login |

Once Upon a Time: visszatért a 6. évad – írta Qedrák

2017. 03. 08. 16:22 - Írta: vendegblogger

27 hozzászólás | kategória: kritika,

Szokatlan módon pezsdültek fel a hírek az OUAT háza táján a szezonközti szünetben. Ezek leginkább a sorozat folytatásáról, valamiféle rebootjáról vagy éppen a lezárásáról szóltak, de a készítők megerősítették, hogy teljesítik a rajongók által sokszor felvetett kívánságot, és kapunk egy musical epizódot. Lehet, hogy csak én nem rajongok eléggé a műfajért, de erről nekem határozottan az jutott az eszembe, hogy ez az ötlet jól mutatott volna az előző évtizedben, de mostanság már kevésbé számít nóvumnak.

A visszatérő részt illetően is kissé az volt a benyomásom, hogy túlzottan felkapaszkodtak egy retró vonalra, abban az értelemben, hogy a saját hőseikre és a korábbi évadokban megteremtett helyzetekre reflektáltak. A tovább mögött folytatom spoilerekkel.

Nem volt nehéz dolguk, hiszen ott hagytuk abba az elmúlt félévben, hogy Emma és Regina az alternatív világban maradt, és onnan kellett valahogy hazakecmeregniük. Ezért láthattuk a visszahozott Robin Hoodot, aki egyáltalán nem az a becsületkódex alapján élő figura, mint akit a sorozat korábbi évadában megöltek, és a sörhasú, kissé megőszült és borostás Hook kapitányt is.

Ezek az elemek a meglévő nézők arcára szinte biztos mosolyt csaltak, és Pinokkió egy rész erejéig történő visszahozása is ugyanezt a vonalat erősítette. Az összhatás egyáltalán nem volt riasztó, cserébe viszont nem kínált semmi rendkívülit.

A kívánságvilágot tulajdonképpen a fentebbi, humorosnak szánt, vagy éppen a valódi világhoz képest történt inverz karakterfejlődéssel pipálták ki, és sejthető volt, hogy nem időznek ott hosszú ideig. Azonban már a legelső rész végén sor került a „döntő” összecsapásra Gideon és Emma között, az utóbbi győzelmével.

Ez azért is volt kissé hirtelen, mert az előző fél évad konkrétan ennek az egy jelenetsornak, és Emma várható halálának a felépítésével telt el. Nem ez az első eset, hogy zárójelbe tesznek egy jelentős darabot az elmúlt részekből, és az a sanda gyanúm, hogy a nézettség folyamatos erodálásához ezek a döntések inkább csak hozzájárultak.

Ugye az előző szezon szerkezete elméletileg úgy nézett ki, hogy az átívelő szál mellett kapunk egyéni eseteket, ahogy az első évadban, ám ez inkább abban merült ki, hogy egy tartós adok-kapok alakult ki a Sötét Királynő és hőseink között. Most azonban már a legelső epizódban is erős színekkel festették fel elénk az újabb főgonoszt, Gideont.

Azok az információk, amelyeket vele kapcsolatban megtudtunk, határozottan ígéretesnek tűnnek. Egy potens és jól felépített ellenfél mindig remekül sült el a korábbi évadokban. Gideon nem olyan nagyhatalmú, mint a korábbi főgonoszok, ellenben olyan motiváció vezérli, amellyel könnyű azonosulni, nevezetesen hogy elnyerje a Megmentő erejét az őt csecsemő korában elraboló, és gonosszá felnevelni megpróbáló Fekete Tündér ellen.

Ez azért tűnhet érdekesnek, mert többeknek komoly dilemmát okoz az, hogy miként reagáljanak erre a helyzetre. A Belle-Rumpi páros például ebben a részben határozza el, hogy valamiképpen eltántorítja közös gyermeküket ettől a sorstól, félretéve nagyjából kétszer félévadnyi kölcsönös utálkozást. Feltételezhetjük, hogy Emma nem szívesen válik meg az életétől, de ezek után neki és a többieknek is megoldást kell keresniük a helyzetre.

Nem tudom, hogy van-e a sorozatok világában olyan karakter, akit érzelmileg több írói abúzus ért, mint Regina. Egyszer elutasítja az igaz szerelmét, aztán megtalálja. Egyszer boldogok, aztán teleportálják neki az egyik alternatív valóságból Robin feleségét. Aztán a feleségről kiderül, hogy nem ő az, de amúgy meg terhes. Aztán Robint megölik, látványos temetési jeleneteket kapunk róla, most pedig jön vissza, és láthatóan kezdődik elölről az egész.

Ez egyszerűen sok, és nem vagyok biztos benne, hogy nem hagytam ki valamit a felsorolásból.

A másik, amiből sok van, az a karakter, bár a fél évad első részében ez nem tűnt fel annyira.

Hófehérke például egy homlokpuszi erejéig szerepelt, Zelena viszont még ennyit sem, igaz a hiányuk nem is volt annyira feltűnő. A most szereplő hősök mellett pedig ugye jött Gideon, meg nyilván lesz a Fekete Tündér, vélhetően Aladdin meg Jázmin is még Storybrooke-ban csatangolnak valahol. Képtelenség ennyi állandó és visszatérő szereplőt úgy a képernyőn tartani, hogy mindegyikük jelenlétének legyen indokolható értelme.

A látottakat összegezve azt elmondhatjuk, hogy a rész elsősorban a régi nézőket célozta meg, újakat nem igen fognak megszólítani. Kérdés, hogy ez elég lesz-e a folytatáshoz, mert eljöhet az az idő, amikor az OUAT sávjában megkockáztatnak egy újoncot. Az írók szerint bárhogyan is alakul a sorozat sorsa, le tudják maradéktalanul zárni a történetet. Hogy tényleg így lesz-e, arra a mostani fél évad bizonyára ad egyfajta választ.

27 hozzászólás Ne habozz!

LaCRossE - 2017. 03. 08. 21:40

Őszintén szólva, nekem a mostani félévadnyitó nagyon bejött, szerintem nagyon ígéretes volt.

Most pedig olvassuk el, mit írsz róla, kedves Qedrák. :)

LaCRossE - 2017. 03. 08. 21:44

És Pinokkió nekem annyira tetszett ebben a részben, hogy bánt a hiánya a sorozatban.

Lantaar - 2017. 03. 08. 21:58

Eléggé átlagos fő történetszálas rész volt. Nem volt rossz, de nem is volt kiemelkedő. Engem személy szerint idegesített Gideon. Leginkább azért, mert egy részbe akarták besűríteni az egész motivációját és inkább jött le egy komplexusos, nyafogó, dacos kisgyereknek, mintsem egy komolyan vehető “gonosznak”. A korábbi gonoszok valahogy jobb felvezetéseket kaptak, lassabban lettek kibontakoztatva a motivációik, a történetü. Nyilván Gideonról is kapunk majd egy adag flashbacket ahogy a Black Fairy neveli/kínozza, de valahogy mégis úgy érzem, hogy túl sok mindent lőttek el vele ebben az egy részben.
Egyébként meg csak én gondolom, hogy sokkal várósabb lenne a musical epizód, ha valhogy beolvasztották volna magukba a Galavant világát, miután kaszálták azt? Vagy csak én látom magam előtt ahogy Regina, Emma meg Hook értetlenül nézik ahogy egyszercsak minden indoklás nélkül elkezdenek énekelni előttük, komplett háttérzenével meg tánckoreogréfiával?

Qedrák - 2017. 03. 08. 22:55

LaCRossE: Ejnye, olvasás előtt kommentelsz? :)

androsama - 2017. 03. 09. 12:01

Az epizód nem volt jobb, mint az eddigi fél évad, bár rosszabb sem. Átlagos volt. Gideon okai Emma megölésére röhejesek. Komolyan, nem vetette volna mondjuk fel a “fogjunk össze, hogy együtt legyőzzük a Sötét tündért”, ahelyett, hogy megpróbálja megölni Emmát? Neeeeeeeeeeeeem, ilyen eszébe sem jutna, hát persze, hogy nem. Túl egyszerű lenne. Meg akkor nem lenne izgalom.

Pinokkió jó volt, csak kevés, Robin érdekesebb, mint eddig. Reginát sajnálom, Rumple-Belle meg végre kezdenek kibékülni. Az öreg Hook humorforrás volt, Killian Jones viszont már évadok óta rém unalmas. Charming meg kibújt a biodíszletből.

Musical epizódot meg kb. annyira várom, mint egy púpot a hátamra. Szerintem ez a fajta dolog még jól mutatott a ’90-es években, ma viszont inkább kínosan beleerőszakolt valaminek tartom. De ne legyen igazam!

syxa - 2017. 03. 09. 12:02

Lantaar: Tök jól hangzik a Galavant világának beolvasztása. :)
Aladdin maximum a lámpásban csatangol, mint dzsinn, Jázmin pedig Agrabah-ba ment, ha jól emlékszem.

Roxi - 2017. 03. 09. 12:55

Robin visszahozásának nagyon örülök,remélem nem szúrnak ki Reginával,hogy ez a Robin pl. másba szeret bele.
Hófehért nyugodtan ki is írhatnák annyira nem hiányzik,nélküle Charming is jobb.Pinokkió azt hittem visszatért végleg,kár,hogy csak egy részre.
Belle-Rumple közötti fordulatnak is örülök,kellenek ők együtt :) Maga a rész egyébként annyira nem jött be.

Zora - 2017. 03. 11. 22:02

6×11

Hát, ez jó volt.
Alternatív Hook pláne! :-DDD

LaCRossE - 2017. 03. 13. 16:04

6×12

Nos… ez egy szórakoztató fordulat volt.

Qedrák - 2017. 03. 13. 20:29

Hook papának lesz még egy magyarázkodós köre, azt hiszem. :)

Roxi - 2017. 03. 14. 21:21

Hook ölte meg Emma nagyapját meg is érdemli,hogy bekerüljön a családba.
Robin meg ki a fene lehet valójában?

swford - 2017. 03. 15. 16:42

Killian nem David apját ölte meg (igen valójában őt), hanem egy senkit aki szemtanúja volt egy rablásnak.

caveman - 2017. 03. 16. 02:19

Hát ez így egy kalap s…r volt, apuka így is úgy is halott volt, az ő sorsának szemszögéből számítva szinte mindegy ki szúrta le végül. Csak azért belerakni, hogy Hooknak lelkiismeretfurdalása legyen elég gyatra megoldás az íróktól.

Bookworm - 2017. 03. 18. 21:55

6×11-12: Átlagos részek voltak. Egyetértek az előttem szólóval, hogy Gideon nevetséges gonosz, ráadásul a színész is ripacs. Snow és Zelena teljesen feleslegesek, az előbbi Regina tanácsadójává avanzsálódott, míg az utóbbi még azt a pár mondatot is ripacskodva adta elő. A titkolózás (Hook) ismét századszorra bedobott klisé, ami csak felesleges veszekedést/bonyodalmat fog okozni, ha kiderül.
Aminek örültem, hogy August visszatért, remélem még marad pár rész erejéig. Az új Robin is tetszik, mivel a régi szerintem túlságosan jófiú volt. Az is jó volt, hogy Rumple és Belle végre elásták a csatabárdot és összefognak. A 12. rész végén a cliffhanger szerintem felesleges volt, mert úgyis mindig a jók győznek, ezért én már egyáltalán nem izgulok a csavaroknál és a cliffhangereknél.
Nem tudom mi ez a musical mánia, a Flashnél és az OUAT-nál is lesz ilyen rész, de azt nem tudom, hogy minek, mert az újraélesztett Gilmore Girlsnél az volt a leggyengébb rész. Plusz egyik színészből se nézem ki, hogy olyan jól tudnak énekelni.

Qedrák - 2017. 03. 19. 08:34

@Bookworm:

Pedig elvileg néhányuknak van musicales múltja/kötődése, szóval már csak a többieket kell megtanítani énekelni. :)

Berann Morak - 2017. 03. 19. 16:19

@Bookworm: Nem tudom fog-e énekelni de, Sean Maguire-nek (Robin) albuma is jelent meg a kilencvenes évek közepén. Amit képes voltam megvenni. :)

Nagyon tetszett mikor David és Hook kotyvasztották a varázslöttyöt.

Roxi - 2017. 03. 19. 17:22

Elvileg lesz valami reboot és csak négyen maradnak(Emma,Hook,Regina,Rumple) Így eltűnne végre Hófehér és hercege meg pár felesleges szereplő.Nem lenne baj.

Zora - 2017. 03. 20. 08:48

6×11-12

Még az jutott eszembe, hogy mikor Rumple bezárta Reginát és Robint a börtönbe, akkor még rajta volt Reginán a karperec, de mikor kijöttek, már nem. Hogyan került le a kezéről?

És emiatt az a gondolatom, hogy Robin valahogy Rumple segítségével jutott át a portálon, valamilyen mágiával, pont azért, hogy ellopjon valamit Reginától.

Szegény Regina, hogy a csóknál nem érzett semmit, az elég nagy szívás…

Ez, hogy Hook szúrta le David apját, egy tök felesleges momentum volt. Ha Hook nem jön, akkor is meghalt volna.

LaCRossE - 2017. 03. 20. 23:15

Szépen lekaraktergyilkolták Bae-t ebben a részben.

Bookworm - 2017. 03. 21. 13:56

@Quedrák: Nem tudtam, hogy tudnak néhányan énekelni, majd meglátjuk, hogy milyen lesz.

@Roxi: Én is kíváncsi vagyok a rebootra, és örülnék, ha ők négyen maradnának, még csatlakozhatna hozzájuk August. A 6. évadnál csak jobb lehet egy reboot, de én azt se bánnám, ha lezárnák a sorozatot.

SPOILER
6×13: Elég unalmas volt ez a rész. Bae abszolút nem volt karakterhű a korábbi jelleméhez képest. A lánykérés nem tetszett, nem tudom miért nem mondhatta el Hook a titkát és utána eldönthette volna Emma, hogy hozzá megy-e. Az viszont érdekes volt, hogy EvilQueen és Robin összeálltak. Most Zelena legalább jó volt, és az is tetszett, hogy Rumple nem hagyja, hogy Gideon gonosszá váljon. A következő rész remélem izgalmasabb lesz, már csak azért is, mert Regina és EvilQueen összecsapnak, bár szerintem Regina lesz a győztes.

Qedrák - 2017. 03. 21. 18:22

Csatlakozom, Bae részéről ez elmondhatatlanul karakteridegen volt.

Roxi - 2017. 03. 21. 19:08

Ez sokkal jobb rész volt,mint a múltkori. Bár nekem Rumple a kedvencem,így nem csoda.Jó volt,hogy picit közelebb került Gideonhoz és ezzel Belle-hez is.

anneshirley83 - 2017. 03. 21. 20:59

Én ezt a részt konkrétan untam.
Egyébként Colinnak is volt együttese, Jennifer Morison és Robert Carlyle is énekelt már.

swford - 2017. 03. 22. 06:20

Bealfire/Neal elcseszte Rumple, Emma és Henry életét. Gratula.

wondorog - 2017. 03. 27. 15:02

Hook lebukása elég béna lett, az EQ-t is gyorsan elintézték, bár elég klisés is lett. Viszont a Nautilus, hogy tudja elhagyni SB-ot, a védővarázs a vízben nem hat?

swford - 2017. 03. 28. 06:16

Ezért a hülyeségért érdemes volt visszahozni Robint.

Qedrák - 2017. 03. 28. 18:06

Nos, lehet, hogy csak én nem értek hozzá, de Jennifer Morrison mintha kissé túlripacskodta volna a szakítós jelenetét Hook-kal.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz