login |

Broadchurch: kezdett a 3. évad

2017. 02. 28. 21:27 - Írta: winnie

8 hozzászólás | kategória: Anglia lecsap, kritika,

Do you believe me?

Na, megint meglesz a heti nevetés adagunk Angliából… Vagyis annak éppen az ellenkezője, hiszen visszatért a Broadchurch és ezúttal hozta azt a bizonyos hangulatot. Sőt, mondhatom, hogy visszatért az első szezonos énjéhez, ugyanis miután a 2. évad kezdetekben aggasztóan eltért a korábbiaktól (ld. ügyvédes és múltas szál), ugyan végig hatásos és átgondolt maradt, de közel sem lett annyira érdekfeszítő. Most erre megvan a lehetőség.

Még akkor is, ha ez a premier iszonyatosan kevés kibeszélnivalót adott. Chris Chibnall nagyon meg akarta alapozni a dolgokat, ezért az első fél óra kábé 2 mondatban elmesélhető lenne: (elmondása szerint) megerőszakoltak egy nőt, Ellie és Hardy pedig előzetes vizsgálat (ami alapvetően szívszorító volt) és némi akadozó beszélgetést követően hazakíséri őt.

A maradék 20 perc már mozgalmasabbra sikerült, legalábbis abban a tekintetben, hogy nem csak három karakter volt a képernyőn, hanem fokozatosan kiderült, hogy a visszatérő városkalakók mivel foglalatoskodnak. Ahogy nézem, az ügybe komolyabban csak egyiküket fogják bevonni, de talán az események a többiek életére is valamiféle kihatással lesznek. Legalábbis remélem, hogy komolyabb funkciójuk is lesz.

Annak ellenére, hogy egy szexuális bűnözéssel kapcsolatos kisvárosi történet mindenképp kevésbé elcsépeltebb, mint egy random gyilkosság, nem vagyok biztos abban, hogy sok újat lehet elmondani ezzel kapcsolatban, főleg, hogy az 1. évad is ide tartozó szállal operált. Bár ki tudja, talán a környezet ezen módosít, hiszen másképpen reagál erre egy kisebb település, mint egy metropolisz.

How long have they been calling me ‘shitface’

Ettől persze még kíváncsi vagyok, hogy mit sütöttek ki, bár az új szereplők eddig nem sok vizet zavartak (az áldozattal is meg kell még “barátkoznom”). Szerencsére azért Olivia Colman és David Tennant minden közös pillanata arany, az elég lehúzós témába mosolygást csempésznek, de azért nem lenne fair csak az ő dialógjaik (meg a zseniális zene) alapján értékelni egy krimit.

Szóval túlzsúfoltsággal nem lehet vádolni a 3×01-et, és már most adja magát pár kérdés a két napról meg az érdekesebb infókról, no meg némelyik mellékszereplőről, akik közül van, aki még meg sem szólalt, s mégis szöget ütött az ember fejébe.

A túlzottan aprólékos bemutatás, bármennyire is lekötött, meggátolta, hogy túl magasra értékeljem ezt a közepesnél azért jobb kezdést, de biztos vagyok abban, hogy a folytatás a nyomozás megkezdésével és a mellékszereplők komolyabb bevonásával csak érdekesebb lehet. Azt pedig nagyon remélem, hogy a szezon nem csak egy szimpla “Ki tette?”-kérdés köré fog felépülni.

8 hozzászólás Ne habozz!

Lemoni - 2017. 02. 28. 21:46

Jaj, már megint találtak egy csodaszép tett elkövetési helyszínt :o Nagyon reméltem, hogy eltérnek a második évados kínlódástól, nekem tetszik eddig, ami elindult, bár az egy kicsit szájbarágós lett, hogy most hirtelen mindenki a szex körül forog (az ügy, a 15 éves gyerek agya, Mark aggodalma a családja miatt).

emese - 2017. 03. 01. 02:13

Szerintem remek volt, igazán profi módon közelítettek a témához, ahogyan ki kellene néznie egy ilyen eljárásnak. Ez nálam hatalmas pluszpont.
Az új szereplők érdekelnek, viszont Miller fia az évek múltával egyre málébb (bocsánat, de bicskanyitogató feje van a gyereknek).
Ebben a sorozatban a helyszín önálló szereplő, gyönyörű az a kert.
Coleman az ugye Coleman midnenben, viszont Tennant-nek szerintem ez a legjobb karaktere azok közül, amit eddig láttam tőle, és ezt nézve egy pillanatra nem asszociálok a Doctor Who-ra.

emese - 2017. 03. 01. 02:29

Még egy: most jöttem rá, hogy míg az első évadot legalább 3X néztem meg, és nagyjából a pilot minden képkockáját fel tudom idézni, a szezon 2-t olyan szinten igyekeztem törölni a fejemből, hogy rá sem jöttem volna, hogy a szőke kiscsaj Hardy lánya, és fogalmam sincs, hogy tudjuk-e, hogy ő miért az apjával él… vagy ezt még azután mondják el.
Ennek fényében még jobban értékelem a 3. évad eddigi nyugodt hangvételét a 2. évadban produkált over the top idegfeszítő felesleges és fárasztó cliffhangerei után.

csicserke - 2017. 03. 01. 09:00

Egyetértek azzal, hogy a 3. évad visszatért az 1. koncepciójához, és emiatt nagyon-nagyon tetszett az első rész. Két dolog miatt zseniális a Broadchurch. Az egyik az, hogy adott egy bűntény és normális emberként nehéz elképzelni, hogyan jut el valaki odáig, hogy mindez megtörténjen (most az első évad eseményeire gondolok). És az évad végére megérted, átérzed, hogy igen, valahogy így működhetnek ezek a dolgok, ilyen módon válik a normális abnormálissá. Nem szájbarágósan, hanem érzékletesen elmagyarázza és közel hozza neked a dolog pszichológiáját. A másik meg az a hihetetlen érzékenység, amivel a sorozat ezeket a témákat kezeli. Hasonlót csak a Shetland-ban láttam eddig. Nagyon finoman közelíti meg az eseményeket és a szereplők reakcióit/egymáshoz való viszonyát és ettől üt igazán nagyot. Plusz ugye a zene, meg a képi világ. Nagyon jó lesz ezeket mind újra átélni.

emese - 2017. 03. 14. 02:08

Woow, a 3. rész elég erős lett. Különösen a záró képsor, és a jelenet, ahol az autószerelő neje (nevek nem az erősségem) felelősségre vonja a férjét. Igaz, az írók önmaguktól kopizták: nagyon emlékezetett arra, amikor Jodie Whittaker karaktere gyanusította a férjét Danny meggyilkolásával.

wondorog - 2017. 03. 14. 23:31

Nem rémlik már, hogy az első évad is ilyen volt-e, de kezd kicsit Agatha Christie-s stílusba elmenni, hogy többen különböző rossz dolgokat csináltak ugyanazaon időben, és emiatt hazudoznak össze-vissza.

LaCRossE - 2017. 03. 15. 00:13

A 3. rész bitang erős lett szerintem. Nekem tetszik, hogy ilyen sok gyanús alak van, de amúgy is imádom Agatha Christie-t.
Számomra a rész legerősebb jelenete az volt, amikor a taxisofőr nejével beszélgetett Ellie és Hardy. Valahogy megütött engem az egész, nagyon elszomorított.

Candy - 2017. 03. 18. 17:54

Imádom Miller karaktererét,annyira hitelesen játszik az őt megformáló színésznő. Persze,az összes szereplő remek színész.Semmi flanc,semmi tökéletesség,emberi mindegyik.Ezért is szeretem az angol és skandináv krimiket,mert nem csupa bűbáj topmodell alakok vannak benne,hanem átlagos,mindennapi emberek.
A filmre visszatérve,van valami furcsa a taxisofőrben de nyilván nem ő lesz a tettes..A fiókjában található ereklyék biztos azoktól a nőktől vannak,akikkel nem lehetett kapcsolata,(vagy lehet van köztük akikkel volt,mivel több éve csalja a feleségét.) A mostohafia is ki tudja még mit fog csinálni..az is furi. Várom a következő részt,bár kedvem lenne darálni,azt viszont nem bírom ki,hogy összegyűljön hozzá a többi 5 rész.:)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz