login |

Midnattssol / Midnight Sun – írta gromit

2017. 08. 20. 21:15 - Írta: vendegblogger

2 hozzászólás | kategória: Európa is létezik, kritika, ,

– When does the sun actually go down?
– In a few weeks. Welcome to the land of the midnight sun.

A híd (Bron/Broen) után nem is lepődünk meg, hogy ebben a francia-svéd koprodukciós krimisorozatban is egy eltérő hátterű és nemzetiségű vegyes páros kezd el nyomozni egy brutális gyilkosság után. A helyszín a messzi svéd északon, a sarkkörön is túl, Kiruna és (elég tág) környéke. Jól jön arrafelé egy helikopter, még gyilkolásra is.

Az áldozat francia állampolgár, így kerül a képbe, illetve Lappföldre Párizsból a francia rendőrség kiemelt ügyekkel foglalkozó osztályáról Kahina Zadi. Svéd részről a nyomozást nem is rendőr, hanem egy ügyész vezeti, természetesen a helyi rendőrséggel együttműködve.

Az első rész végi fordulat kissé megváltoztatja a felállást és a nyomozás irányát, de a lényeg marad. Francia nyomozónő és svéd ügyész nyomozgat szokatlanul brutális és bonyolult gyilkossági ügyben, lenyűgöző északi tájakon.

A sorozat igazi különlegességét a számi (lapp) kultúra bemutatása adja. Természetesen nem dokumentarista módon, hanem a helyszín adta lehetőséget kihasználva beleszőve a történetbe. Itt érződik igazán, hogy nem is egyszerűen csak koprodukcióról van szó, hanem kifejezetten a nemzetközi piacot megcélozva figyelembe vették a külföldi nézők “tudatlanságát”.

Az átlag svéd tévénéző talán szinte már unalmasnak is találta a sok magyarázatot Kirunáról, a bányáról és a város költöztetéséről, valamint a számi kulturális utalásokról. Nekünk viszont mindez hasznos, és érdekes betekintést ad egy számunkra kevéssé ismert világba. Én csak úgy “ittam” ezeket az infómorzsákat, különösen, hogy nem csak sorban dobálták nekünk oda, hanem dramaturgiailag is jó pár kreatív megoldással élve (pl. válogatott halálesetekben megjelenő motívumokban, a homokanimációs betétben, és persze mindenekelőtt ott a szokatlan hangzásvilágú főcímdal).

A francia szálat kicsit fölöslegesnek éreztem, már ami Kahina magánéleti hátterét illeti, szenvedés volt nézni a szenvedését. Maga a nyomozó viszont alapvetően nagyon is kell a sorozatba. Egyrészt türelmetlenségével és tettrekészségével dinamizmust és akciót hoz a nyugodt svéd vidékre, másrészt abszolút külső szemlélőként ő képviseli a mi nézőpontunkat, az ő jelenléte miatt nem hat szájbarágósnak a kulturális utalások gyakori magyarázgatása.

De bármilyen idegen (nem skandináv) karakter betölthette volna ezt a szerepet, megspórolva nekünk az autóstoppos szálából adódó szenvelgést elég lett volna, ha az örök világosság miatt kicsit fejre állt volna a lelki egyensúlya.

A sokkal visszafogottabb svéd ügyész számomra érdekesebb, de legalábbis szimpatikusabb figura. Általában is akad pár érdekes karakter a helyiek között, és a színészekre se lehet panasz. (Igazából még a franciára se, nekem alapvetően a karakterrel volt bajom.)

Borongós skandináv krimihez képest szokatlan, hogy szinte mindig süt a nap (azért néha jön egy felhő). A hangulat maga ugyan nem teljesen felhőtlen, pár társadalmi problémára is felhívják a figyelmet, de nem csöpög mindenkiből és minden jelenetből a depresszivitás.

A híd óriási sikere után nem meglepő, hogy nemcsak a műfaj, hanem az eredeti alkotógárda iránt is nagy az érdeklődés Európa-szerte. Hans Rosenfeldt angliai krimije, a Marcella nekem ugyan nem jött be, Mårlind & Stein francia koprodukcióban készült Midnattssol / Midnight Sun-ját viszont nagyon tudom ajánlani. A francia szál kicsit ugyan gyengébb, de a krimi része rendben van, a csodálatos fényképezés és a számi kultúrába való betekintés egész egyedivé teszi.

2 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 08. 20. 21:17

“Az átlag svéd tévénéző talán szinte már unalmasnak is találta a sok magyarázatot Kirunáról, a bányáról és a város költöztetéséről, valamint a számi kulturális utalásokról.”

kiruna! ott már jártam, szóval ez a sorozat azonnal megnyert a helyszínnel:)

kla - 2017. 08. 20. 22:57

@winnie: Én is pont így vagyok vele. Volt szerencsém eljutin Kirunába idén télen, a posztban említett infómorzsákból (bánya, költözés, számik) is elég sokat hallottam, úgyhogy kíváncsi vagyok, hogy mindez hogyan jelenik meg a sorozatban, meg persze a téli tájakhoz mellett a vidék másik arcát is érdekes lesz látni.

Köszi az ajánlást!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz