login |

Ennemi Public – írta gromit

2017. 06. 17. 15:10 - Írta: vendegblogger

1 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika,

Mi lenne, ha egy közismert sorozatgyilkost (ráadásul gyerekgyilkost) “jó magaviselettel” feltételesen, már büntetése letöltése előtt szabadon engednének? Hogyan illeszkedne vissza, illetve hogyan fogadná a társadalom? Erről szól az Ennemi Public (angolul: Public Enemy) című francia nyelvű belga sorozat, mely ihletét a valóságból merítette.

A 90-es években nagy vihart kavart eset életfogytiglanra ítélt elkövetője (nem a nálunk is nagy publicitást kapott Pándi, hanem Dutroux) néhány éve kérvényezte, hogy elhagyhassa a börtönt, és házi őrizetben folytathassa. Ezt hatalmas közfelháborodás mellett elutasították, de remek alapötletet adott egy hasonló történethez.

Guy Béranger ötszörös gyerekgyilkost 20 évnyi börtön után feltételesen szabadon engedik. Nem haza költözik idős anyjához, hanem kolostorba vonul, valahol az Ardennekben egy kis falu mellett az erdő közepén. A falu lakói természetesen nincsenek elragadtatva az ötlettől, maguk és elsősorban gyerekeik biztonságát féltve tüntetnek ellene, próbálják megakadályozni, később valahogyan eltávolítani a környékről.

A téma, hogy egy közismert sorozatgyilkos érkezése hogyan dúlja fel egy közösség (sőt, rögtön két közösség: a falu és a kolostor) életét, már önmagában is érdekes lehet. Bár ennyire még nem feltétlen lehetne építeni egy tízrészes sorozatot, ha nem történne valami.

Márpedig ha történne valami, például eltűnne egy gyerek a faluból, a népnek rögtön meg is lenne az elsőszámú gyanúsítottja, mi több, tuti tettese, még mielőtt a rendőrség neki tudna állni nyomozást indítani, helyszínelgetni. Ez pedig kétségkívül újabb feszültségekhez vezetne. És vezet is – ehhez nem kell különösebb jóstehetség. Ezen felül viszont a sorozat cselekménye nem kiszámítható. (Egyértelműen ki fog derülni, ki a tettes és hogyan követte el, de ezt nyilván nem fogom most elárulni.)

Béranger kezdetben 1 hétre érkezik, hogy a rend tagjai felmérhessék, valóban elhivatott-e a szerzetesi életre, vagy csak a börtönből akar ilyen úton menekülni. A helybéliek ellenkezése miatt is nagy a biztonsági (és média)felhajtás.

A kis helyi rendőrőrs erősítést is kap egy brüsszeli nyomozó, Chloé Muller személyében. Chloé egy balul sikerült akció után (“próbáljon meg most nem lelőni senkit!”) gyakorlatilag Béranger testőre lesz, és a kolostorban száll meg.

A kisvárosi szerializált krimiknél megszokott módon sok a karakter. Többnyire átlagos figurák, vannak persze lappangó titkok is, de a falu és lakói ábrázolása realisztikusnak tűnik. A karakterek közül néhány kiemelt, de a legtöbben nem egyforma súllyal szerepelnek az egyes epizódokban. A tovább mögött folytatom spoilerek nélkül.

A nyomozó Chloé egy gyerekkori trauma miatt lelki gondokkal (és hallucinációkkal) küzd. A sorozatgyilkosról valóban elhiszem, hogy pszichopata, látszólag higgadt, de eszelős és manipulatív, bár idővel kissé elszürkül, kevesebb teret kap, de azért később is akadnak pillanatai.

A történetben kiemelt szerepet kap még 3 fivér: egyikük Béranger mentora a kolostorban, a másik a kocsma és a helyi sörfőzde tulaja, az öccsük meg forrófejű fegyverbolond. Az erdős-hegyes vidéken amúgy is sok a vadász.

Nem csak a skandinávok vagy a velsziek értenek a nyomasztó krimikhez, utóbbi időben a belgák is bejelentkeztek. A készítők újoncok a sorozatozás világában. Ez talán abból érezhető leginkább, hogy nem mindig találják el az arányokat, de tanulásra képesek.

Az első rész például nagyon hosszúnak tűnt, a másodiktól kezdve viszont a részek hossza közelebb volt az 50 perchez, mint a 60-hoz, és ez mindenképp jót tett a sorozatnak. Néha még így is soknak éreztem a liturgikus éneket vagy az autószerelést, de összességében nem bántam meg, hogy maradtam.

A kompletisták számára mondom, hogy a fő ügy megoldása kerek és lezárt (és felér egy gyomrossal), a záró jelenet pedig bizonyára már a 2. évadot hivatott felvezetni.

(Egyébként miért jó az üldöző elől bemenekülni egy olyan épületbe, aminek csak egyetlen bejárata van? Vagy egy gyerek ezt így nem gondolja végig racionálisan, hanem inkább csak el akar bújni?)

1 hozzászólás Ne habozz!

sepulveda - 2017. 06. 17. 18:19

Az első pár rész nekem nagyon bejött, de aztán kezdtem lassan belefáradni abba, hogy minden egyes rész végén kényszeresen és mechanikusan másra terelik a gyanút. Ráadásul elég hamar rájöttem a gyilkos kilétére, pontosabban arra, hogy kinek lesz tuti biztos köze a gyilkosságokhoz. Azért ettől függetlenül úgy en bloc tetszett a sorozat. Volt valami egyedi a hangulatában. Köszi, hogy írtál róla!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz