login |

The Blacklist: Redemption: vége az 1. évadnak – írta Lantaar

2017. 04. 24. 19:35 - Írta: vendegblogger

Szólj hozzá | kategória: 2016/17 finálék, kritika,

Még egy országos sorozat, ami a középszer tökéletes megtestesítője. Igazából maga az anyaszériája, a The Blacklist sem kiemelkedő, viszont annak van egy nagy előnye, ami képes valamivel az átlag fölé emelni azt: James Spader karizmatikus alakítása Raymond Reddingtonként.

Sajnos ez az extra és bármilyen más, fájóan hiányzik ebből a sorozatból. A pilotkritika jól fogalmazott: a készítők fogták az elmúlt 5-10 évben nézettségileg sikeres akciósorozatokat, összedarálták azokat, majd megpróbáltak leszűrni az egészet egy formulába. Ennek az eredménye egy jellegtelen massza lett, ami kábé annyira izgalmas, mint egy szelet pirítós egy pohár vízzel reggeliként.

Ez pedig meglátszik a színészek játékán is. Ryan Eggoldnak könnyű dolga volt Tom Keenként, hiszen már négy éve játssza a karaktert, pontosan tudja, hogy milyennek kell lennie. Viszont amíg az anyasorozatban ez az alakítás működött, mint másodlagos karakter, főszereplőként ez bizony egy kicsit kevés.

A tovább mögött folytatom apró spoilerekkel.

Famke Janssennek kellene betöltenie a Spader funkcióját, de annak ellenére, hogy sikerült egy valamennyire építeni a karakterét, még mindig csak egy gyenge utánzata Reddingtonnak. Az pedig nem segít rajta, hogy csak kétféle fokozatot írtak neki: dühös, de mindenkinél okosabb főnök és a gyerekét minden második jelenetben sirató anya.

A többiek közül gyakorlatilag csak Edi Gathegit lehet kiemelni Solomonként, aki ugyanolyan élvezettel játssza a karaktert, mint amikor legelőször feltűnt a The Blacklistben.

A maradék állandó szereplőnek sajnos általában csak annyi a dolga, hogy exposition dump-ként előrevigyék az aktuális történetet. Azért viszont nálam mindenképpen jár egy ici-pici pirospont, hogy az anyasorozatból sikerült minimális vendégszerepre áthozni két karaktert.

Ha már a történetnél tartunk: az egy dolog, hogy a heti ügyek sablonosak és ugyanolyan lagymatagok, mint az anyasorozatban, viszont a cliff a finálé végén felidegesített. Az ilyen jellegű, kémekkel operáló sorozatokra sajnos jellemző, hogy ha elég sokáig vannak képernyőn, akkor előbb-utóbb minden fontosabb szereplő ideig-óráig átáll a másik oldalra. Ez az egyik legalapvetőbb, legunalmasabb és leglustább klisé, amit csak el lehet lőni és sajnos ezt itt is elővették.

A cliffhanger felvetése alapján, ha lesz második évad, akkor az jó eséllyel egy az egyben ugyanaz lesz, mint az első, annyi különbséggel, hogy Tom apja és anyja funkcionálisan helyet cserélnek. Apu lesz a gazdag CEO, aki a háttérben szervez valamit, míg anyunak besegít Tom, hogy kiderítse a nagybetűs Igazságot.

Kérdés az, hogy lesz-e egyáltalán második évad? A számok alapján ez eléggé valószínűtlen, de még előfordulhat, ha az NBC úgy gondolja, hogy presztízsveszteség lenne, ha egy szezon után kaszálna egy spinoffot.

Akármi is lesz, az az évad értékelésén nem fog változtatni. 5/10, mert tényleg nincs benne semmi olyan ordító hiba vagy hanyagság, ami lejjebb húzná, de ennél többet sem érdemel, mert olyan sincs benne, ami felemelné. Egyszerűen csak középszerű.

UPDATE: A sorozatot elkaszálták, nem lesz folytatása.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz