login |

Ozark: az 1. évad

2017. 07. 23. 21:28 - Írta: human

21 hozzászólás | kategória: kritika,

Az a durva a Netflix menetelésében, hogy hiába vannak melléfogásaik (gondolom, lassan valamelyikünk rászánja magát a Friends from College-írásra), ha utána egy héttel meg olyan minőséget szállítanak egy újonccal, mint az Ozark. Ez a sorozat nagyjából a legjobb popcorn thriller amit mostanában láttam “tévében”.

A történet egy pénzmosóról szól, aki az üzlettársa miatt kicsit kiesik a mexikói kartell bizalmából. Némi meggyőzés után kap még egy lehetőséget, aminek során egy tóparti városkába, Ozarkba, Missouri államba költözik a családjával, hogy ott építsen fel egy friss pénzmosó “gépezetet”. A konkrétumokról bőven elég ennyit tudni.

Ami miatt lebilincselő az Ozark, hogy valahogy teljesen reálisnak érződik, miközben mégis tele van képtelenséggel. Betartják, hogy a sima alapokból jutnak el az irreálishoz, így a suspension of disbelief kitart. Ennek során mindenki a saját tudása szerint áll a problémákhoz, mivel nyilván odaérkezve a helyiekkel is lesz némi nézeteltérése, és így nem a közvetlen életveszély jelenti a főbb cliffhangerök mögötti muníciót.

Komolyan mondom, egyszerűen lebilincselő milyen helyzetekbe tudják magukat mindig írni az készítők, hogy utána teljesen hihető módon másszanak is ki belőle a karakterek.

Nyilván a negatívumok felett sem akarok elsiklani. Az egyik ilyen volt számomra a látványvilág. Odamennek ebbe a gyönyörű, vadonnal körül vett tóparti városba és mit csinálnak? Rátolják a kék szűrőt. Nem csak a téli, de a nyári jelenetekre is, hogy az thrilleresebbé tegye a történteket.

Ezen kívül még a főszereplőbe, Jason Batemanbe kötnék bele kicsit. Akit amúgy imádok, és értem, hogy miért igyekszik drámaibb dolgokat csinálni, az ember komolyodik, na meg a komédiát már kimaxolta az Arrested Developmenttel. Vele is csak pár részben volt bajom, konkrétan azzal, amikor keménykedett, és ezt elfogadta a többi karakter.

Lehet, hogy már a fentiekből is lejön, de az Ozark nem lesz örök klasszikus. Viszont nem is erre törekedett. Egyszerűen egy iszonyat szórakoztató és izgalmas 10 részes évadot kapunk. Ahogy öregszem úgy egyre ritkábban szoktam már darálni, de ez teljesen lekötött, és indítottam mindig a következő részt rögtön.

A pontszámot tényleg ne értsétek félre, olyan 7/10, viszont abból a magát nézetős fajta. Ami egyáltalán nem guilty pleasue a dolog, hanem minőségi zsánersorozat.

21 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 07. 23. 21:30

érdekes, mert ezeket az én heti darámra, a startup-ra is el tudtam volna mondani, mármint, hogy popcorn thriller, lebilincselő, szórakoztató, hihető, és még pénzmosás is van benne. de a végeredmény tényleg az, hogy nagyon bejött.

ennek szerintem kedden esek neki, hogy a következő netflix-újoncra készen álljak.

Rami - 2017. 07. 24. 08:54

Mindennel egyetértek a kritikában, nem is tudok mit hozzáfűzni. :) Szerintem akinek bejönnek ezek a Dad-went-wild sorozatok mint pl. Breaking Bad, annak kötelező. :)

Rami - 2017. 07. 24. 08:55

*Dad-gone-wild (még nem volt meg a reggeli KV :D )

emeric - 2017. 07. 24. 08:55

Jó volt, kellemesen elszórakoztam rajta magam. Viszont az fbi ügynök elég sok jelenetét át kellett pörgetnem…

cherockee - 2017. 07. 24. 09:28

A Startup-nál legalább a célja a csapatnak, vagy bizonyos embereknek jó, itt egy rakás borzasztó ember van, a kutyaütő FBI-os szerelmi szálának eröltetése miatt kb. senki sorsa nem tudott érdekelni már. Bocs, de, a papé (a színész kiváló volt a karakterben).

Szerintem több olyan sorozat kéne, ahol egyébként nem rettenetes dolgokban akarnak sikeresek lenni az emberek, és van VALAKI, akitől nem undorodok.

És ez a sorozat sokkal jobban tetszett volna, ha fekete komédia lett volna, néhol így is felröhögtem, de volt olyan jelenet, ahol szerintem nem ez volt a cél.

cherockee - 2017. 07. 24. 09:32

Csak nekem tűnt úgy, hogy Jason Bateman ugyan azt a karaktert, ugyan úgy adta elő mint minden más filmjében Horrible Bosses pl.?

mark - 2017. 07. 24. 11:12

4 rész után én nem érzem ezt a sorozatot, mégis érdekel valamennyire, hogy hova fut ki, ezért lehet, tovább fogom nézni. A színészi játék szinte egységesen elég gyenge szerintem, talán Laura Linney az, aki igazán jó, bár nekem ő nagy kedvencem a The Big C óta, szóval lehet, csak ezért bírom itt is őt. A látványvilág tényleg csapnivaló, sokkal szebben, jobb beállításokkal is meg lehetett volna ezt valósítani. Igazából maga a sztori se valami nagy szám, ilyen tipikus “ez már volt”, több szempontból is. Izgalmasnak sem nevezném, sőt, eléggé vontatottnak érzem, erre rátesz egy lapáttal az is, hogy 1 órásak a részek, simán tolhatták volna 40-45 perces epizódokkal, volt minden részben eddig minimum 10 perc “elhanyagolható” jelenet. Valamint számomra ez egy tipikusan daraölő sorozat, két résznél többet egy nap én nem tudok megnézni belőle, de van, amikor a napi egy is sok, annyira nehézkes élmény. Így visszaolvasva szinte csak negatívumokat soroltam fel, és mégis valószínű, hogy majd tovább nézem szép lassan, hacsak nem lesz még ennél is lassabb az egész.

clegane - 2017. 07. 24. 11:12

nézés közben biztos kevésbé zavaró ez a kék szűrő, de már a trailerben is ez volt az ami teljesen eltántorított ettől a cucctól. miért kell ez??

winnie - 2017. 07. 24. 11:28

clegane: nyilván hangulatosnak, jól kinézőnek tartják sokan, vagy a készítők. engem nem hiszem, hogy zavarna az efféle, sőt. mondjuk én a lens flare-re vagy a kamerarángásra sem akadtam ki még gyakran, más érzékenyebb, ami tökéletesen érthető. de adhat valami hangulatot, nem?

lalakov - 2017. 07. 24. 15:37

Tetszett ez az első évad, jöhet a következő.

Semper - 2017. 07. 24. 17:22

Nekem bejott nagyon le is daraltam 2 nap alatt.

JRV - 2017. 07. 24. 17:43

Linney es Bateman nagyon nem illett ossze ez a kulonosebb csavart nem tartogato komotos tortenet mellett nemileg visszavetett a sorozat ertekebol. Ez kulomosen az evad fele volt szembetuno a flashback epizodban, addig csak egyszeruen zavart. A Snellek es Langmore-ok sztorija pedig mellekszalkent siman elfertek volna barmelyik justified evadban.

Azzal egyetertek hogy Petty ugynok vonalat kicsit tultoltak es mivel eleg kiszamithato volt a pecas vonal eleg unalmas.

Abban nem vagyok biztos, hogy ha lesz masodik evad, meg bele fogok nezni, de ez a tiz resz egy hetvegere jo kikapcsolodas volt.

ubul - 2017. 07. 24. 19:14

volt cliffhanger, esetleg 2. évadra való bevezetés? majd ha lesz magyar felirat, dara lesz belőle, Jason Bateman drámákban sokkal jobban bejött idáig, mint vígjátékokban

Néma Harcsa - 2017. 07. 24. 23:37

Nálam ez a mellélövés kategóriája, egy wannabe-Breaking Bad és wannabe creepy-hillbilly filmsorozat. Lassan csupán annyi derült ki, amedig néztem, hogy nem igazán van súlya semminek, a groteszk humor meg nem eléggé volt nekem groteszk. 6 epizódig húztam ki egyre mérsékeltebb érdeklődéssel, aztán beleuntam az “na-ez-már-valami!”-re való várakozásba.
5/10, az élményt, amit ez a sorozat nyújt, na, ezt aztán az Aranyélet is tudja, nem vicc, felnőttünk a gyengébb középmezőnyhöz.

Sadie - 2017. 07. 25. 19:59

A kezdet nagyon brutális volt, utána leült kissé – elkisvárosiasodott -, de azért a végefelé is volt pár sokkhatás. Nekem teszett a keménykedő Bateman, én a Ruth-ot alakító színésznö játékát éreztem gyengének, sztori szempontjából meg az ő fő bűntettének motivációját nem értettem (meg).. Összességében rettentően élveztem.

liberatore - 2017. 07. 27. 15:09

Én mindenképpen meg fogom nézni, de csak annyit szeretnék mondani, hogy engem pl. pont a kék szűrős képek vettek meg, szeretem ezt a képi világot. :) The Killingre emlékeztetnek ezek a képek.

Geza Kovacs - 2017. 07. 28. 00:39

3 rész után nem az igazi. Remélem javul, de 10-ből 3 részig csak bevezetőt írni kicsit túlzás. Az 1. rész maffiás dolgai óta nem vágom, mit szeretnének.

sorozat/gyilkos - 2017. 07. 28. 18:13

Mázli, ha bejött a ráhangolódás, mert a nélkül rohadt nehéz szuzpenzálni a fenntartásokat.

Jason Bateman: nem egyszerűen rossz, gyakorlatilag teljesen karakteren kívül van, még az egyébként nem realista, de azzal kacérkodó elég hatásos kivégzési jelenetet is úgy csinálta végig, mintha két bud spenceres pofon után mindenki kisétálna a végén. Nagyon kevesen tudnák jól eljátszani átlagszomszédjoet, és a rutinos kiégett maffia segédet, de olyan teljesítményt, ahol egyiket sem tudom elhinni, ritkán látni.

Persze a logikai lyukak sem segítettek neki, Bateman teljesen hülye keménykedése (ennyire nem tudta kinek dolgozik?), pláne az egész sorit megalapozó teljesen
abszurd plottwist is botrányos. Csak 90-es évekbeli magyar maffiafilmekben tudok elképzelni olyat, hogy kivégzés helyett, a brutális maffiafőnök inkább Orfűn mosatná tisztára a lóvét, lángosozóba, cuki panzióba meg EFOTT-os bulikba fektetve.

Hangulata még ezzel együtt is van, és a forgatókönyvírókon meg Batemenen kívül tényleg mindenki jó munkát végzett, de ez a kettő erősen visszatartott a második résztől. Pedig zsánerem az ilyen.

Geza Kovacs - 2017. 07. 31. 00:26

6 rész után se jobb, sőt. A számomra leglényegesebbnek tűnő mexikói drogkartelles kapcsolat egyáltalán nem szerepel, ami a nyilván félhumorosnak szánt sorozatot teljesen kamuvá teszi. Egy árva figyelmeztetés, megfigyelő részükről nem jelent meg, a helyi frankócsávó simán elrabolhatja, utasítgathatja a főszereplőt. Cserébe behoztak valami lánykát az Americansből, aki Reszkessetek betörők stílusú csapdát eszel ki gyilkossági célból. Hatósági részről meg van egy lúzer félnyomorék FBI-ember. De igazán nevetős rész sincs a sorozatban, tehát viccesnek se nevezhető. Nem tudom, mi lett volna a cél, legalábbis eddig.

human - 2017. 07. 31. 15:52

Geza Kovacs: előkerül mehikó még, talán pont a következő részben

Geza Kovacs - 2017. 08. 07. 02:25

Végignéztem, de kínszenvedés volt minden egyes rész. Pedig vártam, hogy majd jönnek a mexiókoiak a helyiek ellen, de totál következetlen maradt az egész, és összességében nem értettem, minek szánták ezt pontosan.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz