is laza, szimpatikus volt de nem kötődtem hozzá annyira hogy miatta nézzem. késbb aztán elkezdtem darálni amikről lemaradtam, most meg a napokban extázisban vártam ezt a részt.

és nem is csalódtam benne. érdekes mód most kapjuk kb a legérdekesebb norma-norman közjátékokat, így, hogy norma már halott. a fényképezés, a hangulat a szokásos – felső kategóriás – szinten, a rész elejétől a végéig lekötött, örülök hogy norman újra ölt – mint a rész végén megtudtuk – ez felpörgeti majd az eseményeket, amire várom vissza dylant is, itt az ideje hogy ő is igazán felfogja normant annak, ami.

amúgy tudtuk hogy dylanék babát várnak vagy ezt cska úgy bedobták?

összességében egy percig nem unatkoztam, és a lezárással elindítottak egy új izgalmas szálat szóval abszolút elégedett vagyok a résszel, 10/9

Diapolo - 2017. 02. 23. 19:35

Ha jol emlekszem, volt egy masfel eves ugras az elozo evad vege ota.

Zsákos - 2017. 02. 23. 23:11

Lehet, sőt az logikus is lenne, viszont akkor Norma teste irreálisan jó állapotban van :D

karit - 2017. 02. 24. 00:48

Zsákos, mégiscsak egy állatkitömőről van szó…

Stanlee - 2017. 02. 24. 08:21

Mar nagyon vartuk, hogy nezhessuk. Jo lett volna, ha az elejen egy kicsit osszeszedik, hogy mi is tortent az elozo evadban, mert igy egy nagy adag info rankomlott, amit nem igazan tudtam feldolgozni.

SPOILER!
Amikor lemegy Norman a pincebe, na az a jelenet utott egy kicsit – aki latta, ugyis tudja mire gondolok :-)

hahó - 2017. 02. 24. 10:38

rég volt már az előző évad, de nekem úgy rémlik hogy emma anyjának holtteste is a mélyhűtőben volt. azzal mi lett, hova került? és azt meglátta norma?

ez már nem rémlik sajna

nzoli17 - 2017. 02. 24. 14:29

huuuuuu de örülök ennek a sorozatnak..nagyon beteg….a végén a csónakázás is ..4 éve a pilot is ilyen közös “romantikus” anya-fia csónákázással ért véget :DDDD

Patrik - 2017. 02. 25. 20:04

Utálom mikor mindenkire ráaggasztják a pszichopata jelzőt. Normannek semmi köze a pszichopátiához, sokkal inkább disszociatív személyiségzavar. Mindenesetre várom a többi részt, izgalmas lesz.

Dante22 - 2017. 02. 26. 08:43

Vera Farmiga alakítása minden részben az elejétől fogva lenyűgöz. Csodálatos színész.

GeoCucc - 2017. 02. 26. 22:43

Valóban. Én nem láttam még olyan zseniális színészi alakítást egy egész sorozatra vetítve, mint amit Vera Farmiga itt a legelső résztől fogva leművel. Ebben a szezonban meg ugyebár némileg más karaktert is kell játszania az eddigihez képest, mert máshogy vitázik, más dolgokat csinál, mint amikor még élt.

Nekem csak az az egy bajom van a sorozattal, hogy miközben a Norma-Norman kapcsolat remekül működik, a mellékszálak és néhány mellékkarakter sohasem tudott igazán lekötni – és persze mindig volt valami plusz töltelék/keretsztori, amivel azért jelentős idő elment. Mondjuk szereplő engem talán még soha nem irritált annyira, mint itt Caleb. Mindig azt vártam, hogy mikor megy már el, de már beletörődtem, hogy úgyis mindig visszajön :) Már vagy ötször eljátszották, hogy na most már tényleg elmegy innen, mert konkrétan a sorozat egyetlen szereplője se szereti őt, de aztán megint megjelenik, hogy 8 részen át ott tévelyegjen és ne csináljon semmit! Szörnyű. :) A készítők szerint ez jó ötlet? Komolyan, Norman megölhetné már őt is.

Stanlee - 2017. 02. 27. 11:18

@GeoCucc Caleb karakteret en se ertettem soha, hogy miert jon mindig vissza, vagy hogy miben viszi elobbre az egesz tortenetet. Az meg kifejezetten nem tetszik, hogy a tortenet fo temajahoz kepest is mellekszalat jelento Dilan fele reszbe Caleb megint belejon, habar lehet, hogy Caleb most mar egy lesz a sok aldozat kozul.

39 lépcsőfok - 2017. 02. 27. 21:43

Érdekes, hogy ilyen lassan bontakozik ki. Még Dylanék semmit sem tudnak. Kíváncsi vagyok ki milyen szerepet kap majd a végjátékra.

_Peter - 2017. 02. 28. 20:36

Farmiga és Freddy továbbra is szuperek. Lesz dolga bőven Normannek: betévedő vendégek, anyu hasonmás eladónő, Romero, Caleb és igazából Dylan és Emma is veszélyben vannak ha egyszer a babával felkerekednek meglátogatni Normát.

“nekem úgy rémlik hogy emma anyjának holtteste is a mélyhűtőben volt”

Ott volt, aztán már nem. Kereste a gödörben is, de ott se volt. Nem tudni hol van. Azt hiszem. Nekem sincsenek pontos emlékeim erről.

GeoCucc - 2017. 02. 28. 22:08

Na tessék, jó eséllyel máris megvalósul a Calebbel kapcsolatos fentebbi vágyam :) Bár most nem idegesített annyira a karakter, talán azért mert végre a főszálhoz kapcsolódott. Viszont mindig, amikor vissza akarok nézni korábbi részeket, vagy akár megfordul a fejemben hogy újra le kellene darálni az egészet, egyszerűen unalmasnak találom a sorozatot, méghozzá éppen ezek a mellékszálak és -karakterek miatt. Emiatt nem kerülhet a Bates Motel az örök kedvenceim közé, dacára a zseniális színészi játéknak. Emellett a (fekete) humora is kiváló, a halott Normához sikerült néhány remek beszólást írni.

nzoli17 - 2017. 03. 03. 15:34

Mennyire jóóó volt ez a 2.rész is …és a végén az utolsó mondat ,amit odanyög chicknek ,”mostmár tudod hgoy nem haltam meg ” AZTABÜDÖSKURVAEGET

nzoli17 - 2017. 03. 03. 15:40

mennyire jó volt a 2.rész is …és jó lesz ez a rengeteg mellékszál is .. a kinézett nőszemély meg a hűtlen férje..chick..és a végén az a utolsó mondat ” mostmár tudod ,hogy nem haltam meg ” jézusszíve mennyire beteg…viszont az írók előtt hatalmas feladat lesz..ott van dylan meg emma..és ha megtudják hogy mi történt nyílván ők is bekapcsolódnak a norman elleni hadjáratba..és hát emma norman legjobb barátja volt sokáig..de nyílván mivel megfogják tudni az igazat elég butaság lenne életben hagyni őket..ott van romero is ,de ha ezek mind meghalnak akkor már csak feltűnne tényleg mindenkinek hogy mióta Norman van a városba elég sok eltűnt személy van XD meg hát a volt dokija is hirtelen eltűnt. Ott is elég hamar elengedték ,és se a rendőrség semmi nem ment oda megkérdezni a volt orvosát hogy az anyja halála miatt nem kéne e beszélgetni vele.. Azt a szálat elég összecsapottnak éreztem. A doki teljesen rájött mi a baj Normannal és annyiba is lett hagyva. Szóval itt olyan befejezést is eltudok képzelni ,hogy a végén ,mint a filmbe SPOILER ………..elkapják és becsukják a gyógyóba

hahó - 2017. 03. 05. 16:17

a második részről is legyen kritika :(

Emeron - 2017. 03. 10. 17:56

Hát valóban sokkal szélesebb volt a repertoárja Normának amíg élt,így ezzel a Norman féle kivetítéssel kevésbé izgalmas…Érdekes,hogy Calebbel énis úgy voltam,mint az előttem szólók,hogy nem volt túl szimpatikus a megformálója,időnként alig vártam hogy lelépjen…szóval nemigazán illik a családi összidillbe.Viszont amikor a kis tüdőbajos előjött a felszínes szöveggel aminek a lényege az volt,hogy a problémásabb szülői hátteret (és ezzel persze a valóságot is) zárjuk ki a gyerek életéből a “napsütötte” jövője érdekében,komolyan megsajnáltam..Ezzel meg pont abba a látszatéletbe kényszeríti ahol Norma is elcseszte…és mennyivel színesebb és mélyebb egyéniségek születnek a “mocsokban”..ennél már csak az lenne az érdekesebb,ha felnőve a gyerekre hirtelen borítanák rá a xart.. :D
A másik számomra szimpatikus dolog Calebtől mikor Chick-ket rákente a padlóra még az előző évadban,úgyhogy asszem nála jobb apát senki sem kívánhatna,kár hogy ő játsza…Valszeg rosszul végzi..ahogy a kis Norma hasonmás férje is,jópofa lesz..

nzoli17 - 2017. 03. 11. 22:07

Hát nekem így ez a 3.rész nem igen tetszik. Ha a végén Norman Normaként ölte volna meg akkor úgy tetszett volna,de így hogy Chick elüti pont mikor megjön az sms ez elég hiteltelen. A másik ,hogy Romerot az írók minek szöktették meg. Már mikor megszökött gondoltam ,hogy mivel van még 7 rész valami tuti lesz vele ,mert rögtön nem fog pisztollyal oda jutni a motelhez. Erre egy random autólopásnál meglövik. Ennél jobb lett volna még 5 részig a börtönben tartani,és majd a véégén megszöktetni. Ez így semmi másra nem lesz jó ,mint időhúzásnak meg arra ,hogy a jelentéktelen Romero felépüléssel elmegy mindig a heti részben pár perc. És kezd bejönni az is amit az előző évadban gondoltam. Túl korán halt meg Norma. Ez így ha nem találnak ki valamit nem lesz túl izgalmas ,hogy Norman váltogaatja a szerepeket Caleb is hamar meghalt úgy nézki. Szőke csajjal való kapcsolata biztos izgi lesz még. Arra kíváncsi leszek. Meg dylanékra ha megtudják bár nem tudom így hogyan fogják a tudtukra hozni. Talán Romero,de nem hiszem.

És nekem most esik le ,hogy a szőke csajnak a férje Sam Loomis volt a eredeti Psycho filmben a csajnak a szeretője ,akit a híres zuhanyzós jelenetben leszúrtak. Itt őt ugye Rihanna lesz az. De jó kis tisztelgés a régi filmnek,hogy itt is csináltak hasonló néven róla egy karaktert ,és itt is valakinek a szeretője :D

GeoCucc - 2017. 03. 13. 20:31

Az még hagyján, hogy azért üti el, mert pont akkor jön meg az üzenet, de hogy a fenébe tudott Norman abban a pillanatban SMS-t írni, amikor épp egy olyan aprósággal volt elfoglalva, mint hogy a saját anyjának képzelve magát éppen Calebre lövöldözzön?! :)

nzoli17 - 2017. 03. 14. 09:40

Hát azt még elvileg jóval azelőtt küldte el neki mielőtt lement(ek) volna a pincébe az anyjával( húú de beteg ez a sorozat:DD)..még mondja is Norma Normannak ,hogy tejet elfelejtette mondani neki ,de küldött neki üzenetet..szóval gondolom valami térerős dolog miatt ment el olyan későn az sms neki :D elég olcsó ,hanyag irói megoldás ja..Norman nem tudta megölni a bátyját, Norma meg csak anyjaként tud gyilkolni..hmm mi legyen..üsse el egy random kocsi :D

GeoCucc - 2017. 03. 14. 11:10

Jaj, igen, tényleg mondja. Először még felirat nélkül néztem, és elsiklottam afelett, ahogy ott Norma elhadarta. Mindenesetre igen, így is elég béna megoldás, még nálunk is kb. a 2000-es évek elején volt olyan utoljára, hogy fél órával később érkezett meg az sms a célszemélynek :)

Elég sok az ilyen esetlegesség, “pont ott volt pont akkor” jellegű bonyodalom, és egy kicsit azért ront is a sorozat értékén, ha túl sokszor van ilyenre szükség, hogy előrelépjen a sztori. Persze nyilván nem könnyű egy író élete. Vannak olyan sorozatok, ahol szinte nincsenek is ilyen “mesterkélt” történetszálak, de mondjuk még a méltán dicsőített Breaking Badben is akadt pár, de azokat valahogy el tudták adni úgy, hogy legyenek bosszantóak.

nzoli17 - 2017. 03. 14. 17:09

Igen ez miatt nem lépte át a lécet soha a sorozat. Pedig sokkal több volt benne. A hangulat, a két főszereplő színész vitte nekem az évadokat előre mindig ,de azt a hatalmas katarzist amit vártam az első évad után azt sajnos soha nem hozta meg. 1-2 részt kivéve (s409). Egyszer ledarálom egybe a 50 részt ,kíváncsi leszek úgy mit fog adni.

_Peter - 2017. 03. 14. 21:26

Madeleine már a saját ruháiban is kiköpött Norma, hát most megkapta az eredetieket is. :) Szegény úgy jár mint Bradley. Norman leveszi a lábukról a jó nőket, aztán elteszi őket láb alól. Chick milyen klassz viking temetést intézett Calebnek. Én Romero betoppanásánál jobban várom Emmáék felbukkannak vajon? Na az veszélyes lenne.

_Peter - 2017. 03. 14. 21:48

“Egyszer ledarálom egybe a 50 részt”

Ezen gondolkoztam már én is, Norma és Norman jelenetekért megérné, de a maradék szálak lehet túl vontatottak lennének másodszor. (drogbiznisz, Caleb)
Apróságokra vadászni jó lenne, sok kis utalás van amit nem mindig venni észre. Most is ahogy Norman dadogott a sheriffnek, ugyanaz mint a filmben. Vagy mennyit dolgozik Norman, ki van készítve két tányér reggeli az asztalra csak Norma megint nem ette meg az övét. :D

nzoli17 - 2017. 03. 16. 11:31

Én nekem a 2.évados történetszál nem volt még vontatott. Főleg a “főgonoszt” alakító színész miatt. Őt sok jó sorozatban,és filmben szerepelt már. Szóval azt a sztorit nálam megmentette végig. Dylan karaktere se zavart soha,mert jó kis okot adott néha egy Norma-Norman kiboruláshoz. Viszont a 3.évad teljesen homály nálam. Így 1-2 fontosabb dolog megvan ,hogy Norman végén mit csinált kivel, de alapjáraton az egész évadra nem emlészek,pedig úgy rémlik nem volt az olyan rossz(asszem első 2-3 rész volt nagyon gyenge).4.évad meg izgi volt ,de ott sok dolog értelmetlen volt megint. Abban a Norman és doki féle vonalból nyomhattak volna sokkal többet, és elég összecsapottan zárták le. Pedig a doki rájött mi baja van Normannak ,és simán kiengedte, utána se néz mi van vele.Pedig egy orvos ilyen után csak rájött ,hogy annyira instabil ,hogy simán közveszélyes lehet. Az nekem nagy csalódás ,hogy azt a sztorit nem bontották ki jobban,és azóta is mintha nem is lett volna.(csak arra volt jó ,hogy Norman féltékeny legyen Romerora ,amit tudunk hova vezetett)

v0m1t - 2017. 03. 21. 19:54

Carlton Cuse mint színész DANKMEMES

Néma Harcsa - 2017. 03. 22. 22:04

Te jó ég, mekkorát alakított Hihghmore az ötödik részben…

GeoCucc - 2017. 03. 23. 01:20

Nagyon érdekes, hogy ebben az ötödik részben eljutottunk a Psycho történéseiig, szóval az évad második fele ennek az ismert sztorinak az ismertetésével, átdolgozásával és talán a következményeivel fog foglalkozni részben. Pár ponton már korábban is eltértek a film cselekményétől illetve alapfelállásától, szóval kíváncsi vagyok, hogy hogyan színezik majd ezt, és persze hogy mivel lesz “vége” az egésznek.

_Peter - 2017. 03. 23. 10:44

Na előkerült az orvos, nem felejtették el. Dylan és Emma már sejtik az anyjaik balsorsát, jó értük aggódni. Norman görbe estéje :)
Madeline újabb hasonlóság, ordítani is tud úgy mint Norma. Marion is megérkezett: kár egy ilyen fontos filmre kacsintó szálat Rihannára bíztak. Freddy mikor az orvossal vagy a sheriffel beszélt, a zavart hümmögésében több színészi játék van.

Diapolo - 2017. 03. 23. 11:14

Nagyon komoly volt ez a rész. Norman színészi játéka ott volt, Emmáékat pedig nem bánom, hogy jegelték egy kicsit, így máris érdekesebb a helyzetük, hogy felnyílt a szemük
Kicsit OFF: Madeline egy tök édes lánynak tűnt egész addig, amíg nem üvöltötte el magát. Akkor megijesztett és most már mindig csak az fog eszembe jutni róla, hogy milyen mérges is tud lenni..:D

prangar - 2017. 03. 23. 17:34

Carlton Cuse sztem azért producernek és forgatókönyvírónak sokkal jobb, mint színésznek. :)

Zsakos - 2017. 03. 24. 23:24

kár ezért az ötödik részért, bár az utolsó pár perc szokás szerint annyira erős lett hogy ugyanúgy várom a következő részt is mint az eddigieket.

ettől függetlenül ez volt az évad eddigi leggyengébbje szerintem, rihanna nyilván drága volt ezért sokat akarják szerepeltetni, de a jelenetei nagyon uncsik voltak, remélem norman gyorsan kinyírja :D az emma dylan szál botrányosan uncsi – én sokakkal ellentétben a füves mellékszálat is szerettem – de amióta gyerekük van kibaszottul untatnak, végre az a szál is fel lett pörgetve. kíváncsi vagyok norman mikor fogja felfogni hogy megölte az anyját, ehhez ebben a részben járt ehhez a legközelebb – zseniálisan alakította – de szerintem a következő rész elején már megint oda fogja képzelni normát.

amúgy szerintem zseniális ez az évad, kár is hogy vége lesz, persze legalább időben abbahagyják de én úgy érzem még egy évadot – ugye csak 10 rész – is tudnának ezen a szinten tartani.

nzoli17 - 2017. 03. 25. 11:50

A 3. meg 4. évadot csak egyszer láttam ,és most nem igazán emlékszem már a részletekre ,de Norman full tagadásban van? Elvileg valamennyire tudja magáról,hogy beteg , nem ? Meg oké ,hogy anyját oda képzeli ,meg ha gyilkol meg olyat tesz amire nem emlékszik,akkor azt a anyja szerepében teszi,de tavalyi évadban ott volt a temetéyen,azt is mutatták ,hogy kiássa az anyját a temetőben,meg hát valamikor ki is kellett tömnie őt, azt meg ugye nem Normaként csinjálta,szóval emlékeznie kellene rá. Azért ez engem most kicsit zavar, hogy teljesen azt hiszi ,hogy él az anyja és csak lelépett.

LaCRossE - 2017. 03. 28. 21:10

Kérdés: vajon a részben lévő lépéssel eltérnek teljesen a film cselekményeitől, vagy valahogy Marion visszakeveredik a motelbe? Van egy olyan érzésem, hogy itt most megcsavarták a dolgokat, és Sam Loomis kapta az ominózus, kultikus haláljelenetet.

39 lépcsőfok - 2017. 03. 28. 22:56

Szerintem ennyi volt Marion szereplése. Szép gesztus volt, hogy nem ismételték a filmet, hanem az “ártatlan” Mariont Sammel helyettesítették.

Viszont Norman személyiségeinek dinamikáját már egy kicsit soknak tartom.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz