login |

Salvation: 3 rész után

2017. 08. 03. 19:10 - Írta: winnie

3 hozzászólás | kategória: kritika,

You want to help me save the human race or don’t you?

A tegnapi, vagyis ma hajnali dupla részt még nem néztem meg (illetve a 1×04 elejét láttam, és megint feltupírozták a téteket, mert ebben a sorozatban másképp nem lehet, csak a szélsőséges megoldások életképesek), szóval egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy bár a pilot után kissé visszavettem a “lelkesedésből” (oké, legyen csak érdeklődés), de azért egyelőre még maradok a CBS aszteroidás sorozatával.

A gond a Salvation-nel még mindig az, hogy nem tudjuk, mire megy ki a játék. Oké, hogy el kell kerülni egy ütközést a Föld felé tartó aszteroidával (vagy pedig kimenekíteni a Földről pár tucat embert, hogy új életet kezdjenek a Marson), de továbbra sem áll össze a sorozat koherens egésszé.

– So, in order to save the world we need a billion dollars we don’t have, uranium we can’t get, and technology that doesn’t even exist? So far, so good.
– If Superman caught the villain on page two, what fun would that be?

A szokásos, tévés írói módon persze kreálnak a készítők megoldandó (látszat)problémákat, mini sikereket, hogy életben tartsák a reményt, illetve bukásokat, hogy legyen sorozat és visszavessék a hurráoptimizmust, de ezek csak arra szolgálnak, hogy egyre közelebb vigyék a céldátumhoz, azaz a végső eksönhöz a szereplőket, valamint az előkészítés nem túl izgalmas folyamata alatt is legyen mit nézni. (Egy fülbevaló? Komolyan?)

A gond csak az, hogy egyik kiemelt karakter sem kap izgalmas sztorikat, ráadásul a 2-3. részben több új mellékszereplőt is behoztak, akiknek nyilván idővel lesz szerepük, egyelőre viszont a kutyát sem érdekli, hogy a Fehér Házi fejest a fia révén próbálják meg emberivé tenni, vagy hogy béna, tiniszappanos szerelmi háromszöget kreálnak egymásra mászásokkal és haragszomrádokkal csak azért, mert senki nem képes elviselni, ha valaki úgy bánik vele, ahogy ő bánik másokkal.

Az összeesküvés pedig, amit a pilotban felvezettek, egyelőre röhejes, hiszen egy kamu megoldást már bedobtak ennek kapcsán, s bár ott van egy gyilkosság, valamint az 1×03 cliffhanger-je, de ez édeskevés ahhoz, hogy bárkit is megtartson, pedig látszik, hogy csakis ezért veszik elő olykor a szálat, hogy utána szóba se kerüljön. Az efféle rejtélyeskedés, a “nyírjuk ki, ha közel kerül az igazsághoz”-hozzáállás ásításra serkent. Nincs valami új a nap alatt?

Az viszont mindenképp jó pont, hogy mivel a sorozat teljesen valós problémával foglalkozik, a tudományos elméletek kapcsán nem fikció a sorozat, hanem valóságos, tényleg léteznek a bemutatott problémák és megoldások (EM drive, gravity tractor), amiket Jennifer Finnigan laikus kérdéseire nekünk is kifejtenek. (Bár nyilván azért némi dramatizálás belefér itt is.)

Szóval, mint írtam, egyelőre még maradok, de (sajnos) a sorozat továbbra sem több popcorn limonádénál, s ezen az sem változtat, hogy tényleg nagyon komoly a tét, és egyes bennfentes karakterek arcára kiülnek a helyzet okozta érzelmek. Talán idővel súlyukhoz méltó prezentálást is kapnak az események. Mert az ilyen lufi párbeszédek (és már megint egy kódnév!) inkább röhejesek, mintsem jelentőségteljesek.

– What’s Atlas?
– Where did you hear that name?
– A reporter from Capitol Eyes.
– Grace, don’t say that word to anybody ever.

3 hozzászólás Ne habozz!

zolkien76 - 2017. 08. 03. 20:27

Nekem továbbra is tetszik! Mint ahogyan mondod szórakoztató nyári limonádé, amely minőséges kivitelezésű.

Gerusz - 2017. 08. 04. 00:57

A “tudományos” részt nálam ott kúrták el, hogy a szondát valós időben irányították / valós időben jött a képe. A Jupiter legjobb esetben is vagy egy fényórányira van.

(Ja, és persze Tanznak se kellett volna olyan hevesen tiltakoznia az impaktor ellen, a gravitációs traktor ugyanolyan jól működik egy darabokra tört aszteroidán is.)

A negyedik-ötödik részben ezen még súlyosbítottak is.

winnie - 2017. 08. 04. 07:16

igen, erre írtam a dramatizálást:) de legalább valós alapokra építkeznek, ami persze nem nehéz, csak arra kell figyelni, hogy bizonyos elméletekre jól húzzanak fel történeteket, illetve, hogy ne kezeljék azokat túl szabadon.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz