login |

Little Big Shots

2017. 07. 11. 20:05 - Írta: winnie

4 hozzászólás | kategória: kritika, reality,

Vannak olyan egyéb kategóriás heti műsorok a tévében jelenleg is, amiket 10 (na jó, 20) évvel ezelőtt nagyon szívesen néztem volna. Sőt, még ma is szívesen néznék, csak azért nem kerítek sort rájuk, mert akadnak olyanok is, amiket még szívesebben nézek – tényleg, a vetélkedőktől a sportközvetítéseken át egészen a valóságshow-kig terjed a skála, amiknél a fiktív sorozatokat előnyben részesítem.

Amerikában a tavalyi év egyik legnagyobb és legmeglepőbb sikere Amerikában az NBC-s Little Big Shots volt, és ez pontosan a fent nevezett kategória, ráadásul még a legszőrösszívűbb kereskedelmi tévé-ellenesek is csak nehezen tudnának belé kötni, hiszen mindössze annyi a lényege a műsornak, hogy ügyes gyerekek mutatják meg, mit tudnak. (Vagy másképp: ügyes gyerekeket mutogatnak.)

Persze, manapság egyre népszerűbbek lesznek a gyerekekkel operáló műsorok, főleg a valóságshow-k, azon belül is a tehetségkutatók (ez az a műfaj, amit egyébként képtelen vagyok nézni, mert minden örömködő gyerekre jut egy síró is), ráadásul a cukiságfaktor reményében a “felnőtt” reality-kben is gyakran bevetnek gyerekeket, hogy a zsűri elájuljon, pedig sokszor csak tucattudással rendelkeznek, mondjuk úgy táncolnak, mint ezer másik versenytáncos gyerek az országban.

Azonban a Little Big Shots nem reality, de még csak nem is vetélkedő vagy játék, hanem egyszerű performansz show, vagy…, tudom is én, varieté. Itt nincs verseny, nincs zsűri, semmi pontozás vagy szavazás, semmi stressz, csak pozitív dolgok, tényleg csupán az a koncepciója, hogy egy gyerkőc megmutatja, hogy mit tud, van, hogy még csak nem is produkálja magát, és azt mondja, hogy jó tévés műsorvezető lenne, ezért megkérdeztetik vele az utca emberét erről-arról.

Nyilván elég széles a skála, ami egy gyerek tudását illeti, és a Little Big Shots törekszik a változatosságra, azonban csak ennek köszönhetően nem hiszem, hogy jó vagy túl szórakoztató lenne számomra a műsor. El lehet nézni persze a cukiságot, de minek, ha az ember a YouTube-on százával láthat hasonlókat – jó eséllyel az LBS-ben is bekerülnek YouTube-os hátszéllel résztvevők.

A Little Big Shots titka abban rejlik, hogy nem YouTube-sorozat (hogy az mi, arról itt írtam), mint manapság oly sok reality, amiket gazdaságosan, 50%-osra tömörítve is meg lehet nézni, ha csak a lényeg érdekel minket. Az LBS csak nem érdekelne a YouTube-ra feltöltött performanszokkal. A titok nyitja a műsorvezető, Steve Harvey (és a bajsza), akinek a leáldozófélben lévő komikusi csillagja akkor indult meg felfelé, amikor egy ősrégi vetélkedő, a napi, délutáni Family Feud házigazdája lett.

Harvey a Family Feud-ot hatalmas sikerré tette, sőt, YouTube-kompatibilissé, köszönhetően annak, hogy zseniálisan képes lereagálni hülyeségeket, poénokat, pikáns kérdéseket és válaszokat, az arckifejezései szó szerint mémmé váltak. És mondanom sem kell, hogy a Little Big Shots is a fel- vagy levezető interjúk miatt nézős és nagyon vicces (klasszikus Gyerekszáj-faktor + Harvey = priceless), illetve a performanszok alatt lenyomott magánszámok miatt. Pedig általában az efféle szégyentelen énközpontúság irritálni szokott, de Harvey zseniális.

És éppen a Steve Harvey-faktor miatt nem is tudom, hogy más országokban hogy szuperál az eladott licenc, illetve, hogy itthon például mennyire lenne sikeres a műsor, hogy ki lenne az, aki Harvey-hoz hasonlóan el tudná adni magát és a lurkókat, aki képes lenne ennyire jó lenni. (Hajós? Fábry?)

(A siker mértékéről egyébként mindent elmond, hogy pár hete elindult a Little Big Shots spinoff-ja, a Little Big Shots: Forever Young, amiben gyerekek helyett idős emberek mutatják meg, hogy mit tudnak. Itt végképp nem érdekelnek a produkciók, még akkor is, ha némelyik kalaplengetést érdemel, és bár a Harvey-interakciók szokás szerint viccesek, de egy idő után a korhatárosba és pajzánba hajló poénkodás kifárad.)

4 hozzászólás Ne habozz!

Deny - 2017. 07. 11. 20:51

“És éppen a Steve Harvey-faktor miatt nem is tudom, hogy más országokban hogy szuperál az eladott licenc, illetve, hogy itthon például mennyire lenne sikeres a műsor, hogy ki lenne az, aki Harvey-hoz hasonlóan el tudná adni magát és a lurkókat. (Hajós? Fábry?)”

De hisz volt itthoni változata, nem? Méghozzá kettő is!

winnie - 2017. 07. 11. 21:05

ha az rtl-es kicsi óriásokra gondolsz, az kifejezetten verseny volt, mentorokkal, meg talán zsűrivel is. a tv2-es kismenőkben dettó volt zsűri, ha jól rémlik. meg volt ami dalos volt, ott is volt talán kiesés.

itt semmi nincs. bejön egy gyerek. beszélgetnek, megmutatja. jön a következő, beszélgetnek, megmutatja, stb. semmi stressz, hátsó szándék, csupa pozitív dolog.

ha volt másik hasonló, akkor stornó a fentiek:)

Deny - 2017. 07. 11. 22:01

Ezekre gondoltam. :) Egyiket sem néztem, szóval hiszek neked. Csak azt hittem, a Kicsi Óriások volt a magyar megfelelő, hiszen ugye a cím is ugyanaz.

winnie - 2017. 07. 11. 22:12

akkor megnyugodtam. (az egyébként a Pequenos Gigantes licence.)

ennek mondhatni a kettő mixe, a kicsi nagymenők állna jól.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz