login |

webwasárnap – Mysteries of Vernacular

2017. 09. 10. 15:50 - Írta: Casey Novak

3 hozzászólás | kategória: ajánló, video, websorozat,

Szeptember van, úgyhogy tanulunk.

Biztosan sokan ismeritek a TED előadásokat, de ha valaki még nem találkozott a jelenséggel, annak egyrészt ajánlom, hogy sürgősen pótolja ezt a hiányosságot, másrészt adnék egy rövid leírást. Szóval a TED (Technology, Entertainment, Design) konferenciákon eredetileg főként technológiával kapcsolatos előadások hangzottak el, mára azonban az ötlet kinőtte magát, és gyakorlatilag minden témában lehet találni rendkívül érdekes videókat a TED csatornáján.

Tudományos, kulturális jelenségek, nézetek, felvetések sora marha jó előadók prezentálásában, akik között olykor olyan nevek is akadnak, mint James Cameron, J.J. Abrams, vagy Sting.

Gyakorlatilag egy pár évre elég néznivalót biztosít a TED, de én most ezen belül emelnék ki egy kisebb szériát. A TED-Ed, mint önállósult ág, rövidebb, kimondottan ismeretterjesztő szándékú, animációs videókkal lépett színre, szintén extra változatos témákat felvonultatva. Például a balett fizikájától kezdve, logikai fejtörőkön át a pálcikás jégkrém eredetéig bármi előfordulhat a leckék között a hétköznapitól az egészen meglepőig.

A Mysteries of Vernacular pedig a TED-Ed csatorna egyik legújabb, 26 videóból álló sorozata, amely angol szavak eredetével foglalkozik. 26 videó, így az angol ABC minden betűjéhez tartozik egy szó, aminek származását, formálódását kreatív stop-motion animáció keretében jelenítik meg pár percben.

Akit érdekel az angol nyelv, annak kimondottan érdekes csemege lesz ez a program, de a nem nyelvészi beállítottságúak is elcsodálkozhatnak egy-egy szó hatalmas változásán vagy csavaros történetén.

Úgy hallom, kicsengettek, mehettek szünetre, és házi feladat megnézni az első 5 videót a tovább mögött, a többit pedig a sorozat honlapján.

 

3 hozzászólás Ne habozz!

napocskin - 2017. 09. 10. 16:26

Köszi, ez nagyon jó ajánló, tartalmas kikapcsolódásnak így vasárnap délutánra pont jó lesz. Azt hiszem, nemsoká elnyel a youtube-örvény. :-)

Sziszi0129 - 2017. 09. 10. 17:11

Köszi!!!🙂🙂🙂

pytta - 2017. 09. 10. 22:30

Na ezt a linket (mármint az ajánlóét) jól beteszem a könyvjelzők közé, aztán egyszer majd remélem lesz időm csekkolni a sorozatot is, baromi érdekesnek tűnik, köszi!

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz