login |

Pilot: Girlboss

2017. 04. 30. 22:03 - Írta: human

10 hozzászólás | kategória: kritika, pilot-mustra,

Nem tudom, meddig fog tartani, de az utóbbi hetek legjobb feelgood sorozata a Netflix-től a Girlboss. Mondjuk még csak 3 részen vagyok túl, és a pilot messze a legrosszabb volt közülük, szóval örülök, hogy adtam még egy esélyt a főszereplő miatt.

Egyszerűen bírom Britt Robertsont. Nem (csak?) eyecandy indok miatt, hanem mert szinte minden szerepében kicsattan az energiától. Nem nagy színésznő, de vannak szerepek, amiket rá öntöttek – a Tomorrowland 2/3-ában is milyen jó már! Az itteni is hasonlónak tűnik, kivéve ha túlzottan elmennek drámai irányban.

A történet amúgy egy divatmárka létrejöttéről és alapítójáról szól. Valamennyire a valóságon alapul, de azért nagyon éltek az alkotói szabadságukkal is. Ami ebben az esetben nem is baj. Itt az elején azt látjuk, ahogy a tervek nélküli fiatal nő lázad a felnőttség ellen, nagyon idegesítően, de szépen lassan megtalálja, hogy mit akar csinálni az életben.

Az előbb említett idegesítő dolgot nagyon komolyan kell venni, amin a pilot rendezése sem segít. Nyilván minden korai húszas úgy gondolja, hogy ő többre hivatott, mint a mindennapi mókuskerék, és ezt világfájdalommal támasztja alá. Ebbe itt teljesen belehúztak: olyanokat mond a csaj, amiket rossz hallgatni, miközben a legdurvább MTV sorozatos hagyományokat követve két perc alatt két dal festi alá a kalandjait.

És mégis, már rögtön a második rész olyan, hogy szinte folyamatosan lehet vigyorogni rajta. Ekkor már ügyesen érzékeltetik azt is, hogy a csaj nem olyan buta, mint elsőre látszik, és amint nem csak céltalanul éldegél, rögtön érdekesebbé is válik.

Nem akarok teljesen elszállni azért, mert valami még így is hiányzik a részekből. Nem tudom pontosan megfogalmazni, talán azon érhető igazán tetten, hogy milyen klisésen bohó a sorozat néhol.

A fiatal lányhoz átjár a öreg bölcs szomszédja képviselni a dolgozó népet, aki füvezik, és teljesen jóban vannak. Vagy ott a barátnője, aki egy ugyancsak klisékönyvből kilépett támogató. Valahogy az összkép túlzottan klappol, nem teljesen természetesen.

A pilot sima 5/10 volt, viszont a folytatás 7/10 könnyedén. Majd meglátjuk, hány részt tolok le végül. Nem tudom lesz-e évadkritika, de azért ha a későbbi epizódokról akartok beszélni, akkor jelöljétek a spoilert.

10 hozzászólás Ne habozz!

vbalazs91 - 2017. 04. 30. 22:11

Nekem nagyon bejött, főleg az évad 2. fele. De talán inkább úgy pontos, hogy az első 1-2 rész döcögött, utána folyamatosan lett jobb. A végén meg már abszolút ott tartottam, hogy máris nézném tovább. Remélem, lesz folytatása.

winnie - 2017. 04. 30. 22:20

annyira fura volt nézni, mert eleinte nem tudtam, hogy huszoniksz percesek a részek, így gondoltam, hogy komédia, és a kezdés is a komikus dolgokra erősít rá, de nem akartam így nézni, mert tudtam, hogy nem komédia-komédia, vagyis nem feltétlenül fogok röhögni, nem kéne a poénokat várni.

és amikor átálltam, akkor már tudtam úgy folytatni a pilotot, hogy tudjam, ez az a sorozat lesz, ahol, ha érdekel a főhős karaktere, akkor maradni fogok, akár vicces, akár nem. ha nem, akkor megy a kukába, mert annyira rajta múlik, az ő sorsának alakulásán minden.

FrankLuck - 2017. 04. 30. 23:07

Épp most néztem a pilotot, simán bejött (a ma bepróbált 3 soriból csak 1 kasza, hmm…). Örülök, hogy ezek szerint még jobb is lesz.

vbalazs91 - 2017. 05. 01. 00:36

Hát comedynek vagy röhögősnek nem mondanám, tényleg leginkább a feelgood jelző illik rá, amit human is használt. Ettől függetlenül volt 1-2 poén, ami nálam nagyon beütött, de nem ezen van a hangsúly.
Ha valaki bírja a főszereplőt, akkor szerintem annak be fog jönni. Egyébként nekem olyannyira csúszott, hogy 2 nap alatt végig is néztem az évadot.

galocza - 2017. 05. 01. 10:40

“Ha valaki bírja a főszereplőt”…
…és itt a baj. merengtem már csöppet azon, miért érzik fontosnak az írók (vagy a kanálisos döntéshozók), hogy a főszereplők legyenek antipatikusak. ok, egy youre the worst esetében ok, ott kb ez a lényeg, de én a magam részéről szeretek vmennyire együttérezni a karakterrel, szurkolni neki, ilyesmi. így, a második epizód felénél az jut eszembe, hogy halj éhen, c-word.
tán jobbnak találnak (nagyon) hibás személyiségeket bemutatni, mert akkor a karakterizálás mélyebb (na persze!) és realisztikusabb (hogyne).
vagy kicsit cinikusabb oldalról közelítve rájöttek, hogy az emberek nagy része kárörvendő, de neveltetésének köszönhetően lelkiismeret-furdalást érez, ha kedvelhető szereplővel történnek kalamajkák, de felmentve érzi magát, ha utálatos karakter kárának örül.

azorka - 2017. 05. 01. 11:15

Úgy rossz, ahogy van. Az eyecandy faktoron kívül nem sok minden van benne.

winnie - 2017. 05. 01. 17:03

galocza: szerintem csak kockáztattak, mert hiszem, hogy lesznek, akik szimpatikusnak fogják találni, de közel sem mindenki. meg ki tudja, ha megismeri őt az ember, talán megérti, hogy miért ilyen – pár rész után talán más szemmel nézi, mint pár perc ismeretség után. más kérdés, hogy ezzel nem leszek beljebb…

egyébként itt egy interjú a szerethetőségről, és hogy neki miért nem volt fontos (még én sem olvastam): http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/girlboss-kay-cannon-interview-996267

jenga - 2017. 05. 01. 18:22

Nekem bejöt.
Szerintem a drámai jelenetekben is jót nyújtott BR.
A 10.(?) részben az internetes fórum/chat szoba ábrázolását tök jól csinálták.

Shannen - 2017. 05. 11. 03:58

Engem egy kicsit becsapott a sorozat, mert az évad első fele inkább volt vicces, mint drámai, és az tetszett is. Le is csúszott egyben az első 7 rész. Aztán fordult a kocka és jöttek a drámaibb részek, amik már kevésbé álltak jól a sorozatnak.
Britt Robertsont már kedveltem korábban is, itt is tök jó volt, mint ahogy a szereplők többsége is.
A rendezés viszont szinte minden részben, de legjobban a pilotban, elég szörnyű volt. Annak speciel semmi ritmusa nem volt. Ráadásul ez aztán a későbbi részekben is többször felmerült problémaként.

Amiért pluszpont jár az az időnként megvillanó kreatív vizualitás, amiknél azért itt-ott csettintettem, hogy ez milyen szép volt, annak ellenére, hogy egyik sem volt forradalmian új megoldás. Ennek volt a csúcsa persze a chatszobás rész, azt mondjuk élveztem, bár talán picit túl volt húzva az is.

Mivel csak fél órásak a részek, és azért alapvetően szórakoztató volt, így benne lennék a folytatásban, de ha mégsem lenne, az se bánnám. 6-8/10-es részek váltották egymást, nagyjából az évadra is olyan 6,5-7/10-et tudnék adni. Egynek jó volt.

thingol - 2017. 06. 06. 21:29

méltatlanul kevés figyelmet kap a sorozat :)

amúgy azt hozzátenném, hogy a második-harmadik rész körül majdnem kaszáltam én is és vertem volna pofán egy ponttyal a főszereplőt.

valamiért kitartottam és nem bántam meg! az utóbbi idők egyik legkellemesebb meglepetése.

ha a főszereplő nem szimpi az elején, akkor még adjadok neki még egy esélyt, változni fog. Sokat.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz