login |

Nyári dara, csapó 2.

2017. 09. 03. 20:00 - Írta: winnie

31 hozzászólás | kategória: a hét kérdése, elmélkedés

Tegnap a nyári dara hatásfoka iránt érdeklődtünk, de régóta tudjuk, hogy nem a mennyiség számít, hanem a minőség, az, ha az ember felfedez olyan sorozatokat, amik nézőssé válnak, gyöngyszemeket, amikre rácsodálkozik, hogy miképpen hagyhatta ki eddig őket. Néznivaló ötletek mindenkinek kellenek. Ezért is a mostani kérdéseink, hogy tippeket kapjatok.

  1. Mik jöttek be leginkább, milyen gyöngyszemekre, alapsorozatokra bukkantál a nyári darád között? (Tehát nem a sok “jó” és “nézős” sorozat érdekel, hanem, ami kiemelkedett, ami nagyon nagy találat volt.)
  2. Melyik darálásra bekészített sorozatodban csalódtál nagyot, akár akkorát, hogy el is kaszáltad gyorsan?

Mert tippek kellenek. Még akkor is, ha dúskálunk a jobbnál jobb sorozatokban, amikről próbálunk is írni, de ha ez nem megy, írtok ti kommentben vagy vendégposztban. Fizikailag lehetetlen az összes nagyon jó sorozatot nézni, és épp ezért még mindig meghökkent, ha azt olvasom, hogy valaki kifogyott a néznivalóból. (Ilyenkor nem kell messzire nézni, elég a legutóbbi pár hét legjobbjait bepróbálni.)

De oké, benne van, hogy valaki nem értesül a jóságokról, nem csak nézni nem lehet a sok sorozat mindegyikét, de hírek és infók szintjén követni sem (és ez a netes olvasnivalókra is igaz), bár én inkább abban látom azt, hogy sokan nem találnak rá a zseniális eresztésekre, hogy nem kísérleteznek (ugye az olvasók 2/3-a évente 10-nél kevesebb pilotot lát).

Pedig a filmekkel ellentétben egy jó sorozatra könnyebb rátalálni, elég bepróbálni egy pilotot, ami alapján sokan 20-40 perc után el tudják dönteni, hogy érdekli-e őket a folytatás. Én például azt szoktam tenni, hogy egy évaddara helyett egy napot a pilotokra szánok, megnézek 10-15-öt, drámát és komédiát egyaránt, és ezek közül 4-8 mindig meg szokott maradni. (Ez azért is jó módszer, mert azt veszem észre, hogy a kevés pilotot hype vagy műfaj alapján bepróbálók sokszor közepes sorozatok mellett cövekelnek le, csak azért, mert elkezdték őket.)

Hogy az elmúlt időszak újoncait vegyem elő, az például kellemes meglepetés, hogy olyan remek Netflix-es újoncokra, mint a GLOW, az Atypical vagy az Ozark sokan rátaláltak, de nem meglepő módon a The Mist (filmes és King-hátszél) vagy a magyar szinkron miatt a Riviera sokkal népszerűbb. Igaz, ha már King, az meglepő, hogy a nagyon jól sikerült Mr. Mercedes-re MÉG nem találtak rá sokan. (Cserébe egy White Gold vagy The Bold Type vagy Snowfall eléggé elsikkadt.)

(És ilyenkor persze eszembe jut, hogy idén például a Kingdom úgy köszönt le, hogy tényleg csak egy beavatott kör van tisztában azzal, hogy milyen kincsről van szó.)

31 hozzászólás Ne habozz!

Mom - 2017. 09. 03. 20:33

Hát amin leginkább meglepődtem, hogy milyen mélyre ment, az a You Me Her. Valahogy nagyon eltalálták annak ellenére, hogy az édeshármast mint életformát továbbra sem tudom hova tenni, viszont a karakterek/színészek/hangulat egyszerűen annyira megragadtak, hogy azt el sem hiszem. Ha csak ez maradt volna meg nyárról, már boldog lehetnék…

De a Legends of Tomorrow, mint a negyedikként végre bepótolt DC is nagyon hiányozna a maga elmebajával, ha nem lenne ott mostantól a nézősök között. Sokáig halogattam, de kár volt. Nem veszi magát olyan komolyan, mint idén a Flash, tudja, hol a helye és ez bizony hihetetlenül jól áll neki.

Illetve mindenképpen szeretném megemlíteni a Momot, amit valaki kommentben ajánlott, mondván, hogy sokan rosszul kategorizálták be és ezért be sem próbálják és ez milyen kár. Igazat adok az illetőnek és utólag köszönöm is neki, hogy átlendített, mert az irónia és a szarkazmus nagy kedvelőjeként igazi csemege volt számomra, főleg a színészi játékkal megtámogatott poénok miatt, amik különösen akkor ülnek, ha az ember bele tudja élni magát az “élet nem osztott jó lapokat, legalább röhögjünk rajtuk” érzésbe.

A csalódással az a baj, hogy amit nem tartok meg, azt törlöm a könyvjelzőimből és utána gyorsan elfelejtem őket. Az egyetlen amire emlékszem, hogy bepróbáltam, de a pilot után dobtam, az a What Would Diplo Do? Sokkal elszálltabb (nem a vicces értelemben) volt, mint amennyit még be tudok/akarok fogadni.

VanillaSky - 2017. 09. 03. 20:34

Sok minden nem volt betervezve.

Az első pontra a Narcos tökéletesen illik, kritikákat már olvastam róla előzetesen, szóval nem volt úgymond meglepetés, hogy ezeket igazolta. Mind a színészek mind a sztori elvitte volna a saját hátán is a sorozatot, de itt mindkettő rendben volt, a megvalósítás szintúgy. Pablo Escobar a jelek szerint meg megunhatatlan, pedig foglalkoztak vele az évek során.

Lori - 2017. 09. 03. 20:35

Én most a nyàron daráltam le a Mom mind a 4 évadját. Hatalmas sorozat,rég röhögtem ennyit már komédián.

Stiles - 2017. 09. 03. 20:43

nem terveztem, de lecsúszott egy Grey’s Anatomy dara, hát nekem szerintem életem legkellemesebb csalódása volt, mert nagyon negatív összképem volt a sorozatról.

a másik, ami irtó zseniális volt, és nagyon berántott, az a Las Chicas del Cable volt. nagyon kellemes hangulata van, izgalmas story, és még spanyol is. nagyon várom a folytatást.

spetra - 2017. 09. 03. 20:58

A Dead Like Me nagyon bejött. Pedig kicsit tartottam tőle, Fullernek néha nehéz a stílusa, de ez szerintem nagyon jól sikerült, úgyhogy utána majd folytatom is a Pushing Daisies-zel :D

A Lost és a The Sopranos viszont gyors kasza volt. A Lostról annyi ember beszél, hogy nagy csalódás volt számomra. The Sopranos pedig számomra túl lassú és régies volt. Tudom, ez hülye indok, de valahogy nem szippant be a ’90-es évek.

Snoopyzit30 - 2017. 09. 03. 21:15

Még mindig meg tudok döbbenni, hogy van olyan sorozat, ami ennyire bejöhet nekem és korábban még a létezéséről sem tudtam, pedig tényleg sok sorozatot nézek (tavalyiak közül több, mint 40 újoncot próbáltam be) és folyamatosan kutatok új sorozatok után, amik engem érdekelhetnek.
(Azt csak lábjegyzetben jegyzem meg, hogy van kb. 20 olyan sorozat, amit néznék, de felirat nélkül nem tudok, de ez már az én bajom).

Nekem ezek voltak a nyári nagy felfedezések:
Rectify S01-S04 (10/10)
Line of Duty S01-S04 (9/10)
Poldark S01-S04 (8/10)

wickee - 2017. 09. 03. 21:15

Ami nagyon nagyon nagyon betalált nálam az a The Vampire Diaries és a The Originals. Annó hetiben néztem a TVD-t, de aztán valamikor a második évadban elkaszáltam. Most úgy döntöttem, hogy mégis nekiugrok és nagyon kellemes csalódás volt és nagyon megszerettem. Most már bánom, hogy annó elkaszáltam, mert így csak pár hétig élvezhettem a karaktereket 8 év helyett… És milyen az élet, hogy a The Originalsból is csak egy évadot fogok tudni hetiben nézni, mert ugye az ötödik évad lesz az utolsó… :(

A legnagyobb meglepetés viszont a The Walking Dead volt. Ezt is elkezdtem annó az első évadnál, de valahogy akkor túl soknak éreztem a zombitémát és elkaszáltam. Azóta többször is gondoltam rá a hype miatt, hogy el kéne kezdeni, de ahogy jöttek sorban a hírek arról, hogy gyengül a minőség így eldobtam az ötletet. Most viszont hirtelen felindulásból rászántam magam és egyáltalán nem bántam meg. Igaz még így darában is éreztem a minőségcsökkenést, de hatalmas kedvenc lett. Kíváncsi vagyok, hogy hetiben nézve milyen lesz, amikor lesz ideje leüllepedni annak, hogy esetleg gyengébb egy-egy epizód…

A második kérdésre a válasz a Prison Break S05. El nem kaszáltam ugyan, de közelébe nem ért az eddigi évadoknak, hatalmas csalódás volt.

Snoopyzit30 - 2017. 09. 03. 21:15

Bocs a Poldark csak 3 évados, elírtam. :-P

simi1029 - 2017. 09. 03. 22:25

Nekem a nyár nagy felfedezése a Black Mirror. Gyönyörű műalkotás ami a mai korra reflektál, értelmezi, kifordítja azt.

heidfeld - 2017. 09. 03. 23:45

Graves – Jó színészek, érdekes karakterek. Nagyon kellemes sorozat.
Ray Donovan – Minden karakter defektes, de így kerek az egész.
The Man in the High Castle – Nagyon érdekes, alternatív világot mutatnak be, ahol egyszerűen az életben maradás a cél.
Las Chicas del Cable – Nagyon átjön a kor hangulata. Tehetséges színészek, és eyecandy szempontból is nagyon elől van.
Queen of the South – Nagyon az elejétől építik fel a dolgokat. Egyszerűen tetszik.
Halálos Fegyver – Sokkal rosszabbra számítottam. Beszólások hatalmasok. Szereplők közti dinamika nagyon rendben van.
Shooter – Még kevésbé bíztam benne, de egyre jobb.
Bosch – Megvan a sajátos tempója. nem rajongok a krimikért, de ez jó.
The Expanse – Színészek lehetnének jobbak, de a többi nagyon korrekt.
Ezek nagyon bejöttek, főleg az első 4.

Shannen - 2017. 09. 03. 23:49

A legnagyobb daraélményem az idei nyáron egyértelműen a Studio 60 on the Sunset Strip volt. Pont pár napja áradoztam róla a darajelentéses posztban, de ide is bemásolom, hátha valaki itt olvasva kedvet kapna hozzá:
Tudtam, hogy jó lesz, hisz Aaron Sorkin sorozat, akiben még sosem csalódtam, tudtam, hogy a színészek jók, a sztori (bepillantás egy SNL-szerű show kulisszái mögé) érdekes, de arra nem számítottam, hogy a pár napos darát követően azonnal a Top3 sorozatom közé kerül. 10 évvel ezelőtti sorozat, de ez egy percig nem érződik rajta. Lehet pont ezért lett egy évad után vége. Szerintem oldalakon át tudnék áradozni róla, de a lényeg, hogy vérbeli Sorkin-sorozatról van szó, pörgő,frappáns párbeszédekkel, a karakterek nem lehet nem imádni (na jó, talán egy kivételével), a színészek élükön Matthew Perry-vel és Bradley Whitford-dal zseniálisak (plusz a rengeteg remek vendégszereplő!), az egyik kedvenc tévés párosom lettek ők ketten. Az egyik pillanatban a néző nevet a poénokon, a másikban magába néz és elgondolkodik politikai/vallási/vagy úgy általában az élet dolgain, míg végül egy-egy könnyfakasztó pillanat sem marad el. Tehát minden adott, amit egy jó sorozattól el vár az ember. Ja, és az elismerésemet és imádatomat úgy sikerült elnyernie, hogy egyébként az SNL típusú műsorokat egyáltalán nem bírom.

A másik nagy kedvencem pedig a Master of None volt, ami viszont teljesen meglepetésként ért, hogy mennyire betalált nálam. Annyira friss, okos, természetes és nagyon életszerű az egész, imádtam minden percét, egy igaz feelgood sorozat.

Szerencsére mázlim volt, mert minden nyári darám tetszett, így nagy csalódás most nem ért.

d.doki - 2017. 09. 04. 00:25

No Heroics!
Zseniális angol szuperhősös szitkom. Vagy 10 éve láttam utoljára, most újranéztem. Sajnos csak 6 rész, de az hibátlan!

Edrick - 2017. 09. 04. 01:03

Gyöngyszem:

BoJack Horseman úgy az első évad felétől és onnan végig. Az egyik legkreatívabb dolog animációs fronton, nem vértam volna tőle ekkora mélységet és világot.

A másik animációs az az Over the Garden Wall: 10*10 percnyi csoda. Pont.

Community 1-3. évad: az egyik legjobb agymenés, pedig Harmon neve miatt sejthettem volna, de még azt is sikerült kvázi felülmúlni

Leftovers: őszintén tudom rá használni a tökéletes szót, egyszerűen minden pillanatában éreztem hogy ez kerek egész, és hogy a lehető legtöbbet igyekeztek belőle kihozni. Megjegyzem, sikerrel.

Csalódás: Kicsit mást vártam a Wilfredtől, pedig az alaphelyzet miatt nagyon érdekelt, de a sok altesti humor nekem nem adja annyira, úgyhogy most másfél évad után kicsit parkolópálya.

human - 2017. 09. 04. 01:20

Wilfred egyre javul folyamat azért. Valamelyik évadról a Lost is beugrott.

Ripazha - 2017. 09. 04. 01:25

ÓÓÓÓ Pushing Daisies és Wonderfalls, nem tudom melyik a gyöngyszemebb de végtelenül megérte őket megnézni. Utóbbival konkrétan úgy voltam hogy annyira klappol hogy nem is szabadna létezni :D

Bates Motel pozitívan és negatívan is csalódtam, és ugyanaz miatt. Lassú, szinte láttam magam előtt a zuhanyzós jelenetet, de valahogy sosem jutunk el oda, olyan lassan haladunk hogy néha egyhelybentoporgásvan, de pont emiatt jó is mert, ritka az olyan sorozat amely mer lasabb tempót felvenni. Jelenleg ismételt pihenőn van a 4. évad végén, de befejezem mert kiváncsi vagyok a lezárásokra.

És a Man seeking woman 3 évad. nem tudom lehet már én nem vagyok vevő rá, de most már valahogy nem jött be az évad, és 3 rész után dobtam, mert annyira nem érzem azt az ötletességet ami miatt nézni kezdtem.

Katey - 2017. 09. 04. 02:01

Én a Casualt és az Isnecure-t daráltam idén. Érdekes hangulatú sorozatok az már csak biztos.

Előbbitől mindig elment az összes életkedvem, de valahogy mindig akartam tudni, hogy mi lesz a következő részben. Bár Laura-t egy az egyben eltávolítanám a sorozatból, mert ez a sunyi, pofátlan és végtelenül buta tini kiscsaj karakter nem hiányzik bele.
és nagyon remélem, hogy lesz 4. évad.

Insecure pedig szerintem egyre jobb lesz. Nagyon bejön Issa Rae stílusa és az ahogyan spanolja már a tükörben mindig megmosolyogtat, habár ez a telepi feka stílus eléggé távol áll tőlem mégis bele tudom élni magam :D

Mate4182 - 2017. 09. 04. 05:15

Nalam elegge meglepo modon a legnagyobb csalodast a Leftovers 2-3 evad jelentette.
Az elso evad nalam telitalalt volt,a masodik mar egeszen mas hangulatu es hatasfoku (nalam) de a harmadik evad mar szabalyosan elvezhetetlen volt szamomra. Az utolso reszeket szabalyosan untam. Nagy kar erte
De a Legends of tomorrow amit anno az elso evad elejen elkaszalta, most a 2. Evadot elkezdtem es be is daraltam par nap alatt.
Es alapvetoen nyar elejen kezdtem el ujranezni elorol a Suitsot amibol anno csak par reszt lattam, de mara a top 1 sorozatom lett. Betonkemeny alapokon nyugvo kedvenc statuszt harcolt ki maganak nagyon rovid ido alatt :D

DaveR - 2017. 09. 04. 08:03

hát azért a Leftovers S2-őt minden idők TOP3-ba én simán odaraknám :)

antares69 - 2017. 09. 04. 08:09

Friss felfedezett volt, amitől elszállt az agyam az az
American Gods és a Taboo, igaz még inkább tavasszal, Ian McShane, Peter Stormare és Tom Hardy mindent vitt!
Nyári dara legkiugróbb sorozata pedig az Entourage és a Bloodline, előbbi fantasztikusan feelgood, utóbbi pedig hihetetlen mély dráma.
Senki meg sem említi sehol pedig műfajában egyedűlálló a The Son, Pierce Brosnan hatalmasat alakít benne, az indiános flashback részek még sokkal érdekesebbé tették.

pearl - 2017. 09. 04. 08:19

Ozark kedvenc lett. 2 nap alatt ledaráltam az első évadot. Izgalmas, jók a színészek, még Jason Bateman is,pedig miatta eszembe sem jutott volna elkezdeni. A hangulata nagyon bejött. (Stephen King ajánlásával kezdtem neki) Bejött még a Graves, Atypical, Mr. Mercedes nagyon. Már a könyvben is szerettem. 404 Dimension is kellemes, szórakoztató. Suits kellemes csalódás volt. 3 évad lement. Szimpi szereplők, jó dialógusok, pörgős, szórakoztató, Egy ügyvédi iroda élete. Kicsit a Mad Men-re emlékeztet. Turn bejött még elején tartok. 13 okom volt szintén lement. Nyomasztó és szomorú, de érdemes nézni. The Son szintén tetszett. Vadnyugat, indiánok, hatalmi harcok.
Amit kaszáltam: 104 szoba (Fekete tükör, Inside 9 után nagyon gyenge), Szolgálólány meséje taszított, The Americans még kétesélyes. Néztem pár részt, de nem tudom, hogy folytatom-e. Nem szimpik a főszereplők. Végignézem, de nem nagyon tetszik a Mist. Szintén a szereplőkkel van bajom. Senkit se sikerült megkedvelni eddig a 6. részig, de már lenyomom. Aztán megnézem a filmet.

Ace - 2017. 09. 04. 09:08

Amik bejöttek:
-Person of Interest: Westworld után kerestem valami hiánypótlót akinek az bejött ezt kimondottan ajánlom főleg az első három évad az ami nagyon beszippantott utánna visszavettek a Noir-os hangnemből éa előrébb nyomták a scifit ami szerencsére még így is érdekes volt nekem. Igazi gyöngyszem.

-Six: Hiánypótló katonás sorozat. Várom a következő évadot!

jessm - 2017. 09. 04. 09:56

Nagyon tetszett:
Lucifer-
Nem tudom miért idegenkedtem a sorozattól, talán mert azt hittem , hogy Supernatural vagy Constantine- ra fog hasonlítani, abból pedig most elég volt.. Ehhez képest nagyon vicces átlagos nyomozós sorozat misztikus elemekkel. A karakterek pedig nagyon jól vannak eltalálva, különösen az új szereplők a 2. évadban, ezért ezt még jobb volt mint az 1. évad.

Sense8-
Valahogy nagyon elkapott a hangulata.A szereplők és az egymás közti interakciók valami fenomálisak, egy kicsit laposabb sztorit is elvisznek a hátukon. Nayon egymásra találtunk, pont mikor elkaszálták :(

Csalódás volt:
game of thrones- Az volt a baj, hogy ez a sorozat a csapból is kifolyik és ezért vártam, hoogy majd húú, de elájulok. Egyik problémám az volt , hogy (nem olvastam a könyvet) csak azért van az adott történet ott, mert a könyvben is benne volt, még ha sorozatban van is idő ezt bemutatni,de nem feltétlen muszáj. A gyűrűk ura a jó példa: sok minden van a könyvben és még érdekes is olvasva, viszont a filmben nincs benne , mert 3 óra lenne bemutatni és unalmas.
A másik problémám, ami az HBo-s sorozatoknál szokás: sok jelenet hatásvadász , hogy megbotránkoztasson, nézzük fél órát, hogy meztelen, vagy kinozzák. Az egész öncélú és nincs jelentősége hosszú távon. Itt is igaz a kevesebb több elve .

artschi - 2017. 09. 04. 11:54

Egy régebbi sorozatot ajánlott egy tűzoltó barátom, ezt darálom most, nem is csalódtam benne:

Rescue Me

Nem tudom, hogy a mostanában futó Chicago Fire mennyire jó, majd belekukkantok abba is.

Valamint még rám vár a Legion, American Gods, Preacher dara :)

pearl - 2017. 09. 04. 12:11

Kihagytam a Hap és Leonard-ot. Nagyon gyorsan ledaráltam a 2 évadot. Igazán jó kis sorozat. Remek szereplőkkel és a történet is izgalmas. Két lúzer nyomozása.

totoro - 2017. 09. 04. 14:37

d.doki: Áruld el légyszi honnan lehet előszedni. Többedszer futok bele, hogy angol régebbi sorozatok már sehol nincsenek fenn az általam ismert univerzumban :(

emese - 2017. 09. 04. 16:03

1. Miranda: hallani sem hallottam róla, de egy ismim kérdezte, h nincs-e meg nekem. így bepróbáltam. Nem tudom, kacagtam-e valaha ennyit bármin. Kétszer daráltam le, de gondűzőnek 1-1 részt még mindig benyomok. Nekem klasszikussá vált.

2. American Gods, végigszenvedtem egy részt, de minek…

mygen - 2017. 09. 04. 21:48

1. Nekem a Peaky Blinders és a Taboo voltak a közelmúlt kedvencei (igaz előbbi már megy pár éve, de én csak nyáron akadtam rá), de a Mr. Robot-ot is csak nemrég daráltam le és nagyon várom a hamarosan kezdődő 3-ik évadot :) A Westworld is bejött, kíváncsi vagyok a folytatásra (bár elég sokat kell rá várni sajna, de hát HBO…)

2. Csalódások:
-Prison break: bárcsak ne nyúltak volna hozzá, ez az új évad nagyon nem kellett volna. Már az eredeti széria utolsó két évadja is lejtmenet volt, de ez az utolsó marha gyenge lett
-24: Legacy: nemrég néztem néhány részt belőle, abszolút felejthető, nem csodálom hogy kasza lett
-Zoo: eleve kétkedve álltam hozzá miután olvastam az alapsztoriról, de gondoltam adok neki egy esélyt…hát nem kellett volna. Elvergődtem a második évad harmadik részéig kb., de utána feladtam

Edrick - 2017. 09. 04. 22:36

@human “Wilfred egyre javul folyamat azért. Valamelyik évadról a Lost is beugrott.”

Ennek örülök, meg azért a másfél évadig sem hiába jutottam el, mert vannak tényleg nagyon jó pillanatai, csak máskor vannak olyan részei, amelyek után azt érzem, hogy kicsit meg kell állnom (ilyen megállásoknál “csúszott be” pl a Leftovers vagy most a Parks and Rec dara). De örülök, hogy a fejlődő tendenciát folytatta, talán még hamarabb visszatérek rá :)

gromit - 2017. 09. 05. 00:19

kicsit rácuppantam a számtech / mesterséges intelligencia témakörre: The Code s2, Agents of SHIELD s4, Mr Robot s1-2, Westworld s1 (ilyen sorrendben daráltam őket, és nem is értem, hogy miért csak most)

igazi gyöngyszem: Le Bureau des Légendes – ez egy francia kémes, az a jóféle, lassan építkezős fajta, a főszereplő (Mathieu Kassovitz) narrálásával néha szinte poétikus
(hm, hivatalosan nem kémek, de erről majd egyszer külön :) )

a déli féltekéről felfedeztem magamnak egy újabb nézős epizodikus krimit: az új-zélandi The Brokenwood Mysteries, van neki egy egyedi hangulata és könnyed

zsemlye - 2017. 09. 07. 00:23

outlander s1-2 kétszer, sajna szinte azonnal újranézve nagyon látom a hibáit, de még mindig gyönyörű a táj és a kosztümök

sanna - 2017. 09. 15. 20:08

Nyomozós, emberi drámás sorozatok rajongójaként meglepően jó sorozatra leltem a The Divide – ban. 8 rész mindössze, igazi jó daralehetőség őszi hétvégi esős nap(ok)ra. Sajnos a 8 rész nem elegendő a cselekmény és a karakterek teljes kibontására, de ez mégsem válik a sorozat hátrányára, mivel így is szuper történet és színészi játék jellemzi a sorozatot. Igazán nagy kár, hogy nem folytatták.

Nem ez volt az egyetlen darám, de ez kiemelésre érdemesnek gondolom. :)

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz