login |

Pilot: The Orville

2017. 09. 11. 21:10 - Írta: human

78 hozzászólás | kategória: 2017/18, kritika, pilot-mustra,

(A másik pilotkritikánk itt olvasható.) Ha nehezen aludnék el esténként, akkor tuti, hogy újranézném ezt a pilotot, és még jobban is hatna napról-napra, főleg, hogy már most majdnem kiütött a FOX sorozata.

Ha Star Trekre vágynék, akkor azt néznék. Persze lehetne hasonló sorozatot is csinálni akár, csak a The Orville-nek nem sikerült, helyette inkább egy baromi furcsa Trek-másolat, Trek-szerűség lett az egész, nem pedig jóindulatú hommage.

Mielőtt folytatnám, gyorsan elhadarnám a sorozat alapjait: a főszereplő kapitány nem a legalkalmasabb arra, hogy űrhajót vezessen, de emberhiány miatt mégis megkapja a lehetőséget. Az egyik bonyodalom, mármint a felkészületlenségén kívül, hogy a volt feleségével kell együtt dolgoznia a küldetések alatt.

Az első feladata ellátmány szállítása egy bolygóra, ami természetesen valami nagyobb konfliktusba torkollik. És akkor el is jutottam a negatívumokhoz: konkrétan olyan az egész, mintha valaki megírta volna a 20 perces sitcomját, abból sem a legerősebbet, és után kénytelen volt a 40 perces formátum maradékát kitölteni valamivel. Mármint a felemelő zenés komoly részek egyáltalán nem illenek össze a poénokkal.

Nyilván idővel ezt össze lehet csiszolni, mert az, hogy az izgalmas és drámai bevetés közben elhangzó beszólások nem működnek, az nem jó hír. Mondjuk ha megnézzük, hogy a főszereplő és a készítő is Seth MacFarlane, akkor már nem is annyira meglepő ez az egész: a viccek Family Guy-osak (vagyis inkább A Million Ways to Die in The West-esek), a történet meg régi Star Trekes.

Amúgy a ‘régi’ a díszletekre, jelmezekre, rendezésre és trükkökre is érhető. Az egész olyan, mintha sok évvel korábban készült volna, méghozzá az optimista sci-fi korszakában, amikor a jövő csillogott-villogott. Mondjuk lehet, pont ezzel nyernek majd meg nézőket, ezt megtudjuk pár héten belül, de az biztos, hogy én gyorsan lekopok a The Orville-ről, lehet, hogy 3 részes esélyt sem kap tőlem.

Részemről ez a pilot tipikus 4/10. Kíváncsi vagyok a véleményetekre, mert ez így az első őszi fecskének rohadt lehangoló volt.

 

78 hozzászólás Ne habozz!

winnie - 2017. 09. 10. 20:05

nem komédia, még véletlenül sem paródia – senki ne keressen ilyeneket benne. a fox szerint space adventure – lelkük rajta. van benne elvétve idióta poén, azok is inkább a váratlan fajtából, de nem ez dominál.

valami döbbenetesen hidegen hagyott az egész, aztán idővel leesett, hogy ez inkább egy star trek előtti tisztelgés, egy totál retró hangulatú sorozat, de mivel ST-t sosem néztem, nem mozgatott meg bennem semmit, és amikor egy percen át fennkölt zenére parkolt vagy indult az űrhajó, már akkor halálosan untam…

nyilván ilyen akart lenni, szóval gondolom, nem vallottak kudarcot a készítők, csak azt nem tudom, hogy ebben mit látott a fox. oké, lehet, hogy nagy siker lesz (döbbennék, de benne van, macfarlane-tól kitelik), de nem tudom elhinni, hogy valaki a szkript után vagy a pilot megnézése után nem mondta azt, hogy “ezt nem kéne”, hogy “ez nem fogja érdekelni a népet”. és itt nem annyira magamból indulok ki. tök jó lenne, ha ma egy ilyen stílusú, nem modern sorozat sikeres lehetne, de nem látom, hogy erre lenne esély. majd kiderül, hogy tévedek-e. a premiernek illene nagyot kaszálnia.

ja, az élvezeti szint számomra max 2/10, totál érdektelen sztori, nulla hangulat, nulla karakterek, mínuszos feszültség, halálos unalom. amúgy legalább közepes, mert az, ami. egyedül a műanyagsága lehet negatívum, de ez megint írható a retróság számlájára.

winnie - 2017. 09. 10. 20:11

na, most olvasom a kritikát is. hát, igen.

pár macfarlane:

“Joel McNeely, Bruce Broughton, and a 75-piece orchestra– The Orville is gonna sound pretty good.”

ez volt az első, amit utáltam. de ezt sokan szerethetik…

“The Orville will try to tell serious science fiction stories and have “more in common with Star Trek than Futurama.””

JKJ - 2017. 09. 11. 11:34

A humor nem illik a Star Trek stílushoz. De részemről a nem humoros részek nagyon jól működtek, bár tény, hogy számomra a Next Generation az etalon sorozat.

schray - 2017. 09. 11. 18:32

No, túl vagyok én is a piloton… hm, hát még kell pár epizód, hogy el tudjam helyezni valahogy.

Tényleg nagyon retro Star Trek és valóban nem komédia. A poénok inkább a megmosolyogtató kategóriába tartoznak, nem a hangosan röhögősbe és a dráma sem túl hangsúlyos, szóval dramedynek se mondanám. A viccek nagyon nem rondítanak bele a cselekménybe. Nem érezni úgy, mint a paródiáknál, hogy a történet csak azért van, hogy felvezesse a poénokat.

Valahogy olyan, mintha vennénk a Star Trek optimizmusát és nyakon öntenénk egy kis lazasággal, de az eredmény mindig egy campy sci-fi sorozat. Tényleg nem nagy durranás, de igazából tök pozitív hangulata van, szép a látvány, kellemesek a karakterek, szóval nálam még biztos marad, aztán meglátjuk mi sül ki belőle.

Neton - 2017. 09. 11. 19:13

A pilot semmi extra, megismertünk benne mindenkit kb, eléggé tipikus kvázi Star Trek rész volt (Seth nagy ST rajongó ugye) pár poénnal, amit a trailerekben már lelőttek. De jó lesz ez sztem. :) Jobban vártam ezt, mint a Star Trek Discovery-t. Sanszos, h ez a sorozat star trekesebb lesz, mint a star trek. :)

Mom - 2017. 09. 11. 20:34

Uhhh, hát nem volt várós, inkább csak a korai kezdés miatt adtam neki egy esélyt, de nem mondhatnám, hogy meghálálta.

Az első igazi dinamika két karakter között a 17. percben indult, amikor a volt feleségével összetetették. Az első mosolyomra (a kettőből) azonban a 25. percig kellett várnom.

Ha viccesnek szánták, akkor mellé ment, ha kalandosnak, akkor meg alá…
Nem mondom, hogy ne találhatná meg az értő közönségét, csak az ismertetők után szerintem nem lesz könnyű dolga.

Igazából elég ártalmatlan sorozat, nagyon rossznak se mondanám, inkább olyan semmilyen. Lehet, hogy a további részek ennél izgalmasabbak lesznek, de engem az a része érdekel a legkevésbé az egészből, szóval búcsút is intek neki.

Batistuta - 2017. 09. 11. 21:28

Abszolút csalódás.

Egyik karakter sem volt szimpatikus, és a legrosszabb az egészben, hogy ezt tényleg komolyan gondolták. Itt nem lesz 3 rész tapogatózás, kasza.

spamdog - 2017. 09. 11. 21:33

Az eső 3 epizódra biztos maradok, de ha ennyire nyúlós lesz akkor lehet hogy elengedem. Mondjuk Adrianne Palicki guilty pleasure kategória nálam. Egy óvatos 6/10 az eső részre.

Tyberius06 - 2017. 09. 11. 21:36

Én ezen hangosan röhögtem… volt benne egy-két baromi jó poén, a legtöbb sajnos el lett lőve a trailerekben, de pl. a tudós beszólása, hogy tanulja még a neveket szerintem hatalmas volt, mert jellemzően senkinek a nevére nem emlékszem a 45 perc után… :D :D :D
Persze volt benne egy-két tipikus “poén”, mint a golyóit tisztító kutya, ami eléggé MacFarlane-es, meg nekem a papa smurf-os beszólás is tetszett.
Egyébként összességében semmi extra nem volt benne, de a lényeg, hogy kb azt szállította amit vártam tőle. Tényleg nem annyira komédia, de valamilyen szinten a Star Trek kifordítása.
Nekem egyelőre bejön, de ehhez az is kellett, hogy a jellemzően MacFarlane-es ízléstelen poénok nem voltak túltolva…

kiskiraly - 2017. 09. 11. 21:37

+1
Elég lenne egy félórás epizód is.
Afféle szatirikus sci-finek tűnhet (bármint is jelentsen ez :) ).
Tényleg nem tudom hova tenni ezt a műsort. Az ősz első kaszája lesz szerintem. Aztán majd tévedek.
Még maradok, de a kaszaindex nálam 70%-on áll.

LaCRossE - 2017. 09. 11. 21:39

Gondolkodtam rajta, hogy mivel még nagyon az őszi szezon elején vagyunk, megnézem, belefér, de az itt (meg máshol látott) leírtak alapján ez nekem nem jönne be, szóval felesleges rápazarolnom az időt.

Irma miatt sajnos a nézettségi adatok biztos, hogy késni fognak, akár egy pár napot is.

ace05 - 2017. 09. 11. 21:49

A májusban a trailert végig vigyorogtam, és ha nem láttam volna azt, akkor valószínűleg röhögtem volna egy kettőt. De nekem, ennek ellenére is tetszett. Igen, egyet értek azzal, hogy ez egy light Star Trek, szarkasztikusan. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy milyen tudományos dolgokat akart átemelni Mcfarlane a Star Trekből, de az ügyvédek nemet mondtak rá, hogy ne perelje szét őket a Paramount (mondjuk transporter).
Nagyon hiányzik a tvből egy Star trek szerű sorozat, és ez nekem egyenlőre tökéletes pótlék. Csak attól félek, hogy kb 6 részt fog élni.

Ayrons - 2017. 09. 11. 21:53

Pedig azt hittem kapunk egy jó kis ST paródiát :( Reménykedtem ,hogy az Űrgolyhókhoz hasonló dolgot hoznak össze csak itt az ST világa az alap de ezik szerint a Fox nem annak szánta kár…

Balumedve - 2017. 09. 11. 22:00

Ehh, 10 évvel ezelőtt biztos végignéztem volna, de ma ez már kevés. Pont, mint a Son of Zorn: papíron nagyon jól hangzik az elképzelés, az előzetesek láttán megrendül a junkie bizalma, a végeredmény teljesen hidegen hagy.

Annatar - 2017. 09. 11. 22:02

Ez így valahogy nem működik. Sokkal több és jobb poénnak kellene lennie benne, akkor lehetne paródia, de így most csak egy gyenge Star Trek utánzat. Pedig pl. a biztonsági öves megoldás jó volt :P Adok neki még egy kis esélyt, hátha kialakul valami, de elsőre tényleg csalódás volt.

El-ahrairah - 2017. 09. 11. 22:12

Hamar ki kell találniuk mit akarnak ebből csinálni, mert a sztori egyelőre gyengécske a poénok meg kevesek és rettentően kilógnak a képből.
Valamelyik irányba el kell indulniuk a készítőknek.
Ettől függetlenül egész bejövős volt bár a legnagyobb előnye az, hogy nem “modern” scifi űrhajónként 3 villanykörtével és árulásba oltott népirtásos apokalipszisen alapuló sztorival.

Mark BOlt - 2017. 09. 11. 22:59

Még nem láttam, de nem értem, hogy ha ez nem egy paródia, akkor micsoda. Hogy lehet egy Star Trek kosztümös nem Star Trek sorozat nem Star Trek paródia?

Platschu - 2017. 09. 11. 23:52

1×01 Old Wounds

Nem is tudom, hogy mit mondjak. Egyszerre volt jó és rossz. Látszik, hogy az animációk terén odatették magukat, mert így kellene kinézni 2017-ben egy tévés scifinek. A hajó hasonlóan néz ki, mint az Androméda és nagyon tetszett, ahogy ennyi szögből megmutatták. Ám amennyire szépen kidolgozottak voltak az űr animációk, annyira gyengék voltak a bluescreenes jelenetek, ahol nagyon kilógtak a szereplők a digitális díszletből.
Maga a rész az összemesélésről szólt. Kicsit talán túlságosan is felgyorsították az eseményeket, de egyelőre szimpatikusak a karakterek. Kár, hogy szinte minden poént ellőttek a trailerben, de majd meglátjuk, hogy milyen lesz a folytatás. Így is tudtam nevetni 1-2 dolgon, ahogy az exek csipkelődtek egymással, tehát a szórakoztatási célt csak elérték. Maga a történet mesélési stílusa viszont ilyen kellemes keverék marhaság, tehát drámáznak és viccelődnek, ami nekem egy kicsit furcsa, mert így elég nehezen lehet ezt komolyan venni. Seth McFarlane mögött azért áll pár sikeres sorozat, de itt nem is tudom, hogy mit akar ebből kihozni. Űr family guyt? Úgyhogy kíváncsian várom a folytatást és remélem nem kaszálják el túl hamar ezt a szériát, mert tartok tőle, hogy nem lesz sokáig életképes. Minden esetre a scifi rajongók jól jártak ezzel az Orville-Star Trek őszi párharccal, mert évek óta nem volt ilyen nagyobb költségvetésű űrhajós scifi a tévés piacon. Remélem nem sülnek fel vele a csatornák, mert akkor utána megint csak kábelre lesz száműzve a műfaj.

keats - 2017. 09. 12. 00:46

Én imádtam ezt a pilot-ot, minden másodpercét.

Elég volt mocsokból, a végeláthatatlan, dögunalom dark&gritty Breaking Bad, Batman v Superman bullshitből, fogadok, hogy a CBS is ezt fogja előadni a Star Trek Discoveryvel, hát menjenek a francba vele.

Ha van igazság a Földön, az STD villámgyors kasza lesz, az Orville-t pedig egészen 7 évadig meg három mozifilmig fogja vinni a hátán a trekkie fanbase és mellette újra felnevelkedik egy optimista, tudományigenlő, az emberiség szebb jövőjéért tenni akaró fiatal generáció.

winnie - 2017. 09. 12. 00:47

“Elég volt mocsokból, a végeláthatatlan, dögunalom dark&gritty Breaking Bad, Batman v Superman bullshitből,”

ez szép és jó, még egyet is értek, vagy értenék, de ezt úgy írod, mintha nem is lenne ás választási lehetőség. mindenki azt néz, amit akar, ld. én egyik említettet sem láttam, de nem csak ez van, meg az orville. aki nem a dark & gritty-re kíváncsi (én a jóra – amik között van d&g is, meg sokkal optimistább is), az még így is tud rettenetesen sok sorozat közül választani – és lehet, hogy azok közül nem az orville van az élen. a lényeg, hogy nem kell egyiket sem néznem, hogy teljes legyek:)

human - 2017. 09. 12. 01:01

“, mert így kellene kinézni 2017-ben egy tévés scifinek”

wat? ennél a sokkal kisebb pénzes syfyon jobban nézett ki a battlestar galactica lassan már 10 éve.

Platschu - 2017. 09. 12. 01:33

A többi kábeles borzalomhoz képest ez igényesebbnek tűnt. Azért itt látszik, hogy öltek bele egy kis pénzt a pilotba. Volt pár öncélú CGI jelenet is (pl. úszkáló doki). Aztán utána lehet ezzel el is ment az évad büdzséje. Majd meglátjuk, hogy a továbbiakban hogyan alakul a sorozat. A vetített hátterek rossz megvalósítását pedig már fent írtam, ami az OUAT-t is alulmúlta rendesen.

A fő bajom ezzel a keverék stílussal, hogy drámának nem elég komoly, míg komédiának annyira nem sziporkázóan vicces. Szóval tőlem mindenképpen kap még esélyt, aztán remélem az amcsi nézők is így tesznek.

Kíváncsian várom, hogy a karakterek merre alakulnak. Mr. MacFarlane jó szokása, hogy ugyanazokat a karaktersémákat el tudta adni háromszor is (Family Guy / Cleveland Show / American dad), így vajon itt ki kinek fog megfelelni?
http://cdn-www.cracked.com/articleimages/ob/seth1n.png

Sprock - 2017. 09. 12. 01:50

Wolt ez a MacFarlane valaha is vicces?
Mert nekem már a Family guy sem az, a Ted sikerét sem értettem. Szerencsétlennek már a feje is olyan, mint akit vertek az osztálytársai, csak már azért, mert meglátták, aztán még fokozta azzal, hogy meg is szólalt.

Az orville pedig semmi, unalmas érdektelen.

energy - 2017. 09. 12. 02:17

Volt néhány jó poén, amiket már az előzetesben is láttam.
Túl sok a válásos vicc, ami egyáltalán nem vicces.
A történet eléggé csak háttér volt, és nem tudott önmagában érdekes lenni.
Összességében jobb lett volna, ha ez az új Star Trek sorozat, és kihagyják a poénkodást.
Gyenge volt.

@kiskiraly
“Elég lenne egy félórás epizód is.”
Pontosan erre gondoltam a rész nézése közben!

@Sprock
“Wolt ez a MacFarlane valaha is vicces?”
Teljesen egyetértek!

winnie - 2017. 09. 12. 04:22

platschu: az orville esetében a csak a bekerülési költség nagy, de a drágább pilot után már nem lesz nagy a költségvetése szerintem. (az st-vel ellentétben.)

heidfeld - 2017. 09. 12. 06:40

Nem volt egy erős kezdés. 30 perces formátumban jobban működhete. Majd kiderül, hogy mi lesz belőle. Kap négy-öt rész esélyt tőlem.

ldavid - 2017. 09. 12. 06:55

nekem végig az járt a fejemben hogy
“ennek az árából milyen fasza Mass Effect sorozatot lehetett volna kihozni”

JKJ - 2017. 09. 12. 07:00

keats mondta meg a tutit.

winnie - 2017. 09. 12. 07:11

jkj: szerintem mindenki megmondta a tutit. az is, aki szerint szar, az is, aki szerint remek, és ő is, aki inkább csak azt mondta, amit talán te is gondolsz. és a tuti nem biztos, hogy ez.

de, mint írtam, ahhoz, hogy valakinek elege legyen bármiből is, annak az az előfeltétele, hogy azt a valamit ész nélkül fogyassza. aki nem fogyasztja, aki nem néz olyasmit, amit ő emleget, annak nem lesz elege.

továbbra is tartom magam ahhoz, hogy rég rossz, ha valamit nem minőségi skálán ítél meg az ember csak azért, mert talál benne neki tetsző vagy nem tetsző jellemzőt. ha valami béna, akkor ki kell mondani. ha valami jó, azt is ki kell mondani (ahogy ki is mondta), csak nem érdemes köntörfalazni, és nyakatekert módon, másra mutogatva, kifogásokat keresve magyarázni a tetszést/nemtetszést.

vannak nyárról olyan sorozatok, mint a date my dad, ami optimista és kellőképpen naiv volt, de ha nem jó, akkor hiába mindez, nem fog elegendő nézőt szerezni. mert van olyan is, amire ugyanez igaz. csak éppen jó.

szóval kíváncsian várom, hogy a the orville esetében, mi lesz az ítélet, mert az mindenképpen pozitív, hogy vannak profi scifi írók benne, a showrunnerje pedig egy érdekes hibrid író, david a. goodman, aki star trekes íróból lett family guyos showrunner, hogy aztán itt kössön ki.

a potenciál megvan, de az a baj, hogy az első rész alapján sokan fogják levonni azt a következtetést, hogy ez a sorozat most már biztos, hogy ilyen lesz, és ez rá fog erősíteni a pozitív vagy a negatív véleményükre.

winnie - 2017. 09. 12. 07:15

egyébként csak az a kérdés, hogy kevesebb vagy több lenne-e a sorozat akkor (vagy másabb), ha nem lenne benne idiótaság, vagy ha sokkal több humor lenne benne?

nem tudom, hogy ki hogy gondolja, de szerintem mindkét esetben jobb lehetne a megítélése. vagy azért, mert egy fokkal komolyabban lehetne venni, vagy azért, mert szórakoztatóbb lenne. így viszont egy elmaszatolt valaminek tűnik, aminek MÉG nincs identitása, és félek, hogy a készítők a folytatásban is mindig a humor, illetve a scifi kárára erőltetni fogják a másik aspektust, ahelyett, hogy szervesen tennék a sztori részévé.

nagyon ritka, amikor egy drámaírókból és egy komédiaírókból álló íróstáb koherens végeredményt tud letenni az asztalra.

erről eszembe jutott példaként, hogy

“egy optimista, tudományigenlő, az emberiség szebb jövőjéért tenni”

a szebb jövő = egy csomó földönkívüli kiirtása? a pilotban nekem például az egyik gáz az ellenség ábrázolása volt, akikről semmit sem tudunk, akiket talán ott is hagynak, hogy randalírozzanak a bolygón, majd kiirtanak egy hajóravalót belőlük. nesze neked, optimizmus, főleg, hogy egy tudós szörnyű halált hal, egy laborost kérdés nélkül megölnek, stb. de sokkal jobb lett volna, ha nem a pilotban húznak elő ilyesmit a mellényzsebből, hanem felvezetik őket. mert így nem nagyon lehet tudni, hogy csak afféle comic relief-ként kell felfogni, vagy komolyan kell venni őket. a necces szituáció, a sakkban tartás, valamint a lövölde ugyanis teljesen feszültségmentes volt, de talán nem is ez volt a cél.

Tyberius06 - 2017. 09. 12. 08:14

Én nem értem a “komolyan vétel” kérdéskörét jelen esetben. Azt írja itt pár ember, hogy több humor kevesebb dráma kéne, vagy több dráma kevesebb humor és akkor komolyan vehető lehetne… Miért kéne komolyan vehetőnek lennie? Nekem meg sem fordult a fejemben látva már az első trailert, hogy ehhez úgy kéne hozzá állni mint valami komolyan veendő cucchoz. The Expanse már a trailerrel úgy adta el anno magát, míg a Killjoys meg pont az ellentetje volt. És a The Orville is inkább mutat a Killjoys irányába… Már az mekkora balfaszság volt, amikor köröztek a ellenség körül a hajóval…
Persze másfelől meg értem a hozzáállásokat, de nekem már annyi is elég volt belőni a sorozatot (úgy is hogy nem láttam a MacFarlane animációs cuccait), hogy láttam a TED első részét (meg a másodikból 25 percet), meg a westernes marhaságát… És ráadásul egyik se igazán tetszett… És igazából az Orville ugyanazokat hozza kb, de mivel kisebb dózisban jött a marhaság meg kicsit visszafogottabban így tudott működni nálam és jót szórakoztam rajta…
Ha több drámát pakol bele, akkor azért nem tetszett volna, ha több poént akkor meg túltoltnak éreztem volna… Persze ez nem jelenti azt, hogy három rész után is túlélő lesz a sorozat nálam…

winnie - 2017. 09. 12. 08:23

Tyberius06: szerintem egy sorozatnál sosem baj, ha komolyan vehető és nem csak kvázi rajzfilm vagy karikatúra. én abban ezer százalékig biztos vagyok, hogy a készítők is komolyan veszik a sorozatot, hogy hús-vér karaktereket akarnak csinálni, hogy azt akarják, hogy az ember megszeresse őket, együtt érezzen velük.

Ace - 2017. 09. 12. 08:43

“Ha Star Trekre vágynék, akkor azt néznék.” Huh ez egyre jobban érdekel mostmár meg kell néznem. Szerintem nyugodtan megférhet ez az ST:Discovery mellett. Ez egy könyedebb kaland ST az meg a komoly mai trendeket követő ST. Na megnézem aztán meglátom.

winnie - 2017. 09. 12. 09:11

itt egy interjú a showrunnerrel, david a. goodmannel: http://www.tvguide.com/news/the-orville-premiere-review/

ebben így definiálja a sorozatot: “dramatic show with characters who interact comedically without being silly”

sleepwalker77 - 2017. 09. 12. 11:08

Elég gyenge kezdés volt de pár részt megvárok még azért, hátha feljavul.

El-ahrairah - 2017. 09. 12. 11:33

winnie sztem kicsit félreérted amiről itt többen beszélünk.
Az optimista, életigenlő (dinamikus, fiatalos, előremutató…) nem azt jelenti, hogy nem történnek rossz vagy olykor akár szörnyű dolgok. A Star Trekben is ott van a borg a Dominium meg ki tudja még hány más faj meg csoport akikkel nem vagy nagyon kevésé lehet tárgyalóasztalhoz ülni és borzalmas dolgokat művelnek másokkal.

Viszont ennek ellenére egy olyan jövőképet mutat ami azt sugallja, hogy az emberiség jobbát tudja tenni önmagát. Bemutatja, hogy a jelenlegi társadalmi, környezeti problémákat meg lehet oldani. Olyan környezeteket, tereket, világokat mutat ahol jó lehet élni. Intelligens, alapvetően jóindulatú és kompetens emberek együttműködve próbálnak meg problémákat megoldani és a megoldáshoz többnyire a kooperáció és egymás megértése vezet.

Én őszintén szólva nem emlékszem az utóbbi 5-10 évből olyan sci-fi sorozatra ami ezt a vonulatot képviselné. Ellenben Dunát lehet rekeszteni a kivilágítatlan ganajos űrhajóban agonizáló, gonosz univerzumban gonosz kormányösszeesküvések ellen kétségbeesetten lázadozó antihősökkel.
Személy szerint kicsit unom már azt, hogy a modern sci-fiben folyamatosan minden szar, minden le van rohadva, mindenki depis és a minden utcasarkon szembejön egy disztópikus erőszakszervezet aminek a tagjai nemcsak hogy megeszik a csecsemőt de még három kiscicát is megfojtanak mellé.

keats - 2017. 09. 12. 11:45

“Szebb jövő”, mert végre nem a mostanában divatos corporate hellscape-et (Expanse, Killjoys, Dark Matter, Westworld), vagy we’re all fucked-ot (Falling Skies, Colony) kell fogyasztani, elnézem őket, de közben rettenetesen hiányzik nekem a világból a 90-es évek Trek-je.

Igazad van winnie, a scriptjére az első résznek távolról sem lehet azt mondani, hogy rendben volt, arra viszont te nem emlékezhetsz már, hogy mind a TNG-nek, mind a DS9-nak nemhogy a pilotja, vagy az első 3 része, hanem konkrétan a teljes első évada cringeworthy volt, hosszú-hosszú idő kellett amíg belőtték a hangnemet. Mondom, reménykedem, hogy a trekkie-k az Orville-t is elviszik a hátukon odáig, amíg megtalálja önmagát.

keats - 2017. 09. 12. 11:48

El-ahrairah: Hangosan bólogatok minden mondatodra. :)

winnie - 2017. 09. 12. 12:01

El-ahrairah: alapjába véve értem, ezért is írtam itt vagy twitteren, hogy amolyan békebeli stílusú sorozat, ami tök jó lenne, ha ma siker lehetne. de ez az, amit kétlek.

és hiszem, hogy ha nem lesz siker, akkor nem azért, mert ez a stílus halálra lenne ítélve (és félek, hogy az öltönyösök mégis ezt a következtetést fogják levonni belőle…), hanem mert vagy félre lett kommunikálva, vagy macfarlane-t nem veszik komolyan (pedig ott a comos is), vagy pedig mert olyan lett, amilyen.

most lusta vagyok gondolkodni, de biztos voltak a kevésbé edgy műfajnak is képviselői még a scifin belül is. ha pedig nem, akkor lehet, hogy azért, mert az írók nem akartak nagyon önismétlőek lenni, éppen ezért mindenképp kalapemelést érdemel, hogy valaki hozzá mert nyúlni a stílushoz.

winnie - 2017. 09. 12. 12:06

(megjegyzem, majd a kritikámban ki fogok térni erre is, de alapvetően negatív leszek. szóval, ha valakinek van kedve az első vagy akár a második rész után írni a sorozatról pozitívabb szemüveggel, akkor nagyon szívesen kirakjuk. sőt, akár a sorozat kapcsán magáról a jelenségről is lehetne, amiről beszéltek. nem lepasszolni akarom a dolgot, de én sajnos nem lennék hiteles szószólója a témának (scifi, edgy vs másik véglet – egyik sem a kenyerem), úgyhogy nem tudok írni róla – vagy, ha más nem, akkor a kommentbeli idézeteket emelem ki posztnak, mert szerintem maga a téma nagyon érdekes és kibeszélhető. (még egy szavazást is ráeresztenék.)

galocza - 2017. 09. 12. 12:49

hát, ez teljesen érdektelen.
abszolút nem hozott kedvet ahhoz, hogy megnézzek még egy epizódot, DE meghozta a kedvemet ahhoz, hogy újranézzem a star wrecket (aki eddig kihagyta, ne hagyja tovább!)

(nem st rajongó, és alig ismerő.)

Ace - 2017. 09. 12. 14:31

Érdekes dolgokat tárgyaltok itt éppen és én is furcsállom ,hogy nem volt hasonló próbálkozás az Optimistább jövőkép ábrázolásról a mostani scifik-ben. Én is El-ahrairah-val értek egyet ,hogy alpajában véve az ST sorozatokban maga az emberiség volt pozitívabban lefestve mert az emberiség érzelmileg és értelmileg tovább tudott fejlődni de ettől eltekíntve más fajok azért dúrva dolgokat csináltak szóval nem csak “öröm boldogság” volt a galaxist járni. Tehát ha ez sokaknak manapság már nem jön be akkor valószínüleg az új Star Trek sem fog ami szomorú mert akkor itt tényleg mindenkinek csak a koszos roncs űrhajókban kolbászoló egymással nehezen kibékülni tudó legénységekről szólna a jó űr scifi sorozat? Én azon a véleményen vagyok ,hogy kell ez is az is de ,hogy csak a depresszív verzió menjen azért az sajnálatos és remélem nem így van. Azért bizakodó vagyok ezzel kapcsolatban mind az Orville mind az Új Star Trek irányában az egyik csak bejön a közönségnek én mindkettőnek nagyon szorítok mert kellenek az ilyen fajta scifi-k is szerintem.

MadCat - 2017. 09. 12. 18:39

Azzal egyet tudok érteni, hogy jellemtelen volt az első rész, ebből még bármi lehet. Viszont semmivel nem volt rosszabb egy ST Voyagernél vagy egy SG Atlantisnál. 15-20 éve még másképpen néztünk a scifire, ma már sokkal közelebbinek érezzük, lehet többet is várunk el. Utoljára STV-ben hallottam folyamatosan az űrhajó búgó hangját. Ezt most sikerült visszaadnia a sorozatnak, szépen búgott a mélynyomó. :)

Dark Energy - 2017. 09. 12. 20:43

Én azt hittem sokkal viccesebb lesz. Inkább poénosan komoly, mert ennél még egyes drámákban is több jó poén van. Ettől még tetszett, csak nem ennyire light-osra vártam.

breezer - 2017. 09. 13. 16:42

érdekelt addig, amíg komédiának akarták eladni, aztán gondolom látták, hogy ebben nincs elég poén és ahogy human is írja felnyomták 40 percesre… a star trek világ meg annyira nem izgat, hogy dráma másolatot nézzek róla… baromira sajnálom egy jó féle scifi sitcomnak nagyon örültem volna

DJackson - 2017. 09. 13. 17:19

Abszolút elvárások nélkül ültem le elé, még azon is gondolkodtam, hogy belekezdjek e, de végig jól szórakoztam. Néha még fel is nevettem egyet.

Iszonyatoson hozza a régi, lightosabb Star Trek feelinget, még az android is úgy hangzik mint Data!
Kellett végre egy könnyedebb űrhajós sci-fi. Meglepően értelmes volt a történet és a McFarlen féle humort is sikerült pont megfelelően adagolni. A látványért meg külön pacsi, jobban néz ki mint a discovery trailere!
Kvázi egy vígjáték Star Trek sorozat lett belőle.
Ha tudják tartani ezt a szintet, amit azért kétlek simán heti nézős lesz.

Jence4 - 2017. 09. 13. 21:58

Ez a sorozat nálam simán 6/10, nézős marad , egyszerűen nem tudom megfogni miért, talán mert hozza a régi TNG szintet, és telerakja poénokkal, hogy laza könnyed, hogy szerethetőek a karakterek (kivéve talán a DS9 -ből importált orvost :) ) . Nem lehet komolyan venni , de nem is taszító. Valami olyasmi, mint amikor egy részeg banda leül szerepjátékozni, és hol komolyan veszik, hol beüt a pia, ez a hullámzás valahogy még tetszik is. Vicces , a hangulat jó, nem akarja megváltani a világot, nem is fogja, és ez nekem pont elég.

Jence4 - 2017. 09. 13. 22:01

El-ahrairah , teljesen egyetértek veled!

szubi - 2017. 09. 14. 02:02

Kezdem az értékeléssel 7/10.
Végig mosolyogtam, persze kivétel amikor röhögtem, és egyszer Seth MacFarlane idióta játéka miatt szívtam a fogam között a levegőt.
Érezhető a pilot hangulat, de ez Seth MacFarlane miatt van (nálam).
A hajó. Na azon felröhögtem, mert hátulról olyan mint egy nevető száj és egy széttárt női láb keveréke. Bocsi hölgyek…
Ahogy a jeleneteket összedobták, az a star-trek azon részeit villantotta fel emlékeimben, amikor a különböző szériák (TOS, nextgen, voyi, deep) készítői picit elengedték az eredetileg komolynak szánt star-trek történeteket és szkeccsel tették élvezhetőbbé. Na ez köszönt vissza és üvöltötte bele a képernyőbe, hogy “Hosszú és hasznos életet, ja amúgy nálunk a nőknek is farka van.” Ezen azért erősen röhögtem. vulcán 7 év többet nem is mondok :D
Azért az a nálatok mindenki rasszista borgon szintén röhögtem…
A történet. Na ez az ami Seth MacFarlane kreténségének a legjava. A jóféléből. Azért azt senki ne mondja, hogy a menjünk valahova ahol körbevezetnek és elmondják, megmutatják mi mire való, majd egyik megment mindenkit a zsenialitásával az nem star-trek “ökörség” akarom mondani örökség. Ja és megspékelve egy ott ül mellettem a volt feleségem, aki megcsalt egy szemöldökből élvezővel az nem drámával kevert vígjáték? De az.
Diszelt. Aki, de ne is aki legyen hanem bárki. Szóval bárki aki azt mondja a hajó cgi és a belső tér közötti különbség hiba, az látott már egyáltalán sci-fit? De most komolyan? A csigalépcső? Azt hittem átjön a szomszéd és megver, hogy mit röhögök itt ilyenkor. Értitek űrkomp, automata ajtó, lift, űrkomp, csillaghajó, lift és egy csigalépcsőből nyíló parancsnoki? Ez Seth MacFarlane volt.
A fa pedig megjött és Family Guy módon szétverte a fejem. Ennyike. Megvett a következő részre.

sevil - 2017. 09. 14. 09:17

El-ahrairah,keats egyetértek veletek. Igazából 2005 óta várok egy ilyen sorozatra.

Sancho Pansa - 2017. 09. 15. 12:45

Én is egyetértek, de ez valami várlázítóan gyenge és ötlettelen volt. Se nem humoros (na, nem mintha hiányozna), se nem izgalmas, se nem érdekes. Totálisan nulla történet. Ha csak ennyire futja, akkor miért próbálkoznak?

Legtornasz - 2017. 09. 16. 09:34

El-ahrairahhal értek egyet, én is unom már, hogy a scifiben a készítők azon versenyeznek, ki tud még sötétebb és depresszívebb sorozatot készíteni. Ebbe is bele lehet fásulni.

Az Orville egy Star Trek vígjáték, azért aludtak el rajta sokan, mert teljesen az old school ST történetvezetésével élt. De ehhez képest azt a pluszt adja, hogy tele volt a régi ST-re reflektáló poénokkal, melyeket valószínűleg csak az ért igazán, aki egy-két ST sorozatot végignézett. És bizony hátrány egy sorozatnál, ha csak a trekkiek élvezik igazán.
Én jól szórakoztam, az meg különösen tetszene a koncepcióban, ha az ST-ben erőltetett PC és genderizmus is megkapja a magáét, mint a Family Guyban. Mindig is utáltam ezt a vonalat a Star Trekben, amit a hírek szerint a Discoveryben csúcsra fognak járatni.

Kissur - 2017. 09. 17. 17:30

20 perces egykamerás sitcomként szerintem baromi jól működne. De így? Meh… Az a vicc, hogy a karakterek annyira kétdimenenziósak, hogy még fel is sorolják, hogy kinek mi a szerepe. És ráadásul a robot rasszista, és nem kezdtek azzal se semmit, pedig sok potenciál lehetett volna benne. A 3.részig maradok, de nem hiszem, hogy utána is.

JKJ - 2017. 09. 18. 09:06

Erősen hunyorítva majdnem ST:TNG. Jobb híján…

Platschu - 2017. 09. 18. 20:00

1×02

Nem is tudom. Ez már fele annyira sem volt vicces, hanem inkább kínos. Az epizód első fele unalmas volt, de a második felében volt 1-2 jó ötlet. Továbbra sem tudom, hogy mit gondoljak erről a sorozatról, mert olyan semmilyen. Az űr bevetítése iszonyú gagyi a vezérlőben. A stílusát tekintve továbbra is azt érzem, hogy sokat akar markolni, aztán keveset fog. Bukta lesz ez hosszabb távon.

Tyberius06 - 2017. 09. 18. 22:23

Második rész nálam nem adta annyira, de voltak benne jó részek. A főcím kifejezetten tetszett. Kis Star Wars utalás is volt. A C szál is jellegzetes ST volt (tojás rakás – ergo egyik karakter személyes problémája).
Azért nem fenékig tejfel… a házaspár sztorija tök hidegen hagy és az a vonal unalmas volt. Alara szálát jobban is meg lehetett volna valósítani, ugyanakkor voltak olyan “emberi” húzások, amik nálam emelték a pontszámot. A füvessüti és a tequila ilyenek voltak, az ST ehhez képest nagyon steril. MacFairlane poénjai a tojásokon a bugyuta poénok sorát erősítették, de az meg nem idegen MacFairlane-től…
Én nem értem a problémát az űr ábrázolásán. Nekem is fura volt, csak nem tudtam miért és így hogy lelőttétek, hogy mi volt a bibi vele, se érdekel és nem tartom gagyinak vagy rossznak. Egyszerűen belefér abba, ahogy ez a sorozat tiszteleg/reflektál/koppint stb… a Star Trek előtt…
És nekem ezek az apróságok teszik jóvá… (mert a sztori az semmi, a karakterek legtöbbjére se emlékszem, mert még semmi hátterük nincs, de ezzel így voltam szinte mindegyik ST sorozatnál is 2 rész után). Nem veszi komolyan magát a sorozat és az alkotók sem, lehet csak a Fox venné komolyan… Nekem ettől van bája… :D

(persze lehet 5 rész múlva simán kaszálom, mert túl sok lesz vagy túl kevés…)

Dexter Morgan - 2017. 09. 21. 11:33

Nekem valószínűleg azért tetszett nagyon (mert le kell szögeznem, NAGYON tetszett) mert az abszolút kedvenc sorozatom a Star Trek: The Next Generation, amiatt kezdtem el egyáltalán sorozatokat nézni. És hát igen, igen… az Orville nagyon “Next Gen akar lenni”, és sokak számára ez negatívumként jön le. Nem néztem még utána, hogy mi is volt az indíték MacFarlane részéről, miként is jött az ötlet, de nem lepne meg, ha valami ilyesmi lenne a háttérben: nagyon szerette a Next Gen / Deep Space / Voyager által “képviselt” Star Trek világot, és nem tetszik neki az újragondolt változat, sem Abrams reboot-ja, sem pedig az Enterprise-féle prequel vonal. Nem csináltok olyan Star Trek sorozatot, amit szeretek, amit néznék? Hm, kapjátok be, akkor majd én csinálok, oszt kész! :) Ismétlem, nekem épp azért lett azonnal nagyon kedves ez a sorozat, amiért sokaknak sosem fog tetszeni – bár ahogy sejtem, nem lesz hosszú életű…

ace05 - 2017. 09. 22. 21:17

A harmadik rész, a Star Trek rajongóknak biztos tetszeni fog, ugyan is bármelyik Trek sorozatba beleillene. Az epizód kb úgy ált fel, hogy fogtak elmerengős/elgondolkoztató trek epizódot és megfűszerezték egy kis Mcfarlane humorral. meglátszik, hogy brannon Braga ott van az írók között. Nekem tetszett, lekötött.

ldavid - 2017. 09. 22. 21:57

engem is lekötött, de ugyanakkor unalmas “töltelék” epizódnak éreztem, amit több évad után (amikor már sok mindent ellőttek) könnyebben elfogadtam volna.
és helyenként továbbra is nagyon béna tud lenni.

I’m a survivor, I’m not gon give up…
ez viszont az eddigi legjobb szöveg volt :D

Annatar - 2017. 09. 22. 22:13

Na. Ez a harmadik rész egész jó volt. Bár még mindig nem egészen értem a koncepciót azon kívül, hogy MacFarlane megcsinálta a saját Star Trekjét…

polovcev - 2017. 09. 22. 23:17

A harmadik rész után már biztos vagyok abba, hogy a sorozat semmilyen más célt nem szolgál, mint MacFarlane gyerekkori álmának beteljesedését. Gyakorlatilag azt csinálja, mint bármely fanfilmes csoport, csak neki több pénz és jobb kapcsolatok álltak a rendelkezésére.

Ha éppen rám tör a nosztalgia a 90-es évek után símán megnézek majd belőle egy-egy epizódot, de rendszeresen biztosan nem követem.

winnie - 2017. 09. 23. 07:45

ace05: nem csak braga, hanem andré bormanis is az st-ből jött, plusz a showrunner, david goodman is st-s volt az fg előtt, őket mixelték family guy-os arcokkal.

Tyberius06 - 2017. 09. 23. 10:16

Asszem @polovcevvel egyet tudok érteni a 3-dik rész után. Az első részben még voltak erős vígjátéki elemek, a második az valahol so-so, de a harmadik az már keményen ST epizód volt. Bár a mondanivalójával egy pár évtizedet megkésett szerintem MacFairlane. Ma már egészen másféle gender diszkrimináció van, persze valahol azért nekem így is hatásos volt.
Az egyetlen igazi pozitívum az a karakterek nagyjából hihető viselkedése. Úgy értve, hogy az ST-ben meg ált a legtöbb sorozatban a főbb karakterek mind baromi felelősség tudók, meg önfeláldozók és a The Orville ezzel azért néhol nagyon szépen szembe próbál menni. Az előző részben a kiscsaj parája a felelősségtől, ebben a részben meg a házaspár oda-vissza dobálózása, hogy ki legyen az ügyvéd, mert hogy kit terheljen a felelősség.

Persze ez csak egy apró plusz nálam. A sorozat egyébként valóban semmi extra, ahogy előttem is írták ez egy fanmade cucc, ami nem lehet FanFiction tekintve a CBS-Paramount gecizését az elmúlt években a FanFictionökkel.

Claire8310 - 2017. 09. 23. 11:05

Na a 3. rész nekem is tetszett. Ezzel így kap még pár epizód esélyt.

energy - 2017. 09. 23. 13:32

3. rész már majdnem Star Trek volt, és az elején még nevettem is.

szilvi - 2017. 09. 23. 15:07

szerintem vicces, a második epizód 41:07 perceinél fogott meg igazán … /meggyőzött h paródia és lehet h több is annál, lehet h társadalom kritika is ???

winnie - 2017. 09. 23. 16:19

szilvi: a paródia nem ez. annak más a definíciója, jelenleg vannak a tévében paródiák, ha összehasonlítod azokkal ezt, akkor látni fogod, hogy ez nem az. oké, nyilván a készítők is kihangsúlyozták, hogy nem paródia, macfarlane is.

de ettől függetlenül, egy poén nem határoz meg egy sorozatot, nem tudom, mi volt 4107-nél, de ha a realitys csavar, akkor az sem határozza meg a sorozatot, de még csak társadalomkritikussá sem teszi csak azért, mert valamit mond egy tévés műfajról, amivel mindenki tisztában van:) ha folyamatosan ilyen, vagy ha efféle témákat dolgoz fel, akkor persze lehet, hogy az lesz.

szilvi - 2017. 09. 23. 18:14

winnie… köszi a kritikámat /mármint amit az én véleményemről fogalmaztál/!, attól még nézni fogom a sorozatot és a véleményeteket is.

szilvi - 2017. 09. 23. 18:45

El-ahrairah! köszi a véleményed
nem tudom hogyan kell Neked címeznem a választ, de köszi!

szilvi - 2017. 09. 23. 20:02

DJackson … köszi a véleményed!!!

winnie - 2017. 09. 23. 20:10

szilvi: igazából nem kritikának szántam, csak kiigazításnak, mert a paródia tényleg sokkal tiszteletlenebb műfaj és kifigurázás, a the orville pedig nem akar gúnyt űzni, tisztelettel közelít a zsánerhez, maximum itt-ott fricskáztat szerintem.

szilvi - 2017. 09. 23. 20:36

Winnie, akkor egyet értek Veled, fricska a stílusnak, de attól még számomra szerethető!!!

Platschu - 2017. 09. 24. 01:27

1×03

A rész története nem lett volna rossz, mert érdekes alapötletet dolgoz fel a nemek kapcsán. Ám egyáltalán nem tetszett páros főtéma. Azt viszont értékeltem, hogy a végén nem lett happy end.

Platschu - 2017. 09. 24. 17:26

Ezt az egész koncepciót ott nem igazán értettem. Ha egy neműek, mert a rész alapján kiderült, hogy így döntöttek a hagyományaik alapján, akkor ezek szerint elég csak az egyik nem a szaporodáshoz. Ez utána felveti, hogy akkor minek élnének párkapcsolatban? Mármint ha nincs szexuális vonzalom és a populáció minden tagja bizonyos életciklus alapján bármikor reprodukálódhat, akkor minek kellene ehhez élettársi viszony? Utódnevelés szempontjából? Romantikus vonzalom? Egyáltalán létezik-e szerelem ilyen esetben? Másrészt ha születnek nők is náluk, akkor a természet miért nem szelektálta volna ki őket x generáció alatt, ha technikailag nincs rájuk szükség az utódnemzéshez? Szóval ez így nem volt elég végiggondolva szerintem.
Érdekesebb lehetett volna a történet, ha kiderült volna, hogy intellektuális ráhatás miatt indul be a biológiai órájuk, így kvázi a női író indított be sok palinál a gyerekvállalási kedvet.

Az is tetszett, hogy bárhogy bizonygatták az igazukat, a befejezés mégis keserédes lett, mivel nem tudták a tradíciókat legyőzni, holott a szülő már meggondolta magát. Nyilván ez elég aktuális ma is pl. az oltás, a füllyukasztás vagy a részben említett körülmetélés miatt is.

korum - 2017. 09. 24. 20:48

A zene is brutálisan Trekes…

heidfeld - 2017. 09. 24. 21:29

Ez a 3. rész teljesen korrekt volt.
Szerintem ez a legelső szériára akar hasonlítani. Első két epizódból hiányzott a lendület, feszültség. Kicsit több humor ártott volna.

heidfeld - 2017. 09. 24. 21:31

Bocsánat. Azt akartam írni, hogy kicsit több humor nem ártott volna.

energy - 2017. 09. 25. 16:09

most néztem a star trek discovey-t… könnyek gyűltek a szemembe ….az nem star trek! Aki versenyeztetni akarta a két sorozatot, ne fáradjon, a discovery vesztett.

Ide írd


kötelező

(kötelező, de megtartjuk magunknak)

Ezeket a HTML parancsokat használhatod:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ennek a posztnak külön RSS feedje van a hozzászólásaihoz