login |

Lethal Weapon: vége az 1. évadnak

2017. 03. 28. 21:41 - Írta: Desmond Wallace

16 hozzászólás | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Minden szkepticizmusom ellenére néhány rész után egyértelművé vált számomra, hogy nagyon fogom szeretni a Lethal Weapon-t, és ezzel nem voltam egyedül, nagyon jó kommenteket kapott a sorozat. Az őszi epizódokat kifejezetten élveztem, majd vártam a januári visszatérést, amikor egy picit megijesztettek az írók, mivel pár rész erejéig nem hozták azt a szintet, amit az évad első felében megszoktam.

Szerencsére csak átmenetinek bizonyult a minőségcsökkenés, mert az 1×13-tól ismét erősödött a Halálos fegyver, és egymás után jöttek a 7-8/10-es részek. Az 1×17 pedig kifejezetten ügyesen vezette fel a finálét, amely arra a főszálra koncentrált, ami Riggs révén végig meghatározta az egyes részek hangulatát, de köszönhetően az íróknak, sosem volt tolakodóan hangsúlyos.

A 18 rész alatt hol a viccesebb, hol a komolyabb arcát mutatta a Lethal Weapon, és mindkettő remekül állt ennek az újoncnak. A két főszereplő nagyon jól működik együtt, a sorozat fő ereje egyértelműen bennük rejlik, a heti ügyeket sose vitték túlzásba, egyszerűen csak asszisztáltak kettejük karakterépítésének.

A mellékszereplők többsége is csak néha tudott kibújni Riggs és Murtaugh árnyékából, ami kifejezetten jó döntés volt az alkotók részéről. Sem a munkatársak, sem a család nem kapott több játékidőt annál, amire feltétlenül szükség volt, és ha a történet nem kívánta meg, akkor nyugodt szívvel pihentették is őket a Forever-t is készítő Matt Miller által irányított írók.

A partvonalon lévő figurák közül leginkább Trish és Maureen Cahill karaktere tudott kitörni az egysíkúságból, illetve Karen Palmer bemutatkozása sikerült lehengerlőre, aki aztán – Riggs legnagyobb örömére – még többször is felbukkant a fináléhoz közeledve.

A folytatásban már rátérek a finálé eseményeire, ami már spoileres terület lesz.

Miranda halálán nagyon nehezen tudta túltenni magát Riggs, de most megtudta, hogy ki a felesége gyilkosa, így rögvest búcsút intett a rövid ideig tartó boldogságnak. A cselekmény alakulását nem volt nehéz kitalálni, ahogy az 1×09 vége óta is sejthető volt, hogy végül ki is okozta azt a balesetet, amit a pilot elején láttunk.

Örülök, hogy Riggs szenvedését nem zavarták le néhány rész alatt, mivel Clayne Crawford kiválóan játszotta el a szuicid nyomozót, akit csak nagyon nehezen tud kordában tartani a nyugalomra vágyó társa. Egyértelmű volt tehát, hogy Martin Riggs nem hagyja futni a gyilkost, de a kartell feje még nem került a zsákba, erre még várnunk kell a folytatásig.

Nem mondhatnám, hogy valami zseniálisan falkaparós cliffhangerrel sokkolta volna a nézőket a Lethal Weapon, de szépen megágyazott a 2. szezonnak, amelyben majd gyorsan lezavarják ezt a bosszút, hogy aztán a két nyomozó folytassa a Los Angeles-i munkáját. Meglepődnék, ha még sokáig húznák ezt a szálat. A finálé hozta ugyan a kötelezőt, de nem ez volt az évad legjobb része.

Leo Getz is felbukkant az 1×15-ben, és ez a bemutatkozás egyáltalán nem volt rossz, és bízom benne, hogy látjuk még őt a 2. évadban. Leginkább azonban Karen Palmer visszatérésért szorítok, aki a pár rész alatt nem csak Riggst, hanem engem is levett a lábamról. Kifejezetten örülnék, ha ő lenne a tévés Lorna.

Mindent összevetve, egy rendkívül szórakoztató első évadot produkált a Lethal Weapon. Mint írtam, a sorozat fő ereje a két főszereplőben rejlik, akik között remek összhang alakult ki az epizódok során. Matt Miller remek arányérzékkel terelgette az évadot, a széria pedig úgy is működik, hogy a filmek miatt igen nagy hátránnyal indult nálam.

Erős 7/10 jár erre az évadra, csak az a baj, hogy még nagyon sokat kell várni a folytatásra. De a lényeg, hogy lesz folytatás.

16 hozzászólás Ne habozz!

Tyberius06 - 2017. 03. 28. 22:15

Pontosan! Nagyon fasza kis összefoglaló. Én mondjuk a visszatérés után nem éreztem visszaesést, de addigra már annyira elfogulttá váltam, hogy ittam minden pillanatát a részeknek.
Nekem a záró epizód volt csak kicsit gyengébb, és nem is számítottam erősebb cliffhangerre, szóval abszolút elégedett voltam végső soron a látottakkal. És a POI óta az első nem kábeles sorozat, ami bekerült az újra megnézendők táborába…

noodles - 2017. 03. 28. 22:31

az eleje nem tetszett, nagyon ment a vicceskedés de aztán ráéreztek az arányokra és örülök, hogy megmaradt a dráma vonal is. féltem, hogy a film után gyenge lesz de a 2 főszereplőt nagyon eltalálták. marha jó volt az évad

winnie - 2017. 03. 28. 22:38

nekem abból, amit láttam az rémlik, hogy már az elején nagyon érzelmes volt, és riggs elég keményen busongott.

mondjuk pont a finálét meg akartam nézni, de ha az nem a legjobb lehet, akkor lehet, hogy behúzom mellé az 1×17-et is, vagy leo getz-et.

a lényeg, hogy kevés kaszált sorozatomra mondom, hogy örülök, hogy elég sokan ennyire pozitívan vélekednek róla, remélem idővel még többen szeretik meg.

VanillaSky - 2017. 03. 28. 22:48

Nekem nagyon felemás.

Riggs szórakoztat, mondjuk az első néhány részben az a túltolt öngyilkos hajlam kicsit bosszantott, Crawford már a Rectifyban is bizonyította, hogy ért a színészethez, itt a könnyebb popcornban is elboldogul.

A fekete leve (semmi utalás semmire) Murtaugh oldalán van, a családja rendkívül erőltetett, főleg a 2 gyerek olyan, mintha rajzolták volna őket és színészként is baromi nagy 0-ák.

Ettől függetlenül maradok.

6/10

wellwellwell - 2017. 03. 28. 23:41

En leo getzen kivul (aki viszont nagy csalodas) kb mindennel elegedett voltam, ami nyomozos sorozatnal nem semmi. Olyan szinten untatnak hogy nem is nezek egyet sem. Ebbol is latszik hogy a LW nem szimpla nyomozos sorozat. :)
Az ev kellemes meglepetese. Nem ragom a kormom h jaj mikor folytatodik mar, de ahogy visszater, rogton ott leszek.

galocza - 2017. 03. 28. 23:55

az eleje csöppet szenvelgős (kaszaközel), de aztán határozottan rákaptam.
riggs némileg irritál, de történelmet írtunk azzal, hogy kedveltem vmelyik wayans fívért vmiben.

Desmond Wallace - 2017. 03. 29. 09:44

winnie: Leginkább az 1×15-öt tudom ajánlani.

Wolfeone - 2017. 03. 29. 09:48

A pilotnak ősszel úgy ültem neki, hogy csak azért nézem meg, hogy ne úgy szidjak valamit, hogy nem láttam. Nem örültem neki, hogy az egyik kedvenc akciófilme(i)mhez (kiindulval a többi akciófilm sorozatos feldolgozásából). Aztán nagyot koppantam, és 2-3 rész után odáig jutottam, h kábé minden héten ezt vártam a legjobban. Baromi szórakoztató, jók az arányok. A fenti írás remekül összefoglalja.

Running - 2017. 03. 29. 10:04

Hasonlóan az előző hozzászólóhoz, én is azt vártam, hogy ez egy szar lesz és minek kellett. Ennek ellenére a 3. résztől a kedvencem lett és ezt vártam a legjobban. Remélem a további évadok is hasonlóan szórakoztatóak lesznek.

vérnarancs - 2017. 03. 29. 10:05

Hát én is szkeptikusan álltam neki.. a filmek fényében. Számomra Murtaugh karaktere volt furcsa, mert ugye a filmben ‘öregebb’ volt. El kell tudni vonatkoztatni a filmektől és máris jobb az egész. Megvan az egyensúly a dráma, akció, humor közt. Igen, ezt vártam hetiben a legjobban. Nagyon magába szippantott. A negatívumot a végére ki is lökték remélhetőleg, nevére sem emlékszem, az a tetovált, börtönt járt, rendőrséget segítő figura nagyon lehúzta a sorit.

Marcipánmacska - 2017. 03. 29. 13:50

Csalóka ám ez a kor-dolog, mert Damon Wayans 56 éves, csak valahogy sokkal fiatalabbnak néz ki.

wellwellwell - 2017. 03. 29. 16:34

vérnarancs: richard cabral. az american crime-ban zseniális volt, én nagyon kedvelem, de ő egy drámai karakter, nem ez a műfaja. itt tényleg idegenül mozgott.

vérnarancs - 2017. 03. 30. 08:14

Igen, tudom, hogy Damon is öreg, csak fiatalabbnak néz ki a filmbéli karakterhez képest, de ettől és Richardtól akkor, eltekintve, iszonyat jó buddy cop sorozat.

-T - 2017. 03. 30. 16:11

A napokban daráltam le az utolsó 5 részt és összességében meg voltam elégedve a sorozattal.
Igazából az első rész után félretettem, majd magyar szinkronnal folytattam, aztán nem bírtam kivárni, hogy folytassák az rtl-en, így behoztam a lemaradást.
Darálva még erősebb volt az összhatás.
Leo Getz karaktere elsőre furcsa volt, a filmes Joe Pesci-hez képest, de különösebb bajom nem volt vele.

Az évadzáró rész…hát, nem is tudom, kicsit kapkodósra sikeredett, és nekem már-már erőszakos volt, valamint elég sötét hangulatú, de ezt leszámítva érdekel a folytatás.

Riggins - 2017. 04. 04. 11:18

Én is szerettem az évadot

Roxi - 2017. 04. 06. 20:31

A filmek nagy rajongójaként utáltam az ötletet,hogy sorozatot csinálnak belőle.Ennek ellenére nekem is nagy kedvencem lett. A két szereplő közül jobban tetszik Murtaugh karaktere.A filmben Riggs nem szenvedett ennyit és ennyire nem is volt elhanyagolt,ez zavar.Nekem bejött Getz is,remélem visszatér még.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz