login |

13 Reasons Why: vége az 1. évadnak

2017. 04. 07. 21:40 - Írta: superpityu

82 hozzászólás | kategória: kritika,

Get a snack. Settle in. Because I’m about to tell you the story of my life. More specifically, why my life ended. And if you’re listening to this tape, you’re one of the reasons why.

Az az igazság, hogy egyre kevesebb jó tinisorozatba lehet botlani az utóbbi időben. Persze készülgetnek, de aránylag kevés olyan van, ami meghatározó lehetne, olyan, amire évek múltán azt mondhatjuk, hogy nem felejtjük el, nem emészti fel a rengeteg újdonság. Most pedig a 13 Reasons Why kapcsán azt érzem, hogy sikerült valami fontosat letenni az asztalra.

Ezt a sorozatot emészteni kell. (Itt a pilotírásunk róla.)

De tényleg. Érzem, hogy kellene idő a látottak ülepedésére, mégis pár nap alatt letoltam a 13 részt. Komolyan mondom, hogy az ilyen sorozatok miatt találták fel a Netflix-modellt. Egyszerűen annyira etette magát minden rész, hogy nem volt megállás. És az az igazság, hogy talán az Orange is the New Black 4. szezonja óta nem gyakorolt rám semmi ekkora hatást.

A történet Hannah Baker öngyilkossága után pár héttel indul, a magával végző lány halála előtt kazettákra rögzíti monológját, amiben felvázol 13 okot, amik miatt ezt az utat választotta. Vagyis inkább akik miatt ezt az utat választotta.

Ez a megoldás, hogy minden történet másik személyt emel ki Hannah mellett nagyon sokszor eszembe juttatta a Skins-t. Igaz nem teljesen ugyanolyan a sorozat felépítése, hiszen végig Hannah és Clay (aki kapja a kazettás pakkot) van a középpontban, de minden epizódra jut melléjük még egy karakter, akit kicsit jobban megismerhetünk.

Főleg a sorozat elején nagyon furcsa maga a hangulat (ott van egy jellegzetes fanyar humor, ami azért megpróbálja végigkísérni az egész évadot), hiszen még maguk a felvételek sem sugároznak olyan hangulatot, ami miatt azt hinnénk, hogy Hannah öngyilkos akar lenni. Természetesen minden részre jut egy kisebb törés, mégis furcsa, hogy a felvételek hangvétele némiképpen humoros és élcelődik a történteken.

A karakterek kibontakozása mellett a 13 Reasons történetvezetése is remek. Hiszen tudjuk, hogy mi felé vezetnek majd az események. Itt jön képbe a pillangó effektus, amit maga a főszereplő is megemlít a felvételeken. Nem mindegyik sztori kapcsolódik konkrétan össze, de mégis sok alapszik azon, hogy mi történt a pilotban. Nagyon szépen bontakozik ki ez az egész, és ahogy halad a történet még a kisebb dolgok is sokkal fájdalmasabbnak tűnnek, nem beszélve arról, hogy a 9. résszel nagyon elkezd durvulni a sorozat.

Meglepve mondhatom, hogy a gárdában nincs igazán gyenge színész, bár azért Christian Navarro nem volt egy főnyeremény. Pedig a tinisorozatok jó részében ez szokott probléma a lenni. Katherine Langford például szinte kezdő színészként a csillagokat lejátssza az égről, annyira jól átadja Hannah örömét és szenvedését. Dylan Minette szintén jó választásnak bizonyult, bár neki majdnem beletört pár jelenetbe a bicskája. Viszont az idősebb korosztály maximum a kötelezőt hozta.

Azt még mindenképpen kiemelném, hogy mennyire jó ötlet volt Clay képzelgéseinek többszöri használata. Főleg a sorozat elejét dobták fel ezek. Ráadásul a múlt és jelen eseményeit olyan egyszerűen különböztették meg, hogy az előbbi egy sokkal élénkebb színvilágot kapott, míg a jelen sokkal komorabbnak lett lefestve. De menjünk a tovább mögé, kicsit spoileresebben folytatom.

Külön tetszett, hogy az okok karakterizálása nem volt elnagyolva. Nem voltak egyszerű gonosznak ábrázolva, akik átgázoltak Hannah-n, sőt néhányan valószínűleg nem is sejtették, hogy mit is tettek a lánnyal. Továbbmegyek, lényegében ezzel a felvételes megoldással maga Hannah sem jobb náluk. 

Szóval hatalmas plusz, hogy a fiatalok nem maradnak meg klisének, szépen alakul a jellemük végig, sőt meg is lehetett közülük néhányat kedvelni. Oké, Clay szerintem telitalálat, ezzel a kissé szerencsétlen hozzáállásával. Nagyon jól építették nála a történtek feldolgozását, és azt ahogy próbálja elérni, hogy mindenki visszakapja amit tett.

Ennek fényében többen is elkezdik beismerni, hogy szerepet játszottak a lány halálában. Itt kezdett el igazán szintet lépni a sorozat. Mem ragadt meg senki egy kétdimenziós figurának. Zach például a suli legjobb kosarasa, akinek ugyanúgy nyomja a vállát Hannah halála, mert miután a lány kikosarazta, elkezdett gonoszkodni vele. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Hannah tévedett vele kapcsolatban. Egészen más réteget kapott a karakter, amikor megmutatta a lány neki írt levelét.

Kicsit olyan, mintha senki sem lenne jobba másiknál. Ezt szépen be is mutatják: nincs olyan karakter, aki ne tett volna valami igazán aljasat a valamelyik másikkal. Persze legtöbbször Hannah-n csattant az ostor, de a jelenben Clay sem lett szent. Elég csak Tyler és Courtney megtörésére gondolni.

Az az igazság, hogy első 8 részben történtek alapján még simán visszafordíthatónak tűnt a folyamat, de a 9. résszel lényegesen megváltozott a sorozat hangvétele. Komolyabb témákat vettek elő, de kellett hozzá az azt megelőző építkezés, hiszen pont ennek volt köszönhető, hogy a lány nem jött össze Clay-jel.

Valamint nem volt teljesen időrendben a történetmesélés, ez pedig dramaturgiailag remekül sült el. Na innen spoileresebb leszek. 

Bryce az első pillanattól rohadéknak volt ábrázolva, aki mindig vigyázott arra, hogy semmiképpen se kerülhessen a neve kapcsolatba akármilyen rossz dologgal. Viszont az, hogy Justin-t szinte pórázon tartotta, aki így nem tudott semmit sem tenni Jessica-ért, az nagyon erős volt hirtelen. Szóval bejött a képbe a nemi erőszak, az egész pikantériáját az adta, hogy Jessica annyira részeg volt közben, hogy nem emlékezett rá. Viszont Hannah pont el volt rejtőzve a szobában, így az egészet látta, de nem tudott semmit tenni egykori barátnőjéért. Innen indult meg a lejtőn a lány élete.

A 4-5 rész után elkezdett feltűnni, hogy Clay flasbackekben látott barátja, Jeff sehol sincs a jelenben. Persze behozhattak volna egy költözéses kétmondatos elintézést a karakterre, de ennél sokkal jobb ötletnek bizonyult, ahogy elkezdték megszellőztetni: Hannah előtt meghalt egy másik tanuló is. A kérdés csak az volt, hogy miként is húzzák meg a srác halálát.

Sheri a történet kábé legrendesebb karaktere lehetett volna, viszont elég egy pillanat, egy rossz döntés ahhoz, hogy felkerüljön Hannah listájára. Pedig a lánynak elég lett volna megejteni egy telefont, hogy kiütött egy stop táblát, és ha ezt megteszi, akkor talán Jeff sem halt volna meg közúti balesetben.

But you walked out the door like I told you to. Why did you have to leave? It was the worst thing ever. And then it got worse.

Clay végig központi figura volt, de sokáig nem igazán lehetett érteni, hogy mit is keres a felvételeken. Elég egyértelműen látszott, hogy nagyon kedvelik egymást Hannah-val. Maga a lány is kimondja: neki azért kell ott lennie, hogy megértse ezt az egészet, mert ő nem olyan, mint többiek. Az egyetlen ok, ami miatt nem jöttek össze az csak lányon múlott, nem vele volt a gond. 

Az előbbit bemutató epizód jól helyezkedett el a sorban, hiszen ezt ragadták ki a történet folyamából, és csak Jessica megerőszakolása és Jeff halála után ismertük meg azt, hogy Hannah hogyan került abba a szobába. Lényegében a lány kiborulása indította be ezt az egész lavinát, amivel Clay nem tudott mit kezdeni. De komolyan, ki kezelte volna ezt a helyzetet másként?

Clay… Helmet… your name does not belong on this list. But you need to be here if I’m going to tell my story. If I’m going to explain why I did what I did. Because you aren’t every other guy. You’re different. You’re good and kind and decent. And I didn’t deserve to be with someone like you.

Még ez sem biztos, hogy öngyilkos gondolatokat ébresztett volna lányban. Egyedül maradt, az tény, de csak a száját kellett volna kinyitnia és elmondani, hogy mit látott. Bár a sorozat záróepizódjából kiderült, hogy a segítségkérés sem mindig ér célba. 

Az utolsó csepp a pohárban Bryce volt, aki ezúttal Hannah-t vette célba. Kissé abszurd módon valósult meg ez a történet, hiszen egy baromi rossz nap végén keveredik el a lány Bryce egyik bulijába. Miután itt már eléggé sok dolog nyomasztja Hannah-t, Bryce kihasználja az alkalmat és megerőszakolja a lányt. Itt törik meg teljesen, ekkor dönti el, hogy nincs értelme az életének.

Igaz a 13. részben tesz még egy próbát és segítséget kér Mr. Portertől, de az a lehető legrosszabb tanácsokkal látja el. Például amikor azt mondja neki, hogy ha nem akar feljelentést tenni, akkor túl kell lépnie a nemi erőszakon, na az tényleg hatalmas WTF.

Valahol még szomorúbbá teszi a történteket, hogy az utolsó napon két helyről mintha felcsillanna valami remény Hannah számára. Egyfelől Clay elkezd nyitni ismét felé, másrészt az egyik epizódból megismert könyvtáros is tárt karokkal várná vissza lányt, hogy az megtalálja a céljait és folytassa az írást, amihez ért. De egyik sem tűnik annyira erősnek, hogy visszarántsák a mélyből. 

Hannah sorsa ugyan elkerülhetetlen volt, de azt nem sejthettük, hogy a többiekkel milyen utat akarnak majd bejárni. A másik kiemelt szálon Baker-ék és az iskola pere állt. Ez tökéletesen megmutatta, hogy mennyire elcseszett az amerikai iskolarendszer. Szinte minden ifjúsági sorozatban pokolként élik meg a kölykök ezt a 4 évet, tehát tényleg elhiszem, hogy valami nagyon nagy baj van ott.

Baromi nehéz annak a látszatát fenntartani, hogy egy középiskolában nincsenek szívatások, nem kezdenek ki bizonyos diákokat, vagy éppen néhány pletyka nem teszi tönkre több diák mindennapjait. Pedig az igazgató azon az állásponton van, hogy az iskolában semmiféle bántalom nem érte Hannah-t. Miközben a mosdók falai nem erről árulkodnak, ahogyan a lány cuccai között megtalált lista sem, amin a “legjobb segg” címet kapta a társaitól.

A szezon le van zárva ugyan, de meglepetésre rengeteg szál maradt a levegőben. Ugye Baker-ék ügye nincs még lezárva, de közben Zach és Sheri is bevallotta, hogy mit tett és mi járulhatott hozzá Hannah halálához, miközben Tyler a kazetták létezését hozta nyilvánosságra. Clay átverte Bryce-t és felvételt készített arról, amint a srác beismeri, hogy megerőszakolta Hannah-t. Miközben a felvételek is új kezekbe kerültek. Igen Baker-ék is kaptak egy saját példányt Tony-tól, amin rajta van a Bryce féle vallomás is.

Jessica megtudta mi is történt a buli éjszakáján és ő is kiállt a halott barátnője mellett. Justin pedig ki lett dobva a saját otthonából. De talán a legnagyobb meglepetés Alex öngyilkossági kísérlete volt, ha egyáltalán ő lőtt. Mivel volt nem egy-két arra utaló jel, hogy talán Tyler állhat az egész mögött.

Összességében egy nagyon jó sorozat a 13 Reasons Why. Simán ott van az év meglepetései között és ezzel ki is érdemli a 9/10-et. Érdekesség, hogy a fenti dolgok miatt simán benne van, hogy folytassák a sorozatot, de mégis furcsa lenne, hiszen ezt a koncepciót nem tudják még egyszer így eladni. Szerencsére a karakterek vannak annyira érdekesek, hogy engem simán megnyernének egy 2. évadra.

82 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2017. 04. 07. 22:17

Junkie-karrierem egyik legjobb sorozata. Sokszor leírtam már: lassan egy hete, hogy megnéztem, és még mindig kísért, egyszerűen nem ereszt. Fantasztikus élmény volt, és tényleg jó, hogy a Netflixen kötött ki, mert ezt darálva volt jó nézni. Nekem ez bizony egy 10-es, nem is tudom, adtam-e már sorozatra ilyet.

Stiles - 2017. 04. 07. 22:37

@Deny minden szavával egyetértek. Pedig amikor olvastam az alapkoncepciót, annyira nem fogott meg. Utána megnéztem a pilotot…és nem bírtam abbahagyni. Ha épp nem néztem, ezen kattogott az agyam. Még most is ezen kattog az agyam, pedig hétfőn befejeztem az évadot. Nagyon régen volt rám sorozat ennyire komoly és mélyremenő hatással. Eszméletlen élmény volt. Nagyon okosan építettek fel mindent, a karaktereket is kidolgozták.A végén csak ültem és bámultam a képernyőt, hogy ennyi? én akarok még! az érzés amikor csak úgy beletekernél a karakterek jövőjébe….hátborzongató volt.
10/10, ha lehetne, még többet adnék.

Fragmented - 2017. 04. 07. 23:06

Másik poszt alá is leírtam, itt is megemlítem, hogy szerintem is zseniális a sorozat, napokig kellett emésztenem és nagyon semmi nem is tudott lekötni azokban a napokban. Nem tudtam mást nézni, olvasni, semmi, mert egyszerűen meg kellett emésztenem az egészet. :D
Ritka az ilyen sorozat manapság és mivel tudjuk, hogy semmiképp sem lesz happy ending méginkább nyomottá teszi az egészet. Valahol mélyen belül szerintem mindenki sejtette, hogy ez lesz a vége, a végső ok de mégis sokként ért.
A karakterek tényleg emberi vonásokkal rendelkeztek és még ha fel is használták a szokásos kliséket, mégsem hatott annyira klisésen az egész.
Az egyetlen problémám a záró epizóddal volt, rengeteg kérdés maradt és rengeteg új is felmerült, szerintem bőven elférne egy 2. évad, mert valamiért ez a lezárás elrontotta az egészet.

LaCRossE - 2017. 04. 07. 23:19

Ez a sorozat néhol egy olyan ütés volt a gyomornak, amivel nem tud az ember mit kezdeni, és nem tudja, mikor fog csillapodni az érzés.

Egy fél órája sincs, hogy befejeztem a 13 Reasons Why-t, így természetesen a hatása alatt vagyok. Először is, egyetértve a többiekkel: igen, ez valóban egy 10/10-es élmény volt nálam is. Az év meglepetése. Vagy pozitív csalódása – hiszen emlékszem, nem olvastam pozitív dolgokat a sorozatról.
(azt pedig el is felejtettem, hogy Selena Gomez a sorozat executive producerei között van)

Nem hiszem, hogy ki tudnék emelni a színészek közül olyat, aki ne játszott volna legalább jól. A szülők, mind Hannah, mind Clay részéről első osztályúak voltak. A fiatalok is elég jól játszottak.

A nemi erőszakos jelenetek nagyon sötét pillanatok voltak, de a leglélekrombolóbb jelenet nálam az volt, amikor megtalálta Hannah anyja a lányát a kádban. Az a sokk, ahol nem igazán fogja még fel, hogy itt bizony baj van, és igyekszik magát és a lányát nyugtatni, hogy minden rendben lesz – az a jelenet még sokáig kísérteni fog. Kate Walsch zseniális színésznő.

Hogy mit szólnék egy 2. évadhoz? Száz millió százalék, hogy nézném, de nem tudom egyelőre elképzelni, hogy működhetne hasonlóan ehhez az évadhoz, még a sok elvarratlan szálat figyelembe véve is.

És akkor el is raktározom a 13 Reasons Why-t a 2017-es JAWS szavazás legjobb újonca, legjobb 40 perces sorozata kategóriára. Meg még náhány más kategóriára is.

Fragmented - 2017. 04. 07. 23:24

(csak én éreztem úgy, hogy a fiú karakterek túlnyomó része full homokos? :D kezdve például Alex karakterével? szerencsére az évek alatt toleránsabb lettem az ilyen dolgokkal szemben, 5 évvel ezelőtt kb már csak emiatt is kivágtam volna a kukába :D)

jigsaw - 2017. 04. 07. 23:29

Azt hiszem nem tudnék sok mindent hozzáadni az előttem szólókhoz, illetve a kritika írójához.
Szerdán fejeztem be. Magamhoz képest nagyon gyorsan ledaráltam. Imádtam, daráltam, sírtam…
Annyit tudok mondani, hogy ‘hit close to home’
Mindenkinek csak ajánlani tudom! Nagyon várom a második évadot.

jigsaw - 2017. 04. 07. 23:33

+ kihagytam, hogy egyáltalán nem erre számítottam

+Lacrosse és Selena Gomez, mint producer

LaCRossE - 2017. 04. 07. 23:45

@jigsaw: elismerem, ez hízelgő, de semmi közöm sincs a sorozathoz ;) A producerek nálam milliószor tehetségesebb emberek.

;) ;)

naughtyl - 2017. 04. 07. 23:46

a két erőszak és az öngyilkos jelenet után, nekem magasan Hannah és Mr. Porter utolsó beszélgetése volt szívszorító.
tapasztalt idősebb Férfi első kérdése, hogy Hannah csinált-e valamit, ami miatt szégyenkeznie kellene, neki. aztán az egész mondta-e, hogy ne csinálja.

majdnem csukott ablakon dobtam ki a tévét.

elképesztően vérlázító volt nézni azt a jelenetet, mint lány/nő. abszolút tükrözi, hogy a mai napig, hogy van kezelve ez az erőszak dolog.
engem nagyon megrázott.

tényleg voltak nagyon jó alakítások a fiatalok részéről. De.

Tudom nem illik másik sorozatot említeni, de SKAM! nem csak tiniknek, de tinikről. olyan alakításokkal a semmiből, hogy utána mindent kicsit másként néz az ember.

jessm - 2017. 04. 07. 23:53

Én olvastam a könyvet és vártam , hogy mit hoznak ki belőle. A könyv alapkoncepciója tetszett, de a megvalósításban elveszett.
Szerintem a sorozat készítők nagyon jól ráéreztek , hogy hol kell változtatni, és az is tetszett ,hogy változtak a személyek sorrendjén és ezzel sok kérdést megválaszoltak.

A legjobban tetsző változtatás, hogy Jeff-et megismerjük, mert az eredti történetben csak egy névtelen diák marad.

Eleinte kicsit fruszráló volt Clay, azzal, hogy oda megy emberekhez, hogy ez tényleg így volt, meg hogy nem hallgatja Hannah mert nem bírja, aztán valahogy megszoktam és megértettem.

Szerintem egy kicsit félresikerült azza vonal , hogy meg akarták akadályozni Clay-t a csapat. Viszont annyira erős volt az alap kocepció, ,hogy nem tudtam haragudni.

Tökéletesen volt felépítve az egész évad, ahogy a bagatel dolgok elvezettek a nagyon durva dolgokig. Szerintem a legerősebb jelenet , amikor Bryce megerőszakolja Hannat és szinte látni, ahogy távozik a lányból az élet. Az önygyilkossi kellően durva volt, hogy megmutassa Hannah eltökéltségét.

sunny - 2017. 04. 08. 00:03

Nekem tetszett nagyon. DE! könyörgöm valaki mondja meg, hogy ha valaki szemtanúja egy nemi erőszaknak és tudja, hogy kitette mi a fenéért megy egyáltalán a háza közelébe?? nem ám hogy beül mellé jakuzzizni és egyedül marad vele kettesbe…na az kiverte nálam a biztosítékot.

Fragmented - 2017. 04. 08. 05:16

@naughtyl hmm, köszi az ajánlást, már töltöm is, érdekesnek tűnik!

Semper - 2017. 04. 08. 11:15

8/10
Komolyan a Netflix nem tud hibázni.
Remélem nem lesz második évad ez pont így jó.

wellwellwell - 2017. 04. 08. 12:14

nagyon jó sorozat volt, igen, de sunnyhoz hasonlóan rengeteg problémám volt vele, és érdekes módon ez mind hannah-val kapcsolatos.
1. egy rossz szó, egy béna beszólás elég indok volt neki, de az, amit ő jessicával művelt, egész pontosan, hogy végignézte, ahogy megerőszakolják, és nem tett SEMMIT, sem akkor (“i couldn’t move my feet” wtf?!), sem utána, az egyszerűen érvénytelenítette minden egyes érvét, és ehhez képest nyafogássá silányította.
2. ugyanez a semmitmondó érv hangzott el, hogy miért ment bryce bulijába (“my feet took me there” vagy valami hasonló). ne vicceljünk már. nem állok neki jakuzzizni azzal, aki megerőszakolta a barátnőmet. lélektanilag is hiteltelen, hogy egy öngyilkosságra készülő ember nekiáll bulizni és a bodyshaming meg rengeteg molesztálás után csak úgy bugyira vetkőzik mindenki előtt…
3. az egész kazettás megoldás is ugyanolyan bullying volt, mint amit ő elszenvedett. konkrétan megvádolt 17 éves gyerekeket azzal, hogy miattuk lett öngyilkos. ezzel idősebb embereket is meg lehet nyomorítani egy életre. számomra ez elfogadhatatlan.
4. a kazetták egész hangvétele hiteltelen, összeszedett, józanul megkonstruált, nem tükrözi egy öngyilkosságra készülő ember lelkét.
5. a mr. porter jelenet, adok még egy esélyt az életnek címszóval, de közben végig felveszi a beszélgetést… amit a fickó mondott neki, az wtf, de ebből az jön le, hogy eleve olyan attitűddel ment oda, ami már nem másította volna meg a döntését.

ennek ellenére…

a téma nagyon fontos, nagyon szépen körüljárt, szerencsére a szülői “elhanyagolás” is belekerült szőr mentén. a megvalósítás remekül sikerült, méghozzá az összes többi karakter miatt. főleg justin, alex és jessica volt bravúros, és presze clay, de a többiek is mind remekeltek.
remélem lesz 2. évad, érdekelne a folytatás. bár nagyon sajnálom Alexet, nagyon kedveltem a karakterét. mellesleg szerintem nem tyler lőtte le, ő inkább iskolai tömegvérengzésre készül (az állandó feketében járás szerintem columbine-os utalás)… viszont justinnál is volt egy fegyver, és lenne indítéka is… spekulálásról ennyit.

jó volt, érdekelne a folytatás.

LaCRossE - 2017. 04. 08. 12:57

wellwellwell: van egy 13 Reasons Why special, ahol a készítők és a színészek beszélnek sok mindenről, érdemes lenne szerintem mindenkinek megnéznie, sok “problémára” választ ad.

Vanda - 2017. 04. 08. 13:14

Tyler kapcsán nekem is a columbine ugrott be. Alexet nagyon sajnálom, nálam ő volt a kedvenc. A könyvet olvastam, de az nem tetszett. A sorozat sem lett a kedvencem, de mérföldekkel jobb mint a könyv.

wellwellwell - 2017. 04. 08. 13:23

LaCRossE: mindent meg lehet magyarázni, hannah is megmagyarázta. a véleményem ettől még nem változik.

bandido - 2017. 04. 08. 14:28

Nagyon jó sorozat, de talán azt meg lehetett volna említeni a kritikában, hogy elképesztően nyomasztó.
Minél inkább halad előre a történet annál inkább az lesz.
Valamint nem értem, hogy Navarro miért lett kiemelve. Hozta azt amit attól a szereptől el lehetett várni.

bandido - 2017. 04. 08. 14:33

Egy valami nem tetszett.

A hangfelvételeken úgy mondja Hannah, hogy “miért lettem öngyilkos”. Szóval egy élő ember miért használna múltidőt ezzel kapcsolatban?

LaCRossE - 2017. 04. 08. 15:02

wellwellwell: én nem mentegetek senkit, főleg nem mondom, hogy a véleményed megalapozatlan. Hannah kicsit sem jobb a többieknél. A specialben ezt el is mondják.

Fragmented - 2017. 04. 08. 15:30

linkeld már be azt a specialt pls, mert én nem találom sehol :D

Stiles - 2017. 04. 08. 15:33

wellwellwell: hogy lehet hogy nagyon apróságoknak tűnnek a dolgok, de effektíve tényleg hasonlóan épül fel egy tinédzser fejében, nem kell mindig “hatalmas” dolognak történnie. ezt szerintem nagyon szépen vagy nem is tudom, életszerűen ábrázolták. ami neked logikus, másnak nem biztos hogy az. és az viszont tény, hogy se Clay, se Hannah nem jobb egy fokkal sem, mint a többiek.

bandindo: azért, mert amikor az emberek hallani fogják, már halott lesz a ‘mesélő’.

LaCRossE - 2017. 04. 08. 15:36
wellwellwell - 2017. 04. 08. 15:46

Stiles: nem az a gondom, hogy apróságokat nagyít fel vagy vesz magára, ez teljesen természetes, ő megélheti világvégének. a problémám az, hogy onnantól kezdve, hogy hagyja, hogy megerőszakolják a barátnőjét (ami lássuk be, kicsit nagyobb probléma, mint hogy valaki azt írja rólad, hogy jó segged van), elveszti a “jogalapját” arra, hogy másokat vádoljon, milyen szemetek voltak vagy mennyire nem törődtek vele.

bandido - 2017. 04. 08. 15:54

Stiles: Világos, de nincs a világon olyan aki így rögzítené a mondandóját főleg aki öngyilkos akar lenni.

jessm - 2017. 04. 08. 17:59

wellwellwell : Hannah nem vesztette el jogalapját attól, hogy ő is követett el hibákat. Amig addig az estéig eljutott nagyon részeg és eléggé depressziós volt, ráadásul egyszerűen lemerevedik a dologtól. Attól, hogy te nem reagálnál így még más igen. ÉS nyilvánvalóan Hanna sem húzta meg vállát hiszen ez tovább lökte az öngyilkosság felé, mert nem segített Jessicának.

Silver-sama - 2017. 04. 08. 18:49

A 3.RÉSZBEN MAGYAR UTALÁS VOLT! A Szomorú Vasárnapról beszéltek, és ki is mondták, hogy “hungarian suicide song”.

LaCRossE - 2017. 04. 08. 20:00

Jaja, el is feledkeztem róla.

Mindig vicces, amikor a neten valahogy belefutok a “hungarian suicide song”-ba. Én attól még szeretem a Szomorú Vasárnapot :)

lalakov - 2017. 04. 08. 20:15

10/10. Rég láttam ilyen jó sorozatot.
A nőket megérteni ezután sem fogom (jakuzzi).

Sokat hangoztatják a női erőszakkal foglalkozó szervezetek, hogy ha egy nő “Nemet” mond, akkor az “Nemet” is jelent. Én eddig is azt vallottam, hogy ez egyáltalán nem így van, sokkal inkább 3 lehetséges jelentése van: Igen, Nem, Talán. Ez a sorozat pontosan igazolja ezt. Amikor Hanna kb. a pi**ába küldi el Clayt, miközben azt szeretné hogy mellette maradjon. WTF! Mégis honnan kéne nekünk pasiknak tudnunk, hogy mit akarnak valójában a csajok? Hányszor láttunk már olyat filmben, hogy a csaj tiltakozik és mégis közös belegyezésű szex lesz a vége? Hányszor volt már, hogy a barátnőtök picit ellenkezett és mégis összebújás lett a vége?
Ebből kiindulva viszont mi játszódhatott le Bryce fejében? Egy dögös csaj van a medencéjében, egyedül, önszántából, aki bár tiltakozik, de nem túlzottan; kéreti magát gondolhatta akár.
Amit ebből ki akarok hozni, hogy a nőknek nem kéne játszadozniuk ebben a témában és egyértelműen kéne kinyilvánítaniuk a szándékukat minden esetben, mert a férfiak nem gondolatolvasók.

Nash - 2017. 04. 08. 21:42

wellwellwell: Részegen, depressziós hangulatban, amikor alapból nem lát tisztán az ember nem cselekszik ésszerűen. Inába szállt a bátorság, főleg, mivel Bryce kulcsra zárta az ajtót – és azért valljuk be, Bryce józanul sem gyenge, részegen indulatosan nem hiszem, hogy túl sok jót várhatott volna tőle Hannah. Főleg mivel Justint is szépen kihajította.

Stiles - 2017. 04. 08. 21:51

“Én eddig is azt vallottam, hogy ez egyáltalán nem így van, sokkal inkább 3 lehetséges jelentése van: Igen, Nem, Talán.”
“egyértelműen kéne kinyilvánítaniuk a szándékukat minden esetben, mert a férfiak nem gondolatolvasók.”

lalakov: saját magadnak mondasz ellent. akkor elgondolásod szerint mégis mi a jó ég jelent nemet, ha a nem-nek 3 jelentése is van? ha már sikítozik, mint Jessica? vagy ő is csak megerőszakoltatta magát, vagy kérette magát? ez eleve baromság. Ha azt mondják, hogy nem, akkor az ne jelentsen már igent vagy talánt. Egyébként pont ez történt Hannah meg Bryce esetében is. Hannah nemet mondott. Bryce meg úgy gondolta hogy ez igent jelent. Meg hogy ő mindenkinek szívességet tesz, akit megfektet. Soviniszta sznob hozzáállás. Ja meg, azért Hannah arca is elmondott sokmindent. Azt mondjuk pont nem, hogy mennyire élvezte volna az egészet.

wellwellwell - 2017. 04. 08. 22:13

jessm: mind igaz hannah-ra, amit írtál. de pont ez a lényeg. a többieknek is mind volt indokuk.

kieten - 2017. 04. 09. 00:08

nekem nagyon unalmas volt nézni a fecsegésüket, nagyon sok töltelék jelent volt szerintem. nagyon butáknak tűntek a karakterek. érdekes a broadchurc aktuális évadjában is nemi erőszak van, csak ott idős hölgy az áldozat. Kíváncsi lennék az hogy tetszik azoknak akik ezt szerették. Gondolom ezt inkább a fiatal korosztály nézte. meg irritáló volt a főszereplő srác kicsit, azért nem jött be a sori, de végig néztem szóval annyira nem volt rossz.

lalakov - 2017. 04. 09. 00:27

Stiles: És amikor elküldte Clayt, miközben azt akarta, hogy maradjon?

N - 2017. 04. 09. 01:31

lalakov,

jelenleg szerintem ezt úgy lehet a legegyszerűbben megoldani (általánosságban), hogy a nemet nemnek veszed, maximum lemaradsz egy igenről vagy egy talánról, de biztosan nem leszel erőszakkal vádolva, ha meg a nem nem nemet jelentett, az nem a te dolgod, ill. felelősséged.

(lány vagyok, ha számít)

Red13 - 2017. 04. 09. 01:51

Épp most fejeztem be, és nem mondom kellemes darab volt, de rengeteg problémám volt a karakterekkel. Főleg Hannahval, akivel még csak minimálisan sem tudtam szimpatizálni. Nem a színésszel volt problémám, hanem hogy minimálisan sem jobb, mint bármelyik ember a 13 közül. Sőt, nem egy karaktert teljesen fölöslegesnek éreztem, olyan mondvacsinált volt az okozat, amiért szegény kislányt az öngyilkosságba hajtották. Alexnél(leggyengébb színész a sorozatban) meg ezt a világ fájdalmat és fejlövést nem tudtam értelmezni. Ez is csak bele volt erőltetve, hogy húú de súlyos problémák mennek abban a suliban, amivel persze a tanárok és a szülők sem foglalkoznak. Apropó szülők, kismilliószor előjön a “minden rendben, nekem elmondhatsz akármit?” szöveg a részükről, de a tinédzserek ezt sokadszorra is lezavarják az “Im Fine” odavakkantással, hogy aztán a következő snittben már a “parents…” sóhajjal nyugtázzák hogy baromira nincs otthon rendben a dolgok, és ez rajtuk csapódik le. Kissé még azt is éreztem, mintha Hannah szülei egy lapáttal rátettek volna az öngyilkosságba hajszolásba, hogy jaj a lányuk elhagyott 800 dollárt és nem simogassák meg a buksiját, hanem mérgesek, és továbbra is a kölcsönnel, boltjukkal vannak elfoglalva. Önző tinédzserek akikre senki nem figyel. Jó ötlet volt a 13 rész és a kazetták, csak nem tudták mivel kitölteni, rengeteg üres blabla, és Clay is ezzel a monoton hangjával néha az őrületbe kergetett. Arról nem is beszélve, hogy a cinikus tinédzserek már több mint kínosak számomra. Kizárt dolognak tartom hogy USA-ban így viselkedjen bármelyik tinédzser is. Szóval nálam pont a mondanivalónál hasalt el az egész. Szegény Hannah így, szegény Hannah úgy, de mégiscsak ő volt a leggecibb. A nemi erőszakot meg úgy rántották elő, mint nyulat a kalapból, a jakuzzis jelenetnél már fogtam a fejem, hogy te jó ég, éjnek évadján elmegy egy olyan ember bulijába, aki megerőszakolta az egyik barátnőjét, ráadásul még a jakuzzijába is belefekszik, csak hogy később ellőhessék, a csúnya gonosz férfi jelenetet a “ha nem mondtál nemet, akkor nem történt semmi” konklúzióval. A meleg témát is kicsit erőltetettnek éreztem, mintha már Amerikában minden második ember az lenne. Megvalósítás, képi világ baromira tetszett, inkább valószínű a nagyon rossz alapanyag lehetett a ludas, mert amennyire jól indult, annyira lett egyre abszurdabb sztori, 9-10 résznél már azt éreztem, hogy nincs az a isten, hogy ebből bármi jót kitudnak hozni. Néha már valami Leftovers féle agyfaszt képzeltem be, hogy itt tuti lesz valami spirituális dolog, mert hogy még ezt 4-5 részen át csűrjék csavarják, na ne. 7/10

Tyda - 2017. 04. 09. 11:19

Bármennyire is akartam szeretni, mert a téma és a megvalósítás már önmagában is érdekes lett volna számomra, mégis maximum középszerű lett nálam ez a sorozat. Néha már már ásítoztatóan unalmas és kiszámítható volt az egész, olyannyira, hogy mivel nem olvastam a könyveket felmerült bennem az is, hogy az utolsó részben Hannah előugrik egy szekrény mögül, Surprise mutherfuckers felkiálltással. De mivel Netflix, bíztam benne, hogy ennyire azért nem lesz bárgyú vége.
Karakterfejlődés itt-ott ugyan felbukkant, de összességében én inkább a karakteridegen viselkedést éreztem túlsúlyosnak. Tony például mindennek hatott csak gimisnek nem. De leginkább Hannah volt az akit nem tudtam hová tenni, mert jaj szegényt mindenki bántja, közben meg majdhogynem álló ováció fogadja amikor megérkezik egy buliba. Olyan mintha az egyik jelenetben a rendező azt instruálta volna, hogy te vagy az egyik menő lány a gimiben, a másikban meg azt, hogy te egy kívülálló lúzer vagy. Ettől nagyon valóságtól elrugaszkodott lett az egész, mert olyan nincs, hogy egy iskolányi gyerek egy emberként pont ugyanúgy viselkedjen, majd 5 perc múlva honlokegyenest ellentétesen valakivel.
Ami a leginkább zavaró volt számomra, hogy Bryce jakuzzis jelenetéig egy pillanatra sem tudtam elfogadni, hogy bárki más hibás lenne mint Hannah. Egy gyenge jellem, aki egyértelműen drama queen és mások figyelme élteti. Történtek vele a dolgok és csak arra tudtam gondolni, hogy f.. get over it. Ennél sokkal keményebb dolgok történnek emberekkel és mégsem lesz mindenki öngyilkos. És én valahol a tanár tanácsát is meg tudom érteni a végén (nőként is), mert hát ha nem akar se feljelentést tenni, se elmondani, hogy ki volt, se részt venni egy ilyen ügyben, akkor nincs más választása mint túltenni magát rajta. Plusz ahhoz a beszélgetéshez tisztában kell lenni a jelenlegi amerikai problémákkal. Mert odakint átestek a ló túloldalára, és lassan ott tartanak, hogy a férfiak a veszélyeztetettek olyan szempontból, hogy a fake öngyilkossági vádak száma rapszodikusan nő. Ennek ismeretében érthető, hogy a tanár tudni akart ami is történt pontosan.
Összességében nálam nem lett nyerő ez a sorozat, nem is fogok rá emlékezni évek múltán, hacsak olyan szempontból nem, hogy mekkora egy elvesztegetett potenciál számomra.

lalakov - 2017. 04. 09. 12:57

N: Számít. :-D

piszkosfred - 2017. 04. 09. 15:50

Nekem is kicsit felemás érzéseim vannak a sorozattal kapcsolatban, a krtikák alapján magasra tette a mércét, és a sorozat ezt bár megközelítette, átugrani nem tudta.

A karakterek jól felépítettek, a színészek remekelnek, ennek ellenére az évad első fele nekem kicsit unalmas lett. A második fele már komolyabb volt, engem is jobban odaszögezett a képernyő elé.

Ahogy felettem többen is megjegyezték – főleg Hannah tekintetében – jópár nehezen megmagyarázható döntést hoz. Bár nyilván ez az életkor nem a megalapozott döntésekről ismert, ezek még így is kilógnak. Szerintem amit látunk belőle az egyáltalán nem egy szenvedő, depressziós lány életéről szól, sőt…

Mindezek ellenére a téma fontos, és a megvalósítás remek, egy 8/10-et adok neki.

Gevin - 2017. 04. 10. 02:18

Volt néhány kifogásolható dolog, de összességében le vagyok nyűgözve a karakterfejlődésekkel. Gyönyörű ívet járt be az egész évad, és a végére olyan kompromisszummentes lett, hogy alig akartam elhinni, hogy ez így, ebben a formában elkészülhetett Amerikában.

És valóban a leglényegesebb dolog az egészből, hogy mennyire fontos, hogy elkészült. Gyakorlatialg egy esettanulmány a tinédzser korosztályról.

A cselekményvezetés végig bravúros, talán a közepe felé, mintha érezni lehetett volna egy elnyújtották egy hangyányit, de azt leszámítva abszolút képernyőhöz szegezi az embert. 2 nap alatt daráltam le.

Nálam 9/10, és naná, hogy lesz második évad, nem véletlenül mutatták Tyler fegyvereit, illetve a képeket, hiszen a már megismert karakterek lesznek a célpontok.

Aleysa - 2017. 04. 10. 13:35

Még nem néztem végig, de tetszik, leköt. Tyda véleményét osztom annyiban, hogy engem is megleptek, hogy az egyik pillanatban arról van szó, hogy mekkora pária Hannah, mindenki csak kicseszik vele, a következő pillanatban meg tulajdonképp a “menők” is üdvözlik, szóba állnak vele stb. Tulajdonképp egy olyan lánynak tűnik, akit nagyon vonzónak találnak, fiúk és lányok egyaránt. Látszólag laza és menő, szép és okos is. A lányok irigyek, a fiúk meg akarják dugni. Picit elcsúszik a sorozat ezen a vonalon talán, mert azt hinné az ember hogy ez a lány teljes kirekesztett, de szerintem messze nem az. Egész egyszerűen rossz emberekkel kapcsolódott, mindenki baromi önző, a saját seggét félti és mint új mellett, amikor kellemetlenné válik valami, akkor eltűnnek mellőle, nem állnak ki, sőt, rátesznek egy lapáttal. Szerintem vannak megfontolt, mindent megtervező öngyilkosok , bár egy 17 évestől ez meglepő. Éreztem valami furcsaságot, valahogy Hannah is kizárólag a népszerűek társaságát vadászta, gondolom, ha valaki kevésbé központi személlyel próbált volna meg barátkozni a több százból, akkor nagyobb eséllyel talált volna egy megbízható barátot.

Andris - 2017. 04. 10. 14:50

Én most fejeztem be. Hát, amíg nem olvastam el itt a kommenteket simán adtam volna rá egy 9/10-et, de sok érdekes szemponttal találkoztam itt és így már csak 8/10 inkább az a 9/10.

Először is mint már sokan mások én is kiemelném, hogy nagyszerűen lett elkészítve a sorozat.
Egy pontot minimum levonok én az utolsó rész miatt. Egyértelmű, hogy csak azért nem zárták le, hogy lehessen folytatni, és amint olvasgattam neten, elég valószínű is, hogy folytatni fogják. Értem én, hogy hagyni kell elvarratlan szálakat, de nekem kicsit túl sokat hagytak így egyszerre. Illetve egy részben előjött legalább annyi új mint amennyi összesen összegyűlt előtte 12 részben.
A másik pontot a néhol megjelenő logikátlanság miatt veszti el nálam. Való igaz, hogy tökéletesen értelmetlen, hogy odament Bryce házához akkor este, és még jakuzziba is beült, plusz lássuk be azért nem is annyira ellenkezett, férfi erő ide vagy oda. Mondjuk ezzel foglalkozik is a sorozat az utolsó Mr. Porter-es beszélgetésben.
A másik dolog ami teljesen felidegesít viszont, hogy nagyon sok ok abból jött, hogy Hannah mondta a magáét, de közben meg (ami ugye ki is derül a kazikról) azt várta volna, hogy a másik fél ellenkezzen/jöjjön utána/állítsa meg/maradjon ott vele. Hát bakker.. Néma gyereknek anyja sem érti a szavát, és oké, hogy ezzel azt sugallja (amit szintén ki is mond a sorozat), hogy legyünk érzékenyebbek egymás iránt, de ez már nonszensz. Gyakorlatilag az alapján vádol meg pár embert, hogy nem találták ki, hogy ő valójában mire is gondol, mit is szeretne. Ezzel nem lehet mit kezdeni. És egyébként bárki is bármennyire is faggatna mondjuk egy hasonló személyiségű egyént, ha az nem akarja elmondani, nem fogja. Senkinek. És ez ellen nem tud senki tenni semmit, még a szülők sem. Főleg mivel egy szülő nem gondol csípőből arra, hogy hoppá hoppá, csak vigyázva mert lehet, hogy a gyerekem öngyilkos lesz. Bár tény, hogy Mr. és Mrs. Baker nem figyelt eléggé oda, de az meg egy másik tény, hogy Hannah nem is mutatta semmi jelét sem annak, hogy öngyilkos gondolatai vannak, utólag meg már könnyű okolni mindenkit.

De úgy összességében nagyon tetszett, mivel nagyon komoly témát, nagyon jól dolgoz fel, csak azért nem tudok teljesen egyetérteni több mindennel.

Nekem amúgy nagyon szimpatikus volt Jeff karaktere, meg a színész is. Őt sokkal jobban sajnáltam, hogy meghalt, mint Hannah-t. És igaza van azoknak akik mondják, hogy akit így kiközösítenek azt iskolán kívül nem üdvözlik ennyire. Mint ahogy a lúzer csöndes srác sem kerül olyan helyzetekbe, mint Clay. Bár ez így több ponton vitatható, csak megjegyeztem. De csupán ezzel így én sem teljesen értek egyet.

Viszont @lalakov, haver… Azért óvatosan. Rendben, hogy egy nem, nem feltétlen jelent mindig csupán csak nemet (nem csak egy nő részéről), de különösen egy ilyen kényes témában, jobb ha a nem nemet jelent. Ha ismered az illető hölgyet, kapcsolatban vagy vele, megbíztok egymásban, az teljesen más, de amit a sorozat mutatott az nem ez a szituáció volt. Az én értelmezésemben ott a nem, nemet jelentett, az más kérdés, hogy mennyire, vagy mennyire nem hangzott el ez a bizonyos tiltás.

Tehát nálam egy erős 8/10 a sorozat, és @Semper, de, a Netflix is tud hibázni :D lásd: pl. Iron Fist

Réka - 2017. 04. 10. 15:39

A pilot után nagy reményeim voltak, pláne, hogy az egekig dícsérik a kritikusok a sorozatot.
Hannah szimpatikus volt, Clay egy kicsit bárgyú, aztán néhány rész után annyira sok volt a töltelékbeszéd, töltelékjelenet- ahogy fentebb is írták, hogy egyszerűen nem bírtam a közepe részeket, egészen a megrázó Jessica-szál részéig átugráltam, belepörgettem, iszonyat vontatottak voltak…

A téma nagyon jó, nagyon hiányzott már egy ilyen sorozat, és egyébként visszatekintve egy oké sorozat volt, DE:

– Hannah-t baromi önzőnek tartom, amiért DIREKT eltervezte, hogy jó kis örök életig tartó lelkifurkát okoz a kazikkal a többieknek. Az életben nagyon sokszor bántunk meg embereket, akarva akaratlanul, és minket is bántanak. Ettől még nincs joga az esetek nagy részében csip-csup dolog miatt vádolni másokat. (nem Bryce-ra gondolok)
(elment egy randira azzal a … bizottság tagos csókával, nem tudom a nevét, és megfogta a combját. Azért ez ne legyen már valós indok…)

– Amit Hannah tett Jessicával, az számomra szívszorítóbb és szörnyűbb volt, mint amit vele tettek. Végignézni, ahogy az állítólagos legjobb barátnőjét megerőszakolják? Te jó ég, oké, hogy erősebb a srác, de BAMMEG. Hogy tehette? És ezek után vádol másokat? És Jessica mit érezzen, hogy neki is öngyilkosnak kell lennie?

– Néma gyereknek— ezt is említették már előttem. Másokat vádol, úgy, hogy ő sem mondott ki dolgokat. Egy-némely esetben egy szimpla bocsánatkérés megtette volna, és helyrejönnek a barátságok.

– A szülők – most komolyan, Clay miért volt ekkora troll a szüleivel?

– A középsulit végigszenvedtem, utáltam, kirekesztettnek éreztem magam, de attól még voltak barátaim, voltak külsős barátaim, és nem a középsuli volt az atyaúristen az életemben, pl. HOBBIK. Ez is hiányzott ,hogy ezek mást se csinálnak, csak bejárnak suliba aztán csókolom. Ja bocs, a menők fociznak vagy pompomlányok. Nehogy már ennyiről szóljon az élet…

– Hannah egyértelműen naiv/hülye/meggondolatlan volt, hogy elment abba a buliba, PLÁNE beült a jacuzziba. Persze Bryce-ot nem jogosítja fel semmi.

– Alex fejlövését nem értettem. Nálunk a fiúk ötödikben megszavazták a legjobb csajok listáját az osztályban, egy “legjobb segg” címtől miért kell ennyire kikészülni? Túl homogén volt a közeg, akármi történt HAnnah-val, az egész iskola ugyanúgy reagált rá, ami a valóságban nincs. Mert pl. rohadtul nem érdekli a többi x száz diákot, hogy ki kapta azt a címet.

Oké, hogy 10 év eltelt a kamaszkorom óta, de akkor is, és most is, lehet, hogy ez szemét dolognak tűnik, de mégis gyávaságnak tartom az öngyilkosságot. Próbáltam Hannah-t megérteni, és borzasztó dolgok történtek vele, de ez nem túl jó példa azoknak, akikkel hasonló trauma történt.

N - 2017. 04. 10. 17:31

Két gondolat a kommentek alapján.

Az üdvözlés az szerintem annak szólt, hogy jó csajnak gondolják, nem csak a segge tetszett a többieknek, hanem általában Hannah, és bármelyik fiú szívesen megdugta volna, ettől még nagyon is ki lehet közösítve, ha bármi másról lenne szó.

A jakuzzis jelenet meg.. nos, ez erősen szubjektív, de én sem féltem volna. A Hannah által ismert egyetlen eset egy olyan szituációban történt, ahol az áldozat gyakorlatilag magatehetetlen volt és várható volt az is, hogy nem fog emlékezni (rendesen). Két ismerősömről tudom/gondolom, nevezzétek, ahogy akarjátok, hogy csinált ilyet, az egyik többször, eljárás nem indult, én a sértett helyett nem tehetek feljelentést, de egyikről se gondolom, hogy engem színjózanon bármelyik nekiállna megerőszakolni. Nem vagyok annyira jó csaj, mint Hannah a sorozatban, de azért egy megerőszakolásra talán érdemes vagyok, mégse félnék egyikkel sem józanul beülni egy jakuzziba. Az már más kérdés, hogy k*ra nincs hozzá kedvem, a közelükben lenni sem, de nem azért, mert halálra parázom magam tőlük.

Andris - 2017. 04. 10. 18:02

Hát, ez saját szíved joga @N, de azért ott van az is, hogy még ha Hannah-nem is ellenkezett nagyon, ha megtette volna, akkor is, Bryce ezerszer erősebb nála, simán lenyomja. És aki részeg csajokat megerőszakol az simán megteszi ugyanazt józan hölgyekkel is. Szóval én ha nő lennék tuti nem ülnék be egy jakuzziba ilyen emberekkel, és nem tartom ezt gyávaságnak, de mint mondtam, szíved joga. De ez már kicsit OFF topic szerintem.

Senki nem azt mondta egyébként, hogy nem lehet kiközösítve, hanem azt, hogy aki ki van közösítve annak nem szoktak ennyire örülni. És nem értek egyet azzal sem, hogy általában Hannah tetszett volna nekik, mert akkor alapból ki sem közösítenék. Bár ezen szerintem nem érdemes vitatkozni, mindenki azt látja bele a sorozatba amit a saját életéből hoz. Szerintem speciel már az alaptalan hogy kiközösítik, nem valószínű hogy egy szép lányt közösítenek ki, még ha kurvás akkor sem, akkor főleg nem (ami ugye nem volt, de annak állították be). Vagy legalábbis én így gondolom, aztán persze ki tudja.

szpojleres mókus - 2017. 04. 10. 18:53

Nagyon nehéz volt nézni. Pontosan úgy voltam mint a főszereplő srác. Tanárként gyerekekkel dolgozom és mindig megvisel ha valami bajuk van. Egyszer egy lány nálunk felvágta az ereit mert az egyik fiú azt mondta rá hogy kövér disznó heteken át. Minden nap tanítottam ott egy órát és nagyon megviselt hogy nem vettem észre hogy valami baja van.

Nagyon jó sorozat nagyon tetszett.

N - 2017. 04. 10. 19:12

@Andris

Ha bármit is hoztam valahonnan, akkor az a könyvből van, mert (sajnos) olvastam, még jó régen.

Nincs olyan, hogy így meg úgy nem lehet valami, az előfordulhat, hogy ez így nem túl valószínű, hogy megtörtént volna az életben, de nincs benne semmi, ami lehetetlen.

“És aki részeg csajokat megerőszakol az simán megteszi ugyanazt józan hölgyekkel is.”

Nem teszi meg simán, eleve részegen sem feltétlenül annyira sima az ügy; simán megteheti. Feltételes módban, de nincs szoros összefüggés.

Egyszer pár hétig egy olyan emberrel voltam napi kapcsolatban, aki ellen eljárás folyt hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság miatt, tőle se féltem, hogy engem is ki fog nyírni, bár tény, megtehette volna.

Nagyobb ezeknél az esély, igen, de ilyen alapon félhetnék mindenkitől, mert senkiről nem tudok mindent, plusz mindent el kell kezdeni egyszer.

Nem azt akarom mondani, hogy senki ne féljen senkitől, hanem hogy egy erőszakoló sem fog megerőszakolni mindenkit, Hannah úgy ment oda, hogy nem kettesben voltak, aztán számomra úgy nézett ki a dolog, hogy félelmében(?) leblokkolt és hirtelen nem tudta, mit csináljon.

Andris - 2017. 04. 10. 19:34

@N

Értem :)

superpityu - 2017. 04. 10. 21:01

” Néma gyereknek— ezt is említették már előttem. Másokat vádol, úgy, hogy ő sem mondott ki dolgokat.”

amúgy ez nekem is furcsa volt. de szerintem pont ezért volt benne a pilotban az a jelenet clay-jel, amikor azt mondja, hogy nem szociális krumpli a srác, hanem csak fél. így utólag belegondolva szerintem pont hannah volt az, aki nem nagyon tudott kommunikálni, félt attól, hogy mi fog történni. lehet ez nem történt volna meg ha nem küldik körbe a suliban azt a képet és olyan nyitott maradt volna, mint a legelején.

E_Pluribus_Unum - 2017. 04. 11. 00:39

Dráma sorozat (sőt nagyjából elmondható hogy bármilyen mozgókép) még nem volt ennyire hatással rám! O.o (y)
3 nap alatt letudva. 10/10 olyan simán hogy azt el sem hiszem. Többször is elsíram magamat, ezzel magamat is meglepve… Igaz nehéz anyag, emészteni kell és kíséreni fog egy ideig még az biztos.

Spudbay - 2017. 04. 11. 00:50

Hannah egy átlagos lány volt a történet elején olyan, mint a többi fiatal, kívül magabiztosnak mutatatta magát legalábbis törekedett rá, de belül félt, és kételyei voltak. Egyszerre többféle érzés volt benne, ez a legtöbb szituációban észre vehető.

A szótlanság vagy „némaság” betudható annak, hogy sosem volt ott neki egy igaz barát, nagyon magányos volt, a régi barátja elköltözött valószínűleg nem tartották egy idő után a kapcsolatot. Ezután minden a kazettán lévő emberrel, akik barátai lehettek volna, mindig megromlott a kapcsolata különböző okokból.
Először Justin képe miatt, ribancnak bélyegezték meg, (legalábbis az érzés mindenképpen meg volt benne, hogy az egész iskola így gondolja, mivel Hannah szemszögéből hallottuk a történetet). Ez nagy nyomott hagyhatott benne az önbizalmát lerombolhatta. A (régi) hármas (Alex, Jessica) felbomlott, Alex a pletyka miatt, Hannah úgy érezhette Jessica se akar vele barátkozni, Jessica se erőltette a dolgot. Clay is féltékeny volt egy kicsit. Ezután Alex és Jessica összejött, kirekesztve érezhette magát Hannah. Ezután Jessica megvádolta, hogy miatt szakított vele Alex, ekkor megint elcsúszott a lehetőség a barátságra.
Bryce a fenék fogdosással, Marcus a nyomulással tovább erősítették benne az érzést a tárgyiasítással, hogy könnyűvérű és csak 1 alkalomra való.
Zach szerencsétlen csínytevése, nem törödömsége megint tovább lökte egy kicsit.
Tyler kukolása/fotózása alapból nagyon fura és ijesztő, de neki a képpel sikerült a következő lehetséges barátot eltaszítani Hannahtól, Courtneyt.
A suli újságot író srác, lehozta a „legjobb segg” listát, ami megint nem tett jót az önbecsülésének. Ezután eltaszította Hannah-át egy csoporttól, egy hobbitól is a verse nyilvánosságra hozásával. Ez egy jó hobbi lehetett volna, amit a kommentekben hiányoltak.

Ezek voltak az apróságok, amik magányossá tették, amik önmagukban nem lettek volna nagy gondok, de megadták az lapot. Lehet azt mondani, hogy Hannah is tehetett volna érte, de egy megsértett szenvedő embernek ezt nehezebb megtenni.

Clayt soha sem jelölte meg halála okaként. Amikor együtt voltak a buliban, a szobában akkor Hannahnának vegyes érzései voltak szeretett volna együtt lenni Clay-jel, de a korábbi rossz tapasztalatok, önbizalomhiány miatt, úgy érezte nem érdemli meg őt, nem elég jó hozzá. (Ezt persze fel lehet fogni egy talánnak de nem hiszem, hogy az jó megoldás, ezt egy nemnek kell elfogadni.) Hannah ekkor már inkább csak azt akarta, hogy ne hagyja őt egyedül és legyen valaki, akinek elmesélheti a dolgokat vagy elsírhatja bánatát valaki vállán.
Később Clayhez amiatt mert elküldte és Jeff halála miatt érzett bűntudata miatt nem tudott fordulni. Sheri pedig a kidöntött tábla miatt került fel a kazettákra és az ellentétek miatt nem barátkoztak.
Jessica megerőszakolásánál Justint és saját magát is megjelölte okként, hogy egyikük sem tett semmit. Ez is inkább a bűntudat miatt tovább lökte az öngyilkosság irányába, és nem tudott Jessica szemébe nézni. ( Minden ilyen esetben csak akkor derül ki, hogy egy ember hogy reagál le egy szituációt, ha tényleges megtörténik vele. Elméletben mindenki a helyes utat választaná, de a helyszínen, lehet sokan leblokkolnának.)
Bryce bulijára sétálás közben ment oda, aminek oka lehetett a magány és az, hogy fiatal mindenki csinál meggondolatlan dolgokat, főleg ha a baj nem feltétlenül vele történik meg. A maradásra minden képen magyarázat lehet, hogy örömmel fogadták Jessicáék és a jó öreg nem mered trükkel ott tartották. Az ő esetében nem volt szó Body shamingről inkább ribancnak gondolták, így nem volt gond a fürdőzés. Azért látszott, hogy nem akar teljesen egyedül maradni, mert csak társaságban érezte jól magát. Dea többiek lassan elszálingoztak. Ekkor ott maradt egyedül a csillagokkal (talán Clay-jel történt csillagnézés emlékeivel) amik megnyugtatták.
Ekkor jött Bryce, tény, hogy nem mondott konkrét nemet, de kivehető hogy minden szavával kérte, hogy ne tegye. Az hogy csak ennyit tett és nem volt olyan magabiztosan elutasító, mint eddig az magyarázható azzal, amin eddig átment főleg a bűntudat miatt, ezért érezhette, hogy neki már majdnem mindegy, ez ugyan úgy igaz, hogy miért adta fel a harcot később (másik, hogy ez egy taktika ha nem tudja legyőzni akkor megpróbál minél gyorsabban túl lenni rajta és elmenekülni onnan.)
Mr. Porter meg legalább egy jó/másik pszichológust ajánlhatott volna, ha már ő inkompetens volt. De ilyen tanácsot, ha még tényleg így is gondolja, vagy hosszabb távon ez a megoldás nem ajánlunk. Ezt egyedül nehéz feldolgozni és túllépni. Azt nem tudom, hogy a szülőket ilyenkor neki szabad-e értesítenie, az is egy megoldás lehetett volna.
A kazetták készítése egy fajta furcsa búcsú üzenet is egyben. Ahol megint megjelenik, hogy nagyon sok érzés van Hannah-ban, értéktelenség, szégyen, bűnbánat, düh, bosszúvágy, magány, a problémákkal való egyedül maradás. Ezek mind megjelenek a történetben és ezek együtt vezetnek az öngyilkossághoz. Ugyanúgy ember ő is hibákkal, mint mindenki más ezt ő is elismeri Jessica esetében, de a szenvedő félnek mindig nehezebb megtenni a helyes lépést.
Ez a sorozat jól összefoglalta az összes hibát, amit el lehet követni ilyen esetekben, remélhetőleg főleg a középiskolások, mert az ő korosztályukról szól a sorozat, mindenki felismeri a saját lehetséges hibáit és másképp cselekszik, megértőbb és nyitottabb lesz, legyen bármelyik oldalon is.

simi1029 - 2017. 04. 11. 10:04

Nem szoktam kommentelni, és nem is szokott ennyire megmozgatni egy sorozat. De 3 nap alatt végig darálva azt kell mondanom, hogy rég idegesített fel már valami ennyire.

Technikai megvalósítás terén (zene, fényképezés, beállítások, színészi játék stb.) hibátlan, nagyon tetszik. Királyak az apró kis jelzések, hogy éppen most melyik idősíkot látjuk. Látszik, hogy ilyen téren figyeltek a részletekre.

Maga a téma és a körüljárása az mély és részletes. Az is nagyon rendben van, hogy ahogy halad előre a történet, úgy jönnek elő egyre sötétebb dolgok, ez kell ahhoz, hogy tényleg megértse a néző, az okokat és következményeket a végkifejletthez. Az utolsó részek során többször nagyon fájt, ami a képernyőn történt.

Ami mellett nem tudok elmenni szó nélkül az Mr. Porter és Hannah. Az utolsó részben lévő beszélgetésük egyszerre megrázó és vérlázító. Igen, nagyon nehéz szituáció, amiben a pszichológus van, de azért van ott, hogy felismerje és JÓL! kezelje az ilyen helyzeteket. A felismerés még olyan 75%-ban ment is neki, de a kezelés az már csúfos bukás volt. Egyszerűen nem mondunk ilyeneket, hogy menj haza, nincs más lehetőség csak a továbblépés egy olyan embernek, aki láthatóan ennyire szét van esve érzelmileg és lelkileg.

A másik Hannah karaktere. Elsőre nagyon szimpatikus, viszont előttem már többen is említették, hogy gyakorlatilag azt várta el, hogy olvassák a gondolatait az emberek.
Igen egy zárkózodtabb személyiséggel rendelkező ember nehezebben osztja meg az érzéseit, gondolatait másokkal (én is ilyen vagyok, ismerem a frusztrációt, amit ez okoz, a bizonytalanságot), főleg ha még szívatva is van a suliban, de az utolsó 3 részben olyan mondatok hangzottak el/olyan apró Hannah és Clay/Hannah és többiek közötti kommunikációs f*szságok, amik hatására majdnem átütöttem a monitort, hogy hogy lehet valaki ilyen gyökér. Néma gyereknek anyja sem látja a fától az erdőt tipikus esete. Lehet ez is személyiség függő, de amikor már ennyire rossz helyzetben vagyok, egyszerűen ösztönösen is inkább nyitok, hogy kijöjjön belőlem a feszültség frusztráltság.

Aztán a Clay-el foglalkozó részben meg azzal tényleg tönkre lehet tenni egy fiatal ember életét, amik elhangzanak a kazettán. Bocsánat, de az milyen indoklás amúgy, hogy nem érdemli meg, hogy együtt legyenek? Nagyon sok olyan érvelés és érzelmi alapú dolog van a sorozatban, amit férfiként egyszerűen nem értek, logikátlannak hat.

A sorozat tele van emberi játszmákkal. Alapvetően nem zavarna, mert a való életben is vannak, hozzátartozik a mindnenapokhoz, valamilyen szinten kell is, de itt már a butaság szintjéig csúcsra járatták az egészet. Minden beszélgetésnek 85 szintje volt, ahelyett, hogy ki lettek volna egyenesen mondva a dolgok. Ez amúgy egy kicsit zavaró is volt, hogy 16-17 éves emberek nem kommunikálnak még ilyen szofisztikáltan, nyilván ez az az időszak, amikor jó esetben kialakul az erre való érzékenység, de azért ez a része mindenkinél karakteridegen volt számomra.

Ami meg a végén a jakuzziban történt az meg szimplán egy erőszakos, bunkó f*sz esete, egy határozatlan összetört lánnyal, egyszerűen nincs mentség a fiú számára. Bryce már ott el volt ásva, amikor egy részeg magatehetetlen lányt kihasznál, ez a legalja mindennek.

Összességében tetszik, hogy gondolkodásra késztet egy nem épp könnyű témában a sorozat (kommunikáció mikéntje és formái, odafigyelés környezetünkre, erőszak és erőszakosság kérdésköre). És ez tiszteletre méltó, mert nagyon sok sorozat pont ezen a részén bukik meg a dolognak.

9/10

Real013 - 2017. 04. 11. 16:26

Jakuzzis jelenet: 1, Hannah akkor már totál szét volt esve. 2, Nem Bryce mellé ült be a jakuzziba, baszki… Az volt a baj, hogy amikor többiek leléptek, ő nem indult azonnal. Onnan, hogy egyedül maradt ő meg Bryce… Akkor már mindegy volt sajnos.

A Hannah kiközösített, de a bulikon üdvözlik. El is volt mondva a sorozatban: a bulikon minden más. Ott más a hangulat, a viszonyok stb.

Hannah korántsem volt hibátlan. És lehet, hogy az őt ért dolgok nagy részét mások is átélik, és nem lesznek öngyilkosok.. Lehet, de akkor sem kellene más érzéseibe totál beletaposni. Viszont a lényeg szerintem az volt Hannah útját tekintve, hogy arra a sok kis apró dologra, amik megtörték őt, rájött a megerőszakolás (Ami alapból ki tud csinálni egy embert), plusz az, hogy amikor segítségért kiáltott, a pszichomókus sem segített neki. Lehet, hogy Hannah akkor sem kommunikált jól, de nagyon nem volt okos a szakember. NAGYON.

Gevin - 2017. 04. 11. 16:44

Hannah pár rész után számomra abszolút nem volt kedvelhető karakter, sőt, egyenesen a legantipatikusabbá vált az összes közül (kivéve persze Bryce-ot). Még Justinnak is adtak egy gyönyörű mélységet, olyan magyarázatot, ami alapján árnyalták a megítélését a “seggfej, nagypofájú hülyegyereknek”.

Ellenben Hannah valóban hozott néhány igencsak megkérdezhető és buta döntést, amik valóban idegesítőek voltak. De valahol szerintem ez bőven bele van kalkulálva a sorozatba, hiszen – mondjunk bármit – a tinédzserek “hülyék”. Mármint még az intelligensebbek is csinálnak hatalmas baromságokat, tesznek illogikus cselekedeteket, amiket jelen esetben Hannah is tett. De ez éppúgy hozzátartozik ahhoz a korhoz, amikor az ember azt hiszi mindent tud, miközben szart sem.

Pont emiatt a kissé szerencsétlen, ámde felelősségtudatos és megfontolt Clay az, aki morálisan végig próbál jól cselekedni. Az ő karaktere a legkiegyensúlyozottabb, ezért talán neki a legrosszabb minden “vádlott” közül.

Engem inkább sokáig az zavart egyébként, hogy nem értettem, amikor Hannak jóban lett Alexel és Jess-el, akkor hol volt Clay? Miközben később kiderül, hogy gyakorlatilag mindenki ismeri, ráadásul nem fújtak rá (a többség), nem nézték le vagy közösítették ki, akkor hogy lehet, hogy sosem igazán lógtak együtt többen?

Ez az egy aspektusa volt, amiben számomra nem volt teljességgel hiteles a sorozat.

Gevin - 2017. 04. 11. 16:49

“Jakuzzis jelenet: 1, Hannah akkor már totál szét volt esve. 2, Nem Bryce mellé ült be a jakuzziba, baszki… Az volt a baj, hogy amikor többiek leléptek, ő nem indult azonnal. Onnan, hogy egyedül maradt ő meg Bryce… Akkor már mindegy volt sajnos.”

Ezt már akartam én is említeni. Bryve a jacuzzi közelében sem járt akkor, Jess és a többiek miatt egyezett bele Hannak, hogy csatlakozik hozzájuk. És igen, totál szét volt zuhanva, nem gondolkodott reálisan, csak ki akart kapcsolni.

Amikor pedig Bryce megjelent, már valóban mindegy volt. Egy tizenöt éves lánytól pedig ne várja senki, hogy egy 17-18 éves sportoló fiúval szemben nagyon ellenkezni fog, amikor az visszarántja a vízbe.

Iceman - 2017. 04. 11. 21:01

Ma végeztem a sorozattal és egyszerűen elképesztő volt, sose hittem volna, hogy pont ez rántana be ennyire. Nagyon jól fel volt építve az egész évad, nem éreztem azt a 9. rész környékén, mint sok más Netflixes sorozatnál, hogy csak töltelék részekkel untatnának a nagy fináléig. A színészek Alex kivételével egytől egyig királyak voltak(Kathrine Langford teljesen magával ragadott) és ami még fontosabb volt, nagyon sokuk jó hátteret is kapott(Justin és Zack például).

Nagyon rosszul éreztem magam Hannah megerőszakolása alatt, de azt hiszem hogy muszáj volt ennyire valóságosnak hatnia, egyszerűen meg kell mutatni az embereknek, hogy ez nem tréfa. A kádas jelenetnél pedig férfi létemre teljesen eltörött a mécses, mind a szülők, mind Hannah miatt. Az ő karakterébe bele lehet kötni, magát az öngyilkosságának tényét el tudom fogadni, minden ember más így efelett nem tudok ítélkezni, azonban a kazettás dolog nyilván már kétes, de végül is ebbe is bele lehet magyarázni, hogy reménykedett abban, hogy a többiek vallanak Brcyra ha hallják a történetét.

A zárás olyan szempontból nagyon “tetszik”, hogy az iskolamészárlás téma is nagyon súlyos az USA-ban, jó lenne ha arról is ilyen keményen tudnának sztorit írni. Persze Hannah azért hiányozna nagyon.

Shannen - 2017. 04. 14. 08:24

Most fejeztem be, pár nap alatt lecsúszott a szezon. Az nem is kérdés, hogy remek volt, a tavasz egyik legjobbja. Nagyon jól összerakott, átgondolt volt végig, a színészek remekek voltak. Külön pacsi a castingosoknak, a felnőttek egyértelműen (Kate Walsh!), de a fiatalok is jórészt remekül eltaláltak voltak (és nem Navarroval szerintem semmi probléma nem volt, sőt, teljesen jó volt). Katherine Langfordnak pedig mehet az év felfedezettje cím. Szurkolok neki, hogy sikeres legyen a jövőben is, mert nagyon tehetséges.

Furcsa volt, mert mire elkezdtem nézni, addigra már mindenhonnan dőltek a pozitív kritikák,meg, hogy mennyire nyomasztó, végig lehet bőgni az egészet stb. És bár folyamatosan minden részben volt valami olyan, amit rossz volt nézni, engem érzelmileg a 9-10. résztől kezdett megfogni, nyilván ahogy az események is durvultak. A 10.rész végén amikor a játszótéren Clay kérdezi Tony-t, hogy ő ölte-e meg Hannah-t és Tony végül azt mondja, hogy igen, na az durva volt.

Meg hát a kádas jelenet. Úristen… Ennyire durva gyomrost utoljára a The Killink 3×09-ben kaptam (azt hiszem ebben volt Peter Sarsgaardnak AZ a jelenete). Tudtam, hogy Hannah meg fogja tenni, de önkéntelenül is elkezdtem magamnak mondogatni, hogy ne, ne, ne tedd…

Azok, akik itt kommentben azt feszegetik, hogy a nem az vajon mit jelent, vagy hogy miért ment be a jacuzziba, azok még mindig nem értik az erőszak egyik alaptételét: sosem (!) az áldozat a hibás. Épp ezért volt szörnyű a Mr Porter-es beszélgetés. Miközben az is realisztikus volt hiszen még mindig pont az ellentéte van sok ember fejében és ösztönösen így reagál sajnos.

Összességében a közepe valóban kicsit leült, és bár utálom a ‘fontos’ jelzőt használni sorozatoknál meg filmeknél, de ide tényleg illik. Jó, hogy ez elkészült és beszélgetést generál rengeteg fontos, fiatalokat érintő témában. Ráadásul teszi mindezt magas minőségben. 8,5/10 az évad nálam.

ace05 - 2017. 04. 15. 01:58

Az egyik családtagomnak volt egy félre sikerült öngyilkossága (időben közbeléptek, azóta szerencsére helyre rázódott az élete). Ős is megnézte, elmondása szerint nagyon pontos a sorozat.

Én azért néztem meg a sorozatot, mert a csapból is ez folyt az interneten, hogy milyen jó, meg kíváncsi voltam, hogy zajlik le ez egész az ember fejében, mikor mondja azt, hogy ennyi, kész, befejeztem, távozni akarok az élők sorából. Nem csalódtam. Akármennyire is jó volt, én nem adnék rá 10/10-et, mert voltak benne részek amik leültek. Viszont olyan érzelmeket váltott ki belőlem ez a sorozat, amit eddig nem tapasztaltam magamon. Nagyon megsajnáltam a főszereplőt, hogy eldobta az életét ami megelőzhető lett volna. Meg nagyon kényelmetlenül éreztem magam, a jacuzzi-s és a kádas jeleneteknél.

Ha egy jó részt kellene kiemelnem, akkor az a 11-es rész. Amikor Clay megtudja, hogy neki lett volna a legtöbb esélye arra, hogy megakadályozza az öngyilkosságát, de mivel éretlen “beszari” volt, ő lett a fő oka annak, hogy Hannah öngyilkos lett. Na az nagyon durva jelenet volt. A rész megnézése után okvetlenül is azon gondolkoztam, hogyha velem történne ilyen, ezt én, hogy dolgoznám fel ? Szerintem nem kellet volna őt is bevonnia, jobb lett volna Claynek a tudatlanság. Oké, Hannah feloldozta a felelősség alól, de ezzel egy életre megsebezte Clayt.

Amit még kiemelnék az MR. Porter. Felejtsd el, lépj tovább ? Most komolyan? Valami jobbat is kitalálhattak volna az írók, mert ez hatalmas nagy baromság. Nem hiszem el, hogy egy szakember ezt tanácsolná bárkinek is a valóéletben. Ennyi erővel utolsó mentőövként használhatták volna a szüleit. Sokkal nagyobbat ütött volna, ha tőlük kér segítséget, de nem kapja meg, mert nem figyelnek rá, vagy épp el kell rohanniuk mikor elmondaná….stb.

Tegnap reggel fejeztem be, de egész nap ezt emésztettem. Remélem lesz második évad, mert a történet folytatására kíváncsi vagyok, de, hogy többet az 1. évad közelébe se megyek az is biztos. Ez az a sorozat aminek 0 újranézési faktora van. Kíváncsi leszek az eladási számokra, ha egyáltalán kiadják bluray/dvd kombóban. Pontszám részemről 8/10.

Edrick - 2017. 04. 15. 04:04

@LaCRossE – 2017. 04. 07. 23:19

“Hogy mit szólnék egy 2. évadhoz? Száz millió százalék, hogy nézném, de nem tudom egyelőre elképzelni, hogy működhetne hasonlóan ehhez az évadhoz, még a sok elvarratlan szálat figyelembe véve is.

És akkor el is raktározom a 13 Reasons Why-t a 2017-es JAWS szavazás legjobb újonca, legjobb 40 perces sorozata kategóriára. Meg még náhány más kategóriára is.”

Mindkettőre hatalmas plusz 1!

Én nem nagyon tudok mit mást mondani, mint amit előttem már leírtak. De iszonyatosan fejbe vágott. A háromnegyedéig daráltatta magát – pedig már ekkor is lett volna mit emészteni – de az utolsó pár rész volt az, ami végleg betett. Akkor már úgy voltam, mint Clay a kazettákkal valamikor, hogy nehezen bírtam, de a végére akartam jutni. Amikor a 9. részben először írták ki, hogy felkavaró képek lesznek, eléggé megijedtem. Mármint nyilván jogosan írták ki, de egy nem vártam, hogy egy netflixes sorozatban egyszer ez a szöveg jön velem szembe. Aztán nem is egyszer; még kétszer volt utána is.

Brutálisan erős és súlyos sorozat. Pedig egy darabig még úgy voltam, hogy ezt mennyiszer le fogom még darálni, és most úgy vagyok, hogy a nagy részére ez még oké, de a maradék az annyira nehéz, hogy nem tudok megnézni bizonyos jeleneteket még egyszer. De még ha azokat át is tekerem, sem biztos, hogy végig tudnám nézni. Majd. Egyszer.

Ami nekem nem tetszett, ez a nyitva hagyott nem-lezárás. Mert ja, amit akartak, azt tökéletesen, és a lehető leghatásosabban elmondták, de az utolsó 20 percben a megmaradt dolgokat is elkezdték kibontani, majd még pár WTF-et rádobtak, és elvágták. Pedig a szereplőket én is megszerettem (többnyire, ugye) annyira, hogy nézném a folytatást, de ezt a koncepciót szerintem sem tudják még egyszer ellőni, még egy ilyen súlyos történetet, ilyen minőségben meg, hát.. Efelől kétségeim vannak, na.

Részemről 9,5/10, és ez így most ahogy van, minden idők egyik legdurvább és legjobban kidolgozott sorozata.

JKJ - 2017. 04. 15. 15:14

Felnőtt fejjel nagyon butának tűnnek ezek e a karakterek. Azt nem tudom, hogy valóban ilyen-e egy amerikai high school. Az viszont biztos, hogy nem ilyenek a tinédzserek. Persze, sokan érzik magukat kívülállóknak, de ha mindenki ilyen, akkor senki sem ilyen.

Én nagyon remélem, hogy aki teljesen úgy érzi, hogy ez a sorozat az Ő életét írja le, az rájön arra is, hogy egyrészt a kamaszélet sokkal rosszabbnak tűnik belülről, mint utólag, valamint, hogy csak a buta felnőttek gondolkodnak ilyesmin, mint amiről ez a sorozat szól. Aki ezt anno könyvben megírta, az is sérült volt!

Szóval térjünk vissza a való világba, ahol nem teljesen retardált mindenki.

Lanie - 2017. 04. 16. 11:54

Szeretem és utálom is egyben. Az elején ígéretesnek tűnő sorozat teljesen röhejbe fullad nálam, pedig átérezhetném a tinédzser lány gondjait, ami egészen addig meg is történik amíg olyan dolgok történnek vele amit valóban nem tud irányítani. Aztán ott van a második fele, ahol csupa ostobaságot csinál, nem tesz semmit a szörnyűségek ellen ami a barátnőjével és vele is történik és a végén még más embereket is okol maradéktalanul MINDENÉRT. Dühös voltam a főszereplőre, a végére egyáltalán nem éreztem vele együtt, nem láttam reálisnak, művi volt és nagyon direkt, hogy akkor most ő bemutatja, mennyire rossz is az élete, mennyire nem figyelnek rá a szülei (úristen ez idegesített az egyik legjobban, ha még 14 éves lett volna.. de nem) és mennyire mások hibája amiért nem nyúltak felé segítő kézzel.
Értem én, hogy ezekkel a túlzásokkal akarták érzékeltetni, hogy mennyire fontos egy tini lány becsülete és a hírneve, mennyire apró dolgokon tud az alapulni, hogy mások mit gondolnak rólunk, de tudjátok, onnan, hogy ő beült egy erőszaktevő mellé alsóneműben, egyszerűen kicsúszott belőlem egy hangos nevetés és úgy éreztem, ezt a sorozatot teljesen más irányba vitték el, mint ahogy szerettem volna.

Lanie - 2017. 04. 16. 12:02

Ja igen, javítok, lehet nem az erőszaktevő mellé ült be, de mellette maradt. Plusz, nem megyek be a házába alapjáraton, amint meglátom, hogy az övé, el is sétálok. Milyen indok az, hogy már teljesen szét volt csúszva, nem tehetett róla? Az első kérdés ami az eszembe jutott, hogy hogy lehet valaki ennyire életképtelen mint a mi főszereplőnk? Dzsíz. És akkor még nem is beszéltem róla, milyen dühös voltam arra, hogy csak nézte ami Jessicával történik. Mert nem bír megmozdulni. Egyszerűen csak nem tudott, Lehetne mondani hogy külső szemmel okosabb az ember de nem, nem és nem. Soha nem hagytam volna, hogy egy barátommal vagy ez esetben régi barátommal ez történjen, ez egyszerűen nekem kiábrándítóan buta karakterábrázolás.

Vitalea - 2017. 04. 16. 19:57

Mindenkinek, aki azt boncolgatja hogy milyen hülye/életeszerűtlen/bugyuta, hogy Hannah bement Bryce házába, meg nem szólt amikor Jessica-t erőszakolta, annyit szeretnék mondani, hogy olvasson időnként bűnügyi híreket és százszor durvábbakkal fog találkozni. Az erőszakban, az áldozati létben nincs ilyen logika, egészen más pszichés mechanizmusok működnek, mint gondolnátok. Ha ez az egyszerű józan paraszti logika működne ilyenkor is, akkor mindenkivel csak egyszer történhetne meg. De valóságban csak kevesen képesek felvenni a kesztyűt és lépni. A nemi erőszak amúgy sem a szexről szól, hanem a hatalomról és Bryce minden hatalommal rendelkezik: sikeres, idősebb, népszerű, vagyonos.
Szerintem pont a felsoroslt “hibák” miatt zseniális ez a sorozat,ettől életszerű. Szerintem a kamaszok pont ilyenek. Otthon nem mondanak szinte semmit és neheztelnek a szüleikre mert azok nem tudják mi van velük.

Geza Kovacs - 2017. 04. 17. 21:23

Jól megcsinálták, de a végén előjöttek a 2. erőszakolással, ami nekem lerontotta az egészet. Ez elcsépelt volt. Saját maga lőtte el pár résszel korábban ezt a lehetőséget, és sajnos így nekem nem tetszett. Ráadásul nem merték/akarták befejezni 1 évados sorozatkén, ahogy kellett volna, ez se túl jó.

E mellett én végig azt gondoltam, hogy mivel a lányka sirámainak összessége eltörpül az erőszakolás mellett, mellesleg többen hazugozzák is, és az is kiderül, hogy hatalmas “drama queen” volt, mégsem tesznek semmit ennek a feloldására. Pl. hogy ő hány emberen gyalogolt át hasonló mértékben.

Ami viszont nagyon tuti, hogy a készítők nem szerettek gimibe járni. Eddig se tartottam sokra az amerikai rendszert, más filmekből szépen kiderül ez az itt ábrázolt helyzet, de ezek után végképp örülök neki nagyon, hogy nem hozzájuk születtem. Ebből a filmből elrettentő leckéket kellene adni a tanárjelölteknek módszertanos órákon.

Kevin - 2017. 04. 18. 13:39

Összességében vegyes érzések vannak bennem azután hogy sikerült 2 nap alatt végignézni az egészet.
Maga a sorozat tetszett. Jó volt a karakterépítés,zene, vágás. Azonban Hannah karakterét nem tudtam átérezni, nyilvan férfiként hogyan is tudnám.
2. erőszakolás egyáltalán nem jött át. Főleg azután amit Hannah Clayyel csinált a buliban. (Rendben azt értem hogy Clay egy bangának van bemutatva akinek tudnia kellett volna Hannah mit akar valójában, de akkor ennek fényében Bryce is csak “tudta” mit akar a lány a jacuzziban?)

Niytva hagyott lezárás volt ami egyáltalán nem tetszett. Karakterek jól felvoltak építve erre és a végére nemkaptunk semmit csak rovábbi kérdéseket . Talán jön majd a 2. évadot?

Kívancsian várom.

8/10

Whatever - 2017. 04. 18. 23:12

Fura, hogy egyikőtök sem említi a szüleit annyira.
Szerintem 3 áldozat van ebben a sztoriban.
Jessica, és Hannah két szülője.
Lehet, hogy a saját problémáik miatt kevésbé törődtek vele, de könyörgöm. Rengetegszer kedveskedtek neki bókokkal, gesztusokkal. annak ellenére, hogy anyagi problémákkal küzdöttek, Hannah autót kapott, csak hogy ne égjen be a fake friend-jei előtt, és a 743 dollár elhagyásáért sem kapott igazi letolást, sőt, sokkal kevésbé voltak mérgesek, mint életszerű lett volna.
Ha olyan szülőket kap, mint pl Justin szülei, akkor sokkal egyszerűbb lett volna nem végig azon kattogni, hogy szegények min mennek keresztül

cathy - 2017. 04. 18. 23:27

Nem tudom nekem kábé a 3. résztől totál érthető volt, hogy kb mire fog kifutni. Fantasztikusan viszi a vonalat pont azért mert az ember várná a nagy csattanót, a fordulatot, és rájössz, hogy NINCS egyszerűen egy történet lett elmesélve.

Jöjjön az én interpretációm: Kérdéses sem lehet, hogy itt nincs kifejezetten pozitív karakter dacára annak, hogy Hannah van az ún. áldozat szerepében. Az is egyértelmű, hogy az élete vajmi kevés probléma például egy Dél-Koreában vagy Szíriában cseperedő tinédzser életéhez képest (utóbbi esetében kábé gimi sincs, mert a legtöbbet szétbombázták ugyebár) szóval persze lehet ilyenkor jönni a szöveggel, hogy “de hát vannak roszabb sorsok”. Persze hogy vannak és a sorozat pontosan erre mutat rá, illetve a jelenségre, hogy a mai tinédzsereknek milyen kicsi is elég ahhoz, hogy úgy érezze, rossz az élete. Vannak sztorik világszerte, amikből kiderül hogy pár tininek még a Hannah-féle történéseknél is kevesebb kiveri a biztosítékot. A sorozatban például állítom előbb tudtam volna Justinról elképzelni, hogy ezt teszi magával, mert azért súlyozzunk: ebben a sorozatban szerintem ő az egyik akinek leginkább el van cseszve az élete. A másik, ami miatt remek ez a sorozat, hogy amint megismered Clay karakterét azt hiszed vele együtt még, persze a kazettahallgatás metódusában igen, de amúgy ABSZOLÚTE NEM. Mármint nekem ez volt az egyik legüdítőbb, hogy nem tudtam a szemén keresztül látni Hannah-t. Objektíven láttam minden, külső szemlélőként, és ez szerintem észbontóan jó. Úgy Clay szemén keresztül látni az eseményeket, hogy közben a néző szemét ne ködösítse el a fiú szerelme, ez aztán ping-pong a nézői attitűddel, de itt sikerül.

A másik, hogy Hannah tényleg nem tökéletes, sőt, tipikus teátrális, overreacted dolgokat művel, viszont tök egyértelmű, hogy rájön ő Clay-t kezdte el tönkretenni, és ez a kazettán is elhangzik. Az, hogy erre ráeszmélt tette felnőtté, és higgadtabbá, ami pazar a karakterét illetően. Így számomra egyértelmű, hogy Clay a másik nagy áldozata az eseményeknek, lelkileg sokkal több szarság éri, mint Hannah-t, leszámítva az erőszakot. Ehhez kapcsolódóan egyetértek az előttem szólókkal, könnyű utólag leírni húúú én nem mentem volna oda, irtó nagy különbség van az utólagos okoskodás és az akkor és ott között. Amiben Hannah nagy bakot lőtt, és ezért wtf a 13 kazetta, hogy korábban nem ment el a problémáival a sulipszichológushoz. Mármint ez csak nekem nem logikus? Egy kb rom lelkiállapotból hogyan tudta volna kihúzni Mr. Porter? Sehogy, és ez már egy abszolút ésszerűtlen utolsó kapaszkodó volt.

De nem is kell, hogy minden ésszerű legyen, egyszerűen húsbavágó volt nézni a mai gimis-generációs problémákat, néhol klisésen mégis plasztikusan ábrázolva.

Erős 8/10

cathy - 2017. 04. 18. 23:38

Plusz ami nagyon fontos tisztában kell lenni Hannah karaktertípusával. Rögtön megbízik másokban, képtelen kinézni néhány szituációból, rögtön legjobb barát, szuper barátnő akar lenni, és amikor ezek a légvárak eltűnnek, persze, hogy borzasztóan éli meg, holott a legtöbb srác, lány elrendezi magában, vagy keres mást. Többször is van rá utalás, hogy Hannah régimódi lelkületű, hisz abban, hogy ha csak úgy összbarátkozik valakivel, azzal örökre jóban lesznek, ha valaki rákacsint az lehet élete szerelme. Senki nincs a környezetében, aki relativizálja neki ezeket a kapcsolatokat, így persze, hogy melodramatikusan éli meg, és ez is annyira szépen van tálalva.

infinity - 2017. 04. 20. 16:24

Ezt a sorozatot szerintem is emészteni kell. Nagyon a hatása alá lehet kerülni, szóval örültem, hogy egyéb elfoglaltságaim miatt nem daráltam le a részeket, hanem kicsit elnyújtottam. Viszont az is igaz, hogyha elkezded, nehéz leállni vele, a Színvonalnak köszönhetően.
A sorozat elején nekem tetszett a fanyar humor és az is hogy “a hangvétele némiképpen humoros és élcelődik a történteken.” (külön tetszett a kazettás megoldás is)
Örültem, hogy megnéztem a szezont, mert mostanában nem sok ilyen Erős és szépen felépített sorozatokat látok. (10/10) Szóval a témája, a történetvezetés, a mondanivalója és ezek megvalósítása is egyaránt kiváló.
A színészek szerintem is nagyot alakítottak, (főleg Hannah/Katherine, -lehetne még említeni 1-2 színészt) de nekem Clay egyáltalán nem volt szimpi, sőt. Egyszerűen már túl szerencsétlen volt, de az utolsó két részben viszont mondhatni szimpatikus lett. Egyébként tényleg durva, hogy kinek milyen titkai vannak… De ez a Mr. Porter szerintem is elég gáz volt…
Összességében érdemes megnézni a sorozatot, mert nagyon érdekes és eszméletlen jó! -annak ellenére, hogy a végefelé elég durva lesz és milyen témákat dolgoz fel. Megrázó, de kihagyhatatlan élmény.

Josemiti - 2017. 04. 21. 00:15

Pont Christian Navarro és Alisha Boe volt a legnagyobb hatással rám.

Josemiti - 2017. 04. 21. 00:27

Hannah: can i have a pencil?
Me: sorry this is my only penci…
Hannah: welcome to your tape

Anni - 2017. 04. 21. 00:38

Na ez a sorozat maradandó élmény marad. Nagyon nyomasztó, drámai, megható és még sorolhatnám. Az erőszakolós valamint a fürdőszobás pengés jelenetnél egyenesen rosszul éreztem magam.. borzalmas, hogy sokan valóban ezt a megoldást választják :( az pedig nagyon bátor dolog, hogy a sorozat így nyersen bemutatta.

Hannah valóban sok hülyeséget csinált kezdve már az elején a Justinnal való flörtöléssel de szegény lányt én akkor is csak sajnálni tudtam. Clay pedig annak ellenére, hogy ilyen kis mimóza, abszolút szerethető karakter, akivel nagyon együtt lehetett érezni.

Nem nagyon láttam, hogy írták volna itt, hogy a zenék is nagyon jók :)

Nem tudom érdemes lenne- e 2. évadot készíteni de ha lesz biztos nézem.

10/10!

steelwolf88 - 2017. 04. 22. 23:07

Vajon lehet ezt folytatni egy 2. évaddal?
Dylan Minnette pedig 20 évesen nagyon érett színész!

cathy - 2017. 04. 23. 10:18

“Dylan Minnette pedig 20 évesen nagyon érett színész!”

Jaja, nekem az ifjú Keanu Reeves ugrott be róla, még a River Phoenix-es időszakból!

jazzer88 - 2017. 04. 23. 10:46

nálam 9/10. Tetszett a kritika is. Egy dolgot viszont nagyon furcsáltam. FANYAR HUMOR??? Ha kellene mondanom 20 jelzőt a sorozatra a humor semmiképpen nem lenne benne, még akkor is ha mint minden jó filmben, ebben is van pár vicces jelenet. Ha először a kritikát olvasom lehet meg sem nézem, mert baromira nem érdekelt volna egy fanyar humorral végigvitt öngyilkossági dráma. Arra ott van pl a better call Saul. szereplőkben nekem Bryce aki nem jött be. se az elvetemült agresszív állatot nem láttam rajta, se azt akiben bármi megbánás lenne, de még csak nem is tartott a következményektől, akkor viszont hol maradt a pszihopata arc?

peeeety - 2017. 04. 25. 23:34

Remek volt olvasni a kommenteket, a gondolatokat.
Talán, amit nem láttam, hogy ugye a főszereplő Clay, már játszott egy olyan sorozatban, ahol hasonlóan elképesztő játék ment a színekkel és ezzel akarták nekünk ábrázolni, hogy éppen melyik síkon járunk. Szóval, ha még emlékszik valaki a kérészéletű Awake című sorozatra, akkor talán érdemes kis hangulatként futni azzal egy kört.
Kellően misztikus és elgondolkodtató az is. Bár biztos írtatok már erről anno a sorozat beharangozójában. :)

peeeety - 2017. 04. 25. 23:45

Hannah karaktere egyébként tényleg olyan volt, amit említ cathy is fentebb. Különösen 17 éves korban, jesszusom, mennyivel másabb voltam én is, mint most. Kevésbé méri fel az ember a tettei súlyát és messzebbre is megy sok esetben.
A Porter dolog számomra nem volt hiteltelen. Ez a felejtés egyfajta nyomás is lehetett, ki akarta szedni belőle a nevet és, hogy mi történt. Sok ok miatt nem jött össze.
Sokkoló volt a lány haláljelenete. Durva. TWD 18+ kategória.

Trallala - 2017. 04. 26. 22:07

Most tartok a hetedik résznél, de ennyire vontatott, bárgyú, semmilyen karakterekkel lassan már én is az öngyilkosságon agyalok. Nagyon vártam a sorozatot, de nem tudok semmilyen szinten vele elnéző lenni. A főszereplő srác pipogyasága már kimondottan irritál. Szenvedés nézni, már csak a párom erőlteti hogy nézzük. Számomra az egész történet életképtelen, semmitmondó.

Mona - 2017. 04. 27. 10:52

Most fejeztem be a sorozatot és utána elkezdem olvasni a kommenteket és azt kell megállapítsam, hogy nem értek egyet mindenkivel.

A sorozat zseniális volt és abszolút bekebelezi azokat a nézőket, akik ráhangolódnak a témára. Van még nyitott szál ez tény, de egy második évad? Biztos, hogy megnézném, de szerintem kár lenne. Pont ez a lényege, hogy a te ítélőképességedre van bízva dolog. Szerinted Alex megérdemli a halált? Vagy jobb lenne, ha agyhalott/sérült nyomornéként élne tovább? Épüljön fel és éljen együtt ezzel a tudattal? De ott van a Justin vs. Bryce, vajon bekattan Justin és lelövi Brycte vagy megtörik a súly alatt és saját magát lövi le. Mr. Porterre visszagondolva, pedig még érdekesebb szálakat kapunk, hisz még saját maga előtt is tagadja, hogy Ő tudta mi fog követezni. Az igazgatónak és a szülőknek is azt mondta, hogy csak egyszer beszélt Hannaval, amikor a tanulmányairól volt szó, mindezzel szemben ott van a 13. felvétel, amit csak egy szűk kör ismer. (Egyelőre?!)
Ráadásul a férfinak családja van és gyereke. Vajon átfordul önutálatba, magára hagyja a családját, hogy ezek után, hogy lehetne méltó példakép a gyerekének, hogy tudná megvédeni a saját porontyát, amikor a másét sem sikerült?

Ezek olyan dolgok, amiket neked kell végiggondolni és késztetne rá, hogy gondold is végig, hogy te írd meg a 2. évadot, hogy a haverokkal egy forró csoki felett alakíthassátok ki a végét. Biztos vagyok benne, hogy 10 ember 10 különböző befejezési módot találna ki a szereplőknek.

Sokatoknál olvastam, hogy a 13 felvétel anyaga volt a legmegrázóbb jelenet és ebben igazat is adok. Ott volt egy lány és segítségért kiállt, de süket fülekre talál és igen hibás Mr. Porter, de hibás Hanna is. Rébuszokban beszél az eseményről, nem mondja, hogy tiltakozott, nem mondja, hogy Ő ezt nem akarta. Hanna nem egy szent Ő sem egy jó gyerek. Elvárja, hogy az emberek kigondolják a gondolatait, miközben Ő magam nem hagyja, hogy mások észrevegyék a jeleket. Ha jobban belegondolunk szerintem Hanna nem igazán akarta, hogy megmentsék. Néma gyereknek anyja se… tartja a mondás. Ha problémád van mond ki, ne csak utalgass rá. Szerintem a sorozat ezt is próbálja üzenni.

A többi gondolatot és erősséget szerintem összeírták az előttem lévők.

Bocs, hogy hosszú lett,de gondoltam egy másik nézőpont nem árt.

pearl - 2017. 04. 28. 21:08

Heti darám volt, tegnap fejeztem be. Még mindig a hatása alatt vagyok. Lelkileg nagyon megterhelő volt. Igazán remek sorozat. A Lost óta nem volt olyan sorozat, amin napközben is agyalok. Csak ennél, miközben vártam, hogy végre nézhessem, húztam az időt. Nem szokásom nagyon félbehagyni részeket, de ennek egy részét se tudtam megnézni egyhuzamban. Annyira megterhelő, sokkoló. Én is úgy voltam, mint Clay. Várom, hogy mi jön még, de félek folytatni. Clay nekem szimpi volt. Hannah-t sajnáltam. Persze én is furcsállottam, hogy bement Bryce bulijára, de addigra már annyira szét volt esve, hogy ezt is megértem. Maradtak nyitott szálak, de a végén úgy éreztem, hogy a többit a nézőkre bízzák. Örülök, hogy a dolgok kiderültek.Ha lesz 2. évad, tuti hogy nézni fogom. Végre egy színvonalas, értelmes sorozat, ami komoly, nagyon is valós kérdésekkel foglalkozik. A szülői tehetetlenség, amikor falakba ütköznek, miközben gondoskodók, figyelmesek. Mégse tudják mi van a gyerekkel. Mr. Porter a legellenszenvesebb. Tipikus. Vajon valaki komolyan gondolja, hogy az ilyen iskolai pszichiáterek (vagy mi volt) tudnak segíteni? Olvastam a kommenteket, már mindent elmondtatok. Remek sorozat, szülőknek különösen ajánlott. Bennem még nagyon friss.

Bonnie - 2017. 04. 30. 15:49

Most fejeztem be,ledaraltam 1,5 nap alatt:-)
Nos,rengetegen leírtak előttem a lényegét.
Amúgy hannaban teljes mértékben a saját gimis enemre ismertem.
Csak engem azért bantottak,mert nem voltam gazdag plusz meg vidékről is jöttem.
De ugyanúgy szenvedtem,vilagfajdalmam volt.
Kinszenvedes mindennap.
Mai eszemmel(15 évvel később) persze mindez nevetséges,s adnék egy sallert Hannanak,és a tini onmagamnak is.
Tonynak volt igaza:sok volt Hanna,és igazi dráma királynő.
A sorozat nagyon tetsztett,majdnem tökéletes.
S ezért remélem nm folytatják ,m így kerek a történet.

winnie - 2017. 04. 30. 19:26

“S ezért remélem nm folytatják ,m így kerek a történet.”

folytatni fogják, ez szinte biztos (mert sorozat), de aki úgy érzi, hogy kerek és benne van a félsz, mert csalódhat, annak nem kell, hogy folytatódjon, befejezheti.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz