login |

12 Monkeys: a 3. évad – írta Szalmi

2017. 07. 19. 18:10 - Írta: vendegblogger

8 hozzászólás | kategória: kritika,

Nem gondoltam volna a 12 majomból készített sorozat első pár része, sem a 2. évadjának zárása után, hogy ilyen jól sikerül folytatás, a 3. évad.

Mint ismeretes, a 4. szezonnal zárul a sorozat, s mondanom sem kell, hogy kíváncsian várom, hogy sikerül kikeveredni az események láncolatából és az időben való ugrálásokból, mert eddig tényleg nagyon ügyesen csavarták készítők a szálakat, és emelték egyre magasabbra a szintet.

Amikor elkezdődött a sorozat, az volt az alapfelállás, hogy van egy bázis, ahonnan küldetéseket teljesít a főszereplő. 2043-ban egy kisebb túlélő csoportból James Cole utazik vissza 2015-be, hogy megtudja, mi okozta az emberiség nagy részének a pusztulását, és megakadályozza a katasztrófát. Ehhez egyetlen nyom áll rendelkezésére: Cassandra Railly.

Már ebben is sok lehetőség volt, bemutatták a két idősík szereplőit, ellenfeleket hoztak be, mitológiát gyártottak, megpróbáltak változtatni a múlton, miközben nehézségekbe ütköztek. Néha az akció közben nem is nagyon jutott idő megismerni a karaktereket, csak ide-oda rohangálás volt, egyes szereplők nem kaptak túl nagy hangsúlyt.

Aztán a történet és a részek előrehaldtával a helyükre kerültek a dolgok. A sorozat eléggé cselekményközpontú, nem karakterdráma, de azért mindenkinek megismerjük a múltját. És az események sem csak Amerikára korlátozódnak, Berlin, Párizs, London és Budapest is szerepet kapott.

A tovább mögött 3. évados spoilerekkel folytatom.

A 3. évadra a szereplők szétszóródtak az időben. Ismét Jennifernek jutottak a legjobb jelenetek: a világháború utáni karrierje és a dokumentum ellopásának terve, kivitelezése voltak a csúcspontok. A kislány Jenniferrel már végig is vettük életének szakaszait.

Tetszik, hogy a szereplőknek a tények ismeretében mindig valamelyik oldalra kell állniuk. Az 1. évad elején Ramse kis jelentéktelennek tűnt, majd ő lett az Utazó, akit Olivia szervezett be, aztán a jó-rossz és a barát-ellenség szálak között mozgott, míg végérvényesen szembe nem került Cole-lal.

A sorozatban egy fontos visszatérő elem, hogy a csapat az “A” oldalon áll és valaki a “B” oldal miatt szembefordul velük. Most Cassie és Cole bújócskázott Jones csapatával az időtlen fiúk érdekében.

Pár kérdés is felmerült bennem:

  • Ha tehetnéd, megölnéd-e a gyerek Hitlert. Itt meg is válaszolták a kérdést.
  • Van-e született gonosz? Esetünkben megtudjuk, hogyan is vált gonosszá a tanú.

A másik visszatérő elem, a gyerek a szülők önhibáján kívül szülők nélkül nő fel és majd egyszer valahol, valamikor találkoznak.

Nekem Athan tolvajos része tetszett a legjobban. Ahogy Cassie és Cole belelátnak a problémáiba – hogy például 607 alkalommal próbált megakadályozni egy eseményt – majd beugrik nekik, hogy egy beszélgetésnyire már találkoztak a múltban.

A 10. rész választ adott arra, amit a pilot kezdetén próbált Cole kideríteni.: hogy kezdődött ez az egész? A tények ismeretében a 4. évadban drukkolhatunk annak, hogy sikerüljön változtatniuk a történteken. Hiszen mindenki ezt szeretné a csapatból. Vagy mégsem?

8 hozzászólás Ne habozz!

Ghost - 2017. 07. 19. 18:55

Pár napja fejeztem be, az előző 2 évadot jobban kedveltem, az időmanipulálásban már kár lenne logikát keresni, de továbbra is nagyon jó sci-fi kaland, örülök hogy kaphat még egy lezáró évadot. Viszont a csatornának ez a kísérlete, hogy 2-3 nap alatt lezavarta az egészet, úgy tűnik nagy kudarc volt.

winnie - 2017. 07. 19. 19:05

miért lett volna kudarc? nem nagyon ismerjük a vonatkozó adatokat. igazából ez abból derülhet ki, hogy lesz-e még hasonló.

Faehren - 2017. 07. 19. 19:08

Az Athan-t játszó színész nagyon jó választás volt és az ő része szerintem is az évad legjobbja volt, a zenékkel, alakításokkal együtt. Kicsit gyengén indult nekem az évad, de a végére nagyon összeállt és tetszett. Hiánypótló sorozat szerintem, ami minőségi is.

Ghost - 2017. 07. 19. 19:51

Winnie: Úgy emlékszem volt itt egy nézettségi adat, ami igen alacsony számokat hozott, talán sorozatminimummal, ez alapján nem jött be a dolog. Aztán lehet tévedek, nem követtem hogy a csatornának és a sorozatnak átlagban mi számít jónak.

winnie - 2017. 07. 19. 21:21

ghost: igen, igen, jól emlékszel, ez igaz, de arra célzok, hogy ez a modell biztos, hogy nem a live adatokat részesíti előnyben, hanem a syfy.com-os, vagy más streameseket, amikről nem tudunk, hogy mennyire váltották be az előzetes számításokat.

Narxis - 2017. 07. 19. 21:24

Ez egy baromi jó sorozat, remek dráma, remek humor(pl. Jennifer musical-je vagy Olivia majdnem musical-es magyarázása). Tény, hogy ideje lezárni mert már nem lehet nyújtani de akkor is remek sorozat.

wovbagger - 2017. 08. 26. 14:19

A végére értem, és bár nem daráltam, hanem egyesével néztem végig a részeket, szerintem ez a sori minden évadával egyre jobb lett. Ramsey kiesését mondjuk sajnáltam, és igazából Deacon szereplését kicsit keveselltem. De kifejezetten élveztem, remélem az utolsó évad legalább annyira jó lesz, mint amilyen a harmadik volt.

Harmadik Éva - 2017. 09. 03. 17:15

Félig offtopic, de sose értettem ezt a megölnéd-e Hitlert kérdést? Dehogyis ölném, ugyan ki az, akinek nincs súlyos, személyes elszámolni valója vele, és ennek ellenére megölné? Akkor már miért “csak” és miért pont Hitlert? Ennyi erővel a “ha tehetnéd, agyoncsapnád-e az első cuki kis majmot, ami kimászott a vízből?” sokkal nehezebb, és a következmény szempontjából “hasznosabb” kérdés…

Amúgy ezen a sorozaton afféle most már mindegy alapon rajta ragadtam, noha már az első évad is vasárnap délutáni szunyókáláshoz háttérzaj jelleget öltött… És igazából a harmadik évadban sem változott, leszámítva az utolsó epizódot… Úgyhogy most fura számomra, a “fejlődési” folyamat “hangulatában” kicsit inverz Lost, ott a 6. évad leforgatásától (de legalább megnézésétől) tekintettem volna el inkább, itt meg az évadzáró epizódot megelőzők legtöbbjétől.

Pedig Gaius Baltart szeretjük.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz